2016-07-14 160 瀏覽
去過日本,在漁市場感受過海膽的魔力,便被深深迷住,難以忘懷。朋友介紹「成板海膽上嘅海膽飯」於太子的>>>魂燒<<<有售,也就急不及待,下班後走去一試。魂燒位於太子,街邊一隅小店,沒有豪華裝修,座位不多,有點擠,合一人用膳,也宜與情人知己共聚。既然是慕海膽飯之名而來,秘制海膽飯 (HKD108) 當然是不二之選。海膽確然一板送來,整整齊齊的排列,非常吸引。每粒挺精巧的,與其逐粒夾起,不如把整板海膽掃入飯碗,加入適量醬油 (及wasabi,但冰不愛,也就不加),與窩在飯面的蛋黃拌勻,就能輕鬆享受極致甘香及鮮甜。珍珠飯是恰到好處的微溫,不會太熱,當然不會間接煮熟雞蛋和海膽,但又不會冷冰冰的那種剛從雪櫃取出的感覺。整個海膽飯最邪惡之處在於其高含量膽固醇,還要配搭蛋黃,一餐已輕易超標。另外,還點了一客即日鮮象拔蚌 (HKD38),加了蒜蓉燒制,添加香氣,但亦妥善地保留蓋過象拔蚌的鮮甜味美,彈牙爽口。餐廳供應的當然不止海鮮類,雞、牛、羊等等一應俱全。今餐只缺了纖維,就得靠餐後水果補充一下。
海膽確然一板送來,整整齊齊的排列,非常吸引。
餐廳供應的當然不止海鮮類,雞、牛、羊等等一應俱全。
今餐只缺了纖維,就得靠餐後水果補充一下。

• 秘制海膽飯
  • 即日鮮象拔蚌
2016-07-14 136 瀏覽
太子基隆街同地鐵E出口其實超多嘢食,尤其是中式火鍋四川水煮魚都有好多,以前未住呢度係唔知。不過隔幾間就會有間平民價細細間既日本餐廳,好多都主打宵夜串燒。魂燒係其中一間,同又會出國長途旅行既20歲好朋友去食,當晚第二日他就走,一走就唔知幾多年,一路road trip non stop。 魂燒其實好細間,但食物種類好多,串燒都有大虎蝦鮑魚象帊拔蚌雞翼餃子呢d,亦都有60幾蚊就有找既拉麵,甚至浦燒鰻魚飯(78蚊)。想不到在這裡的浦燒鰻魚飯係好好食,鰻魚唔腥亦夠甜醬汁,撈珍珠飯好正。剛食元氣壽司既鰻魚飯,覺得比魂燒差幾遠下。拉麵呢個價錢味道都幾好,係少d叉燒而已。還點了牛柳粒,燒茄子(個底太膿),溏心蛋,發揮都ok。雖然細間但都乾淨,等食物的時間都唔長。

拉麵呢個價錢味道都幾好,係少d叉燒而已。

宵夜
  • 浦燒鰻魚飯
2016-07-14 120 瀏覽
一間細細既日本食店, 坐位大慨10 個 有二人枱 同咪對牆既一人位 . 而側邊有一個開揚位見到燒烤串燒既過程食店除左各式燒烤外 最推介就係蟹皇拉麵 同海膽飯 我點左其一秘制海膽飯 108 蚊佢推介之選 , 一碗白飯上面放左個生蛋皇 同幾塊紫菜 然後成板海膽放喺上面 鍾意海膽既朋友望到會好開心 . 海膽唔知乜野品種 但食落十分軟滑 味道唔算太濃 同埋紫菜 同日本既白米做成既軟身飯 豉油 同washabi一齊食 一大享受 再加上蛋皇整爛撈埋白飯令到白飯更加林更加易入口 冇得輸!燒茄子(蒜燒) 18 蚊茄子大大條 啖啖肉 放上枱熱辣辣噴煙 上面既蒜蓉好多 而碎 完全滲入哂茄子入面 茄子肉燒得十分林 口感軟熟 又不失水份 , 而且肉同皮都易分開 推介!西京安格斯一唔牛 28 蚊西京係日本京都既高檔整法 詳細唔知 但淨係知佢既醬汁醃過係偏甜。 首先 安格斯牛本身高質, 煙韌彈牙得黎十分juicy一咬落去d肉汁必哂出黎 而牛肉表面燒得少少烤焦 入面大慨五成熟 技術好好, 雖然冇西京既甜喺肉入面 但上面鋪左既醬汁就有點甜既味道 同咪食得出落左少少芥辣醬 甜辣既味道 同多汁偏濃既牛肉配合得唔錯!食物以
秘制海膽飯 108 蚊
燒茄子(蒜燒) 18 蚊
西京安格斯一唔牛 28 蚊
食物以高質為主 所以唔好預係食好多好飽足嗰類 係以欣賞美食既角度去消費 甘樣會更開心
2016-07-13
2016-07-11 131 瀏覽
位於旺角附近的魂燒,是一間以海膽和蟹黃岀名的日本小店。太子太子道西106號地下D舖我有個大愛海膽的表姐,作為表妹的我,當然要帶他試試傳説中一板海膽飯海膽飯$108只需$108的海膽飯價錢超值,雖非是極為肥美的海膽但海膽一板上台,幼滑無比,愛海膽的人必定滿足海膽無腥味,海膽味非太濃,帶小小鮮甜拌上一隻生雞蛋和醬油,味道即時提升不少饅魚飯$78價錢也是超值的饅魚飯,上台時饅魚燒得魚香撲鼻,令饅魚控的我忍不住趕快開動饅魚肥美厚肉,每一口啖啖滿足燒至邊脆的饅魚拌上白飯,一定會吃光光。可惜配的是燒汁非饅魚汁,少少失望。燒茄子$18人人都點的茄子,果然好吃。茄子皮頗油,但內裡燒至茄肉一拿即起,軟身好吃燒餃子雞翼$23雞翼把豬肉包起來,如餃子一般,豬肉量多,但等得較久
位於旺角附近的魂燒,是一間以海膽和蟹黃岀名的日本小店。

太子太子道西106號地下D舖

海膽飯$108

只需$108的海膽飯價錢超值,雖非是極為肥美的海膽

但海膽一板上台,幼滑無比,愛海膽的人必定滿足
海膽無腥味,海膽味非太濃,帶小小鮮甜

拌上一隻生雞蛋和醬油,味道即時提升不少
饅魚飯$78

饅魚肥美厚肉,每一口啖啖滿足
燒至邊脆的饅魚拌上白飯
,一定會吃光光。

可惜配的是燒汁非饅魚汁,少少失望。
燒茄子$18

人人都點的茄子,果然好吃。

茄子皮頗油,但內裡燒至茄肉一拿即起,軟身好吃
燒餃子雞翼$23

雞翼把豬肉包起來,如餃子一般,豬肉量多,但等得較久
2016-07-11
海膽飯 $108評分: 6.5/10海膽是一整板上,細細粒🙊味道尚算鮮甜,吾會腥臭👅食時將生蛋撈豉油撈飯,再加海膽🙈挺富貴既食法🙈味道吾會好濃烈,混飯一齊食後,能完整食到海膽鮮甜味,非常滿足
海膽飯 $108
評分: 6.5/10

2016-06-29
2016-07-09 113 瀏覽
魂燒是位於太子,地鐵站附近,方便到達。這是一間精巧品味小店,食材新鮮,燒烤即叫即燒,風味十足。魂燒的和牛菜式十分受歡迎,分量十足,雖只有四塊牛肉,每塊都有近手掌般大,油花分布平均,入口鬆軟而且呈半溶狀態。和牛肉質軟嫩,肉汁豐盈,入口溶化。由店員烘焙至四五成熟,內外嫩滑,肉質又香又軟,濃郁的牛肉味陣陣傳出。雪花脂肪比例是十分平均,表面有點微焦香,入口是軟綿綿,流出了牛肉汁香濃,入口牛芳香久而不散。伴隨著是粟米粒粒,每一粒粟米也十分飽滿,粟米本身的甜味十分足夠,似加上了蜜糖般甜蜜,粟米本身不會甜得讓人感到厭惡,粟米的甜味是剛剛好,讓人一口接一口,吃得停不下來。飯與栗米混培感滋味。此餐份量滿滿,我們食得肚子脹卜卜,十分滿足,我會給滿分。下次一定會再光顧。

2016-07-04
10 分鐘 (堂食)
2016-07-08 100 瀏覽
上網睇見人地食哩個勁多膏既蟹黃飯已經勁吸引我黎!!哩晚終於特登約埋個朋友一齊同我黎食喇生煮蟹黃麵…OMG..勁多膏!雖然蟹細細隻肉唔多,但味道鮮甜蟹味突出,而且拉麵可以揀硬度,我地要左普通,軟硬岩岩好,連個湯都有蟹味,差d成碗湯都飲埋秘製海膽飯…大大板海膽!😍 大大啖豪食海膽 暖熱既白飯上仲有隻生蛋黃 將白飯同蛋黃撈勻 加幾滴豉油調味 最後加埋海膽再一啖擺入口 滋味就係咁🙌 不過海膽如果再鮮d既會更好味😚秘汁一口牛… 一啖一粒,肉質有咬口又未至於過韌,秘汁味道好好,醃得又入味佢既生煮蟹黃拉麵都唔好錯過👄 蟹膏勁多勁鮮味!其實好想食埋佢既蟹黃飯 但整哩款既膏蟹唔靚 店員話要到七月中先有😭想食就記得打定電話問下先喇!

秘汁一口牛

2016-06-27
秘汁一口牛
  • 生煮蟹黃拉麵
2016-07-07 141 瀏覽
因為聽聞這裡有海膽飯食,而朋友本身是海膽控,特意帶他來一嚐一板海膽飯!店面看起來比較特別,收銀、燒肉、用餐都是分開三個店面的,當然是連著的。因為用餐的店面比較小,有些位置需要坐在外面,可能會比較熱。幸好我和朋友是坐吧台的,有冷氣對著,不覺得熱。點餐紙有兩張,因為我們都不是太餓,就隨便點了一些,畢竟重點其實只是那個海膽飯。海膽飯上台啦!真的有完整一板海膽,這種吃法看起來就是豪華。大大碗飯上面有一隻生雞蛋,吃的時候加上豉油和少許wasabi拌起來。吃起來就是日本吃飯的感覺啦!一板海膽,全部小小的,看起來像韓國海膽,色澤健康,尚算均勻。我還用wide鏡拍了,看起來更大海膽沒有苦味,帶有淡淡海水味,屬清淡類的海膽,吃多點也不膩。樣子很像冬甩的飯團,是我點的。面頭有少許的柚子醬,硬硬脆脆的都是飯焦的關係,不覺得自己在吃飯團,反而像零食。超抵食的茄子,不過好像只有一半,而非完整一條。比平常吃的燒茄子多汁,吃起來不會乾。朋友說吃完這餐,好飽又好滿足,不以止一止海膽癮喎

秘製海膽飯
海膽飯上台啦!真的有完整一板海膽,這種吃法看起來就是豪華。
秘製海膽飯
我還用wide鏡拍了,看起來更大
柚子燒飯團
秘製汁燒茄子

朋友說吃完這餐,好飽又好滿足,不以止一止海膽癮喎
2016-07-03
2016-07-07 121 瀏覽
位於太子道西的魂燒推出海膽盛宴,以海膽為主題的日式美食登場,這是限量供應,於附近工作的我放工後立即趕至!我這海膽迷瘋狂了!魂燒推出的海膽飯,滿滿鋪上箱子上,陪伴是熱騰騰的日本米飯上,米飯上是一隻黃金蛋,食慾愈夜愈大開。當飯遇上了黃金蛋,蛋香迷人,飯呈現金黃色,日本米十分粉糯,似吃了年糕一樣。旺角的魂燒推出了邪惡的海膽飯,足料之外價錢也很相宜($108),味道鮮甜不太膩,食材新鮮,海膽賣相吸引,色澤漂亮,味道是甜美,口感非常幼滑,我感到十分滿足。
2016-07-04
睇蘋果見到呢間餐廳有抵食海膽飯,趁去旺角買完野,就順路去食dinner。餐廳原來係細細間既地鋪,個門口都幾大,所以坐近門口都會幾熱。餐廳得幾張細台同一邊有幾多單邊既長台位。如果一大班人去就唔太適合。去到已經成8點幾,一心諗住食既海膽飯已經賣曬,甘唯有食另一招牌 - 生煮蟹黃拉麵。生煮蟹黃拉麵拉麵係有成原隻蟹,有好多蟹黃膽蟹膏,真係好鮮甜,另外,蟹腳仲有好多肉,蟹肉唔會軟林林,蟹係好新鮮既。拉麵係黃色個種比較硬身,湯底都幾濃味,好似有少少胡椒既味道另外,原來呢到提供好多串燒選擇。三文魚燒飯團($28) - 個飯團燒到外面飯好脆,加上少少甜甜地既汁,入面有d熟既三文魚碎,都幾夾燒扇貝 ($28) - 叫左香蒜牛油同芝士味,個扇貝好新鮮,幾大隻,個汁係甜甜地,加埋蒜蓉/芝士,就更濃味秘製汁燒茄子 ($18) - 個秘製汁係甜甜地,似燒汁,唔似豉油,茄子燒到d肉軟曬,加埋汁,好味。(不過個人都係覺得有蒜蓉同豉汁會好食d)仲有好多串燒選擇,有日本迷你蕃薯,牛肉,雞肉,個d都好香口,質素同一般日式放題店差唔多。

生煮蟹黃拉麵

另外,原來呢到提供好多串燒選擇。
串燒

2016-07-05 116 瀏覽
蟹柳拉麵喺屋企就食得多,成隻膏蟹同拉麵一齊食都係第一次,仲有排玩有排嘆。成隻生煮蟹黄拉麵一上枱就見到爆多膏,用嘅係原隻膏蟹,係原隻!啲膏仲要係金黃色,軟綿綿,有陣甘香。個蟹蓋越挖越有膏,兩邊內側全部都係膏。忽發奇想除咗配拉麵食,配飯一齊撈撈撈扮食韓式醬油蟹蓋撈飯都好吖!於是拎咗朋友啲飯嚟撈,自製蟹黃撈飯就成!滿滿嘅蟹黃夠撈幾匙飯!講返拉麵湯底,本身用豬骨嚟餚製,夠濃無味精;拉麵本身軟硬適中,份量唔算太多,啱晒我留肚食其他燒物。呢度燒物串燒都算多選擇,又多海鮮揀,其中有我至愛帆立貝,仲有好幾款醬汁配料揀,包括香蒜牛油、芝士燒同秘汁燒!秘汁甜甜地,加埋芝士就更加重口味,坊間少有。未夠飽,可以叫一款特別小食叫燒飯糰,今次叫咗個三文魚燒飯糰,飯糰唔係平時食開嘅壽司形或三角形,而係冬甩形,好可愛!飯糰表面燒得焦脆,微微燒焦嘅感覺,喜歡食飯焦嘅朋友就最啱!飯糰下層嘅飯微軟,附夾三文魚就帶點咸香,再多啲三文魚都唔區呀!

2016-07-03 128 瀏覽
已經第二次寫呢間鋪食評 今次食左魚餅 飯團 甜薯 茄子 雞亦 食物一如既往咁好食 唯一吾同既係就係食得出廚師既手勢愈來愈好 愈來愈有心機製造食物 特別係個飯團 外脆內軟 我吾中意食太咸既野食 就叫廚師少汁 廚師好細心幫我汁擺側邊 夾起一舊飯團點汁食 果種滋味真係一食難忘 我未食過咁好食既飯團 我會推薦比朋友食
我會推薦比朋友食
原味飯團 甜薯
原味飯團 甜薯
2016-07-01 2832 瀏覽
海膽熱潮一浪接一浪,聽講呢度有成板海膽撈飯食,價錢大約100蚊,好似幾吸引~就去試下。小店好近地鐵站,一出就到,不過小心附近有啲棚架。門外有店員整緊燒物,加上舖頭嘅裝修都算有日本風味。叫左必點嘅海膽飯,再加幾個小食。海膽飯秒速送上~泥之前做左功課,啲人建議攤一攤,等佢無咁冰,會好食啲。同朋友影住相等嘅時候,話咁快其他小食就陸續上枱,反正都未開餐,先由甜甜地嘅燒菠蘿倒序咁食。菠蘿表面帶微焦,咬落香甜多汁,仲幾厚身下,算唔錯。燒秋葵呢個貪得意試下,表面有啲燒汁痴住,然後入面就係秋葵本身嘅甘味,仲有少少爽脆,但都係覺得撈麻醬好食啲~等得差唔多,撈一撈個蛋黃先,同海膽一樣金黃色,用紫菜好似軍艦咁包住啲飯,飯面放海膽,「唔~好軟綿綿啲海膽」果然要攤一攤。店員話啲海膽係韓國泥嘅,無腥味,都無怪味喎,海膽味雖然唔係太濃郁,但食得出個甜味,尚算鮮甜,對比前兩樣燒物,較有驚喜。而且食法多樣,包紫菜得,唔包又得,就咁食海膽得,點少少wasabi食又得,每一啖都可以唔同食法,玩得開心自然食得滿足~最後以三文魚燒飯團作結,呈冬甩形狀,有啲特式,唔食得都睇得~擺入口,「點解咁嘅!點解無味嘅!」唔係~~~表面有汁
最後以三文魚燒飯團作結,呈冬甩形狀,有啲特式,唔食得都睇得~擺入口,「點解咁嘅!點解無味嘅!」唔係~~~表面有汁果層都幾好味嘅,有炭烤嘅味道,焦焦地脆脆地,如果可以多啲汁去燒會更好。
總結呢個日式小店,海膽唔錯,燒物相對普通,整體味道ok。bar枱位好自成一角,帶少少日本風味,而最讚嘅地方係唔加一~
  • 海膽飯
2016-06-30 1928 瀏覽
難得的長假期,決定食極尚海膽飯和蟹黃拉麵好好犒賞一星期的辛勞。魂燒位於太子的閙市中,小小的串燒店,牛肉串燒燒到金金黃黃,傳來陣陣濃郁的燒香,真的十分"燒魂"! 我的身體也不由自由的走進餐館。 秘製海膽飯海膽飯絕對是必食推介,本身我對海膽没有很鍾愛,但吃過這個海膽飯之後,實在大大扭轉了我對海膽的觀感。從前吃過不太新鮮的海膽,口感黏黏卻没有什麼味道。但魂燒的秘製海膽飯,海膽一板板的排列好,新鮮無比,帶淡淡的海水味,口感Creamy幼滑。新鮮的海膽根本不需要豉油點配,否則濃烈的豉油味會奪過海膽的甘甜。蛋汁和海膽出奇的合襯,先把蛋汁拌勻白飯,再把一板板的海膽混合在蛋飯中,蛋汁和海膽絲絲相扣,令白飯由平凡變得不平凡! 我也嘗試把脆卜卜的紫菜中包裹海膽飯,一軟一硬口感,滋味無窮! 在等待蟹黃拉麵時,細心看看餐廳別緻的裝飾,餐廳以日式大紅燈籠作點綴,層架上排列了不同的日本清酒,營造了居酒屋的感覺。 蟹黃拉麵蟹黃拉麵的賣相矜貴,全隻大蟹置於碗中,蟹殼內有黃黃的蟹膏,十分誘人! 湯底帶淡淡的豬骨香味,故意豬骨味不太香濃,否則會蓋過蟹膏在湯中散發的鮮甜。一啖拉麵,一啖充滿蟹黃的濃湯,再吃一隻蟹腳,真的

蟹黃拉麵
蟹黃拉麵的賣相矜貴,全隻大蟹置於碗中,蟹殼內有黃黃的蟹膏,十分誘人! 湯底帶淡淡的豬骨香味,故意豬骨味不太香濃,否則會蓋過蟹膏在湯中散發的鮮甜。一啖拉麵,一啖充滿蟹黃的濃湯,再吃一隻蟹腳,真的大快朵頤! 蟹黃濃湯鮮甜濃稠,呈奶白色,真想把湯也乾了!
鰻魚飯
汁燒鰻魚飯也是經典推介,我已經好久没有食過這麼滑嫰、肥美的原塊鰻魚了! 自鰻魚的成本不斷水漲船高,要吃到整塊的原條鰻魚已經賣少見少了。。。原塊鰻魚烤到焦脆的顏色,再塗上重甜的燒汁,魚尾更加長至碗邊,已經令人食指大動!

鰻魚鮮甜、肥美,入口滑溜即溶,大啖大啖咬的快感非筆墨可以形容,$78真的很抵食,所以也推介大家點汁燒鰻魚飯。
燒生蠔(香蒜/芝士)
芝士燒生蠔也非常滋味傾心,生蠔被濃濃的芝士完全包裹著,芝士已經燒到半溶狀態,呈金黃色。咬下去時生蠔肥美而多汁,中間"吱"出來的肉汁鮮甜,再混合芝士吸啜,美味可口!
汁燒茄子+燒菠蘿
燒茄子也是我的最愛,茄子吸收了燒汁的甜香。燒烤時間恰到好處,外表帶點香脆時,但茄子肉仍然保持濕潤,真想再Encore!

燒菠蘿是為今餐劃上完美句號,菠蘿清香,燒到焦脆多汁,超級鮮甜,可以一解吃過烤串燒的口渴、熱氣之感,也算半過甜點!

總括而言,魂燒的食物水準一流,海鮮的菜餚也新鮮美味,即使經過食幾串串燒也不俗,但餐廳環境比較侷促,只有bar枱和十多個座住位,適宜2-4位朋友過來用餐。
2016-06-29
  • 燒生蠔
2016-06-26 154 瀏覽
早兩日收工行過太子試左朋友推介嘅成板海膽撈飯。板海膽同碗飯分開上,碗飯上面仲有隻生蛋。海膽味鮮,濃淡適中,色澤靚,係凍肉公司買都起碼80幾90蚊一板,佢連埋個飯都係108蚊,好抵食!未講完,我同朋友仲叫左碗元祖拉麵。原先為飽肚叫多個澱粉質,但其實好好食。豚肉肥係個邊,內肉瘦,口感剛剛好,麵嘅湯底食得出係自己熬嘅,仲有得選擇濃淡同麵嘅硬軟,非一般小店。我地仲叫左個炸雞,呢個真係超級好食。你睇落去以為炸到硬哂,但其實個脆皮一d都唔厚,咬落去肉汁直頭爆出黎。最後我地仲點左安格斯牛肉串燒同牛舌,牛舌其實係un左d,好難齒開。安格斯牛粒都有d un,但因為燒成7成熟,仲有少少紅,所以接受到。如果可以燒成5成熟就應該perfect!返食指數: 5粒星 (最高5粒,亦係第一次俾5粒)。兩個人食到飽飽,連海膽都有得食,都係260幾蚊,又無加一,地理位置又好。唯一亦係佢嘅特色就係無咩位坐,而且可能坐得無咁舒服,不過我接受到嘅,好日式,完全no problem!
早兩日收工行過太子試左朋友推介嘅成板海膽撈飯。