2016-08-18 2315 瀏覽
同老公行行下街肚餓,見到對面有間頗有特式既小店,胃口大開。門口可以見到一個仿日本街頭既燒烤位置,耐唔耐會有大火。而座位就被安排0係旁邊的鋪位,小小的店,位置唔多,感覺迫迫地。無辦法啦,香港鋪租比樓價更貴,太子地段的生意實在唔易做。餐牌好簡單,有少量拉面(各式蟹黃拉面為主),少量定食,同大量串燒。我同老公都唔係太餓,所以只係叫左一款拉面同四款串燒小食。《生煮蟹皇拉麵》$138拉麵選左店主大力推介既蟹皇拉麵,拉面非常大碗,蟹件鋪滿麵面,好夠睇頭。湯面鋪滿黃黃既蟹油,引死人。先飲一啖湯,飲得出蟹膏味。再反開蟹蓋,試一大啖蟹膏,味道非常濃郁。最後食埋個拉麵,麵底一般般,無咩驚喜,偏軟唔夠彈性,似係連鎖居酒屋既質素,唔算專業。呢道菜蟹肉絕對出色,係拉麵扣左少少分。《燒明太子雞翼》$28每次去親串燒店,我都好鍾意叫呢款小食。咬開香脆既雞翼皮,流出少少明太子汁,再啜一啖,諗返起都流口水啊!呢度都無令我失望,火喉到位,雞翼外皮香脆,雞肉又能夠保持嫩滑。調味方便亦算出色,惹味得來唔太重口味。《原條燒茄子》$18出街食飯,仲希望有點蔬菜,感覺健康一點。燒茄子開邊原條上碟,視覺效果一流。茄子燒到剛剛好,熟透

我同老公都唔係太餓,所以只係叫左一款拉面同四款串燒小食。
《生煮蟹皇拉麵》$138
原條燒茄子、明太子雞翼
《燒明太子雞翼》$28

《原條燒茄子》$18
出街食飯,仲希望有點蔬菜,感覺健康一點。燒茄子開邊原條上碟,視覺效果一流。茄子燒到剛剛好,熟透熱辣辣,夾起又唔鬆散。配上店內特制調味粉,味道豐富有層次,值得一讚。
燒牛舌心、燒五花腩
《燒五花腩,燒牛舌心》$22@
兩款燒肉係串燒店基本野,唔算特別,但都考功夫。腩肉燒得香脆,但肉質唔夠滑,不過不失吧。燒牛舌心反而有驚喜,牛舌厚度剛好,火候亦配合得而。唔會過熟或燒焦,但薄薄一層都做到好香口既效果,咬落去仲非常多汁添!

我地兩個人,食左一麵四小食,$23x,太子地段,價錢合理!今次無影低收據比大家參考(因為趕住去捉啓暴龍😛)
2016-08-09
原條燒茄子、明太子雞翼
燒牛舌心、燒五花腩
  • 生煮蟹黃拉麵
2016-08-16 349 瀏覽
因為附近有間餃子店是我和友伴的飯堂,常常都會經過這間小小的日式串燒店。高溫下店外仍有人排隊等候或要坐在街邊吃...今天終於下定決心去試一試,等候了約半小時終於有位坐(因為拒絕了街邊座位),真的快熱死了店外環境已可見位置非常有限,裡外都坐滿人見每張枱都點了一客海膽飯吃,當然要跟一下風。足足一板的海膽連同溫泉蛋飯及紫菜一起送上,單看已令人食指大動。自己包了海膽卷吃,沾上蛋漿的飯十分黏稠彈牙,紫菜夠脆口感一絕。海膽呈金黃色,肉身肥厚且紋理分明,十分新鮮帶有淡淡的海水味但不腥,帶微微甜甘味。不需沾上任何醬汁芥末已鮮味十足。同場亦加燒了秋葵及雞皮,餐廳沒有特別加調味料去處理,只有些許不重味的燒汁在面,保持到食物本身的味道。秋葵是什具營養價值的蔬菜,可惜很多人不喜歡其內肉滑潺潺的質感。不過燒過後的潺感會下降,大家都不妨一試。雞皮則是喜歡脆口的友伴強烈要求下點的,質感似薯片,十分濃郁的雞香,不過本人怕肥只吃了丁丁,剩下的都給友伴愉快地處理了。海鮮亦叫了燒生蠔發扇貝嗜一下。原材料新鮮,而且份量十足。兩者均下了蒜蓉茸去燒,十分香口總整來說,海膽飯及燒物質素不俗,只是稍為可惜店面範圍有限。
店外環境已可見位置非常有限,裡外都坐滿人

總整來說,海膽飯及燒物質素不俗,只是稍為可惜店面範圍有限。
2016-08-11 257 瀏覽
旺角太子附近都有很多吸引的食物。燒物是一樣怎麼食都不會厭的類型,特別是在燒物的時段。上星期約了朋友一起來到這間餐廳,門面已經有一個師傅正在燒串燒,未入門口已經聞到段陣陣的香氣撲鼻而來。這間餐廳的裝潢充滿了日本小物,有一種日本居酒屋感覺。一入到發現除了燒物,還有許多熱食都十分吸引,所以也叫了一些熱食。首先,當然少不了一些燒物,價錢合理。特別是燒茄子,整整半條茄子。茄子上燒到一格格的,外表已經十分吸引。而且它的味道很十分不錯,每咬一下都十分多汁,加上在燒的時候應該有加了蒜蓉,令蒜香味道十分濃郁另外還有燒帶子和蠔,因為經過燒的方式,令海鮮分外惹味,也不會有不新鮮的感覺。蠔和帶子都好像有一些芝士,食下的時候更會拉出絲來,不過感覺熱量很高之後是蟹黃拉麵。我之前還未食過蟹黃拉麵,每次食的拉麵都是普通的醬油拉麵,所以就點了這個。蟹黃拉麵有濃濃的海鮮味,蟹黃融入左湯頭當中,令每一口湯都能嘗到蟹的味道,真是比一般的拉麵特別呢拉麵是一般的幼拉麵,軟硬適中,配上一整條的蟹肉。本來以為是冷凍蟹柳,但本來是一整條真蟹柳,整體還不錯最後是饅魚飯。這個饅魚飯令的十分驚喜呢。本來以為是串燒出名,想不到這個饅魚飯十分出
這間餐廳的裝潢充滿了日本小物,有一種日本居酒屋感覺。
燒茄子,帶子,蠔

饅魚飯
最後是饅魚飯。這個饅魚飯令的十分驚喜呢。本來以為是串燒出名,想不到這個饅魚飯十分出色呢。
首先,饅魚的份量十分大,厚厚大大的饅魚沾上饅魚汁,配上熱騰騰的白飯,真的十分吸引。而且饅魚汁十分多,與白飯混合在一起,真的是吸收了許多精華

總括而言,這間餐廳的食物款式都頗多,價錢也合理,如果在附近的話,也會再去食多次。

2016-08-11 229 瀏覽
同朋友仔行完花園街,係近太子個邊食晚飯~原本都唔知食乜好,咁岩經過聞到香噴噴既燒物味,就簡左哩間LU!紫薯薯餅,外皮香脆唔厚粉,裡面滿滿既紫薯蓉,紫薯味唔人工,帶有香甜!落order前其實都會上黎睇睇有乜食,好多都推介海膽飯,我就緊係都試試啦!真係成板海膽上檯,好足料呀!將生雞蛋撈好白飯後,再加入海膽拌勻!原來蛋汁同海膽都幾合襯!完全沒有腥味啊~另外仲叫左個主菜,蟹黃拉麵!蟹膏都幾多,又有蟹腳食,拉麵爽滑,不過個湯底比較淡,只有淡淡既豬骨香!
同朋友仔行完花園街,
係近太子個邊食晚飯~
原本都唔知食乜好,
咁岩經過聞到香噴噴既燒物味,
就簡左哩間LU!
紫薯薯餅,外皮香脆唔厚粉,
裡面滿滿既紫薯蓉,紫薯味唔人工,帶有香甜!
落order前其實都會上黎睇睇有乜食,
好多都推介海膽飯,我就緊係都試試啦!
真係成板海膽上檯,好足料呀!
將生雞蛋撈好白飯後,再加入海膽拌勻!
原來蛋汁同海膽都幾合襯!
完全沒有腥味啊~
另外仲叫左個主菜,蟹黃拉麵!
蟹膏都幾多,又有蟹腳食,拉麵爽滑,
不過個湯底比較淡,只有淡淡既豬骨香!
2016-08-08 299 瀏覽
特製激爆蟹黃飯🦀 ($128)用上左激多蟹膏製成,配上左兩隻松葉蟹腳肉,極度淫賤嘅賣相真係犯哂規喎😍。但個飯本身無汁嘅,食落有少少dry,但蟹膏都算幾甘香,仲伴隨住有一絲絲嘅蟹肉,而松葉蟹腳肉都幾鮮甜,整體都唔錯嘅。不過食完咁大碗蟹膏之後都幾有罪惡感,建議兩個人share食,就會無咁heavy。
特製激爆蟹黃飯🦀 ($128)
2016-08-03 306 瀏覽
朋友見到好多人介紹呢度嘅海膽飯,就話嚟試下。我呢啲鍾意試新嘢嘅人就冇咩所謂啦,一於捨命陪閨密!店舖晚上6點先開,7點去到,已經差唔多滿座。呢度落單好似茶樓飲茶咁自己用筆係落單紙度寫。朋友咩都唔理,就即時喺「秘製海膽飯」隔離寫咗個「1」字。之後再點埋「汁醬鰻魚飯」、「秘製海膽飯」、「薩摩家芝士棒」、「三燒安格斯一口牛」、「香桃雪葩」同「柚子蛋糕」。「三燒安格斯一口牛」串燒竟然最先嚟!三燒即係3種口味,包括海鹽、西京同秘汁!先講口感,三款牛肉嘅口感有咬口,有肉味,夠Juicy,但唔會嚡或韌;味道方面,個人就比較喜歡西京口味多啲,因為甜甜哋,幾特別。汁醬鰻魚飯我係鰻魚迷,見到鰻魚飯唔貴,就諗唔無諗,點嚟試。話明「汁醬鰻魚飯」,鰻魚上面嘅汁一定唔可以少。我好鍾意旁邊有勁多粟米,因為我好鍾意食粟米!鰻魚份量夠,長得嚟都叫有啲厚度,食落有口感。咬落滑溜軟稔,重點係無咩骨,鰻魚皮亦唔韌(之前有食過一啲塊皮勁韌,食得一啲都唔痛快!),令人食得暢快!鰻魚汁甜度適中,不過如果想用嚟撈飯食嘅話,就未必夠。建議落單嗰時叫「多汁」!(唔知得唔得呢?)薩摩家芝士棒估唔到呢枝芝士棒又幾過癮!一枝燒得焦香嘅魚棒,裡面

三燒安格斯一口牛串燒竟然最先嚟!
三燒安格斯一口牛

薩摩家芝士棒
估唔到呢枝芝士棒又幾過癮!一枝燒得焦香嘅魚棒,裡面有熱溶芝士,哈哈,好邪惡,但食得特別開心!
秘製海膽飯
朋友等到頸都長,佢個目標終於出現!成板海膽,佢見到真係兩眼發光!
秘製海膽飯
君子不奪人所好,我循例試咗一啖,剩低嘅都畀佢獨享。海膽食落甜甜哋,冇腥味,冇異味。雖然唔知係咩海膽,但幾軟滑。
呢個飯食法幾特別,飯中間有個生蛋黃,食嗰時可以撈埋飯一齊食,似壽喜燒食法。不過我朋友就食唔慣,覺得唔撈啱佢口味啲。不過佢覺得海膽真係唔錯,好滿足!
秘製海膽飯
但唔知當日係咪太多人點飯嘅關係,我同朋友都覺得白飯有啲硬,不夠軟身。可能剛剛煲,未熟透?

香桃雪葩
香桃雪葩
叫得香桃雪葩,個樣又真係幾似桃。中間都係桃味嘅雪葩。口感無雪糕咁奶味,果味濃啲,清新啲,食完感覺都唔會膩。

柚子蛋糕(限售)
柚子蛋糕
柚子蛋糕
因為夏天,所以揀咗個無咁「漏」嘅蛋糕嚟做甜品。柚子蛋糕唔係好多地方有,而呢度竟然有,仲話係每日限量嘅。蛋糕面上有啲雪,可能啱啱由雪櫃拎出嚟嘅關係。雖然係咁,但食落又唔會覺得好硬,好凍嘅感覺。柚子味幾重,橫切面都見到有柚子皮顆粒,果然真材實料。

估唔到居酒屋食甜品都無中伏!
2016-07-20
三燒安格斯一口牛
  • 秘製海膽飯
  • 薩摩家芝士棒
2016-08-03 197 瀏覽
我是一個很愛吃海膽的人, 住在太子的朋友推介了一間小店給我他說有海膽飯吃~ 海膽迷當然要去啦~話說餐廳地方細細, 座位不多, 但還是比想像中好坐餐廳門外有即燒的位置, 一場來到便當然也點了燒物!點了燒帶子, size中等但燒得剛好不過老帶子心也嫩不起絲, 燒汁也起了提味作用再來的是小食 紫芋薯餅熱辣辣炸起來得香口而不過油, 脆面加上裡面軟綿綿的密密紫芋不錯吃紫色也很討女孩子歡心看見旁邊的桌子點了蟹黃麵也想要吃一下! 太吸引蟹黃的確很多! 吃的時候有點狼狽是真的 加上有點失望湯底不是蟹黃味兒的重點來了, 海膽飯! 原板海膽加上蛋汁原來是很配的!整個拌勻之後簡直是正翻了, 飯粒帶點黏而濕潤蛋汁也中和了海膽的原有腥度 讚!
我是一個很愛吃海膽的人, 住在太子的朋友推介了一間小店給我
他說有海膽飯吃~ 海膽迷當然要去啦~

話說餐廳地方細細, 座位不多, 但還是比想像中好坐
餐廳門外有即燒的位置, 一場來到便當然也點了燒物!
點了燒帶子, size中等但燒得剛好不過老
帶子心也嫩不起絲, 燒汁也起了提味作用
再來的是小食 紫芋薯餅
紫色也很討女孩子歡心
看見旁邊的桌子點了蟹黃麵也想要吃一下! 太吸引
重點來了, 海膽飯! 原板海膽加上蛋汁原來是很配的!
整個拌勻之後簡直是正翻了, 飯粒帶點黏而濕潤
蛋汁也中和了海膽的原有腥度 讚!
2016-08-02 294 瀏覽
今日係太子考試,見呢間魂燒幾近又多好評,又有拉麵食就一於試下啦~去到嘅時候都有兩個人等緊位,由於唔係好多位,室內外有16~18個左右,所以等候時間會耐少少,不過都只係等咗一陣就有位啦👍🏻頭先等位嘅時候已經諗好食咩,仲落埋單,所以好快就有得食😝首先,我叫咗生煮蟹黃拉面($138)真係有足成隻蟹架,賣相已經好吸引,所以都係要相機食先😂蟹肉幾鮮甜,唔會好削好少,而且啲殼都碎,好容易就可以食到啲肉👍🏿拉麵係黃麵,夠晒爽口彈牙,份量好夠😋湯底夠香濃,仲有蟹肉嘅鮮味,又唔會覺得膩,正😍好大嚿蟹膏,見到都流口水!我食串燒又點少得豬頸肉(海鹽味$19)同牛舌($22)呢🙈不過可以因為火喉太猛,肉質有點乾同硬,無咩肉汁。但食落味道唔錯,調味適中👍🏿仲有排隊已經見到有燒菠蘿,好香好吸引,所以都叫咗一串($15)燒菠蘿好甜,啲汁鎖晒係入面,一咬就出晒嚟,好好食!$15嚟講真係抵,因為出面好多燒菠蘿都唔夠甜,但呢到唔單止甜,仲多汁,like!限售嘅柚子蛋糕($28)😝估唔到夜晚仲有,我未食過柚子味嘅蛋糕,覺得好特別~我本來好鍾意柚子,呢個蛋糕仲可以比到驚喜我😚一開始以為蛋糕就會好飽,但呢個蛋糕係比較smoot

頭先等位嘅時候已經諗好食咩,仲落埋單,所以好快就有得食😝

首先,我叫咗生煮蟹黃拉面($138)

真係有足成隻蟹架,賣相已經好吸引,所以都係要相機食先😂

拉麵係黃麵,夠晒爽口彈牙,份量好夠😋

湯底夠香濃,仲有蟹肉嘅鮮味,又唔會覺得膩,正😍
好大嚿蟹膏,見到都流口水!
我食串燒又點少得豬頸肉(海鹽味$19)同牛舌($22)呢🙈

不過可以因為火喉太猛,肉質有點乾同硬,無咩肉汁。

但食落味道唔錯,調味適中👍🏿

燒菠蘿好甜,啲汁鎖晒係入面,一咬就出晒嚟,好好食!

限售嘅柚子蛋糕($28)😝

估唔到夜晚仲有,我未食過柚子味嘅蛋糕,覺得好特別~

我本來好鍾意柚子,呢個蛋糕仲可以比到驚喜我😚

一開始以為蛋糕就會好飽,但呢個蛋糕係比較smooth,感覺似係雪葩蛋糕。

味道好清新,酸酸甜甜,食落唔覺得"漏"~
仲會有柚子粒粒!Good try👍🏻
2016-06-29
2016-07-21 2780 瀏覽
今日約左表姐一齊放工去太子食飯。表姐住太子呢頭,一直都留意左呢間小店好耐,佢同我講話間店好特別,因為燒物會即叫即燒,而且每次行過都見食客order既野食好吸引。。所以今晚我地兩個就決定來呢間餐廳醫飽自己個胃啦你見到相的左邊 有一個小檔子 這就是即叫即燒既工作地方啦不停由大量食物既燒香味傳出 吸引到不少途人停低望望店內座位不算太多,仲有少量既室外位置今晚餐廳食客都超多呀,所以我被安排到室外位置。。開初都有點失望 怕會熱。。。但大家可以絕對絕對放心,因為我一滴汗都沒有流。。唔係今日天氣唔熱,而係室外放了一部超超超大既風機。。根本上你係唔會感到熱,而且坐了室外感覺都不錯。。因為會聞到燒野食既風味,又可以見到途人被食物吸引而停下來望成餐晚餐感覺好地道餐廳既食品單有超多款既拉麵,飯,串燒,小吃先來一客本店最出名的海膽飯見到成板海膽 第一個反應 係嘩左一聲超足料呀,成板上海膽鮮甜,完全沒有腥味。我首先把生雞蛋撈了白飯 之後再加上海膽加以拌勻,之後一啖一啖咁放入口口感真是好正,甜甜的海膽mix生雞蛋。。真是絕配好快 我同表姐已經可以食曬成碗海膽飯之後即刻開動食呢個超香既鰻魚飯鰻魚大大件,而且香味十足
你見到相的左邊 有一個小檔子 這就是即叫即燒既工作地方啦
不停由大量食物既燒香味傳出 吸引到不少途人停低望望

店內座位不算太多,仲有少量既室外位置
成餐晚餐感覺好地道
餐廳既食品單
有超多款既拉麵,飯,串燒,小吃
先來一客本店最出名的海膽飯
見到成板海膽 第一個反應 係嘩左一聲
超足料呀,成板上
海膽鮮甜,完全沒有腥味。
口感真是好正,甜甜的海膽mix生雞蛋。。真是絕配
好快 我同表姐已經可以食曬成碗海膽飯
自家製汁醬鰻魚飯
之後即刻開動食呢個超香既鰻魚飯

鰻魚大大件,而且香味十足,配以秘製既醬汁 真的perfect

一口暖暖又肥美既鰻魚。再加白飯 真是好好味 超滿足。。而且呢個飯價格唔貴 鰻魚份量十足,絕對十分抵食
日本扇貝
芝士日本扇貝 28蚊一隻
即叫即燒 香氣十足 啖啖肉 而且熱辣辣
多春魚
多春魚好香 味道岩岩好 唔會太鹹或唔夠味
燒茄子
茄子

超大件。而且綿綿的 口感好得意
茄子完全吸收曬醬汁,完全帶出茄子既香 甜
而且完全唔會食完成口油
芝麻雞翼2隻
外皮香脆 雞肉juicy
再三回味

整體用餐十分滿意,侍應好友善,服務很好,食物款式多,味道佳 而且燒物即叫即燒 很地道 有風味
2016-07-21
自家製汁醬鰻魚飯
燒茄子
芝麻雞翼2隻
  • 秘製鰻魚飯
2016-07-20 260 瀏覽
一個人食,點了個秘制海膽飯,同一個芝士燒豪。 海膽size迷你,份量不算多,但這價錢還是值的,賣相很美。喜歡它飯上放了一個蛋黃,可以增加味道的層次和提升視覺的感受,令它看上去更美味。 有二點美中不足,一是飯還未熟,其中有很多粒飯咬下去是硬的,非常影響口感。其次,桌上並沒提供鼓油,而店員每次都是給少量鼓油,這裏有點不盡興。燒豪可以,漲卜卜的,燒汁很美味。 見到店舖都是年輕人打理,估計是他們自己創業吧,支持!
2016-07-20
2016-07-20 220 瀏覽
三個人叫咗好食:魷魚干牛舌芯 (偏貴, $22只有兩薄片)蠔 (完全離殼所以... btw蒜汁幾惹味)海膽飯唔好食:雞皮 (唔香唔夠脆, 咬落去好似一口雞油咁)一口牛 (乾+靭)羊扒(乾+靭)冇特別:雞腎 (超市一大pack買返嚟果款)鰻魚 (同超市返嚟然後自己叮返熱冇分別)五花腩燒三文魚腩 (中上, 只係其實一大舊三文魚本來就好難整到好好食)
三個人叫咗

好食:
魷魚干
牛舌芯 (偏貴, $22只有兩薄片)
蠔 (完全離殼所以... btw蒜汁幾惹味)
海膽飯

唔好食:
雞皮 (唔香唔夠脆, 咬落去好似一口雞油咁)
一口牛 (乾+靭)
羊扒(乾+靭)

冇特別:
雞腎 (超市一大pack買返嚟果款)
鰻魚 (同超市返嚟然後自己叮返熱冇分別)
五花腩
2016-07-19
2016-07-19 230 瀏覽
呢期听聞有家專食日式串燒的店,價錢大眾化又好味,身為為食貓的我又點會錯過呀!!到街口乍,遠遠已聞到燒烤的香氣,門口有座燒烤的小檔口,造型得有特色。原來呢度除了燒物之外還有拉麵、烏冬和飯食的,而最新出名推介:秘制海膽飯$108在餐牌上閃閃發光,二話不說必叫吧!!海膽控~齋係呢板海膽已經夠殺了!!海膽含有丰富的蛋白質很受健身大隻佬喜愛,我呢板更加俾人搶食啦!夠新鮮,甘香可口,入口即溶冰冰涼涼的,好適合呢個天時食,乜野暑氣都全消,配合呢個有生春撈在一起的白飯來吃,又別有一種充滿蛋黃香的好味牛肉薯餅$28/1件香噴噴,脆卜卜,又圓又脹,一夾好軟熟,入面的是免治牛肉粒來的,既有牛肉香亦有薯香,味道剛剛好。京葱雞肉串(燒汁/盬)$20一口雞肉一口京葱,雞肉香又滑京葱爽又香,沾上燒汁一齊燒甜甜地幾清新香蒜燒茄子$18勁蒜囉!!原條茄子雖然燒到熟透,但仍保持到茄子的原狀,舖滿蒜蓉好香口西京安格斯一口牛$28西京五花腩串$22西京是比較甜的醬汁來的,配埋咸肉一起味其實是特別既安格斯一口牛,好有牛香肉味夠而且很好口感有哨頭得來又不會韌五花腩是連肥膏都燒得卜卜脆的,一點也不覺得肥膩燒安格斯肉眼扒 〔細〕$5
在餐牌上閃閃發光,二話不說必叫吧!!海膽控~

牛肉薯餅$28/1件
牛肉薯餅

京葱雞肉串(燒汁/盬)$20

香蒜燒茄子$18

西京安格斯一口牛$28
西京五花腩串$22
西京是比較甜的醬汁來的,配埋咸肉一起味其實是特別既
安格斯一口牛,好有牛香肉味夠而且很好口感有哨頭得來又不會韌
五花腩是連肥膏都燒得卜卜脆的,一點也不覺得肥膩

燒安格斯肉眼扒 〔細〕$58
性價比很高的一塊扒,肉面燒至金黄色兼有網紋,靚!肉質也很好,不會鞋和金香

燒羊扒件$28
羊扒
羊羊至怕酥和韌的,呢度有香料搭夠,燒烤得剛剛好,好軟熟,小小羊酥香洽到好處!

香蒜牛油燒日本扇貝$28
肥大肉厚的帶子,舖滿蒜蓉和牛油香好鬼正

原塊尤魚干$25
圓碌碌一餅,燒至香氣四溢呢,邊邊微燶很脆香口,中間小小軟的,用來送啤酒就正斗了!和好朋友吹吹水,的佐酒小吃No.1之選!

10 分鐘 (堂食)
2016-07-18 162 瀏覽
海膽飯$108生蛋黃處理得幾出色,沒有丁點兒生蛋既腥味👍🏻。珍珠米比較糊,涼涼的幾適合夏天食慾不振既胃口。海膽表現中規中矩,雖沒有腥味,但與其他日式餐廳所食既一板小海膽亦無分別。~黑蒜醬油拉麵$65失望既係黑蒜油只有少許,混和湯底後其實根本嚐不到😓。另外,醬油湯底像是普通豚骨湯底,亦唔係特別出眾和香氣撲鼻既湯底😐。麵質我選了普通,但拉麵都係偏軟身。叉燒肥瘦適中,師傅將叉燒切成很薄既薄片。~汁燒茄子$18本身茄子既甜味加上醬油,令醬汁惹味😋,可惜茄子皮處理得太硬身,茄子油份亦過多。~海鹽燒免治雞肉棒$22雞肉並無特別,免治雞肉既口味亦不如食一舊滑雞好,但店家加入彈牙既小粒食物(唔清楚係咩食物),口感不至於單調。至於海鹽燒係令人失望嘅部分,完全食唔出海鹽嘅味道,雞肉相對上較淡味。~總結:唔算出色,亦唔算差勁,實屬普通、中庸既食店。店內座位少,空間較狹窄, 大概只容得下十人。~好味指數:❤️❤️❤️❤️❤️❤️6/10性價比:🤑🤑🤑🤑🤑5/10
海膽飯$108
好味指數:❤️❤️❤️❤️❤️❤️6/10
性價比:🤑🤑🤑🤑🤑5/10
汁燒茄子, 海鹽燒免治雞肉棒
2016-07-17 354 瀏覽
雖然天時暑熱,但是經過街邊見到串燒燒得香噴噴,就被牽住個鼻入內。小店內裡的佈置及擺設都甚有居酒屋feel 我同朋友揀左最入面的bar檯坐自成一角,好在早入去,order完就已經坐滿人。menu上的串燒選擇勁多,仲有海膽飯、鰻魚飯同拉麵。。。諗左好耐先決定到。一整板海膽同飯分開上,眼前一亮 海膽少少甘甜,口感柔軟,結合生蛋漿及醬汁撈珍珠米飯食,加上份量足,算幾抵食呀 朋友order的生煮蟹黃拉麵亦十分足料,要將蟹另外放開才方便食,仲好多蟹膏添,佢話隻蟹都幾鮮甜,可惜我敏感,無得食 即叫即燒的扇貝同油甘魚鮫擺上檯時還冒住煙。勁多蒜泥鋪面,扇貝肉質厚身軟熟,燒得好入味,啖啖juicy 燒油甘魚鮫比想像中大件同多肉,擠小片西檸汁更減少油膩感,即使魚皮燒得焦香香脆,魚肉仍保持嫩滑,蘸上燒汁,十分惹味
小店內裡的佈置及擺設都甚有居酒屋feel
一整板海膽同飯分開上,眼前一亮
秘制海膽飯
生煮蟹黃拉麵
日本扇貝(香蒜牛油)
燒油甘魚鮫
2016-07-07
日本扇貝(香蒜牛油)
燒油甘魚鮫
  • 燒甘油魚鮫
2016-07-16 224 瀏覽
無聊無事做,想起食拉麵,又要食得招積,走左去太子行左一轉,離遠就問到陣陣燒烤香味飄過黎,唔理咁多,行入去歎番餐先。地方淺窄,堂食只能容納十人左右,門口路邊都可以坐上幾個,店內佈置都好有日式化。蟹黃拉麵,用原隻頂角膏蟹,蟹膏多,拉麵爽滑,湯底鮮濃,美中不足,蟹不夠鮮味,及拉麵份量少了些。鰻魚飯,鰻魚燒得香口,軟熟有肉汁,仲有粟米,鮮甜,珍珠飯香滑,熱騰騰,淋上秘製醬汁,食苦啖啖魚肉,美味,但飯量亦少了些。燒秋刀魚,原條燒,肉質結實,燒得唔係好乾身,皮脆汁多,好味道!安格斯一口牛,燒得比較乾身,而且仲有渣。
安格斯一口牛,燒得比較乾身,而且仲有渣。