6天前 0 瀏覽
星期六在家中睇電話,公眾平台突然彈左石硤尾呢間小店出嚟,見到有特大炸雞脾🍗,我由細到大也喜歡吃雞脾,中學也是在石硤尾上學,學校附近有間快餐店,茄汁雞髀飯係我的致愛。近年來,好多餐廳以雞排取代雞髀🍗,所以已經好難吃到炸雞🍗脾,於是立即坐車去返中學時常光顧的南山邨搵食! 中午到步,小店裝修好新,好舒服,除左普通枱,亦有我喜歡的面壁位,立下目標一定要吃炸雞脾,店主親切上前介紹佢哋嘅新產品-鹵味(以前戲院門口橙色一串串嗰啲),既然未吃早餐,於是叫左炸脾套餐加一串大墨魚,一串大生腸。先試呢兩樣,好味。待炸脾涼少少,立即試吓,炸得好脆,脾肉多汁,肉嫩唔鞋又唔係柴皮,味道不太咸,非常好吃,的確找回中學時的味道!餐廳氣氛好舒服,沒有污煙漳氣的感覺,我咁啱工作上有野急住處理,感謝店主借了紙張讓我解決了工作的事。🙏
炸雞脾
2024-11-16
炸雞脾
之前工作調動咗時間,搞到夜晚10點半先食晚飯,原來喺南山邨商場咁夜都仲搵到小店有飯堂食 😲🍗 招牌生炸脾飯 😋😋😋😋😋生炸雞脾 🍗 熱辣辣,一隻大過小編嘅手掌✋🏻,附上小錫紙包住骨頭🦴方便拎起嚟食~ 外層脆卜卜,肉質又juicy又嫩,火喉處理得宜,唔會食到成口油 👍🏻 仲已經醃好,帶有少少鹹味 😚 自選磨菇汁配白飯🍚 比某連鎖炸雞店嘅味道自然啲,磨菇片口感爽彈~晚餐 💵💵 約港幣$60/人💁🏻‍♀️ 小編加咗$3要枝玻璃樽可樂,好冰涼,夠晒爽!唔想食飯嘅,亦都可以淨叫生炸雞髀🍗 做小食或宵夜!一樣夠滋味!🤗🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍗 招牌生炸脾飯 😋😋😋😋😋

晚餐 💵💵 約港幣$60/人

2024-10-11
10 分鐘 (堂食)
2024-10-10 1044 瀏覽
網上見到有人介紹話好正 專登去食!!係石硤尾b出口行5分鐘 好快會搵到!裝修 簡簡單單慨!乾淨企理 燈光充足!!叫左2隻生雞髀36蚊一隻!抵食!加3蚊 有支汔水仲要係支裝!夠晒汽!良心!店員介紹碗仔翅一場黎到見15蚊順便食埋!!碗仔翅有驚喜!姑味十足!又唔死咸!足料!值得一食!主角 雞髀!痴線 炸到金黃色 脆到好似薯片咁!仲要爆晒汁肉又滑! 細心位係用張錫紙包一包個位 拎起點都唔會整到手有油!加晒分!值得專登去食架!
網上見到有人介紹話好正 專登去食!!

係石硤尾b出口行5分鐘 好快會搵到!

裝修 簡簡單單慨!乾淨企理 燈光充足!!

叫左2隻生雞髀36蚊一隻!抵食
!加3蚊 有支汔水仲要係支裝!夠晒汽!良心!

店員介紹碗仔翅一場黎到見15蚊順便食埋!!

碗仔翅有驚喜!姑味十足!又唔死咸!足料!

值得一食!

主角 雞髀!痴線 炸到金黃色 脆到好似薯片咁!

仲要爆晒汁肉又滑

值得專登去食架!

2024-10-04 1038 瀏覽
今日終於試咗炸雞髀,店員話俾我聽佢哋只係用8分鐘就整好一隻炸雞髀。平時其他餐廳都需要等20分鐘生炸雞髀。佢話用8分鐘整炸雞髀,就可以保持雞髀入邊嘅肉汁。當我攞到雞髀之後,即刻喺架車度食,因為想試咗佢真正嘅味道,唔想佢個皮淋晒。一食之下,皮脆又薄,雞髀一啲都唔乾,又大隻。平時只係會去買甜品,所以好少會買咁邪惡嘅炸雞髀食。適逢今晚未食晚飯,終於可以試吓呢度嘅炸雞髀! 我覺得暫時係我食過最好味嘅炸雞髀 😋😋
我覺得暫時係我食過最好味嘅炸雞髀 😋😋
炸雞髀
2024-10-04
8 分鐘 (外賣自取)
$36 (宵夜)
炸雞髀
2024-09-13 1108 瀏覽
係社交網站睇見有人介紹呢間小店,都大力推薦佢哋嘅炸雞肶,所以自己親身試吓,果然名不虛傳炸雞肶即叫即炸,皮薄香脆,味道適中,唔係好重味精果種,食完成隻都唔覺得口渴同油膩白飯似係用珍珠米,黑椒汁味道都OK,總括嚟講冇嘢好挑剔,100分!
生炸雞肶飯
2024-09-13