2016-08-10 1299 瀏覽
暴風雨的前夕, 一行四人黎到時代廣場附近o既駒記大排檔食晚飯. 一定要講呢度o既招牌菜避風塘炒蟹, 蟹好鮮, 肉質夠甜, 蒜蓉金沙炒得特別香!  我個人非常鍾意食粉絲, 所以都叫左2個餸係粉絲做底o既, 夠飽肚白飯都唔洗食. 第一個就係粉絲蒸扇貝, 呢個配搭係出面其他地方都係好普遍, 但要煮得好味就唔係咁易啦! 呢度o既扇貝夠大粒, 而且食得出係好新鮮, 簡直無得輸.  第二個係粉絲蒸開邊蝦, 我自己通常都係食白灼蝦, 因為蝦既鮮味就算唔加任何配菜同調味料都非常足夠, 今次D粉絲正正吸收哂蝦o既鮮味, 所以話呢一個餸要好味材料新鮮係非常重要! 駒記大排檔D海鮮新鮮得黎而性價比又高, 絕對可以叫一班Friend黎encore, 可以叫多D唔同菜色黎試下!

粉絲蒸扇貝
粉絲蒸開邊蝦
粉絲蒸扇貝
粉絲蒸開邊蝦
2016-07-26 948 瀏覽
好耐冇見成班同學仔,最後簡左呢間大排檔,大家都好鐘意食,嗌左好多菜色,大部分係炒,倉魚,炒蝦,炒瀨尿蝦都係一流,每人起碼食左2碗白飯,環境尚算清潔,價錢合理,值得推介。
2016-06-26
  • 避風塘炒蟹
  • 豉椒炒蜆
2016-07-26 615 瀏覽
好耐冇見成班同學仔,諗左好耐食咩,暴後簡左呢間大排檔,男女都鐘意食,嗌左好多菜色,大部分係炒,倉魚,炒蝦,炒瀨尿蝦都係一流,每人起碼食左2碗白飯,環境尚算清潔,價錢合理,值得推介。
2016-07-20
  • 避風塘炒蟹
2016-07-15 625 瀏覽
同幾個朋友係附近睇完戲就去左搵食,經過見到呢間大排檔朋友就話不如入去試下,因為門口既活海鮮實在太吸引啦,經過商量後都覺得一試無防,反正好耐無食過大排檔啦 可能平日關係同埋時間尚早,一去到就有位啦!大熱天時好彩冷氣夠涼,一坐低我地就睇下餐牌,實在好多野都想試,叫住四個先,下次再食蠔餅去親大排檔如果有都一定會嗌黎食,駒記呢間個蠔餅好多蠔,絕對無偷工減料,同埋唔腥係好重要架  開邊蝦朋友非常喜歡食蝦亦都非常有要求,佢就話好新鮮好好味,性價比高,加埋D粉絲真係配搭一流 沙嗲金菇肥牛煲呢個同其他大排檔無咩分別,份量足夠,肥牛肉質幾好  牛柳粒牛柳粒口感剛剛好,夠juicy,送飯一流! 順帶一提,係大排檔級數黎講員工服務態度唔錯

開邊蝦
開邊蝦

沙嗲金菇肥牛煲
沙嗲金菇肥牛煲
呢個同其他大排檔無咩分別,份量足夠,肥牛肉質幾好

牛柳粒
牛柳粒
牛柳粒口感剛剛好,夠juicy,送飯一流!

順帶一提,係大排檔級數黎講員工服務態度唔錯
2016-07-13
  • 蠔餅,
  • 開邊蝦,
  • 沙嗲金菇肥牛煲,
2016-06-29 2093 瀏覽
大牌檔是文化是香港特有的街頭飲食文化,可是正宗的大牌檔漸漸式微, 只能成為我們的集體回憶。大牌檔在筆者印象中是室外、鐵皮搭建而成的, 但是現在已搬入室內, 大牌檔原有的風味已經大不如前。寶靈頓街有三間大排檔, 上次幫襯完「明記」, 今日就試下旁邊的「駒記海鮮大排檔」。 「明記」及「駒記」從門面、內部格局佈置行到食物選擇其實差異不大。就是環境比較迫, 清潔度麻麻的室內大排檔, 食物都是講究火喉的大排檔菜式。大排檔有很多不同種類的食品、價錢非常合理。「明記」的餐牌印刷精美、圖文並茂、明碼實價、 對遊客來說實在方便。《避風塘炒蜆 $78》 經常食豉椒炒蜆, 今次第一次食避風塘煮法的蜆, 感覺新鮮。避風塘炒蜆乾身, 另有大量炸香過的蒜蓉, 甚有大排檔風味。金黃色的賣相也比豉椒炒蜆更加討好。蜆肉外層已炒至非常乾身, 但是蜆肉裡面仍有少許水份, 師傅的功架不錯。金黄色的蒜蓉非常香口, 連蜆肉食可增加蜆肉的味道及口感。原以為這個避風塘炒蜆的紅椒不太多也不會太辣口, 但實際是下油炒蜆時已爆香青葱辣椒, 辣椒的辛辣味已經完全渗入蜆肉中。雖然避風塘炒蜆味道非常惹味, 可是對不愛辣的筆者來說, 實在不能好好
雖然避風塘炒蜆味道非常惹味, 可是對不愛辣的筆者來說, 實在不能好好享用。最後靠老公一人之力把這個極辣避風塘炒蜆食光, 但是實在又惹味又辣, 所以由平時只喝一瓶啤酒今晚要多喝一瓶。

《酥炸大腸》 大腸每片大小都十分一致, 而且整齊排列。炸大腸的表面顏色呈橙色, 色素太多對身體無益, 可是炸大腸實在美味, 唯有少吃一點點。
每片大腸都清潔乾淨, 去了那份難聞的豬蘇味。表面脆口, 但略嫌太過乾身。少了那份外脆內軟的口感。
《椒鹽九肚魚》 這個椒鹽九肚魚比「明記」出色。金黃色的賣相夠吸引, 表面上大香脆的炸蒜粒, 真吸引! 難怪我家公主對它愛不釋手。
炸皮又脆又薄, 炸皮只是輕輕的沾上九肚魚, 口感不太油膩, 而且加上炸過的蒜蓉粒令口感及味道更為豐富。
九肚魚只有少量微骨, 吞下去不是問題。九肚魚大片, 魚肉軟腍又濕潤, 真是老少咸兒都適合。
《炸乳鴿》 筆者的至愛。到乳鴿出名的餐廳點隻乳鴿皇要九十多元, 大排檔食的價錢少一半, 差太遠。其實這隻乳鴿都叫大隻, 只是擺放及賣相沒有大酒樓般講究。
乳鴿熱烘烘的送上, 外皮微屬脆, 幸好肉嫩滑, 最重要是肉質夠入味, 味道都不錯。
《生炒牛肉飯》 炒飯講究火喉, 而且講求飯粒乾身又要粒粒分明。這個炒飯合乎上述要求, 絶對對辨。
沒有電腦單, 只有手寫單, 而且字體混亂。不過2.5個人食左5個餸、飲了兩支啤酒, 用了$377。我諗價錢合理吧!
2016-05-02
2016-06-29 813 瀏覽
最近都係去食日本野同西餐,已經好耐冇幫襯大排檔,咁岩路經鵝頸橋街市就見到整整一條街都係一檔檔既大排檔,但係一次都未試過,而我同朋友就入左去駒記幫襯!當時大約七點幾,店內都幾乎坐滿,圍圍都飲啤酒食小炒,我地3個人就叫左招牌避風塘炒蟹,避風塘瀨尿蝦,白灼花螺同埋腐乳炒通菜!避風塘炒蟹炒得好有穫氣而且蒜同蔥都好夠,令到隻蟹好入味,辣辣地送青島一流食完個辣蟹好想再encore所以叫埋個避風塘瀨尿蝦,蝦都幾大隻幾好幾好朋友中意食花螺所以都叫左個白灼黎食,唔想再叫辣野所以order左白灼,白灼再點甜醬食好正清清地食返個菜,就走啦!總括黎講都幾推介,值得一試!

避風塘炒瀨尿蝦
白灼花螺
腐乳炒通菜
清清地食返個菜,就走啦!總括黎講都幾推介,值得一試!
2016-06-09
避風塘炒瀨尿蝦
白灼花螺
2016-06-09 678 瀏覽
去食大排擋有大排擋嘅風味,而且會覺得人氣更旺,就係可能環境會比酒店差D,但味道可能會比酒店仲要好,而且價格平,適合幾個好朋友係度飲飲啤酒,傾下閑計,大聲咁笑,今晚去駒記海鮮大排擋就有咁嘅感覺,覺得幾好。椒鹽瀨尿蝦好大碟,蝦都好大只,好似系兩百五一份,甘大碟蝦好抵食,再試下味道,椒鹽味好重,蝦好入味,好香,蝦好整得好脆,不過就係有少少咸,其他都幾好。沙姜雞就覺得好驚艷啊,開頭以為只系同平時食嘅白切雞差唔多,但沙姜味道好特別,比平時嘅姜要香好多,雞肉都好好食,如果切得細件D就好喇,會更入味。
2016-05-26
2016-05-06 1071 瀏覽
去銅鑼灣逛街,通常都光顧連鎖式餐廳,但係當天想吃地道菜,所以周圍尋找一些有地道風味的大排檔,我們一行五人就選擇了在街市旁的駒記海鮮大排檔.首先我們叫了海鮮分別是避風塘炒大蟹這個蟹很大,而且辣味很重,很多蔥加在裡面很惹味,非常捧,不愧是招牌菜!豉椒炒蜆聽聞說也是香港人必點的小炒,豉椒非常濃味,汁都掛在蜆的殼及肉上,人人都搶著要吃啊!!我們五個人就叫了風沙雞吃,風沙雞是用炸的方式,雞皮被炸得很香脆,而雞肉在不會炸的乾乾的,不錯的煮法!我的朋友最愛吃沙拉骨,所以都點了一碟,醬汁調得剛剛好,不會太酸,沙拉汁也有很多啫啫通菜煲,要鍋上比一般清炒都會更美味,也挺好!

首先我們叫了海鮮分別是避風塘炒大蟹
風沙雞
沙拉骨
啫啫通菜煲
啫啫通菜煲,要鍋上比一般清炒都會更美味,也挺好!
2016-05-04
風沙雞
2016-04-12 812 瀏覽
上星期五在銅鑼灣行完街搵嘢食, 有位朋友介紹我一間小炒吃飯, 我們四人叫了小炒炒得夠惹味, 如果辣多少少就更好, 酥炸大腸外脆內軟, 炸得好乾身, 好食! 還叫了一個蝦膏蒸豬肉, 這個小菜比較普通, 但有一種家庭菜的味道, 送飯一流, 又不太鹹, 豬肉很滑正, 叫了一個我最愛吃的泥鯭, 果皮蒸泥鯭,蒸出來的泥鯭好香, 泥鯭好大條, 果皮好香, 很小大排檔用那麼靚的果皮來蒸魚, 好嘢!
炸大腸
果皮蒸泥鯭
2016-04-08
20 分鐘 (堂食)
炸大腸
果皮蒸泥鯭
2016-04-03 853 瀏覽
今晚老公話要去食炒小菜,所以去左灣仔駒記食。我今次叫左上次食唔到的椒鹽瀨尿蝦。不但用上大量炸蒜粒,而且份量都十足有成十幾隻瀨尿蝦,唔怪得老公話要黎食,因為真係炸得很夠火候,沒有一點油膩的感覺。之後,叫左菠蘿生炒骨 ,不但將排骨炸得香脆,而且炸漿調教得好好,不但令炸皮外層軟脆,更可保留排骨肉汁,相信只有這裡才能食出如此美味可口的生炒骨,最後,老公叫了柴魚花生粥,不但用上大量柴魚所煲,而且還落了冬菜,令平平無奇的白粥產生濃香的魚味,實在係必叫之選。總括來說,灣仔有炒小菜地方唔少,但要好食相信只有駒記。
菠蘿生炒骨
柴魚花生粥
2016-03-27
5 分鐘 (堂食)
菠蘿生炒骨
柴魚花生粥
2016-03-12 579 瀏覽
第一次光顧這裡,門口很有大排檔風味所以立即進去試試看,我們一行五人,叫了幾個海鮮跟菜,芝士大蝦伊麵非常滋味,芝士汁非常濃郁,而且非常多蝦,十分推介.另外叫了椒鹽瀨尿蝦,瀨尿蝦肉雖然不多,但係味道很鮮,辣味也進入了蝦的本身,非常惹味~脆皮風沙雞,雞肉嫩滑,不會過熟,燒起來的外皮很脆,鹹味也剛剛好我們也叫了我們沒有吃過的老鼠斑,他們會新鮮在水缸裡把老鼠斑拿起,保持新鮮,鮮味十足,而且魚肉很嫩!黃金蝦的味道非常棒,滿口都是香香的蛋黃香味,我最喜歡這個.金銀蛋時蔬 沒有什麼特別~
芝士大蝦伊麵
風沙脆皮雞
清蒸老鼠斑
黃金蝦的味道非常棒,滿口都是香香的蛋黃香味,我最喜歡這個.
黃金蝦
金銀蛋時蔬 沒有什麼特別~
金銀蛋時菜
2016-03-08
芝士大蝦伊麵
風沙脆皮雞
清蒸老鼠斑
黃金蝦
2016-02-17 579 瀏覽
一條街都是大排檔。環境自然是沒的說的“一般”。但是雖然不比一般餐廳,但是地上並不髒,不會油膩膩。服務的話,客人很多,店里人忙著送菜,就是正常。和好友閒來無事來到這裡找美食,整體還不錯,。位置也算好找。店舖裡的所有桌椅擺放都很整齊,很乾淨。大蝦看上去特別漂亮,食上一口很好,香噴噴的蝦,豉汁很入味。炸蠔餅非常大份,而且炸得十分香脆,蠔仔肉亦不少,粉漿不會過厚,配上特製醬汁,味道很惹味,份量真的非常多,吃不完呢!通菜煲的通菜份量也是非常多,裝滿整個煲,而且很有,調味非常濃味,不過也是比較油膩,但我們最終可以吃光這個飛天通菜煲!因為味道真的不錯呢!蒸魚~魚肉十分滑,多肉肥美,蒸煮時間剛好。豉油不會太鹹搶過鮮味
豉油皇蝦
大蝦看上去特別漂亮,食上一口很好,香噴噴的蝦,豉汁很入味。
通菜煲
蒸魚
2016-02-15
豉油皇蝦
通菜煲
蒸魚
2016-01-07 595 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行街,打算去幫襯大排檔食小炒,呢間大排檔非常夠火喉,而且價錢非常公道,都有唔少旅客幫襯.一開始就叫左炸芝士墨魚丸,芝士係我至愛,一咬墨魚丸就流芝士,非常香脆可口!!必叫架!!跟住叫左避風塘茄子,第一次食避風塘茄子,因為自己中意食茄子所以叫,味道又係好香口,如果中意食辣既人一定好中意!!最後叫左蒸倉魚,侍應仲拎左條非常生猛既倉魚比我地睇,好夠鮮.
芝士墨魚丸
避風塘茄子
豉汁蒸倉魚
  • 炸芝士墨魚丸
2015-08-17 925 瀏覽
朋友北漂南返,相約飯聚,怎知搞手記錯店名去錯地方,終於誤打誤撞光顧了此店.駒記位於銅鑼灣鵝頸橋街市附近,大排檔格局飯店價錢,不過依然大把人幫襯,尤其自由人,我們左右隔離方圓十哩全部說普通話.土產港燦跟遊客㸃了同類餸菜,都是最有代表性那幾樣:大排檔弄的雞,離譜極有個譜,特別是中國人,隨便一個家庭主婦烹雞總有兩手;這碟沙薑雞算是中規中矩,雖然談不上別俱風味,至少沒有雪味,雞肉熟度剛好,不霉,已經收貨.炒蜆,明顯不夠鑊氣,送上枱暖暖地..差點懷疑是預先烚熟後兜翻熱..味道也掌握不好,那有豉椒炒蜆"甜"?又沒有豆豉和紅椒,只得幾粒燈爖椒..實在不喜歡.這碟芥蘭又勁咸且油,味精很多...一定要飲啤酒解毒..份量頗多,不過水準不佳,給你多大盆也沒用吧?豆腐炸得很老,魷魚是雪藏貨,完全沒鮮味..單靠炸蒜幫不了多少..有蠔有粥,一大碗,可是香蔥芹菜不足,整體風味不佳..年歲漸長,大家開始在回憶中打轉,彷彿從前慘綠的青蔥時代,必定較現在的黃金歲月美好..久別重逢話題自然離不開食物..記憶中的味道寧舍甘甜..食罷這餐,多少證實從前的大排檔真的好味好多,爐灶紅滾滾,食物熱呼呼,那有現在半溫不死..好奇盛年毒
土產港燦跟遊客㸃了同類餸菜,都是最有代表性那幾樣:
沙薑雞
[沙薑雞]
[豉椒炒蜆]
啫啫芥蘭
[啫啫芥蘭]
這碟芥蘭又勁咸且油,味精很多...一定要飲啤酒解毒..
椒鹽魷魚拼豆腐
[椒鹽魷魚拼豆腐]
蠔仔粥
[蠔仔粥]
有蠔有粥,一大碗,可是香蔥芹菜不足,整體風味不佳..

好奇盛年毒L在上海怎過活?吃什麼?
原來除了日日上海妹,好在有...翠華和太興!茶餐廳食物餐廳價銭,它們在大陸是名牌.以人仔結算,當然不能早晚光顧,其實在香港亦然.
所以是夜來到駒記,這種食物質素已教朋友感動得眼含淚光,以解思港郷愁..其他出席者同樣吃得淚眼漣漣...
2015-08-06 613 瀏覽
以灣仔、銅鑼灣一帶咁多食肆酒吧,如果想食d野又飲下酒,去寶靈頓道一帶真係幾好,因為有好多大排檔無呢邊,但一眼吸引我的駒記,門口的海鮮魚缸好大好多海鮮,種類又好多,咪試下囉,咁的確係冇簡錯,因為價錢與味道都幾好,叫左個海蝦伊麵,好好食,芝士底好似食龍蝦咁仲有好多隻蝦係上面,另外伙記介紹食墨魚餅,又係唔錯,好香口,還有叫左碟菜,幾支啤酒,找數都唔洗$300,抵
2015-08-02
  • 海蝦伊麵,墨魚餅