2020-10-09 56 瀏覽
經過荃灣如心廣場見到喱間餐廳裝修d幾靚😍簡簡單單既裝修好吸引🤤🤤一於試試d野食係咪都係咁正😌🍲藥膳排骨本身對喱樣野食抱有好大期望🙊因為係台灣食既都好好味好重藥膳味🥰但喱間餐廳既藥膳湯底好淡😟料就好多但好似冇咩味😞同埋間野既飯冇咩飯香🤥但間野標榜係用台灣蓮萊米🤯唯一好既係排骨有好多舊🤭雖然唔會太老同痴牙但我就覺得冇咩味啦😐🍤鳳梨蝦球喱個比藥膳排骨好味😅我覺得係個醬搭夠🤫不過佢唔會炸得太厚粉👍🏻同埋都好多隻蝦球😇反而鳳梨就比較少🙈🙈🍹紫米芋香奶茶冇咩奶茶味😅但有好重既芋香,係維他雪糕果隻芋頭味🙊加埋紫米我就覺得都唔錯🤓🍸蒟蒻球白桃烏龍喱杯野飲就比較清淡白桃味唔算太重🤫
經過荃灣如心廣場

同埋都好多隻蝦球😇
反而鳳梨就比較少🙈🙈

🍹紫米芋香奶茶
冇咩奶茶味😅
但有好重既芋香,係維他雪糕果隻芋頭味🙊
加埋紫米我就覺得都唔錯🤓

🍸蒟蒻球白桃烏龍
喱杯野飲就比較清淡
白桃味唔算太重🤫

2020-10-09 36 瀏覽
想出街食飯食得更健康?又有一個好選擇行過荃灣如心廣場 就俾呢間食店吸引住簡約木色白色 玻璃幕牆幸福食堂 相當有意思門口有menu 可以睇定有咩食可以揀小菜或便當類另有部分台式小食及飲品入到去職員會量體溫 再安排坐位 同點餐紙廚房其實幾open的 可以睇到入面都好乾淨企理入口處有自助水機提供座位枱前有usb叉電插頭提供而我今日揀左小菜 鳳梨蝦球先講蝦球炸得香脆嘅蝦 面頭有蛋黃醬而鳳梨係底部蝦件數多 而且係原隻炸蝦都大隻同爽口炸皮唔會話好厚 而且都鬆脆食落口唔會油淋淋鳳梨清甜 唔係罐頭貨色另外仲有前菜胡麻菜 好fresh 再加上大大碗嘅飯 食得好飽好飽如果一家人可以叫幾個小菜share
想出街食飯食得更健康?
又有一個好選擇

另外仲有前菜胡麻菜 好fresh
再加上大大碗嘅飯 食得好飽好飽
如果一家人可以叫幾個小菜share

2020-10-09 55 瀏覽
一個不用上班的日子,來到荃灣這間台菜小館子,吃了一頓「自選台式幸福套餐」。這套餐包括「台式飲品」一杯、「餡嘴小菜」兩款、「台式主菜」一份和「精選台灣蓬萊米」,如果加5元可以把「精選台灣蓬萊米」換成「十八糓物米」,假如加8元的話,更可以換成「饞嘴滷肉飯」一碗。這套餐的主菜有六款可揀,而我揀的,是極富台灣風味的「麻油雞」($86)。大大碗另上的麻油雞,麻油味香,雞肉、杞子、薑片,與白米飯配搭成相輔相成的組合,可稍解不能去台灣這個自由國度旅遊的思念之苦。兩款「餡嘴小菜」,我就揀了「溏心蛋」與「涼拌茄子」。兩款一黃一紫的所謂小菜,雖然份量小小的,可都悅目吸引,加上一杯清涼解渴的「凍白桃烏龍茶」,都算是一份過得去的午餐。在今時今日,如果可以移民去台灣定居,我相信一定會比在香港幸福。
午餐
2020-10-07 40 瀏覽
行完Donki搵野食🐧經過呢間見到餐牌好吸引😍有多款台式便當、小菜、小食、飲品🇹🇼就決定入黎試下😚🐂紅燒燉牛腩 $80 (7/10)牛腩炆得軟稔入味!份量都唔少💕湯汁香濃 送飯食好好味🤤蘿蔔炆得夠淋 不過有啲太鹹..用左台灣蓬萊米 口感比較軟綿但當日食到既煮得太濕😢唔係我鍾意既口感.. 🍄三杯杏鮑菇豆腐 $80 (8/10)係鹽酥雞同雞髀菇之間猶豫左好耐食邊款最後都係揀咗菇(冇咁熱氣🤣)果然冇揀錯😍個汁非常香濃惹味😋味道甜甜鹹鹹加埋九層塔 充滿台式風味🇹🇼杏鮑菇口感爽又彈牙 夠入味又夠水份juicy!份量好多!豆腐香滑 兩樣送飯食都好好味😋 🇹🇼台灣香腸便當 $59 (6.5/10)一黎到見到賣相其實有少少失望....同我想像中有啲出入😳睇落唔夠豐富配菜有菜圃、半隻滷蛋、烚菜,味道一般😳而且冇滷肉🤔冇乜台式便當既感覺..不過主角台灣腸就好有驚喜!!味道甜甜地 外皮燒得非常香脆 內裡juicy💦感覺好正宗😍🇹🇼唔會似平時普通急凍台灣腸~🍑#蒟蒻球白桃烏龍 $12 (7/10)桃味濃郁 茶底夠香 蒟蒻球口感Q彈😋甜度適中 飲落似微糖👍🏻而跟餐附送茉莉綠茶既就冇乜特別 清清地(。・ω・。)整
行完Donki搵野食🐧經過呢間見到餐牌好吸引😍
有多款台式便當、小菜、小食、飲品🇹🇼
就決定入黎試下😚

🐂紅燒燉牛腩 $80 (7/10)
牛腩炆得軟稔入味!份量都唔少💕
湯汁香濃 送飯食好好味🤤
蘿蔔炆得夠淋 不過有啲太鹹..
用左台灣蓬萊米 口感比較軟綿
但當日食到既煮得太濕😢唔係我鍾意既口感..

🍄三杯杏鮑菇豆腐 $80 (8/10)
係鹽酥雞同雞髀菇之間猶豫左好耐食邊款
最後都係揀咗菇(冇咁熱氣🤣)
果然冇揀錯😍個汁非常香濃惹味😋
味道甜甜鹹鹹加埋九層塔 充滿台式風味🇹🇼

杏鮑菇口感爽又彈牙 夠入味又夠水份juicy!
份量好多!豆腐香滑 兩樣送飯食都好好味😋

🇹🇼台灣香腸便當 $59 (6.5/10)
一黎到見到賣相其實有少少失望....
同我想像中有啲出入😳睇落唔夠豐富
配菜有菜圃、半隻滷蛋、烚菜,味道一般😳
而且冇滷肉🤔冇乜台式便當既感覺..
不過主角台灣腸就好有驚喜!!
味道甜甜地 外皮燒得非常香脆 內裡juicy💦
感覺好正宗😍🇹🇼唔會似平時普通急凍台灣腸~

🍑#蒟蒻球白桃烏龍 $12 (7/10)
桃味濃郁 茶底夠香 蒟蒻球口感Q彈😋
甜度適中 飲落似微糖👍🏻
而跟餐附送茉莉綠茶既就冇乜特別 清清地(。・ω・。)

整體黎講如果黎開Donki/如心廣場都可以試下😝
冇特別驚喜亦冇失望🤔
未去到必食/特登去食個種~🙈
不過我都會想試埋鹽酥雞/鳳梨蝦球/炸花枝😋
2020-09-23 63 瀏覽
行開荃灣西,突然又想食台式野就入左呢間 饞 台式幸福食堂啦我地嗌左藥膳排骨同鹽酥雞便當。落完單冇比單/收據我地...本身飲品有嗌左芒果波蘿沙冰,催左幾次,食完野都未到.... 原來係漏左單..前菜有個酸酸地,正常藥膳排骨只係暖暖地,唔夠熱都好有藥材味,d似都好林如果熱d就好啦紅棗茶好足料,唔錯!鹽酥雞便檔夠熱!鹽酥雞炸得有點乾,略厭咸左小小以木板分隔,感覺安全。整體普通,如果跟單足d就更好.......
行開荃灣西,突然又想食台式野
就入左呢間 饞 台式幸福食堂啦

我地嗌左藥膳排骨同鹽酥雞便當。
落完單冇比單/收據我地...
本身飲品有嗌左芒果波蘿沙冰,
催左幾次,食完野都未到.... 原來係漏左單..

前菜有個酸酸地,正常

藥膳排骨只係暖暖地,唔夠熱
都好有藥材味,d似都好林
如果熱d就好啦

紅棗茶好足料,唔錯!

鹽酥雞便檔
夠熱!
鹽酥雞炸得有點乾,略厭咸左小小

以木板分隔,感覺安全。

整體普通,如果跟單足d就更好.......
2020-08-28
2020-09-20 65 瀏覽
藥膳排骨既藥膳味都算幾濃郁,排骨份量都多,食完都幾舒服,前菜係台式泡菜,同韓式唔同,我個人黎講就較偏愛韓式泡菜,因為台式泡菜係會偏甜唔會辣。佢跟既醬好特別,有啲腐乳味。加錢配左貢丸米粉,米粉正常,貢丸就唔同平日食既普通貢丸,呢度既貢丸係juicy少少,香啲。鹽水雞同我想像有出入,雖然佢肉既份量都算多,但味道唔夠濃味,一般,可能大舊,所以難入味,我食開既鹽水雞細件啲。而佢跟既辣醬非常好食!但佢個花枝丸就相當正,唔會好油,好香墨魚味,令人想一件接一件咁食。飲品方面,白桃烏龍非常出色,茶底好香,白桃同茶味平衡到,跟餐只係加 $12 咋,都幾抵飲!
藥膳排骨既藥膳味都算幾濃郁,
排骨份量都多,食完都幾舒服,
前菜係台式泡菜,同韓式唔同,
我個人黎講就較偏愛韓式泡菜,
因為台式泡菜係會偏甜唔會辣。
佢跟既醬好特別,有啲腐乳味。
加錢配左貢丸米粉,米粉正常,
貢丸就唔同平日食既普通貢丸,
呢度既貢丸係juicy少少,香啲。

鹽水雞同我想像有出入,
雖然佢肉既份量都算多,
但味道唔夠濃味,一般,
可能大舊,所以難入味,
我食開既鹽水雞細件啲。
而佢跟既辣醬非常好食!

但佢個花枝丸就相當正,
唔會好油,好香墨魚味,
令人想一件接一件咁食。

飲品方面,白桃烏龍非常出色,
茶底好香,白桃同茶味平衡到,
跟餐只係加 $12 咋,都幾抵飲!

2020-09-03
2020-09-04 105 瀏覽
在荃灣如心廣場商場內多間食肆中,挑選了這一間台灣菜,看看能否品嘗到熟悉的台灣味道。😂.每逢去台灣旅行,去夜市必定會吃的食物就是鹽水雞,除了鹽水雞這主菜外,還可以選擇不同的配菜,通常都會選擇青瓜、芭樂、蘋果⋯這些較為清新的食物。😋.當我看到餐牌後,二話不說就決定了鹽水雞。😆「鹽水雞配白飯」$76🍽:味道和我預期的有出入,沒有那種像台灣吃到的鮮,雞件頗大,配菜只有少許的青瓜和粟米芯,有點失望。.「紅燒燉牛腩」$80 另加$12轉貢丸米粉 🍽:牛腩非常軟熟入味,湯汁清甜,沒有味精的感覺,貢丸米粉清淡,沒有特別,可自行決定是否需要加錢轉換。但整體而言,味道不錯。
當我看到餐牌後,二話不說就決定了鹽水雞。😆
「鹽水雞配白飯」$76

「紅燒燉牛腩」$80 另加$12轉貢丸米粉
2020-09-03 85 瀏覽
武漢肺炎既爆發轉眼間已經黎到第九個月 足足有九個月未去過旅行 十分掛念台灣 但開關仍然遙遙無期 就唯有食下台灣野止一止癮😭又去左荃灣行街 經過如心廣場見到呢間餐廳有台灣野食 一於就試試佢由於平日嘅人數不多我地一去到就馬上有位 我地兩個人分別叫左鹽酥雞便當以及香腸便當配滷肉飯鹽酥雞鬆脆 油而不膩 十分入味 配菜份量非常之多十分慷慨香腸十分juicy多汁配上滷肉飯令人讚不絕口紫米芋香奶茶都不算太甜 芋頭嘅香味配上紫米出奇相襯仙草烏龍奶茶 陣陣茶香配上仙草 特別消暑下次經過都可以再試

由於平日嘅人數不多我地一去到就馬上有位

下次經過都可以再試
2020-08-31
  • 鹽酥雞
  • 滷肉飯
媽媽忙於照顧侄兒,分身乏術去煮飯,弟婦亦要加班,需要晚一點才下班,家中吃飯的重任在我身上,要解決吃晚飯的問題很簡單,就是去饞·台式幸福食堂買外賣回家吃,哈哈。我想大家可以一次過品嚐豬,牛,雞的菜式,於是點了藥膳排骨套餐,鹽酥雞套餐和紅燒燉牛腩套餐,另加配小食炸花枝丸一份。每份套餐均包含開胃菜及米飯,媽媽極喜歡開胃菜,開胃菜酸酸脆脆,蒜味濃厚,使人胃口頓開。藥膳排骨挺驚艷,藥膳湯頭濃郁到不行,使用大量花旗參,杞子等藥材熬煮,無比好喝。重點是這藥膳湯喝進嘴裡,釋放出排骨肉的甜味,然後慢慢有藥材的回甘,肉都嫩嫩的,男女老幼吃畢能壯壯的。我十分佩服紅燒燉牛肉煮得入味,牛肉雖然有帶筋,但是已經煮到軟腍的地步,只要用舌頭輕輕一抿,入口即化好下肚。而且牛肉很大的一塊,一碗有十多塊牛肉,真的是值回票價。把米飯與牛肉湯汁一併吸進,越吃越涮嘴。鹽酥雞那酥脆不油膩的咬感令人印象深刻,每塊鹽酥雞重量十足,香脆的外層包覆軟嫩的雞肉,噴發鮮美的雞汁,使我們意猶未盡,一口接一口吃著。灑在雞上的椒鹽蠻鹹香,這裡的鹽酥雞炸粉不會太厚,相當棒。最後炸花枝丸的表現亦不錯,胃跟嘴完全被擄獲。圓滾滾的花枝丸外表炸到金黃,每一口

最後炸花枝丸的表現亦不錯,胃跟嘴完全被擄獲。圓滾滾的花枝丸外表炸到金黃,每一口都嚐到彈牙的花枝顆粒,真材實料,醮上醬汁更為可口,來饞·台式幸福食堂很難不吃炸花枝丸。

外賣自取
2020-08-31 53 瀏覽
台式便當雖然簡簡單單,要好食都唔容易,這間嘅紅燒燉牛腩套餐,我真心要推介一下,佢嘅牛腩炆得好琳入口即溶,仲一d都冇牛肉嘅騷味好值得讚👍🏻👍🏻👍🏻蘿蔔都好入味,送飯一流。滷雞腿便當,雞腿大大隻,滷得好入味,輕輕地已經可以將骨同肉分離,兩樣套餐我都覺得好好食😋飲品就更係叫d台式野啦⋯⋯蒟蒻球白桃烏龍:白桃味好出蒟蒻一粒粒好爽好味呀,還叫左凍檸檬冬瓜茶:冬瓜味都好出,感覺好似去左台灣咁😍😍😍

2020-08-31
午餐
  • 紅燒燉牛腩
2020-08-31 29 瀏覽
今天約了朋友往荃灣附近閒逛,在楊屋道買過餸後,忽然下起雨來,連忙走到如心廣場避雨。似乎雨還得灑上一陣子,又正好肚餓,就和朋友嚐嚐這感覺不錯的台灣店。我們二人都點了小吃,包括滷水拼盤及炸物拼盤。而吃台灣食物,當然得配台式珍珠奶茶。先說滷水拼盤,有滷水雞翼、蛋、牛筋、牛展,擺放得宜,令人頗有食慾。味道也很不錯,很入味;炸物則有花枝、甜不辣及蕃薯條,每樣都很好吃,我特別喜歡炸花枝😍(可惜只有兩粒)起初以為份量沒有很多,卻是吃得撐着肚子離開🤣 天呀,回家後還有晚飯等著我們!🤣最後不得不提兩杯珍珠奶茶,雖然味道不是很濃郁,但卻很對我們的胃口。可能人到中年,往往喝一般的珍珠奶茶時,未及一半已經有很膩的感覺。但這一大杯反而喝清光。但愛較甜的朋友就不要少甜了。

2020-08-18
下午茶
  • 炸物拼盤
2020-08-29 51 瀏覽
之前食過一次都覺得幾好食,今次經過見到個抗疫菜單新出咗個便當系列好吸引,外賣自取仲有9折優惠,飛唔到台灣唯有食個台式便當頂住先便當系列總共有4款,配料仲有酸菜、椰菜、蘿蔔絲同半隻滷水蛋,非常豐富!鹽酥雞便當($62)鹽酥雞好鬆脆,雞肉嫩滑,調味唔會過鹹,而且份量都幾多台灣香腸便當($59),香腸表皮少少脆,味道甜甜地,好有台灣夜市風味呀另外仲叫咗個炸甜不辣($20),口感煙韌,完全冇油味,如果多啲調味粉或者有醬汁點下就更加好啦便當送凍泡沫紅茶或凍莉香綠茶,加$10就可以升級為任選特飲,紫米芋香奶茶好有咬口,芒果鳳梨沙冰就略嫌甜咗少少

2020-08-24
外賣自取
  • 鹽酥雞
  • 炸甜不辣
2020-08-29 46 瀏覽
饞.台式幸福食堂 位於荃灣如心廣場商場二期一樓122號舖。朋友之前試過,味道頗為不錯,所以今次筆者則來試試。店員會遞上一張點餐紙,寫好了給店員便可以。鳳梨蝦球Deep Fried Shrimp Ball with Pineapple約十分鐘後,套餐送上了,賣相頗為美觀整齊。套餐包一小碟前菜、主菜與及一客白飯。是日前菜為涼拌雲耳,雲耳清新爽脆,味道不錯。鳳梨蝦球即點即製,外皮炸得脆卜卜,相當香口。蝦球質感爽口彈牙,配上沙律醬,拌飯一流。蝦球約有七至八件,份量十足。不過,鳳梨的數量如果再多些,便更好了。蒟蒻球百香果綠茶Passion Fruit Green Tea with Konjac Ball加配了一客飲品,略為甜了少許,但整體感覺冰爽醒神,百香果味濃厚。蒟蒻球質感QQ的,頗有嚼勁。。順便一提,店員的服務態度可改善,笑容欠奉,而且不太有耐性。

店員會遞上一張點餐紙,寫好了給店員便可以。

鳳梨蝦球

不過,鳳梨的數量如果再多些,便更好了。

蒟蒻球百香果綠茶

順便一提,店員的服務態度可改善,笑容欠奉,而且不太有耐性。
2020-08-25
  • 開胃菜
  • 鳳梨蝦球
2020-08-28 42 瀏覽
因為疫情關係,晚飯沒有了堂食供應.但突然很想飲藥膳湯, 想起荃灣如心廣場有一間台式幸福食堂,正好有做外賣餐,餐廳裝修非常光猛的。 帶點台式格局,晚餐有多款選擇。兩個人點了兩份晚餐藥膳排骨配貢丸米粉應該有點改良的藥膳排骨湯,湯味帶點淡淡的中藥香,清甜好喝,雖然是熱辣辣的夏天但飲下也不覺得燥熱上火 ,特別喜愛台式山竹米粉,所以另加了12蚊配上貢丸米粉 , 更是美味鹽水雞餐 每一個餐都會奉送一份酸味味的小食,開胃無比鹽水雞非常入味, 肉質嫩口,入口完全不乾,雞肉還帶一點清新酒味,餐已經配上蓬萊米飯。
因為疫情關係,晚飯沒有了堂食供應.

兩個人點了兩份晚餐

藥膳排骨配貢丸米粉

鹽水雞餐 每一個餐都會奉送一份酸味味的小食,開胃無比

2020-08-27 27 瀏覽
冇得去台灣咁梗係要搵間台式餐廳你過下口癮啦😏😏😏喺荃灣如心廣場見到呢間寫住台式幸福食堂 就試吓去 食完之後係咪真係幸福先😂😂🙄我叫咗一個一人套餐系列主菜就揀咗藥膳排骨跟咗個開胃小菜 係泡菜嚟嘅 藥膳排骨嘅飯同湯有分開上下格咁擺 所以啲飯唔會浸到林晒👍🏻👍🏻抵讚另外加多咗個鹽酥雞便當 再加咗杯茉莉綠茶(包括係餐入面)雖然我係外賣 要隔咗一段時間先至食呢個外賣但係啲鹽酥雞都食得都好香口、好脆身 另外跟咗個豆乳醬 配鹽酥雞都幾好食幾夾🥳🥳蒟蒻球白桃烏龍啲蒟蒻球好彈牙好好嚼口 夾埋白桃好Fruity好Fresh炸花枝丸一食落口有浸香濃既胡椒味 下次我會encore依個花枝丸🤓🤓🤩🤩

我叫咗一個一人套餐系列主菜就揀咗藥膳排骨
跟咗個開胃小菜 係泡菜嚟嘅

另外加多咗個鹽酥雞便當 再加咗杯茉莉綠茶(包括係餐入面)

蒟蒻球白桃烏龍
啲蒟蒻球好彈牙好好嚼口 夾埋白桃好Fruity好Fresh