2024-05-25 953 瀏覽
🌟全港首創生酮茶記系列登場🌟中環街市「酮福堂」我一直都有幫襯佢買生酮麵包,得知佢哋最近喺油麻地開咗一間「餇記冰室」社企茶餐廳,每月免費派發超過5000盒愛心飯盒給予有需要長者及弱勢社群,「餇記冰室」除提供各式各樣原始風味茶餐廳美食,並加入部分生酮版菜式,每月仲會捐出營業額10%給予慈善基金支持擴大派飯規模👍🏻😎咁有愛心嘅社企餐廳,仲要咁有創意,一定要去支持吓茶餐廳如何製作出美味的生酮美食😋🍗▪️首創生酮西多士配生炸大雞脾意想不到連西多士用嘅糖漿都係生酮,而且冇正常糖漿咁甜,但味道一樣,雞髀即叫即炸,皮香肉嫩肉汁滿滿,而且好入味,西多士的生酮麵包入口煙靭,而且中間的醬料亦是用咗生酮堅果醬,加上牛油和生酮糖漿,好美味🥪▪️生酮芝士火腿三文治(烘底)好足料的一件多士,兩片麵包、兩片芝士、兩塊火腿,仲有一件鮮牛油,非常邪惡但係超級好味,好彩麵包係生酮😋,不得不讚廚房師傅整得好靚🧉▪️生酮厚椰拿鐵淡淡的椰子香,而且咖啡和杏仁奶的比例剛好,重點都係嗰句唔太甜,好啱我飲,喜歡
🌟全港首創生酮茶記系列登場🌟

🍗▪️首創生酮西多士配生炸大雞脾

🥪▪️生酮芝士火腿三文治(烘底)

🧉▪️生酮厚椰拿鐵

• 生酮西多士配生炸大雞脾
2024-08-10 407 瀏覽
多謝試食邀請!今次去左食啲健康啲嘅嘢全港首創嘅生酮茶記🤩 仲有最新推出嘅 「生酮沙嗲牛肉蛋白麵」!!! 一開始以為生酮食物嘅味道會比較健康 但係試完之後覺得其實同普通冇好大分別 好食~🥹-1.首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68蛋白麵真係第一次試😮好新奇 口感冇普通麵咁有咬口 反而一咬就爛 就咁睇有啲似米線 幾特別~ 沙嗲牛肉就正常 牛肉都偏大塊 足料😬套餐連埋仲有個火腿奄列 好豐富!-2.生酮厚椰紅茶 (+$10)唔鍾意甜同埋鍾意椰子🥥嘅可以試下 唔係好甜💯 椰子味出 😋 估唔到生酮餐廳都可以做有厚椰紅茶/拿鐵😯-3.招牌生炸雞中翼鮮茄雞蛋芝士撈丁 $48雞中翼同撈麵係分開上 番茄味同芝士撈埋之後唔係好突出🧀但係都有鮮甜嘅味道 鹹鹹地但係唔會好漏 雞中翼炸完之後偏硬少少 但係呢個幾抵食🫶🏻-4.法蘭西多士 $25用左生酮蜜糖 好似冇咁甜🤣 整體同普通西多士差唔多~-❌加一推薦指數: 🦐🦐🦐🦐性價比指數:🦐🦐🦐.5
1.首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68
2.生酮厚椰紅茶 (+$10)
3.招牌生炸雞中翼鮮茄雞蛋芝士撈丁 $48
4.法蘭西多士 $25
用左生酮蜜糖 好似冇咁甜🤣 整體同普通西多士差唔多~
❌加一
推薦指數: 🦐🦐🦐🦐
性價比指數:🦐🦐🦐.5
用餐優惠
試食活動
2024-08-09 310 瀏覽
油麻地果欄附近都有唔少好嘢食真係得閒花時間去搵下嘅話會有好多surprise🤣點會估到佢呢個咁重佬咪嘅一區搵得到啲咁新潮嘅餐廳🤣近年好興生酮飲食🥰主打冇澱粉質好多人都會靠新酮飲食嘅方法嚟去幫自己改善體型🫶🏻但係其實好多餐廳都冇照顧到新酮飲食愛好者嘅需要因為我哋嘅粥粉麵飯好多都係包含咗澱粉質但係今次介紹嘅呢一間茶記竟然係有為新酮飲食愛好者度身訂造.🐷首創生酮沙嗲牛肉白湯麵今次食嘅呢一個面真係有驚喜 個麵條竟然唔係用麵粉整🤣🤣🤣 麵底以白湯為底 既清新又夠滑 又有咬口牛肉嘅份量亦都係完完全全對得住個價錢🐷 牛肉肉質軟嫩鮮甜 完全襯托咗沙嗲醬嘅香氣🥰🐷首創生酮炸大雞髀白湯麵炸到金黃酥脆嘅雞髀 咬落去超級juicy 配合咗清新鮮甜嘅麵條 實在係絕配雞髀肉質嫩滑 外層炸得好入味 令人食完仲想再食而且呢兩個套餐仲有一個奄列🫶🏻個奄列嘅口感非常之滑🤣 簡單但好味🥰🐷生酮厚椰拿鐵其實小編係第一次飲呢一個生椰拿鐵🤣 有濃郁香滑嘅椰香 配合咗醇厚滑順嘅奶味每一啖都能感受到椰奶嘅醇香 仲有一點點咖啡苦澀🤣 令整個飲品變得更加平衡動人😝 飲落去口感絕佳 對於追求健康生活嘅人嚟講 佢絕對係最佳嘅飲品之選🤣🐷生酮
油麻地果欄附近都有唔少好嘢食

🐷首創生酮炸大雞髀白湯麵
雞髀肉質嫩滑 外層炸得好入味 令人食完仲想再食

🐷生酮厚椰拿鐵

🐷生酮厚椰紅茶
呢個飲品同樣都飽含住椰奶嘅濃郁香氣,中不過相比拿鐵 佢更加light 完全唔會令人感覺太heavy或太甜膩
紅茶嘅香氣亦都相當出眾 整體來講都很和諧🤪
餉記冰室
📍 油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖
#吃貨日常#香港#日本菜#尖沙咀#餐廳推薦#美食分享#hkfoodie #foodiehk #油麻地 #油麻地美食 #美食
2024-08-06 293 瀏覽
最近好多好友推介我去餇記冰室話呢到係好多生酮餐,我覺得可以同謙謙食下睇下有咩唔同。呢到門面睇落同一般茶記冇咩唔同,都係有快餐果d 選擇。咦!但睇真d 餐牌內容,原來佢地好有善心, 有愛心飯劵賣,仲定時派飯添,我見都好多公公婆婆用飯劵換飯和湯座低慢慢食。*酮福堂 x 餇記冰室* 佢地全港首創生酮茶記系列我地就點左⬇️⬇️⬇️💟 首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵配餐肉煎蛋 + 生酮厚椰奶茶 ~ 沙嗲牛肉味道濃郁, 蛋白麵口感爽滑幾qq , 奶茶香滑中帶點椰奶香。💟 首創生酮生炸豬扒蛋白湯麵配火腿奄列 + 生酮厚椰拿鐵 ~ 炸豬扒即炸香酥肉嫩, 火腿奄列正常發揮。💟 首創生酮西多士配生炸大雞髀 ~ 西多士切開酥脆外皮的脆聲再淋上生酮糖漿與牛油半溶後拌勻,甜香可口口感鬆軟,即生炸雞髀外皮超酥脆一咬流哂肉汁好惹味添。

2024-08-04 225 瀏覽
之前試過依間茶記食佢哋嗰生酮餐牌,今次就帶埋朋友一齊嚟試吓首創生酮生炸大雞髀蛋白湯麵 $72推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌚之前試過佢哋個生炸大雞髀覺得好正,今次再食,依然保持到水準,炸到外脆內嫩,好Juice;而個蛋白麵食落嘅質感比較特別,唔係平時嗰啲公仔麵咁爽口,而且粗身啲火腿奄列份量好多,而且煎到啱啱好,中間唔會完全熟晒,仲有少少蛋漿✨首創生酮西多士配生炸雞中翼 $48推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌝西多士食落冇平時食嘅西多咁甜,而且配嘅係酮福堂出品嘅糖漿,成份天然啲,令到個西多邪惡度大大減低,雞中翼食落熱辣辣,外脆內嫩😋生酮芝士火腿三文治 $38推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌚芝士同火腿都大大塊,而且生酮麵包質感同普通麵包差唔多,好適合啲未試過生酮食品的人一試生酮厚椰紅茶 +$10推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌝飲落唔算太甜,茶味偏淡少少,但整體感覺都唔錯,朋友比較鍾意紅茶款多啲生酮厚椰拿鐵 +$10推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌝飲落甜度啱啱好,唔會死甜,而且都幾滑身,個人鍾意呢一款多啲✨整體來講,之前食過嘅依舊保持到水準,同埋味道上同平時的差不多,好適合未試過生酮食品的人一試

之前試過依間茶記食佢哋嗰生酮餐牌,今次就帶埋朋友一齊嚟試吓

首創生酮生炸大雞髀蛋白湯麵 $72
推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌚

首創生酮西多士配生炸雞中翼 $48

生酮芝士火腿三文治 $38
推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌚

生酮厚椰紅茶 +$10

生酮厚椰拿鐵 +$10
推薦指數💥:🌝🌝🌝🌝🌝

飲落甜度啱啱好,唔會死甜,而且都幾滑身,個人鍾意呢一款多啲

2024-07-29 275 瀏覽
上次Duck哥🦆介紹過一間經典美味,愛心傳承❤️,幫助長者及弱勢社群嘅茶餐廳 餇記冰室,今次佢地又有新產品推出,蛋白湯麵,咁一定要去試下啦😋。首創生酮生炸大雞脾蛋白湯麵 配火腿奄列雞脾炸脾即叫即炸,炸到卜卜脆👍,塊皮脆到好似食緊薯片咁😍,卜卜聲,但係入面啲肉就好juicy,仲有肉汁流出嚟😍。至於蛋白麵,Duck哥都係第一次食,口感有啲似米線,但就更加食。生酮厚椰拿鐵 (跟餐+$10)唔太甜嘅拿鐵 ,滲著淡淡嘅椰子香味🥥,Duck哥🦆依舊非常欣賞😋。生酮厚切午餐肉三文治三文治用上生生酮麵包🍞,口感同樣軟熟,中間夾著熱辣辣,勁厚身嘅午餐肉,勁正😋。

首創生酮生炸大雞脾蛋白湯麵 配火腿奄列

生酮厚椰拿鐵 (跟餐+$10)

生酮厚切午餐肉三文治

2024-07-22
2024-07-28 185 瀏覽
無意間竟然見到呢間首創FUSION 生酮餐&本土茶記😎呢間茶記鄰近油麻地站 裝潢天藍色為主 燈光明亮 比一般茶記光鮮舒服座位唔算多 只有約20席 去到餐廳發現原來佢地仲係一間愛心社企😍每個月免費派發盒愛心飯盒/ 愛心飯卷俾區內有需要人士仲會捐出部分營業額俾慈善基金擴大派飯規模 好有愛心 值得支持😇野食方面有多款自創既生酮茶餐不論係茶記既常餐&下午茶餐都有齊今次就點左最新推出生酮沙嗲牛肉蛋白麵套餐 西多士配大雞脾 生酮奶茶😀💥生酮沙嗲牛肉蛋白麵套餐初嘗蛋白麵好味 比一般茶記用既大光麵彈牙啲 冇咩油感唔知市面上有冇得買呢沙嗲牛肉滑身 個汁幾濃稠 味道都夠😀跟餐既火腿奄列 正常發揮 蛋滑火腿份量幾多😌💥生酮西多士配生炸大雞脾西多士一直都係港式茶記食物中既至愛生酮西多士同平時既一樣 都係脆卜卜咁惹味糖漿即會用上生酮糖漿 巨隻雞髀 新鮮炸起 好香幾邪惡脆皮 肉質依然嫩口 唔錯☺️💥生酮豬扒包煎到豬扒好香脆 肉質緊緻唔柴口加上新鮮蕃茄&生菜 唔會油膩☺️💥生酮奶茶跟餐既奶茶 茶味夠又滑😋

無意間竟然見到呢間首創FUSION 生酮餐&本土茶記😎

加上新鮮蕃茄&生菜 唔會油膩☺️

💥生酮奶茶
跟餐既奶茶 茶味夠又滑😋
2024-07-24 241 瀏覽
--之前同大家都分享過酮記冰室🥰全港唯一一間生酮既茶餐廳~而家佢地出左個蛋白麵~忍唔住又走左去試拉!- *酮福堂 x 餇記冰室* 🍜首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵蛋白麵好味,超彈牙!比起他牌既麵質我覺得好食好多!沙嗲牛都好濃味~仲要套餐包埋火腿奄列!好多蛋汁~唸番都好回味🍗首創生酮西多士配生炸雞髀生炸雞髀大大隻~即叫即炸,拎到上枱超香!配埋生酮西多士,西多士嘅糖漿仲要用keto 👍🥘招牌生炸雞中翼鮮茄雞蛋芝士撈丁呢個超好味~芝士融入丁麵,令麵底再濃郁啲!配埋隻生炸雞中翼~雞中翼仲要好皮脆肉嫩,琳琳接示好好味全店都採用酮福堂生酮蛋白麵包🍞餇記冰室 (油麻地)📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖#酮記冰室 #生酮茶餐廳 #減肥餐廳 #生酮飲食 #keto #油麻地美食 #社企 #社企茶餐廳 #愛心飯盒
*酮福堂 x 餇記冰室*
🍜首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵

🍗首創生酮西多士配生炸雞

🥘招牌生炸雞中翼鮮茄雞蛋芝士撈丁

全店都採用酮福堂生酮蛋白麵包🍞

餇記冰室 (油麻地)
📍油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖

蛋白粉 就聽得多😆蛋白麵係咪第一次聽呢?今日教完堂提臀班後,我就黎咗 #餇記冰室食佢哋最新出嘅🍜 生酮沙嗲牛肉蛋白麵套餐 $68🩵餐飲叫咗杯🥤生酮厚椰紅茶好肚餓🤤所以再另外再叫咗份🐤招牌生酮雞扒包🥪$40❤️‍🔥個蛋白麵好好食😋質感好似米線咁~~我好好奇想知蛋白麵係點架?膽粗粗行去水吧位問下啲職員,點知負責人勁Nice 🥰主動拎埋包麵出嚟俾我睇💙包裝乾淨密實,保持到新鮮衛生!唔係平時 #茶餐廳 處理麵嘅方法,香港茶餐廳要做到咁,唔容易👍👍👍而且負責人仲話,生酮餐一碗係會放兩包蛋白麵😮超足料!我一邊食負責人再同我傾偈😄得知佢哋定期有派飯,幫助弱勢社群🫶🏼我知道咗之後都忍唔住買咗愛心飯券😻$25一張x四💜💜💜💜食完之後行咗出去派咗俾啲老人家🧓👵我覺得呢間茶餐廳好正🙌可以食到健康嘅食物🥚又可以做到善事💖

蛋白粉 就聽得多😆
蛋白麵係咪第一次聽呢?
今日教完堂提臀班後,
我就黎咗 #餇記冰室
食佢哋最新出嘅🍜 生酮沙嗲牛肉蛋白麵套餐 $68🩵
餐飲叫咗杯🥤生酮厚椰紅茶
好肚餓🤤
所以再另外再叫咗份🐤招牌生酮雞扒包🥪$40

❤️‍🔥個蛋白麵好好食😋
質感好似米線咁~~
我好好奇想知蛋白麵係點架?
膽粗粗行去水吧位問下啲職員,
點知負責人勁Nice 🥰
主動拎埋包麵出嚟俾我睇💙
包裝乾淨密實,
保持到新鮮衛生!
唔係平時 #茶餐廳 處理麵嘅方法,
香港茶餐廳要做到咁,唔容易👍👍👍
而且負責人仲話,
生酮餐一碗係會放兩包蛋白麵😮
超足料!

我一邊食負責人再同我傾偈😄
得知佢哋定期有派飯,
幫助弱勢社群🫶🏼
我知道咗之後都忍唔住買咗愛心飯券😻
$25一張x四💜💜💜💜
食完之後行咗出去派咗俾啲老人家🧓👵

我覺得呢間茶餐廳好正🙌
可以食到健康嘅食物🥚
又可以做到善事💖

2024-07-19 228 瀏覽
主打生酮飲食文化「酮福堂 X餇記冰室」最近又有新嘢推出,上次食完佢哋嘅生炸雞髀生酮西多士之後,一直覺得生酮飲食,原來都可以好好味,酮福堂嘅麵包更加keep住有買,知道佢哋啱啱推出咗全港首創生酮蛋白麵套餐,梗係要即刻嚟支持吓🫶🌟全港首創生酮蛋白麵套餐登場🌟套餐非常抵食,可以自選喜歡的食材,例如沙嗲牛肉、生炸雞髀、雞翼、雞扒、豬扒、榨菜肉絲配蛋白麵都可以,套餐仲有大大份火腿奄列和飲品😋🍜首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 我就揀咗日常我最愛嘅沙嗲牛肉,牛肉軟腍腍充滿沙嗲花生香,配上超級滑捋捋的蛋白麵,估唔到咁好食🌮火腿奄列賣點係超級巨型大份,有火腿有雞蛋有齊營養所需,而且奄列嘅蛋煎得啱啱好唔會過熟,配蛋白麵一樣咁好味🧉生酮厚椰紅茶炎炎夏日最啱飲返一杯冰凍嘅生酮厚椰紅茶,味道充滿椰子和紅茶香,而且完全唔甜,好飲 🥪▪️首創生酮西多士西多士用嘅糖漿都係生酮,而且冇正常糖漿咁甜,但味道一樣,西多士的生酮麵包入口煙靭,而且中間的醬料亦是用咗生酮堅果醬,加上牛油和生酮糖漿,必食推介

🌟全港首創生酮蛋白麵套餐登場🌟

🍜首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵

🌮火腿奄列

🧉生酮厚椰紅茶

🥪▪️首創生酮西多士
  • 生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵
2024-07-18 180 瀏覽
酮福堂原來喺油麻地開咗社企茶餐廳「餇記冰室」,店家成功將生酮飲食融入茶餐廳中, 而且仲會每個月免費派發愛心飯盒俾有需要人士&捐出營業額10%作為慈善基金支持擴大派飯規模,真係要支持一下💪🏻✨🍗生酮西多士配生炸大雞脾 估唔到生酮西多士同一般嘅西多士一樣咁香脆可口, 而且店家仲有自家製生銅蜜糖醬, 食落無咁死甜, 仲夠晒健康! 隔離隻雞髀仲大大隻, 熱辣辣ga, 外層夠晒香脆! ✨ 生酮生炸大雞髀蛋白湯麵蛋白麵睇落同上海麵幾似樣,只係麵質上唔同,都幾特別,勝在夠健康。跟餐仲配埋火腿奄列,個奄列仲幾好食tim😛✨熱狗估唔到熱狗又幾豐富,有晒生菜、蕃茄、香腸同沙律醬,麵包又烘過,味道唔錯✨火腿通粉

✨🍗生酮西多士配生炸大雞脾

✨ 生酮生炸大雞髀蛋白湯麵

✨熱狗

✨火腿通粉
2024-07-17 169 瀏覽
約咗朋友睇演唱會,啲時間唔上唔落就冇返屋企,就係朋友返工嘅地點附近,搵咗間餐廳食下午茶!「餇記」標榜生酮飲食,其實我對生酮飲食,都係一知半解,淨係知生酮飲食可以食好多肉,經過一餐店員解釋之後,我對生酮飲食,又多一份了解😀「首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵」,原來個麵底可以用「蛋白麵」代替,初頭覺得佢白雪雪,同平時食嘅丁麵,睇落都有唔少分別,但係食落個口感又唔係太差,仲有幾分彈牙嘅感覺😄 「沙嗲牛」就係普通茶記正常嘅調味,唔會因為係生酮餐,味道有所改變👍「首創生酮西多士配雞中翼」 真係食完都冇乜罪惡感🤣 原來連麵包都可以係生酮,店員話整西多士嘅麵包係冇咗澱粉質😮(驚訝了),同埋佢俾咗一支生酮糖漿我哋用,估唔到連糖漿都有特別,特別在於佢係Sugar free,比正常嘅糖漿係淡少少,但係唔會完全冇咗甜味,貫徹咗店鋪生酮理念👍另外除咗正常嘅咖啡奶茶之外,仲可以加$10飲「生酮厚椰紅茶」,係人都知椰奶好肥(但係好好味)🙂‍↕️但係生酮椰奶,個感覺就會比正常椰奶輕啲,飲落同正常係街飲到嘅分別唔大,連生酮餐廳都可以keep到個潮流,抵讚👍✣ 首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68◦ 火腿奄列◦ 生酮厚椰紅茶 +$1

首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵

生酮厚椰紅茶

香炸雞髀配薯條

✣ 首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 $68
◦ 火腿奄列
◦ 生酮厚椰紅茶 +$10
✣ 首創生酮西多士配雞中翼 $48
✣ 香炸雞髀配薯條 $39(下午茶)
首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵
生酮厚椰紅茶
香炸雞髀配薯條
2024-07-15 135 瀏覽
【油尖旺區】【餇記冰室】我唔算好嚴格實踐生酮飲食,但係高脂肪、適量蛋白質和低醣嘅呢種飲食習慣我都幾嚮往。當我見到全港首創生酮茶記系列嘅推廣之後就勁想試,因為本身我都好鍾意食茶記,但係茶幾啲嘢食往往都係粥粉麵飯,好難貫徹生酮飲食,就睇下佢哋可以點玩。去到先知呢間餇記冰室係同「酮福堂」合作,仲新推出「生酮沙嗲牛肉蛋白麵套餐」,我同旁證哥都試佢哋呢個餐。佢試 $68 嘅「首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵」,我試 $72 嘅「首創生酮生炸大雞髀蛋白湯麵」,都係配「火腿奄列」,食落幾正,蛋白麵勁特別。嘢飲方面佢加 $10 試「生酮厚椰拿鐵」,我就都係加 $10 試埋「生酮厚椰紅茶」,都好好飲,有埋椰香好過癮。叫多碟 $39 嘅「香炸雞翼薯條」開心吓,呢個就貫徹傳統茶記特色,幾好。埋單 $199,下次可以試埋煲仔飯、西多士、生酮奶茶等等,我覺得可以。。。(地址:油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖)@fnhketodiet_#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlove

(地址:油麻地廣東道867-885號祥發大廈地下1號舖)

@fnhketodiet_

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #油麻地 #餇記冰室 #酮福堂 #首創生酮沙嗲牛肉蛋白湯麵 #首創生酮生炸大雞髀蛋白湯麵 #生酮厚椰拿鐵 #生酮厚椰紅茶 #香炸雞翼薯條 #fnhketodiet #1am1442 #1ambackup

2024-07-11
2024-07-08 174 瀏覽
想食得健康,必試油麻地銅記餐廳💚❤️生酮西多士配生炸大雞脾:生酮西多士有著香脆的表面,吃起來酥脆可口。口感中帶有些許油香和麵包香氣,甜鹹適中。配生銅蜜糖醬,食得够健康。 - 生炸大雞脾則是外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁。表面呈現金黃色,有著濃郁的雞肉香味。火腿通粉:通粉煮得軟嫩柔滑,湯底够濃同熱。火腿奄列:奄列表面金黃柔軟,內部蓬鬆細緻,散發著蛋香。真係好少食雞脾同西多士全無罪惡感。而且餐廳店員十分有禮💚💚
想食得健康,必試油麻地銅記餐廳💚❤️

火腿通粉:通粉煮得軟嫩柔滑,湯底够濃同熱。
火腿奄列:奄列表面金黃柔軟,內部蓬鬆細緻,散發著蛋香。

真係好少食雞脾同西多士全無罪惡感。而且餐廳店員十分有禮💚💚

📍「酮記冰室」- 油麻地唔講唔知,原來 「酮福堂」創辦人開設咗一間社企茶餐廳「餇記𣲙室」,每月免費派發超過5000盒愛心飯盒俾需要長者同弱勢社群,真係好有愛❤️🫶每個月仲會捐出營業額10%作為慈善基金支持擴大派飯規模,一定要行動上去支持呀🫡📷 餐廳位於油麻地,除咗提供各式各樣茶餐廳嘅食物,仲加入生酮版菜式,有#首創生酮西多士配火腿奄列 🍞🍖、#生酮豬扒包、雞扒包等等,岩哂生酮/低碳/增肌減脂人士呀😍😍😍🍴首創生酮西多士配火腿奄列 🍞🍖💰HK$48✨推薦指數:8/10呢款用咗「酮福堂」招牌生酮蛋白麵包,配上自家堅果醬,連糖醬都係生酮版本,食落同平時嘅差唔多🤩就算生酮緊都可以享受美食呀😋火腿奄列都幾大份,蛋煎得岩岩好唔會太熟,火腿再多啲會更好😆🍴招牌生炸大雞髀芝士撈辛辣麵💰HK$48✨推薦指數:7.5/10生炸雞髀超大隻,外皮炸到幾脆,味道都好夠鹹,不過炸得乾咗有少少🤏🏻柴,juicy d 會更正🤩燒過嘅芝士片配上辛辣麵,邪惡得嚟但又好好好食😋😈🍴招牌生酮雞扒包💰HK$40✨推薦指數:7.5/10呢款用咗「酮福堂」招牌生酮蛋白麵包,配上煎香咗嘅雞扒、番茄同生菜,以懷舊茶餐廳風味,整出港式獨有
📍「酮記冰室」- 油麻地

🍴首創生酮西多士配火腿奄列 🍞🍖
💰HK$48
✨推薦指數:8/10
火腿奄列都幾大份,蛋煎得岩岩好唔會太熟,火腿再多啲會更好😆

🍴招牌生炸大雞髀芝士撈辛辣麵
💰HK$48

🍴招牌生酮雞扒包
💰HK$40
✨推薦指數:7.5/10
呢款用咗「酮福堂」招牌生酮蛋白麵包,配上煎香咗嘅雞扒、番茄同生菜,以懷舊茶餐廳風味,整出港式獨有嘅味道😇
麵包口感軟熟,食落同普通餐包好似,雞扒都幾大塊,但略嚴乾身咗啲,配埋番茄生菜中和下都唔錯🤗

🍴生酮厚椰拿鐵
+💰HK$10 (跟餐)
✨推薦指數:7.5/10
連飲品都可以生酮🤣飲落咖啡味偏重唔太甜,椰奶味唔算出😗

🍴生酮厚椰紅茶
+💰HK$10 (跟餐)
✨推薦指數:7.5/10
呢杯紅茶味好香,同椰奶比較夾😇