2018-10-10 75 瀏覽
我去嗰日咁啱遲咗到 到嘅時候就見到班人不停咁食食食食食從來都未食過咁脆口嘅椒鹽鮮魷 平時去茶樓食嗰啲 表面嘅粉漿都已經有少少林 呢個係真係可以食到插插聲 咬起上嚟都覺得好吸引 而且味道微辣 但唔算係好強勁嗰種 大人細路都啱食鹵水鵝腸爽口惹味 而且拉出嚟係勁長一大條 超級吸引 唯獨要挑剔嘅係太長會好容易啲鹵水汁彈到周圍都係 所以食嘅時候要小心啲腰果炒時蔬就係撈飯嘅必食菜式 一啖飯一啖餸 人生樂趣斐菜豬紅又係另一樣超級吸引我嘅食物 菜嘅味道比豬紅吸曬 味道係明顯調味過 豬紅有咬口 亦都冇乜血腥味 鍾意食豬紅嘅朋友一定要試下 非常好細細個嘅時候成日帶三文治返去學校度早餐 相隔咗咁耐真係好耐冇食過三文治 咁啱有得嗌公司三文治就當然要試下 最鍾意就係佢哋嘅鹹牛肉 鹹肉牛肉每一個地方食嘅味道都唔同 呢度嘅味道唔算太鹹 而且口感滑嫩 佢想清新嘅番茄同埋生菜 忍唔住要食多幾啖
我去嗰日咁啱遲咗到 到嘅時候就見到班人不停咁食食食食食
腰果炒時蔬就係撈飯嘅必食菜式 一啖飯一啖餸 人生樂趣
2018-10-10 37 瀏覽
幾日前約曬成堆朋友出嚟飯聚 佢哋話想食打冷 但係帶咗我去茶餐廳到食? 原來每當去到差唔多夜晚嘅時段 香港仔茶餐廳嘅菜單 就會有平時嘅茶餐變咗打冷小菜😂😂 去茶記食小炒真係第一次裏面嘅裝修簡約 牆壁油上咗淡淡嘅薄荷綠 感覺舒服 而且環境都幾乾淨 唔錯先叫咗兩杯嘢飲解下渴先 菠蘿冰食就食得多啦 飲得嘅菠蘿冰味道尚算唔錯 有少少甜 不過裏面 有大量嘅菠蘿 可以醫一醫肚先話咁快就嚟咗碗肥牛撈麵 肥牛撈面有得揀唔同嘅醬汁 例如燒汁黑椒沙嗲等等 我就揀咗最傳統嘅沙爹醬汁襯返牛肉 食厭咗沙爹牛肉麵嘅朋友可以 試下呢碗 始終肥牛相比滑牛肉 容易進食得多 別有另一番感覺頭盤就有鹵水墨魚肉同埋紅腸 鹵水味好正 唔好睇到上面淨係得肉 下面亦都有啲爽脆嘅芽菜墊底不得不讚鹵水鵝片 好爽口不但止 肉質亦都好鮮嫩
不得不讚鹵水鵝片 好爽口不但止 肉質亦都好鮮嫩
  • 菠蘿冰
  • 鹵水拼盤紅腸拼墨魚
2018-10-09 75 瀏覽
今日同班朋友來到香港仔茶餐廳吃打冷小菜聽聞呢度好多明星都來幫襯,等我去親身試試先最值得推介的是這個例湯老闆精心用粟米蘿蔔節瓜豬筒骨去煲落足料椒絲腐乳通菜翠綠嫩口每條菜都滲了腐乳醬正呀豉椒炒蜆好夠鍋氣呀!唔好睇呢個三明治好似好普通咁食落去真係回味無窮碎牛蛋個位做得好出色呀原汁牛腩非常入味小炒王吃得出厨師的功架豉油王鵝腸超入味呀呢個韮菜豬紅個豬紅好有咬口喎椒鹽鮮魷即炸好脆口招牌滷水鵝片好食到朋友食哂一片不留
最值得推介的是這個例湯
老闆精心用粟米蘿蔔節瓜豬筒骨去煲
落足料
椒絲腐乳通菜翠綠嫩口
每條菜都滲了腐乳醬正呀
豉椒炒蜆好夠鍋氣呀!

唔好睇呢個三明治好似好普通咁

椒鹽鮮魷即炸好脆口

招牌滷水鵝片
好食到朋友食哂一片不留

2018-10-07 38 瀏覽
係灣仔原來都有水準不錯的打冷店,據老闆娘透露,原來以前佢哋已經係做打冷起家,唔怪得打冷小菜咁有水準!今日難得同朋友收工過嚟試咗佢哋啲滷水拼盤,真係好唔錯,墨魚有咬口!仲有鵝腸,係熱辣辣架!浸埋啲滷水汁好入味,下面再配上芽菜,一路食滷水,再飲可樂,真係好夠嘆!食完幾碟滷水都唔夠喉,再叫多個滷水拼盤,今次有豬大腸同埋生腸,啲腸洗得好乾淨,冇臭味之餘,脂肪比例亦非常均勻,有陣陣香氣!另外依款生腸都好少喺出邊食到,做得咁出色,師父果然係功架十足。另外呢度嘅牛腩亦唔可以講笑,炆得剛剛好,腩汁好深色,用上嘅香料應該唔少,小小鹹味嘅腩汁送飯或米線,係返工一族最佳選擇。試埋呢度嘅豉椒炒蜆,蜆肉均稱,無沙石,配埋青椒紅椒賣相吸引,熱辣辣上碟,完全係夢寐以求嘅味道。估唔到呢度仲有得食公司三文治,裏面用上免治牛肉,好厚!有半隻手掌嘅厚度。麵包明顯經過烘焙,黃金色勁外相,仲有蛋同生菜,正!最後飲埋呢度嘅住家湯,係粟米紅蘿蔔湯,完全食唔到有味精嘅味道,飲多幾碗都唔怕!

2018-10-06
2018-10-07 470 瀏覽
滷水拼盤紅腸拼墨魚有魷魚、紅腸同芽菜。魷魚切得好薄,方便易咬。隨餸附送白醋,點埋d白醋食就無得頂啦!生腸大腸大腸脂肪同肉比例啱啱好,脂香肉嫩。生腸通常都係喺街邊食多,喺茶餐廳都係第一次食!街邊通常會連甜醬、芥辣醬食,但呢次就冇醬,可以食到生腸嘅原汁原味!成日覺得生腸有陣怪味,但佢完全冇,重好爽口!菠蘿冰真係值得一讚!菠蘿冰真係有菠蘿!😂菠蘿份量半杯有多呀!椒鹽鮮魷賣相不錯!紅椒直切呈圓形圍喺鮮魷出面,更加特顯中間嘅主角鮮魷!一般茶餐廳都唔會咁用心砌好個賣相,見微知著,睇得出師傅嘅用心。外皮唔會炸得太乾,食落唔會覺得好熱氣。粉漿唔會太厚,啱啱好,唔會出現粉漿多過鮮魷嘅情況。小炒王好多料,多到唔知有冇數漏🙈。有腰果、韭菜、芹菜、魚片、魷魚鬚等,一d都唔「小」呀!腰果好香,食完唔會炒得太燶令人覺得熱氣,我重忍唔住食左好多!韭菜水餃就食得多,好耐冇食過有韭菜嘅餸啦,今次終於可以食到原汁原味嘅韭菜!芹菜好嫩好爽口,食完唔會有「渣」。魚片切成幼條,形狀特別,唔似我地平時食開嘅片狀,完成融入左d韭菜同芹菜度!唔係朋友先試到有魚片,我都唔知有!😂🙈魚片彈牙唔鯹。韮菜豬紅平時好難會食到,對上次食都係喺大

生腸大腸

韮菜豬紅平時好難會食到,對上次食都係喺大排擋食。估唔到呢間茶餐廳有,老闆娘重話黎到呢度必食!有冇咁誇張呀?但食左嚿豬紅入口即刻覺得老闆娘冇介紹錯!豬紅質地實淨,唔會一夾就散。重好新鮮煮出黎,上枱嘅時候重冒煙!難怪食入口咁熱辣辣啦!正呀!韮菜豬紅通常都係豬紅做主角,豬紅多過韮菜。呢度就豬紅同韮菜嘅比例各佔一半。好多韮菜呀!韮菜一梳梳

原汁牛腩啖啖肉,好入味。唔會好多肥膏,反而有少少筋,食落口口感煙韌實在,感覺好似食左好多骨膠原落肚咁呀!
2018-10-01
2018-10-07 51 瀏覽
位於香港南方的香港仔,可以算是香港的發源地,原因是遠古百越族早己在廣東一帶生活,算得上是香港的始祖。香港仔由一個漁港,發展成一個食海鮮而聞名的港灣。不過,從廣義的角度去看,香港仔不一定是Aberdeen, 也可以解作具備香港精神的香港人,而這家餐廳,正是一個由廟街打到灣仔的故事。這次來到香港仔茶餐廳,原本是在廟街營運,後來因租約期滿,才由廟街搬到灣仔,延續香港仔的精神!我們一行人在附近的修頓球場打波後,便來到這裡用膳。由於這店曾在廟街經營,當地最出名的“打冷”,也一起帶到來灣仔店。我們點了招牌滷水鵝片,滷水拼盤紅腸拼墨魚、豉油王鵝腸等,在在都風味甚佳,而且份量挺多,最適合運動後來開餐!順帶一提,這裡的菠蘿冰用料甚足,真正的“菠蘿冰有菠蘿”,十分解渴,值得一試!

鵝腸
鵝片
卥水併盤

菠蘿冰
例湯
題外話/補充資料: 這裡的例湯不錯,值得一試。 整體來說,餸菜的份量甚足,真的十分適合做完運動來吃﹗
2018-10-07
鵝腸
鵝片
卥水併盤
菠蘿冰
例湯
2018-05-01 423 瀏覽
與家人食早餐。見香港仔茶餐廳地方地方比較寬闊,進去一試!通粉餐可轉米粉,早餐份量可以。賣相一般。味道不會太濃。上菜速度快。但快,也有他的弊病:侍應不小心一杯「茶走」倒在我身上,我手揸住個電話也完全濕了。侍應每一次也將食物放在桌子的邊緣,容易發生意外。另外溫馨提示:茶餐廳內地方非常容易被滑倒,近廁所位更加濕滑。洗手間沒有沖水,是"mou"厠。因種種原因,本人不會建議帶長者及兒童來。整體經驗偏差可以的話,個人來說不會再光顧。
與家人食早餐。見香港仔茶餐廳地方地方比較寬闊,進去一試!

通粉餐可轉米粉
侍應每一次也將食物放在桌子的邊緣,容易發生意外。

整體經驗偏差
可以的話,個人來說不會再光顧。
早餐A及早餐C
2018-05-01
$31 (早餐)
2017-10-15 698 瀏覽
正所謂有心栽花花不香,無心插柳柳成蔭!之前想食一心去搵就搵唔到,反而無心搵就搵到,仲要係好好食,屬性價比的一餐!超開心 韮菜豬紅 ($70):大大碗,入面有好多舊豬紅,韮菜。豬紅唔羶,好入味。韮菜唔韌。鵝片拼墨魚 (招牌鵝片 $90,加 $25 可以拼墨魚):鵝片大大片,多肉少肥,嫩滑唔羶,如果可以多少少就更好!墨魚爽口夠腍有咬口。底下仲有大豆芽菜。黎打冷,唔係唔叫鵝片嘛~方魚肉碎粥 ($55 細碗):足料夠熱又大碗,二人食每人可以搯到 3 碗!本身都好夠味又香口,就算唔加胡椒粉都好惹味。店員殷勤又 NICE,話頭醒尾,無論價錢,味道和份量都好 OK!除左打冷佢本身都有晚飯小菜,又收得夜,呢間絕對可以再翻炒。下次試下蠔餅,炒蜆先!

韮菜豬紅
鵝片拼墨魚
2017-08-26
韮菜豬紅
鵝片拼墨魚
2017-08-21 477 瀏覽
行完灣仔會議展覽中心,都成10點半,好多食肆都收工,盲中中見到條街依然燈光火著,行咗入去醫肚。茶餐廳主打潮州打冷,叫了個鹵水鵝片。鵝片大概有12片左右,都算厚肉,墊底是豆腐,吃到鹵水重桂皮及八角味道,豆腐入味,不錯。生炒骨,咕嚕排骨炸得好脆,個顔色汁都可以。椒鹽九肚魚,粉漿厚咗小小,味道還可以,不過賣相同顔色就好一般。見未飽叫了個墨丸河粉,不好吃。(忘記影相)係粒墨魚丸正常d,個賣相、湯底、配料差。叫了柸凍檸茶,想同人一人一半,拿了一個茶柸,個茶柸底全是油漬。

2017-08-19
$90 (宵夜)
2017-07-13 424 瀏覽
原來修頓附近後巷有這麼大間茶餐廳,餐廳這麼大間,有沒有坐滿人的時候🤔沙嗲牛肉麵的沙嗲醬挺多,可以用來撈麵,有少少辣,麵條非常之多,很少茶餐廳食早餐的麵條會有那麼多。公仔麵可以說是網網千斤,牛肉雖只有四五件,但是由於麵條不少,足以果腹。牛肉難民是鬆肉粉嗱過,以沙嗲填補不足。煎蛋腸仔很快便端來了,沒有什麼特別,還有兩件麵包牛油。茶走的味道比較普通,奶茶味道不龍,而下面的煉奶也不太多,所以不是非常之甜。

沙嗲牛肉麵的沙嗲醬挺多,可以用來撈麵
,有少少辣,麵條非常之多

煎蛋腸仔很快便端來了,沒有什麼特別,還有兩件麵包牛油。

$32 (早餐)
2016-08-18 971 瀏覽
我是投诉你的尖沙咀漢口道分店的. 這家的野除了牛腩, 牛筋, 都好難食..二个人吃了601元. 系没看錯. 鮑鱼粥, 我們二人吃了幾口就没有食, 比仿鮑更難食, 120元搶錢, 千祈咪吃.牛腩米, 面可以的, 只是炇不夠火候. 燒鹅, 168, 不如街邊燒爉店二成功力, 皮软的, 放了很久一点也不脆. 排骨, 鱿鱼咸死人咩, 個粉槳你會吾會做呢. 厚過雞蛋仔 .水, BONAQUA 20元, 真坑人. 怪我們没問價. 這餐真...無言.另外, 旁邊台有個大陸美少女比个阿姐凶走. 職员好没禮貌, 人地吾肯坐另外一个位, 你就叫人咪点, 趕人走...不知所謂. 昨天我不方便出聲, 否则你一定上YOUTUBE
我是投诉你的尖沙咀漢口道分店的.

Bill
2016-08-17
$300.5 (晚餐)
  • na
2016-07-31 603 瀏覽
黎間餐廳黎過幾次,今次第一次為黎間餐廳寫食評。餐廳環境十分唔錯, 老闆態度友善。講下我食佐咩野喇。蒜蓉炒白菜仔 $ 50好香既蒜蓉味 份量好大! 班腩魚香茄子煲 $ 52好夠味 , 但又唔會太鹹。好香茄子味!yummy yummy葱炒牛肉好有牛肉味整體幾好!!

蒜蓉炒白菜仔 $ 50
好香既蒜蓉味 份量好大!

班腩魚香茄子煲 $ 52

葱炒牛肉
好有牛肉味

整體幾好!!
2016-07-10
2013-07-29 553 瀏覽
這天有點不舒服, 甚麼也提不起胃口似的, 所以隨便打到茶餐廳叫了些東西送來.  我們叫的包括鮑魚火腿絲通粉 + 餐蛋, 方魚肉碎粥, 灼芥蘭和餐蛋治.朋友對鮑魚火腿絲通粉不論外貌或味道等各方面均讚口不絕, 更把湯也喝光. 後來便需要大量喝水, 覺得頂胃得很, 感覺是下了很重手的味精及難消化!!方魚肉碎粥倒沒甚麼問題, 只是那些肉末有點太肥了.........灼芥蘭還好, 只是份量較少.餐蛋治烘的頗香, 如果午餐肉再煎香口一點更好.總的來說, 茶餐廳有味精是見怪不怪的事, 但這次似乎實在太重手了~_~

灼芥蘭還好, 只是份量較少.
餐蛋治烘的頗香, 如果午餐肉再煎香口一點更好.
15 分鐘 (外賣送餐)
午餐
2013-05-26 328 瀏覽
今晚同老婆係灣仔做左thai massage, 係譚臣道附近搵食夜晚八點左右, 只得三四檯客人兩個人叫了晚餐, 泰式炒豬骨和滷水雙拼(豬腸拼生腸), 有冬瓜湯, 白飯和餐飲泰式炒豬骨, 上檯時以為係生炒骨之類, 原來用左泰國的酸甜醬, ok 好味同特別雙拼豬腸同生腸夠入味埋單 $113靜靜地食飯之選
夜晚八點左右, 只得三四檯客人

雙拼豬腸同生腸夠入味

埋單 $113
靜靜地食飯之選
2013-05-21
2013-04-22 254 瀏覽
Felt like having some rice so came here randomly.While I was deciding what to order, the waitress at the entranced seemed to be keen at luring people in the restaurant.I wonder if she got commission for luring people in.I did not expect the food to be good because people will walk in if the food is good and not need to be forced/lured in.Their steaks were served in bowls with rice which was fun watching how people struggled to eat them with chopsticks and Chinese spoons!Anyway I ordered their si

Anyway I ordered their signature pork soft bones with rice.
When I opened the box, it was basically pork ribs in tomato sauce, the stuff they use to make their daily soup.
It was really sweet and disgusting and there was strong ginger in it, which was probably used to cover the taste of bad pork.
外賣自取