2018-11-19 42 瀏覽
我是<為食小肥兔>🐰,但我嫁咗俾一個好鍾意睇奇幻電影的<獅子大人>🦁老公😅😅😅就係知佢好鍾意奇幻電影,所以今日帶佢去一個充滿奇幻元素嘅餐廳開飯,給他一個驚喜。🎊🎊🎊餐廳位於尖沙咀,名叫<魔衣櫥咖啡廳>。上到大廈一樓就已經好似去到另一個世界一樣,暗黃嘅燈光加上魔法袍同紅絲絨,魔幻之旅正式開始。Magic START~~🔮🔮🔮打開衣櫃門(即係餐廳大門😅)入到去就係魔法嘅世界。場上名畫中人物會走出來現身跟我說話嗎??😛😛😛仲有呢個彷書櫃的設計,令我不期然想起可能移動其中一本書就會啟動機關,將我帶到另一個奇幻國度。🦄🦄🦄醒醒吧小肥兔!!😵😵😵唔好顧住玩而唔記得食飯吖😂😂😂〈傳統俄式羅宋湯〉侍應先生在送到每一道菜式時都會詳細介紹一番,不但令客人瞭解到菜式🥘的烹調方法外還瞭解到其特別之處✨,值得一讚。👍🏻👍🏻👍🏻有別於坊間多數餐廳的做法,這道羅宋湯選用真正的蔬菜🥦,鮮肉🐮及骨頭熬成,並非加上大量的茄膏🥫粗製濫造。所以充滿了蔬菜的清甜和肉味的香濃🐮,我和獅子老公🦁也異口同聲說這個絕對是我們人生中最好味的羅宋湯首位👑👑👑〈美國穀飼牛肩膀牛扒8oz〉牛肩膀

醒醒吧小肥兔!!😵😵😵唔好顧住玩而唔記得食飯吖😂😂😂
傳統俄式羅宋湯

〈傳統俄式羅宋湯〉

美國穀飼牛肩膀牛扒8oz

〈美國穀飼牛肩膀牛扒8oz〉
牛肩膀本身就是牛隻活動得較多的位置,所以本身已經非常腍滑,根本不用加任何鬆肉粉或其他添加劑。

廚師先把牛肩膀牛扒預早用慢煮的方法precook,待客人正式點餐時才把表面輕輕煎熟。所以既有慢煮的那種軟滑口感外亦不失輕煎的那種香脆感。

嫩滑軟腍的牛扒🐮內裏近乎沒有纖维,入口即溶的!!肉味濃郁又多肉汁💦,餘韻悠長,齒頰留香。高分高分高分👍🏻👍🏻👍🏻
法國黃雞胸8oz

〈法國黃雞胸8oz〉
黃雞胸🐥同樣選用慢煮的方法,所以同樣肉質柔滑不肥膩~~

半點多餘的肥膏也沒有,即使減肥中的女生也可以放心吃。🏃🏻‍♀️💪🏻💪🏻
oolong rose tea

〈Oolong Rose Tea〉
晚餐後來杯淡淡的烏龍玫瑰茶,清新優雅,感覺舒適。🍵🍵🍵

總結:有靚裝修又有滿滿心思煮成的美食,今晚真係Magic又Amazing🔮🔮🔮
2018-11-07
傳統俄式羅宋湯
美國穀飼牛肩膀牛扒8oz
法國黃雞胸8oz
oolong rose tea
2018-11-19 41 瀏覽
最近去了尖沙咀一間別緻餐廳,[魔衣櫥咖啡廳]🍽🍽 室內的藍色牆掛滿不同人像,加上用古銅為主的設計甚為特別。另一邊就是一個巨型書櫃放滿了不少魔法工具、木偶、書籍,加上燈光效果,好像走入了魔法世界般🔮🔮餐廳樓底頗高,空間感足夠,又可以透過落地窗望到尖沙咀街景!餐牌都有特別設計,好似一個尋寶路線圖💰不過我地係尋美食西班牙羊頸肉配法國羊肉腸 $278 我地都係第一次食羊頸肉,帶有少量脂肪,口感好軟腍,而且冇咩羶味,幾岩初食羊肉既朋友~ 羊肉腸皮脆多汁,帶有嚼口。大廚控制火候剛剛好,肉質呈微微粉紅色,鮮嫩肉腍蟹膏蟹肉闊條麵 $168 上菜先知原來闊條麵改左做全蛋麵,麵條幼身,充滿蛋香,蟹膏比例比想像中多,加上芝士一齊食都幾夾,又唔會太膩 只是蟹肉少了點,麵條煮得太碎,不夠完整~芝士蛋糕 $58全自家制的cheesecake,裝飾都好有心思,有朱古力做既蝴蝶、風乾檸檬片。蛋糕口感軟身,加上芒果汁,感覺清新不膩烏龍茶 最後點了烏龍茶作結,就連杯具都特別精緻 ~
最近去了尖沙咀一間別緻餐廳,[魔衣櫥咖啡廳]🍽🍽

室內的藍色牆掛滿不同人像,加上用古銅為主的設計甚為特別。

餐廳樓底頗高,空間感足夠,又可以透過落地窗望到尖沙咀街景!

餐牌都有特別設計,好似一個尋寶路線圖💰不過我地係尋美食

西班牙羊頸肉配法國羊肉腸 $278

大廚控制火候剛剛好,肉質呈微微粉紅色,鮮嫩肉腍

蟹膏蟹肉闊條麵 $168

只是蟹肉少了點,麵條煮得太碎,不夠完整~

芝士蛋糕 $58

烏龍茶

最後點了烏龍茶作結,就連杯具都特別精緻 ~

• 西班牙羊頸肉配羊肉腸
2018-11-18 27 瀏覽
走進魔法王國 品嚐非一般美食💕💕1. 水牛城雞翼水牛城雞翼一客六隻大大隻,肉汁非常豐富,小小辣一向喜歡食水牛城雞翼嘅小編都讚嘆不絕。肉質方面,絕對不像雪藏雞翼,咬口十足!2. 西班牙火腿拼盤西班牙火腿配上橄欖食 配搭一流!!火腿嘅油香 令人想一食再食3. 法國黃雞胸雞肉煮得絕不鞋口 系餐廳signature dish 😋4. 西班牙羊頸肉拼法國羊肉腸喜歡食羊嘅朋友一定唔可以錯過!!!羊頸肉肉質鬆化 配上羊嘅脂肪香 正!!羊肉腸 味道濃郁 👍🏻👍🏻👍🏻5. 士多啤梨特飲清甜 底部有果肉 絕不馬虎
走進魔法王國 品嚐非一般美食💕💕

1. 水牛城雞翼
水牛城雞翼一客六隻
大大隻,肉汁非常豐富,小小辣
一向喜歡食水牛城雞翼嘅小編都讚嘆不絕。
肉質方面,絕對不像雪藏雞翼,咬口十足!

2. 西班牙火腿拼盤
西班牙火腿配上橄欖食 配搭一流!!
火腿嘅油香 令人想一食再食

3. 法國黃雞胸
雞肉煮得絕不鞋口 系餐廳signature dish 😋

4. 西班牙羊頸肉拼法國羊肉腸
喜歡食羊嘅朋友一定唔可以錯過!!!
羊頸肉肉質鬆化 配上羊嘅脂肪香 正!!
羊肉腸 味道濃郁 👍🏻👍🏻👍🏻

5. 士多啤梨特飲
清甜 底部有果肉 絕不馬虎

2018-11-18 21 瀏覽
As a MASSIVE Harry Potter nerd, I’m so happy to finally come here for the long anticipated magical dinner😍 The decor and ambience were exactly like I expected- dark and elegant.I read from previous reviews on Openrice that they had dinner sets but we were informed that they had switched to a la carte menu instead.I had the mushroom soup for starter and it was delicious! Very rich in mushroom flavor and the foam on top made the texture even more smooth to drink. Lovely presentation too.As for mai

As for mains, we had the pork chop and the black truffle risotto.

The pork chop was absolutely amazing!! The slow-cook method gave the meat a very tender and juicy texture and the portion was huge! It tasted good already without dipping in the sauce!!

The black truffle risotto is pretty nice too. We could already smell the aroma of black truffle before we even started eating. The risotto was nicely done to give it a pretty chewy texture instead of completely soggy one.

hkfoodtour’s official verdict: Highly recommend this place for all magic geeks!! Have a magical evening y’all!😍
  • Mushroom  Cappuccino
2018-11-17 1092 瀏覽
呢間位於尖沙咀金巴利道MW Plaza嘅餐廳,環境好有feel,好似處於魔法世界,去左哈利波特嗰邊嘅國度,設計擺放左好多魔法書,餐具都別具用心,襯托得好古典優雅!餐牌都係以地圖形式呈現,的確好有心思,而每道菜店員都會解釋做法,非常專業!茴香焗海蝦沙律 $98沙律菜非常新鮮,食落係爽脆嘅,配嘅醬汁亦唔油膩,十分清新!海蝦味道鮮美,有7隻之多,好滿足!馬賽漁夫湯 $138呢個湯係結合左魚嘅精華,紅衫魚、蝦、青口、蜆肉全部都係另外煮完再放上去,確保唔會過老,好多功夫。但味道就無我想像中咁好,可能唔係太啱我口味。。而且魚肉有點鞋口,感覺蘑菇湯會更好!炸桂魚配手切薯角 $118呢個就真係推薦啦!係我暫時食過最好食嘅炸魚!桂魚唔係冰鮮貨,係新鮮去骨切落嚟,再沾粉即炸!切落去外脆內嫩嘅口感真係好正!一食就知係新鮮魚,鮮甜肉嫩,仲有魚皮好滑,整體就係外皮又脆又香,魚肉就好juicy!薯角係成個細薯仔連皮切去炸,又係好新鮮,薯香十足,配他他醬好好味!法國黃雞胸(8oz) $198雞胸肉慢煮後再焗製,估唔到雞胸都可以做到咁嫩咁多肉汁,真係好出色!伴碟嘅全部都係有機蔬菜,色彩繽紛,薯蓉都好幼滑,好好食!白鴿

茴香焗海蝦沙律 $98

馬賽漁夫湯 $138

炸桂魚配手切薯角 $118
呢個就真係推薦啦!係我暫時食過最好食嘅炸魚!

法國黃雞胸(8oz) $198

白鴿脾橄欖醬意大利飯 $158
白鴿脾應該就係乳鴿吧,肉雖小但很嫩滑,皮都燒得好香,下面意大利飯用橄欖醬大大減低膩感,入面有蘑菇洋蔥,愈食愈開胃,意大利飯口感正宗,唔會太硬,煙韌帶香!

整體感覺食物水準高,大多用新鮮貨色,環境設計具特色,係食飯好地方!
2018-11-17 31 瀏覽
同老公去咗尖沙咀買嘢,shopping完之後行到好攰我地兩公婆喺尖沙咀食來食來都係諾士佛台的西餐廳,又唔坐得耐,又嘈,咁啱經過見到有間新開的西餐!咁我老公入咗去試餐牌好多選擇亦都比較另類,首先頭盤嚟咗黑毛豬西班牙風乾火腿拼盤超正的甘香味,不太鹹水牛雞中翼不得了,食過咁多間最好食係呢度, 雞翼味道夠濃郁,佢嘅芝士醬好香成兜將俾我哋點晒白鴿脾橄欖醬意大利飯,白鴿脾好滑,加埋意大利飯好夾!最後西餐離不開食牛扒,牛扒唔太老,油脂分泌非常平均, 原來餐廳係用慢煮,唔怪得知七成都唔鞋口呢度杯嘢飲都好好味地方乾淨,唔太嘈,最少可以同我老公傾到計
同老公去咗尖沙咀買嘢,shopping完之後行到好攰

餐牌好多選擇亦都比較另類,

首先頭盤嚟咗黑毛豬西班牙風乾火腿拼盤

超正的甘香味,不太鹹

成兜將俾我哋點晒

白鴿脾橄欖醬意大利飯,白鴿脾好滑,加埋意大利飯好夾!

呢度杯嘢飲都好好味

地方乾淨,唔太嘈,最少可以同我老公傾到計

2018-11-16 39 瀏覽
𨋢門一打開已經覺得好特別,感覺即將要進入一個神秘嘅魔衣櫥🤣入到嚟覺得呢度嘅裝修好特別,一排好高嘅書櫃竟然有個隱藏門入vip房,周圍嘅燈光都好有情調,幾岩嚟拍拖撐枱腳老闆拎menu 過嚟介紹,一睇就連menu都落在唔少心思,好似一幅藏寶圖咁,睇得出佢地每樣嘢都做得好細緻!👍🏻老闆話佢哋以前晚餐係做開set dinner, 依家就有散叫啦!首先我哋頭盤就要左個白酒忌廉汁煮藍青口,每逢上菜老闆都會先介紹一下道菜嘅煮法,呢個青口嘅汁好香濃,襯托起青口嘅鮮味,恰到好處!另外我哋就叫咗個蟹膏蟹肉天使麵,嚟到見到上邊果舊蟹膏就流口水了!老闆提我地要先撈勻晒成個汁先好食,蟹不嬲係我至愛,呢個意粉完完全全地充滿着蟹嘅鮮甜味同混合住芝士嘅香濃,係我杯茶!除此之外我哋叫左一個好特別嘅白鴿脾橄欖醬意大利飯,感覺似食緊乳鴿,好滑!我哋仲有叫咗一個黑毛豬T骨扒,老闆話佢哋會先慢煮,先至再攞去煎,所以肉質係非常之滑,而且夠晒厚身,啖啖肉!唔係一般豬扒可以媲美😋朋友就叫左澳洲牛扒,佢哋話肉味好濃而且好juicy!食扒梗係要配酒啦!最後就食埋呢一個柚子雪芭,為餐畫上完美句號。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
𨋢門一打開已經覺得好特別,感覺即將要進入一個神秘嘅魔衣櫥🤣

除此之外我哋叫左一個好特別嘅
白鴿脾橄欖醬意大利飯,感覺似食緊乳鴿,好滑!

朋友就叫左澳洲牛扒,佢哋話肉味好濃而且好juicy!

食扒梗係要配酒啦!

一向係harry porter 的忠粉, 但凡魔幻的東東都着迷上星期剛好是閨蜜的生日, 我另一好友就提議大家一塊兒去尖沙咀 - 魔衣櫥去吃飯說那裡食物相當高質, 而且佈置很合我的口味着我一定要試試好啦, 生日飯就在那裡吃吧~ 魔衣櫥在尖沙咀美麗華直行, 地址都好找,上到去, 佈置真的很魔幻!看, 這個書櫥就好似有魔法一樣,有很多書本, 亦有骨頭, 好有心思喲! 桌子上的裝置都極盡心思, 就連刀刀叉叉都是美美的 每桌會放上二枝水, 那是要付款(約五十餘元一枝)喲, 餐廳沒有提供免費食水 所以如果不想飲水的話, 那就要order 飲品了~ 餐牌好像尋寶地圖一樣, 食物選擇雖不多亦不少, Starter, snacks, main, desserts, pasta, Soup樣樣齊, 價位方面會略高, 不過吃過你都會認同是物有所值呢~ 我們點了:- - 玫瑰茶 - 蘋果汁 - 蟹膏蟹肉鮮闊條麵 - 美國穀飼牛肩膀牛扒 - 炸鮭魚配手切薯角炸鮮魷魚圈 泡沫蘑菇湯 伊比利亞黑毛豬火腿併西班牙風乾腸拼盤 西班牙羊頸肉併法國羊肉腸 蟹膏蟹肉鮮闊條麵 玫瑰茶 - 價位是略貴

上星期剛好是閨蜜的生日, 我另一好友就提議大家一塊兒去
尖沙咀 - 魔衣櫥去吃飯
說那裡食物相當高質, 而且佈置很合我的口味
着我一定要試試
好啦, 生日飯就在那裡吃吧~

魔衣櫥在尖沙咀美麗華直行, 地址都好找,

上到去, 佈置真的很魔幻!
看, 這個書櫥就好似有魔法一樣,
有很多書本, 亦有骨頭, 好有心思喲!

桌子上的裝置都極盡心思, 就連刀刀叉叉都是美美的
所以如果不想飲水的話, 那就要order 飲品了~

餐牌好像尋寶地圖一樣, 食物選擇雖不多亦不少,
價位方面會略高, 不過吃過你都會認同是物有所值呢~

我們點了:-
- 玫瑰茶
- 蘋果汁
- 蟹膏蟹肉鮮闊條麵

- 美國穀飼牛肩膀牛扒
- 炸鮭魚配手切薯角

玫瑰茶 -

價位是略貴 (HKD 75), 以古典茶壺盛着玫瑰香茶,
服務員着我們先讓茶焗在茶壺, 待3-5分鐘, 讓茶香再濃厚一點就可以飲用~
茶味真的比較濃郁芬芳,
有好香好濃厚既玫瑰香味, 好好飲!

蘋果汁-
這裡果汁全都是四十八元, 價位可以接受,因為加了冰的闗係,
蘋果味道稍淡, 不過就較易入口和透心涼!

蟹膏蟹肉鮮闊條麵 -

以鮮嫩既蟹膏蟹肉伴以彈彈闊條麵, 蟹味算突出,
上面再放上濃郁惹味的蟹膏, 再伴以薄薄既芝士片, 濃淡得宜, 女生應喜歡~

用慢煮方式約64度30分鐘再煎香,再落木板烤焗所以有煙薰味
牛扒質感真的超入味超嫩滑喲!!! 切落去就感到好多汁了!
服務員說牛扒是無添加,能夠真正食到牛扒既鮮味
只要用好少既醃料醃製,再慢煮
煎香牛扒表面鎖汁鎖水,再放上木板再焗
所以食落去又淋滑又有咬口了!
好好食呀, 必點!

炸鮭魚配手切薯角 -

用上新鮮既桂花魚連皮和肉來炸, 與坊間的雪迷藏貨又硬又實大有分別!
這款真的表皮好香脆, 炸漿又唔厚, 魚肉食落去好嫩滑喲,
再加上有層魚皮, 多了份香脆和口感
配以他他醬, 其味無穹!

魔衣櫥咖啡廳
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza 1樓
2018-11-14
1 分鐘 (堂食)
2018-11-14 955 瀏覽
為左慶祝近期完成的一個大project,我地決定今晚食好d,揀左尖咀的呢間魔衣櫥咖啡廳。走進Weisley’s Wardrob 感覺氣氛很神秘,環境布置得很用心,可見店主不只單純想給客人味覺的享受,更想表達魔幻世界給人帶來的驚喜同快樂,可以休閒愉快的享受晚餐。餐牌設計成航海地圖,配合整個環境的主題,很有趣,從前菜到主菜,仲有甜品,來一個魔幻美食之旅吧。餐廳很多影相位,一定要打卡。炸桂魚配手切薯條選用桂花魚,薄薄的炸粉有魚皮,魚肉比普通魚柳更厚實更有口感,手工薯條系超厚切,用焗的方式,更健康,很飽肚。馬賽漁夫湯侍應服務態度好好,會好親切的介紹野食,令我們更了解食物的制做過程,好似呢道湯,原來系用魚骨,魚肉一直煲,等到我們落左order,就會再加海鮮再煲,所以湯底會很濃,很有魚味,望出窗外是車水馬龍的尖咀,細細品嚐漁夫湯,心情很好。泡沫磨菇湯,整成cappuccino 咁,好別緻,要攪混先飲,磨菇味好濃郁。蟹膏蟹肉鮮闊條麵,因為餐牌改左,變左幼麵,不過味道幾好,意粉好滑,擺盤好靚,蟹肉蟹膏很多,整碟意粉都十分香濃。黑松露磨菇意大利飯黑松露系現場切片,食材質素好高,不是普通罐頭貨色,更香濃。

餐廳很多影相位,一定要打卡。
炸桂魚配手切薯條
馬賽漁夫湯
黑松露磨菇意大利飯
黑松露系現場切片,食材質素好高,不是普通罐頭貨色,更香濃。
2018-11-13
今日晚上同朋友行完尖沙咀 黎到朋友推薦既法國菜餐廳 一出𨋢已經覺得好得意 同個名一樣 有魔衣櫥既感覺 而入到去 又係另一個感受— — 環境好靚 好有格調 有個大玻璃窗睇到尖沙咀既街景餐牌設計亦幾有心思餐廳職員好用心介紹佢地既期間限定菜式最後我地叫左5個dishes 同一杯橙汁,普遍上菜速度都幾快,係其中一個主菜要等比較耐,職員都好誠懇咁同我地解釋原因,仲送左杯果汁比我地表示歉意 ,真係好有心,係香港好難得有咁好既服務態度第一道菜係前菜既忌廉法國藍青口,呢個真係勁驚喜,因為佢既忌廉汁真係整得好好味,一粒粒咁連湯入口真係味蕾既享受青口亦幾嫩滑,有海水味,好驚喜係我最鐘意既dish之後就係Mushroom Cappuccino, 賣相好靚 湯既菇味都好香 口感上因為有啲泡 好特別 羊肉同羊肉腸 每一口都係肥美嫩滑既羊肉同濃濃既肉汁羊肉腸亦好香 羊味好出 濃得黎啱啱好 唔會over, 鐘意食羊既人一定會鐘意期間限定既菜式係鵪鶉入面有risotto 原隻上菜後 職員會幫你切開 就會見到入面既Risotto啦 肉質頗滑 醬汁味道濃得黎唔會過火 Risotto口感控制得都ok 飯粒內半生熟 不過個人

餐牌設計亦幾有心思
餐廳職員好用心介紹佢地既期間限定菜式
,係香港好難得有咁好既服務態度

青口亦幾嫩滑,有海水味,好驚喜
係我最鐘意既dish

之後就係Mushroom Cappuccino,

賣相好靚 湯既菇味都好香 口感上因為有啲泡 好特別

羊肉同羊肉腸

每一口都係肥美嫩滑既羊肉同濃濃既肉汁

期間限定既菜式
係鵪鶉入面有risotto
原隻上菜後 職員會幫你切開 就會見到入面既Risotto啦 肉質頗滑 醬汁味道濃得黎唔會過火 Risotto口感控制得都ok 飯粒內半生熟 不過個人覺得有點偏向太生 再熟dd口感彈牙d會更正~

甜品雖然表面睇好似普通泡芺 但食落就feel到分別
入面係包住香濃足料既朱古力cream

最後埋單900
兩個人食 份量夠我地食到飽一飽

而且夠曬滋味 好滿足既一餐!
會再黎!

2018-11-13 70 瀏覽
《怪獸與葛林戴華德之罪》就快上畫,食正魔法主題熱潮,俾我發現呢間餐廳,淨係聽到個名叫魔衣櫥,就要過來食飯打咭~裝修好有魔法FEEL,唔講以為去左霍格華茲交誼廳呢個睇落咁靚的書架,原來係一個暗門,入面有間房的~設計相當用心!連menu都成幅劫盜地圖咁之前係set dinner形式,近期轉左menu,變左散叫,選擇更加 flexible~馬賽漁夫湯$138《火盃的考驗》妙麗向榮恩提起的法國湯用左唔同的海鮮熬製而成,所以有濃濃腥甜鹹味,成日都飲開紅湯/白湯,不妨試下唔係度度都有的馬賽漁夫湯黑松露蘑菇意大利飯$148黑松露同埋蘑菇永遠都係絕配,松露配上奶油很香口,加上米飯偏硬身一點,唔黏口,口感很好。白酒忌廉汁煮法國青口$138青口很鮮甜又唔腥,調味也做得不錯,很惹味。卡邦尼意粉$148一上枱已經覺得好靚~卡邦尼雖然好似好多地方有得食,但其實經典之所以為經典,就因為美味啦~Ronin Hood $108味道很清爽的cocktail,飲落有青瓜香,很清甜,酒精濃度應該不高,酒量不好也可以放心嘗試~整體來講,餐廳環境舒適,佈置美觀,連餐牌都做得很有心思,淨係食氣氛都會覺得開心~當然食物味道也不錯,
《怪獸與葛林戴華德之罪》就快上畫,

裝修好有魔法FEEL,唔講以為去左霍格華茲交誼廳

呢個睇落咁靚的書架,原來係一個暗門,入面有間房的~
設計相當用心!

連menu都成幅劫盜地圖咁

之前係set dinner形式,近期轉左menu,
變左散叫,選擇更加 flexible~

馬賽漁夫湯$138
《火盃的考驗》妙麗向榮恩提起的法國湯

用左唔同的海鮮熬製而成,
所以有濃濃腥甜鹹味,
成日都飲開紅湯/白湯,不妨試下唔係度度都有的馬賽漁夫湯

黑松露蘑菇意大利飯$148
黑松露同埋蘑菇永遠都係絕配,松露配上奶油很香口,
加上米飯偏硬身一點,唔黏口,口感很好。

白酒忌廉汁煮法國青口$138
青口很鮮甜又唔腥,調味也做得不錯,很惹味。

卡邦尼意粉$148
一上枱已經覺得好靚~
卡邦尼雖然好似好多地方有得食,
但其實經典之所以為經典,就因為美味啦~
Ronin Hood $108
味道很清爽的cocktail,飲落有青瓜香,
很清甜,酒精濃度應該不高,
酒量不好也可以放心嘗試~

整體來講,餐廳環境舒適,佈置美觀,
連餐牌都做得很有心思,淨係食氣氛都會覺得開心~
當然食物味道也不錯,喜歡影相的朋友可以一試!
2018-11-04
| 🎡魔幻衣櫥Fine Dining😍 | .✨【🐂美國榖牛肩扒8oz】$268 超濃郁牛肉味 ☺️肉質入口即溶好嫩滑店員好貼心 提我地無需加鹽/醬汁🤤點左medium rare 好juicy.。 ✨【🦀蟹肉蟹膏闊條麵】$168 好鮮蟹味 每啖都有蟹肉絲🤩可惜闊條麵過軟。✨【🦐烤雅支竹大蝦沙律】$98 大蝦新鮮彈牙 Artichokes焗完帶出蔬菜甜味醬汁有檸檬🍋清香。✨【🍄泡沫蘑菇湯】$78 新鮮蘑菇即打制成 唔會膩 大多餐廳都會落無cream但呢個無 食落每口都係蘑菇蓉😝 .. ✨【🐚香辣白酒炒蜆】$88 重牛油香味 雖然有d鹹但飲左幾口😙 ..———————————————— .🌟魔衣櫥咖啡廳📮尖沙咀金巴利道40號MW Plaza 1樓————————————————
| 🎡魔幻衣櫥Fine Dining😍 | .

✨【🐂美國榖牛肩扒8oz】$268

醬汁有檸檬🍋清香

✨【🍄泡沫蘑菇湯】$78
新鮮蘑菇即打制成
唔會膩 大多餐廳都會落無cream
但呢個無 食落每口都係蘑菇蓉😝 .
✨【🐚香辣白酒炒蜆】$88
重牛油香味
雖然有d鹹但飲左幾口😙 .
———————————————— .
🌟魔衣櫥咖啡廳
📮尖沙咀金巴利道40號MW Plaza 1樓
————————————————
2K
🎪走進魔法王國 坐享法式料理體驗🤹🏻‍♀️ 店內充滿魔幻感,裝修擺設明顯花過心思🎀 😜古銅色的餐具和食物擺碟更顯高尚感覺🍽 #weisley #weisleywardrobecafebar ====—====—====—====— 🍄Mushroom Cappuccino☕️ 泡沫蘑菇湯($78) 賣相十足Cappuccino一樣,淡淡蘑菇香,濃郁美味! . 🥓Deep Fried Bacon Potato Chips 🥔🍟 炸煙肉薯條($68) 新鮮薯仔壓成薯蓉,再加入煙肉炸成一條條薯條,認真花功夫! . 🐄American Grain Fed Flat Iron 🥩 美國穀飼牛肩膀牛扒($268) 店員推介的牛肩膀牛扒肉香味濃,軟腍可口,連平日不太喜歡啖啖肉的我也忍不住多吃2件😋 . 🦀Brown Meet Crab Meat Eagliacelle with Earragon Butter Sauce 🍝 蟹膏蟹肉鮮闊條麵($168) 以白蘭地和蒜蓉起穫的闊條麵特別香口,蟹膏蟹肉份量絕不吝嗇👍🏻 . 🍰Cheese
🎪走進魔法王國 坐享法式料理體驗🤹🏻‍♀️

店內充滿魔幻感,裝修擺設明顯花過心思🎀

😜古銅色的餐具和食物擺碟更顯高尚感覺🍽

====—====—====—====—

🍄Mushroom Cappuccino☕️

泡沫蘑菇湯($78)

賣相十足Cappuccino一樣,淡淡蘑菇香,濃郁美味!

炸煙肉薯條($68)

新鮮薯仔壓成薯蓉,再加入煙肉炸成一條條薯條,認真花功夫!

美國穀飼牛肩膀牛扒($268)

蟹膏蟹肉鮮闊條麵($168)

🍰Cheese Cake🧀 ($58)

芝士蛋糕

荔枝芒果蛋糕🍰每天新鮮製作,味道清新,連裝飾的朱古力🍫也製好吃😜

🍹Canary ($78)

🍑Fresh Peach, 🍋Passion Fruit, 🍍Pineapple Juice, 🍸Soda

====—====—====—====—
2018-11-02
2018-11-12 32 瀏覽
朋友是超級哈里波特迷, 自從上月見到魔衣櫥咖啡廳的廣告, 就決定了要帶她來慶祝生日!一坐下她已興奮死了, 除了餐牌像哈里波特中的地圖, 更有大大個充滿魔法書的書櫃, 超好FEEL~泡沫蘑菇湯 ($78) _ 推薦指數: 4/5用杯載著, 加上上面的泡泡, 猶如一杯cappuccino, 打卡一流!蘑菇味重, 口感細幼, 不濃味, 所以啖啖都是蘑菇香~馬賽漁夫湯 ($138) _ 推薦指數: 4/5馬賽漁夫湯入面有大量海鮮: 蜆, 魚, 大蝦和青口等。味道真係很鮮甜, 有點像蒸海鮮後在碟下的精華, 每一口都既鮮甜又好味!白酒忌廉汁煮法國藍青口 ($138) _ 推薦指數: 5/5重點推介!!! 藍青口雖然不大隻, 但肉質真的很嫩, 肯定不是雪得硬蹦蹦的青口~而且調味都是一流! 白酒加上忌廉汁, 不會重口味, 反而令藍青口昇華到另一層次!美國穀飼牛肩膀牛扒8oz ($268) _ 推薦指數: 5/5另一重點推介!!! 熟度剛好, 牛味重, 肉質又腍又嫩, 一點根都沒有! 煮的技巧和肉的質素缺一都沒可能做出如此高質的扒呢~而旁邊的配菜都有一定水準, 我倆將所有配菜都清掉!蟹膏蟹肉全蛋麵 ($

泡沫蘑菇湯 ($78) _ 推薦指數: 4/5

蘑菇味重, 口感細幼, 不濃味, 所以啖啖都是蘑菇香~

馬賽漁夫湯 ($138) _ 推薦指數: 4/5

馬賽漁夫湯入面有大量海鮮: 蜆, 魚, 大蝦和青口等。

煮的技巧和肉的質素缺一都沒可能做出如此高質的扒呢~

而旁邊的配菜都有一定水準, 我倆將所有配菜都清掉!

蟹膏蟹肉全蛋麵 ($168) _ 推薦指數: 3/5

原本是跟闊條麵, 但當天沒貨, 所以轉了全蛋麵。
蟹膏份量不少, 而且是用新鮮蟹膏, 不是用罐頭, 所以不會腥~蟹肉份量都不少, 每口都食到絲絲的蟹肉!!
但失敗之處是調味調得真得太淡了~
2018-11-11 34 瀏覽
今晚同朋友去尖咀睇婚紗行過覺得呢間餐廳個名幾特別魔衣櫥咁就入去試吓 坐落環境舒適 枱面有二支礦泉水 一支有氣 一支冇氣 我哋開咗支有氣的 有少少咸跟住叫左兩個湯 羅宋湯 超香濃蕃茄加牛肉味另一個泡沫蘑菇湯 餐廳用新鮮蘑菇即打制成 好滑小食我地叫左水牛雞翼 少少酸少少辣 好醒胃主菜方面叫左澳洲頂級肉眼 5成熟岩岩好入口口感嫩滑 好香牛味 配菜方面 廚師用慢火烹調鎖住本身嘅水份 特別好食最後加多個卡邦尼意粉 意粉煮得爽口彈牙 加埋洋蔥煙肉芝士片 口感豐富 正
今晚同朋友去尖咀睇婚紗
行過覺得呢間餐廳個名幾特別魔衣櫥