2022-08-22
最近經常到銅鑼灣呢邊上堂同埋行街,但商場內嘅餐廳同FOOD COURT都好多人,於是今日同朋友試下呢間地鋪嘅泰國菜餐廳。泰式炒金邊粉 $82同朋友SHARE一齊食,份量剛剛好,有一隻大蝦,炒粉嘅側邊有青檸、辣椒碎同花生。擠上青檸汁後令金邊粉酸我地無撈埋辣椒碎,但食到後期嘅時候會愈食愈辣。泰式無骨海南雞飯 $78我鍾意呢間嘅海南雞飯油飯,油飯中有少黃薑味,飯粒粒粒分明,口感剛剛好唔會太硬或太淋,搭配海南雞的甜醬油及酸辣醬。海南雞嘅肉質嫰滑,搭配雞皮夾層的雞油香氣。另外仲有餐湯(紅蘿蔔蓮藕湯),同屋企平時飲嘅煮家湯好似,有真材實料,唔係味精湯。凍馬來特色手拉茶 $28拉茶比奶茶更加甜,味道偏向泰式奶茶,可以調節拉茶的冰和甜度,朋友揀咗少冰,茶的濃度適中,但建議可以少甜。拉茶好大杯,份量十足!荔枝冰 $28荔枝冰偏甜,內有三粒大大粒嘅荔枝果肉,果肉又係好甜,夏天飲好解渴。整體而言,食物質素唔錯,銅鑼灣而言呢個價錢好合理。如果可以出晚市套餐就更加抵食同吸引👍🏻👍🏻
泰式炒金邊粉 $82
泰式無骨海南雞飯 $78