2023-06-16 149 瀏覽
之前已經黎食過一次,不過上次得兩個人食得唔多,琴晚同屋企人黎終於食到海鮮餐😋之前都冇留過食評,但今次真係太好味一定要推薦比多啲人!招牌菜避風塘炒蟹真係名不虛傳,用左超多蒜,啱哂我地哩啲愛蒜之人😍辣味又啱啱好,正啊👍🏻👍🏻而椒鹽瀨尿蝦都冇令我失望,唔止啖啖肉,啲膏都勁惹味,食落就知新鮮😍另外又叫左白灼海蝦、果皮蒸鮑魚、粉絲蟶子,全都勁正勁新鮮,夾夾埋埋都叫左差不多10樣野,掛住食都唔記得要影相😂不過都未食夠,一定會再黎試其他😍😍

2023-06-16 121 瀏覽
📍 駒記海鮮大排檔 (灣仔)灣仔寶靈頓道16號地下B號舖大排檔一向都係一大班人食飯既好選擇,呢間酒樓係灣仔但唔貴之餘,又幾好味喎,仲要大大碟,入面咁爆場就知好野!海鮮🦞新鮮!👉金銀蛋浸菠菜💰$78😋😋😋😋.5/5菠菜甜入味,除了金銀蛋和蒜粒之外,仲加入了適量的肉碎,令成個菜菜更見惹味鮮甜,推介!👉 脆皮風沙雞半隻💰$128😋😋😋😋.5/5佢個脆皮風沙雞,好好食!首先佢個外貌已經好靚,個雞皮炸得好靚夠色,最驚喜就係佢啲雞肉好嫩滑!保持到佢既嫩滑同肉汁!👉 椒鹽豆腐拼鮮魷💰$118😋😋😋😋.5/5豆腐粒粒都外脆内嫩,入面既豆腐非常滑,好味☺️☺️椒鹽味魷魚新鮮,食落唔會好硬。😋😋👉 香煎蠔餅💰$88😋😋😋😋.5/5超大份!蠔餅大大隻鮮味十足,仲要係唔係好多粉個隻,係會食唔停口🤤🤤🤤回頭: yesYesyes!!食物選擇多,樣樣都好食!😋😋🤭🤭🤭大份價錢親民。風味十足下次要食佢d海鮮!#kermit食在灣仔
📍 駒記海鮮大排檔 (灣仔)
灣仔寶靈頓道16號地下B號舖
👉 香煎蠔餅
💰$88
#kermit食在灣仔
2023-06-11 185 瀏覽
海鮮迷架吾中總要食吓海鮮🤤🐟🦐🦞🦀🦑好耐之前食過駒記海鮮大排檔,系好地道嘅大排檔,鵝頸橋一向不乏海鮮大排檔,駒記算系比較出名的吧,亦不乏遊客幫襯。門口有吾少生猛海鮮,客人可自己去魚缸挑選,是日精選有大肉蟹🦀員工比我地睇戈陣郁得好勁😂避風塘炒蟹🦀勁多蒜粒,拆開蟹殼後食到啲蟹肉同蟹膏好新鮮🧡同時充滿鮮味。斑馬大瀨尿蝦🦐瀨尿蝦真系吾系度度食到,啖啖蝦肉非常有口感,配以蒜粒更有港式風味🧄薑蔥焗美國桶蠔🦪薑蔥味明顯又入味,桶蠔新鮮多汁,送飯一流。

薑蔥焗美國桶蠔🦪薑蔥味明顯又入味,桶蠔新鮮多汁,送飯一流。

2023-06-10
2023-06-07 116 瀏覽
今日出發去銅鑼灣時代廣場鵝頸橋附近食香港地道特色美食「大排檔」大排檔由細食到大,係香港真係越嚟越少今次可以同朋友係港島駒記大排檔好好懷緬一番😂入到去都滿座呀~駒記大排檔有好多地道美食簡直係花多眼亂不過我去到大排檔必食避風塘炒蟹最地道香港風味名菜椒鹽九肚魚香港人嘅至愛配埋啤酒🍻簡直係一流呀😋大排檔人多嘈雜,記得要主動同店員覆單😗避風塘炒大蟹 $599 蟹肉肉質厚實鮮甜配上炸蒜香蔥辣椒🌶️簡直係絕配🥰不愧係招牌菜椒鹽九肚魚 $118 外脆內軟,簡直係食唔停口😉蒜蓉豆苗$108 豆苗 翠綠鮮嫩簡單配上蒜茸清炒已經好好食啦😋

大排檔由細食到大,係香港真係越嚟越少

駒記大排檔有好多地道美食簡直係花多眼亂
不過我去到大排檔必食
避風塘炒蟹最地道香港風味名菜
椒鹽九肚魚香港人嘅至愛配埋啤酒🍻簡直係一流呀😋

大排檔人多嘈雜,記得要主動同店員覆單😗

椒鹽九肚魚 $118 外脆內軟,簡直係食唔停口😉

2023-06-02 156 瀏覽
同朋友🧒🏼一齊喺銅鑼灣,我話想食港式地道嘢,等朋友🧒🏼搵吓我自己就腦輕鬆🤣,朋友🧒🏼喺手機search 吓 😆,結果佢🧒🏼就帶咗我嚟呢間大排檔🥢開餐🤩,呢度地址係灣仔不過好近銅鑼灣時代廣場😆$148「滷水鵝例牌」:潮州 滷水鵝 滷得幾入味🤩$108「蒜蓉豆苗」:豆苗 幾鮮嫩,仲幾爽脆,加埋蒜蓉🧄一齊去炒,簡單得來幾好食😋$68「紅燒乳鴿皇」:乳鴿 燒得幾香口,幾惹味,一隻切開四件,食得好方便😆$198「深海石蚌」:石蚌新鮮,肉質幾清甜🤩

$148「滷水鵝例牌」:潮州 滷水鵝 滷得幾入味🤩

$198「深海石蚌」:石蚌新鮮,肉質幾清甜🤩
2023-05-30 133 瀏覽
三個小食加兩碗白飯,食物質素一般, 志在份量夠大。適合一大班朋友嚟gathering!係一間好貼地嘅打冷地方,而且都好多外國旅客選擇哩一間。 另外,佢嘅潮州打冷拼盤都唔錯。食物方面,我覺得一般般,墨魚餅雖然份量大,但係唔係好入味,而避風塘炒鮮魷都令人幾失望,完全冇避風塘嘅味道。

2023-03-19 591 瀏覽
早幾日同好友傾計,話好耐冇見,不如約食晚飯,好友諗住去銅鑼灣食晚飯,好友話好耐冇食打冷大排檔依類型,咁我就叫佢open rice一下睇下邊間多好評,就係open rice訂座。原本我哋滿心期待,但結果不但炒蜆有沙,而且我哋叫了椒鹽雞翼,竟然等左半個鐘都未上,仲要一吹再吹都流單,辣酒煮花螺唔入味,所以味道方面真的很麻麻,很一般,真心有些感失望,環境衛生也欠佳,而且價錢也不平,真心不推薦,所以沒有下次了。
2023-02-17 730 瀏覽
咁啱經過駒記見到啲海鮮好生猛,就決定試一試呢間海鮮大排檔係咪堅料😂我哋3個人叫咗4個菜,樣樣餸都份量十足,搞到我哋抱住肚腩走😂蟹粥:呢度嘅蟹粥做得絕對唔馬虎,滿佈鮮香,粥味甘香帶著濃郁的蟹香味,值得一試!避風塘炒蟹:避風塘嘅精髓就係鑊氣,而呢個避風塘炒蟹都冇令我失望。啲蟹啖啖肉係基本,唔洗讚,但啲辣味完全滲晒落啲肉入面,真係唔係間間餐廳都整得咁好👍🏻椒鹽鮮魷:一上枱即食,熱辣辣又脆卜卜嘅口感食完兩舊都唔夠喉,用嚟送啤酒都一流!價錢唔算貴而份量又夠多,可以再Encore!

價錢唔算貴而份量又夠多,可以再Encore!
2023-02-15
  • 避風塘炒蟹
2023-02-08 743 瀏覽
兩公婆拍拖去咗食小菜,叫咗個鹹酸菜胡椒豬肚湯👍🏻夠曬胡椒味好味!d豬肚都好林😋另外叫咗份豉椒炒蜆,因為同老公都好鍾意食,所以叫咗份半🤣🤣🤣冇肉食點可以,所以嗌咗個避風塘雞翼,好味嘅,但係如果再辣啲就好喇!仲嗌咗個椒鹽九肚魚,但呢個今次就爭少少啦!平時食就好好食嘅!今次冇平時咁脆!兩公婆眼闊肚窄,食咗一半,打包一半返屋企,淨係食曬碟豉椒炒蜆,同飲咗啲湯,兩個食飽飽,好滿足咁返屋企🤗🤗🤗

鹹酸菜胡椒豬肚湯

鹹酸菜胡椒豬肚湯
避風塘雞翼
豉椒炒蜆
2023-01-04 411 瀏覽
今日同屋企人提前做冬,一般做節,近近地都會嚟呢一間食飯,貪佢就腳,而且食物水準都唔錯,今日食咗炸豬大腸,風沙雞,蒜蓉開邊蒸蝦,干燒伊麵,凍烏頭,豆豉鯪魚油麥菜,避風塘雞翼,涼瓜炆倉魚,椒絲腐乳通菜,同埋蒜蓉抄唐生菜!😋
2022-12-18
凍烏頭
枝竹涼瓜抆䱽魚
椒絲腐乳通菜
2022-09-13 1056 瀏覽
話說有一次唔知食乜好,俾佢嘅海蝦芝士伊麵吸引咗,價錢都唔平㗎成$200, 但見佢有七折就試吓食啦。點知一試難忘,真係好好食。佢啲海鮮羹魚肚羹豆腐羹我全部都試過晒好好食。然後其他就賴嘢啦,譬如水煮魚得過辣字完全冇調味,而且魚嘅份量極少,最多就係芽菜,我要自己到半支煲仔飯豉油落加烏冬去再煮過。蠔餅有好多蛋殼,要係咁吐返出嚟,而且同我食開嘅蠔餅好似有啲出入,似係蛋餅多個似蠔餅,真心唔識欣賞。椒鹽九肚魚基本上都係炸同埋加椒鹽,都可以唔好食因為唔脆,而且椒鹽係黐喺啲配菜上,啲魚係完全冇椒鹽味。

2022-08-28 917 瀏覽
見到甘多留言以為真係好味,點知食物味道強差人意,職員態度差!成日講到出口叫我地走,因為有人等緊……(我地其實未食晒)最令人失望既係個啫啫通菜煲有好多雞蛋🥚壳,同個職員講返,佢只係一句:「可能個廚房佬手唔乾淨」,個下真係嬲,講到好似唔關佢地餐廳事甘,總之唔會有下次,貼錢買難受😣
2021-12-13 1646 瀏覽
-樣樣熱辣辣,要脆既脆,要嫩既嫩🤟🏻九肚魚真係外脆內嫩🥰-樣樣份量十足🤟🏻鹵水拼盆勁多潤、鵝腸、大腸,唔係剩得豆腐芽菜🤣仲有好多腎.蠔煲有5大隻蠔,超大隻🤟🏻.手揸骨有得揀黑椒/燒汁/椒鹽本身豬骨炸到好脆,肉質又爽口,香味十足!不過其他小菜仲更加好食🤣.黑椒牛仔粒勝在個汁夠黑椒🤟🏻豉椒炒蜆個汁都超正!又夠哂鑊氣-Openrice book有折@@兩個人食咁多野仲叫左幾大支啤酒🍻每人埋單~💰300-

樣樣熱辣辣,要脆既脆,要嫩既嫩🤟🏻九肚魚真係外脆內嫩🥰

樣樣份量十足🤟🏻
鹵水拼盆勁多潤、鵝腸、大腸,唔係剩得豆腐芽菜🤣仲有好多腎

蠔煲有5大隻蠔,超大隻🤟🏻

手揸骨有得揀黑椒/燒汁/椒鹽

黑椒牛仔粒勝在個汁夠黑椒🤟🏻

豉椒炒蜆個汁都超正!又夠哂鑊氣

2021-12-02 1067 瀏覽
朋友生日諗住去鵝頸橋街巿食既但經過駒記,提我地佢果道十點就閂佢呢邊可以夜少少咁又係喎。我地當中真係有口水佬次次去襯限時地方都唔夠時間傾我遲唻,朋友已經叫左少量食物食左所以有𝐝食物都我影唔切個蠔餅主要係用蛋去做底比起其他店用炸漿粉我略為欣賞用蛋因為蠔一稍為細就變左齋食漿粉咁呢邊既蠔大小適中椒鹽魷魚在餐單中就有手指公即是推薦配啤酒一流,香口又沒有很鹹吃得出鮮尤真的鮮這個芝士墨魚丸就有點失望了因為裏面的芝士少得像沒有似的還好我旁邊的朋友吃了兩粒其中一粒咬開真的有一點點芝士不至於整碟也是騙人的如果他不是標明有芝士,這是一碟很稱職的炸墨魚丸,還挺好吃一般在大排檔我很喜歡叫黑椒薯仔牛柳粒很可惜這家並沒有唯有只叫了黑椒牛柳粒牛味算不錯,肉質鬆軟粉絲什菜煲亦時一味我很喜歡的小菜這個除了湯小了點,沒什麼其他大問題我這個人經常被朋友笑笑我經常叫一點不值錢的小菜例如滑蛋蝦仁炒蛋,他們覺得蛋是便宜之物好了這次我叫涼瓜炒蛋角我年紀老了並沒有覺得涼瓜很苦反而這個甘味我很喜歡脆皮雞不是我叫的,但竟然是一個水準之作我相信這店做一些有鑊氣的小菜是很出色我爸爸很喜歡吃這類脆皮雞很想帶他來吃皮脆肉嫩又多汁最後還切了蛋糕,沒
朋友生日諗住去鵝頸橋街巿食既
但經過駒記,提我地佢果道十點就閂
佢呢邊可以夜少少
咁又係喎。我地當中真係有口水佬
次次去襯限時地方都唔夠時間傾
我遲唻,朋友已經叫左少量食物食左

所以有𝐝食物都我影唔切

個蠔餅主要係用蛋去做底
比起其他店用炸漿粉我略為欣賞用蛋
因為蠔一稍為細就變左齋食漿粉咁
呢邊既蠔大小適中

椒鹽魷魚在餐單中就有手指公即是推薦
配啤酒一流,香口又沒有很鹹
吃得出鮮尤真的鮮

這個芝士墨魚丸就有點失望了
因為裏面的芝士少得像沒有似的
還好我旁邊的朋友吃了兩粒
其中一粒咬開真的有一點點芝士
不至於整碟也是騙人的
如果他不是標明有芝士,
這是一碟很稱職的炸墨魚丸,還挺好吃

一般在大排檔我很喜歡叫黑椒薯仔牛柳粒
很可惜這家並沒有
唯有只叫了黑椒牛柳粒
牛味算不錯,肉質鬆軟

粉絲什菜煲亦時一味我很喜歡的小菜
這個除了湯小了點,沒什麼其他大問題

我這個人經常被朋友笑
笑我經常叫一點不值錢的小菜
例如滑蛋蝦仁炒蛋,他們覺得蛋是便宜之物
好了這次我叫涼瓜炒蛋角
我年紀老了並沒有覺得涼瓜很苦
反而這個甘味我很喜歡

脆皮雞不是我叫的,但竟然是一個水準之作
我相信這店做一些有鑊氣的小菜是很出色
我爸爸很喜歡吃這類脆皮雞
很想帶他來吃
皮脆肉嫩又多汁

最後還切了蛋糕,沒收切餅費

整體來說是不錯,價錢我遲來沒拍餐牌
平均每個不到300,𝐜𝐩值不過不失
銅鑼灣 粵式小炒大排檔⚠️風味十足 有鑊氣⌛️銅鑼灣B出口,步行約5分鐘1. 特色煎豪餅- 淡淡的雞蛋🥚亦都有好多唔同嘅蠔,分量十足,亦都有醬油。味道非常好食😋 煎得非常脆口✅2. 脆皮風沙雞$98 半隻- 傳說中嘅皮脆肉嫩,鎖緊雞汁,非常好食😋有特色同埋風味。雖然份量相對比較細,但係真係非常可口😳3. 蒜蓉蒸蟶子- 呢一隻算係單點蟶子,肉嫩無比,亦都配合左粉絲嘅精華,海鮮嘅鮮味🌎簡直一流👆🏻,最美配上蔥花,送飯絕配☺️4. 黃金鮮魷$118- 當中將鮮魷魚炸到金黃色,賣相非常好看,食落回味無窮,香脆可口,送酒一流。餐前小食🤣可以一點地點:灣仔寶靈頓道16號地下b鋪名稱:駒記海鮮大排檔好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻——————————————————————————
銅鑼灣 粵式小炒大排檔⚠️

3. 蒜蓉蒸蟶子

4. 黃金鮮魷$118

地點:灣仔寶靈頓道16號地下b鋪
名稱:駒記海鮮大排檔

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻