2018-06-25 600 瀏覽
由銅鑼灣鬧巿搬來太子聞名酒吧街—西洋菜北街,平日少了那喧鬧的人群,大排長龍的食客,地方大了許多,未計吧桌,也有20幾個位,連埋吧桌也至少有30個位。相比之前銅鑼灣店多出1.5倍。餐廳秉承日式傳統,佈置充滿和風。最欣賞餐廳把食物的照片張貼出來,就算你不懂中文、日文、或是英文,你都可以憑照片點出你心水的食物。餐廳門口處張貼了告示:不撓不屈的魂拉麵,令人一食入魂。雖然這個日文有點不解,但中文相信是這個意思吧!下一次要問清楚老闆。餐廳都真是十分出名,連續多年取得多毎個機構的獎項,令人對他信心大增。現今是資訊科技的時代,電子商務已是常規,餐廳也採用電子化點菜系統,不需等服務生協助便可自行下單,快捷方便,又不會因溝通有誤而下錯單。只需從「菜譜」選出各項喜歡食物,加進「我的點餐」,再發出點餐及確認點餐,過程簡單,但廚房便立即收到客人所選的食物。餐廳提供四款拉麵,魂拉麵—香濃豬骨湯底拉麵;火魂拉麵—辣味豬骨湯底;大極拉麵—墨魚汁湯底,和青龍拉麵—菠菜豬骨湯底。叫個麵也可額外追加配菜,自己選,很方便。除了追加配菜,還有小食,以專門拉麵店,選擇也不少。當然唔少得日式汽水,但還有本地的,真細心。我點了太極,

叫個麵也可額外追加配菜,自己選,很方便。

除了追加配菜,還有小食,以專門拉麵店,選擇也不少。

當然唔少得日式汽水,但還有本地的,真細心。

我點了太極,鮮墨魚汁味道鮮甜,還加了蟹膏,令鮮味再提升,老闆提點要先搞拌湯,讓墨汁和豬骨湯混和,才能帶出濃郁的鮮墨汁味。
太極拉麵

朋友十分健康,點了青龍,配上菠菜汁,感覺健康,老闆說這湯最受歡迎,只有晚市才有呢!
青龍拉麵

粟米超甜,一定要追加。我們還追加溏心蛋,超正!
追加粟米

平日最愛吃餃子,特別是日式餃子,老闆說是香港的日本人手工製作的,手法正宗!
日式豚肉煎餃子

日式炸雞不似街外的,是連皮脆漿炸,香味十足,非其他店可以找到。
日式雜雞塊

是次拉麵宴十分滿足,感覺幸福
2018-06-19
追加粟米
日式雜雞塊
2018-06-21 84 瀏覽
最近拉麵有點魔力, 它圍繞著我我午餐和晚餐。這晚, 和朋友來到魂, 點了兩碗拉麵, 分別是火魂拉麵和清龍拉麵。火魂拉麵如其名, 有種火感, 辣辣的湯底, 加入辣椒絲, 配上彈牙拉麵和香軟豚肉, 加埋隻煮得剛好的溫泉蛋, 啖啖香味十足! 清龍拉麵亦不錯, 我被其青湯吸睛, 它味道清甜, 連蟹肉碎, 魚子, 蟹柳吃, 清上清, 甜上甜。鮮甜豈只有蟹和湯底, 還有伴著的青豆和蘆筍, 都是又爽又新鮮。我們點了一款小吃, 是烤日本味淋魚乾。必定要試, 感覺有點像烤雞泡魚, 但它更濃香, 而且好咬又易咬, 魚香味重。特別推介是店內的日本玄米抹茶, 它是我在食肆喝過最好渴的! 不是跨張, 其濃度勝於很多餐廳, 它抹茶味同玄米味同樣濃郁, 但有香滑而濃醇質感, 要試!
日本玄米抹茶
日本玄米抹茶
2018-06-19 100 瀏覽
小弟喜歡吃日本拉麵,今次係太子附近找到了一間頗有日本風味的拉麵店,所以推薦一下俾大家呢!再上網一看,原來此拉麵店在「開飯」也是大獲好評呢😆😆裝潢充滿日本風味,獨立的卡座提供私隱度,也可感受日本街頭小店的感覺!雖然是拉麵店,但下單方法絕對先進!用平板電腦下單,方便快捷,又能選擇拉麵濃淡、配菜、軟硬度迎合自己的口味👍🏻👍🏻小弟點了夜市限定的青龍拉麵,是青龍的原因,是因為豬骨湯底加了波菜汁,所以令湯底變了綠色的,感覺特別!通常拉麵都只是一大塊叉燒或豚肉,但青龍拉麵的配菜也不少,除了一般的溏心蛋和粟米外,還有綠綠的露荀和荷蘭豆,健康之餘又符合青龍拉麵的名字呢!😎😎值得一提的是還有小量蟹肉絲和魚子醬伴碟,味道新鮮,用料絕不吝嗇👍🏻👍🏻小弟點了一客炸墨魚丸作小食伴麵之用,爽脆有咬口,而且有墨魚肉在內,貨真價實,值得一試呢!
小弟喜歡吃日本拉麵,今次係太子附近找到了一間

青龍

八爪魚波波(三粒)

2018-06-17 1240 瀏覽
唔知係咪一齊耐咗,他對於食拉麵都開始有要求,不過我們上次來過呢度之後,耐不耐就好掛住,所以趁住返新崗位唔係好耐,工作量還應付得來的時間,再來呢度食個大家喜愛的拉麵。可能係仲可以較準時收工的關係,一入來仲未算人多,所以都坐得算鬆動,不過食到中途大半的坐位已坐滿了。因為呢日他要四圍去,所以點罐可樂消消暑。而我當然是熱飲,他知道我喜歡薑味,所以自動自覺為我點 桂圓薑母茶,暖暖地薑味不太重,味道又唔會太甜。太極拉麵望真 d 個湯底,真係一邊黑一邊白,好像太極圖案。而圖案上面有叉燒、流心蛋,仲有金箔呀~叉燒咬落軟淋淋,最正的就係隻流心蛋,輕輕咬開就會令到中間的蛋黃不斷流出來,口感是滑滑的。魂拉麵無論在麵質和配料方面,跟太極拉麵同樣的軟身和彈牙。最特別的一定是豚骨湯底,味道是濃濃的,而且飲落是不嗆喉的。烤日本味淋魚乾以前食過濕濕地的味淋魚乾,確實有點怕怕。但這個是以烤的方式,使得表面是很乾身,咬落去裡面是帶點 JUICY 唔乾,十分惹味。

因為呢日他要四圍去,所以點罐可樂消消暑。

太極拉麵
望真 d 個湯底,真係一邊黑一邊白,好像太極圖案。
而圖案上面有叉燒、流心蛋,仲有金箔呀~

魂拉麵
無論在麵質和配料方面,跟太極拉麵同樣的軟身和彈牙。
最特別的一定是豚骨湯底,味道是濃濃的,而且飲落是不嗆喉的。

烤日本味淋魚乾
以前食過濕濕地的味淋魚乾,確實有點怕怕。
2018-05-29
$124.5 (晚餐)
2018-06-17 52 瀏覽
今日同朋友去左太子花園街行下,行完就搵左呢間好近地鐵站既拉麵店食下午茶。店舖裝修得好有日本拉麵小店既感覺,除左有大枱,亦有一格格單人座位,有日本風味。店舖採用用平板電腦電子落單,好方便亦更環保。可以自己選擇麵既軟硬度丶調味濃淡度同配料既多少,好方便。呢度只有四款拉麵選擇,分別有豚骨湯既魂拉麵 ; 加左蕃茄汁同辣汁既火魂拉麵 ; 加左墨魚汁既太極拉麵同要六點後先供應既青龍拉麵。我自己就揀左最普通既魂拉麵。豚骨湯底好香濃,亦唔會太鹹,配合粗身嘅拉麵同大大塊好入味既叉燒,食到既係好傳統,好正宗既日本拉麵味道。而朋友就叫咗太極拉麵。湯底一半加上墨魚汁,造成黑白太極兩邊。除咗呢樣,叉燒上面仲有非常鮮味既蟹膏同矜貴既金箔。加左墨魚汁同蟹膏嘅湯底飲落去更有層次感。有冇留意到我哋除咗拉麵本身入面有嘅半隻玉子之外,我哋每人再加左一份玉子。因為我同朋友都好鍾意食蛋,知道呢度全面採用日本進口雞蛋,就決定追加。果然冇令我地失望,日本蛋幾時都係咁好食。蛋白好嫩滑,蛋黃就半熟,有溏心效果,味道好濃郁,配合埋湯底真係正。飲品方面我哋都揀咗童年回憶嘅波子汽水,朋友要左原味,自己要左士多啤梨味。始終都係原味比較好,士多

我自己就揀左最普通既魂拉麵。
食到既係好傳統,好正宗既日本拉麵味道。

而朋友就叫咗太極拉麵。

飲品方面我哋都揀咗童年回憶嘅波子汽水,朋友要左原味,自己要左士多啤梨味。始終都係原味比較好,士多啤梨味有啲過甜,但味道都可以接受,唔會係好假嗰種藥水味。

傳統味道既魂拉麵同創意既太極拉麵各有特色。值得一讚嘅係店內伯伯好友善,笑容親切,睇到佢對工作充滿熱誠。

2018-06-16 46 瀏覽
平日也少跟朋友到太子這邊吃飯,今次來到魂試試拉麵!朋友選擇了火魂拉麵($99)麵硬度中、少辣麵質選擇了適中,而湯底是蕃茄辣汁豚骨湯底,感覺不油不膩,而且感覺開胃。辣度頗惹味而不是麻辣那種,可以令人好好享受辣度,非常開胃!配料是叉燒和玉子,叉燒偏薄和較軟身,可以的話,可厚肉一些和濃味一些~友人是女性,這個份量剛剛好就飽了!日式炸雞塊($20)一客份量也不少,炸醬薄而貼肉,雞件夠滑不過雞件不夠香,幸好炸得剛好,不會油笠笠上枱。另外,配以酸辣汁,感覺開胃。我選擇了太極拉麵($99)*麵硬度中*湯底是墨魚汁配豚骨湯,配料有叉燒、玉子、木耳、蟹膏和金箔,我當然先食蟹膏吧,感覺幾RICH!豚肉脂肪比例少,口感幾柔軟,不過都係偏薄。其他配料不過不失,而豚骨湯味道還可以,不油不膩,不怕會肥呀!
平日也少跟朋友到太子這邊吃飯,今次來到魂試試拉麵!

朋友選擇了火魂拉麵($99)

麵硬度中、少辣

日式炸雞塊($20)

我選擇了太極拉麵($99)

*麵硬度中*

2018-06-16 40 瀏覽
多謝老細介紹拉麵,四款當中,自己揀了波菜拉麵,豬骨湯濃,好味!老細還介紹菠菜拉麵像-幅畫!雖然我沒藝術感覺,但的確有心機的拉麵!拉麵品不需多,用心好味便才是好的作品!
雖然我沒藝術感覺,但的確有心機的拉麵!
拉麵品不需多,用心好味便才是好的作品!

2018-06-15
2018-06-15 1000 瀏覽
<一碗入魂>的意思就是一碗就可以俘虜人心,可以被<為食小肥兔>評為這個級別的拉麵不多,近期的有這個位於西洋菜北街的<魂>拉麵館。西洋菜北街臨近旺角警署,坐港鐵的話只要到太子站A出口便是了,交通方便。和其他傳統拉麵店一樣,款式貴精不貴多。<魂>只有四款湯底。店內亦是傳統拉麵店的<一格格>設計。<日式炸雞塊>老公是大胃王,吃一碗拉麵不夠所以另加一個炸雞塊。雞塊炸得剛剛好不會過於乾燥,脆卜卜而且很香口。內裡的肉質依然保持嫩滑,火喉控制得剛好。<火魂拉麵>起初還要猶豫要不要點這個,因為怕會太多辣汁會很辣。但細問之下才知原來辣汁都可以選擇分量,非常貼心。湯底有番茄,辣汁和豚骨一起熬制而成,味道非常複雜並非平常吃到的番茄湯底加辣咁簡單。🤔🤔🤔應該是秘製湯底,只能說很好味,還待大家來一嚐!滑溜溜的溏心蛋亦是拉麵中的一個亮點,有圖有真相,嫩滑溏心的程度大家看得見,不用我多形容。叉燒則比較肥美嫩滑,不會死死實實,很鬆化。拉麵的麵質爽口有質感但不會過硬,正合我心意。<青龍拉麵>

和其他傳統拉麵店一樣,款式貴精不貴多。<魂>只有四款湯底。

店內亦是傳統拉麵店的<一格格>設計。

<日式炸雞塊>
老公是大胃王,吃一碗拉麵不夠所以另加一個炸雞塊。

<火魂拉麵>

應該是秘製湯底,只能說很好味,還待大家來一嚐!

叉燒則比較肥美嫩滑,不會死死實實,很鬆化。

拉麵的麵質爽口有質感但不會過硬,正合我心意。

<青龍拉麵>
老公則點了另一個很有湯底很有特色的拉麵。綠悠悠的而且比我碗還多了爽口的粟米粒呢!

湯底同樣是秘製的菠菜汁豚骨湯底。沒有預期中的草青腥味,味道很討人喜愛,同樣有待大家來一嚐。

湯底絕對就是拉麵的靈魂,被俘虜的我們把它一滴不剩的喝光了。<一碗入魂>絕非過譽。
2018-06-06
2018-06-13 81 瀏覽
好一陣子沒有吃拉麵,今天癮起,看見這間太子的魂風評不錯,就來一試。有四款不同湯底的拉麵以供選擇,亦有多款小食、啤酒等。魂拉麵用上招牌命名的拉麵,是經典的豚骨拉麵,湯底有濃郁的豚骨香氣,但卻濃而不膩,配撘半熟玉子,以及煮得軟腍的日式叉燒,整體味道口感十分傳統經典。太極拉麵在基本的豚骨湯內,加上墨魚汁以及蟹膏,一呷香濃順喉,為湯底注入海鮮的鮮香味道,麵條筋度十足,各種食材味道配撘恰到好處,十分出色。日式豚肉煎餃子餃子皮薄,外層酥酥脆脆,餡料飽滿,蘸上醋汁,入口美味多汁。日式炸雞塊雞塊外層炸漿不厚,卻意外地香脆,雞肉鮮嫩多汁,份量亦足。
好一陣子沒有吃拉麵,今天癮起,看見這間太子的風評不錯,就來一試。
有四款不同湯底的拉麵以供選擇,亦有多款小食、啤酒等。

日式豚肉煎餃子
餃子皮薄,外層酥酥脆脆,餡料飽滿,蘸上醋汁,入口美味多汁。

日式炸雞
雞塊外層炸漿不厚,卻意外地香脆,雞肉鮮嫩多汁,份量亦足。
2018-06-12
2018-06-12 29 瀏覽
香港拉麵店雲集, 有唔少的過江龍都會到港開店除左一眾有名氣的食肆, 香港都不乏一些小店可以嚐到日本的風味加上, 店主利用特色食材去烹調, 不但嚐到拉麵的精髓, 更可以嚐到小店的特色, 獨特味道的變化N次到訪點能夠唔推介一下呢!店內有4款拉麵可以選擇, 今日我揀左 太極拉麵個人比較喜歡 太極拉麵 同 青龍拉麵, 但要注意既係 青龍拉麵 要於下午6點後先有, 因為湯底係要時間特別去熬製太極拉麵, 你會見到既係黑色的湯底, 其實係墨魚汁同豬骨所熬製而成入口 墨魚汁香而不腥, 仲帶有濃濃的豬骨味, 令到湯底更特別拉麵麵質軟硬適中, 每條都能沾上湯底, 入口味道濃郁, 兩者的混合, 令人大叫滿足叉燒配上蟹膏、金箔, 顯得拉麵更為矜貴 蟹膏蟹味濃香, 令到叉燒入口多一重鮮味, 感覺同墨魚汁湯底更為配撘拉麵係推介點之外, 也點了餃子作小食餃子不用我多說, 也見到皮薄, 餡料豐富, 入口多汁整體也好滿意的一餐, 希望今次的推介, 大家也會喜歡
N次到訪點能夠唔推介一下呢!

店內有4款拉麵可以選擇, 今日我揀左 太極拉麵
個人比較喜歡 太極拉麵 同 青龍拉麵,

叉燒配上蟹膏、金箔, 顯得拉麵更為矜貴

拉麵係推介點之外, 也點了餃子作小食

餃子不用我多說, 也見到皮薄, 餡料豐富, 入口多汁

整體也好滿意的一餐, 希望今次的推介, 大家也會喜歡
2018-06-11 109 瀏覽
熱辣辣熱辣熱辣辣,好熱好熱。在高温的天氣下,去冷氣充足的拉麵店飲杯冰凍水再食個拉麵,休息一下,比在人山人海的鬧市逛街舒服。裝潢是日式拉麵店的風格。下午茶時段當晚餐,甫坐下,侍應即問要暖水還是凍水。我們要了冰水,除了因夏天需要冰水降温,另一原因是冰水可在吃拉麵時緩和拉麵本身濃厚的味道,另可加快食拉麵的速度,在麵浸在熱湯內變得糊爛前吃掉。從三款中選了火魂拉麵($99),除了般麵條軟稔、味道濃淡、配料多少外,火魂拉麵可選大中小辣。友人又遲到,要我先點菜。知他必選辣拉麵,便替他選這個。順便選個中辣,送他一個教訓。基於我不曾選中辣,好奇下先嚐一口這碗湯底,看看是不是辣到噴火。甫喝一口,立即醒神。醒神不是因為湯底的辣,而是湯底的滑,豬骨味的濃,與辣味相輔相成。雖然點了中辣,但如日本的咖喱辣度一樣,選了中辣還是覺得微辣。這碗的辣味沒有蓋了濃厚的豬骨味湯底,反之突顯豬骨味的鮮濃。味道濃郁的湯有點黏稠,密度很高,湯油較薄,喝下去是停不了口的,回味無窮。以湯底來說,這碗較太極拉麵好喝。太極拉麵($99),湯底一黑一白,白色是本身的豚骨湯底,黑色是墨魚汁。麵條彈牙,不會因熱湯底而迅速變軟稔。配料兩碗相若,可

裝潢是日式拉麵店的風格。

太極拉麵

太極拉麵($99),湯底一黑一白,白色是本身的豚骨湯底,黑色是墨魚汁。麵條彈牙,不會因熱湯底而迅速變軟稔。配料兩碗相若,可選多蔥。這碗的配料有叉燒、來自日本的雞蛋、碗面的綠色蟹膏和蟹膏上的金萡。紫菜大片,加入湯浸軟後伴拉麵吃比單食更有味道。
八爪魚波波

小食八爪魚波波(三粒)($22),小巧精緻,內有八爪魚腳。

連配料荀($15)也比其它店的配料好吃,爽而不硬,濃而不膩。
日本抹茶牛奶

日本抹茶牛奶($20)是熱飲,木蓋蓋著杯,既能保温,也增添日本簡樸風。抹茶味濃,飲品香、濃、滑。抹茶是日本最具代表的飲品之一, 增添日本風味,也滿足抹茶愛好者。

湯底非它舖可找到,是難得一遇的好湯底。眾裡尋它千百度,驀然回首,那店卻在,燈火闌珊處。

2018-06-03
日本抹茶牛奶
2018-06-02 49 瀏覽
晚餐時分剛巧經過這間拉麵店, 店面及 menu上面嘅拉麵都跟我好幾年在銅鑼灣Times Square後面食嗰個間非常相似,其實係連名字都一樣,應該是由銅鑼灣轉了過來旺角區了。用個pad點餐, 環保又快捷。 叫咗杯梅子雪碧, 18蚊大大杯, 好抵.火魂拉麵價錢中等,湯底濃郁,有辣味有微酸嘅番茄味, 仲有大片紫菜, 唔會放太多湯,可以連湯都飲晒。我驚喜嘅係佢小食八爪魚波波, 22蚊有三粒, 入面再見到啲八爪魚腳,香口,唔會得d 麵粉。日式炸雞塊, 平價取勝, 唔會乾身或者炸硬掘掘,合格以上。總括嚟講咗一個麵痴, 日式拉麵,雲南米線, 麻辣薯粉等等每日食都唔會厭, 呢間嘢經過開會再食

梅子雪碧

, 唔會放太多湯,可以連湯都飲晒。

火魂拉麵多蔥

八爪魚波波

日式炸雞塊, 平價取勝, 唔會乾身或者炸硬掘掘,合格以上。
炸雞塊

梅子雪碧
火魂拉麵多蔥
炸雞塊
2018-06-02 39 瀏覽
估唔到係屋企附近竟然有間咁出色既拉麵店,湯底最值得讚,有得揀濃中淡,絕對唔係得個咸字~~~本人鍾意食多蔥,加生蒜,配合埋個硬度,正!服務態度又好,又無加一,美中不足既係冷氣唔夠勁。順帶一提,公務員有88折
估唔到係屋企附近竟然有間咁出色既拉麵店,湯底最值得讚
,有得揀濃中淡,絕對唔係得個咸字~~~
本人鍾意食多蔥,加生蒜,配合埋個硬度,正!

服務態度又好,又無加一,美中不足既係冷氣唔夠勁。
順帶一提,公務員有88折

2018-06-01 638 瀏覽
久仰『魂』的大名🌟,這夜特意跟老公🍋來一嚐!地埋位置蠻有優勢👍🏼,距離太子地鐵站🚉大約5分鐘的路程,就可以到這家小店😌。店內位置不算太多🙂,還好不用排隊❤️~魂🍜:拉麵上菜後傳來陣陣豚骨的香氣😍,配上了油脂平均的叉燒🐷、溏心蛋🍳和一大片紫菜。湯底膠質頗重,很黏稠🤤,味道清爽甘甜😍、濃而不膩👍🏻。拉麵🍜爽滑彈牙,叉燒🐷厚度適中,口感嫩滑有嚼頭😋,溏心蛋🥚也還不錯。青龍🐲:以豚骨🐽熬成的湯底,加入了清新的菠菜汁🥦,令湯的味道更均衡🤤。配上栗米粒🌽、扁豆及蟹柳🦀,與翠綠的湯頭形成強烈的對比🤩,顏色非常吸引💖!總結:為了尊重師傅👨🏻‍🍳的心思,喝光拉麵湯是常識吧😋。重點是喝光後不會口乾舌燥👍🏻,也不會太口渴🤤,加上熱度非常足夠,回頭率蠻高😍!
久仰『魂』的大名🌟,這夜特意跟老公🍋來一嚐!
店內位置不算太多🙂,還好不用排隊❤️~
2018-05-28
2018-05-31 305 瀏覽
魂拉麵在西洋菜北街, 近界限街萬邦書局, 係太子地鐵站A出口出行大約兩三分鐘就到,雖然唔算係大街, 但離遠見到兩個大紅色燈籠就知道係佢了, 相當易搵。餐廳入面唔算大,但坐位比想像中多,尤其是有一列像自修室的單人座,而裝修是相對簡單的日本風, 水泥牆, 加上深木色的座椅檯凳, 感覺像在置身日本街頭。是日和朋友來到, 叫了兩個拉麵和兩道小食。魂拉麵 HK$89是這間拉麵店的基本款,有叉燒、木耳、蔥花、醬油、麵條和半隻半熟玉子這裡的濃豚骨湯menu 寫著以9小時去烹調,湯方面選了中等醬油味,先呷一口湯,不算太濃郁太黏而麵條只有軟硬度可選, 沒有時下直身/曲麵條等選擇, 但中等硬的麵食落去也頗有口感叉燒是半肥瘦的豚肉,有肉香也夠鬆化, 唯一美中不足是個人認為邊位不夠燶, 而且也只有一塊, 份量不算多。而半流心的玉子,水準控制OK, 唯如果比多半隻會更滿足 ~~青龍拉面HK$99青龍拉麵特色之處是其秘制菠菜汁配豚肉湯, 所以湯底綠色的。湯底濃郁但又唔算十分漏, 皆因用上了大量波菜的緣故。 叉燒也是只有一塊, 但配搭了蟹柳、半隻玉子, 一條蜜糖豆與一條蘆筍, 沒有平常的木耳卻有甜身的粟米,  而且
青龍拉面

是日和朋友來到, 叫了兩個拉麵和兩道小食。

魂拉麵 HK$89
是這間拉麵店的基本款,
魂拉麵

有叉燒、木耳、蔥花、醬油、麵條和半隻半熟玉子
這裡的濃豚骨湯menu 寫著以9小時去烹調,
湯方面選了中等醬油味,先呷一口湯,不算太濃郁太黏

叉燒

半熟玉子

青龍拉面HK$99
青龍拉面

青龍拉麵特色之處是其秘制菠菜汁配豚肉湯, 所以湯底綠色的。
湯底濃郁但又唔算十分漏, 皆因用上了大量波菜的緣故。
青龍拉面

沒有平常的木耳卻有甜身的粟米,  而且也加了小小蟹肉和魚子醬。
青龍拉面

整體來說這款特色拉麵頗為特別~岀面無咩拉麵店會以波菜入饡。
青龍拉面

另外也叫了煮蜆和燒魚干,
煮蜆酒味濃郁, 不知不覺連湯也渴完了,
煮蜆

也有濃濃的蒜頭味, 十分喜歡。
煮蜆

而燒魚干也是不錯的餐前小食,

夠香口。
燒魚干

整體黎講兩碗拉面湯底出色,麵質配料都有水準, 店員也面帶笑容, 到這裡晚餐也是不錯的選擇。
叉燒
半熟玉子