2023-09-21 617 瀏覽
朋友趁就嚟中秋節🥮我哋就想食餐好嘅👍🏻就去咗食呢間高質日式餐廳是日刺身定食🐟🍤有幾款不同嘅魚生好新鮮蝦🦐仲爽口彈牙帶子新鮮,仲帶點鮮甜味道😍😍定食仲有麵豉湯🍜飯仲用左日本米,口感好好👍🏻
朋友趁就嚟中秋節🥮
我哋就想食餐好嘅👍🏻
就去咗食呢間高質日式餐廳
是日刺身定食🐟🍤
有幾款不同嘅魚生好新鮮
蝦🦐仲爽口彈牙
帶子新鮮,仲帶點鮮甜味道😍😍
定食仲有麵豉湯🍜
飯仲用左日本米,口感好好👍🏻
2023-09-04 544 瀏覽
在大型商場搵到價錢合理食物又高質的居酒屋真的不易,而九龍灣最近開張的一間絕對係不斷回頭之選!開張幾個月內,我已經多次光顧,店內整潔寧靜,店員態度友善細心,當然最重要的是食物!推薦明太子蛋捲($68),明太子份量足,玉子燒又鬆軟。燒牛舌($40)也是必食,燒各樣蔬菜也不錯,有我最喜歡的秋葵,不過蕃薯一般。各種卷物也出色,份量足,用料新鮮。

明太子蛋捲
燒牛舌
2023-09-02
明太子蛋捲
燒牛舌
2023-08-05 553 瀏覽
🍣卷物出色的居酒屋🍣每次經過都比店內壽司師傅專業的形象吸引🥺🥺  今天就去了試試🤗🤗 餐廳是日本餐廳常用的木系裝修🪵🪵 店鋪面積大 桌子與桌子之間很有距離 很chill 的感覺🍵🍲蠔蜆Shabu Shabu紙火鍋 💰120紙火鍋特別😗😗 而且鍋內的配料其實預先已經熟了🥹🥹 店員加上上湯🥣再滾一下就能吃😋😋湯底很清 所以能帶出海鮮的鮮味🦪 加上烏冬 再沾沾柚子醋🍋 夏天的感覺🌻🌻🥑鰻魚牛油果卷💰95鰻魚厚身😋😋 卷物內有玉子🥚青瓜🥒牛油果🍣加州卷 💰95爆多爆多蟹籽😍 食落去卜卜脆🤪🍣三角飯糰卷外層包著滿滿的木魚粉😋😋 食落感覺似大阪燒🧐🧐 雖然這樣說好像怪怪的🥺 但又很好吃🥹🥹🥹
🍣卷物出色的居酒屋🍣

爆多爆多蟹籽😍 食落去卜卜脆🤪
加州卷

🍣三角飯糰卷
三角飯糰卷
題外話/補充資料: 卷物是現叫現做的,所以等候時間較長
2023-08-01
  • 蠔蜆Shabu Shabu紙火鍋
今日收工去德福食,食夠$300 有2個鐘免費泊車。見有新居酒屋又想食下日本野,就入咗去,環境唔錯枱櫈都好新坐得舒服,食物價錢就少少偏貴。今次叫咗刺身盛合、三文魚手卷、八爪魚丸、燒蕃薯、焦糖奶凍主要推薦: 刺身盛合、焦糖奶凍刺身盛合 - $188 有五款刺身,每款2切,刺身都好厚身而食落無筋,平時最怕食唔到魚味但呢度魚味幾濃!焦糖奶凍 - 老婆好鍾意,下面奶凍部份好香蛋味,幾特別其他食物都不過不失,下次試埋壽司

主要推薦: 刺身盛合、焦糖奶凍

焦糖奶凍 - 老婆好鍾意,下面奶凍部份好香蛋味,幾特別

其他食物都不過不失,下次試埋壽司
  • 焦糖奶凍
  • 刺身盛合
2023-06-24 485 瀏覽
早前發現德福新開呢間居酒屋,一直忘記去試,今日搵餐廳個陣終於醒起,就過左黎食啦。睇menu見到有刺身壽司外,仲有韓式煎餅、炸雞,都幾fuision喎。因為我地比晚飯時間早到,餐廳唔算多人,幾清靜,坐得舒服。我地叫左少少野當食下午茶😋▫️刺身5款 (每款2片) $188中吞拿魚、真鯛、油甘魚、赤蝦、左口魚裙邊刺身每片都肥美厚切,幾新鮮,有魚鮮味。中吞同油甘魚比較好食。左口魚裙邊都係灸燒會好食啲,但仍然有油脂香。真鯛就有啲筋位。赤蝦正常。▫️韓國甜辣炸雞 $88新鮮熱辣炸起,雞肉好嫩滑同大舊,略嫌甜辣醬唔夠多汁,辣味唔足。▫️雞心串 $23 幾爽口▫️雞肝串 $28 好少見到有,醬汁幾好食,落左檸檬汁都有少少腥,可接受既。服務上店員都好alert枱面情況會主動斟茶,呢到係提供玄米茶既。呢到裝修簡約幾舒服,有梳化座,枱都夠大既唔會感逼夾。

我地叫左少少野當食下午茶😋
▫️刺身5款 (每款2片) $188
中吞拿魚、真鯛、油甘魚、赤蝦、左口魚裙邊
刺身五款

中吞
油甘魚
左口魚裙邊都係灸燒會好食啲,但仍然有油脂香。
左口魚裙邊
真鯛就有啲筋位。
真鯛
赤蝦正常。
赤蝦

▫️韓國甜辣炸雞 $88
甜辣炸雞

▫️雞心串 $23 幾爽口
雞心雞肝

呢到裝修簡約幾舒服,有梳化座,枱都夠大既唔會感逼夾。

刺身五款
中吞
油甘魚
2023-06-18 417 瀏覽
九龍灣德福商場最近開咗一間新嘅居酒屋,一於放工同朋友去咗試吓!可以自選剌身組合,非常flexible,更能夠迎合食客嘅口味,因為有時set死咗嘅刺身拼盤總有啲唔係好鍾意食嘅刺身係入面😂,同埋有啲想食多啲嘅刺身仲可以揀雙份,真係好好!我地揀左中吞拿魚腩👍、真鯛、油甘魚、左口魚裙邊、赤蝦。剌身都新鮮好食,價錢都合理!這道鰻魚牛油果卷的鰻魚肉質鮮嫩,入口即化,配合上牛油果的柔軟口感,口感更加豐富。這道鰻魚牛油果卷的外觀也十分精美。油甘魚鮫經過火燒後,魚肉的香氣十分突出,令人食指大動。油甘魚肉質細嫩,而且魚肉上的油脂也被燒烤出來,增添了一份濃郁的香味和口感。壽司飯酸度適中,壽司的款式不會重複,有新鮮的中拖羅魚、油甘魚、帶子、三文魚子、章魚等等。燒過的雞肝香氣十分突出,讓人食欲大開。此外,烤制的技巧也非常高超,雞肝的口感好獨特,唔會太乾,令朋友食完一串又encore多一串😂茄子係切片烤制的,有別於平時一整條烤熟,所以茄子口感不會太柔軟,略帶咬口,如果想食茄子原味唔鐘意川式重口味既,可以一試呢個烤茄子。

🥑鰻魚牛油果卷

🐟燒油甘魚鮫

🍣廚師發辦壽司拼盤12件

雞肝

茄子

2023-06-16
  • 燒油甘魚鮫
2023-06-13 422 瀏覽
做完瑜伽同男朋友撐吓枱腳啦😚-揀咗手握壽司12款定食,包埋麵豉湯同沙律。一上枱見到個碟咁巨型已經好震撼好興奮,諗起可以一次過食咁多款壽司就好滿足😌-三文魚依然係我最愛,鰻魚軟綿綿既☺️-牛肉洋蔥定食男朋友唔食壽司,有好多其他選擇,所以叫咗牛肉洋蔥定食,估唔到好出色👏🏻醬汁甜甜地我鍾意,而且洋蔥煮到好霖,我成日覺得牛肉要配搭好味嘅洋蔥先係絕配☺️-馳走家環境闊落,坐得好舒服,而且員工服務亦都好加分呀😜
做完瑜伽同男朋友撐吓枱腳啦😚

三文魚依然係我最愛,鰻魚軟綿綿既☺️
牛肉洋蔥定食

馳走家環境闊落,坐得好舒服,而且員工服務亦都好加分呀😜
2023-05-30 504 瀏覽
啱啱同契媽行德福Muji旗艦店行完肚餓去搵食就見到呢間新開嘅日本餐廳門口有列開放式位置可以見到壽司師傅製作壽司肥美嘅刺身好似呼喚緊我哋😆見內裡環境闊落又乾淨就一於今日試吓啦今次我哋order咗🍴手握壽司8款定食三文魚生新鮮又肥美 吞拿魚生嫩滑無筋油甘魚、劍魚腩、帆立貝、蝦又夠鮮甜最重要壽司飯醋味適中🍴香蔥碎吞拿魚腩飯定食見到座碎吞拿魚腩一上台就自不其然哇咗一聲份量超足以啖啖壽司飯連碎吞拿魚腩配上香蒽絲、紫菜絲中和咗食得多魚腩嘅油膩感🍴屋台風日式炒麵炒麵唔會炒到過火 醬汁好香 炒到啱啱好 唔會太濕又唔會乾身配菜有肉片、椰菜絲、甘筍絲🍴前菜沙律🍹薑味汽水職員好有禮貌會好醒目响適當時間過來添茶水🍵仲撩細細👶🏻傾偈💬有BB椅🪑@chisoyahongkong 馳走家 ( #九龍灣 )📍九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓410號舖
啱啱同契媽行德福Muji旗艦店

今次我哋order咗
🍴手握壽司8款定食
三文魚生新鮮又肥美
吞拿魚生嫩滑無筋
油甘魚、劍魚腩、帆立貝、蝦又夠鮮甜
最重要壽司飯醋味適中

🍴屋台風日式炒麵
炒麵唔會炒到過火
醬汁好香 炒到啱啱好
唔會太濕又唔會乾身
配菜有肉片、椰菜絲、甘筍絲

🍴前菜沙律
🍹薑味汽水

職員好有禮貌
會好醒目响適當時間過來添茶水🍵
仲撩細細👶🏻傾偈💬

有BB椅🪑

@chisoyahongkong 馳走家 ( #九龍灣 )
📍九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓410號舖
2023-05-29 378 瀏覽
服務態度勁nice,侍應多過客人,不過上菜都有甩漏,無上到午餐個湯要問先有。野食味道一般,沙拉菜唔新鮮有黃,價格性價比低,只係係商場食都預左呢個價位,勝在易攞位,大家坐座位唔算逼。
12貫壽司午餐
2023-05-28 325 瀏覽
-今日去德福覓食,發現牛角個層有新舖😍仲係小金心心眼嘅居酒屋🏮事不宜遲,即刻試試~瞬間燻製薯仔沙律配溏心蛋$48🥚大家要打卡就趁手,因為一上枱店員就會即刻拎走個玻璃罩🥲果然係𣊬間燻製。溏心蛋雖然企唔穩,但見佢咁流心咁入味就放過佢啦3款任選刺身組合$148🍣有3種刺身組合大家揀,平平地都食到3款刺身,今次揀左中吞拿魚腩,油甘魚,三文魚。好厚切,好新鮮呀😍粒粒粟米炸薯餅$48🌽外層超鬆化,咬入去有好多粟米流岀來,簡直係口感嘅享受😎唐揚雞翅$55🍗見到雞翼點可以錯過!呢個雞翼肉質嫩滑,好惹味🤤廣島蠔沙白蜆紙火鍋$120🦪湯底好清,可以食到最純粹嘅廣島蠔同沙白蜆味道🥢食到咁上下仲可以放埋烏冬落去煮,再點柚子醋食,好開胃,係夏天嘅感覺呀☀️照燒慢煮雞肉飯$88🍚好大塊😍慢煮過後肉質好嫩,而且幾入味,好送飯🤤

瞬間燻製薯仔沙律配溏心蛋$48🥚

3款任選刺身組合$148🍣

粒粒粟米炸薯餅$48🌽
外層超鬆化,咬入去有好多粟米流岀來,簡直係口感嘅享受😎

唐揚雞翅$55🍗
見到雞翼點可以錯過!呢個雞翼肉質嫩滑,好惹味🤤

廣島蠔沙白蜆紙火鍋$120🦪

照燒慢煮雞肉飯$88🍚
好大塊😍慢煮過後肉質好嫩,而且幾入味,好送飯🤤
德福開左間新居酒屋!間隔四正 木系裝修 坐得舒服~我地閒日七點黎食 都有七成滿!點菜之後唔洗等好耐就有野食💓1. 炸牛蒡條配芥辣蛋黃醬 $38平時好少食炸牛蒡條 佢又唔會太油淋淋 反而幾爽脆🤘🏻配埋芥辣蛋黃醬夠開胃!2. 炸八爪魚丸$55章魚小丸子🐙☺️太正喇 大大粒🐙係入面 食埋面頭既紫菜碎真係有d日本feel!3. 薯仔沙律配溏心蛋$48呢個係好勁煙燻味 因為粒溏心蛋係煙燻炮製成既🥚我個人都幾中意呢隻味😆薯仔沙律夠滑 好似薯蓉咁4. 三角飯糰卷$108本身以為係飯團🍙咁既樣 點知係長形勁多舊 非常足料5. 粒粒粟米炸薯餅$48呢個偏甜少少 同埋軟身 要小心夾🤣 如果唔係好易斷開😉6. 韓國甜辣炸雞 $88估唔到黎日式居酒屋🏮竟然有韓國炸雞😂店員話呢個當甜品咁食 所以建議後上~炸到雞肉好滑 鎖到肉汁🤗7. 豚肉泡菜飯$98有大量豚肉同泡菜 唔食晒d飯都飽🤘🏻8. 燒蕃薯蓉配忌廉蜜糖醬$48甜甜地又炸得香脆 唔錯~

德福開左間新居酒屋!
間隔四正 木系裝修 坐得舒服~
我地閒日七點黎食 都有七成滿!
點菜之後唔洗等好耐就有野食💓

5. 粒粒粟米炸薯餅$48
呢個偏甜少少 同埋軟身 要小心夾🤣 如果唔係好易斷開😉

6. 韓國甜辣炸雞 $88
估唔到黎日式居酒屋🏮竟然有韓國炸雞😂
店員話呢個當甜品咁食 所以建議後上~
炸到雞肉好滑 鎖到肉汁🤗

7. 豚肉泡菜飯$98
有大量豚肉同泡菜 唔食晒d飯都飽🤘🏻

8. 燒蕃薯蓉配忌廉蜜糖醬$48
甜甜地又炸得香脆 唔錯~
2023-05-21 203 瀏覽
Recently had work in Kowloon Bay and was in the mood for some casual Japanese food, stumbled upon a newly opened izakaya playing Yoasobi music and decided to give it a try.Top pick was the "Grilled Semi-dried Mackerel" dish, which is air-dried overnight (一夜干), resulting in a firm, slightly chewy and salty fish with smoky flavor. The size and preparation offered great value.“Omakase Sushi Platter" included 8 nigiris, such as salmon, tuna, snapper, prawn, yellowtail, octopus, scallop, and grilled

“Omakase Sushi Platter" included 8 nigiris, such as salmon, tuna, snapper, prawn, yellowtail, octopus, scallop, and grilled eel. They were of decent quality and freshness.

I also tried the "Fried Chicken Wings Nagoya-style" or Tebasaki. These were deep-fried and coated in a sticky, sweet, and salty sauce with a spicy kick, making for an interesting flavor.

The "Deep-fried Takoyaki" were a comforting home-style dish, made with batter and diced octopus, crispy on the outside and soft on the inside.

If you're feeling hungry, try the "Kimchi Pork Rice". To balance it off, the "Red Pickled Ginger Tempura" is a spicy, crispy, and refreshing option.
2023-05-19 3310 瀏覽
呢晚又搵咗間居酒屋chill吓🫢 嚟咗德福二期新開嘅呢間日式餐廳 餐廳以木系色調裝修 檯與檯之間都有一定嘅距離 俾人好舒服嘅感覺🏮青唐辛子博多風雞白湯紙火鍋呢個紙火鍋幾特別🍲 入面嘅配料已經係預先煮熟咗 店員加埋雞白湯 再用火煮滾就食得🥰 真係夠晒有儀式感 入面仲有雞肉丸子 雞肉🍗 青唐辛子 稻庭烏冬同埋什錦野菜 烏冬彈牙加上雞湯濃郁 真係食過返尋味🐥鰻魚牛油果卷食日本菜點少得呢啲卷物啊🐟 呢個牛油卷有我最鍾意嘅鰻魚 每件仲要好厚身添呀 卷物入面就有玉子青瓜同埋牛油果🥑 德國風咖哩香腸呢個都幾特別 用個鐵pan上碟 咖哩係少少甜辣 就算冇嗌飯都一樣好食🍛 有兩款香腸 都係脆皮腸嚟嘅唐揚雞翅雞翼每隻都好大隻🐥 而且外脆內軟 仲有好多肉汁吉列池魚有吉列醬同埋蛋黃醬可以點 食落口唔會太油膩🐟 炸八爪魚丸外層酥脆 入面嘅八爪魚幾有咬口🐙 上面仲有好多我鍾意嘅木魚碎🥰明太子和風煎蛋卷排列整齊 呢個煎蛋卷唔係好甜 下層清清地 上面嘅明太子就少少辣 整體都好夾🍳呢晚食完呢間新餐廳 感覺都真係好唔錯 店員服務又幾好 有機會會再嚟幫襯😋

青唐辛子博多風雞白湯紙火鍋

吉列池魚

明太子和風煎蛋卷
明太子和風煎蛋卷

2023-05-19 245 瀏覽
平時去德福廣場都係喺一期搵食原來二期都好多餐廳選擇今晚就食左呢間日本菜 環境幾寬敞舒服小銀魚櫻花蝦凱撒沙律西式沙律加入日式元素 清爽得嚟有少少咸鮮燒魔鬼魚鰭燒到酥脆得嚟又有少少韌 好有咬口點埋沙律醬係好惹味香口嘅小食 八爪魚丸一份六粒大大粒 每個入面都有勁大粒八爪魚加埋醬汁同木魚碎 呢個最快俾我地清晒韓國海鮮煎餅煎到個邊勁香脆 如果多啲海鮮就好一定要點辣醬汁 好食好多加州卷最正係勁多蟹籽 食落脆卜卜屋台風日式炒麵主要材料有椰菜同豚肉片炒得好香好惹味 又唔會好油 最後叫左紅豆鯛魚餅同雪糕夾餅做甜品鯛魚餅入面滿滿嘅紅豆蓉好足料 但對我嚟講太甜雪糕夾餅可以自己揀口味 我要左柚子雪芭 呢個唔錯 好fresh好夏天
平時去德福廣場都係喺一期搵食

鯛魚餅入面滿滿嘅紅豆蓉好足料 但對我嚟講太甜
雪糕夾餅可以自己揀口味 我要左柚子雪芭
呢個唔錯 好fresh好夏天
2023-05-17 242 瀏覽
🧑🏻襯住母親節同媽咪撐枱腳,佢本身都鐘意食日本野,上次行街經過尼間新開既餐廳,就決定試下😚✨Set Lunch :會包埋沙律,麵豉湯同飲品🔸香辣角切什錦魚生丼定食角切什錦魚生丼多左香辣兩個字,就好奇想試下,原來係多左辣味既沙律醬🤭魚生都幾新鮮,種類同份量都幾多,除左魚生粒粒,仲加左生文魚籽同青瓜粒🥒,食起上黎口感更豐富🔸什錦天婦羅定食天婦羅有蝦🍤、南瓜、冬菇、蕃薯同秋葵,即叫即炸熱辣辣,外層脆卜卜粉漿唔會厚,最鐘意天婦羅蝦同蕃薯🍠,炸蝦新鮮味道鮮甜,蕃薯好粉同好甜😋🔸飲品揀左凍綠茶,凍烏龍茶🔸沙律加左沙律醋酸酸地,好開胃

✨Set Lunch :會包埋沙律,麵豉湯同飲品

🔸香辣角切什錦魚生丼定食

🔸什錦天婦羅定食

🔸飲品
揀左凍綠茶,凍烏龍茶

🔸沙律
加左沙律醋酸酸地,好開胃

午餐