2018-05-15 310 瀏覽
同朋友2個人收工係附近食飯,又唔知食咩好,畢竟平時返工食lunch已經係quarry bay食,最後決定食饗和民,因爲見有好多位。食饗和民有樣野煩就係個menu有太多野食,睇到人眼花繚亂,所以我地最後都係簡單d,叫左個豪華2人套餐,見佢好多野食,而且又唔洗煩。凱撒沙律 - 雖然寫半份,但分量好大。正正常常,無咩特別。5品刺身組合 - 吞拿魚、牡丹蝦有鮮味;三文魚正常;帶子略嫌遜色,帶點雪藏既味;三文魚子+蘿蔔蓉呢2樣好似唔太夾。天婦羅盛合 -  天婦羅又意外地炸得幾好,唔會話太多粉。和牛壽喜燒鍋 - 牛肉ok, 肉質都鮮嫩既。同埋本人真係好鍾意壽喜燒,所以野放落去煮都會加添一種清甜既感覺,蔬菜類就更明顯啦。原隻蒜味雞腿燒 - 呢個有驚喜!燒得岩岩好,外皮脆得黎有d焦香但一d都唔油膩,入面d雞腿肉鮮嫩多汁,正!水信玄餅 -  外表好精致,好似食得既水咁,本身無咩味道,加埋黃豆粉+黑蜜,令佢靚得黎又好食。 最後不得不提d上菜效率好快,但略嫌太快了,一次過上晒10道蔡,搞到d野好快就凍 晒,我地仲要有個鍋,所以建議下次叫呢個套餐既時候記住叫佢上菜上慢d。

凱撒沙律
凱撒沙律 - 雖然寫半份,但分量好大。正正常常,無咩特別。

5品刺身組合

天婦羅盛合
天婦羅盛合 -  天婦羅又意外地炸得幾好,唔會話太多粉。

原隻蒜味雞腿燒

水信玄餅

2018-05-02
天婦羅盛合
原隻蒜味雞腿燒
2018-05-06 207 瀏覽
朝早行山前食早餐,見朋友推介饗和民早餐,一於試下先。見款式多而且見圖更加食慾大增!此處形式是先付款再入座寬闊的座位等候職員送餐。早餐亦很快送到,脆魚柳炒蛋朝食$30  +  跟餐檸水$3。魚柳大小跟半塊多士大小一樣。照燒雞煙燻火腿麵 $28  +  跟餐咖啡$3。公仔麵配上湯底偏咸,雞扒少少鞋口,火腿厚切。咖啡偏濃。跟其他差不多價格快餐店相比,想享受環境及送餐服務,饗和民也是不錯選擇。

朝早行山前食早餐,見朋友推介饗和民早餐,一於試下先。

見款式多而且見圖更加食慾大增!

此處形式是先付款再入座寬闊的座位等候職員送餐。

魚柳大小跟半塊多士大小一樣。

照燒雞煙燻火腿麵 $28  +  跟餐咖啡$3。
公仔麵配上湯底偏咸,雞扒少少鞋口,火腿厚切。咖啡偏濃。

脆魚柳炒蛋朝食  +  檸水
照燒雞煙燻火腿麵   +  咖啡
2018-04-05 2135 瀏覽
豚牛火山鍋 $68視覺效果唔錯 實物比起圖片遜色 都叫明顯可見塔狀既present 塔表面係薄片豬牛 底下靠一大扎芽菜撐起個人食落覺得肉類無睇圖咁多 反而蔥菜秀珍菇等配菜量有返咁上下幾襟食 對照返價錢都合理既湯底味道都唔錯 實則咩味唔太記得 不過一定唔算得上辣 火山之名我諗都係主要形容火鍋同肉山 不過都唔使怕佢淡味 我覺得幾入味加左$28一份烏冬 量大概一底 連烏冬上枱仲有一壼湯俾你加 如果有稻庭烏冬更加好 雖然呢份手打烏冬配個湯食都唔差 其實比起肉類 烏冬連雜菜跟些少湯咁食更加係我杯茶綜合黎講我認為叫得過 雖然已經入春回暖 照用呢個價烚下烚下都幾過癊牛舌陶板燒 $58推薦呢份燒牛舌俾大家!質素黎講當然比唔上和牛 咁呢個價都遠遠低於和牛 反而如果你想係和民食和牛我個人未必會 情願俾貴啲出去食高質牛入口即融就唔使諗嫁喇 不過我覺得口感都ok 當然都睇大家燒既手勢 除左其中一塊好大舊較難燒得好其他都唔會韌幾好食份量都無欺場 足足有八塊 仲有些少秀珍菇同南瓜片 當然唔會浪費照燒黎食我會形容呢份燒牛舌係性價比之選 自己郁手又有啲燒既喳喳聲聽下 幾抵玩幾抵食軟殼蟹牛油果壽司卷(半份) $53和

豚牛火山鍋 $68

牛舌陶板燒 $58

推薦呢份燒牛舌俾大家!

軟殼蟹牛油果壽司卷(半份) $53

和民呢份軟殼蟹卷我覺得賣貴左 不建議大家叫
同友人share食 半份只係得三舊 我食左兩舊 比較記得都係沙律醬既味道 牛油果味都有 軟殼蟹既存在感就低啲唔係好覺有好實在既口感
比起軟殼蟹卷倒不如單叫一兩件自己鍾意既壽司好過 壽司我都試左兩件 質素覺得叫不過不失 我諗都會比呢份卷物食落滿足感大啲

鮭魚子軍艦壽司 $23
北海道產帆立貝壽司 $23

試左件帆立貝壽司 水準一般 價錢有下調空間 畢竟以我多次幫襯元X平民壽司既經驗 無論價錢同質素都要勝於呢度 倒不如揀下其他野食 唔好哂左咁多選擇既一份menu

香炸北海道產水牛芝士 $43

呢份又要推介一下 真係幾好食
一粒粒水牛芝士大細依一口設計 炸出黎既表層厚度適中 水牛芝士餡都勉強滿足到一眾芝士獸
如果淨係咁都唔使大推 佢既亮點係係份醬度 唔知係玫瑰定士多啤梨醬 估唔到食落又幾match 有效中和返炸既唔多唔少都有啲既果份膩 熱辣辣既水牛芝士點下醬稍為降下溫放入口感覺上又無咁熱氣 第一次見呢種配醬法創意分已加
其實撇除開鍾意芝士既人士偏好黎講 揚物類呢個價錢唔算話好抵 算唔平唔貴咁 利申完我個人都叫幾鍾意所以同大家分享下

水信玄餅

水信玄餅都食過幾次 暫時無見有咩突破 呢份外表睇起黎就肥啲扁啲 食法係standard跟黑糖醬黃豆粉咁 質感上好似相對無咁凝固舀起上黎容易切開埋要返舀
雖然咁講 飯後食返份jelly-like口感又日風明顯既甜品 清涼消暑 賣相又好睇似水晶 都係一份享受
  • 燒牛舌
2018-03-02 175 瀏覽
今朝係鰂魚涌見完客,晏晝就落康怡搵嘢食,見到饗和民嘅午餐好抵,而我又未食過呢間,就走入去試吓。叫咗個$68嘅肉肉烏冬(包熱/涷飲),餐牌寫明有100g牛肉,肉食落唔錯,係烏冬靭少少。餐廳人手嚴重不足,落單同埋單都等好耐,服務有待改善。
餐廳人手嚴重不足,落單同埋單都等好耐,服務有待改善。
2018-02-24 242 瀏覽
開工喇! 過年後開工日子要加油喇! 加油工作, 同樣要加油減重啦! 農曆新年親戚朋友聚首一堂, 總不缺少大吃大喝。今晚朋友約晚餐,還是以輕量晚餐好呢! 純粹可以跟朋友聚舊, 這間大概日式fusion餐廳, 有好多款式食物。 我們三人選食了一份二人套餐。有凱撒沙律; 雞翼; 意式薄切鮭魚; 豚肉火鍋跟烏冬; 2杯飲品。 環境不錯, 可以有舒舒服服的坐位呢! 很曠闊,又不趕客。附近有大購物中心; 戲院。交通方便,有港鐵﹑巴士途經,更有香港島特色的電車,遊電車河再去撐枱腳, 兩三知己傾吓偈,或者 shopping 之後去醫肚,這兒是好選擇。
今晚朋友約晚餐,還是以輕量晚餐
意式薄切鮭魚; 豚肉火鍋跟烏冬; 2杯飲品
。 環境不錯
,或者 shopping 之後去醫肚,這兒是好選擇。
歡聚2人套餐-意式薄切鮭魚
雞翼一本燒
蜂蜜生薑茶
蜂蜜生薑茶
2018-01-30 191 瀏覽
今天加班,收工後已經是8點多了,為了幫自己打打氣,所以去了附近康怡廣場的饗和民,它應該是高級版的和民吧,店裡面的裝修格調也高一點。只有一個人,所以點了明太子芝士厚燒玉子和火口窩。明太子芝士厚燒玉子食的時候滑滑的,很濃蛋香味,芝士不是很濃,還好不會很膩。我發現這個分量也不小,一個人食4塊好像多了點,哈哈。火口窩很特別,豬肉片堆成一個小山丘,也有很多配料,有點像壽喜燒,食了很滿足,這個在普通的和民沒有見到有呢!

15 分鐘 (堂食)
沒有最差,只有更差,服務質數同態度差到一個點,夜晚6點半一家四口途經呢間饗和民,門口帶位員帶我哋坐抵之後就再無人招呼,茶都無杯,舉手舉咗好耐先有人埋嚟,真係食到一肚火,去食元氣無咁嬲
沒有最差,只有更差,服務質數同態度差到一個點
2018-01-27 179 瀏覽
98蚊一個午餐,壽喜燒牛肉鍋鍋係正常既,係碗飯失左手,淋左啲😓😓,不過我都係習慣加飯入鍋打隻蛋,變粥仔咁,所以唔錯😋😋蜂蜜生薑梳打有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻
98蚊一個午餐,壽喜燒牛肉鍋

蜂蜜生薑梳打有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻
2018-01-11 219 瀏覽
好耐無食和民,因為成日都大排長龍。今日早左黎康怡依邊見無人龍就食下啦。估唔到lunch menu都幾多選擇!樣樣都幾吸引,價錢唔算貴,我地都諗左好一陣子先決定到!最後我揀左鹽燒鯖魚定食。賣相算唔錯,燒鯖魚都正常,不過無鹽燒既味道。麵豉湯太濃味,個人覺得麻麻。整體以依個價錢黎講,算OK。人地話饗和民係和民既高級版,我又唔覺得係⋯⋯ 不論裝修同食物⋯⋯ 反而覺得以前既和民好食啲。人手不足,埋單用左起碼15分鐘⋯⋯

人手不足,埋單用左起碼15分鐘⋯⋯
2017-12-18
2018-01-05 211 瀏覽
尋晚同男朋友行完街兩個人搵地方食飯,其實本身唔知道呢間同平時嘅和民有啲乜嘢分別,不過眼望佢嘅裝修都唔錯,喺門口睇咗餐牌啲嘢食都有啲吸引,就決定入嚟食下啦。我哋食飯嘅時候八點鐘左右,但呢間見入面都只係坐左一半嘅客人,不過因為見真係有啲肚餓,所以都唔理啦。餐牌上面d圖好靚,但出到嚟現實有啲核突,特別係呢個海鮮煲,有啲圖文不符。。。全晚食完,冇乜邊樣野覺得特別好食,但係好難食嘅就又覺得有,個年糕勁難食我哋仲要叫咗支清酒🍶,但係飲落一啲味都無,好似飲緊水咁,我同男朋友每人都係飲咗少少就冇要到啦,冇乜邊樣野令我有驚喜位覺得係好食。。買單大約五百幾蚊。。。各位自己衡量下要唔要去試食啦

全晚食完,冇乜邊樣野覺得特別好食
,但係好難食嘅就又覺得有,個年糕勁難食
2017-12-22 164 瀏覽
不嬲冇寫開食評,今次真係火都來!一坐低個熱水瓶是壊的,衰過太興!侍應冇heart,似死神來了!和民沙律得菜和三色椒,蝦係4 舊,但是開邊,即係得兩隻。完全破壞了和民在我心中多年建立的囗碑。鰻魚壽司飯鬆散有雪味!豬扒反冇汁,冇味!更差的來了!燒魚百幾炇,隻眼是白色的,皮是硬到吃不下,中間的肉全是水,有冇可能燒魚d肉有水浸住!無辦法之下唯有取消佢,點啃?經理態度是唯一值得欣賞的地方,馬上替我取消。你仲要去?
不嬲冇寫開食評,今次真係火都來!
鰻魚壽司飯鬆散有雪味!
豬扒反冇汁,冇味!
更差的來了!燒魚百幾炇,隻眼是白色的,
經理態度是唯一值得欣賞的地方,馬上替我取消。
你仲要去?

2017-10-24 187 瀏覽
我今天晚上九點半在吉之島AEON買完東西,有很多餐廳已經關門跑到對面竟然看到響和民這間店開到11點,便立時按制取位,門面沒有人我拿着取位子票等,看到員工在工作中但員工們看到我卻完全沒有反應,繼續處理他們自己的工作,清潔枱面的清潔枱面,在一邊送食物的繼續行去一邊去取食物,我在他們眼中看到但沒有需要理會的,當時餐廳常有三至四張枱有人,我看了員工他們看到我仍繼續他們的工作,過了3分鐘後他們終於理我了,有一名員工向我步近!我已經肚餓但卻沒有在這食店進食的食慾.不是因為我等了3分鐘越是他們看到了我站在門口隔3分鐘後才理我
我已經肚餓但卻沒有在這食店進食的食慾.
不是因為我等了3分鐘
越是他們看到了我站在門口隔3分鐘後才理我
2017-10-14 198 瀏覽
一份早餐坐下了才發現原來是在門口先付款,早餐不包野飲, 要另外付款。坐下來是有部震機,店只送過來。送嚟以為麵包沒有烘過, 反轉了原來只是烘了一面。蛋似係要整咗好耐才上碟。 普通早餐是也。

普通早餐是也。
2017-10-10 157 瀏覽
I ordered 4 dishes. Salad using non fresh vegetables, fried pork super salty and eggs definitely overcook. Skewers with notaste and the pork skewers is not even cooked well.Cant believe hey are charging food at this price.Highly not recommended!!!
I ordered 4 dishes.

Highly not recommended!!!
2017-10-05 162 瀏覽
雞翼明太子,個經理都話係明太子釀雞翼,噢,上枱時原來係隻燒雞全翼加左啲明太子喺面。作為一間日本餐廳,請上網查看一下明太子釀雞翼做法另一伏選辛辣海鮮鍋燒烏冬,個汁"結”到好似食緊沾面緊,(啲面未煮透我地已經識左火,因啲汁已“結"到一 pat pat)服務差,我地放左 menu 喺枱面,阿姐攞水黎嘅時候喺都要用水堆開你睇緊嘅 menu, 明明枱嘅另一邊係有位放食物值10個差,服務6個差,仲差過茶記得個鰻魚蛋好少少,但舊鰻魚細過一節手指,索價$48完全無下次

食物值10個差,服務6個差,仲差過茶記
得個鰻魚蛋好少少,但舊鰻魚細過一節手指,索價$48