2024-10-20 110 瀏覽
由於北角嘅魚眾不同,環境都算OK。同事不嬲都話呢度個花膠雞湯米線好好食。今次終於到我試。花膠雞湯米線係一道非常滋補嘅菜。清澈嘅湯底散發出濃郁嘅雞味,唔會太油膩。令湯更加有層次感。每一啖湯都好似可以補充能量咁,尤其適合天氣涼嘅時候飲用。個人覺得個湯係亮點。至於米線,就正正常常冇咩特別。花膠本身非常嫩滑。入邊嘅材料唔算好多。好大食嘅人可能差少少。整體嚟講,我覺得個湯底係好飲嘅。但係呢一個餐要成差唔多$100。如果係咁嘅話我覺得就貴咗啲。

2024-08-10 401 瀏覽
《魚眾不同》的餐飲體驗算是中規中矩🫢。我們點了兩道招牌菜式 —— 花膠濃湯雞煲配米線和蕃茄濃湯鯛魚片米線🙂。花膠濃湯雞煲湯頭算是夠濃郁,但溫度有待提升,讚的只會是花膠的質感還算不錯😁,但米線份量不多🤭。蕃茄濃湯鯛魚片則有些失望。湯底的酸甜味尚算醒胃,但鯛魚片的份量偏少🧐,烹調手法亦不出色,口感未能完全展現鮮甜細緻的特質。總括而言,《魚眾不同》的整體表現一般😏😏,算不上出色,叫做不過不失吧😀
《魚眾不同》的餐飲體驗

2024-08-10
2024-08-03 562 瀏覽
突然好想食酸菜魚,同事就推介我去呢間酸菜魚專門店🍲 —「魚眾不同酸菜魚」~~餐廳主打酸菜魚,更設有一人份量選擇!另外仲有提供一人雞煲、煲仔飯、火鍋等,整體性價比高🔥🔥🍲檸檬酸菜湯鱸魚片 $78✨鱸魚片肉質嫩滑鮮甜🐟,啖啖肉!湯底揀咗檸檬酸菜湯,味道酸辣好惹味🤤🤤配料同主食都可以自選,配料揀咗豆腐同娃娃菜,兩者都好入味!主食就揀咗米線🍜,一個人食份量啱啱好~~🌊涼拌海蜇 $39✨另外叫咗款小食試試~海蜇清新爽脆、好Q彈,配搭秘製芝麻醬,越食越開胃👍🏻👍🏻🍹紅豆冰 (+$12)✨叫咗少甜少冰,甜度啱啱好!奶味濃郁,加上大大粒的紅豆🫘,好好飲😋😋

🍲檸檬酸菜湯鱸魚片 $78✨

🌊涼拌海蜇 $39✨

🍹紅豆冰 (+$12)✨
2024-08-02 392 瀏覽
今午三时二十分点了下午茶套餐,那料一碗沙爹牛麵要煮超过35分鈡嗎? 工作人員極不礼貌,催了他们四五次就发恶,説牛肉要时间煮,我决定放棄仍付了杯咖啡錢20元,换了一肚子气!
2024-07-18 510 瀏覽
💭北角真係我同友人嘅蒲點!北角有林林總總嘅食肆,今次行過馬寶道見到上次食過嘅🐟魚眾不同酸菜魚就即刻決定揀做晚餐!因為上次仲有其他食物想試!今日叫左2個主食和2個小食,主食有花膠濃湯雞煲配米線🐓非常欣賞湯底濃郁香甜,雞件少骨啖啖肉,而花膠有大半隻手掌咁大,女士補充骨膠原首選🤭米線是另上的,唔怕長時間浸湯而令米線淋到一pat粥咁。第二個主食就係臘味煲仔飯,臘味分別有臘肉、臘腸和潤腸。臘肉薄切得來脂肪較厚,喜歡食肥臘肉的朋友應該十分喜歡。除此之外,煲仔飯整到有飯焦😍非常之有口感!小食方便分別點咗麻辣牛展和酸辣萵筍土豆絲。麻辣牛腱偏辣和硬,比想像中有出入,不太食得辣的朋友建議不要點。酸辣萵筍土豆絲🥔兩樣蔬菜都切絲配合起來非常之爽脆,本身喜歡食川菜的,可以嘗試這個配搭!總括而言!不錯的晚餐!小食份量偏大分!最後和友人抱住2個大肚子出餐廳!😆👼
2024-07-11
3K
2024-06-17 521 瀏覽
酸菜魚近年盛行於香港,不知是否多大陸遊客,要迎合口味,所以越開越多,好似嚟間酸菜魚專門店,多區都有分店。檸檬酸菜湯鱸魚片配料:萵筍,豆腐皮,金菇嘩!湯底真係有檸檬片,淡淡檸檬那種清香,酸味,好自然。鱸魚片非常滑溜,沒有魚骨,食起嚟好方便。配了米線,米線融會於湯底,吸湯,滋味。涼拌海蜇份量頗多,抵食!非常爽口。其實除了招牌酸菜魚,也有其他種類,如花膠雞濃湯,水煮魚,煲仔飯炒飯……等等,價錢非常實惠。

檸檬酸菜湯鱸魚片
配料:萵筍,豆腐皮,金菇
嘩!湯底真係有檸檬片,淡淡檸檬那種清香,酸味,好自然。
鱸魚片非常滑溜,沒有魚骨,食起嚟好方便。
配了米線,米線融會於湯底,吸湯,滋味。

涼拌海蜇
份量頗多,抵食!非常爽口。

2024-05-22 411 瀏覽
今天我們去吃午餐, 11點多已經到達餐廳,基本上除咗我們就只有另外一台,我們點了米線和一個南瓜雞煲,照片顯示的南瓜雞煲的確很吸引,但來到的時候發現南瓜雞煲入邊,除了數片很薄的南瓜片外,另有幾件小巧的雞件,大概就只有五六件,然後基本上全部都是雞肋骨,雞肋骨的肉大概就只有2mm至3mm左右,和兩塊雞翼尖的中間尖部份,搵一舊像樣的雞肉來看看也沒有,於是找店員過來,表達質素不如理想,店員陳小姐說:「啲配料我哋一早執好晒,就算換過碟,都係咁樣㗎喎」,於是我們說那取消這訂單吧,我還沒有吃過。然後我就跟老公說了一句@這樣的質素,怪不得香港的客人都跑掉了北上消費」,然後侍應就十分晦氣大聲地說:「我可以換返碟嘢俾你,但你唔可以咁講嘢!」。請問你的食物質素強差人意,為什麼我不可以發表意見?質素差,退回貨品固然理所當然,因為這樣客人就不可以表達意見?另外那米線,我們已一年多沒有幫襯了,這次再光臨,發現份量細小了很多,不會再來。
小編喜歡吃酸菜魚,但很多時候都要一大群人去吃才能吃得夠。這次特意去了這間位於北角的酸菜魚連鎖店,可以單人份享用酸菜魚,這樣就可以自私地享受不用和別人分享了。蕃茄濃湯米線 $78 選擇了單人份的套餐,除了米線之外,還可以選擇白飯或薯粉,米線單獨端上來就不用擔心湯汁溢出來了。配料有土豆、豆腐、鯛魚片,蕃茄濃湯中有切塊的蕃茄,喝到魚的鮮味,土豆切成薄片加上2大塊豆腐+清爽口感的鯛魚片,果然是餐廳推薦的湯底。老壇酸菜湯米線 $90 另一款是選擇了老壇酸菜湯底,配料有萵筍、金針菇、豆腐皮、鱸魚片,酸菜湯吃起來微微帶辣,搭配上鮮甜的鱸魚片,與有彈性的米線搭配。紅糖糍粑 $32另外還點了一份紅糖糍粑,有原味和流心兩款可選,選擇了流心款,咬開中間流出的糖漿,口感煙韌酥脆。

2008 瀏覽

蕃茄濃湯米線 $78

老壇酸菜湯米線 $90

紅糖糍粑 $32
  • 酸菜魚
2024-05-07 327 瀏覽
位於北角的魚眾不同酸菜魚是一家以酸菜魚聞名的中菜館。酸菜魚配白飯。這道菜以新鮮的魚片和酸菜為主要原料,經過獨特的烹調方式呈現出一種酸辣開胃的口感。魚片肉質鮮嫩,搭配上酸菜的清爽酸味,相得益彰。菜品的湯汁酸辣可口,帶有微微的麻辣風味,令人回味無窮。配上香噴噴的白飯,這道酸菜魚套餐絕對是一份滿足而美味的餐點。香辣湯煮生魚片配自家製紅薯粉。這道菜以鮮嫩的生魚片和香辣湯為主要元素,搭配上口感獨特的紅薯粉,呈現出一種濃郁而辣味十足的湯品。湯底鮮香濃郁,辣味適中,能夠帶出生魚片的鮮美。我還增添了黑百葉,增加口感。紅薯粉的嚼勁和口感豐富了整道菜的層次感。這道套餐既有豐富的口味,又能夠滿足食客對於辣味的需求。這裡以其獨特的酸菜魚和香辣湯煮生魚片聞名,正在尋找一家能夠品味正宗酸菜魚的你,這裡絕對是一個值得一試的地方。

位於北角的魚眾不同酸菜魚是一家以酸菜魚聞名的中菜館。

2024-05-05 250 瀏覽
中午係北角搵食真係大把選擇,呢間係其中一間要排隊等位。餐廳其實都唔算細,裝修幾新淨,入到嚟絕對唔似小店。雖然主打酸菜魚,不過中午得一個鐘頭lunch,計埋來回,食酸菜魚又好似趕頭趕命,都係酸菜魚米線適合啲。老壇酸菜魚紅薯粉 $78酸菜魚米線一啲都唔單調,由主題,湯底,配菜同米線/飯都有得揀,配搭勁豐富,揀到岩心水為止。酸菜魚紅薯粉,揀金菇同娃娃菜吸晒酸菜魚湯味。酸味少辣,魚肉爽口又多,另加牛丸,爆汁彈牙。紅薯粉幼身似粉絲,口感煙韌。花膠濃湯雞煲 $80以為入嚟淨係食酸菜魚米線,其實花膠雞煲米線都有驚喜,其受歡迎程度同酸菜魚米線不相伯仲。金黃色的湯有勁大片花膠同雞件,花膠雞湯既香濃又鮮甜,配米線一邊食一邊飲湯,好享受。
中午係北角搵食真係大把選擇,呢間係其中一間要排隊等位。

餐廳其實都唔算細,裝修幾新淨,入到嚟絕對唔似小店。

老壇酸菜魚紅薯粉 $78

花膠濃湯雞煲 $80
2024-05-03
午餐
2024-04-27 206 瀏覽
個日黎左北角行街,突然間好想食酸菜魚行行下路經時見到原來北角都有啲間平時都有食開,真係岩曬! 唔洗搵過第二間👍🏻👍🏻🔆 老壇酸菜湯鱸魚片,可配2款配菜,我揀左豆腐皮&大豆芽,另加錢加墨魚片,再配米線鱸魚份量足,又夠滑,好味道,配料吸曬啲酸魚菜既味,真係好正,墨魚片夠曬爽口,米線分開上,好方便!🔆花膠濃湯雞煲,加配白飯 ,餐飲叫左可樂大膠大大件,有幾件,雞肉好滑口,唔係鞋到死個種,個湯配白飯、湯飯入口,大滿足!🔆五香牛展估唔到小食都有咁大份、滷汁好入味,牛展切到剛剛好,有小小淋但又不失口感!🔆 青椒皮蛋啲個我最鐘意食,雖則整作簡單,但好味既醬汁係更令皮蛋味道提升,啲到做到剛剛好👍🏻開心滿足的一餐
個日黎左北角行街,突然間好想食酸菜魚
行行下路經時見到原來北角都有啲間
平時都有食開,真係岩曬!
唔洗搵過第二間👍🏻👍🏻

🔆花膠濃湯雞煲,加配白飯 ,餐飲叫左可樂

🔆五香牛展

🔆 青椒皮蛋

開心滿足的一餐
媽媽平時口味清淡,今日難得提出要外食,就姑且搭車出幾個站食呢間酸菜魚🐟雖然知道它是連鎖店,不過之前試過幾次都唔錯,性價比高,坐得舒服就可以啦😊————————🔹老壇酸菜鱸魚片米線 $78來到酸菜魚店,當然要點它的招牌!酸菜湯底有5款,最後點了最傳統的老壇酸菜魚:味道適中,酸菜香而帶酸,非常正宗!最愛其帶濃厚蒜香,而且辣度夠,香濃惹味!推薦主菜要點鱸魚,入口滑溜鮮甜,份量夠曬多;配菜點了吸汁的豆卜及娃娃菜,再+$15加配牛味重的潮汕牛丸🐂一大碗米線,食到最後真係飽到上心口。🔸花膠濃湯雞煲 $80另外當然要點個一人花膠濃湯雞煲,養生滋補一下。未食已被金黃色的雞湯挑起食慾,入口濃厚鮮甜,充滿膠質。雞肉滑嫩、花膠厚身大塊,加上一碗米線,這個價錢確實超值❤️
————————
🔹老壇酸菜鱸魚片米線 $78

🔸花膠濃湯雞煲 $80
另外當然要點個一人花膠濃湯雞煲,養生滋補一下。
2024-04-20 170 瀏覽
人來人往的北角,在地鐵站A2出口處,發現一間食酸菜魚的餐廳,落地玻璃顯得餐廳通透明亮,乾淨俐落。6點左右的飯市,餐廳都幾爆滿。餐廳有火鍋,炒飯,煲仔飯等選擇,選擇都唔少。我哋就點左一人專享的花膠濃湯雞煲和一人份的青花椒酸菜湯,可以選擇白飯、米線、手打薯粉,最後都選了手打薯粉,酸菜湯的配了萵筍及豆卜,仲追加了一份牛丸。🍲🐔花膠濃湯雞煲,雞肉嫩滑,份量都唔少,濃濃的湯底,配上好大一舊的花膠,夠曬滋補又滿足。🌶️青花椒酸菜湯又麻又辣,夠曬酸爽,配上爽滑彈牙的手打薯粉,好刺激,搭配的萵筍及豆卜都好入味,萵筍夠爽脆,鍾意刺激麻辣的,可以一試。

2024-03-10 287 瀏覽
本來想食火鍋,但已經售罄,便改點了檸檬酸菜魚,因為不太喜歡配料,所以辣椒、蔥蒜都走了,配菜要了雙份豆腐皮,不要主食改了娃娃菜,和加了墨魚片及半份紅糖糍粑加流心。紅糖糍粑就真的不合我口味。酸菜魚單人份量來說都蠻多的,味道也很不錯,今次點了鱸魚片,沒有骨,滑滑的。
2024-03-10
2024-03-08 249 瀏覽
今天下午,我和太太到位於北角馬寶道的魚眾不同酸菜魚餐廳吃午餐。我們點了豐盛的一餐,讓我們的味蕾在這個午後得到了充分的享受。首先上桌的是老壇酸菜湯,湯裏配有肥牛肉、蘿蔔和金針菇,每一口湯都帶著酸菜的獨特風味,讓人胃口大開。配上口感彈牙的手打薯粉,更顯得鮮美可口。接著是蕃茄濃湯,湯裏混合了鱸魚片、海带和豆腐,湯汁濃稠鮮甜,令人回味無窮。搭配著軟滑的米線,吃起來更加順口。最後,我們點了兩種飲品:熱柑桔蜜和熱西洋菜蜜。熱柑桔蜜帶來了清新的柑桔香氣,讓人心情愉悅;而熱西洋菜蜜則帶來濃濃的溫暖,讓我們在這個寒冷的午後感受到了溫暖和舒適。我和太太在酸菜魚餐廳度過了一個愉快的午餐時光,享受了美食帶來的愉悅和滿足。這樣美好的午後讓我們更加珍惜彼此的陪伴,期待下一次的相聚和品嚐美食的時刻。