2025-01-19 104 瀏覽
今天去CWB聽講座,順便吃跟朋友吃飯,我特地選了一家台灣料理,叫馬祖,一看名字就很台灣。我們進去的時候剛好是下午茶時段,下午茶還蠻便宜的$45起,我叫了藥膳清雞湯手工麵配豬排,他們這個湯甜到不行,好像像糖水一樣,真的不行太甜了,豬排很像茶餐廳的豬排就是普普通通,手工麵應該是港式手工麵扁的,我還配了一杯熱的黑糖冬瓜,也是太甜。朋友點了一碗上湯貢丸,他的湯頭也是甜到好誇張,太甜了,沒辦法吃,我很懷疑廚房是不是把食物當成糖水在做,我們下次應該不敢再去吧。
2025-01-17
2024-12-18 350 瀏覽
下午茶抵食-----在鬧市中的平靜-----人流不算太多可以靜靜傾下計♡♡醬汁豬扒飯配菇和紫菜,味道OK~飯的份量適中,食完都幾飽單拼自選麵餐款式多,可自由搭配!!!
2024-11-29 595 瀏覽
見成條街有多人等位,呢間少人D,係咪代表不好,又唔係。只是稍贵,68元一碗。湯好濃,好大碗,食唔哂。雞也大件,只是冰鲜雞始終味道一般,而且煮太熟。如果可以另外上,可能好D。冬天吃好,暖胃。地方算濶落。很適合女性,補吓。
2024-11-22 436 瀏覽
食左好幾年,可能開左分店,就發覺愈來愈冇誠意。點左佢蟲草花農場雞米線,4件雞全部都係雞胸 (記得以前點都會有隻連翼尖的雞翼),仲要件件煮得過熟,雞肉冇晒水分,鞋到似煲完湯。失望
食左好幾年,可能開左分店,就發覺愈來愈冇誠意。
失望
蟲草花藥膳農場雞米線
2024-09-06 885 瀏覽
間中就會想食藥膳湯麵屋企樓下有另一間但始終行遠少少都黎馬祖食佢啲雞係滑啲同埋印象中之前枱冇豉油而家放喺枱自己搞幾唔錯如果啲雞斬得好啲會更好今次食果陣有件雞成條骨斬到好尖差左出黎同埋偏大舊冬天黎會飲埋啲湯👍🏼餐跟既飲品都夠曬大杯
間中就會想食藥膳湯麵
同埋偏大舊
冬天黎會飲埋啲湯👍🏼
餐跟既飲品都夠曬大杯
2024-08-25 922 瀏覽
今朝銅鑼灣做完facial,有啲肚餓,返屋企煮嘢食,又要去買嘢,等唔切,於是行去登龍街睇吓有咩好嘢食,見到好耐冇幫襯嘅馬祖,今日就入去食下先,上次叫咗黑蒜藥膳農場雞米線啲湯底好味,但係雞一般,唔太多肉有啲嚡,今日就試吓嗌佢個藥膳古早牛肉湯米線試吓先,有兩大嚿蘿蔔又淋又甜,試吓湯底藥膳加少少辣,感覺好有層次,啱我口味,牛肉有四大條,又淋又有牛肉味,米線淋嘅程度啱我口味,因為我唔鍾意太硬嘅米線,加咗三隻滷水雞翼,滷水雞翼一般,啲肉少少蟹,要咗杯凍嘅冬瓜茶冇乜特別,因為我鍾意佢啲湯底,如果嚟呢附近都會再嚟😌
2024-08-24
  • 藥膳古早牛肉湯手工麵
2024-08-12 795 瀏覽
之前食過幾次都覺得唔錯,份量又夠,所以就過嚟食個quick lunch,趁佢12點未人多唔使排隊。叫咗個蟲草花藥膳農場雞米線,雞肉唔鞋,又夠大件啖啖肉。但個湯底冇之前咁好飲,之前可以飲晒啲湯,但今次鹹咗啲,一路食都要keep住一路飲嘢,好彩加咗杯嘢飲,如果唔係都食唔晒成碗麵。嘢飲叫咗愛民芒果茉莉花茶,芒果味幾濃,不過就甜咗啲。整體嚟講冇以前咁好食,同埋麵嘅份量都少咗。同埋服務都差咗,俾啲職員叫咗我調兩次位,落單嘅時候職員又唔專心聽,講三次先落得啱。
嘢飲叫咗愛民芒果茉莉花茶,芒果味幾濃,不過就甜咗啲。
2024-08-02
2024-07-17 901 瀏覽
呢度嘅雞米曾經係最愛之一雞有鮮味 肉厚但不肥煮得軟硬適中第一次來時覺得與別不同吃得津津有味很有吃新鮮走地雞嘅感覺可惜世事常變價錢一路向上質素一路下降雞唔好食湯越來越淡冇雞味只係紅棗龍眼杞子水加d油咁 米線唔似有用湯煮過整體淡而無味湯無味所以桃膠都冇味好在有辣椒油幫助唔洗做大嘥鬼牛肉手工麵 牛肉一般福茂貢肉正常 重香菇味牛丸okay 上湯好過鹽酥港式凍奶茶okay港式凍檸茶okay如果下次嚟食鴨血會唔會失望
呢度嘅雞米

如果下次嚟食鴨血
會唔會失望
2024-05-06
2024-07-08 970 瀏覽
假期去銅鑼灣行街,夜晚行過黎登龍街搵野食,原本想食拉麵,但見有幾多人排隊,就搵過其他野食,呢間岩岩好見到有位,之前食過覺得唔錯,就再入去食。印象中係麵食加小食餐,今次見到有,就試下。都係同一堆料,不過係2餸麵,加多個餸用碟出咁,都好既,多樣野食🤣🤣呢間賣點真係湯底,好濃味,我叫左個麻辣養生湯底,湯好濃,湯味唔會比啲辣味遮住,好飲👍麵份量ok,唔會覺得唔夠飽,麵咬落有彈性,唔錯。啲餸都ok,冇乜特別,浸住啲湯幾入味,不過我嫌款式比較小,如果多啲啲選擇會更好
麵份量ok,唔會覺得唔夠飽,麵咬落有彈性,唔錯。

2024-06-08
1 分鐘 (堂食)
2024-07-02 773 瀏覽
餐廳嘅位置喺銅鑼灣登龍街,如果喺時代廣場出口就最好揀A出口,跟住慢慢行上去大概5分鐘就會到,地址你講到上非常方便同埋就腳,我今日係下午時間去食,lunch嘅時間真係好多人真係要早啲到,如果唔係就好似我咁要等下一輪!✔️麻油雞飯,份量我都覺得幾抵食,麻油雞飯非常香,而且啲雞都幾滑,份量嚟講都算幾多,再加埋大大個白飯其實都幾好送飯,見到都好多上班一族都叫咗麻油雞飯,整體嚟講都可以,不過就坐得有少少迫,下次會考慮外賣返公司食!

2024-05-25 743 瀏覽
依間台式藥膳湯麵店有時候需要排隊先食得,令我好好奇係咪咁好食,要排隊先食得🙈今晚一於試一試~✴️藥膳農場醉雞湯手工麵✴️Ummm…..個人認為依個醉雞湯好怪,一入口首先感受到甜味,然後就係一陣陣甘苦味,同我認知嘅醉雞湯好有出入🤔不過雞件好嫩滑,而且都好大嚿,加返啲分🙈✴️藥膳麻油雞湯米線✴️依個湯嘅麻油味唔算突出,反而藥膳嘅甘苦味始終搣唔甩,所以都唔係我心儀嘅湯底🫠✴️炸花枝丸&鹽酥雞✴️跟餐小食,不過不失~✴️檸檬蜂蜜 & 芒果茉莉茶✴️大伏大伏‼️‼️依杯芒果茉莉綠茶真係好難飲,完全係藥水加水加冰,唔好expect 佢有芒果or茉莉茶嘅味道,飲咗兩啖果斷放棄❗️千祈唔好嗌🤯🤯

藥膳農場醉雞湯手工麵

✴️藥膳農場醉雞湯手工麵✴️

藥膳麻油雞湯米線

✴️藥膳麻油雞湯米線✴️

炸花枝丸&鹽酥雞

✴️炸花枝丸&鹽酥雞✴️
跟餐小食,不過不失~

芒果茉莉綠茶

✴️檸檬蜂蜜 & 芒果茉莉茶✴️
藥膳麻油雞湯米線
炸花枝丸&鹽酥雞
2024-05-10 690 瀏覽
喜歡藥膳湯底,大概也是因為試了這間台灣湯麵試了一次便愛上,湯底清甜,連不愛喝湯的我也因為佢而喝多不知幾多啖~可能因為用超級多紅棗去煲個湯底,餸也還是其次呀不過個雞也不差啦~ 吃了三次也是吃米線,同事說手工麵也不錯,下次再試試佢
喜歡藥膳湯底,大概也是因為試了這間台灣湯麵

~可能因為用超級多紅棗去煲個湯底,餸也還是其次呀
2024-03-25 687 瀏覽
🔹麻辣台灣鴨血凍豆腐手工麵 ($66)麻辣湯底好濃郁😍好夠麻好夠辣!手工麵好彈牙煙靭 唔錯唔錯!不過鴨血就爭少少,切得有啲薄身,厚身啲嘅話會好好多😚🔹自選麵 ($67)[大甲芋頭貢丸、豬肉餃、新竹米粉、醉雞湯].醉雞湯好濃郁!即使飲完湯都唔會覺得口渴😍養生人士必愛👍🏻芋頭貢丸入面真係有一粒粒嘅芋頭,而且貢丸亦都好彈牙,值得一試,豬肉餃都幾香豬肉味👍🏻評分♡👅味道:8.5/10👀回頭率:8/10🤙🏻性價比:8.5/10
🔹麻辣台灣鴨血凍豆腐手工麵 ($66)

🔹自選麵 ($67)
[大甲芋頭貢丸、豬肉餃、新竹米粉、醉雞湯]

評分♡
👅味道:8.5/10
👀回頭率:8/10
🤙🏻性價比:8.5/10
2024-02-19 788 瀏覽
前排天氣凍,去左食養生又暖身嘅湯麵。鋪頭曾經係香港好出名,依家人潮退左,終於有機會試。🌸農場醉雞湯配台灣粉絲🌸$68湯底食得出鋪頭好用心烹調而成, 聽聞係因為用左十幾款藥材熬足5個鐘以上先會咁甜。不過就唔太食到有花雕酒味,所以飲落似叫左普通藥膳雞湯。值得一提係雞係新鮮雞,完全冇雪藏味,雞肉十分嫩滑又唔肥。而米粉係來自台灣嘅,比起一般嘅米粉,會較掛汁。🌸香辣藥膳牛肉湯碗手工麵🌸$68湯底因為加左辣味,所以更加有層次感,但神奇地食落口又唔會覺有辣味,仍然好清甜、易入口。牛腩炆得好出色,好軟腍而且好入味。而手工麵都好出色,好彈牙,份量又多。銅鑼灣屬高消費地區,晚市仍有70蚊有找而且味道唔錯嘅菜式食,的確喜出望外。岩曬出街想食得健康嘅食貨食🤞🏻

🌸農場醉雞湯配台灣粉絲🌸$68

🌸香辣藥膳牛肉湯碗手工麵🌸$68

農場醉雞粉絲
香辣牛肉藥膳湯麵
農場醉雞粉絲
香辣牛肉藥膳湯麵
2023-12-31 810 瀏覽
與老婆放工去左銅鑼灣食飯,夜晚唔想食太肥膩的野,於是選擇食台式養生湯麵入到去坐低,餐廳的空間算寬敞舒適,唔會有壓逼的感覺我地叫左兩碗湯麵1. 蟲草花藥膳農場雞米線份量都唔小, 目測有4,5件雞同蟲草花食落去,雞維持有嫩滑的感覺,唔會話煮過龍湯底有雞湯同黃酒的香氣,配合得天衣無縫,冬天食落有暖粒粒的感覺2. 藥膳古早牛肉湯手工麵同樣份量唔小,目測有5,6舊牛肉手工麵食落口感唔錯,有彈力牛肉都算淋,易於咀嚼,牛肉麵有滿滿的台灣味道總括而言,價錢算係合理,味道算唔錯,比較突出的係農場雞米線,雞肉不失嫩滑,可以一試!
入到去坐低,餐廳的空間算寬敞舒適,唔會有壓逼的感覺
我地叫左兩碗湯麵
1. 蟲草花藥膳農場雞米線
份量都唔小, 目測有4,5件雞同蟲草花
食落去,雞維持有嫩滑的感覺,唔會話煮過龍
2. 藥膳古早牛肉湯手工麵
同樣份量唔小,目測有5,6舊牛肉
手工麵食落口感唔錯,有彈力
牛肉都算淋,易於咀嚼,牛肉麵有滿滿的台灣味道
2023-12-29