2025-08-12 78 瀏覽
大大隻龍蝦,大大碗麵,大大杯手打香水檸檬茶,都做緊優惠價,如此吸引,跟著朋友潮聖一下。馬泰,位於銅鑼灣鵝頸橋附近,餐廳地方都有足夠座位,晚飯時間都有不少知食客。最重要食物選擇多,如小食、沙律、粉麵、海鮮和甜品等,食物用料十足,味道不錯,價錢大眾化,更沒有加一收費。泰式軟殼蟹米紙卷 HKD76,紙米卷除了有軟殼蟹,還有雜招和沙律菜,加上千島醬,非常清新,加上軟殼蟹美味,最合適夏天作為開胃小食。馬來斑斕咖央多 HKD38,咖央多新加坡名物,當然想吃。脆脆多士夾了厚厚鮮牛油和咖央多醬,就是要享受這種邪惡無比的味道,加上班斕汁製成多士,綠綠的外貌,很吸引。龍蝦喇沙大爆發 HKD98,龍蝦非常大隻,龍蝦肉不錯,切開有不少龍膏在內。喝一口喇沙湯,鮮味無比,又帶點辣,配上摻摻麵,完全可以吃到湯底惹味。以優惠價可以享用大大隻龍蝦和大大碗麵,配上喇沙湯底,不能不吃的美食。藍洋柚子梳打 HKD28,以蝶豆花汁調成紫藍色柚子梳打,賣相吸引,柚子梳打十清香。手打檸檬茶 HKD28,以優惠價享用,沒想過如此大杯,檸檬茶有著清香香水檸檬味,甜度適中,好飲。

馬泰,銅鑼灣分店,近期都幾紅既店🥳店內裝修好有特色,好有心機咁整咗馬來西亞、泰國嘅特色🌟餐牌當然都係主打呢兩個地方嘅特色菜,選擇非常之多,近期爆紅嘅原因就係$98就食到原隻波士頓龍蝦喇沙🤩GOGOGO🦞原隻波士頓龍蝦喇沙😎超大碗,賣相驚人,相當吸引👍🏻原隻龍蝦配埋手套同鉗,方便啲又過癮啲,龍蝦都幾大隻,搣開肉質非常彈牙😻厚肉,完全滿足到食龍蝦嘅癮🤞🏻蟹鉗肉非常濃味,點下喇沙湯食好正,隻龍蝦都好多膏,加落喇沙湯度好味😋湯入邊係摻摻,喇沙湯有料到!要椰香有椰香,夠濃,辣得來香,高質素嘅喇沙🫶🏻泰式蠔仔蛋,其中一樣我最鍾意嘅泰式菜🇹🇭鐵板上枱好吸引,啲蛋多到有高度,蛋相當嫩滑,加埋香料炒好好味🤤蠔仔好有鮮味,配啲辣椒醬正,估唔到咁多Cocktail特飲,試咗杯Purple Rona🍹Corona系列嘅特飲,用咗蝶豆花天然嘅紫色,睇得又飲得,幾清新👍🏻裝修靚得黎食物有特色👍🏻質素亦都好有水準,相當唔錯嘅東南亞特色菜舖頭,值得再食😆龍蝦同喇沙都會掛住!

原隻波士頓龍蝦喇沙

泰式蠔仔蛋
蠔仔煎蛋
Purple  Rona
2025-08-10 0 瀏覽
呢間正呀食泰國嘢喺銅鑼灣嘅佢有分店嘅佢有嘢飲同埋有嘢食同埋全部都係典型嘅白飯咖喱所以好正㗎我好鍾意佢好惹味同埋唔會話好少份量,所以我好鍾意㗎有興趣快啲去食lunch價錢唔會話好貴我好鍾意去呢間食飯㗎我覺得唔錯呀佢有椰汁冰冰好有泰國風味好食呀如果有興趣食泰國嘢一定要嚟呢間啦我都好鍾意嚟㗎我都嚟過一次已經好想再嚟食唔需要等好耐亦都已經有得食啦,所以一定要揀呢間啦,有興趣快啲過嚟啦,唔使等好耐服務質素又好啊
友人說吃到性價比最高的泰菜,不用百元吃到原隻龍蝦喇沙,而且不是限量優惠,人人都可以吃到,決定試試,店鋪播住泰文歌,牆上是泰國街頭原隻波士頓龍蝦喇沙$98巨型波士頓龍蝦,可以看旁邊的雞蛋作比例,喇沙湯濃郁帶辣味,椰奶香氣撲鼻,傳統摻摻是油面加米粉,帶來兩種口感,後來看到每台都點了一碗,必食推介泰式無骨海南雞飯 $82黃油雞肉嫩滑,完全無骨,沾酸辣醬吃一流,配油飯和羅白雞湯,雞湯味道清甜招牌泰式冬陰功湯(細) $82酸辣惹味,帶東南亞香料和椰奶的香氣,裡面有大蝦和蜆等海鮮,相當足料

原隻波士頓龍蝦喇沙$98

泰式無骨海南雞飯 $82

招牌泰式冬陰功湯(細) $82
  • 龍蝦喇沙
講到銅鑼灣搵食,其實選擇真係多到數唔晒,但如果講緊要食到地道又足料嘅東南亞菜,「馬泰」真係唔可以錯過!呢間餐廳以泰國同馬來西亞菜為主打,價錢親民之餘,味道仲好有層次,絕對值得一試。 餐廳位於銅鑼灣一帶,裝修簡約有型,牆上掛住幾幅帶有東南亞色彩嘅畫,配埋木質家具,令人感覺好似真係去咗曼谷或者吉隆坡咁。入到去,座位間隔唔算太迫,燈光溫暖舒適,啱晒同朋友聚餐或者自己靜靜享受美食。 706 曼谷雞絲扎肉湯河粉鮮雞湯 $68第一道上枱嘅係「曼谷雞絲扎肉湯河粉」,湯底係用鮮雞熬製,湯色清澈,但味道一啖落肚就知道係足料熬出嚟,鮮甜濃郁但唔會太鹹。雞絲鮮嫩,扎肉紮實彈牙,配埋滑溜嘅河粉,整體口感豐富又有層次,好有地道泰國街頭檔嘅feel! 904 健康薏米水 (凍) $18呢杯薏米水真係清熱解渴首選,味道清香順口,唔會太甜,飲完即刻覺得好清爽,仲有助消暑,尤其喺夏天飲一杯真係非常醒神! 903 柑桔水 (凍) $18呢杯柑桔水帶有淡淡嘅柑橘香氣,入口微酸微甜,感覺好清新,特別啱配搭比較重口味嘅菜式,同時仲可以解膩。 717 馬來椰漿飯牛腩 $78呢道菜真係令我回味無窮!椰漿飯嘅米粒軟硬適中,

706 曼谷雞絲扎肉湯河粉鮮雞湯 $68

904 健康薏米水 (凍) $18

903 柑桔水 (凍) $18

717 馬來椰漿飯牛腩 $78
呢道菜真係令我回味無窮!椰漿飯嘅米粒軟硬適中,帶有淡淡嘅椰香,配埋牛腩一起食,簡直係絕配。牛腩燉得又腍又入味,香料嘅層次好豐富,好似喺口腔跳舞咁。旁邊仲有半隻溏心蛋,蛋黃流心得嚟又香濃,真係一口飯一口牛腩,再加埋蛋,滿足感爆棚!

503 馬拉盞炒通菜 $68
呢道菜絕對係飯餸嘅好選擇!通菜炒得火候十足,保持住爽脆嘅口感,而馬拉盞嘅鹹香味徹底滲入每一條菜葉之中,重口味之中仲帶有一絲微辣,真係刺激味蕾。呢道菜特別啱配埋椰漿飯一齊食,絕對係飯掃光光嘅節奏!

喺「馬泰」食嘢,真係感受到地道東南亞嘅滋味,每一道菜都係用心製作,食材新鮮,味道層次分明。價錢方面亦都相當合理,性價比高,特別適合鐘意泰國同馬來西亞菜嘅朋友。如果你喺銅鑼灣附近唔知食咩好,過嚟呢度試下,真係會有驚喜!
2025-07-31 101 瀏覽
收工想食肉骨茶補吓 就叫埋朋友去銅鑼灣嘅馬泰入到去見好多枱都食緊限量發售嘅原隻波士頓龍蝦喇沙勁大份量 搞到心郁郁但見隔離枱食到成件衫都係汁 嚇到我白色衫唔夠膽挑戰住 留番下次再試🍜招牌無骨海南雞摻摻喇沙海南雞滑嫩無骨 加埋摻摻喇沙湯底香濃微辣最底有好多大豆芽 連埋摻摻食 幾重口感佢仲有啲蝦乾一齊煮 🤗🐷肉骨茶 (普通size)湯底藥材香濃 排骨炆得軟腍唔嚡口入口好暖胃夠地道 仲要超多豆卜 嗦晒湯🥬馬拉盞炒通菜通菜爽口翠綠 馬拉盞醬鹹香惹味 帶輕微辣勁 炒得幾有鑊氣🍹凍柑桔水冰凍清新 帶柑香微酸食完重口味嘅菜飲一啖超解膩
收工想食肉骨茶補吓 就叫埋朋友去銅鑼灣嘅馬泰

🍜招牌無骨海南雞摻摻喇沙
海南雞滑嫩無骨 加埋摻摻喇沙湯底香濃微辣
最底有好多大豆芽 連埋摻摻食 幾重口感
佢仲有啲蝦乾一齊煮 🤗

🐷肉骨茶 (普通size)
湯底藥材香濃 排骨炆得軟腍唔嚡口

🍹凍柑桔水
冰凍清新 帶柑香微酸
食完重口味嘅菜飲一啖超解膩
2025-07-31 47 瀏覽
附近開完會,同同事早少少食個晚飯,出面又可以泊到車,真係Perfect!餐廳不大,燈光光猛,餐廳裏都是鮮艷色彩,餐牌有勁多選擇,有馬來西亞和泰國菜,價錢經濟實惠,叫咗三道菜式一齊share。海南雞飯 - 海南雞大件肥美滑嫩,配雞油飯,有特製辣椒醬汁和豉油,還有一碗椰子雞粟米湯, set嚟講好豐富!秘製馬來肉骨茶 - 木桶上,份量不少。肉骨茶入口回甘,湯濃不油膩,排骨好腍不失骨感,排骨份量也不少,還有一小碗脆卜卜油炸鬼。馬泰甜品火鍋 - 必試呢個甜品火鍋!好靚好夢幻!餡料有芋圓、斑蘭河粉、芒果立方和蜜紅豆,以小火鍋形式擺盤,色彩繽紛,擺滿整個火鍋好豐富,有一壺椰奶自行倒入火鍋做甜品湯底,又可以玩又可以食,呢款甜品真係好興奮!三款菜式兩個人食非常足夠,份量都比較大份。

海南雞飯

秘製馬來肉骨茶

馬泰甜品火鍋 - 必試呢個甜品火鍋!好靚好夢幻!
餡料有芋圓、斑蘭河粉、芒果立方和蜜紅豆,以小火鍋形式擺盤,色彩繽紛,擺滿整個火鍋好豐富,有一壺椰奶自行倒入火鍋甜品湯底,又可以玩又可以食,呢款甜品真係好興奮!
馬泰甜品百配

三款菜式兩個人食非常足夠,份量都比較大份。
2025-07-28
  • 馬泰甜品百配
終於又比我搵到偽「奶茶甜品鍋」啦,成鍋上台,真心超治癒❤️/馬泰甜品百配$78/我就係專登來食呢個甜品嘅~呢個鍋係for 2-4嘅人嘅,入面有斑斕條(好濃嘅斑斕甜味),夠曬糯嘅紅豆,芋圓,超滑嘅仙草,同埋勁甜嘅芒果粒🥭倒入壺中嘅椰奶🥥大滿足😌/招牌無骨海南雞-半隻$128/係protein呀🐔🐔皮滑肉嫩,同埋份量都好多~/金柚大蝦沙律$82/岩曬食唔到辣嘅人🥗勁量嘅嘅柚子,酸爽開胃~推介
終於又比我搵到偽「奶茶甜品鍋」啦,成鍋上台,真心超治癒❤️

/馬泰甜品百配$78/

/招牌無骨海南雞-半隻$128/
係protein呀🐔🐔皮滑肉嫩,同埋份量都好多~

/金柚大蝦沙律$82/
岩曬食唔到辣嘅人🥗勁量嘅嘅柚子,酸爽開胃~推介
2025-07-29 76 瀏覽
今日落大雨,天氣涼番好多,真係要搵飯食下先得,係銅鑼灣見到呢間食泰菜、馬來西亞菜好似唔錯咁。泰式無骨海南雞飯,真係肥肥雞,啲肉望落都覺得滑,仲有爽口雞皮,肉同皮之間仲有骨膠原啫喱,不得了。個黑色醬汁有啲似蠔油豉油,另外薑蓉醬汁就帶微酸。冬瓜湯清甜,仲送左隻雞翼比我。個油飯好靚仔,帶少少油光仲粒粉分明。馬來椰絲炸香蕉,香蕉炸到金黃香脆,一咬落口熱辣辣勁香口,裡面香蕉好香,少少濕潤口感,中和番個炸皮油膩感,上面仲有好多椰絲。黑糖薑母茶,飲黎暖下身先,片片薑仲浮係面,完全手作,唔是沖劑。

個黑色醬汁有啲似蠔油豉油,另外薑蓉醬汁就帶微酸。

冬瓜湯清甜,仲送左隻雞翼比我。

個油飯好靚仔,帶少少油光仲粒粉分明。

2025-07-24 73 瀏覽
銅鑼灣🙌🏼馬泰駱克道呢間「馬泰」,真係好有驚喜!😇招牌無骨海南雞摻摻喇沙湯底😘 香濃到爆,椰香味十足,雞肉嫩滑得嚟完全無骨👍🏻,摻摻係兩種麵(米粉加油麵)加埋喇沙湯汁,夠濃味又夠辣 每啖都超滿足! 😍😍特式街頭豬扒撈檬粉🫶🏻,香茅豬扒煎得外脆內嫩,配埋秘製醬汁同爽口檬粉,真係好夾🥹地道串燒水準亦唔錯,雞牛各兩串,香氣撲鼻,蘸埋花生沙嗲醬更加惹味! 😌飲品方面,Cool爆鮮芒果冰冰🍹真係解暑首選,芒果味天然清甜,冰涼透心,完美中和咗泰式料理嘅濃味! 重點係勁大杯,我地兩個女仔都飲唔哂一杯!🤣份量足料,味道正宗,服務不錯😗環境充滿東南亞風情,好適合同朋友嚟chill下😋下次一定會再encore😉😉
銅鑼灣🙌🏼馬泰
駱克道呢間「馬泰」,真係好有驚喜!😇

份量足料,味道正宗,服務不錯😗
環境充滿東南亞風情,好適合同朋友嚟chill下😋
下次一定會再encore😉😉
2025-07-24 87 瀏覽
位於銅鑼灣駱克道近鵝頸橋嘅《馬泰MA THAI》獨特馬來風味嘅美食一路都吸引住我。菜式嘅創意同味道嘅調配都相當出色,而且性價比高。近日同朋友去咗一次。馬來杏仁蝦餅🦐$78- 熱辣辣嘅馬來杏仁蝦餅外層酥脆,內裡保留咗蝦肉的鮮嫩。杏仁嘅加入增添咗獨特香氣和口感。搭配醬汁美味無比。菠蘿海鮮炒飯🍍$108- 炒飯飯粒鬆散,香氣四溢,搭配新鮮的海鮮如蝦同花枝。菠蘿的酸甜味道恰到好處,不僅色香味俱全,仲好有視覺吸引力。暴打香水檸檬茶 🍋‍🟩 $28- 竟然有近期大熱暴打香水檸檬茶。香水檸檬嘅果皮香味濃郁,口感清爽而不澀口,非常適合炎熱天氣。斑斕椰汁冰 🥥 $28- 椰汁的香甜與斑斕葉獨特風味完美融合,為用餐畫上完美的句號。

馬來杏仁蝦餅🦐$78

• 菠蘿海鮮炒飯
  • 馬來杏仁蝦餅
  • 斑蘭椰汁冰
2025-07-18 141 瀏覽
今日去咗銅鑼灣shopping,行到腳仔軟晒,於是就諗住係附近搵啲嘢醫肚歎下。係鵝頸橋附近見到馬泰餐廳個menu幾吸引,有唔少經典馬來同泰國菜式,入到去見到都幾多枱都坐晒人,感覺都幾受歡迎。😌今次我哋叫咗3樣野試下,滿滿期待,上菜都幾快菠蘿海鮮炒飯($108)勁大個菠蘿頂上枱🤣打卡一流泰式蝦春卷($68)同馬泰香芒糯米飯($58)。銅鑼灣地段黎講價錢都幾合理。食完再行下街,心情同肚都滿足了😊
今日去咗銅鑼灣shopping,
行到腳仔軟晒,
於是就諗住係附近搵啲嘢醫肚歎下。
係鵝頸橋附近見到馬泰餐廳個menu幾吸引,
有唔少經典馬來同泰國菜式,
入到去見到都幾多枱都坐晒人,感覺都幾受歡迎。😌

今次我哋叫咗3樣野試下,
滿滿期待,上菜都幾快

菠蘿海鮮炒飯($108)勁大個菠蘿頂上枱🤣打卡一流
泰式蝦春卷($68)
同馬泰香芒糯米飯($58)。

銅鑼灣地段黎講價錢都幾合理。
食完再行下街,心情同肚都滿足了😊
2025-07-16 193 瀏覽
古早娘惹斑蘭蛋糕古早娘惹斑蘭蛋糕色澤誘人,綠色斑蘭香氣濃郁,口感柔軟濕潤😆😆😆蛋糕除咗外觀美麗,仲可以品嚐到椰漿香甜,令人感受到傳統娘惹文化魅力😋😋😋馬泰香芒糯米飯馬泰香芒糯米飯糯米飯軟糯,再搭配新鮮香芒,甜而不膩🤩🤩🤩口感層次分明,充分展現了東南亞風味😙😙😙馬泰甜品百配馬泰甜品百配是一道融合多種甜品的盛宴,可能包括涼粉、椰漿同芋圓組成,口感豐富多樣😎😎😎令人每一口都品味到唔同風味Ma Thai 魔法梳打Ma Thai 魔法梳打係一款特製飲品,清爽可口😛😛😛帶有果香同香草味令人在用餐時感到清新🥂🍹鮮椰青鮮椰青椰汁清甜,椰肉滑嫩,係一道消暑飲品🧊🍹☀️尤其炎熱天氣帶來極大清涼感😋
古早娘惹斑蘭蛋糕

馬泰香芒糯米飯

Ma Thai 魔法梳打

鮮椰青
2025-07-15 197 瀏覽
喺銅鑼灣搵到一間隱世馬來西亞菜餐廳——「馬泰」,真係有驚喜!💥地方雖然唔大,但質素絕對爆燈,尤其係龍蝦喇沙,真係要試!🦞湯底濃到化唔開,椰香同蝦醬味撲鼻,微微辣好惹味,飲完想唔停口!每啖粉索晒啲湯汁,精華味道一流,龍蝦肉爽彈鮮甜,邪惡但絕對值得!😈仲試咗柚子蝦沙律,色彩繽紛,擺盤靚到飛起,生菜爽脆,配上柚子果肉同鮮蝦,酸甜清新,特別啱炎炎夏日!🥗加埋特製醬汁,健康又開胃,仲有層次感,勁正!🌞最後試咗怡保芽菜,清清地冇乜油,減肥必選,簡單嘅醬油加炸蔥調味,食得健康!🌱「馬泰」唔係咩高級餐廳,但食物質素同份量係誠意之作,值得一試!❤️ #銅鑼灣 #隱世美食 #馬來西亞菜 #邪惡但值得
如果想同一時間想食馬來西亞菜同泰國菜點算好₍˄ ₗ   ̫ ₗ ˄₎੭゙小孩才做選擇 我兩個都要一間餐廳有曬兩個國家既菜式我唔洗做選擇 仲好波士頓龍蝦喇沙大爆發 $𝟡𝟠 (如果想要膠手套加一蚊)比佢既餐牌吸引左本身本身$𝟙𝟠𝟠依加$𝟡𝟠!!! ദ്ദി •⩊• )好大隻既波士頓龍蝦 入面仲有好多膏有三嚿豆卜 麵係用摻摻麵可以食到米粉同油麵 又係唔洗再選擇 我兩款麵都可以食曬個湯底唔係好辣 如果想要辣啲 可以撈混個辣醬辣馬拉盞炒椰菜苗 $𝟟𝟞馬拉盞醬係馬來風味醬料 如果怕辣可以揀蒜蓉醬炒 ଘꏂ⑅ᴖ▿ᴖ꒱ഒ ⊹馬泰甜品百配 $𝟟𝟠此甜品可供𝟚至𝟜人享用甜品碗頗有特色 打卡一流有細細粒既三色芋圓自家製班蘭河粉新鮮芒果涼粉 同 紅豆再配以椰汁做點綴如果𝟜個人食都幾抵꒰ঌ( ◜𖥦◝ )໒꒱
如果想同一時間想食馬來西亞菜同泰國菜
點算好₍˄ ₗ   ̫ ₗ ˄₎੭゙
小孩才做選擇 我兩個都要
一間餐廳有曬兩個國家既菜式
我唔洗做選擇 仲好

波士頓龍蝦喇沙大爆發 $𝟡𝟠
(如果想要膠手套加一蚊)
比佢既餐牌吸引左
本身本身$𝟙𝟠𝟠依加$𝟡𝟠!!! ദ്ദി •⩊• )
好大隻既波士頓龍蝦 入面仲有好多膏
有三嚿豆卜 麵係用摻摻麵