2024-07-25 521 瀏覽
上次幾驚喜發現呢間係旺角既小店✨️✨️佢店舖比較細,如果行過其實都唔係好覺今次再買左雜錦蟹肉丼同吞拿魚丼刺身呢間小店只係得外賣,無堂食刺身分量同新鮮度不比大店差。😋唯一係一定要買外賣冇位坐蟹肉份量充足, 食落去啖啖肉都幾令人滿足吞拿魚丼刺身就件件都厚切👍都幾新鮮仲有幾款不同嘅魚部分既刺身✨️鮨優旺角登打士街43S-43P號鴻輝大廈地下A9號舖由油麻地行過去幾分鐘內#旺角美食#美食推薦#旺角小店#香港美食#mongkok
上次幾驚喜發現呢間係旺角既小店✨️✨️
佢店舖比較細,如果行過其實都唔係好覺

今次再買左雜錦蟹肉丼同吞拿魚丼刺身
呢間小店只係得外賣,無堂食
刺身分量同新鮮度不比大店差。😋
唯一係一定要買外賣冇位坐

蟹肉份量充足, 食落去啖啖肉都幾令人滿足

吞拿魚丼刺身就件件都厚切👍都幾新鮮

#旺角小店
#香港美食
#mongkok

2024-07-23 536 瀏覽
本身一直都有幫襯開佢嘅三文魚手卷,前幾日諗住試吓新嘢叫咗個北寄貝沙律手卷即刻岀事唔知係唔係好少人叫,所以放得太耐?食完即刻feel到唔舒服食完又頭暈,又肚痛到第二日又嘔又頭暈又肚屙唔敢再食
本身一直都有幫襯開佢嘅三文魚手卷,
前幾日諗住試吓新嘢
叫咗個北寄貝沙律手卷
即刻岀事
唔知係唔係好少人叫,所以放得太耐?
食完即刻feel到唔舒服
食完又頭暈,又肚痛
到第二日又嘔又頭暈又肚屙
唔敢再食
2024-07-20
6 分鐘 (外賣自取)
2024-03-20 766 瀏覽
好耐無去過旺角掃街,一去到就覺得好唔同,因為近呢幾年旺角既小食店真係轉咗好多呀!以前多數都係食魚蛋燒賣,而家登打士街居然出現咗日式魚生店,仲要開咗幾年!見佢門面都唔錯就入去睇下,雖然店舖好細但都有坐位方便食丼飯,唔錯👍🏼睇埋menu發現價錢都合理,就試咗個三文魚手卷好快就整好咗啦,手卷size適中,都有兩片三文魚,食落幾新鮮,最欣賞佢係紫菜好脆!平時食日式餐廳,好多時個手卷送到上枱已經淋咗,但係呢度就無呢個情況發生👍🏼見佢哋仲有好多選擇,下次可以再試吓🥰

見佢哋仲有好多選擇,下次可以再試吓🥰

2024-03-20
宵夜
2023-05-12 1293 瀏覽
美味指數:4.6 / 5 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸搵朋友食飯,佢大力推薦呢間刺身丼飯,雖然只做外賣生意,但刺身十分高質、試過返尋味,既然係咁一於試試佢 🤤🧚 吞拿魚三色丼 ( $ 283 )鋪滿左各種吞拿魚部位既丼飯,大拖入口即融,油脂感充足,中拖厚實但無大拖咁油 🍣 至於赤身灸燒過表面後,可以品到獨有的血銹味,吞拿魚蓉加上醋飯混合一起吃,十分配合,份量十足 😆😆🧚🏻‍♀️ 特上刺身丼 ( $ 133 )各色刺身都有既一款丼飯,蝦、油甘魚、吞拿魚、左口魚等等都有 ✨ 款款都新鮮嫩滑,玉子燒微甜,而 wasabi 自家磨製幼細清新 💗🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸鮨優 (旺角)旺角登打士街43S-43P號鴻輝大廈地下A9號舖
美味指數:4.6 / 5 ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

🧚 吞拿魚三色丼 ( $ 283 )
吞拿魚三色丼

🧚🏻‍♀️ 特上刺身丼 ( $ 133 )

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
鮨優 (旺角)
旺角登打士街43S-43P號鴻輝大廈地下A9號舖
吞拿魚三色丼
2023-05-03 809 瀏覽
【油尖旺區】【鮨優】呢排好多遊客衝嚟香港,感覺已經好似返返以前咁。畢竟香港呢邊啲人比較識時務,喺語言上都樂意就對方,所以深得中外遊客歡迎。當中登打士街就係其中一個「掃街」熱點,風頭同埋熱度仲勁過北京嘅王府井大街呀。咁喺呢條街上面,除咗有好出名嘅肥姐小食、威威小食等等,其實仲有間唔係好起眼嘅日式外賣店,佢哋主打係壽司、手卷之類。我第一次食就食咗佢哋兩款手卷,印象都幾深刻,所以就走咗去食埋第二次先一次過出 post。首先食 $32 嘅「香蔥呑拿魚腩手卷」,估佢唔到,個呑拿魚蓉整得相當好食,鮮得嚟入口好 creamy,蔥味又香,正。另外仲食咗 $20 嘅「明太子沙律手卷」,味道都濃香得嚟唔會好膩,食完一件就好想即刻再食多一件咁呀。第一次嘅感受咁好,好似頭先話齋就去食多咗次。二訪呢次就食 $32 嘅「三文魚加州卷」,等咗一陣先有,因為係即整。厚厚嘅三文魚刺身稍為火炙之後鋪喺加州卷上面再加個醬汁,好肥仔,但係好食,估唔到呢個位都有好嘢。。。(地址:旺角登打士街43S-43P號鴻輝大廈地下A9號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkf

(地址:旺角登打士街43S-43P號鴻輝大廈地下A9號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #旺角 #旺角東 #油麻地 #登打士街 #鮨優 #香蔥呑拿魚腩手卷 #明太子沙律手卷 #三文魚加州卷 #手卷 #丼飯 #日本嘢 #1am1007 #1ambackup
2023-04-26 663 瀏覽
咩叫禾稈蓋珍珠呢,就係呢啲啦!鋪面,可以話係相當細😅但無損我一人獨食享樂嘅心情😍今次,叫左吞拿魚蓉丼飯$88魚蓉好鮮!份量好多!食得好過癮!搭配黃瓜碎,同大量嘅蔥花!口感,超豐富!😍飯量適中,壽司飯味道調得好,每樣配料都好夾😬有時,簡單,反而最難做得好😌好可惜,今次一個人去,試唔到其他😌下次再去,要散叫,叫個蠔!隻蠔大大隻,望落去都好吸引!另外,店家仲有好多款丼飯,手卷,甚至廚師發辦😬
咩叫禾稈蓋珍珠呢,就係呢啲啦!

鋪面,可以話係相當細😅

但無損我一人獨食享樂嘅心情😍
今次,叫左吞拿魚蓉丼飯$88

魚蓉好鮮!份量好多!食得好過癮!
搭配黃瓜碎,同大量嘅蔥花!
口感,超豐富!😍
飯量適中,壽司飯味道調得好,每樣配料都好夾😬
有時,簡單,反而最難做得好😌

好可惜,今次一個人去,試唔到其他😌
下次再去,要散叫,叫個蠔!
隻蠔大大隻,望落去都好吸引!

另外,店家仲有好多款丼飯,手卷,甚至廚師發辦😬
2023-04-25
  • 吞拿魚蓉丼
2022-11-16 1099 瀏覽
鮨優新開嘅日式壽司外賣店,依間外賣店嘅舖頭雖然唔係好大,但我嚟到嘅時候都見到有唔少人幫襯。佢哋提供嘅食物選擇都幾多㗎,有壽司,飯同埋手卷等等。價格亦都唔算貴,一件壽司大約二十幾蚊內有交易。佢哋嘅刺身其實都好新鮮,有部份食材喺日本直送,基本上每一片魚肉都係彈牙,仲有魚肉嘅香味。當中最令我難忘嘅,就係佢哋嘅金目鯛同埋大拖羅。金目鯛嘅肉質柔軟,有淡淡嘅魚油香。大拖羅基本上入口即溶,魚油非常豐富。由於佢哋係用日本米嘅關係,壽司飯嘅質素亦都非常之高,行粒粒粒分明。加上佢啲飯用自家調製嘅醋醃製過,令到啲飯粒更加好味。除此之外,佢哋仲有提供外賣保溫袋同埋冰包等等,令到食物喺運送途中可以保持新鮮。

⊶特上壽司10貫 $183(包括5款日本直送)👍🏻超新鮮超抵食 Omakase 止引之選聽講師傅曾經喺米芝蓮二星餐廳做過🤩魚生新鮮程度媲美堂食Omakase 10貫每款都唔同 調味舊舊有驚喜 各種時令空運鮮魚 完全跑贏一般壽司店 飯嘅調味同軟硬度恰到好處 wasabi似係新鮮即磨而且佢哋仲會提供埋保溫袋同乾冰 確保食物質素👍🏻 係旺角咁方便 L小編👧🏻已經食過幾次 回頭率💯
⊶特上壽司10貫 $183
(包括5款日本直送)
👍🏻超新鮮超抵食 Omakase 止引之選
聽講師傅曾經喺米芝蓮二星餐廳做過🤩
2022-06-23 753 瀏覽
呢間高質嘅omakase 外帶🍣係之前疫情下冇得出去食晚飯🥲嗰時已經成為咗每星期必叫外賣晚餐之一 😋聽早老闆仲係之前米芝連二星級嘅日本餐廳做過👨🏻‍🍳聽落已經知道質素有啲保證🤭佢哋主打廚師發板嘅外賣🍣壽司·刺身·手卷·生蠔🦪丼飯🍱所有野都真係超新鮮好食🤤價錢又公道 CP值極高 食過回頭率係100%😆👍🏻 簡直係喺屋企都係到omakase🍣最吸引嘅係佢所有食材都係大量採用日本🇯🇵市場直送, 每日都係新鮮製作,因應季節總會有啲時令嘅食材例如生蠔🦪,拖羅同埋海膽,喺呢啲冇得✈️嘅日子,真係食得番日本🇯🇵嘅味道🥲
30 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
2022-05-14 636 瀏覽
🍣 高質外賣壽司🍱好掛住日本啲壽司!🙊🙊 最近朋友介紹呢間外賣壽司店,即刻叫左黎試下,覺得超級高質,好正!!真心覺得比得上日本個啲呀👍😊 外賣平台都有得order呀😊壽司好新鮮,我揀咗十二件壽司🍣全部都好好食!價錢都好合理👍排得好整齊。除左壽司之外仲有手卷添🙌一定會再次訂呢間外賣壽司👍👍 好適合一大班朋友一齊share黎分享🥳🥳 下次可以試埋其他款式既食物🙊🥰
🍣 高質外賣壽司🍱

外賣送餐
2022-04-05 646 瀏覽
 以下排名分先後: 🥇赤蝦 $12鮮甜肉質肥美🦐口感豐腴 🥈海膽軍艦 $38勁多海膽🈵海膽質地creamy色澤金黃、新鮮無腥味✅ 🥉火炙三文魚 $9好大塊🍣燒過之後有入口即溶既效果好滿足🥰 🏅火炙帆立貝 $15帆立貝勁厚啖啖肉可惜少左鮮甜味🙊 🏅火炙平目魚背 $12平目魚背其實係左口魚油脂豐富💥軟淋得黎又帶少少爽彈口感👏🏻 🏅中吞拿魚腩 $28油脂含量適中💯放入口慢慢釋放出黎食完唔會好漏無筋無腥味好食🥳 🏅火炙鵝肝 $38煎得外表香脆🍳油量控制得好無油溢味👌🏻 🏅火炙大吞拿魚腩 $32新鮮油脂頗豐🍾不過係一舊起兩舊止因為食多會漏😦 壽司飯🍙用左赤醋整味道唔會過酸🍋質地濕潤唔會一夾就鬆散👌🏻細細粒、易入口仲可以有肚試多幾款😋 整體而言,壽司質素有驚喜🤩比想像中新鮮、足料賣相吸引😻師傅握壽司功力幾好👍🏻可惜只做外賣,如果可以坐低食會更正一定會再encore👅

以下排名分先後:

可惜只做外賣,
如果可以坐低食會更正
一定會再encore👅
外賣自取
幫襯過好多次外賣第一次食嘅時候的確好有驚喜冇諗過旺角一間小店都有如此質素亦都有好多靚食材選擇例如新鮮赤貝, 帶子等等通常都係比較貴少少嘅餐廳先會食到所以stayhome期間可以叫外賣的確好高興依家天氣轉熱店家仲改咗包裝有保溫袋同冰袋提供解決咗之前溫度變暖唔夠新鮮嘅問題另外值得一讚係佢嘅外賣包裝壽司都放得好穩陣好少有打風亂晒嘅情況手卷嘅紫菜亦都係獨立包裝可以保持紫菜嘅脆度食咗咁多次可能只係有2,3次比較冇咁新鮮幾乎好多次都係keep到水準所以我仍然都繼續有叫外賣最後我特別鍾意佢壽司飯嘅調味壽司飯軟硬適中調味剛剛好感覺這間店越來越受歡迎希望之後生意提高但係水準都keep到向大家推介這間餐廳
幫襯過好多次外賣
第一次食嘅時候的確好有驚喜
冇諗過旺角一間小店都有如此質素
亦都有好多靚食材選擇
例如新鮮赤貝, 帶子等等
通常都係比較貴少少嘅餐廳先會食到

感覺這間店越來越受歡迎
希望之後生意提高但係水準都keep到
向大家推介這間餐廳

2022-03-23
30 分鐘 (外賣送餐)
2022-02-16 567 瀏覽
之前試過在這裏買$168 10件的壽司套餐,吃過覺得不錯。在網上看到他有情人節套餐現在情人節當天選了$1,088套餐。*套餐包括五款刺身、三文魚沙律、壽司及卷物,說真的這次套餐有點失望,刺身部份味道尚算可以,但調味相對較少,沒有驚喜的款式,而壽司拼盤更加讓我失望,居然有一件是最普通的三文魚壽司🥲卷物及沙律合格。*兩個人份量尚算充足,但如果下次再有機會購買這店的話,會選購4盒壽司10件套餐,感覺比較划算和合理👍🏻 *可能上次吃完10件套,期待有點高,以為套餐有更多高質量的刺身,結果期望有落差才有點失望。

海膽
情人節套餐
2022-02-14
慶祝紀念
情人節
情人節套餐
️來自米芝蓮Omakase師傅🇯🇵 親民價錢矜貴食材!-呢間唔起眼嘅小店,師傅來自米芝蓮二星Omakase壽司芳,曾經同壽司界鬼才Chef Hiroki工作多年,呢個價錢,田中諗唔到理由唔食。-🍣廚師發辦 (每件~$8至$40)田中呢個係二人聖誕派對盛(~$680),由廚師發辦。而單點亦得,款式同魚料並唔常見,值得一試再試。-🦐刺身:龍蝦膏赤蝦、西柚白子、白味噌劍魚腩、磯煮鮑魚、帆立貝海膽、和風鰹魚1️⃣並非普通一片片刺身,而係用上各種細膩配搭,食得刁鑽。2️⃣例如濃郁龍蝦膏,鋪上三文魚子,配爽口厚肉赤蝦,各種鮮味爆發,令人驚喜。3️⃣秋冬時令白子,甘香滑嫩。帆立貝海膽,足料誘人,款款都搭配得宜。-🍣壽司:深海池魚、真鯛、金目鯛、油甘魚、各種白身魚1️⃣各種時令空運鮮魚,唔係一般壽司店食到,壽司飯即叫即握,未經冷凍,酸硬度亦顯出功架。2️⃣師傅善用各種醬料搭配,調味精準,外賣店黎講,水準十足,絕對罕有。-🍙太卷:吞拿魚、三文魚、經典太卷太卷層次極豐富,例如吞拿魚亦用上幾種部位,脂香十足,有驚喜。👍🏻9/10
️來自米芝蓮Omakase師傅🇯🇵 親民價錢矜貴食材!
🍣廚師發辦 (每件~$8至$40)

1️⃣並非普通一片片刺身,而係用上各種細膩配搭,食得刁鑽。

🍣壽司:深海池魚、真鯛、金目鯛、油甘魚、各種白身魚

🍙太卷:吞拿魚、三文魚、經典太卷

👍🏻9/10
這家小店竟然有季節性食材,排唔到壽司郎。一般omakase 店也很貴,也不做外賣。這間小店主打做外賣壽司,不過店有2個小坐位,也可以堂食一下。定期有季節性食材,而且還有好幾款日本直送海產。我點了秋刀魚刺身,跟廚師拍板。10件廚師拍板也才是168。價錢很親民。貌相也不錯。之後再試一下室津蠔。不算是厚肉,不過很重海水味同鮮味,肉質算是實的。我很少食生蠔,不確定是不是好食。不過新鮮度好。如果擔心想食的食材會售罄,可以前一天聯絡店主,預留。店主很親切。曰本直送食材比較有鮮味,感覺不錯。不過店裡還有賣刺身蓋飯,跟手卷賣,不過有紫菜類,都是即食最新鮮。不少人路過也買1,2件立食。下次可以再食。
定期有季節性食材,而且還有好幾款日本直送海產。

我點了秋刀魚刺身,跟廚師拍板。

曰本直送食材比較有鮮味,感覺不錯。
不少人路過也買1,2件立食。
下次可以再食。
2021-11-06