2018-04-29 114 瀏覽
If you are a fan of Harry Potter, then you would know about Weasley's family.At Weisley's Wardrobe, it is a theme inspired restaurant with magical dinner sets.A secret book shelf which is also a door.The menu has two dinners to choose from where you can choose three or five courses.Here is a glimpse of both those dinners.Every course was beautifully presented and well executed.++Set 1Pan Fried Salmon cubes with Sago Crackers:A fun way to start dinner with these tasty seaweed and sago crackers.Th
Set 1

The seafood bouillabaisse was really good because the broth had a strong seafood flavour packed with so much shellfish in the bowl.

The panfried fish still had the skin attached, hence retaining taste and moisture on top of delicious quinoa.

Set 2:
For the other set, there was creamy and nutty chestnut soup.
The mains was a huge lean and juicy chicken breast paired with silky buttery mash.

The main course was cute little quail legs on risotto which was filling and satisfying.

Finished with the hojicha cheesecake which was a perfect ending as it was light and not too sweet.

Weisley's Wardrobe is definitely a great place for dinner in a lovely environment and you can even try on the outfits at the entrance for photos.
1K
2018-04-29 1142 瀏覽
香港主題餐廳都唔少,但大多把所有火力集中係decoration 同theming 上,食物質素參差....所以對於味道有一定要求既我一向對呢類型餐廳卻步.今次難得有主題餐廳,仲係我之前煲過既Weisley's Wardrobe(好可惜film 被腰斬,拍唔到個最終ending),主打fine dinn. ig 睇過食物相都唔錯,決定試試由門口已經開始有濃厚魔幻色彩decoration. 但魔法袍感覺更加似係Harry Potter🤣天花板高的書櫃作為牆身隔開左間獨立房,後來發現其實架上有card games等小玩意供給消磨時間比起獨立小房,更喜歡出面decoration, 好多油畫,燈飾...連toilet 都有theming. 經過一枱客途中見到佢抱著隻超可愛狗狗. 所以我諗應該可以帶埋寵物上黎食.menu 只有2款,可以選5 courses 或者 3courses,價錢分別係$450 同$310. 分別係少一個appetizer/soup 同一個main/pasta. 不過唔包括飲品,wine 需要另叫西班牙鬆脆包配鵝肉醬 ,鵝肉據說係浸油中拆絲,西班牙包第一次試,比起麵包更似係餅

西班牙鬆脆包配鵝肉醬 ,鵝肉據說係浸油中拆絲,西班牙包第一次試,比起麵包更似係餅乾,香脆配上鵝肉醬,底下rocket leaves 減少左鵝肉醬既膩度,唔錯

呢兩個soup 完全係意料之外既驚喜,前面既係馬賽海鮮湯,唔講仲以為係一道菜式. 未見過咁多料既湯,海鮮同湯比例係50/50🤣 有青口,蜆,魚,薯仔等....而且都新鮮,有落點white wine 調味,咁足料湯鮮味自然唔少得.
而栗子忌廉湯就更加係我既菜. 好濃郁既栗子香,口感幼滑,雪凍左完全可以變成一道完美dessert,真係好正. 個人超喜歡,不過朋友話略嫌個忌廉味重左d

main course 慢煮野生灰鯛魚,據說用真空低溫烹煮(如果我無記錯),再煎香外皮. 所以keep 到外皮香脆而肉質嫩滑,不過調味個人覺得可以重番dd. 底下係藜麥,第一眼以為係普通risotto. 但用上藜麥口感更豐富,再加上rocket leaves 感覺好健康.

慢煮法國黃雞胸,肉質軟嫩. 一邊smashed potatoes 口感幼滑,奶油味濃郁. 雞胸配有sauce,聞落好香,但食落總感覺調味比較輕手. 可能我重口味,而呢度追求煮出食材原味.

最後main course 鵪鶉脾risotto,真係好小巧既脾🤣 煎得幾香,以risotto來講口感偏腍,個人喜歡硬身小小,調味還是不錯.

最後dessert 焙茶cheesecake 係另一個驚喜,焙茶味都幾濃郁,口感類似baked cheesecake偏實淨. 一邊紅色原以為係strawberry/mixed berry sauce, 原來係佢地特別調製洛神花汁. 所以有呢種天然鮮艷紅色,而其微酸味道balance 左cheesr cake 既膩.

service 抵讚係每上一道菜都會簡單講解菜式特色,但可能因為坐係房中最入位置,staff 唔可以直接睇到我地. 結果有點被ignore 感覺,想order 菜/refill 水都經常無人served,要自己走出房間搵staff. 如果可能安排番staff 定時入房check 下客人有無要求會更好.
食物都有水準,最驚喜難忘係個soup, appetizer同dessert. 食得出係用心之作

• 焙茶cheesecake
  • 西班牙鬆脆包配鵝肉醬
  • 馬賽海鮮湯
  • 栗子忌廉湯
2018-04-29 638 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。  - -尖沙咀開業不久的的「魔衣櫥咖啡廳」主打法國菜,但餐廳內的佈置和店名一樣,以魔法世界做主題,店內的裝飾和擺設有不少影相位。打開電梯們已見到放置了在魔法電影內常出現的魔法袍、魔法書和貓頭鷹裝飾呢;旁邊有一扇門,推開門就到達魔衣櫥咖啡廳了!餐廳的環境樓底高,坐位間絕不迫狹,整個就係舒適的用餐環境,好耐無試過去一間餐廳係沒有焗促感的。佈置方面很用心,帶有復古氣派,牆壁上的掛畫都充滿中世紀風格;一大片放滿西洋棋、魔法棒、魔法書的書架,影相一流。當晚提供兩款餐牌(平時有三款),都可以選擇要3或5個菜式,用餐時間係三小時,由於法國菜製作需時,出餐較慢,基本上晚市只能做一轉,所以小妹覺得呢度係一個同朋友聚會的好地方。我倆叫左一份3-Course $350同一份5-Course $450,可以一齊食;3-Course包括左前菜、主菜和甜品;5-Course就有前菜、湯、主菜、意粉和甜品,不包括飲品,如果可以包埋餐飲會更加好。值得一讚係上每道菜店員都會細心解說造法和所用的食材,感覺很有誠意!香煎吞拿魚伴西米脆片加上海鹽

一大片放滿西洋棋、魔法棒、魔法書的書架,影相一流。

香煎吞拿魚伴西米脆片
加上海鹽再煎香四邊既吞拿魚,中心仍保持住半熟口感,搭配餐廳自家製既wasabi和豉油所調製既醬汁、西米脆片和三文魚籽,味道同口感豐富左,但所搭配的食材又唔會蓋過吞拿魚的魚味,很特別。

西班牙鬆脆包配鵝肉醬
當天鵝肉醬缺貨便改成蒜片海蝦,當然吸引度降低了,不過爽彈的海蝦搭配鬆脆包又頗開胃。

栗子忌廉湯
第一次飲栗子湯,用上新鮮栗子同忌廉打成,飲落陣陣甘甜栗子味,仲帶點點栗子碎,真係好似食緊栗子咁,喜歡!

慢煮法國黃雞胸
餐廳先將雞胸煎過,再慢煮40分鐘再煎多次,慢煮能鎖住水份,令雞胸食落不會鞋口,雖然食落未至於很滑個種,但肉質夠腍不乾柴,表面雞皮更略帶點脆口。

黃雞胸食落真係雞有雞味,就咁單食都可以,喜歡的可以蘸上餐廳自家調製既雞汁,味道更豐富!不得不提伴碟既忌廉薯蓉都好食,如果份量再多少少就好喇!

鵪鶉脾意大利飯
用上橄欖油煮的意大利飯都跟返正宗既煮法,食落飯粒有咬口,飯芯仍保持住帶點硬的口感;鵪鶉脾食落都夠香,肉質鮮嫩!(好鍾意佢地既碟夠晒熱,食到最尾食物仍能夠保持住溫度!很細心)

白酒忌廉汁藍青口意粉
意粉煮到有Al dente的口感,掛汁程度不錯,忌廉汁係比較杰身個隻,食落奶油味好重,每一啖都好邪惡但又好好食,就係份量不多,男士們未必夠飽。

焙茶芝士餅
飯後一點甜,兩個餐都係跟焙茶芝士餅;芝士餅做得唔錯,食到芝士蛋糕的質感同味道,又食得出焙茶既香氣,很難得的兩者兼具,對小妹來說反而底下的洛神花醬作用不大。這芝士餅我倆食得很滋味,迅速清碟,剛好一人一件唔使爭!
  • 香煎吞拿魚伴西米脆片
2018-04-29 73 瀏覽
通常到主題餐廳 拍照打卡是主要目的 食物是其次 但這間魔法主題餐廳的食物 意外地質素很不錯! 晚餐有2款set menu 可選3或5 courses香煎吞拿魚伴西米脆片.吞拿魚表面煎香 做成半熟的狀態 上面的是以豉油和wasabi做成的泡沫 再配脆片同吃栗子忌廉湯.不是常見的蘑菇湯 而是栗子! 栗子味道好濃 還能咬到細小的栗子粒 忌廉味道不會太搶 以致不會膩口 慢煮野生灰鯛魚.鯛魚經過慢煮 肉質不會便到乾柴 因是野生的關係 比較有口感 不會一咬而散開 魚皮煎香後帶油香! 底下是藜麥飯 加入了魚湯和洋蔥煮 令本身沒什麼味道的藜麥 加添香氣慢煮法國黃雞胸.看外表 雞胸好像不太討好 但原來肉質很嫩滑 沒有雞胸的乾韌 畫龍點睛在於另上的雞汁 令味道提升焙茶芝士餅.焙茶味道突出幽香 口感幼滑 底下有洛神花醬汁 酸酸甜甜的

香煎吞拿魚伴西米脆片.

栗子忌廉湯.

慢煮野生灰鯛魚.

慢煮法國黃雞胸.

焙茶芝士餅.
焙茶味道突出幽香 口感幼滑 底下有洛神花醬汁 酸酸甜甜的

2018-04-28 428 瀏覽
呢倫唔係中菜就係日本菜, 食到有啲悶, 今晚搞搞新意思食法國菜,仲要係以魔幻王國為主題既餐廳: 魔衣櫥咖啡廳! 升降機門一開,燈光有點黑,整個氣氛突然變得鬼秘!未入餐廳前,門口擺放左在一般魔幻電影世界裡面穿著既服飾及擺設!入到餐廳,見到牆上掛住左中世紀既畫象,同埋有魔幻王國出現既物品,氣氛由鬼秘變成魔幻餐廳幾寬敞,坐位舒服,係一個傾計既好地方!仲設有BAR 枱,有格調得黎又有情調!呢間餐廳唔止佈置特別,就連餐具、Menu同杯墊都準備得非常認真!Menu主要有兩個Set可以選擇,可選3個或5 個course,一個以海鮮為主,一個以雞肉為主,我同老公比較鐘意海鮮,所以揀左海鮮5個course。Appetizer – 香煎吞拿魚伴西米脆片吞拿魚切成粒狀,外表煎過很香,上面放左啲wasabi,味道配合起來好清新!而西米脆片食落脆卜卜,質感輕盈,帶有海苔香味,真係幾好味!Soup – 馬賽海鮮湯湯內有好多海鮮,非常足料!有魚、青口、蜆等等,而且店員話呢個湯係用好多魚煮成,味道真係好鮮甜。Main Course – 慢煮野生灰鯛魚灰鯛魚的魚皮煎得好香好脆,肉質嫩滑,魚味濃郁,加少少檸檬汁可以提鮮,

升降機門一開,燈光有點黑,整個氣氛突然變得鬼秘!

Appetizer – 香煎吞拿魚伴西米脆片
Appetizer – 香煎吞拿魚伴西米脆片

Main Course – 慢煮野生灰鯛魚

灰鯛魚的魚皮煎得好香好脆,肉質嫩滑,魚味濃郁,加少少檸檬汁可以提鮮,好食!灰鯛魚下面既係藜麥,有營養又健康
,呢個配搭真係唔錯,感覺好Fresh!仲有配菜既姑好爽口,口感同我地食開既唔同,幾特別!

Pasta –白酒忌廉汁藍青口意粉

有三隻大大既青口,青口好肥美,配上忌廉口感更加Creamy,而且有濃濃既白酒味。意粉比我地平時食開既好粗身,醬汁香濃,每條意粉都掛到醬汁,認真不錯。

Dessert – 焙茶芝士餅

賣相不錯啊!隻蝴蝶係朱古力黎!
淡淡既焙茶味,配上洛神花醬,兩者味道互相配合,兩者味道都係淡淡的,絕對唔會搶左芝士餅既味道,而芝士餅口感十分幼細香滑,並唔會覺得膩
2018-04-27 362 瀏覽
最近睇雜誌, 發現有唔少主題餐廳開張, 我當然也去趁熱鬧, 今次就選了位於尖沙咀的魔衣櫥咖啡廳食飯. 這裡的佈置真係幾靚. 唔好睇少這個書架, 暗藏密室. 其中一間的打開, 入面有VIP房, 私隱度真係夠晒高. 這裡的晚餐套餐, 分別可以五個course, 或者三個course. 我地兩個女仔就各選一個, 一齊食. 前菜係西班牙鬆脆包配鵝肉醬. 賣相幾精緻. 包與鵝肉醬幾夾. 湯友人就選了粟子忌廉湯. 我就選了馬賽海鮮湯. 材料幾豐富, 每款也自鮮美. 唯獨係個湯唔夠熱, 對於我來講, 湯夠熱特別好飲. 由於有兩個套餐, 所以主菜有三款. 慢煮野生灰鯛魚. 魚肉幾嫩滑. 而且以藜麥墊底, 這款是超級食物, 健康又有營養, 多食無防. 慢煮法國黃雞胸. 雞肉幾嫩滑, 味道調教不錯. 鵪鶉脾意大利飯. 平日比較少食鵪鶉脾. 肉質比雞脾肉更嫩滑, 不過份量就相對較細份. 最後當然不少得甜品. 焙茶芝士餅. 賣相幾精緻. 入口有淡淡的焙茶味道, 甜度適中. 這裡的菜式不錯, 不過份量就細了一點, 所以點五個course 也可以食晒.

這裡的佈置真係幾靚.

唔好睇少這個書架, 暗藏密室.

其中一間的打開, 入面有VIP, 私隱度真係夠晒高.

我地兩個女仔就各選一個, 一齊食.

前菜係西班牙鬆脆包配鵝肉醬.

賣相幾精緻.

包與鵝肉醬幾夾.

湯友人就選了粟子忌廉湯.

我就選了馬賽海鮮湯.

由於有兩個套餐, 所以主菜有三款.

慢煮野生灰鯛魚.

魚肉幾嫩滑.

慢煮法國黃雞胸.

慢煮法國黃雞胸

雞肉幾嫩滑, 味道調教不錯.

鵪鶉脾意大利飯.

鵪鶉脾意大利飯

最後當然不少得甜品.

焙茶芝士餅.

賣相幾精緻.

入口有淡淡的焙茶味道, 甜度適中.

鵪鶉脾意大利飯
朋友帶我來到尖沙咀的新開餐廳~魔衣櫥咖啡店食晚飯。 門口好特別,掛了長袍及別致裝飾 。** 餐廳地方樓底特高,十分寬敞,裝潢好有歐洲色彩。*從大書櫃推開進入有個密室,到此進餐。** 只有二款Set menu選擇,最後選了ATLANTIS SET ~ 5 Course $480 per set**開胃前菜【香煎吞拿魚伴西米脆片】 吞拿魚蓉加上脆口的西米脆片, 配搭幾好食,一咬之下,有卜卜脆口感, 伴以肥美的吞拿魚蓉,與火箭菜同食,十份滋味。** Soup【馬賽海鮮湯】 湯呈渾褐色,想不到內有好多海鮮,趁著熱氣先進一口,帶有濃濃鮮甜味,實在是太美味了!**Main Course【慢煮野生灰鯛魚】 野生灰鯛魚以低溫慢煮烹調後煎香,肉質柔嫩滑兼原汁原味,而魚底有健康粒粒藜麥同食,可增加口感。** 【大蝦蕃茄意粉】 這意粉入口酸咪咪,十分開胃, 略吃起來唔夠彈牙, 略為失色,而蝦反而彈牙可口。** 【焙茶芝士餅】 這餅有濃郁綠茶及芝士的香氣, 入口幼滑香甜,讓人一試愛上!
朋友帶我來到尖沙咀的新開餐廳~魔衣櫥咖啡店食晚飯。
門口好特別,掛了長袍及別致裝飾 。
餐廳地方樓底特高,十分寬敞,裝潢好有歐洲色彩。
從大書櫃推開進入有個密室,到此進餐。
只有二款Set menu選擇,
開胃前菜
【香煎吞拿魚伴西米脆片
吞拿魚蓉加上脆口的西米脆片,
配搭幾好食,一咬之下,有卜卜脆口感,
伴以肥美的吞拿魚蓉,與火箭菜同食,十份滋味。
Soup
【馬賽海鮮湯
湯呈渾褐色,想不到內有好多海鮮,
趁著熱氣先進一口,
帶有濃濃鮮甜味,
實在是太美味了!
Main Course
慢煮野生灰鯛魚
野生灰鯛魚以低溫慢煮烹調後煎香,
肉質柔嫩滑兼原汁原味,
而魚底有健康粒粒藜麥同食,可增加口感。
大蝦蕃茄意粉
這意粉入口酸咪咪,十分開胃,
略吃起來唔夠彈牙,
略為失色,而蝦反而彈牙可口。
【焙茶芝士餅
這餅有濃郁綠茶及芝士的香氣,
入口幼滑香甜,讓人一試愛上!
2018-04-26 157 瀏覽
女兒喜歡魔幻電影,所以凡有魔幻的主題餐廳她都會一一探索,同事介紹佢去尖沙咀一間魔衣櫥咖啡廳,果道除了有美食之外,還有神秘感,今晚就由我和女兒去探一探!餐廳佈置帶點神秘感,燈光柔和,座位寬敞舒適。我們選了一個5 courses和一個3 Courses的晚餐。當上每一度菜,侍應會講解菜式的用料和做法,使我們對菜式有深入的認識。西班牙鬆脆包配蒜片海蝦:本來餡料是鵝肉醬,因已賣晒,所以改用海蝦。又鬆又脆的包和爽口的蝦好夾,有口感,味道不錯!粟子忌廉湯:用雞湯和原粒粟子打成濃湯,粟子味香甜,加入少許忌廉,滑滑的口感,十分美味!慢煮法國黃雞胸:法國的雞胸慢煮40分鐘,之後再煎至金黃色,厚肉的雞胸,因是慢煮,所以肉質程粉紅色,口感鮮嫩,醬汁是用雞骨和其他材料煮左2日得出來的精華,濃郁鮮味,配合雞胸一起食,特別滋味!鵪鶉脾意大利飯:鵪鶉脾用橄欖油浸熟,再煎至金黃色,灑上少許辣椒粉,所以肉質細嫩帶點香辣,意大利飯是加有蘑菇,有口感又好味!馬賽海鮮湯:材料好豐富,有青口、大蝦、魚、大蜆,湯味香濃帶微辣,海鮮好新鮮,味鮮甜。白酒忌廉汁藍青口意粉:藍青口新鮮,忌廉汁濃郁,因為用迷迭香起穫,又加入白酒和灑上巴馬

餐廳佈置帶點神秘感,燈光柔和,座位寬敞舒適。

白酒忌廉汁藍青口意粉:藍青口新鮮,忌廉汁濃郁,因為用迷迭香起穫,又加入白酒和灑上巴馬臣芝士,所以味道好creamy又帶香味!

焙茶芝士餅:許許如生的蝴蝶是朱古力做的,伴在滑滑的芝士餅旁,下面紅色的是洛神花果醬,還加了一個蜜味乾檸檬,賣相十分美麗,味道甜美帶微酸,好好味!
2018-04-18
2018-04-23 75 瀏覽
裝飾品充滿魔幻感覺神秘嘅通道就隱藏喺 wardrobe 後面 ✨由餐具、menu 到杯墊都好精緻 😍set menu 可以揀 3 個或 5 個 courses啲菜式都幾特別~每上一樣嘢店員都會介紹食材同煮法,服務唔錯!appetizer 係香煎 tuna cube呑拿魚上面有啲 wasabi 加日本豉油整成嘅 bubbles 調味而白色嗰塊脆片就係西米嚟嘅食落脆卜卜,味道都幾好法國菜入面最 classic 嘅馬賽海鮮湯 bouillabaisse除咗魚仲有蜆同青口,相當豐富不過我反而鍾意呢個粟子忌廉湯將啲栗子打成蓉再整成湯栗子嘅味道好香濃,仲食到少少栗子蓉湯面灑上幾圈忌廉同魚油令到個湯更加香口,非常好飲 👍🏻慢煮野生灰鯛魚嘅賣相好靚下面係加咗魚湯去煮嘅藜麥同當沙律咁食好唔同咁樣整嘅效果都唔錯~慢煮法國黃雞胸係慢煮咗 20 分鐘之後再煎香keep 到個肉汁同肉質都幾嫩伴碟嘅薯蓉同日本蕃茄仔幾好味白酒忌廉汁藍青口意粉個 sauce 好 creamy每一條意粉都好好味,而且唔漏 😋甜品係焙茶 cheesecake裝飾得好別緻 ☺️

裝飾品充滿魔幻感覺
神秘嘅通道就隱藏喺 wardrobe 後面 ✨

由餐具、menu 到杯墊都好精緻 😍
set menu 可以揀 3 個或 5 個 courses
啲菜式都幾特別~
每上一樣嘢店員都會介紹食材同煮法,服務唔錯!

appetizer 係香煎 tuna cube
而白色嗰塊脆片就係西米嚟嘅
食落脆卜卜,味道都幾好

除咗魚仲有蜆同青口,相當豐富

不過我反而鍾意呢個粟子忌廉湯
將啲栗子打成蓉再整成湯
栗子嘅味道好香濃,仲食到少少栗子蓉
湯面灑上幾圈忌廉同魚油
令到個湯更加香口,非常好飲 👍🏻

慢煮野生灰鯛魚嘅賣相好靚
下面係加咗魚湯去煮嘅藜麥
同當沙律咁食好唔同
咁樣整嘅效果都唔錯~

慢煮法國黃雞胸係慢煮咗 20 分鐘之後再煎香
keep 到個肉汁同肉質都幾嫩
伴碟嘅薯蓉同日本蕃茄仔幾好味

白酒忌廉汁藍青口意粉個 sauce 好 creamy
每一條意粉都好好味,而且唔漏 😋

甜品係焙茶 cheesecake
裝飾得好別緻 ☺️
2018-04-22 173 瀏覽
由細到大都好喜歡睇神怪片,因為知道現實絕無可能發生,唯有在戲劇中得到滿足感,今晚去了尖沙咀這間魔衣廚餐廳。餐廳裝修特別,充滿魔幻感覺。我們點了一個五道菜及三道菜的晚餐。香煎吞拿魚伴西米脆片吞拿魚煎香四面,醬汁是用刺身豉油及Wasabi配製,旁邊是西米脆片,吞拿魚有淡淡的黑椒鹽味,外脆裏面還帶點生。馬賽海鮮湯海鮮湯底大量魚骨及魚煮制,再放入海鮮至最後淋上白酒及番茄。海鮮湯非常鮮甜,濃郁魚香及酒香,不過味道偏咸。栗子忌廉湯栗子及雞湯煮完打茸,最後淋上忌廉,有香濃的粟子甜味,質感幼滑,味道清新有驚喜。慢煮野生灰鯛魚灰鯛魚先煎香兩面,再放入真空袋內浸10分鐘,取出後再煎香表皮,下面的是藜麥。灰鯛魚肉質嫩滑,外皮帶點焦香,藜麥有咬口,整體味道不俗。慢煮法國黃雞胸雞胸起肉後先煎香兩面,再放入去慢煮約40分鐘取出,再煎香表面,旁邊是自製的雞汁。雞胸肉質嫩滑而且有雞味,雞肉充滿肉汁及雞油香味,旁邊的薯蓉幼滑帶有忌廉香味。白酒忌廉汁藍青口意粉意粉軟硬度適中,而且很creamy,充滿芝士及忌廉香味,裏面還有些黑椒碎。焙茶芝士餅表面的蜜製檸檬片加上洛神花醬汁,活靈活現的朱古力蝴蝶,芝士味濃郁帶點茶香,加上洛

餐廳裝修特別,充滿魔幻感覺。

我們點了一個五道菜及三道菜的晚餐。

焙茶芝士餅
表面的蜜製檸檬片加上洛神花醬汁,活靈活現的朱古力蝴蝶,芝士味濃郁帶點茶香,加上洛神花獨特的味道,整個甜品都非常清新。
焙茶芝士餅

無論餐具、擺設、食材都高質,加上餐廳播著輕鬆音樂,環境舒適,適合朋友聚會及情侣約會的地方。
2018-04-21 604 瀏覽
最近太忙冇咩時間陪女朋友,為左補償佢精神上既損失,所以決定攪攪新意思,去一個以魔幻王國為主題既餐廳:魔衣櫥咖啡廳度感受一下。剛到餐廳門口,就已經感受到個種魔幻既氣氛。入到去,見到裝飾簡約,但非常有情調,有bar 枱,牆上就掛住左中世紀既畫象,另外一邊就有魔幻王國出現既物品。可以講係魔幻濃厚之餘,不失fine dining既風格。佢有3個唔同既set,可選3個或者5個course既,一個係主打雞胸,另外就主打鯛魚同和牛面頰肉。我同女友就比較喜愛雞同魚,所以最尾要左一個5個course既雞肉晚餐 (HKD 450)前菜係: 西班牙鬆脆包配鵝肉醬,餐湯為栗子忌廉湯,慢煮法國黃雞胸,鵪鶉脾意大利飯,焙茶芝士餅。另外,亦都叫左一個3個course既鯛魚晚餐 (HKD 350):餐湯係馬賽海鮮湯,主菜為慢煮野生灰鯛魚,焙茶芝士餅。先講個前菜,個包非常鬆脆,上面有大大粒既蝦仁,下面就配有火箭菜。佢既鵝肉醬味道好好,非常開胃。至於個忌廉湯,個人覺得好香好滑,忌廉味好厚,有好多栗子蓉,味道幾好。相對起個忌廉湯,馬賽海鮮湯相對有較厚既味道,主要係因為佢既海鮮味濃,有魚,青口,蜆等等,啱哂海鮮控既女友。主食
最近太忙冇咩時間陪女朋友,為左補償佢精神上既損失

。佢既鵝肉醬味道好好,非常開胃。

馬賽海鮮湯

主食黃雞胸,個雞皮好香口,雞肉就非常鮮嫩,好稔唔韌
。點埋佢既秘制醬汁,一個字正
。另外,伴碟既薯蓉都唔錯。至於個慢煮鯛魚,肉質好鮮甜,而且非常健康,因為有對藜麥同火箭菜
。 我個人覺得加埋檸檬汁,口感會再豐富啲,而且非常開胃,愈食愈想食

慢煮野生灰鯛魚

個意大利飯賣相幾靚,個飯覺得個濕度好夠,火喉啱啱好,個鵪鶉脾肉亦都好好味。

鵪鶉脾意大利飯

個焙茶芝士餅即係cheese cake,味道好正,賣相一百分,加埋啲berries 既醬真係無得輸

今次女朋友非常滿意我既選擇
2018-04-15
2018-04-20 122 瀏覽
今晚黎左呢間好特別既魔衣櫥餐廳食飯!一出電梯,就見到一個影相位!打開門,入面原來係一間樓底好高既西餐廳。每個部分都裝飾得富有神秘感,野食方面主要係set menu, 分5/3 course~頭盤係煎吞拿魚配西米脆片,賣相精緻,吞拿魚4邊都煎香左,半生熟,幾香口。餐湯有馬塞海鮮湯同栗子湯,個人好中意呢款栗子湯,好香濃,入面仲有粒粒栗子。而馬塞海鮮湯都好足料,不過湯就有點酸~主菜之一既慢煮雞胸頗有驚喜,本身擔心會好鞋,但慢煮過所以都好嫩滑,個薯蓉亦好creamy~另一主菜係慢煮灰鯛魚,第一次食呢款魚,肉質有咬口,配藜麥幾健康。之後仲有忌廉汁藍青口意粉,意粉好粗身,而藍青口都幾大隻,味道唔錯。最後甜品係焙茶芝士餅,不過不失,芝士味唔夠濃。整體呢度環境幾特別,不過價錢就偏貴d~

而馬塞海鮮湯都好足料,不過湯就有點酸~

最後甜品係焙茶芝士餅,不過不失,芝士味唔夠濃。

整體呢度環境幾特別,不過價錢就偏貴d~

2018-04-19
2018-04-16 93 瀏覽
今次去到一間位於尖沙咀,用魔幻做主題嘅西餐廳,一想到去裝修佈置以黑色為主好有神秘感。最特別嘅係其中佢地間房做到好似秘密通道咁,令人感到新奇有趣。餐牌仲有套餐選擇,而且飲品全部用魔幻電影角色做名字,如果鍾意哈利波特系列嘅電影嘅fans肯定超鍾意呢間Cafe,同埋必定要來試吓。職員仲推介我哋食2人份量嘅一份Narnia Set (5 courses) + Atlantis Set (3 courses) menu,非常體貼。首先來咗Crystal Bread。Chestnut Cream Soup 用原粒栗子磨成,加上忌廉去煮,囗感非常之滑,仲有好香的粟子同忌廉的味道,非常之夾。Goose Rillettes with Spanish 多士非常香脆,配上鵝肉醬及火箭菜,做頭盤好開胃。Bouillabaisse 入面有好多好豐富的海鮮,味道清甜,喝完一啲都唔口乾,無加任何調味料,可以飲到海鮮嘅鮮味。Slow cooked wild Grey Sea 灰鯛魚好鮮味,加上檸檬汁,非常之開胃,連埋藜麥一齊食,一啲都唔油膩,菇加上火箭菜做陪碟,好美味。Slow cooked french yello

首先來咗Crystal Bread。

Slow cooked french yellow chicken breast 嘅雞用了雞髀去煮,一啲都唔油膩,肉質非常之滑,加埋個雞汁點來吃,十分之滿足

Quail leg with risotto 口感淸新,肉質很鮮美,飯好入味,飯粒好軟熟。

最後係甜品Houjicha cheese cake 🍰,餅底一啲都唔硬,好香芝士同茶味,成件事放在一起,好特別,好夾,加上啲果醬,中和番芝士,感覺無咁肥,最適合我哋咁貪靚嘅女士們食。

總括而言,兩個人埋單都只係$800左右,每人平均消費$400,餐廳非常之有特色,用魔法做主題,難怪吸引不同年齡嘅人士來用餐吧。
1K
餐廳位於尖沙咀金巴利道,與美麗華商場只有一街之隔,距離地鐵站約五分鐘路程,懂來的其實也算蠻方便的。以魔法主題作賣點,Harry Porter風格? 但以為主題餐廳不能煮出好食物便錯了,此餐廳的食物比一般主題餐廳講究,更.有.內.«餡»!Set Dinner有兩款,每款有3-course ($310 / $350) 與5-course ($450 / $480)之分,3-course就是前菜和湯選一款,主菜及Pasta選一款,另有甜品。但不包餐茶/ 咖啡便不夠大方。栗子忌廉湯: 湯以鮮栗子打成,由於忌廉份量較少,所以濃湯的栗子香非常鮮香突出,打製成湯也相當香甜可口,坊間較少見,蠻具特色。慢煮法國黃雞胸: 雞胸肉先以慢煮方式煮製,其後再煎香並加上調味料。驚喜的是,雞胸肉的肉質出奇地幼細嫩滑,而且極具肉汁,非常Juicy,此煮法亦令肉味得以完整保留。即使是簡單的調味,最終也造就此出色的結果。所配的醬汁亦以雞汁及雞件所萃取的精華所調製,鮮香而濃郁!慢煮野生灰鯛魚: 以慢煮方式令鯛魚的肉質保持嫩滑,魚皮微脆,但內裡極為幼細,一種煮法,兩種質感。與友人同樣驚嘆,魚味竟是出奇地香濃到位。墊底的是藜麥

慢煮野生灰鯛魚: 以慢煮方式令鯛魚的肉質保持嫩滑,魚皮微脆,但內裡極為幼細,一種煮法,兩種質感。與友人同樣驚嘆,魚味竟是出奇地香濃到位。墊底的是藜麥,但相當講究的煮法令這平平無奇的配菜搖身一變成主角。藜麥加入洋蔥炒香,另加入鮮甜的魚湯,令其惹味之餘,更散發濃郁鮮香,出色!

紅豆芝士餅: 芝味香,質感亦夠滑,夾層有不少紅豆,兩者相當搭配,對此作終結的甜品有點依依不捨的感覺......
2018-04-12
好像很久都沒有遊走尖沙咀搵食,難得接二連三的假期,興致勃勃的心情,突發相約老公到了這家開業不久的Weisley's Wardrobe內晚餐,我自問除了貪新鮮,對食物質素有要求外,假如是一些有特色的餐廳我都不會放過,而這家Weisley's Wardrobe以魔衣櫥為賣點,有看過電影的我,都好想親力其境,揭開魔衣櫥的另一世界。 一打開升降機門,絕對不是大大個環境,有位帶位職員來招待我,話到明是魔衣櫥,當然要夠貼地,給你打開這道門,去到另一個魔幻世界啦! 旁邊擺設了一些常在魔幻電影世界裡穿著的服飾及擺件。 當我進入後,是一家樓底很高,很堂皇的餐廳,帶點復古神秘氣派,環境很大很舒適。 是晚點了兩款Set dinner,當中有湯、前菜、主菜及甜品,可以按個人喜歡選擇3款菜或5款全餐 看看這家餐廳的裝潢擺設,都是仿照魔衣櫥電影入面,如牆身的掛畫、書架上的西洋琪等。 另外點了兩款mocktail飲品,一杯味道好清新,充滿青瓜的味道,而且調配很精細,飲品中能吃到微細的青瓜粒,令整個賣相都好特別呀! 另一杯有西柚的香味。 來了兩款湯: 栗子忌廉湯,我覺得口感一流呀! 一喝便知道

旁邊擺設了一些常在魔幻電影世界裡穿著的服飾及擺件。

另一杯有西柚的香味。

來了兩款湯: 栗子忌廉湯,我覺得口感一流呀! 一喝便知道廚師的工架去到哪個水平,味道出眾,是有質感的,從舌尖滲出栗子的香味,湯身釋出栗子甜味,不錯。

馬賽海鮮湯,賣相吸引,意想不到有好多海鮮,非常足料,而且海鮮都好新鮮美味,湯味帶些少辣,其實兩款湯各有各好味喔!

西班牙鬆脆包配鵝肉醬,其實我本人是從不吃鵝肝、鵝醬的,很怕那腥味,但嘗試了這款以後令我改觀,烹調不但沒有鵝的腥味,還有著開胃感,麵包好鬆脆香口,感覺好健康喔!

慢煮野生灰鯛魚,很特別的一道菜喔! 賣相很吸引,灰鯛魚的魚皮好香脆,魚質嫩滑,魚身以下的是營養又健康的藜麥,這樣的配搭還是第一次見,吃了又不膩,覺得這裡的每款菜式都有其獨特一面。

慢煮法國黃雞胸,以往我很怕到西餐廳點雞吃,之前吃過一次又乾又"鞋",但這類的雞胸,通過慢煮,雞肉鎖著肉汁,咬一口時有"咇"出肉汁的口感,雞皮烹煎脆口,雞肉嫩滑,點上旁邊的秘製醬,開胃又不膩。

鵪鶉脾意大利飯,又是一道配搭新穎的菜式,鵪鶉脾肉質彈牙,意大利飯香口,帶些黏牙的口感,軟硬適中,烹得飯粒軟硬度剛剛好。

最後來個甜品,焙茶芝士餅,賣相吸引,很香的焙茶味從舌尖滲出來,芝士餅很細軟而滑,有溶入口的質感,味道不會太甜,散發出陣陣的焙茶香。

題外話/補充資料: 第一次吃一個set 係可以咁千變萬化,每道菜均有其特色之處,而且款款都很出眾,唯獨上菜速度有待改善,日後來這裡吃生日飯或朋友飯局都不錯呀!
2018-04-04
  • 慢煮法國黃雞胸