2022-12-01 689 瀏覽
唔好揀呢間,難吃到超乎想像,杯面即炸醬麵仲好食過佢,76蚊都同杯面一樣冇料,仲要咁多好評,買番黎的我去隔離吃雲吞麵好過啦,仲話自己韓國餐廳,唔係放幾盤泡菜就叫韓國菜呱

2022-11-13 845 瀏覽
店名:首爾石鍋燒地址:通菜街21號這也是我們在旺角回頭率超高的一間韓國美食。價位一般韓國餐,儀式感。不過一樣的菜單晚上會🈶少少出入,我地落咗個2人C餐199💰有飯有小食有飲品。▲ 性價比很高的一家店 值得去打call *■1 祕製烤肉豆腐鍋 ★★★我選了個➠泡菜烤肉豆腐鍋 分量很多,湯太好喝了,好喝到飆淚的那種,裡面還有粉絲!下飯神器,豆腐入口即化,實在好滿足。2 傳統石頭鍋飯★★★我選了烤肉石頭鍋➕泡菜石鍋系列必點!粒粒分明的米飯🍚酥脆酥脆的鍋巴(趕焦)醬汁濃鬱的韓式辣醬,熱騰騰快速🔜均勻攪拌🥘實在太味美。3 韓風一口雞 ★★★炸得非常鬆脆,裡面的肉質也很嫩滑,外脆內軟。嘻嘻,還是蠻推薦的~人均消費:$100+推介指數(10分為滿分):8分

店名:首爾石鍋燒
地址:通菜街21號

這也是我們在旺角回頭率超高的一間韓國美食。

▲ 性價比很高的一家店 值得去打call *■

人均消費:$100+

推介指數(10分為滿分):8分
泡菜烤肉石頭鍋飯
2022-11-11 429 瀏覽
今日午餐去女人街搵野食🍳朋友好肚餓想食飯類既野所以去咗呢間首爾石鍋飯醫肚。雖然好多人,但係唔駛等好耐,我地得一個鐘頭食飯,落咗單之後好快出餐😎所以唔使好趕咁食😌如果好趕時間嘅話,啲飯咁熱要好快咁送入口唔好話唔死😵Anyway, 今日石鍋飯一如既往有質素,熱辣辣👍👍👍識叫一定叫叫豬腩肉韓式石鍋❤️❤️豬腩肉既油脂沁入d飯散發出嚟嘅香味邪惡又令人難以抗拒食完之後我同我朋友都非常之滿足😎飽飽地繼續返工🥲
今日午餐去女人街搵野食🍳朋友好肚餓想食飯類既野
所以去咗呢間首爾石鍋飯醫肚。

邪惡又令人難以抗拒

食完之後我同我朋友都非常之滿足😎飽飽地繼續返工🥲
豬腩肉韓式石鍋飯
2022-11-08
豬腩肉韓式石鍋飯
2022-11-10 336 瀏覽
今日過黎旺角見客,經過女人街,因為疫情門口牌檔空曠唔少,可以見到兩邊鋪頭,黎返首爾吃韓國🇰🇷野,都有好耐無幫襯過。印象中呢間鋪好似都開佐好多年,曾經都吃過,擇日不如撞日,就一支公入黎坐低,午市時間都幾繁忙下,我係門口等嗌位,順便睇定餐牌,一陣好方便落單大概等佐7/8分鐘咁,就有位哥哥仔出黎嗌入座,跟住我就落咗個鮮蝦🦐泡菜烤肉炒飯配餐飲+可樂🥤,野食一上枱,哇!真係分量好大,D飯同D烤肉碎,粟米🌽炒好特別,D🦐好大隻,咬落去好爽口,泡菜辣辣地好清甜,好滿足嘅午餐,吃到好飽啊!

2022-11-07 253 瀏覽
午市優惠,一點🕐 前埋單🈶 9折,今日放早食飯,當然首選呢間最適合香港人口味嘅10幾年老字號——首爾石鍋燒❶韓式烤肉🥩 拌飯 49💰 配料🈶 :青瓜片、青瓜絲、玉米🌽 、粉絲、木魚絲同埋韓式㊙️ 制豬肉🥩 (個樣睇落🈶 D似牛肉🐮)+靈魂當然係拌飯汁,食之前記得倒落去撈勻,仲有溫馨提示:可以多飯哦,唔夠飽嘅話,記得落單前要提前講聲吖跟餐送熱飲,唔使加錢💰 喔,當然凍飲➕ 3蚊啦,仲有特飲添我地兩個人都係嗌同一款,埋單時9折,一人先44蚊💰 ,真係抵食
午市優惠,一點🕐 前埋單🈶 9折
❶韓式烤肉🥩 拌飯 49💰
可以多飯哦,唔夠飽嘅話,記得落單前要提前講聲吖

跟餐送熱飲,唔使加錢💰 喔,當然凍飲➕ 3蚊啦,仲有特飲添

我地兩個人都係嗌同一款,
埋單時9折,一人先44蚊💰 ,真係抵食
2022-11-04
10 分鐘 (堂食)
  • 韓式烤肉拌飯
2022-11-07 163 瀏覽
天氣慢慢轉涼,特別想食D熱辣辣又暖身嘅野,聽同事推介旺角通菜街🈶間特別好味又抵食嘅韓國🇰🇷餐廳,Google搜尋過黎,鋪頭唔算大,但氣氛同格調特別🈶feel(夜晚適合情侶👫打卡)。好啦,肚餓,忍唔住望下左右隔離枱食嘅餐,最後自己嗌佐個➠香辣豬腩片石頭鍋飯,小姐姐即刻送上一碗蛋花玉米🌽豆腐羹,聽講係佢地鋪頭嘅“名湯”,等佐大概10分鐘左右,期待嘅石頭飯,滋滋聲(我特登拍埋片,勁熱,🈶只蛋🥚係中間,配菜🈶芽菜,紅白蘿蔔🥕絲,即刻挪匙羹快速🔜攪拌,豬腩片半肥瘦咁(如果再濃d應該更好),非常有嚼口,帶少少甜甜地又唔多辣,➕埋杯凍飲,真係確實唔錯,全程食佐一個鐘🕰️第一次黎,評分我比8分啦。下次會過黎試其他菜式

第一次黎,評分我比8分啦。下次會過黎試其他菜式
2022-11-07
15 分鐘 (堂食)
  • 石頭鍋飯
2022-10-03 432 瀏覽
印象中呢間餐廳已經喺度好多年,曾經食過覺得石頭鍋飯好味,今次喺附近行街又黎食下。黎到係下午茶時間,所以都睇左 tea set menu 先,揀左年糕烤肉手打烏冬+飲品,另外一份午餐-傳統烤肉石頭鍋飯套餐有湯和飲品。先黎烏冬,烏冬係我鐘意食嗰種,口感彈牙又有咬口,又有年糕,湯底濃淡度剛好,烤肉都好香口,加埋d配菜都唔少,食飽飽好滿足。傳統烤肉石頭鍋飯都好食,上枱係熱辣辣的,唔可以掂到石鍋。唔想食到太多飯焦就要即刻撈勻 d飯。貼近窩邊都會有飯焦可以食既,飯撈勻生雞蛋,加埋泡菜辣辣地好惹味,諗起冬天黎食就最正。

2022-08-01 821 瀏覽
今晚又一個食飯,行行下見到呢間韓國菜餐廳就膽粗粗咁入去試一入到去個環境係比較暗的,可以營造氣氛令食客放鬆心情。睇完餐牌都有唔少選擇,今晚就食左個石頭鍋飯烤肉仲有跟個湯呢個其實係粟米湯無咩特別。正餐到,好熱的鍋。味道還好啦,汁的份量比較少,如果可以多少少汁就更好,因為好夠熱所以食到底時好多飯蕉,好正
今晚又一個食飯,行行下見到呢間韓國菜餐廳就膽粗粗咁入去試
一入到去個環境係比較暗的,可以營造氣氛令食客放鬆心情。
睇完餐牌都有唔少選擇,今晚就食左個石頭鍋飯烤肉仲有跟個湯
呢個其實係粟米湯無咩特別。
正餐到,好熱的鍋。
2022-08-01
2022-07-27 523 瀏覽
每次嚟首爾都要食呢度嘅招牌菜。秘製烤肉豆腐鍋,特色石頭鍋飯,泡菜鐵板都係最好食。今日特別想食豬腩片石頭鍋飯呢個真係百吃不厭,首先講吓個醬汁,好惹味。轉眼片啖啖肉,加埋肥豬肉,肥美適中,口感一流.石鍋飯上面嗰隻生蛋,用來攪拌更顯特色。有些人喜歡馬上吃,但我就會上菜時攪勻石頭鍋裏面嘅材料,等一陣會更加多飯焦·晚餐飲品有半價,呢間餐廳性價比高!比起同類型嘅韓式餐廳經濟實惠,味道好。係可以經常同朋友約埋嘅好地方!

今日特別想食豬腩片石頭鍋飯
豬腩片石鍋飯

2022-07-25
5 分鐘 (堂食)
豬腩片石鍋飯
  • 豬腩片石頭鍋飯
突然好想食熱辣辣又唔會好乾嘅嘢,例如想食粥or 湯麵or湯飯等等,同同事一番商量之後,決定去旺角通菜街嘅一間地舖食韓國石鍋燒🍲🫶🏻👍🏻而我今次就叫咗一個泡菜烤肉豆腐鍋配烏冬❤️呢一個鍋我食左大概20分鐘都覺得熱熱的🤣當個鍋來到嘅時候,個烏冬已經放咗入去個鍋入面😋經過一段時間浸喺湯到嘅烏冬,所以烏冬都有少少泡菜嘅味道,成個鍋嘅泡菜味都好濃郁,不過豆腐就少咗啲,如果再多幾塊豆腐呢咁就更加好啦😍😍😍😍不過佢嘅泡菜呢係超級多,所以成碗湯都有好濃郁嘅泡菜湯味🤤🤤而我嘅同事就叫咗個蕃茄泡菜烤肉豆鍋,我見到同我個餐嘅唯一分別就係佢係有蕃茄😂😂😂下次我會再試新嘅茶🥰⭐️泡菜烤肉豆腐鍋 💰$53 + $5烏冬⭐️蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋 💰$57

而我今次就叫咗一個泡菜烤肉豆腐鍋配烏冬❤️
呢一個鍋我食左大概20分鐘都覺得熱熱的🤣
下次我會再試新嘅茶🥰

⭐️泡菜烤肉豆腐鍋 💰$53 + $5烏冬

蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋

⭐️蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋 💰$57
蕃茄泡菜烤肉豆腐鍋
🎈泡菜烤肉豆腐鍋  $69 餐廳有一系列豆腐鍋,好多都係辣既,小編我就揀咗泡菜烤肉,比較傳統嘅韓式口味。烤肉味道最為突出,香味十足,烤過既肉味始終都係最吸引,而且肉質鬆軟,烤肉唔洗配醬汁,有泡菜已經夠哂🥦。豆腐鍋入面都足料,除咗有小編叫既泡菜同烤肉外,仲有豆腐同蛋🍳,足夠一人份量。味道就一定有少少辣架喇🌶,但呢種辣既程度相信大部分朋友都接受得到。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈韓風雞翼(四隻) $42雞翼用既炸粉同以往係餐廳食到既好唔同,但雞翼本身就似無乜醃製過喇,味道略為普通🤨。另外,配上一款韓式辣醬,增加返韓式風味🧂。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈煎韓國泡菜餃子(五隻) $48餃子既包法好特別,包成一個圓形咁🥟。皮身夠薄,煎過而脆但又不失煙靭,質感特別,可惜味道一般。
🎈泡菜烤肉豆腐鍋  $69

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈韓風雞翼(四隻) $42
另外,配上一款韓式辣醬,增加返韓式風味🧂。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
煎韓國泡菜餃子
🎈煎韓國泡菜餃子(五隻) $48
2022-07-09 474 瀏覽
泡菜烤肉豆腐鍋烏冬 10/10呢個堅好食,個烏冬嗦了湯底嘅精華,格外好食。烏冬裏面有烤肉,豆腐、韓式魚片同泡菜,湯底是靈魂,濃郁好味。泡菜牛肉石鍋飯 8/10配料雖然簡單,但足夠帶出韓式石鍋嘅的火候。牛肉大大粒,有咬口。放多一點辣醬陪加滋味。撈好了的石鍋飯可等待多一會兒,讓鍋底有更多的飯焦。海鮮蔥餅 9/10特別喜歡吃這個海鮮蔥餅。蝦肉加上蔥段,再配合這個鬆脆的餅底,簡單得來非常好食。記得加上特製醬汁,味道完全不同,好match,放上醬汁的蔥餅好食很多!韓式粉絲餃子 8/10。粉絲和肉碎這個配搭加上調好的醬汁,吃完一個忍不住再起一個。
泡菜烤肉豆腐鍋烏冬

10/10

泡菜牛肉石鍋飯

8/10

配料雖然簡單,但足夠帶出韓式石鍋嘅的火候。
泡菜牛肉粒石鍋飯

9/10

8/10。

粉絲和肉碎這個配搭加上調好的醬汁,吃完一個忍不住再起一個。
2022-07-09
10 分鐘 (堂食)
泡菜牛肉粒石鍋飯
  • 秘製烤肉豆腐鍋
  • 傳統石頭鍋飯
2022-06-29 318 瀏覽
小店空間比較逼夾,與鄰枱距離接近。食物方面提供了地道的韓式套餐:石頭鍋飯、豆腐鍋、鐵板燒、部隊鍋等等,今次先試他們的冷麵系列。蕎麥冷麵 ($55)• 食客在享用主食之前會品嚐到一碗粟米豆腐羹,用料講究,質感稠杰度適中,當中的豆腐非常滑溜⟡ ໋ • 冷麵配料十分豐富:蟹柳、玉子、青瓜、紫菜、木魚絲、鳴間卷。• 豐富的配料帶來了豐富的口感,蟹柳、青瓜、紫菜、都是撕成條狀呈現,可以輕易撈勻夾起。• 木魚絲為冷麵帶來咸香味;玉子和粟米則甜而不膩。• 蕎麥麵口感滑溜,吃到最尾仍然可以保持冰涼低溫,相當適合在炎夏中食用 ☼

蕎麥冷麵

蕎麥冷麵 ($55)

• 木魚絲為冷麵帶來咸香味;玉子和粟米則甜而不膩。

2022-06-23 416 瀏覽
同朋友旺角睇戲前搵野食,行到通菜街見到個招牌幾醒目,其實這間店以往都行經幾次,一直想試,野食款式唔少,價格相宜,於是今次入去試下。點餐時同店員講我其中一個朋友不能食辣,店員推薦左D完全唔辣,同埋一D可以好少辣的菜式。我和一個朋友點左韓式烤肉拌飯,另一個朋友點左年糕烤肉豆腐鍋,兩個小食,韓風一口雞,海鮮蔥餅。韓式烤肉拌飯,不是石頭鍋拌飯,這間店也有石頭鍋拌飯,雖然石頭鍋拌飯有飯焦好香,但天時熱,我想試試這個用韓國不鏽鋼大碗的食法。有驚喜,烤肉是店家秘製豬肉,有一種說不出的特殊香味,配菜有青瓜,粟米,韓國粉絲,木魚絲等,清新爽口,好啱夏天食。值得一提是個汁,酸酸甜甜,好開胃。我朋友的年糕烤肉豆腐鍋,我試了少少,湯底鮮甜香辣,年糕好煙韌。韓風一口雞,其實是炸雞,是冇骨的炸雞,切得大小剛好一口一塊,故此叫一口雞,它不是那種脆的炸雞,是軟綿綿的,好不好就見仁見智,我同朋友都覺得唔錯,它軟得黎乾爽,且香口,值得一試。海鮮蔥餅,以前去韓國都有食蔥餅,這個蔥餅不是像傳統那樣整棵蔥放進去,而是用蔥段,咁我覺得冇話邊樣一定好,我覺得這個還不錯原因是煎得好香,蛋香,蔥,蝦,加埋個汁都配搭得唔錯,對於我哋三個
海鮮蔥餅,以前去韓國都有食蔥餅,這個蔥餅不是像傳統那樣整棵蔥放進去,而是用蔥段,咁我覺得冇話邊樣一定好,我覺得這個還不錯原因是煎得好香,蛋香,蔥,蝦,加埋個汁都配搭得唔錯,對於我哋三個男仔,如果份量再大少少就perfect池。
總的來說,好滿意。
韓式烤肉拌飯
年糕烤肉豆腐鍋
題外話/補充資料: 順帶一提,此店比較有格調,適合情侶用餐。
韓式烤肉拌飯
年糕烤肉豆腐鍋
  • 韓式烤肉拌飯,韓風一口雞
2022-06-18 256 瀏覽
泡菜烤肉豆腐鍋個鍋滾熱辣,上台時都還是滾住,考有feel,這個真是必食推介,湯底鮮甜香辣,我很喜歡吃辣的東西,卻不可以太辣,這個辣度比較適中,應該是店家做出取捨的,我認為這個辣度對於大多數香港人應該是適合的,如果喜歡更加辣,可以要求大辣。泡菜酸辣提升味覺層次,有清爽的感覺,豆腐好嫩滑,秘制烤肉好香,還要一些配菜,如蛋,粟米,名門卷,菜等,整個配搭相當不錯,配上白飯好正。加杯凍檸茶,一流!之前朋友推介,試過一次之後我自己有時都會帶朋友過來,特別是沒有胃口吃飯時都會想食這個泡菜烤肉豆腐鍋,因為好醒胃,想起都食慾大增。

2022-06-13