2013-12-24 6406 瀏覽
醉鴿非常失望唔係醃嘅係淥完再淋酒海哲頭very nice!one of the best I have had!!!very 爽口又juicy!!!雞絲粉皮D sauce 太'傑' 太濃味!!!津白炒年糕唔會太甜啱啱好年糕煙韌羊味強烈not in a bad way though!love it幫你拆埋大閘蟹肥美多膏蟹粉蒸蛋白試完後真係久久不能忘懷其滋味蛋白very very very 滑個獻唔會'傑'蟹味濃service ok裝修陳舊
醉鴿
非常失望
唔係醃嘅
係淥完再淋酒

海哲頭
very nice!
one of the best I have had!!!
very 爽口又juicy!!!
雞絲粉皮
D sauce 太'傑' 太濃味!!!

津白炒年糕
唔會太甜啱啱好
年糕煙韌
羊味強烈
not in a bad way though!
love it

個獻唔會'傑'
蟹味濃

service ok
裝修陳舊

香港人這幾年愛懷舊當新潮,是因為怕舊的消失,沒法再擁過去的美好。君不見那小販檔被抓,再找不到正斗碗仔翅?君不見經典食品被放在自助餐的菜單上,作個噱頭?君不見有些小店水鬼升城隍,保持不了水準?幸好,還有不少好店尤在,就如:香港老飯店。跟女友家人,四人一同慶祝喜事,蒞臨此二十年歷史上海菜名店。具經驗的侍應帶來最貼心的服務,多種類的食物選擇且樣樣皆精,是此店留給我的印象。二十年說長不長,但它陪了香港渡過了沙士與金融風暴,要站到今天也好不容易。合桃燻蛋在香港上海菜吃再多,也沒吃過燻鴨蛋。燻出來的溏心蛋,質感軟,配上硬硬的合桃,多重口感;煙燻味吃一口不太覺,再咬多幾口就出來而且留香,合桃果的味可口又配合到燻香。鎮江餚肉“香醋擺不壞、肴肉不當菜、面鍋裡面煮鍋蓋”稱之為鎮江三怪,餚肉正是第二怪。它的典故:有對夫婦開檔子,夫買肉打算做鹽水蹄,婦買一些食品加上一包硝 (用來給做鞭炮的爸爸用),夫卻誤把硝作鹽,二人後來發現,卻怕浪費打算自己洗洗煨了再吃,卻成了硝(xiáo)肉。八仙中的張果老還有一句「餚肉不當菜」一句。煮法要先醃再煮再放凍,需時甚久的一味肉凍。煮得咬口煙韌,但肉味不重。涼涼的,配上鎮江醋,

鎮江餚肉

煮法要先醃再煮再放凍,需時甚久的一味肉凍。煮得咬口煙韌,但肉味不重。涼涼的,配上鎮江醋,實是開胃。

無錫脆鱔

此乃老飯店名菜,有別稱為「梁溪脆膳」。梁溪是入無錫的河,連結太湖,此味脆膳是游太湖船上常菜,故有此別名。我原以為是跟炸魚皮沒兩樣,可一咬,又香又脆,汁又甜又咸,鱔獨有的味出來了。硬要找差不多的食品,那就像加大版的日式炸魚小吃,但不能比擬。鱔魚素有助調節血糖,但無鱗魚始終毒啲,要注意。

醉雞
很入味,可是在香港吃的雞始終沒在大陸的那份味兒,酒都幾乎搶了雞的份兒。但雪得雞皮爽,整體很不錯。
鎮江餚肉、無錫脆鱔、醉雞
清炒蝦仁
河蝦仁很小粒,很考炒工,加點甜醋,吃上很可口,用來配酒一流,但終究比較油,粒粒光亮 (碟有很多剩下的油)。
清炒蝦仁
紅燒元蹄

比較難在家弄元蹄,大太件好難舞,功夫火侯差些少也不可。一上枱已經知道十分像樣,骨肉分離,炆得淋。吃上那厚厚膠質的皮,配濃濃的紅燒醬油汁,嫩口的肉,這個組合令人想吃多幾口,可是膩口感太重,令人想吃都吃不了太多。份量適合7至8人,一人分點。
砂鍋什錦

什錦包括海參、蛋角、粉絲、冬菇、火腿、雞、津菜,湯底白又清,多種材料令湯鮮甜十足;也很足,4人嚐多碗也未曾清鍋。若能再控制少一點油更好,是當晚最好的一味!
蠶豆莧菜
品過多味菜,味覺也累了,吃吃青菜,清清喉。蠶豆炒菜少見,整體沒太大驚喜,但炒得不錯。
蠶豆莧菜
高力豆沙
是為中國油炸版梳乎厘,打起的蛋白放豆沙再油炸。這道甜品令滿胃也要騰出專屬位置,味道不過不失,很鬆而且不過甜。形狀自然,比硬要弄得圓圓的更吸引我。
高力豆沙
菜式十分精緻,選擇相當多。坦言,食物質素未必最好,但老牌侍應生服侍無得彈:一味一味的上菜,鍋菜分碗,元蹄撥骨,笑容滿臉,對餸菜熟悉,解釋詳盡,談吐得體,更樂意幫忙拍照,實是不能盡錄。

他令我食著食著,腦海中乏起首歌 "Your every smile...熱情香港,好客之道,又點少得你!"此店賣食物更是賣服務。
題外話/補充資料: 有多味名菜是需預訂的,可於網站查看。
2013-05-21 2935 瀏覽
晚飯時間去開北角,次次見到招牌想試,今晚決定去馬 ! 入到去見裝修比較舊,伙記都係中佬,似樣啦!跟往叫左:海蜇頭,醉雞,黃金蝦,蒽油大餅。海蜇唔入味,肥佬了!但醉雞勁正,酒又香又甜!黃金蝦炸得香脆,配上年糕,正!最後食左蒽油大餅,好香!好似食 pizza !好飽好飽 !最後想講係出菜超快 !好啱我 d 無耐性既人 !

2013-05-13
  • 醉雞,黄金蝦,蒽油大餅
2013-05-09 2310 瀏覽
今晚我哋良朋暢聚約埋一起提早"做節", 當然要食好啲, Honey 提議這間店, 好, 試試先! 餐店在酒店地庫, 位置很近電車路及地鐵站, 非常方便! 這兒的座位安排是枱接枱的, 但通道尚算濶落唔會迫到你怕, 樓底感覺有點矮, 但今晚未是正日做節而且是'閒日'上班的日子, 觀乎四周似商務客多些, 雖然差不多八九成滿, 但沒有很多大枱的客人, 很幸運地沒有嘈吵的感覺, 知己共聚亦可以傾到偈, 牆上有大電視俾我電視送飯, 算ok 啦! 先談服務, 非常妥貼, 由入門口帶位, 至坐定定見你有外套幫你找椅套笠著, 又或者點菜時見我們三人, 提議我們可以說明點5件/或10件, 以免過多; 再者加茶收碟, 全部都令人滿意, 但又唔過火唔會煩住晒企你隔離唔走開或相反越叫越走! 哈, 近來都少碰到的'好服務', 全部侍應都是叔叔嬸嬸但都咁勤快同'好面口', 今次不如俾5分啦!食物方面, 人少少, 樣樣點啲試吓, 核桃燻蛋很好吃, 核桃甜甜的脆脆的很開胃, 燻蛋淡淡的燻味已足夠、溏心蛋...汁液好吸引啊, 真不錯! 叫了我喜歡的小籠包, 皮不太薄當然亦不會厚實實的, 隻隻有湯汁, Good

食物方面, 人少少, 樣樣點啲試吓, 核桃燻蛋很好吃, 核桃甜甜的脆脆的很開胃, 燻蛋淡淡的燻味已足夠、溏心蛋...汁液好吸引啊, 真不錯! 叫了我喜歡的小籠包, 皮不太薄當然亦不會厚實實的, 隻隻有湯汁, Good! 生煎包亦很好, 煎得底脆而整個包熱騰騰的, 一不小心真會燙口, 因為一咬開會爆汁, 不得了! 好味! 捧捧雞其實是雞絲粉皮, 很多麻醬, 以108元來看, 碟頭就略小了點, 但這是老友記喜歡麻醬想點的一道菜, 當然要呢! 何況, 味道很好, 不要理價錢了!
Honey想吃擔擔麵, 所以叫了一碗, 分了一碗才記起未影相...不很辣, 麵條煮得剛好彈牙, 湯頭其實我會期望再濃一些, 但整體可接受算不錯了! 鮮肉水餃是一般啦, 皮滑滑的, 說是鮮肉但吃完沒有太深印象, 可能我用阿純及巧興的餃子來比較, 當然這處的就普通了點! 香蕉高力豆沙亦是侍應介紹可以點四只不用叫全份, 上枱時尚微暖, 略為甜了少許, 但新鮮弄的亦算不錯!

埋單620元, 言談甚歡、食物、地方、服務皆不錯的一夜以這個價錢來看真值得, 還有贈送的cash coupon幾十元讓你下次回來用, 其實這個地方是不錯的! 埋單時特別叫櫃枱番印張單給我, 同侍應領班讚好吃服務好所以用來記價錢寫食評, 他很開心啊! 但我這個懶人, 隔了幾篇寫了其他地方才回頭再寫這個地方都真是過份! 不過。。。至少我沒有食言呢! 寬恕我吧~
2012-12-20
2013-04-13 1825 瀏覽
宴請英國朋友,想同佢食下中國菜,經朋友推薦選左呢度,係無介紹錯喎。薰蛋:好滑,但無乜香味,似乎煙薰的味道太淡了。清炒河蝦仁:蝦十分細隻但好爽口,點少少醋食整碟菜都唔同左,鮮甜好多!素鵝:好香,好入味元蹢:炆得好淋,一d都唔肥,味道帶甜,比以往食過的較咸的味道更好䓤油餅:香脆亦唔肥棗泥鍋餅:現在已經唔係太多地方有出呢個菜,棗泥好香,係甜左少少,但比豆沙特別可能呢d上海菜都已過就返港人口味,未必最為正宗,但我覺得好啱口味,好食喎。

薰蛋:好滑,但無乜香味,似乎煙薰的味道太淡了。

素鵝:好香,好入味

䓤油餅:香脆亦唔肥

2013-04-05
陳金:喜歡吃上海菜, 也喜歡去「老」一點的館子, 永遠覺得去老飯店好似係件「與世隔絕的事」,泊車係門口, 行落條樓梯, 就好似去左「以前」咁, 十年不變.出面係點, 有幾多幾多老店關門轉營, 老飯店都係如一.核桃燻蛋:有淡淡的燻味, 可是我覺得那個糖心吃上去不那麼香濃, 整體是好的可就差了那麼一點點.例是核桃好味道, 很脆很香甜的.家常豆腐:做得很正宗的, 青紅椒,荀,木耳…豆腐煎炸香了再扣, 裡面綿軟軟的好可愛,肉片有點肥肉剛好, 豆瓣醬的蠶豆香和花椒香…一般沒靈魂的豆瓣醬根本是沒有這個味道, 是必點的菜,ADAM愛吃.咸肉菜心:喜歡吃咸肉配菜, 覺得那種咸和淡的配搭豐富了菜的味道, 這裡的咸肉淡淡的香, 太咸我怕, 這裡的剛好.清炒蝦仁:我對炒蝦仁特別喜愛, 也要求很高, 這裡的蝦仁看手工就知道是做得很精心的, 不過水準很參半, 有時候爽脆滑嫩, 有時候又油多,膩了, 沒了那份清淨, 蝦仁倒是好的河蝦仁, 今天煮得糊了點, 是蛋太多太久?不知道. 不過我也喜歡吃.紅燒大排翅:去到上海館子我都喜歡吃翅, 試試高湯火侯嘛.這裡做得很濃郁, 說是「排翅」其實給你甚麼翅已經不清楚了, 真的
陳金:

紅燒大排翅:去到上海館子我都喜歡吃翅, 試試高湯火侯嘛.這裡做得很濃郁, 說是「排翅」其實給你甚麼翅已經不清楚了, 真的排翅又沒有那麼平宜吧?入口感覺不錯, 綿的, 翅太爽反而不好, 才不用4百塊,也可以.

都是常去的店之一, 喜歡.
2013-01-15
2013-03-01 1146 瀏覽
新年前襯BOSS在香港,與同事一起跟BOSS吃過團年飯先,臨近過年到到都迫爆人,我地都係今朝先打來BOOK位,竟然有位喎!一於食啦!平日黎都唔算多人,但今日超多人呀,而我地坐的那張枱好明顯是臨時加的啦!唔緊要啦!新年係咁架喇團年麻,叫個五色拼盤先,咩都有D麻-素鵝~~腐皮脆脆的,內餡也相當足料!GOOD-無鍚脆鱔~~一點鱔味也沒有,亦唔香脆,只是得個"硬"字呀!-蝦~~~甜甜的,但蝦好細隻,而且肯定是雪藏蝦呢,一點鮮味也沒有-X肉~~~冇食-醉雞~~好香的花雕酒香,雞也相當入味這個拼盤差不多5佰大元架,但這質素的食物一點也不值拍青瓜~~~好香脆同清新!GOOD擔擔麵~~~普通了點,麵煮得太淋了,湯底好油但味道一般小籠包~~~皮適中,不太厚,味道OK春卷~~~好脆呀,而且炸得好乾身,唔油食飽飽當然要吃點甜品啦!好想食豆沙鍋餅呀!一看MENU個豆沙鍋餅要$118,嘩!唔通個豆沙真係好食到要咁貴,一於叫黎試下先中招了,不但唔覺得佢特別的好食,個皮仲要整到咁"UN",唔會覺得佢唔好食只係唔值這個價錢啫

團年麻,叫個五色拼盤先,咩都有D麻
-素鵝~~腐皮脆脆的,內餡也相當足料!GOOD

-X肉~~~冇食
-醉雞~~好香的花雕酒香,雞也相當入味

這個拼盤差不多5佰大元架,但這質素的食物一點也不值
拍青瓜~~~好香脆同清新!GOOD
擔擔麵~~~普通了點,麵煮得太淋了,湯底好油但味道一般
小籠包~~~皮適中,不太厚,味道OK
春卷~~~好脆呀,而且炸得好乾身,唔油

2013-02-08
團年飯
2012-11-04 918 瀏覽
Honey之前來食過話幾好味, 今晚有朋友約食飯, 所以我提議來試試...位於酒店地庫, 裝潢比較舊式, 有一份老上海的味道...人客不多, 不明白為何點菜後, 所有食物一擁而上, 不夠位上菜也硬上... 棒棒雞 $108 -- 其實是雞絲粉皮, 芝麻醬很香濃, 雞絲很少, 味道被芝麻醬完全掩蓋, 粉皮晶瑩剔透, 頗滑溜... 味道是可以的, 但以這個價錢, 份量是離譜的少...炸臭豆腐粒 $98 -- 上枱時散發出微弱的臭味, 蘸甜醬吃真的一點也不臭, 皮很厚, 豆腐頗嫩滑, 但第2粒蘸XO醬吃... 嘔... 好臭... 不要再預我!!! 原來喜歡食臭豆腐的人, 只是因為喜歡食甜醬...紅燒元蹄 $298 -- Honey之前吃過一次說很美味, 我們今夜是為它而來, 但這次不入味, 又不熱, 雖然肉是炆得很軟腍, 真的很失望, 絕對不值這個價錢... 砂鍋什錦 $118 -- 材料豐富, 海參、雞肉、冬菇、火腿、津白、煎蛋、粉絲, 湯底清甜, 火腿香, 海參軟, 津白甜, 煎蛋香... 要我選是夜最好的, 我會選這一個...蔥油大餅 $138 -- Honey及朋友都熱烈推介的蔥油

店內環境
位於酒店地庫, 裝潢比較舊式, 有一份老上海的味道...
前菜
紅燒元蹄 $298
砂鍋什錦 $118
蔥油大餅
蔥油大餅 $138
-- Honey及朋友都熱烈推介的蔥油大餅, 超級熱, 一點多餘的油份也沒有, 超級多芝麻, 餡料都是蔥, 煎得很香, 大家都吃得很滋味, 但說實在, 我本身不太喜歡吃這種煎餅, 感受不到那份滋味...
西瓜
西瓜 (送)
-- 西瓜色澤深紅, 瓜肉起沙, 但吃下有點奇怪, 酸酸的, 而且瓜肉非常軟腍不挺身...
送Coupon
幫襯了$880, 送了$120 Coupon... 但應該不會再來... 價錢昂貴不特止, 味道又不是特別好, 而且4個人食完有3個的肚仔都... 我個胃就...

服務頗好的, 部長整夜站在我地枱後, 每次食物上枱時都先讓我影相才分, 不知道是否因為聽到我們討論關於寫食評的談話呢...

2012-10-20
送Coupon
2011-11-19 683 瀏覽
工作忙, 心情又不爽, 搞到餐生日飯由十月拖到十一月, 認真唔好意思想!終於係完成一些工作后, 與家人共聚天倫之樂, 一掃鬱氣, 一早訂了枱, 所以不用等, 可能是星期五的閞係, 大堂是滿的, 有兩枱日本人, 幾間VIP房都是Full的, 侍應招呼都OK, 我地花了一段時間決定要套餐或是散叫, 終於決定散叫, 因為套餐有牛肉, 媽咪唔食, 點了核桃燻旦, 燻魚作冷盤, 火腿津白, 砂鍋雲吞鶢, 小籠包, 冬筍炆紅燒肉, 生煎包, 菜肉鍋貼, 再加兩個甜品, 高力紅豆沙, 及炸湯圓, 六個大人, 應該足夠!!!先上冷盤,核桃燻旦, 糖心好味, 食落有陣煙燻味, 嘴刁如細佬亦讚好, 燻魚則一般, 怕魚骨的人則要考慮考慮!!!主菜,砂鍋雲吞鶢認真一般, 湯好似水般透明, 冬筍炆紅燒肉, 好味, 送飯一流, 小籠包OK, 不過不失, 我最喜歡生煎包, 底又脆又唔濃, 內裹又充滿肉汁, 一流!!!大部份男士對甜品都不是有太特別喜好, 可是我家中兩位男士都嗜甜, 所以點了高力紅豆沙, 及炸湯圓, 好味道!!!不過要小心炸湯圓的黑芝麻流出, 燙脷服務OK, 因為為餐牌上很多點心都是以四, 或十做單位
終於係完成一些工作后, 與家人共聚天倫之樂, 一掃鬱氣

服務OK, 因為為餐牌上很多點心都是以四, 或十做單位, 正當我地依依哦哦之際, 侍應即刻話可以按人頭點, 咁就個個都可樣樣試齊,又不致於要食兩個
, 細妹做老細, 應該大概HKD1,200- , 仲送一碟西瓜, 唔錯!!! 埋單時仲有一些coupon 回贈下次用!!!

2011-11-18
  • 菜肉鍋貼
  • 高力紅豆沙
  • 炸湯圓
2011-04-13 497 瀏覽
朋友看到廣告推介 6 人餐由 $1148 減到 $498, 即晚訂位去試試.因為有朋友甩底, 是晚我們只有 4 人. 本人帶備白酒一枝, 開瓶費 $100.是晚店內差不多坐滿食客, 比較嘈吵. 侍應除了開酒及斟了各人一小杯外,全晚沒有主動幫忙添酒.而且, 在我們點了超值宴後, 侍應亦沒有說明加一小費是以 $1148 來算.要我們結賬是才知道.良朋 6 人超值宴前菜三小冷: 海蜇皮 (例)醉豬手 (例)冬菇烤麩 (例)主菜:芙蓉炒蝦仁 (例)雪菜鮮魚球 (例)四川樟茶鴨 (半隻)蛋餃時菜 (例)火腿冬瓜湯 (中) 菜肉蒸餃 (6隻)甜品: 高麗豆沙 (6隻)鮮果一份
因為有朋友甩底, 是晚我們只有 4 人.
本人帶備白酒一枝, 開瓶費 $100.
是晚店內差不多坐滿食客, 比較嘈吵.
侍應除了開酒及斟了各人一小杯外,
全晚沒有主動幫忙添酒.
要我們結賬是才知道.

良朋 6 人超值宴

前菜三小冷:
海蜇皮 (例)
醉豬手 (例)
冬菇烤麩 (例)

主菜:
芙蓉炒蝦仁 (例)
雪菜鮮魚球 (例)
四川樟茶鴨 (半隻)
蛋餃時菜 (例)
火腿冬瓜湯 (中)
菜肉蒸餃 (6隻)

甜品:
高麗豆沙 (6隻)

鮮果一份
蛋餃時菜
雪菜鮮魚球
芙蓉炒蝦仁
菜肉蒸餃
  • 醉豬手、烤麩、蛋餃時菜
2011-02-27 112 瀏覽
今日午餐吾想飲茶,就吾打吾撞入咗去香港老飯店。午市食咗上海湯麵、羊肉湯麵、醉豬手、牛肉餅及高力豆沙。上海湯麵、羊肉湯麵﹕味道正,特別是上海湯麵很有兒時食三六九的湯麵味道,重拾不少童年回憶。醉豬手﹕如前食評,不入味,飲d酒覺得d味道怪怪地。牛肉餅﹕普普通通高力豆沙﹕都好味。可以再試晚餐、因為有4張10元的coupon。d侍應雖然没有同你吹水,但服務很快,沖茶快,上甜品後立即有另一位伙計同你取甜品碟同义,即刻收埋d污穢碟,不要客人提,很好。食物平均$45一款
今日午餐吾想飲茶,就吾打吾撞入咗去香港老飯店。

午市食咗上海湯麵、羊肉湯麵、醉豬手、牛肉餅及高力豆沙。
醉豬手﹕如前食評,不入味,飲d酒覺得d味道怪怪地。
牛肉餅﹕普普通通
高力豆沙﹕都好味。

可以再試晚餐、因為有4張10元的coupon。

食物平均$45一款
2011-02-27
  • 上海湯麵
2010-04-07 97 瀏覽
其實響炮台山要食上海嘢,我有得揀第二間咩??燻蛋有淡泊的煙味,引人嘅地方反而係溏心黃,好睇但食味一般!醉嘢做得麻麻,唔入味之餘支紹酒亦認真麻麻,我叫嘅係醉鴿,斬得好仔細,呢點係唯一堪提之處,你話幾可悲呢!反而燻魚就食味認真唔錯,濃淡得宜,一食而知唔係坊間𡃁仔九撈調味,出師傅手筆也!但魚件多骨,要小心呀!再黎黃魚羹,我好質疑佢地點揾到黃魚,野生嘅係天價,養嘅係染色嘅,越諗就越……噢,好有魚味,係魚腥味呀!搞鬼在佢落青豆,兩舊水嘅就咪鬼落啦,好降呢㗎雪藏青豆!知嘛?唔受得油就咪食上海嘢!入得嚟就預咗!鱔糊、爆牛肉都係咁油,好味道,心血管亦頓覺塞塞地,冇打緊,好味就得,繼續食!埋尾嘅炸銀絲卷、擔擔麵,係陳總為飽而加嘅,一般貨色而已!我心諗食多個油膩餸好過啦,係心諗,你咁勁,你唔同陳總講!?
其實響炮台山要食上海嘢,我有得揀第二間咩??

燻蛋有淡泊的煙味,引人嘅地方反而係溏心黃,好睇但食味一般!
但魚件多骨,要小心呀!
唔受得油就咪食上海嘢!入得嚟就預咗!
埋尾嘅炸銀絲卷、擔擔麵,係陳總為飽而加嘅,一般貨色而已!
我心諗食多個油膩餸好過啦,係心諗,你咁勁,你唔同陳總講!?
2010-04-06
  • 食多D啦,每一百送二十呀!等你下次再食!
星期三,天氣持續不穩定,一時出太陽,轉眼又落雨。太座得一張一百蚊嘅優惠劵,由「香港老飯店」提供,順理成章到該處用膳,並滿足太座對「小籠包」嘅迷戀。印象中「香港老飯店」係頭一批以上海菜作招徠嘅新一代中、高檔食府,同期嘅還有「滬江」、「雪園」等。不過响呢次嘅金融海嘯中,「雪園」首先捱唔住,大幅縮小規模,老飯店亦變法求存。見菜譜上嘅套餐推介,六人套餐由原來千多元減至四百多元,連筆者也不禁向領班歎一句「生意難撈」。話說回頭,雖有多款套餐提供,適合不同數量嘅客人,但當中並冇筆者嘅心頭好,加上與太座都不是太有胃口,只是散叫作罷。筆者叫了一味冷盤醉豬手,豬手唔夠冰凍,花雕酒味亦未能完全慘入豬手中,而且肉質沒應有嘅爽脆,質量稍稍未如人意。如要提議食醉豬手嘅好去處,筆者曾試過位於將軍澳嘅「魯一居」,值得一試;之後上菜嘅係小籠包,還記得之前在「滬江」食嘅小籠包用筷子夾起小籠包頂部,粉皮便散開。這裡沒有同樣情況出現,顯而易見這裡包小籠包嘅功夫比「滬江」更出色。而且,包裡湯汁鮮甜豐富,豬肉亦嫩滑可口。整體而言,質素明顯比「滬江」更優秀;魚湯浸小棠菜係錯不了那裡嘅穩陣之選,小棠菜本身已經新鮮甜美,加上魚湯嘅鮮甜

筆者叫了一味冷盤醉豬手,豬手唔夠冰凍,花雕酒味亦未能完全慘入豬手中,而且肉質沒應有嘅爽脆,質量稍稍未如人意。如要提議食醉豬手嘅好去處,筆者曾試過位於將軍澳嘅「魯一居」,值得一試;之後上菜嘅係小籠包,還記得之前在「滬江」食嘅小籠包用筷子夾起小籠包頂部,粉皮便散開。這裡沒有同樣情況出現,顯而易見這裡包小籠包嘅功夫比「滬江」更出色。而且,包裡湯汁鮮甜豐富,豬肉亦嫩滑可口。整體而言,質素明顯比「滬江」更優秀;魚湯浸小棠菜係錯不了那裡嘅穩陣之選,小棠菜本身已經新鮮甜美,加上魚湯嘅鮮甜味,令味道更有立體感。魚湯中還有切成絲嘅大頭菜,味道是鹹了一點,筆者亦唔排除有落味精,這亦可能係魚湯好飲嘅秘密;最後係太座點嘅時菜煨麵。麵條煨成呈膠質狀,加了薄茨,太座稱最合口味,但此口感不是筆者那杯茶。

埋單結賬,原價三百六十蚊,用了一百蚊優惠劵,折合二百六十蚊,平均每人一百三十蚊,兼且得到四十蚊優惠劵。換了在好景日子,兩口子食此等上海菜館,閑閑地每人二百幾、三百蚊才可落樓。現在既有優惠,而筆者環顧四周,亦只有小貓三數隻。今時今日嘅飲食業(尤其是中、高檔)要生存確實十分困難。希望此店能安然渡過難關,延續「不老」之故事。
2009-06-24
  • 小籠包
2009-03-30 99 瀏覽
由於妹妹有香港老飯店$180現金卷, 所以一行三人專程來北角試試高級上海菜 雖然我們訂了位, 不過都要等5分鐘才可入座, 此處裝修不算豪華, 不過也坐得十分舒適! 先看餐牌, 假日晚上都有套餐供應, 不過我們決定散叫幾款自己喜歡的食物 合桃薰蛋($40兩隻) - 我第一次吃薰蛋, 很香很好吃, 蛋黃是半熟的, 入口有一種很香的香薰味, 合桃很脆, 不過略甜 夫妻肺片 - 切得很薄, 不過份量很多, 帶點麻辣味道, 不過我覺得偏油, 所以只適宜淺嘗 樟茶鴨 - 很好味, 皮脆肉嫩, 有點吃燒肉的感覺, 不過沒有燒肉那麼油膩, 肉很入味, 連骨也有味道 沙鍋咸肉津白 ($98) - 湯很香濃, 材料十足, 湯入面的蛋餃好好味, 一鍋有六碗份量價錢很合理 擔擔麵 ($42) - 雖然不算大碗, 不過麵質爽口, 而且湯不會太"杰"太漿口, 越食越好味 生煎包($50-5隻) -很喜歡吃白色麵包皮的部份, 很軟熟, 底部卻很香脆, 肉很鮮而且不會很油, 下次很想試菜肉包, 因為實在很喜歡軟綿綿的麵包 免費的西瓜 - 很甜很甜, 妹妹很喜歡話梅粉, 所以每片西瓜都加上大量的話梅粉, 我覺得西瓜

免費的西瓜 - 很甜很甜, 妹妹很喜歡話梅粉, 所以每片西瓜都加上大量的話梅粉, 我覺得西瓜的甜味已經蓋過話梅粉的味道

令人很滿足的一頓晚餐, 服務真的很好, 侍應主動而且反應很快, 每次我拿起茶壺蓋, 他們已經立刻幫我加水, 湯吃完一碗他們又主動幫我再添另一碗, 埋單離開每個侍應都向我們說多謝, 真的有賓至如歸的感覺, 如果厭酒樓太嘈吵, 香港老飯店真的是一個適合同客食飯或者家庭聚會的好地方!

埋單原價$576, 減$180現金卷現只需$396,真是超值!
合桃薰蛋($40)
略油的夫妻肺片
擔擔麵($42)
皮脆肉嫩的樟菜鴨
又香又軟熟的生煎包($50-5隻)
沙鍋咸肉津白($98) 材料十足
2009-03-29
合桃薰蛋($40)
擔擔麵($42)
皮脆肉嫩的樟菜鴨
又香又軟熟的生煎包($50-5隻)
沙鍋咸肉津白($98) 材料十足
  • 生煎包
  • 樟茶鴨
2009-01-06 198 瀏覽
I came acorss this when my uncle bought us for a treat on Xmas eve!Its located in the basement of a hotel and its actually very big with lots of tables.The service was good but the food was good.The food was good we had shark fin soup, xiao long bao(i think as good as we had in Shanghai), shi-chi fish 2吃(this is must try deep fry and briased together in 1 dish), ox-tail pot () and 酒禳丸子The meal as you can imagine is $ but good as my uncle is treating us! But if you are really going for a good Sh
) and 酒禳丸子
The meal as you can imagine is $ but good as my uncle is treating us! But if you are really going for a good Shanghainese restaurant you can consider this.
  • xiao long bao
  • shanghai fry thick noodle