2019-07-28 556 瀏覽
The breakfast that provided Japanese food was rare nearby. But anyways, it was just like chinese one in Cha Chan Tang. There was instant noodles with different types of food to choose, for example there were ham or egg. A cup of drink was included.
2019-07-22 402 瀏覽
Relaxing environment, delicious food with good prices. Good for friends and family who need to catch up and chat. So much variety, i love it.
5 分鐘 (堂食)
2019-07-08 534 瀏覽
呢日早餐想試下新野 , 老公就帶我去呢間 , 原以為係向店員表示幾多位由佢地安排坐位先入座 , 原來係快餐店咁自行搵位 , 去收銀處落單比錢 , 不過由店員遞餐 , 有好多4人卡位 , 梳化椅好厚好舒服 , 整間食店燈光都較昏暗 , 大約5,6分就送餐 , 通粉量較多  , 其餘既食物味道都唔錯 !
燒鯖朝食
蕃茄濃湯火腿通粉配牛乳炒蛋朝食
$35 (早餐)
燒鯖朝食
蕃茄濃湯火腿通粉配牛乳炒蛋朝食
2019-06-17 467 瀏覽
尋日父親節, 同老豆去左食和民。 (其實想食sushi 但排到嘔) 主要原因老人家要食淋野, 但gf 又唔想食生野。 所以中性D 揀佢。 今晚父親節關係full book 好在有Gulu 排 但係好難因時間 所以我都排左第二次。 等左十幾分鐘啦就入座, 算唔錯。 我老豆基本是雀仔肚嘅關係, 加上我又減肥, gf 又話食得小。 我就預2 人份量。 叫左兩個卷物, 一個大壽喜燒, 一個燒餅。 卷物係半份 份量啱啱好 賣相約D. 壽喜燒ok 但唔會有驚喜 因為無叫和牛。 燒餅反而另我老豆食多件。 其實真係唔差。 揀和民係因為近, 選擇多。 品質就ok 啦。 都會再幫襯嘅。 哈哈
2019-06-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
2019-06-05 353 瀏覽
今晚同左呀媽一齊黎呢間餐廳食飯,環境幾好,座位都幾闊落食物方面叫左:刺身拼盤入面有三文魚、吞拿魚同帶子質素都唔錯、鮮味都幾重清酒煮蜆呢個真係幾好食,雖然第一眼睇份量好似好少,但食落份量其實都ok,而且幾清甜牛油果三文魚卷&鰻魚卷 (各半份)至於呢兩個卷物就不過不失喇不過賣相係幾吸引既總括而言,呢間餐廳整體不過不失食物方面OK,但性價比其實唔算高不過環境闊落及寧靜,想靜靜地食飯同唔想同人逼的話呢間餐廳都係唔錯的選擇
今晚同左呀媽一齊黎呢間餐廳食飯,
環境幾好,座位都幾闊落

食物方面叫左:
刺身拼盤
入面有三文魚、吞拿魚同帶子
質素都唔錯、鮮味都幾重

清酒煮蜆

牛油果三文魚卷&鰻魚卷 (各半份)
至於呢兩個卷物就不過不失喇
不過賣相係幾吸引既

總括而言,呢間餐廳整體不過不失
食物方面OK,但性價比其實唔算高

2019-06-05
2019-05-29 446 瀏覽
今日放工老公約咗我屋企樓下食日本晚飯才回家和民經常都有唔同嘅折扣。都算抵食老公五月生日收到兩張五月份用嘅$60優惠券。所以特登係五月尾食多次今日就大約6:30黎到所以未係好多人排隊牛肉湯烏冬。可以選擇自己煮或者廚房煮定我哋就選擇咗自己煮,啱自己火候一些味道都唔錯。另外一個主菜就叫咗滑蛋豬扒飯豬扒嘅份量都唔少,豬扒也炸得非常之香脆好味道。兩個人埋單用埋一張$60優惠券,$120左右。非常之抵食好滿足
今日放工老公約咗我屋企樓下食日本晚飯才回家

和民經常都有唔同嘅折扣。都算抵食
今日就大約6:30黎到所以未係好多人排隊

牛肉湯烏冬。可以選擇自己煮或者廚房煮定
我哋就選擇咗自己煮,啱自己火候一些
味道都唔錯。

另外一個主菜就叫咗滑蛋豬扒飯
豬扒嘅份量都唔少,豬扒也炸得非常之香脆好味道。

2019-05-06 422 瀏覽
和民地方大,食客不多,可以安安靜靜 ,傾下偈。和民沙律 98元,沙律菜,材料新鮮,又有夠分量。香炸北海道產水牛芝士 48元,鮮忌廉可樂餅兩個 58元。炸芝士 跟 可樂餅 基本上分別不大, 餡料都是忌廉芝士, 炸芝士有 6 件,點茄汁食,炸可樂餅只得兩件,比芝士餅大少少 ,裏面餡料係忌廉芝士混合三文魚味,點他他汁。明太沙律厚燒玉子48元,是日式厚蛋餅,淋上明太子沙律汁。炸獅子狗38元,獅子狗用天婦羅粉裹著炸脆。和民的餐牌,琳琅滿目食物 ,有多款具有創意的菜式 ,好容易被那色彩豐富的圖片誤導,點了一些好睇唔好食的東西,以上菜式我真不懂欣賞。日式食物 始終都係傳統 壽司 天婦羅 等傳統菜式比較容易受落。
和民地方大,食客不多,可以安安靜靜 ,傾下偈。

和民沙律 98元,沙律菜,材料新鮮,又有夠分量。

明太沙律厚燒玉子48元,是日式厚蛋餅,淋上明太子沙律汁。

炸獅子狗38元,獅子狗用天婦羅粉裹著炸脆。

2019-04-22
2019-04-15 382 瀏覽
今日一家人去左吉之島行街 本來稔住食元氣 點知好多人 就走左去饗和民食 因為五點幾既關係 所以唔洗等位就入左去叫左個鰻魚飯 一個拉麵 一碟三文魚刺身 三串雞串 同一個海鮮鍋 追加左個$48牛肉 整體黎講係好食既 海鮮鍋大既夠哂兩個人食 $168 就有六七隻蠔 又有蜆 追加牛肉都好好食 但唯一唔好既就係個鰻魚飯真係唔係太扺食 啲鰻魚唔係好多條 仲要有一半係牛肉黎 已經$138 所以食海鮮鍋係扺過鰻魚飯好多 個拉麵既湯夠濃又大碗 四個人食左加埋650$度啦 月多人食就月扺食既

四個人食左加埋650$度啦 月多人食就月扺食既
2019-04-15
  • 海鮮鍋
2019-04-05 400 瀏覽
同朋友一心諗住去太古食大戶屋,點知假期前夕 ,全部爆曬!醒起康怡廣場原來都有間和民,見好耐冇食過,就食下啦!和民沙律,一般般,不過最驚喜係有冰菜?真係估唔到!啲蝦就麻麻哋啦,唔係好新鮮!不過勝在可以揀全份或者半份,咁就可以叫多啲嘢食啦!牛油果🥑軟殼蟹卷,啲牛油果好似唔係好新鮮!50幾蚊得三舊,性價比唔高!期間限定嘅,蜆肉烏冬,加櫻花蝦天婦羅!蜆肉好新鮮,烏冬都OK!鰻魚卷,其實我係有啲卷物已經散咗啦!

和民沙律,一般般,不過最驚喜係有冰菜?真係估唔到!

鰻魚卷,其實我係有啲卷物已經散咗啦!
2019-03-16 362 瀏覽
呢間野真係好唔老實。我經openrice訂枱,openrice說明惠顧$300有85折。今晚跟女友依時到達。在未點菜前我已經跟侍應再確定,侍應確定有85折,那我們便點了約$400的相撲鍋套餐。到上菜及set埋爐後,侍應才來跟我說openrice85折不能用在相撲鍋套餐。我也沒法子惟有照用餐。我並不是介意沒有原定的85折,但饗和民在我點菜前詢問的時候,是否應該說明,而不是欺騙,饗和民這様的不老實,我不能接受。做生意始終誠信最緊要。一間餐廳如此欺哄,如無意外,我應不會再來。
呢間野真係好唔老實。
我也沒法子惟有照用餐。

2019-03-15
2019-03-12 1574 瀏覽
朋友突然說有事商量, 那要找個較寧靜的地方。 因要遷就朋友工作方便, 就定了在康怡廣場的「饗和民」。我們到達時剛好午市已過, 故客人不多, 我們坐在一卡位, 空間充足, 寧靜一點, 正好讓我們傾談。看看餐牌。午市定食合胃口, 而且有四款「可追加」小食。 石鍋鮭魚&帶子蒜蓉牛肉飯定食 : 定食包括石鍋飯丶麵豉湯和沙律。 石鍋飯味道尚可, 但份量一般。 麵豉湯略稀, 調味太淡。 沙律一般。 加州卷 : $18就可追加了這個加州卷。 雖然味道是一般水準, 也頗化算。 多彩午餐定食 : 包括一盤七小碗丶青魚丶麵豉湯丶日式燉蛋丶紅豆丸子和白飯。七小碗的食物分別是薯仔沙律丶蛋丶菜段丶肉絲丶魚子丶菇和豆腐木魚碎。 份量不多, 勝在食物味道不單一。一段青魚煎得香口, 還不油膩。 燉蛋滑丶紅豆丸子不會過甜。 麵豉湯略稀, 調味太淡。 蜂蜜生姜梳打(右)丶 柚子蜜梳打(左) : 飯後一抔蜂蜜生姜梳打也頗不錯。

看看餐牌。

午市定食合胃口, 而且有四款「可追加」小食。

石鍋鮭魚&帶子蒜蓉牛肉飯定食

加州卷

多彩午餐定食

2019-03-06
2019-03-06 314 瀏覽
剛好在康山附近AEON Mall有活動,便來到了旁邊的饗和民吃飯之前有試過一次,覺得此分店比一般和民坐得舒適而且比較多特別的菜式,因此今次便再選擇了這間店看到餐廳有特別fair, 今次的主題是日本水產,有日本直送的帆立貝,油甘魚及鯛魚帆立貝及鯛魚比較常見,一般日本餐廳都會可以點到但鯛魚則較為特別,雖然刺身的味道不太顯著,但勝在肉質清爽有嚼勁,偶爾吃一吃還是會很滿足因此首先點了日本產壽司盛合($158)壽司上的魚生超大塊!超滿足!一口吃不完由於刺身質量比想像中好,因此立即追加了日本產刺身盛合($198)比壽司的魚生更厚更滿足!店員見我們很喜歡鯛魚,便推介我們試試數量限定的鹽燒日本產鯛魚頭($128)(一條魚可以做成多份刺身,但魚頭只有一個因此非常珍貴)雖然等候時間比較長,但爐端燒燒出來的魚頭非常香嫩,魚的肉汁仍然保留在白魚肉中,可能是爐端燒的關係,不會好像一般燒魚般燒乾魚肉鯛魚頭的肉比想像多,但一點點的鹽調味已經很足夠另外因為有小朋友的關係,點了一個滑蛋豬扒飯($98)豬扒非常大塊,不會太肥,而且使用了北海道產豚肉飯量超多,最後我們吃剩了一大半唯一要注意的是蛋不是全熟的,如果是給小朋友吃
日本產壽司盛合

帆立貝及鯛魚比較常見,一般日本餐廳都會可以點到
因此首先點了日本產壽司盛合($158)
壽司上的魚生超大塊!超滿足!一口吃不完
日本產刺身盛合

由於刺身質量比想像中好,因此立即追加了
日本產刺身盛合($198)
壽司的魚生更厚更滿足!
鹽燒日本產鯛魚頭

(一條魚可以做成多份刺身,但魚頭只有一個因此非常珍貴)
鯛魚頭的肉比想像多,但一點點的鹽調味已經很足夠
滑蛋豬扒飯

另外因為有小朋友的關係,點了一個滑蛋豬扒飯($98)
豬扒非常大塊,不會太肥,而且使用了北海道產豚肉
飯量超多,最後我們吃剩了一大半
唯一要注意的是蛋不是全熟的,如果是給小朋友吃的話記得要跟餐廳說要全熟
秘製入味雞塊唐揚

雖然已經很飽,但還是忍不住追加了秘製入味炸雞($58)
炸雞肉厚皮脆,肉質嫩滑多汁
雖然有蛋黃醬提供,但其實本身雞件已經非常入味
而我自己是大愛濃味之人,因此還是沾了超多的醬
好好好好好好味😋

下次有機會來康山AEON的話,相信還是會選擇此餐廳
2019-02-24
20 分鐘 (堂食)
日本產壽司盛合
日本產刺身盛合
鹽燒日本產鯛魚頭
滑蛋豬扒飯
秘製入味雞塊唐揚
2019-02-24 319 瀏覽
事日黎食和民Lunch,12點半pm黎到,無乜人等位,順利即入座(提醒大家1點鐘黎既話,就會比較多人,要等下)環境好日本Feel,光線暗暗地幾relax,好多大枱,岩晒成班人一齊黎食今次叫左個吉列豬扒,上碟時好多汁,食落又太咸,講真真係一般般,和民近幾年真係愈做愈差,舊豬扒好似水浸咁,d皮都浸到軟晒,蛋都煮到黃晒老晒,唔知係唔係隔夜煮定個壽喜燒睇落都幾靚,起碼唔可以煮定,價就百幾,正常價建議大家黎lunch唔好叫個吉列

個壽喜燒睇落都幾靚,起碼唔可以煮定,價就百幾,正常價

建議大家黎lunch唔好叫個吉列

吉列豬
壽喜燒鍋
時間不早,又想快速醫肚,結果就黎左呢度。饗和民🇯🇵 食個快速日式晚飯🍱🍶🥢。不知道大家有冇發現,近期既和民好似愈來愈少分店 所淨不多,通集團想徹離香港❓講返正提,食晚飯 我當然係食飯🍱,再點下小食🍢 壽司🍣,對面就吃拉麵🍜,加上麵豉湯🍲 沙律🥗。構成一枱食物 又係好豐盛既晚餐。日本野黎講 其實最鐘意係食壽司,但生冷野點都要食下熱食中和下;雜錦天婦羅,不少得大蝦`南瓜`番蕃;加上湯拉麵,清湯底真係夠健康;而豚肉定食,用鐵板上既豬肉已煎香望落唔錯,但都係雞扒嫩點。飲埋杯餐飲,一餐快速晚餐又完成。

飲埋杯餐飲,一餐快速晚餐又完成。
2019-02-05 235 瀏覽
We ordered the hotpot but it took more than 30 minutes for them to put down a pot with some food thats not even cooked yet..The salad was a joke with about 3 small blocks of sashimi, we basically paid 100 hkd for some cabbage.. sauce was nice thoughOverall the price was too much for the poor service and average food quality. Do not eat here, there are better options everywhere for the price.

• hotpot without pot