2007-10-04 83 瀏覽
朋友飯局,點了蝦餅、沙爹、炒菜和麵包咖哩雞,杜詩一般貨色;唯有麵包咖哩雞賣相較爲特別,但味道也是一般。
2007-09-07 38 瀏覽
今次一行七人去香辣屋食~因為想用左張coupon 去去到叫左金柚沙律--柚子味道怪怪地~唔係好岩食, 又酸又甜咁蝦餅--同king and i and 九龍城既蝦餅一樣味道...蝦多士--幾有口感。麵包咖喱雞---因為係king and i 食過好味~再叫多次~都一樣咁好味~炒粉絲--幾好~我鍾意食呢個三味魚--甜酸魚咁~都炸得幾香口~甜咖喱牛柳--d 咖喱幾香~有d香茅味~送飯一流。西蘭花牛柳--叫唔叫都罷,想食去大排檔叫啦。咖喱薯餅--好普通既小食~零特色。大蝦金邊粉--我覺得麻麻地好食~d 蝦好唔新鮮,覺得有d霉咁。d 餸上得好好好快...係太快~跟本係無位擺。唔知佢地想點~是但有位就擺左先,d waiter 個個好似好趕咁。又話幫我地切野,最後個經理連影都無。有待改善。我發覺度度d 泰國野都差唔多~開始有d 悶~~下次要食真係去九龍城好d~
今次一行七人去香辣屋食~因為想用左張coupon 去

去到叫左
金柚沙律--柚子味道怪怪地~唔係好岩食, 又酸又甜咁
蝦多士--幾有口感。
炒粉絲--幾好~我鍾意食呢個
三味魚--甜酸魚咁~都炸得幾香口~
甜咖喱牛柳--d 咖喱幾香~有d香茅味~送飯一流。
西蘭花牛柳--叫唔叫都罷,想食去大排檔叫啦。
咖喱薯餅--好普通既小食~零特色。

又話幫我地切野,最後個經理連影都無。有待改善。

2007-08-28 10 瀏覽
比King & I 好吃, 雖然同一集團, 但環境較迫。牛柳麻麻, 但糯米飯很熱好吃, 其他炸物達水準, 但冬陰宮湯只得一隻很大的蝦(King & I 有兩隻)。沒有叫飲品, 埋單也要$290 (二人), 算貴。有個女人在推銷member card , 好像要$900, 十分不抵。
比King & I 好吃, 雖然同一集團, 但環境較迫。

沒有叫飲品, 埋單也要$290 (二人), 算貴。

2007-07-08 7 瀏覽
The place is nice and the tables aren't too close together. The food is not bad for the price. Will go back there for sure.
Will go back there for sure.
2007-05-17 2 瀏覽
上星期四我們一行十人可到這店吃,環境不錯,服務也很好,我們叫了很多東西食,很好味!碟頭不少外,價錢亦很經濟,除了有咁多菜式外,我們仲叫了紅酒、啤酒+五款甜品,都只不過約千五元,柢吃,下次一定再來。
2007-05-17 9 瀏覽
16 May 2007 (Wed) - 晚飯約咗舊同學食飯,仲有同學個B一齊,吸引咗好多waitress過黎睇個B,因為佢好得意同成日笑!我哋六個人+一個B叫咗:1. 越式春卷- 唔錯,唔太油,覺得冇咁熱氣2. 柚子沙律- 啱我口味,因為我鍾意食柚子,不過較為散,好難夾,要用匙畢3. 咖喱薯餅- 我覺得似薯溶多過薯餅,因為都好大舊4. 炸蝦芝麻多士- 多士太大舊,反而覺得滯5. 冬蔭公x2 - 料好多,有三隻蝦同好多菇,酸味就一流,辣味不足6. 咸魚炒芥蘭- 勁細碟,唔知點解...7. 蟹肉炒粉絲- 好味道,蟹肉就唔多,但炒得幾乾身,幾好味8. 咖喱雞- 汁就OK,但係太多薯仔,而且雞肉太大舊,我哋六個人都爭啲唔可以一人要一舊,而且大到我哋想分開佢又分唔到9. 炒金邊粉- 朋友專誠叫既,話佢酸酸地好味道,有兩隻大頭蝦,都OK大隻架再每人一杯嘢飲!嘢食總括係幾好,坐又坐得舒服,waitress/waiters服務都唔錯,有禮貌,嘢食黎得超快,枱仔細細都擺唔晒;價錢適中,去得過吖!
16 May 2007 (Wed) - 晚飯

我哋六個人+一個B叫咗:

1. 越式春卷- 唔錯,唔太油,覺得冇咁熱氣
3. 咖喱薯餅- 我覺得似薯溶多過薯餅,因為都好大舊
4. 炸蝦芝麻多士- 多士太大舊,反而覺得滯
6. 咸魚炒芥蘭- 勁細碟,唔知點解...

2006-11-22 4 瀏覽
雖然樣樣都叫加辣, 但都係唔辣.樣樣菜式賣相都好靚, 但味道就唔夠賣相咁好. 唔係難食, 但就係欠辣味. 唔係好鍾意唔辣0既泰國菜, 始終覺得不夠味道. 不過環境同服務都唔差, 不妨一試.
雖然樣樣都叫加辣, 但都係唔辣.

2006-11-17 5 瀏覽
又是鸚鵡王旗下的餐廳,諗住實毋衰,環境相當啎錯,最重要是有半露天座位,入秋時分幾舒服的,稍嫌告士打道的車嘈。店經常都傳來陣陣香氣,令人唾涎欲滴。1)蒜蓉包包包啎夠脆,蒜蓉也啎夠多,腍腍的,又多油,啎太得。2)傳統蒸粉卷賣相幾靚,粉皮做到面薄皮厚,內裏的餡一般,炸蒜片尚可,個酸甜汁比較鍾意渠酸多過甜。3)蟹肉炒粉絲蟹肉的分量啎少,粉絲炒得夠乾身,味道偏淡,精精緻緻,但不知怎的總覺鑊氣不夠。4)菠蘿炒飯果仁滿滿的鋪面,黃黃的炒飯,不太濕身,菠蘿肉質少酸,與飯一起食,又幾開胃,大大的一個菠蘿炒飯,瞬間兩個人就KO了。5)三色冰椰汁啎夠香,但夠濃,三色果肉粉條等夠透心涼,在雖是秋天但還熱的夜晚,一杯解渴的凍飲還是有必要的。食物不難吃,也沒有大失誤,只是覺得香港地,吃泰國菜的選擇很多,這裏不會是第一選擇,不正宗、價錢貴,只是食環境,對於這是鸚鵡王的出品,確實有點失望。
又是鸚鵡王旗下的餐廳,諗住實毋衰,環境相當啎錯,
店經常都傳來陣陣香氣,令人唾涎欲滴。

1)蒜蓉包
包包啎夠脆,蒜蓉也啎夠多,腍腍的,又多油,啎太得。
2)傳統蒸粉卷
3)蟹肉炒粉絲
4)菠蘿炒飯
5)三色冰

2006-05-08 7 瀏覽
好幾年沒有到過這裡吃飯了﹐剛巧有朋友生日想吃辣的食物便來了這裡。可能是假期前夕吧﹐我們9﹕30 才到還是全場滿座﹐其實是整條食街都非常熱鬧﹐和我平時星期日晚上來晚飯的那種冷清成一很大對比﹗人多service 自然比較慢﹐而且經常沒有人理會你﹐不過都是可以理解的。先要了點小吃﹕蝦多士- 8 件炸得好香脆的蝦多士才賣$55﹐抵呀﹗satay 串燒半打- 豬肉和雞肉各3 條﹐都算嫩滑﹐不會過老﹐ok 喇﹗春卷- 粉皮蒸那種﹐幾香香草味﹐唔錯﹗青木瓜沙律- 唔夠辣﹐不過都幾好食﹗冬蔭公(2 個) - 都係唔夠辣囉﹗青咖哩雞- 原本是要咖哩蟹的﹐但是可能是太晚了﹐賣晒咯﹐下次請早﹗薄餅(roti) 2 份- 分量十足﹐用來送咖哩最正﹗另外要了Singha 啤酒5 枝﹐埋單(有VIP 折扣15% off) 都只是$576﹐價錢ok 喎﹗朋友說這裡的咖哩蟹不錯的﹐下次一定要來試試﹗

蝦多士- 8 件炸得好香脆的蝦多士才賣$55﹐抵呀﹗
春卷- 粉皮蒸那種﹐幾香香草味﹐唔錯﹗
青木瓜沙律- 唔夠辣﹐不過都幾好食﹗
冬蔭公(2 個) - 都係唔夠辣囉﹗
薄餅(roti) 2 份- 分量十足﹐用來送咖哩最正﹗

朋友說這裡的咖哩蟹不錯的﹐下次一定要來試試﹗
2005-09-23 6 瀏覽
琴晚同左個fd去食~ 都有好多年冇o係呢間香辣屋食過喇~ 我個fd仲問..係唔係平左呀? 我都覺得好似以前冇咁平架wor d野~叫左幾多野食..有冬蔭公, 加多加多沙律, 蝦多士, 青咖哩雞同一碟什菜. 每樣食物o既質素都好平均~ 冇一樣話特別好味, 但又唔係差bor~埋單$270左右~ 其實唔算貴~
埋單$270左右~ 其實唔算貴~
(非會員)
Went with my boyfriend to try this restaurant for the first time. Plenty of people on a public holiday nite. Took them ridiculously 30 mins to serve our first dish - just a beef curry! We only ordered 3 dishes. The appentizer came another 15 mins later - just a steam rice roll.The waiter was so hesistant to come over when we asked them what's happening?! We decided to complain to the manager at the end and forget about the third dish - just a plate of vegies!Unreasonably long waiting time f

Unreasonably long waiting time for food. Poorly managed kitchen and frontend customer service!

Won't go back ever again due to poor service and long waiting time, though taste-wise it's fine!
2005-09-11 3 瀏覽
朋友生日,一行8人浩浩蕩蕩到達,好彩有訂位,星期五7:30正是黃金時間,入座己達八成.安排了八人長枱.第一輪order 了比較重形的主菜, 海南雞(半只),中規中矩,肉算滑但唔夠香,牛尾煲,很冧,很入味,但只有3-4件,似乎少了點,玉子豆腐什菇煲,有點像中菜,而茨汁也太”水”了.青咖喱雞,很醒胃,少少辣,很香椰汁味,適合唔食得辣的朋友.炒金邊粉無乜特別,炒海螺,這個就辣得多,見朋友食到有少少冒汗,我不敢試了.上菜很慢,又唔換碟加茶,三請四喚才回頭幫忙再落order 同加茶.第二輪再試小食,蝦餅,沙爹等等.牛肉串比較實,雞同豬肉都可以.刷完一餐,再拆禮物.兩小時就過去了.
2005-08-05 3 瀏覽
三個人來食,叫咗個salad、豬頸肉、抄河、牛油wings都係$190蚊。啲野食差咗少少,無以前咗好食,由其是嗰wings﹐炸得好靚但係無乜味。豬頸肉但係每人都係60幾蚊,又坐得舒服,真係好抵。
但係每人都係60幾蚊,又坐得舒服,真係好抵。
2005-07-11 3 瀏覽
第四回——泰國菜海南雞確了得鮮鱸魚肉質韌對於泰國菜﹐我一向不大喜歡﹐那些青、黃、紅咖哩雞、牛、羊﹐都不是我所愛﹐因為我一向很怕杰撻撻有醬汁的東西。但香辣屋卻是我一家曾經經常光顧的泰國餐廳﹐因為它食物選擇多﹐侍應服務又好﹐最喜歡是它的卡位﹐好舒服和有私隱。這次叫了半隻海南雞、泰式炒通菜、鮮鱸魚和豬頸肉。先上來的是海南雞﹐除了薑蓉外還有一碟辣汁附上﹐雞的部份主要是雞翼和雞胸﹐兩個部位都是我喜歡的。這個海南雞可以說是近年食過最好味的﹐雞肉非常嫩滑而且鮮味﹐絕對是出乎我意料之外﹐缺點是切得太大塊了。豬頸肉和泰式炒通菜依然在水準以內﹐前者切得幾薄﹐蘸附上的甜酸汁味道更佳﹐後者帶微微的辣味﹐符合餐牌上寫一隻辣椒的標準。最後來的是鮮鱸魚﹐這個差不多是餐牌上最貴的菜﹐原條鱸魚連爐上﹐還有一個酸湯用來當湯加在魚上面。這個鱸魚上來時我猜已經全熟﹐現在再煮就令到魚肉很韌﹐吃第一口已經有這樣的感覺﹐我想除了太熟外﹐這尾魚本身也不甚合格﹐結賬時看到有幾檯都在吃﹐好像沒有這個問題。這個我曾經非常喜愛的菜色﹐那天卻令我十分失望。服務員的態度良好﹐經常加茶添水﹐這家絕對是我吃泰國菜的首選。智慧分享﹕「只有失去﹐才發覺
第四回——泰國菜

海南雞確了得
鮮鱸魚肉質韌

這次叫了半隻海南雞、泰式炒通菜、鮮鱸魚和豬頸肉。

智慧分享﹕「只有失去﹐才發覺曾經擁有。」

2005-07-05 5 瀏覽
星期六晚上,在加相識十多年的老友,訂了2位8PM同我預早慶祝食生日飯,環境不錯,Waiter 服務有禮。先來一個椰青,好大個,好清甜,消暑解渴,再上泰式豬肉蝦卷$48,外皮有咬口,肉和蝦新鮮,推介!炒金邊粉,大蝦入味不過得一隻,兩粒帶子,完全無味道,個粉炒得幾好,唔會好油,但係凍得幾快,粉黏埋一齊,再來甜酸魚柳,個魚唔脆但夠熱,又幾開胃。食完呢餐已好飽,但個老友話要同我食蛋糕,真係多謝晒,年年都同我慶祝!