餐廳: 香港老飯店
資訊:

2019-02-23 212 瀏覽
今日與家人一起嘗試這間上海飯店真的喜岀望外!食上海野通常都一定要試吓生煎包啦!這間的生煎包上軟下脆,又有肉汁,出面真係食唔到㗎!一次過就叫左成十個!仲有鍋貼都好好食又大隻又厚皮,同樣個底都煎得好脆,都好值得一試!另外擔擔麵都好唔錯!可以揀辣度,就算係唔食辣既人都食到!
今日與家人一起嘗試這間上海飯店真的喜岀望外!

另外擔擔麵都好唔錯!可以揀辣度,就算係唔食辣既人都食到!
  • 生煎包
2019-02-17 1833 瀏覽
今年農曆新年不在香港,所以提早跟家人吃團年飯,不想到一般連鎖酒樓,素聞香港老飯店的名聲,一放藉此機會試試。 **************可能年近歲晚,平日夜晚的老飯店亦非常旺埸,好彩我們有預早訂定枱。厚厚的餐牌內餸菜有過百款,其中主要為上海菜,常見的上海名菜都能在這裡找到。茗茶$15/位,小吃$20/碟,收費合理。小食一至三位有一碟,酸菜酸香十足非常開胃。鎮江餚肉($128)鎮江餚肉是我非常喜歡的一道上海冷盤,幾乎每次食上海菜必點。這道鎮江餚肉每一塊都大小均稱,一口一件,豬手和豬手湯凍形成獨特的花紋,非常吸引。豬手肉質軟腍,半透明的豬手湯凍很彈口,蘸上鎮江醋佐食味道不錯。松子黃魚($238)松子黃魚粒炸到脆卜卜,糖醋汁酸酸甜甜,非常開胃。火腿津白($118)津白很香甜,金華火腿鹹香味濃郁,空口吃會有點過鹹,但配著津白一起吃就剛剛好。上海炒粗麵($128)上海炒粗麵份量非常多,足夠四人分吃,但粗麵口感偏腍,如果彃口一點會更好。豆沙軟餅($160)豆沙軟餅都幾大份,建議四至六人分吃。豆沙軟餅比平時的豆沙窩餅有點不同,餅皮較厚,軟得來有點彈性,豆沙甜度適中,整體都不錯。總結,除了上海炒粗麵較

**************

茗茶$15/位,小吃$20/碟,收費合理。
小食一至三位有一碟,酸菜酸香十足非常開胃。

小吃醃菜
鎮江餚肉($128)

鎮江餚肉是我非常喜歡的一道上海冷盤,幾乎每次食上海菜必點。
鎮江餚肉
松子黃魚($238)

松子黃魚粒炸到脆卜卜,糖醋汁酸酸甜甜,非常開胃。

松子黃魚
火腿津白($118)

火腿津白
上海炒粗麵($128)

上海炒粗麵
豆沙軟餅($160)

豆沙軟餅

總結,除了上海炒粗麵較為失色外,其他餸菜亦令人滿意,定價雖然不便宜,但份量都幾多,重點是餸菜選擇非常豐富,今次都有很多餸菜想試,可惜肚量有限,下次來一定會再試其他菜式。
小吃醃菜
2019-02-14 230 瀏覽
一直都想試呢間中菜,睇MENU 已經見到好多好正宗但越少餐廳有。中餐最好都係四五個人去食開心D,難得搵齊腳就黎試。 松魚王魚 賣相首先已經加曬分,魚肉本身先處理好,用筷子兩三下已經分好, 淋上酸甜酸甜醬汁極為開胃。小籠包 其實一早我已經睇中左呢到嘅小籠包,佢粒粒非常飽滿。我習慣咬開頂頂個位置,然後淋上醋,再輕輕吸一下湯汁,之後成隻放落口,一咬肉汁真係多到不得了! 鎮江肴肉 因為同樣係用豬手,所以佢味道會有少少似燻蹄,係一道我勁鍾意食嘅上海冷盤。酒味濃郁,啖啖鹹香,睇落去以為肥肉好多, 但丁點肥膩感都冇。火腿津白 高湯令到津白更甜,簡單但又好好味干燒明蝦 蝦好明顯係用非常新鮮個種,彈牙到一個點,醬汁好濃又惹味。酒釀丸子 酒香味濃,糖水有淡淡桂花香,帶清甜,恰到好處。高力豆沙難得食到不油膩嘅高力豆沙,即使係炸但感覺輕盈
中餐最好都係四五個人去食開心D,難得搵齊腳就黎試。

松魚王魚

小籠包

鎮江肴肉

火腿津白
高湯令到津白更甜,簡單但又好好味

干燒明蝦
蝦好明顯係用非常新鮮個種,彈牙到一個點,醬汁好濃又惹味。

酒釀丸子
酒香味濃,糖水有淡淡桂花香,帶清甜,恰到好處。

高力豆沙
難得食到不油膩嘅高力豆沙,即使係炸但感覺輕盈
  • 小籠包
  • 高力豆沙
  • 松子魚
2019-02-01 232 瀏覽
難得多少少人食飯,我哋就決定去中菜🐖喺尖沙嘴嘅小街都會有啲驚喜餐廳,我哋就入咗依間樓上酒樓。肉鬆四季豆炒得香而且唔鹹,好下飯,帶有少少甜意。奶油津白上面舖上咗切片嘅金華火腿,上湯有住淡淡嘅潤滑感,津白吸收哂湯嘅精華,加上火腿嘅香氣,柔中帶剛。松子黃魚炸得香口,糖醋汁澆上去,酸甜開脆,十分開胃。魚肉鮮嫩,魚皮都一齊炸埋,加上粒粒松子,口感豐富。雪菜肉絲炒年糕,鹹香鮮美,加上年糕口感煙韌,又有本身嘅糯香,令人一啖又一啖咁食。乾燒大蝦肉質彈牙,醬汁都係偏甜身同稠身,香氣十足。桂花酒釀唔太甜,粒粒丸子好煙韌,酒香而且細緻。高麗豆沙係意外驚喜,皮非常柔軟而且膨鬆,豆沙餡香甜,成個點心都好輕柔甜蜜。

肉鬆四季豆炒得香而且唔鹹,好下飯,帶有少少甜意。

乾燒大蝦肉質彈牙,醬汁都係偏甜身同稠身,香氣十足。

桂花酒釀唔太甜,粒粒丸子好煙韌,酒香而且細緻。

2019-01-31 218 瀏覽
Since Chinese New Year is nearing, my group of University friends suggested to meet up for dinner to gather. After some research, we decided upon Hong Kong Old Restaurant. It was a popular Chinese restaurant, visited by many locals. It was located at Prat Mansions, few minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.             Their menu was very comprehensive, offering a wide range of food such as cold dishes, beancurd, meat, seafood, rice or noodles, soup and drinks etc. Smoked egg with walnut - This wa

Smoked egg with walnut - This was an interesting dish as this was the first time I ate smoked egg with walnut. Walnut was crunchy and sweet and smoked egg was soft and smooth, egg York was lava as well.

Steamed supreme soup and pork dumplings - The skin was soft and smooth, not easy to break off too. Soup fillings was served warm and tasty and pork was flavourful and juicy too.

Sauteed sliced beef with scallion - It was fried till very flavourful and sliced beef was very tender and juicy.

Smoked duck in Szechuan style - The skin was roasted till very crispy and juicy, but quite fatty though. Meat was chewy and smooth as well.

Dumpling in soup with sesame in sweet wine sauce - Sweet wine sauce was sweet and clear, and the dumplings was particularly soft and smooth, with the black sesame sweet as well.
早二天爸爸早左放工, 於是就叫媽不要弄飯, 他請我們出街吃!!! (但我負責揾餐廳XD) 一向深知爸爸極喜愛上海菜, 而地點選在尖沙咀 所以在OP 搜查一下, 找到很有歷史的- 香港老飯店~ 香港老飯店是上樓鋪, 地方又大又闊落, 而且服務員都是比較年長, 給人感覺很有歷史~ 由於是傳統上海餐廳的闗係, 食物選擇真的很多, 價位方面中等, 不算太貴又或太便宜, 個人覺得可以接受~ 我們一共點了幾菜式試試~ 菜肉雲吞 - 一客八隻, 雲吞粒粒大大粒, 皮薄料靚, 入面釀左滿滿既豬肉同菜, 又鮮香又味美, 再加上上湯都好好味, 唔會太咸, 我地一行四人, 一人二隻分着剛好~ 松鼠黃魚- 賣相別緻, 黃魚起肉再炸, 外表看來一粒粒, 好似茄汁豆咁~ 黃魚肉質鮮美, 因為炸過闗係, 有少少脆口,但魚肉都好嫩滑, 而且一啲腥味都冇 再加上醬汁酸酸甜甜, 就連我唔太中意魚既人都覺得好味~ 咸肉豆腐湯 - 鮮味十足~ 材料方面有咸肉(豬肉)、金華火腿、豆腐、菜等等, 清清地幾好味, 又唔會過咸, 好味道! 上海粗炒 - 調味唔錯, 唔會太重味, 而且麵條條條入味, 再加上配菜如椰菜

一向深知爸爸極喜愛上海菜, 而地點選在尖沙咀
所以在OP 搜查一下, 找到很有歷史的- 香港老飯店~

個人覺得可以接受~

我們一共點了幾菜式試試~

再加上醬汁酸酸甜甜,
就連我唔太中意魚既人都覺得好味~

上海粗炒 - 調味唔錯, 唔會太重味, 而且麵條條條入味, 再加上配菜如椰菜和菇菇都相當出色,
個人覺得係水準之上呢~

酒釀丸子 - 呢個有少少奇怪, 桂花同丸子都好多, 一撈下起全都係酒釀, 有少少搶左主角風頭,
丸子冇乜味道, 但尚算煙韌不俗~

香港老飯店
尖沙咀寶勒巷26號華寶大廈1樓
2019-01-25
1 分鐘 (堂食)
2019-01-25 179 瀏覽
最近和同事們去一間位於尖沙咀的香港老飯店,裝潢很懷舊. 服務很好.點了半流心的核桃燻蛋 , 入口有濃郁的煙燻味, 核桃非常香脆, 令人驚喜.鎮江餚肉和南翔小籠包都做得很好, 物有所值. 很好吃的上海菜!高力豆沙炸得好鬆軟, 入面既豆沙唔會好甜! 正!

高力豆沙炸得好鬆軟, 入面既豆沙唔會好甜! 正!
2019-01-22
  • 海蜇
  • 元蹄
  • 高力豆沙
  • 鎮江餚肉
我們一家人都很愛吃上海菜,基本上每隔一段日子,都會到指定的上海菜館吃飯,這天卻有點特別,因為爸爸竟然提議帶我們到尖沙咀的香港老飯店開餐。這家飯店我曾經在北角分店試過,可能北角的那間已經結業,這天難得來到其他分店,竟然有一種說不出的喜悅。 餐牌上的選擇極多,小食、凍盤、飽參類、燕窩類及甜品,各式各樣,應有盡有,而收費亦算合理。 花雕醉豬手豬手切成小塊,肥瘦適中,入口時帶有淡淡的花雕酒香,口感爽脆但又不失煙韌,讚。 醉乳鴿爸爸愛吃乳鴿,所以多點了一客醉乳鴿給他試試,乳鴿的肉質非常嫰滑,同樣帶有花鵰酒香,不過,最重要就是鹹度適中,個人認為挺好吃。 蟹粉小籠包雖然價錢好像有點貴,但吃過後就會覺得是物超所值,粉皮薄薄的,包著鮮甜的蟹粉湯汁,而蟹粉配上脂香豐腴的肉餡,非常美味,絶對是必點菜式。 椒鹽鮮魷這個小菜炒得挺夠鑊氣,鮮魷入口超級外脆,味道帶點微辣,而魷魚口感爽脆彈牙,非常惹味。 酒釀丸子推介推介,因為內裏的丸子真的超多,而且每一粒都是QQ的,入口煙韌,咬口十足,配上酒糟,味道酸中帶甜,讚。

花雕醉豬手

醉乳鴿

蟹粉小籠包

椒鹽鮮魷

2019-01-21
2019-01-20 1150 瀏覽
好耐都冇食過上海菜啦,所以最近朋友們聚會就特登約左去一間傳統老飯店食飯,主打食上海菜,質素唔錯有驚喜。花雕醉雞 & 花雕醉豬手花雕酒的香味非常濃郁, 酒香扑鼻. 醉雞 & 豬手都好入味, 食落有淡淡的酒味又唔會太鹹.醉雞食落口感都幾滑, 冇咩太多脂肪; 豬手切成細細件, 容易入口, 口感彈牙兼且唔會覺得油膩, 都幾好味.燻蛋半流心狀態的糖心燻蛋十分吸引, 入口有濃郁的煙燻味, 非常特別. 而底下的炸合核都非常出色, 香脆酥化, 令人停不了口.鎮江肴肉外型望落精瑩通透,非常精緻的感覺。裡面的豬手肉粒鹹度適中,冰冰涼涼,非常可口。松鼠黃魚黃魚炸得好酥脆, 入口脆卜卜, 裡面的魚肉就軟滑鮮味, 完全係外脆內軟. 加上外面酸酸甜甜的甜酸汁, 非常惹味又開胃, 正!!賽螃蟹呢到的賽螃蟹質感冇平時出面食果D咁稀身, 但口感一樣滑嫩細嫩. 淋上醋之後, 味道同蟹肉更加相似, 味道非常鮮甜, 好好味.南翔小籠包 小籠包啲皮非常薄身, 包住脹卜卜的肉餡&肉汁. 一啖咬落, 肉汁即時流哂出黎, 非常鮮味, 讚!火腿津白津白煮得非常腍身, 食落清甜而冇渣. 而鋪在面的火腿片相對味道比較濃郁, 咸咸香香咁.

花雕醉雞 & 花雕醉豬手

燻蛋

鎮江肴肉

松鼠黃魚

南翔小籠包

火腿津白

津白煮得非常腍身, 食落清甜而冇渣. 而鋪在面的火腿片相對味道比較濃郁, 咸咸香香咁. 連埋味道清淡的津白一齊食, 互相中和味道剛剛好.

高力豆沙

熱辣辣的高力豆沙,外層咬落軟綿中帶有少少煙韌,裡面的紅豆餡都幾多,甜度適中,都幾好味。
2019-01-18 945 瀏覽
早排有個上海朋友話,係香港無食過傳統上海菜,問有無好介紹! 我話聽就聽過香港有好多老一派既上海菜館,但係就未食過,因為好似幾高格調,幾貴下! 當中"上海老飯店"都聽講過好多次,一直未有機會試! 呵...比個fd撩起左個引,一于三五知己去試下!尖沙咀既"香港老飯店",聽就聽得多,去都係第一次,裝修好古僕,入到門口見到有條轉彎樓梯,真係好有70-80年代既感覺! 真係好有懷feel!食上海菜,第一樣當然試冷盤啦! 可能果日太興奮啦,一人叫左一個冷盤!呵...有d多添,不過實食得晒既!核桃薰蛋 滷水蛋就聽得多,薰蛋真係未食過! 原來係用左d木黎煙薰,聞起上來好香,隻糖心蛋食落外脆內甜!不過最特別既係蜜餞既核桃,好脆口,甜甜地咁,配埋薰蛋食陣味好好味!花鵰醉豬手+醉雞 上海野一定唔可以無既花鵰冷盤!我點左花鵰豬手,因為之前自己試整,睇下同"正宗"既差幾遠,點知係差太遠啦,呢度既豬手口感適中,外皮好爽脆,肉身好軟淋,但又唔會散,口感好好,酒味雖則濃,但唔會搶左豬手既未,正!醉雞都好大隻, 相對豬手酒味更加濃,係我鐘意既味道! 不過食唔到酒既,或者覺得濃左d,因為好足酒味! 雞肉好嫩滑又爽口,食到

核桃薰蛋
核桃薰蛋

花鵰醉豬手

花鵰醉豬手+醉雞

醉雞都好大隻, 相對豬手酒味更加濃,係我鐘意既味道! 不過食唔到酒既,或者覺得濃左d,因為好足酒味! 雞肉好嫩滑又爽口,食到停唔到口!

鎮江餚肉

呢個都係my飛佛! 餚肉配浙醋,陣鹹鮮味係最好食架! 呢度既餚肉最唔同既係唔會死實實,咬落口有彈牙口感,證明肉質好嫩,好好味!

食完冷盤,即係想食返d暖既點心,南翔小籠包當然必食啦,叫左半打!
南翔小籠包

正宗小籠包唔會好大隻,但每件既頂都有好多摺,皮薄肉餡嫩,汁多!配埋浙醋食,真係一絕!

食完小籠包,更加肚餓! 哈...接住就繼續叫小菜食!

賽螃蟹

呢個真係不得之了! 雪白既蛋白就好似蟹肉咁靚,中間加隻蛋黃,入面有肉元貝,撈埋一齊黎食,真係好鮮味! 上海朋友話,食賽螃蟹要加d浙醋先好食架! woo...又真係喎,即刻食到有蟹味! 我都係第一次食賽螃蟹食到有蟹味咋,果然係唔同d!

紅燒獅子頭
紅燒獅子頭

哇哇哇,好大個肉球啊..獅子頭真係好鬆化,啖啖肉,紅燒既燒汁好濃香,配埋白菜仔,索晒d紅燒汁,真係好好味!

松子黃魚

main course黎啦! 炸到鬆化既黃魚,廚師好貼心咁切開一塊塊! 黃魚皮脆肉嫩,入口即溶! 不過個重點係個汁,果陣酸甜味,真係聞到已經流口水! 又唔係咕嚕汁,又唔係五柳汁,係一種上海菜傳統既甜酸味! 係呢種味啦,好傳統,但就係想食呢種味道!

火腿津白

最後點都要叫返個菜啦! 火腿津白又點可以唔試呢? 傳統飯店食到既,就真係最經典既味道! 淋甜既津白,配上鹹香既雲腿,夾埋一齊食, 淋甜鹹鮮都有齊,好食!

啊...食到好飽啦,但點要食d甜品既!
高麗豆沙

我點左最愛既高麗豆沙! 面皮炸得好鬆軟, 入面既豆沙比外面既多好多多,而且唔會好甜! 正...如果面再多d糖就正!

經典既上海菜,就真係係傳統既菜館食先好味! 下次都要再食過!yeah!
高麗豆沙
  • 花鵰醉豬手
2019-01-15 212 瀏覽
今日朋友話要去食團年飯,其實除左親戚同屋企人之外,朋友都要食團年飯架!今日我哋就去咗一間香港老飯店上海菜館,去食返個上海style嘅團年飯。炸銀絲卷$38/條食得上海菜,銀絲卷係一個必備嘅嘢食!而係炸同蒸之間,我就簡左邪惡既炸啦!加埋煉奶真係超好食,外皮又夠脆,無論我放咗幾耐先食,都係好脆架。鮑魚紅燒肉$248叫得做團年飯,當然係要食返少少名貴嘅菜式,咁我哋就揀咗食鮑魚喇!依個鮑魚紅燒肉,大概有四個鮑魚,仲有好多五花腩,全部煮到好腍,所以都好好食。螞蟻上樹$98除咗叫澱粉,我哋仲叫咗個螞蟻上樹。你知唔知係咩?其實係粉絲加肉碎炸,微辣好惹味,小朋友一定鍾意喇。

炸銀絲卷$38/條

鮑魚紅燒肉$248

螞蟻上樹$98

2019-01-11
位於尖沙咀的 香港老飯店,是一間主打上海菜的老名牌中菜館。餐廳提供正宗上海菜式,同時迎合香港人囗味,創出香港人喜歡的上海菜。餐廳裝修保留懷舊風格,不論是環境,桌子,椅子,桌布,餐具,服務員的制服都勻有舊上海的感覺哦。核桃熏蛋$60/2隻上海名菜兼餐廳招牌菜之一,核桃熏蛋。熏蛋外層滷成深啡色,傳來緩緩煙燻香氣,入囗雞蛋滑溜順囗,燻味濃郁沖擊囗腔,蛋黃濃稠濃味,搭配香甜脆囗的核桃,超喜歡阿。乾燒明蝦球$288大大件的明燒蝦球,是我最愛的中菜菜式之一。蝦肉本以肥美大隻,白亮富光澤的蝦彈爽無比,醬汁酸甜酸甜,微微辣微微刺激,配上我喜歡的西蘭花,值得推介哦。花雕醉雞$128每次吃醉雞,總會希望能幸運地得到雞脾肉,不過在老飯店就不用賭上自已的運氣啦,所有醉雞也是用雞脾的哦。滑嫩的雞皮已傳來香濃酒香,軟腍的雞肉已吸滿濃郁花雕酒味,而且一咬脫骨,很有水準呢。芝麻湯丸$48/碗要成為一餐完滿的團年飯,湯丸是必備甜品哦。大大粒的圓潤湯丸,份量大得塞滿一個小碗啦。湯丸皮煙靭軟身,芝麻餡濃而帶沙,若是薑汁底就更美味啦。
位於尖沙咀的 香港老飯店,是一間主打上海菜的老名牌中菜館。

核桃熏蛋$60/2隻

,搭配香甜脆囗的核桃,超喜歡阿。

乾燒明蝦球$288

花雕醉雞$128

芝麻湯丸$48/碗

2019-01-14
2019-01-15 169 瀏覽
這店在尖沙咀寶勒巷,由尖沙咀站步行前往大約只需10分鐘。店外也有㕑窗擺放著得獎獎狀。步行上一層樓梯便是店舖,面積大,坐位不逼。有包房,也有著有點私人空間的半開放式坐位,以屏風分隔開。南翔小籠包 - 真的要用juicy來形容,皮薄而多肉餡😍紅燒雞絲翅 - 夠大碗,1碗夠分2小碗,夠兩人食。超熱,足料,也有些金華火腿吊一吊味👍冬菇白菜 - 冬菇夠厚肉地👍茨汁味濃,食白菜浸一下茨汁,味道剛剛好。擔擔麵 - 惹味香辣,麵條幼滑,還有豬肉碎和蔥花,再加上湯底的麻及辣比例適中,食完時只見空碗,所有食材都食進肚子𥚃了😂青菜煨麵 - 湯底屬於質地杰身的類型,但清甜,麵身幼滑。飯店也有鮑魚,燕窩,魚翅等名貴食材供客人選擇。總括而言: 我點的食物價錢不貴,食材質量好而美味,還要有服務員招待而又坐得舒服👍👍
這店在尖沙咀寶勒巷,由尖沙咀站步行前往大約只需10分鐘。

店外也有㕑窗擺放著得獎獎狀。

步行上一層樓梯便是店舖,面積大,坐位不逼。

有包房,也有著有點私人空間的半開放式坐位,以屏風分隔開。

南翔小籠包 - 真的要用juicy來形容,皮薄而多肉餡😍

青菜煨麵 - 湯底屬於質地杰身的類型,但清甜,麵身幼滑。

飯店也有鮑魚,燕窩,魚翅等名貴食材供客人選擇。

• 小籠包
1K
2019-01-14 231 瀏覽
今晚約了一行四人出來吃飯,  三個朋友在尖沙咀工作, 所以選了 香港老飯店.朋友對飲食好有要求, 找一間有歷史, 富經驗的飯店比較有共鳴.  餐廳在一樓, 有空間感, 不會太嘈或太迫, 朋友聚會晚飯好地方.牆上隹句, 實給客人信心. 侍應生也富經驗, 開茶及送上餐牌都敏捷, 這裡餐廳部長比較多.  招呼好, 有美食推介.小食有好配搭:  脆花生, 酸菜.  我們工餘坐下先飲杯茶, 吃小食,  幫助減壓又提升開胃口感. 大家喜歡傳統必食冷盤.    合桃燻蛋賣相吸引, 溏心蛋黃色澤美. 芝麻合桃酥脆又帶蜜糖甜.          蛋黃有濃郁煙燻味, 入口質感香, 每人一邊蛋已好回味.烤雙方雲腿烤得香, 伴有蜜汁, 蒸籠內的包熱住上. 侍應生好細心替我們把雲腿及炸腐皮夾入熱包內.  每人一份, 雲腿好香口, 唔肥又唔會太鹹, 沾上滋味蜜汁, 炸腐皮 好鬆脆, 一齊入口, 有層次, 超好食.  黃魚羹魚肉滑,  很新鮮, 肉質鮮美,  吃得健康.  份量足.松鼠王魚 -  好吸引的一個上海名菜, 黃花魚大大條, 炸得外皮香脆, 保持魚肉嫩滑, 廚師廚藝極好.  香脆松子仁加酸甜汁, 好開胃.
牆上隹句, 實給客人信心.
大家喜歡傳統必食冷盤.    合桃燻蛋
賣相吸引, 溏心蛋黃色澤美. 芝麻合桃酥脆又帶蜜糖甜.
蛋黃有濃郁煙燻味, 入口質感香, 每人一邊蛋已好回味.
雙方
雲腿烤得香, 伴有蜜汁, 蒸籠內的包熱住上.
侍應生好細心替我們把雲腿及炸腐皮夾入熱包內.
黃魚羹
魚肉滑,  很新鮮, 肉質鮮美,  吃得健康.  份量足.
松鼠王魚 -
香脆松子仁加酸甜汁, 好開胃.   用了炸龍鬚面墊碟, 好睇好食.
樟茶鴨(半隻 )
四川名菜, 份量半隻足夠 4 個人分享.
樟茶大鴨皮脆, 肉質嫩, 厚肉有肉汁,  帶點煙燻茶香.  伴碟小白包本來想夾鴨肉, 但包子太細, 鴨件太大, 唯有分開食.
冬菇菜芯
冬菇好厚肉有濃香菇味, 菜芯好嫩滑,  調味適中.
酒釀丸子
上海有名甜品, 用甜酒釀, 有酒香, 湯汁清晰.  沒有酸味, 丸子煙韌, 軟糯滑滑, 足是理想餐後甜品
不用去中國內地, 也可品嚐北方名菜, 既方便, 食物又令人回味.   餐廳內有很多掛畫,  以魚為主,
 喜愛藝術者可以欣賞
  • 烤雙方
  • 合桃燻蛋
  • 黃魚羹
  • 松鼠王魚 -
  • 樟茶鴨
2019-01-14 178 瀏覽
行過寶勒巷都見到香港老飯店個燈箱,一直都想試一試,了解之下原來呢度係食京浥菜嘅。今次藉住蟹季,順道有藉口約齊三隻腳黎眾餐。揭開餐牌,餸菜款式實在多得誇張、花多眼亂餐牌首頁亦清楚例明,每位茶芥$15、小食$20碟(好欣賞餐廳會寫清楚,因為外間好多都亂黎)醉雞當然都係必選嘅美食京粵菜中賽旁蟹亦是我心頭好之一,這個賣相吸引,先將蛋黃攪勻蟹肉蛋白,大大粒嘅蟹肉蛋白,啖啖都食得好滿足蟹粉當造,不缺蟹粉小籠包之外,蟹粉炒年糕也不錯每一口都滿是蟹粉鮮味最後一人一客杏仁豆腐,好香杏仁香味,唔會太甜

揭開餐牌,餸菜款式實在多得誇張、花多眼亂

餐牌首頁亦清楚例明,每位茶芥$15、小食$20碟
(好欣賞餐廳會寫清楚,因為外間好多都亂黎)

醉雞當然都係必選嘅美食

蟹粉當造,不缺蟹粉小籠包之外,蟹粉炒年糕也不錯
每一口都滿是蟹粉鮮味

最後一人一客杏仁豆腐,好香杏仁香味,唔會太甜
2018-12-10