2024-07-22 213 瀏覽
深水埗📍比較港式既一間餐廳 晚餐見大家都主要食扒為主 當然仲有d意粉/飯之類 必定唔少得忌廉湯同羅宋湯兩個湯都好足料,好夠味道👍🏻忌廉湯一定用嚟點餐包,一流 夠哂creamy田螺焗薯蓉 (+8)前菜值得一試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️薯蓉綿滑順口,帶有淡淡的奶香,與田螺肉質結實彈牙的口感 好夾焗烤後更加香👍🏻蜜椒德國咸豬手配薯菜咸豬手肉質鮮嫩,帶有恰到好處的鹹香。蜜椒醬汁酸甜適中,既能突出肉質本身的風味,增添層次。大大舊豬手 份量絕對對得住價錢👍🏻性價比高薯條都系新鮮即炸 唔錯懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜鐵板牛扒(5成熟)系塊鐵板上面煎多兩煎就差唔多👍🏻牛肉肉質鮮嫩多汁,恰到好處的煎製令其表面金黃酥脆,內裡依然保持粉嫩多汁。可以選擇黑椒汁或者蒜蓉汁舊式懷舊扒房 食完棒一定要配上呢一個花奶啫喱!令到本身好heavy食肉嘅油膩感,淡然清新👍🏻
深水埗📍

比較港式既一間餐廳
晚餐見大家都主要食扒為主
當然仲有d意粉/飯之類

必定唔少得忌廉湯同羅宋湯
兩個湯都好足料,好夠味道👍🏻
忌廉湯一定用嚟點餐包,一流 夠哂creamy

田螺焗薯蓉 (+8)前菜
值得一試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
薯蓉綿滑順口,帶有淡淡的奶香,
與田螺肉質結實彈牙的口感 好夾
焗烤後更加香👍🏻

蜜椒德國咸豬手配薯菜

咸豬手肉質鮮嫩,帶有恰到好處的鹹香。
蜜椒醬汁酸甜適中,既能突出肉質本身的風味,增添層次。
大大舊豬手 份量絕對對得住價錢👍🏻性價比高
薯條都系新鮮即炸 唔錯

懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜

鐵板牛扒(5成熟)系塊鐵板上面煎多兩煎就差唔多👍🏻
可以選擇黑椒汁或者蒜蓉汁

舊式懷舊扒房 食完棒一定要配上呢一個花奶啫喱!

令到本身好heavy食肉嘅油膩感,淡然清新👍🏻
2024-07-17 197 瀏覽
位於深水埗馬德里餐廳絕對是一間不容錯過既好餐廳。依到大件夾抵食,而且每一款菜式都令人垂涎欲滴。我叫左兩款套餐——A餐和D餐,佢地令我地留下深刻印象。首先講下A餐,即鐵板牛魔王薯菜,$158。這份套餐已經包括了一個什菜沙律,加$8,更可以享受到焗田螺, 田螺好好味夾埋d好溶既薯蓉真係冇得頂!每一口都充滿濃郁的奶香味。鐵板牛魔王本身肉質鮮嫩多汁,再配上蒜香,一口咬下去非常滿足。十分之大份,我諗食兩餐都可以。不僅如此,仲包埋野飲, 而我揀左熱華田,非常適合搭配這份豐厚的晚餐。至於D餐,以西冷牛扒為主打配搭薯菜,只需$138便可享受。加$40,更可以食到煎牛舌,那種入口即化、外面煎得金香、豐富多汁的感覺令人難忘。此外,加蒜只需額外+$2,每一片薄切蒜片能夠提升整體風味,使得每一道料理更加完美。而且,如果喜歡冰凍飲品,你更可以選擇加$4, 叫左凍好立克,非常划算。無論是A餐還是D餐,在分量上都是相當驚人的,就算大胃王也一定飽到拍爬地。同時,最重要的是,不單止分量足夠,而且每道料理從原材料到調製方法,都蘊含著店家的用心和專業水平。而且價格方面也是極具競爭力,非常值回票價,是絶對抵食之選。總結來說,

總結來說,無論你鐘意邊款套餐,都一定唔會失望。我強烈推薦馬德里餐廳予所有鍾情優質美食嘅朋友,下次約埋三五知己,一齊黎度享受呢度既佳餚吧!

仲有店員好醒目同態度好好, 係香港黎講已經係買少見少
2024-07-14 133 瀏覽
馬德里餐廳 Tue 9th July 2024 一份巨大脆香嘅「德國爆焗鹹豬手」,充滿牛油芳香嘅「法國焗田螺」,出自於一間馬德里餐廳,located in the heart of Hong Kong: 深水埗。亞 邊個 講得好啱,我哋仍然有國際大都會嘅優勢。嚟得呢度,重點就唔應該係佢出品嘅質素。我喜歡佢嘅,除咗佢個名俾到我逃離深水埗嘅感覺之外,大大張嘅卡位梳化、四平八穩嘅餐枱(講過好多次,呢個要求真係好卑微)。無論坐喺度食嘢、傾偈、談心、傾生意、對數、作文….. 都坐得好舒服。呢度吸引唔到專才幫襯,個場唔嘈,食客們融融細語的。講返個鹹豬手+燒牛脷,大份、香脆,配料多。真係大件夾抵食,2個OL應該食唔晒。鐵板牛魔王 +50%,數唔出(?)咁多牛嘅部份。治療俾女飛嘅心情就最啱。焗田螺,牛油+香草=冇得輸。焗乜嘢都好味。最突出嘅係個甜品,Robinson菠蘿(裏面有菠蘿肉㗎,符合商品說明條例)啫喱 topped with 三花淡奶。初戀嘅感覺返晒嚟。熱檸茶、熱奶茶。千載不變香港心。
馬德里餐廳 Tue 9th July 2024

焗田螺,牛油+香草=冇得輸。焗乜嘢都好味。

熱檸茶、熱奶茶。千載不變香港心。

2024-07-09
2024-06-30 116 瀏覽
⭐今天和太太一起到深水埗的馬德里餐廳品嚐地道的港式鐵板扒餐。🤩我們分別選擇了「珍寶什扒鐵板餐」和「T骨牛扒鐵板套餐」,品嚐環節別具特色。😋太太點選的「珍寶什扒鐵板餐」($138)包含了豬扒、雞扒、珍寶腸、煎蛋和時令蔬菜,並加入了蒜香和黑椒汁調味。肉類鮮嫩多汁,珍寶腸入味彈牙,煎蛋鮮嫩柔軟。蔬菜新鮮可口,與肉類搭配十分和諧。太太很滿意這份豐富的鐵板套餐。😍我選擇了「T骨牛扒鐵板套餐」($138),配有薯菜及蒜香燒汁。牛扒厚切,外焦內嫩,肉質鮮嫩多汁,入口即化。蒜香燒汁為牛扒增添了一層香氣,與薯菜完美融合。我特別加點了「牛舌2件」($40),口感鮮嫩醇厚,讓整個用餐體驗更加完滿。🍹餐飲方面,我們選了兩杯凍檸茶。清涼爽口的茶水完美地中和了鐵板扒料理的油膩感。🤩🤩最後,我們各自享用了一杯雜果啫哩作為甜品,果香濃郁,爽口綿密,為整頓豐盛的午餐劃下圓滿的句號。
2024-06-26 74 瀏覽
今日喺深水埗行街,經過福榮街一帶全部都係餐廳,再行前少少見到呢間港式鐵板餐,望落去都好吸引就入咗去試吓!.鐵板香煎龍脷魚柳配雞扒(燒汁)一淋上醬汁,熱辣辣嘅鐵板就會發出咋咋聲,香氣四散兒時回憶即刻返晒黎😆超大條龍利魚柳!炸得非常香脆而且魚肉嫩滑雞扒食落好juicy!!配菜有翠玉瓜、三色豆底下仲鋪滿脆脆嘅薯條.跟餐配白湯或紅湯我哋揀咗紅湯 即係羅宋湯入邊好多蔬菜、紅蘿蔔 相當足料酸酸甜甜好開胃.芝士鮮茄焗豬扒飯豬扒厚肉大塊 而且飯底有炒過👍🏻.下次再試吓其他鐵板餐先~
鐵板香煎龍脷魚柳配雞扒(燒汁)
一淋上醬汁,熱辣辣嘅鐵板就會發出咋咋聲,香氣四散
兒時回憶即刻返晒黎😆
超大條龍利魚柳!炸得非常香脆
而且魚肉嫩滑
雞扒食落好juicy!!
配菜有翠玉瓜、三色豆
底下仲鋪滿脆脆嘅薯條
跟餐配白湯或紅湯
我哋揀咗紅湯 即係羅宋湯
入邊好多蔬菜、紅蘿蔔 相當足料
酸酸甜甜好開胃
芝士鮮茄焗豬扒飯
豬扒厚肉大塊
而且飯底有炒過👍🏻
下次再試吓其他鐵板餐先~
2024-06-26 121 瀏覽
同朋友一齊去深水埗購物,梗係食埋嘢先返屋企啦,佢介紹我去呢間喺黃金附近叫馬德里嘅餐廳,佢話啲牛扒好好味,我好耐冇食過T骨扒啦,就入去食吓啦😍😍😍😍原來呢度除咗扒類,仲有焗飯啊,炒麵炒河等等☝️,食物款式非常多元化,餐廳面積都幾大下,坐得幾舒服,仲有唔少卡位添😜😜😜我同朋友每人嗌咗一個扒餐,大家都好滿意🥰🥰懷舊鐵板牛魔王(肉眼拼牛舌)配薯菜$158法式蒜香薯蓉焗田螺+$8羅宋湯凍紅豆冰+$6懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜$138羅宋湯法式蒜香薯蓉焗田螺+$8加意粉+$8凍紅豆冰+$6菠蘿啫喱呢度嘅服務員態度都非常好,食物亦都好平,食客亦都非常之多,可以多多嚟幫襯,有信心保證🥳🥳馬德里餐廳 (深水埗)深水埗福榮街120-122號地舖

我同朋友每人嗌咗一個扒餐,大家都好滿意🥰🥰

懷舊鐵板牛魔王(肉眼拼牛舌)配薯菜$158

法式蒜香薯蓉焗田螺+$8

凍紅豆冰+$6

懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜$138

法式蒜香薯蓉焗田螺+$8
加意粉+$8
凍紅豆冰+$6

菠蘿啫喱

馬德里餐廳 (深水埗)
深水埗福榮街120-122號地舖
2024-06-23 56 瀏覽
今日黎到深水埗買野, 同朋友去左馬德里餐廳食晚餐呢到主要都係港式西餐既格局, 有焗飯, 鐵板既西餐食我地見佢個鐵板咁抵食, 決定一人叫一個鐵板餐, 我就叫左T骨牛扒, 朋友就叫左西冷牛扒跟餐仲會有餐包, 餐湯, 甜品同野飲, 我地另外加左個小食瑞士雞翼首先上既羅宋湯就普通港式既味道, 反而個餐包黎個陣熱熱地, 好軟熟好食之後就上鐵板啦, T骨牛排好大塊, 外表煎得恰到好處,, 咬落去入口即化, 鮮嫩多汁, 肉質鮮嫩柔軟,帶著一絲牛肉本來的清甜,卻又不失分量,口感非常讚, 加上黑椒汁又有另一種層次, 跟鐵板上既仲有薯條, 仍係扭紋薯條黎既, 食落就唔係炸到好脆個隻, 但熱辣辣既薯條點會唔好食另一個鐵板就係西冷牛扒, 同樣牛扒的厚度剛剛好, 外表煎至焦香酥脆, 切開之後肉質鮮嫩多汁, 朋友就揀左燒汁, 仲可以叫佢另上個小食瑞士雞翼有6隻, 都係加38蚊, 食落甜甜地唔會太咸, 而家都唔太多地方有得食, 值得加黎食最後仲有啫哩甜品整體黎講, 鐵板既分量十足,而且好有以前食港式扒房既味道, 價錢, 野食既質素都幾好, 如果黎開深水埗行街都可以試下
今日黎到深水埗買野, 同朋友去左馬德里餐廳食晚餐

呢到主要都係港式西餐既格局, 有焗飯, 鐵板既西餐食

最後仲有啫哩甜品

2024-06-15
行完山好肚餓,行過深水埗見到呢間餐廳,見到門口大大個Menu嘅鐵板餐好似好抵食,就決定入去食。所有鐵板餐都包左餐湯,餐湯有紅湯或者白湯揀,餐包好軟熟。仲包左沙律或者加$8可以要薯蓉焗田螺,仲有野飲,我哋揀左兩個鐵板餐,分別係牛魔王同珍寶雜扒,都係跟薯菜,一上鐵板店員會問要咩汁,有黑椒同燒汁揀,牛魔王入面有肉眼加牛舌,牛舌仲有兩大塊又好爽口,呢份牛魔王真係份量好多😍😍🥰珍寶雜扒有豬扒、雞扒、珍寶腸同煎蛋,每件又係大大件,真心好抵食。🙊🙊薯蓉焗田螺份量又係超大。總括而言,呢一間餐廳真係好適合大胃王呀,大件夾抵食👍👍服務都唔錯,有個呀姐見我哋叫左凍檸樂,好主動問我哋要唔要枝棍去篤檸檬,夠主動性👍👍

所有鐵板餐都包左餐湯,餐湯有紅湯或者白湯揀,餐包好軟熟。

薯蓉焗田螺份量又係超大。

2024-06-23 81 瀏覽
今晚去左深水埗馬得里餐廳食扒,好耐冇同老公二人世界,真開心。舖頭都幾大,又有卡位坐,都舒服,晚餐時間食客都吾少,不過都吾洗等位,因為真係平靚正呀。我點了肉眼牛扒餐,包了沙律餐包,餐湯同甜品都只係$128,正呀,老公點了美式雜扒餐,仲抵,先$138,食到飽正啊。上碟是鐵板的,我同老公揀左黑椒汁,勁香咁淋在扒面上,炸炸聲,熱辣辣,先講牛肉眼入口牛味濃,要左5成熟岩岩好,肉質嫩淋,好食。老公的雜扒餐份量十足,有豬扒一大塊,雞扒大大塊,煎蛋,珍寶腸,同薯條配菜,全部都煎過再上鐵板,超好食,又飽肚,抵食。田螺焗薯都好食,螺岩岩好,不會老,彈牙,同焗薯都好夾。餐包是熱的,餐湯白湯紅湯都點了,覺得紅湯好飲,足料少少辣很惹味。仲加了38元有6隻雞翼,揀了瑞士雞翼,勁入味,又大隻,好味。已經勁飽,店員再比啫喱,又問你要吾要加奶,加了花奶更好食又滑,好正啊。整體環境服務都好,食物真心平靚正,會再來光顧。

田螺焗薯都好食,螺岩岩好,不會老,彈牙,同焗薯都好夾。

整體環境服務都好,食物真心平靚正,會再來光顧。
2024-06-22 83 瀏覽
餐廳嘅地點非常方便,位於深水埗站D2出口,行幾分鐘就到,位於福榮街餐廳名叫馬德里餐廳,門口嘅紅色招牌非常搶鏡,入面裝修好簡單,燈光夠晒光猛,地方寬敞,坐得非常舒服,餐廳主打嘅係鐵板餐,仲有好多唔同種類嘅粥粉麵飯,選擇眾多 美國西冷牛扒$98厚實多汁的牛肉,當職員放低時已經聞到香噴噴嘅味道,我揀咗燒汁一淋上醬汁時會發出渣渣聲,白煙就升起,香噴噴嘅味道出晒嚟,牛扒份量非常大,有口感配上薯條同埋翠玉瓜作為配菜,薯條炸到卜卜脆,配埋茄汁超級好食,鐵板餐相當抵食又唔使加一煙三文魚芝麻醬雜菜沙律$62新鮮的三文魚配上爽脆的蔬菜,加上濃郁的芝麻醬,層次豐富,清新爽口,厚厚嘅三文魚有六片,夠晒肥美馬來咖喱牛腩飯$66濃郁的咖喱醬汁與軟嫩的牛腩完美融合,令人回味無窮 ,咖喱味夠晒香濃,連埋啲飯一齊食非常飽肚,牛腩炆到好腍身,容易入口最後是吉列魚柳配芝麻醬雜菜沙律,酥脆的魚柳搭配清新的蔬菜沙律,再加上濃郁的芝麻醬,讓人感受到各種口感的完美配合,吉列魚柳炸到外脆內滑,外層夠晒鬆脆,內裏魚肉嫩滑,口感香味,又唔會太油膩,點埋旁邊嘅沙律醬更加好食,有豐富嘅層次感法式牛油薯蓉焗田螺$18 (午餐加$18)感覺好懷

美國西冷牛扒$98

煙三文魚芝麻醬雜菜沙律$62

馬來咖喱牛腩飯$66

法式牛油薯蓉焗田螺$18 (午餐加$18)
感覺好懷舊,依家唔係好多餐廳都有田螺,上面配有一些香草,下面仲有香滑嘅薯蓉,層次感充足非常惹味,薯蓉有好香嘅牛油味,配埋田螺一齊食非常夾

午餐有一杯餐飲,咁熱嘅天氣,梗係揀杯凍冰冰嘅凍檸茶,有好香嘅茶香味 ,凍冰冰飲落好舒服
  • 西冷牛扒
2024-06-21 48 瀏覽
行完黃金商場剛好到午飯時間,就同好友在附近覓食。發現有一間傳承30年濃濃港式風情的餐廳,就入去試試😁,估唔到又幾正。煙三文魚炒蛋牛角包 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)超級有驚喜,好食到我雙眼發光🤩。幾塊大大三文魚鋪面,最正係搭配嘅炒蛋😍😍厚身而有層次,既香又超滑嫩❤️真係好耐冇食過咁高質的炒蛋,超爆好食😋(有圖有真相😂)。個炒蛋好食到令我覺得下次必須叫佢嘅常餐嚟食🤩可想而知有幾正‼️芝麻醬沙律量多且新鮮爽脆,成個餐令你覺得好fresh😁鐵板美國西冷牛扒配薯菜 $98鐵板呈上,非常大塊且有肉汁。我們選了燒汁,淋落去聽到「咋咋」聲,ASMR好正,熱辣辣,好好味。搭配粗切的薯條、翠玉瓜及紅蘿蔔,滿滿港式情懷,回憶殺瞬間湧現😂。焗芝士鮮茄豬扒飯 $66大大塊微焦的芝士鋪面😍,賣相十分討好。鮮茄味濃,醬汁香氣十足,值得一讚👍🏻。豬扒非常大塊,非常岀色好味😋.瑞士汁雞中翼 $38顏色鮮艷亮澤,賣相十分討好。瑞士汁濃稠適中,六隻雞翼都非常入味,微甜得嚟非常好食。紅豆冰、柚子茶港式風情濃厚,當然要嘆番杯兒時最愛的紅豆冰。大杯得來非常多豆,好正。柚子茶顏色漂亮,甜味剛好,都幾好飲。餐廳其實提供食物的選擇十分之多

煙三文魚炒蛋牛角包 $58 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

鐵板美國西冷牛扒配薯菜 $98

焗芝士鮮茄豬扒飯 $66

瑞士汁雞中翼 $38

紅豆冰、柚子茶

餐廳其實提供食物的選擇十分之多元化,而且價錢實惠,份量充足,的確是一個好選擇。

#big_big_foodie #big_big_foodie食勻深水埗
2024-06-21 19 瀏覽
黃金商場買完東西就同朋友在附近找地方吃晚餐,朋友說想鋸扒🥩便建議去馬德裡餐廳。餐廳是一間港式餐廳,一般港式食物也有供應,而且佢嘅扒類🥩🍖好出名價錢唔貴簡直是經濟實惠,所以吸引好多人幫襯。👍💯餐廳面積都大座位坐得舒服,有卡位有圓枱,內部裝修簡約用上懷舊燈飾💡作照明,牆身有一幅懷舊壁畫作裝飾。我們選擇了兩款港式經典鐵板餐,各加配意粉 🍝 +$8/份1:鐵板珍寶腸什扒$1282:蜜椒咸豬手(碟上)$138前菜+$18配了法式蒜香薯蓉焗田螺🐚,薯蓉香滑田螺🐚大隻好味。👍😋前菜+$18配了日式芝麻醬田園沙律🥗。鐵板珍寶腸什扒用懷舊鐵板上枱熱辣辣,上枱之後侍應會問想要咩汁,朋友要了黑椒汁,醬汁淋上發出吱吱聲和冒煙,所有童年回憶即刻返曬嚟。🫶配料有翠玉瓜、炸薯條🍟、一條珍寶腸、雞扒🐔一塊、豬扒🐷一塊,每件肉類都大大塊。👍💯隨扒餐近附送餐湯、麵包🍞和一杯飲品🥤,餐湯有忌廉湯和羅宋湯兩款選擇,我們選了羅宋湯。羅宋湯有蕃茄🍅、洋蔥🧅同椰菜,酸酸甜甜少少辣勁開胃😋,餐包都夠熱。👍蜜椒咸豬手配料有豬手🐷🍖一隻、田園沙律🥗、炸薯條🍟,豬手🐷🍖很大隻外表焗得金黃皮脆還帶有蜜糖甜味,肉質嫩滑唔乾,豬皮脆卜卜有好多骨

我們選擇了兩款港式經典鐵板餐,各加配意粉 🍝 +$8/份
1:鐵板珍寶腸什扒$128
2:蜜椒咸豬手(碟上)$138

前菜+$18配了日式芝麻醬田園沙律🥗。

鐵板珍寶腸什扒

蜜椒咸豬手

配料有豬手🐷🍖一隻、田園沙律🥗、炸薯條🍟,豬手🐷🍖很大隻外表焗得金黃皮脆還帶有蜜糖甜味,肉質嫩滑唔乾,豬皮脆卜卜有好多骨膠感覺,口感十分之好。😋🫶💯

凍奶茶+$6
熱檸蜜+$2

2024-06-19
  • 蜜椒咸豬手
  • 法式蒜香蒜蓉焗田螺
2024-06-18 65 瀏覽
深水埗出名多平民野食,行開黃金,就順便搵到呢間扒房,初時係窗外望入去見到幾多人就衝入去lu,佢有焗飯同其他野食,但我見週圍啲人都係嗌扒餐,咁既然係招牌當然要試下啦,環境新淨光鮮,卡位坐得幾舒服,我估當下午茶打"登"都幾好,而呢間舖距離鐵站都係3mins路程,非常之近羅宋湯湯底OK,用黎做開胃唔錯,酸酸甜甜的忌廉湯輕怡口味既白湯,清淡清新,想濃味啲既,需要加少少胡椒粉牛油餐包我自己好鍾意麵包既,呢個包仍然係老式扒房獨有風味,鬆軟香口,牛油味本身已經充滿包身,當然想邪惡既就成舊牛油塞埋入中間,一啖咬落去就不得了日式芝麻醬田園沙律細細碟蔬菜作為前菜沖淡返湯既味道先再食扒係好選擇懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜朋友嗌左七成熟,都幾唔錯,黑椒汁淋上鐵板時果種氣氛味道真係好吸引,咬落舊扒到肉質鮮嫩,薯條同伴碟蔬菜亦冇喧賓奪主懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜塊T骨好大件,巨形過我隻手板,我嗌左五成熟,但我覺得都可以叫七成,啖啖肉充滿口腔感覺真好,又唔會覺肥,我仲加添左牛舌黎食,兩舊牛舌係面沾上黑椒汁又係好味,口感一流凍奶茶傳流茶餐廳味道,冇驚喜亦冇意外雜果啫喱杯飯後甜品仲有個雜果啫喱杯,係好細個媽媽整果隻啫喱既味道
羅宋湯
湯底OK,用黎做開胃唔錯,酸酸甜甜的

忌廉湯
輕怡口味既白湯,清淡清新,想濃味啲既,需要加少少胡椒粉

牛油餐包

日式芝麻醬田園沙律
細細碟蔬菜作為前菜沖淡返湯既味道先再食扒係好選擇

懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜

懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜

凍奶茶
傳流茶餐廳味道,冇驚喜亦冇意外

雜果啫喱杯
飯後甜品仲有個雜果啫喱杯,係好細個媽媽整果隻啫喱既味道
2024-06-17
10 分鐘 (堂食)
2024-06-15 62 瀏覽
馬德里餐廳今次要介紹深水埗一間餐廳叫「馬德里餐廳」,呢間係深水埗懷舊扒房餐廳,依家香港專做扒房餐廳真係賣少見少,仲要價錢好親民,行開深水埗如果諗唔到食咩,不妨諗食「馬德里餐廳」,絕對係抵食之選!如果輪椅人士要入去「馬德里餐廳」食野就要自備斜板,因為呢間餐廳門口有一級,對輪椅人士有少少不便啦!1.懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜(跟黑椒汁) 配羅宋湯$95+白飯$5+法式牛油薯蓉焗田螺$18+凍檸檬茶(跟餐優惠$4)(9/10)講得懷舊以前真係有好多間鋸扒餐廳,以前最出名就係「扒王之x」,向後來越嚟越難食同越嚟越貴,而呢一間餐廳懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜真係好正宗,肉眼牛扒厚度適中,會問我哋要幾成熟,我哋揀咗五成熟,淋上黑椒汁個鐵板會聽到「渣渣聲」,證明鐵板好夠熱,呢塊肉眼牛扒好嫩滑,唔會太瘦,得過多咗少少筋位,配埋波浪型粗薯條同翠玉瓜,我仲加咗$5配多一碗白飯,羅宋湯酸酸辣辣好開胃,呢個餐真係太豐富啦!法式牛油薯蓉焗田螺:我加咗$18薯蓉焗田螺,原價都要$38,薯蓉份量唔少,田螺都有4舊,唔錯!凍檸檬茶:叫咗一杯凍檸檬茶,跟餐優惠$4,原價單叫一杯要$22,呢杯凍檸檬茶個檸檬味唔夠,整體都ok!2.
馬德里餐廳

2.焗芝士鮮茄豬扒飯(大火) 配忌廉湯$68+蜜椒雞中翼(6隻)$38+凍鴛鴦(跟餐優惠$4)(9.5/10)
呢個焗芝士鮮茄豬扒飯叫咗「大火」,我都係喺電視節目學返嚟,「大火」即係叫廚房幫我令焗飯燶邊多d,呢度叫「大火」係唔洗加錢,至於個飯係炒飯底,最正就係無三色豆,芝士多到可以拉到絲,豬扒已經切咗片,大約有8片豬扒,仲有其他蕃茄肉同洋蔥等,份量爆多,炒飯份量都爆多,呢個餐仲配咗忌廉湯,超級正!
蜜椒雞中翼(6隻):我加咗$38有6隻蜜椒雞中翼,原價都要$58,雞翼甜甜地,雞翼外皮好脆,好正!
凍鴛鴦:叫咗一杯凍鴛鴦,跟餐優惠$4,原價單叫一杯要$22,呢杯凍鴛鴦個咖啡酸味比較出,其他都ok !

2人總共價錢$232

個人口味總評分:9.25/10

地址:深水埗福榮街120-122號地舖
2024-06-15 48 瀏覽
在馬德里,有一家餐廳以其鐵板平價牛扒的菜餚聞名,我有幸品嚐了他們的幾道招牌菜,給大家分享一下我的食評。首先,我點了懷舊鐵板肉眼牛扒配薯菜的套餐,配上了一碗濃郁的羅宋湯。肉眼牛扒在鐵板上烹煮得恰到好處,保持了肉質的鮮嫩多汁,外表煎得金黃酥脆。薯菜的搭配增添了口感的層次,讓整道菜更加豐富。羅宋湯的湯底濃郁,配上豐富的蔬菜和肉塊,帶來了滿滿的滿足感。另一個套餐選擇是懷舊鐵板T骨牛扒配薯菜,搭配了一碗濃郁的忌廉湯。T骨牛扒的肉質鮮嫩有嚼勁,鐵板烹調保持了肉汁的豐富,讓每一口都充滿滿足感。薯菜的搭配同樣完美,增添了口感的層次。忌廉湯的滑順口感和濃郁的味道,為整個套餐增添了一份奢華感。在頭盤方面,我選擇了日式芝麻醬田園沙律和法式蒜香薯蓉焗田螺。日式芝麻醬田園沙律新鮮的蔬菜搭配濃郁的芝麻醬,口感清爽而開胃。法式蒜香薯蓉焗田螺則給人一種奢華感,螺肉鮮嫩多汁,搭配蒜香的薯蓉,味道豐富而香濃。如果你想更加豐富你的餐點,還可以加點意粉。這家餐廳提供了各種口味的意粉選擇,讓你可以根據自己的喜好來調整餐點。總的來說,馬德里餐廳以精緻的菜餚和舒適的用餐環境吸引了許多食客。無論是鐵板牛扒還是頭盤菜餚,都展現了他們對

總的來說,馬德里餐廳以精緻的菜餚和舒適的用餐環境吸引了許多食客。無論是鐵板牛扒還是頭盤菜餚,都展現了他們對料理的用心和技巧。如果你想享受美味的餐點,這裡絕對是一個值得一試的餐廳。