2018-11-19
我是<為食小肥兔>🐰,但我嫁咗俾一個好鍾意睇奇幻電影的<獅子大人>🦁老公😅😅😅就係知佢好鍾意奇幻電影,所以今日帶佢去一個充滿奇幻元素嘅餐廳開飯,給他一個驚喜。🎊🎊🎊餐廳位於尖沙咀,名叫<魔衣櫥咖啡廳>。上到大廈一樓就已經好似去到另一個世界一樣,暗黃嘅燈光加上魔法袍同紅絲絨,魔幻之旅正式開始。Magic START~~🔮🔮🔮打開衣櫃門(即係餐廳大門😅)入到去就係魔法嘅世界。場上名畫中人物會走出來現身跟我說話嗎??😛😛😛仲有呢個彷書櫃的設計,令我不期然想起可能移動其中一本書就會啟動機關,將我帶到另一個奇幻國度。🦄🦄🦄醒醒吧小肥兔!!😵😵😵唔好顧住玩而唔記得食飯吖😂😂😂〈傳統俄式羅宋湯〉侍應先生在送到每一道菜式時都會詳細介紹一番,不但令客人瞭解到菜式🥘的烹調方法外還瞭解到其特別之處✨,值得一讚。👍🏻👍🏻👍🏻有別於坊間多數餐廳的做法,這道羅宋湯選用真正的蔬菜🥦,鮮肉🐮及骨頭熬成,並非加上大量的茄膏🥫粗製濫造。所以充滿了蔬菜的清甜和肉味的香濃🐮,我和獅子老公🦁也異口同聲說這個絕對是我們人生中最好味的羅宋湯首位👑👑👑〈美國穀飼牛肩膀牛扒8oz〉牛肩膀
醒醒吧小肥兔!!😵😵😵唔好顧住玩而唔記得食飯吖😂😂😂
〈傳統俄式羅宋湯〉
〈美國穀飼牛肩膀牛扒8oz〉
牛肩膀本身就是牛隻活動得較多的位置,所以本身已經非常腍滑,根本不用加任何鬆肉粉或其他添加劑。
廚師先把牛肩膀牛扒預早用慢煮的方法precook,待客人正式點餐時才把表面輕輕煎熟。所以既有慢煮的那種軟滑口感外亦不失輕煎的那種香脆感。
嫩滑軟腍的牛扒🐮內裏近乎沒有纖维,入口即溶的!!肉味濃郁又多肉汁💦,餘韻悠長,齒頰留香。高分高分高分👍🏻👍🏻👍🏻
〈法國黃雞胸8oz〉
黃雞胸🐥同樣選用慢煮的方法,所以同樣肉質柔滑不肥膩~~
半點多餘的肥膏也沒有,即使減肥中的女生也可以放心吃。🏃🏻♀️💪🏻💪🏻
〈Oolong Rose Tea〉
晚餐後來杯淡淡的烏龍玫瑰茶,清新優雅,感覺舒適。🍵🍵🍵
總結:有靚裝修又有滿滿心思煮成的美食,今晚真係Magic又Amazing🔮🔮🔮