2020-12-23 133 瀏覽
鮨白鳥除左主打廚師發辦,原來喺午市仲有一系列高質嘅壽司料理同埋海鮮丼飯定食,定食都幾豐富有齊沙律、茶碗蒸、味噌湯同甜品。豪華刺身定食選用的七款刺都是當時得令的食材,包括左口魚、帶子、馬糞海膽、鰤魚、中拖羅、牡丹蝦同埋吉備奈子,左口魚味道鮮味爽口,牡丹蝦亦非常鮮甜,最喜歡都係味道甘甜嘅海膽,仲有第一次食到鹿兒島名物吉備奈子,小小一片魚味都幾濃郁,刺身定食整體擺盤相當精緻用料亦非常新鮮。另外和王海膽丼賣相同樣滿分,粉嫩的和牛用上九州的極上A5熊本和王,肉質嫩滑油脂分布平均,仲有另一亮點必定是上面鮮甜的海膽,一啖飯有齊和牛的香嫩同埋海膽嘅甘甜真係大滿足😍。

2020-12-22 107 瀏覽
尖沙咀又新開咗一間主打omakase嘅日本餐廳,不過最近禁止晚市堂食所以就去咗試下佢哋嘅lunch set先,有唔少款式而且價錢都好合理。值得一讚嘅係店員服務態度好好,會主動介紹嘢食又好勤力幫手斟茶嗌咗個$298嘅豪華刺身定食,有六種刺身同飯仲包埋沙律、茶碗蒸、味噌湯等等,份量唔多但每樣刺身都好新鮮,個飯都粒粒分明另外更加正嘅係$368嘅和王海膽丼,和牛雪花紋超靚,油脂豐富又唔會韌,再加埋新鮮嘅海膽真係奢華享受

午餐
鮨白鳥開張不久已經深深吸引我的關注,據報由來自日本九州的資深大廚原田誠先生親自主理,主打廚師發辦但可惜因應防疫措施而要暫停晚市堂食,最近亦只好選擇於午市到訪。午市套餐有十二款,除了丼飯及定食外其實亦有廚師發辦,而價格更只有晚市的一半,但當然晚市套餐會豐富得多。和王海膽丼 ($368) 面層舖滿粉嫩亮澤的和牛片,「和王」其實是熊本縣產的極上牛種,必須經過特別飼養28個月以上,而油花標準等級達到6以上並獲得A5或A4級別,所以品質之高亦毋庸置疑。和牛油花有如大理石一樣均勻,只有表面略經炙燒故中心保持鮮嫩無比,入口油潤豐腴充滿油脂香。眾所週知高級和牛肉味相對較淡,配上鮮甜濃厚的海膽正正相得益彰。而丼飯更附上沙律、茶碗蒸、味噌湯及甜品,茶碗蒸口感亦相當滑溜。豪華刺身定食 ($298) 則包括沙律、小缽、茶碗蒸、刺身盛、御飯、漬物二種、味噌湯及甜品更加豐富。六款刺身包括海膽、大拖羅、油甘魚、牡丹蝦、炙燒帆立貝及左口魚,當中最令人印象深刻的定非大拖羅莫屬,肥美厚切且魚油四溢。比較少見的吉備奈子屬於銀帶魚,魚味較清故配以酸中帶甜的醬汁更加匹配。
豪華刺身定食
六款刺身包括海膽、大拖羅、油甘魚、牡丹蝦、炙燒帆立貝左口魚,當中最令人印象深刻的定非大拖羅莫屬,肥美厚切且魚油四溢。
2020-12-20 120 瀏覽
疫情關係,好耐無出去食飯難得同朋友出開尖東 決定黎食新開業既鮨白鳥中午餐牌選擇都唔少生熟選擇都有大部分都有跟沙律、麵豉湯、漬物同雪糕難得出開黎食飯 就食個豐富一點的午餐叫左個豪華刺身定食!😍先來開胃的八爪魚前菜,兩款漬物刺身定食有大拖羅、帆立貝、北海道馬糞海膽、左口魚、油甘魚、牡丹蝦等食材頗新鮮,帆立貝味鮮,大拖羅脂香味重還有久違了的北海道馬糞海膽!!!味道鮮甜不腥整體來說很不錯!而且地點方便,會再黎呢
疫情關係,好耐無出去食飯
難得同朋友出開尖東 決定黎食新開業既鮨白鳥
中午餐牌選擇都唔少
生熟選擇都有
大部分都有跟沙律、麵豉湯、漬物同雪糕
難得出開黎食飯 就食個豐富一點的午餐
叫左個豪華刺身定食!😍
先來開胃的八爪魚前菜,兩款漬物
食材頗新鮮,帆立貝味鮮,大拖羅脂香味重
還有久違了的北海道馬糞海膽!!!
味道鮮甜不腥

整體來說很不錯!而且地點方便,會再黎呢

2020-12-20 116 瀏覽
最近疫情又再嚴峻,在晚上未能出街時候,只可週未約朋友食下好嘢!😋😋😋今次朋友介紹了一間位於尖沙咀門面細細既日本餐🍣🍣🍣🍣出發😋😋😋我們是第一組到達的客人😚😚,或者因為這樣我們奪得了我個人覺得最好👍的位置,在日本師傅👨‍🍳面前。這樣可以睇到師傅手🙋‍♂️勢了,最重要是日本師傅旁有位香港師傅,他會講我知食物的內容,好互動🥳🥳🥳裝氛以傳統⛩♨️🎎🎍🎏日本壽司店的淺木色為主色,有如置身日本一樣,客人的壽司吧枱與厨師的工作枱連成一體,拉近彼此的距離。寒冷❄☃️天氣報告下,一坐底先嚟熱熱蒸蛋 🥚滑滑又濃郁蛋香刺身帶子醋味噌 清新開胃白色😅魚🐟海膽粒貝🐚刺身 好鮮甜啊中TORO🐟刺身,油份適中,有魚香味又不太肥 🍣🍣🍣🍣🍣🍣壽司開始🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣金目鯛🐟配上少許柚子香味又少少辣醬,非常清新新鮮左口魚邊🐟 意外地口感爽脆,與其他餐廳出品真係有好大分別第三件唔記得左是咩手握壽司,微暖淡酸,每次都是吃傳統壽司才吃到白色魚🐟的美味😋炙燒赤鯥🐟肉質嫩滑,由於燒過特顯魚香深海池魚🐟,非常有驚喜 煙薰味加上淡淡魚味,非常有層次醬油漬吞拿魚🐟,醃後感覺口感更嫩、但也不會蓋過本來的魚味牡丹蝦🦞🦞,車車~成日食架啦!我朋友話

寒冷❄☃️天氣報告下,一坐底先嚟
熱熱蒸蛋 🥚滑滑又濃郁蛋香
刺身帶子醋味噌 清新開胃
白色😅魚🐟海膽
粒貝🐚刺身 好鮮甜啊
中TORO🐟刺身,油份適中,有魚香味又不太肥

🍣🍣🍣🍣🍣🍣壽司開始🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

金目鯛🐟配上少許柚子香味又少少辣醬,非常清新

炙燒赤鯥🐟肉質嫩滑,由於燒過特顯魚香

深海池魚🐟,非常有驚喜 煙薰味加上淡淡魚味,非常有層次

醬油漬吞拿魚🐟,醃後感覺口感更嫩、但也不會蓋過本來的魚味

牡丹蝦🦞🦞,車車~成日食架啦!我朋友話🤣
少年你太年輕啦!師傅用蝦糕加上醬油混合後,真是好似拍戲咁,好食到飛左上天空😂😂😂,如果唔係太飽,真是要食多好好好多件

🐟大Toro 從來在日本餐,都是最出色的,在今日已經變得平平無奇了,因為其他菜色已經蓋過了呢條吞拿魚嘅光環😇😇

另外見隔離有食和牛,於是加左一客 和牛海膽,外燒熟內刺身軟軟綿綿的和牛,在口中溫度令油鮨溶化 ,真是好有在日本高級壽司店感覺😍😍

仲有仲有

香蔥吞拿魚🐟卷
味噌湯
甜品作結尾
🤣🤣🤣🤣可能已經好飽,呢3樣嘢變晒配角

總的括來講,午市套餐$680,每一道菜都在水平之上的,有機會想試晚餐 🥰

食材新鮮,做法多樣化,真的是享受。。。。超值

2020-12-19
  • 煙燻池魚
  • 醬油吞拿魚
  • 牡丹蝦
2020-12-19 104 瀏覽
疫情不能外遊,亦暫不能在外晚飯了,唯有中午出動,相約友人慶生飯局。朋友也是日本迷,但又去不到日本朝聖,今天就帶她到剛在十一月才開業的鮨白鳥-Sushi Hakucho,解解她的思鄉情懷。十二時半一到場,餐廳已坐無虛席,幸好我事前已訂好座位,心諗又與疫情有關嗎,果然大家吃不到晚餐改吃午膳?我相信當然不是,因為這店是日本過江龍,從九州開來,當然是有備而戰,不同凡響的也不敢疫情下也貿然而來開店吧。來壽司店吃,吃壽司刺身之外,這店還有丼飯甚至廚師發辦,我相信亦做得非常出色,因為由日本籍來自熊本的大廚親自坐鎮主理。今次我點了點了壽司定食。套餐已包前菜,醒胃前菜有長春魷魚和沙律,微微酸給客人先來開開胃口,還有茶碗蒸讓客人暖暖胃,果然想得周到及窩心。九款不同的魚,左口,鰤魚的之外,還有針魚、鯖魚、赤陸、赤身醬油漬、葱香腩卷等等。吃板壽司和刺身,與友人開開心心暢所欲言,將疫情的陰霾和恐懼,暫且放下個半小時,能收能放,這才算是人生。

今次我點了點了壽司定食。

吃板壽司刺身,與友人開開心心暢所欲言,將疫情的陰霾和恐懼,暫且放下個半小時,能收能放,這才算是人生。
2020-12-19 105 瀏覽
去唔到日本又好掛住食壽司既日子,唯有喺香港搵啲靚啲既壽司食下☺️ 試左鮨白鳥既lunch,選擇都算多豪華刺身定食 ($298)有成6款時令魚類,吉備奈子同大間吞拿魚腩都相對少見,吉備奈子雖然係銀皮魚,但相對其他銀皮魚淡口,都幾容易接受;大間吞拿魚腩既特別之處就係佢啲筋,口感會豐富左;鰤魚腩、牡丹蝦同左口魚都好新鮮,而且仲有海膽,食材一啲都唔馬虎,而且成個set包晒前菜茶碗蒸湯同甜品,喺尖沙咀呢個地點來講性價比都算唔錯,唔怪得都幾full啦🥳
試左鮨白鳥既lunch,選擇都算多
1K
每次去日本旅遊總是吃個不停,幸好在香港的日本料理餐廳多不勝數,疫情下無法外遊也可一解鄉愁,最近於尖沙咀發掘到新開張的日式廚師發辦料理店「鮨白鳥」,由來自日本九州的資深大廚原田誠先生親自主理。簡約淡雅的原木系裝潢,格調和諧,散發濃濃和風禪意,卡位私隱度甚高。還可選擇坐在吧檯,親眼見證師傅精湛的廚藝與刀工,跟師傅直接交流。因應香港政府實施的最新防疫措施,營業時間改為星期一至星期日中午12時至下午6時,午市廚師發辦及各式定食全日供應。每客定食包括沙律、小鉢、茶碗蒸、味噌汁及水物。和牛小鉢肉質軟嫩,沙律菜新鮮爽脆,輕盈清新,喚醒味蕾,為這場豐盛的壽司刺身Omakase揭開序幕。熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破。豪華刺身定食 $298刺身盛特選六款季節時令海鮮,厚切魚生質素非常鮮美,附上一碗御飯和漬物二種。賣相精緻,貫徹和風料理的精髓,色彩繽紛讓人提起食慾,品嚐海洋最純粹的美味。牡丹蝦肉甜細滑帶彈性,鮮爽無比,拖羅佈滿精緻的魚油花紋,肉身呈粉紅色,肉質油潤而軟滑,入口即能融化在舌尖上,散發濃郁魚油芳香。帆立貝表面經炙燒帶有微微焦香,內裡仍然保持半熟質感,味甜富彈性。吃完刺身後

每客定食包括沙律、小鉢、茶碗蒸、味噌汁及水物。
沙律、小鉢、茶碗蒸

沙律、小鉢

熱騰騰的茶碗蒸蛋軟軟嫩嫩,猶如豆腐花般彷彿吹彈而破。
茶碗蒸

豪華刺身定食 $298

豪華刺身定食

吃完刺身後,就可喝下一碗暖呼呼的味噌湯暖一暖胃。
味噌汁

最後還有柚子雪葩作飯後甜品,真材實料夾雜柚子果粒,散發清新天然果香。
柚子雪葩
2020-12-14
柚子雪葩
2020-12-18 106 瀏覽
上個月最新開張嘅高級日式料理店,主打omakase不過今次就嚟食set lunch,以等級嚟講都算經濟,套餐除咗主菜之外有跟沙律、茶碗蒸、味噌汁丶水物(即係甜品)豪華刺身定食有足足七款刺身,包括海膽、帶子、拖羅、牡丹蝦、鯛魚、鰤魚,同埋比較少見嘅吉備奈子,特別欣賞佢將青檸雕花再放海膽上去,其青檸香為鮮甜嘅海膽披上一絲清新嘅微酸感;另外和王海膽丼雖然價錢較貴,但不惜工本咁用上和牛同海膽組合而成,可以話係最高享受呢
2020-12-17 2059 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.尖沙咀棉登徑一帶開左好多日本餐廳拉麵 串燒 壽司 丼飯 想食既種類都會有而新開業既「鮨白鳥」就有供應Omakase中午餐牌仲有各款刺身定食同丼飯選擇茶碗蒸魷魚小鉢#和王海膽丼 $368(沙律、茶碗蒸、味增湯、甜品)叫左呢款比較少見既和王丼「和王」係熊本縣既頂級牛肉需選用經精心挑選既飼料 飼養28個月以上獲得A5或A4以上等級 油花BMS達6級以上才能稱之為「和王」一片片的鋪滿在丼飯上 有著粉嫩的顏色油脂分佈平均 賣相讓人垂涎三尺🤤入口肉質更是柔嫩 牛味突出一旁還附有用牛肉熬煮出的肉汁 可蘸牛食不過我就覺唔蘸都已經好好食 和王好食唔在講面頭再放上北海道既馬糞海膽 使其更加矜貴#豪華刺身定食 $298沙律、小鉢、茶碗蒸、漬物x2、味增湯、甜品擺盤精緻的刺身定食 🍣🍣大拖羅 北海道馬糞海膽 左口魚 帆立貝油甘魚 牡丹蝦 吉備內子(鹿兒島名物)大拖羅帶有少少筋 仍無阻入口即化既質感油脂味十足 好食吉備內子呢個名真係好過癮 似日本女仔名其實係銀帶魚既一種 入口比較清淡需靠醬汁提味其他刺身就正常發揮 都好食😋飯後仲有麵

尖沙咀棉登徑一帶開左好多日本餐廳
拉麵 串燒 壽司 丼飯 想食既種類都會有
而新開業既「鮨白鳥」就有供應Omakase
中午餐牌仲有各款刺身定食同丼飯選擇

茶碗蒸

魷魚小鉢

#和王海膽丼 $368
(沙律、茶碗蒸、味增湯、甜品

叫左呢款比較少見既和王丼
「和王」係熊本縣既頂級牛肉
需選用經精心挑選既飼料 飼養28個月以上
獲得A5或A4以上等級 油花BMS達6級以上
才能稱之為「和王」

一片片的鋪滿在丼飯上 有著粉嫩的顏色

#豪華刺身定食 $298
沙律、小鉢、茶碗蒸、漬物x2、味增湯、甜品

擺盤精緻的刺身定食 🍣🍣
大拖羅 北海道馬糞海膽 左口魚 帆立貝
油甘魚 牡丹蝦 吉備內子(鹿兒島名物)

大拖羅帶有少少筋 仍無阻入口即化既質感

• 和王海膽丼
  • 豪華刺身定食
  • 大拖羅
2020-12-16 108 瀏覽
前幾日見到尖沙咀開咗間新餐廳,所以同朋友就lunch去試吓佢嘅午餐日式嘅門面裝修就吸引咗我入去啦午餐時段人唔算多同埋入邊嘅坐位好舒服叫咗兩個午餐一個係豪華刺身定食見佢寫入邊有好多嘢食咁樣沙律丶小鉢丶茶碗蒸丶刺身盛丶御飯丶漬物二種丶味噌汁丶水物叫完嘢食好快就嚟咗呢幾樣開胃小食同沙律茶碗蒸都幾幾好味之後就係食豪華刺身定食,入邊有六款刺身件件都鮮味十足~ 再配埋熱辣辣嘅日本飯另一個餐就係叫咗鮨白鳥海師丼(沙律丶茶碗蒸丶海師丼丶味噌汁丶水物) 大致上嘢食係一樣嘅除咗海鮮丼上面嘅刺身同埋佢個飯入邊相對地係比較好味因為佢有紫菜蛋條同埋有醬料撈埋一齊食完飯之後佢仲會比麵豉湯我哋同埋最後仲有綠茶雪糕如果坐到吧枱位呢仲可以睇到師傅切刺身
前幾日見到尖沙咀開咗間新餐廳,

所以同朋友就lunch去試吓佢嘅午餐

沙律丶小鉢丶茶碗蒸丶刺身盛丶御飯丶漬物二種丶味噌汁丶水物

叫完嘢食好快就嚟咗呢幾樣

開胃小食同沙律

茶碗蒸都幾幾好味

之後就係食豪華刺身定食,入邊有六款刺身
件件都鮮味十足~ 再配埋熱辣辣嘅日本飯

大致上嘢食係一樣嘅除咗海鮮丼上面嘅刺身

食完飯之後佢仲會比麵豉湯我哋
同埋最後仲有綠茶雪糕

如果坐到吧枱位呢仲可以睇到師傅切刺身
2020-12-09
2020-12-15 148 瀏覽
限聚令之下晚市6時後禁堂食,所以今次就趁午飯時段試下這間新開張的主打廚師發辦的鮨白鳥。內裡面積不大,可以選擇坐在bar枱位,裝修貫徹低調簡潔的東瀛和風。今次每人點一份lunch set,前菜先上沙律、小鉢同茶碗蒸。壽司定食 $298壽司總共有九款,師傅預先把wasabi放在飯和魚生片之間,飯粒已經塗上醬油,調較好味道讓客人可以即時入口。銀帶鯡是九州鹿兒島一帶的特產,那一抹銀更是有如珠寶般閃閃發亮,魚身柔軟,沾上特製柚醋味噌醬,吃起來酸甜清香。壽司飯特別選用日本九州產的日光米,取其黏度適中,左口魚裙邊正正是魚身最肥美的部份,入口即滲出甘甜魚油。金黃色的海膽充滿甘腴鮮味,滑嫩軟綿得像鮮奶油一樣的口感,入口即化,不會澀口,味道濃郁又回甘。之後就有湯頭清澈的味噌湯。柚子雪葩酸酸甜甜,冰涼清爽,又不會像雪糕太膩口。

沙律、小鉢、茶碗蒸

壽司定食 $298

壽司定食

之後就有湯頭清澈的味噌湯。
味噌汁

柚子雪葩酸酸甜甜,冰涼清爽,又不會像雪糕太膩口。
水物
2020-12-14
水物
• 和牛海膽丼 ; 豪華刺身定食🍱•💵Price: $368 ; $298-尖沙咀棉登徑一向都多日本餐廳既選擇,個日行過發現原來默默地又新開左間日式料理店叫「鮨白鳥」。雖然新開但人流都算幾旺,所以就吸引左我入去試下佢既lunch set喇!佢午市期間除左有兩款omakase之外,仲供應一系列壽司料理同海鮮丼飯定食,定價由港幣148元起至港幣458元。我就order左個豪華刺身定食同和牛海膽丼,兩個set都有沙律、茶碗蒸、湯同甜品。首先講下個刺身定食,一共有六款新鮮刺身,包括真鯛、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、拖羅同海膽,全部都好新鮮,而且件件都厚身肥美。不過我最鐘意既都係個和牛海膽飯,當中既和牛用上九州熊本A5「和王」,係佢地其中既一款招牌!呢款牛種必需飼養28個月以上,並獲得A5或A4等級,同埋油花等級都要達到一定既標準,先可以稱之為「和王」。睇下相入面個牛既油花分布真係好均勻好靚,食落牛味亦相當濃郁,配上佢地秘製既醬汁同鮮甜既馬糞海膽,真係好好食好滿足阿🤤🤤
• 和牛海膽丼 ; 豪華刺身定食🍱•
💵Price: $368 ; $298

• 和牛海膽丼
提早慶祝聖誕🎄揀左呢間高質日本野,疫情期間食物一定要保證新鮮,廚師即時發辦,即時製作,令我地食得安心😍餐廳以木系為主,好有日系風格,仲有吧枱、卡位。由於想睇廚師大展身手,今次揀咗吧枱🍻⏺海膽和牛丼高質和牛竟然有10片咁多😋油花細緻,肉質緊實,筋不多,口感又軟又嫩,似和牛刺身~更可以蘸特製醬汁,令人回味無窮~用上鮮甜的馬糞海膽作點綴,錦上添花!⏺豪華刺身定食好華麗的拼盤!個人較喜歡きびなごの刺身,有啲銀白色縱帶,肉質透亮,好似食緊小魚仔咁。另一樣係大間野生拖羅!坊間多數都係得養殖個種。食嘅時候肉質少韌因為有啲根~但魚味好突出!除此之外,仲有啲季節時令嘅刺身、左口魚、牡丹蝦等等,全部都好新鮮♥️♥️♥️兩個set都有:✨茶碗蒸。蛋蒸得超滑~✨味噌湯。不會太咸,非常暖胃~✨抺茶雪糕。牛奶味頗重,抹茶不苦不會太甜,剛剛好👍🏻

⏺海膽和牛丼

⏺豪華刺身定食

兩個set都有:
✨茶碗蒸。蛋蒸得超滑~
✨味噌湯。不會太咸,非常暖胃~
✨抺茶雪糕。牛奶味頗重,抹茶不苦不會太甜,剛剛好👍🏻

2020-12-09 200 瀏覽
同朋友係尖沙咀行街,大家都想食日本野,見到呢間新開既日式餐廳,決定一齊試試佢餐廳分左吧枱位同卡位,幸運地個日比較早無咩人可以坐到吧枱位聽聞呢度由日本師傅主理,主要食材都係來自九州,午市晚市都有廚師發板,午市亦有定食同丼,價錢都好親民!我同朋友分別揀咗豪華刺身定食同和王海膽丼先黎沙律、小鉢、茶碗蒸,茶碗蒸好滑,有蟹既鮮味,食真d仲有淡淡既胡椒香味另外小鉢係魷魚,爽口彈牙!醬汁亦非常開胃刺身拼盤勁豐富有左口魚、內子、牡丹蝦、北海道馬糞海膽、鰤魚、帆立貝、大拖羅比較特別既有鹿兒島名物內子,味道有d似我地成日食既魚干仔,刺身好厚切,食材都好新鮮時令,淨係個2件大拖羅已回本呢款係朋友既和牛海膽丼,d和牛勁靚我偷食左一塊,入口即溶食完後分別有味增湯同雪糕,呢餐真係幾抵食,雖然唔係食廚師發板,但店員都會留意返客人既節奏從而上菜,不時主動加茶,服務幾好有下次!

餐廳分左吧枱位同卡位,幸運地個日比較早無咩人可以坐到吧枱位

我同朋友分別揀咗豪華刺身定食同和王海膽丼

另外小鉢係魷魚,爽口彈牙!醬汁亦非常開胃

刺身拼盤勁豐富

呢款係朋友既和牛海膽丼,d和牛勁靚
我偷食左一塊,入口即溶

有下次!