2023-08-26 366 瀏覽
今日慶生朋友帶咗我嚟依間隱世小店〜本來都冇乜大期望,但呢間都幾有驚喜😎本面招牌細細個 都幾日本feel🎌前菜個白栗米有驚喜〜估唔到栗米都可以生食仲可以咁甜,同埋個蕃茄都好甜😋😋另外個螺都煮得好入味!!蒸蛋都好滑個味啱啱好 上面有d黑松露勁香😙刺身三款全部逐碟上 每款都好有心思!個蠔細細隻 但係都好creamy蠔味又夠🤤好想食多幾隻〜鰆魚原來就係成日起街市見嘅馬交魚😯估唔到生食都幾好味〜第三款唔記得咩魚 但加埋個sauce都好好味‼️魚料樣樣都好新鮮🐟飯嘅酸度都適中,真係冇咩可以彈〜重點….海膽簡直冇得輸‼️師父拎哂成棟海膽岀嚟比我哋影相 好甜完全冇苦澀味😋😋😋未食過咁高質嘅海膽👍正Btw 成餐飯好滿足😌師父望落都幾後生又健談,每款刺身壽司都介紹得好詳細…真係人不可貌相😂😂有時間一定會再嚟..

蒸蛋都好滑個味啱啱好 上面有d黑松露勁香😙

鰆魚原來就係成日起街市見嘅馬交魚😯估唔到生食都幾好味〜
第三款唔記得咩魚 但加埋個sauce都好好味‼️

有時間一定會再嚟..

2023-08-17
2023-06-19 353 瀏覽
三百幾蚊食到咁多嘢超級抵!廚師好好,會同你傾偈/ 問你啲嘢食點樣食物:啲魚子好驚喜,因為係佢哋自己加工嘅😳海膽都好食好新鮮,完全冇苦味。壽司都ok,佢哋用嘅醋飯唔會太酸,反而甜甜地👍🏻👍🏻環境:都幾靚幾舒服,打卡一流!
2023-06-17
2023-06-14 241 瀏覽
I recently had the pleasure of dining at Sushi Misumi, a cozy Japanese Omakase restaurant located in Yuen Long that can accommodate up to eight guests at a time. I ordered the Kisaragi set menu for HKD 680 and overall, I found the food to be quite good.The chef was polite and made an effort to introduce each dish, although I would have appreciated a bit more detail. The waitstaff were attentive and kept my tea cup sufficiently filled throughout the meal.While the chawanmushi wasn't quite to my t

While the chawanmushi wasn't quite to my taste as the egg mixture wasn't fully set, I enjoyed most of the dishes on the menu.

I made a reservation in advance and arrived at 12:30 pm. I was seated promptly and didn't have to wait for a table. The sushi rice could have been a bit warmer for my liking, but the chef was attentive and even asked if I wanted more or less rice with each piece.

In conclusion, Sushi Misumi is a great spot for Japanese cuisine lovers in Yuen Long. The chef is meticulous and attentive to customers' needs, and the waitstaff are polite and attentive. I would definitely recommend this restaurant to others.en Long. The chef is meticulous and attentive to customers' needs, and the waitstaff are polite and attentive. I would definitely recommend this restaurant to others.
試下元朗所有榜上有名既鋪頭 今次試到呢間一入去鋪頭環境光線舒服每個坐位有個錦盒咁放食物影相幾靚 主廚後生靚仔親切健談每款食物都有介紹 每款都有detail位食材新鮮 自制醬汁突顯到本身鮮味會回頭既一間店😚
2023-01-18
2022-12-21 429 瀏覽
元朗區真係好多Omakase,今次食左鮨美澄嘅午間Omakase,佢有兩個餐價錢分別係3百同6百,貴嘅會多左啲刺身熱食,平嘅只有壽司。今次我就揀左個貴嘅試吓。餐廳一眼睇哂只有八個位,早去到可以坐正師傳面前。前菜好普通就省略了,刺身呢有三款,第一款係油甘魚腩加蔥,第二款北海道醬積帆立貝夾紫紙,兩款都好新鮮👍🏼壽司🍣有八款,其中六款比較值得提下,中拖,大拖都好香加左醬積處理令腥味消減左。兩款池魚油脂味好淡唔肥個人就麻麻地。有一款鯛魚都係淡口為主。最後加左加飯右口魚手劵燒到好香好油。贊🤩依個茶碗蒸表面平平無奇,食落個魚湯底濃厚到不得了,十個贊。仲有冇上鏡嘅鮑魚都係好軟身好入味。 一個午餐六百蚊加兩個小時嘅日式體驗絕對係值得嘅👍🏼

餐廳一眼睇哂只有八個位,早去到可以坐正師傳面前。

一個午餐六百蚊加兩個小時嘅日式體驗絕對係值得嘅👍🏼
2022-12-16
2022-12-20 297 瀏覽
🚗專程入尼元朗試下哩間厨司發辦,因為都幾難預約,今次好彩book到。叫得隱世個位置當然唔會好就腳,但都唔難搵,入到餐廳都已經坐滿人。員工服務都唔錯,食客同厨司都互有交流,食物都算新鮮,但未至於一試難忘🤔,價錢就一般omakase收費啦,入開元朗都可以試試,事不宜遲,去相!📸
2022-12-18 825 瀏覽
今日到訪元朗-家鮨店,店子的格調高雅,燈光十分柔和,座位約十多個左右,和日本的鮨店布局-模樣。師傅展示今日的壽司材料,-目了然,魚生來自豐洲。午餐有兩款omakase 供應,分別為$338/$608 per head. 今日試吓$338的lunch set.先送上沙律. 用的是有機菜,口感爽脆,沒有苦味,十分新鮮。而這茶碗蒸和平日的有少少不同,用了日本純菜,暖暖的,為壽司作準備。真鯛這真鯛口感比較柔軟,味道比較清淡清新雅淡。金線鯛金線鯛口感柔軟,火炙過的金線鯛保留-點魚皮的油脂,帶火炙氣息,魚肉比較清爽。笛鯛笛鯛,用火槍逼出油份,脂肪更為甘香,口感比較firm 和彈牙,味道鮮甜。烏賊這烏賊十分新鮮,口感柔軟黏滑,帶鱿魚的鮮味。北海道甘蝦這甘蝦真可口!甘蝦用了昆布漬的方法,肥美甜鮮,仲有少少黏口,加上甘香creamy 的蝦膏,蝦味爆燈!真係正!鰤魚這鰤魚真可口,油份充足,脂香油潤,加上清新的柚子胡椒的點綴,口感香滑。赤身這赤身十分柔軟,略帶光澤,魚味濃郁。大拖羅蓉這大拖羅蓉也不錯,紫菜脆香,包住香滑的toro 蓉,魚味特濃柔滑,配上香口的芝麻,好味道。自家醃三文魚籽這三文魚籽大大粒,色澤

和日本的鮨店布局-模樣。

師傅展示今日的壽司材料,-目了然,魚生來自豐洲。

今日試吓$338的lunch set.

先送上沙律. 用的是有機菜,口感爽脆,沒有苦味,十分新鮮。

真鯛

這真鯛口感比較柔軟,味道比較清淡清新雅淡。

金線鯛

笛鯛

烏賊
這烏賊十分新鮮,口感柔軟黏滑,帶鱿魚的鮮味。

北海道甘蝦

鰤魚

赤身

這赤身十分柔軟,略帶光澤,魚味濃郁。

大拖羅蓉

自家醃三文魚籽

這三文魚籽大大粒,色澤明亮,醃得十分鮮美,帶-點甜香,沒有平日的三文魚籽咁鹹。

海膽

這海膽壽司份量十足,脆脆的紫菜和顏色鮮明的紫海膽,海膽creamy,雖然冇馬糞海膽咁甜,但海膽味濃郁,不錯。

湯是梅湯,酸酸地,熱乎乎的

右口魚手卷

這手卷真可口,右口魚帶-點油香,啖啖吃到魚肉,真滋味。

甜品有日式蕨餅和抹茶牛奶布甸。

蕨餅軟滑,充滿和風氣息,牛奶布甸十分滑溜,奶味濃,配上香甜的紅豆,甜美的感覺,不錯。

這-天的壽司性價比高,比尖沙咀立食壽司還要平,滿足。

2022-12-18
午餐
有咩驅使車車老遠遠征大西北搵野食呢? 話說之前Mirror嘅AK曾經到訪過, 所以即刻bookmarked左😆😆Book左好多次, 今次終於成功左啦! 餐廳環境用上淺木色做主調, 周圍都擺有綠色植物, 感覺舒適, 有一種家嘅感覺! 威師傅一邊為車車準備食物, 一邊聊天談笑風生, 整個感覺都相當輕鬆愉快! 每道菜式師傅都用心製作, 用愛令食物變得更好味! 🌟先付 和風汁沙律選用有機蔬菜, 比較鮮甜無苦澀味🌟合鴨合鴨用左低溫慢煮, 味道比較淡, 用左柚子胡椒稍為調味, 清新又開胃🌟漳泥烏賊佢地嘅海鮮都嚟自東京豐州市埸, 漳泥烏賊切成好似麵條咁, 佢嘅膠質比較重, 味道較淡配搭味道濃郁嘅北海道根室紫海膽做汁, 互補不足, 鮮味瞬間提昇🌟甘蝦甘蝦伴以黑魚籽/芽蔥/紫蘇花同德島縣嘅刺身級雞蛋,排之卵, 甘蝦口感軟糯沾上香濃鮮甜蛋液, 令口感更滑嫩細緻🌟帆立貝磯燒帆立貝啖啖肉, 用脆脆嘅紫菜夾住, 食落爽彈嫩滑好好味!🌟松茶蟹肉蒸蛋松葉蟹肉份量十足, 雞蛋香嫩滑溜, 一個不錯嘅間場🌟縞鰺屬池魚科, 肉質肥嫩, 口感順滑甘甜, 油脂比較重🌟車海老蝦肉結質鮮甜, 加入咸咸香香嘅烏魚子, 帶出蝦鮮味🌟笛

🌟先付
和風汁沙律選用有機蔬菜, 比較鮮甜無苦澀味

🌟合鴨

🌟漳泥烏賊

🌟甘蝦

🌟帆立貝磯燒
帆立貝啖啖肉, 用脆脆嘅紫菜夾住, 食落爽彈嫩滑好好味!

🌟松茶蟹肉蒸蛋
松葉蟹肉份量十足, 雞蛋香嫩滑溜, 一個不錯嘅間場

🌟縞鰺
屬池魚科, 肉質肥嫩, 口感順滑甘甜, 油脂比較重
🌟車海老
蝦肉結質鮮甜, 加入咸咸香香嘅烏魚子, 帶出蝦鮮味
🌟笛鯛
白身魚經火炙過將油份迫出, 上面放上笛鯛魚肝醬同彩膳芝麻, 油脂比較重,彩色芝麻加強口感
🌟根室赤海膽
相對無馬糞海膽咁甜, 但味道濃郁比較濃郁, 主要食海膽原味
🌟奄美大島吞拿魚
野生嘅奄美大島吞拿魚, 油脂比天然吞拿魚更濃, 入口肉質較緊實
🌟蜜甘鯛
車車第一次食E款魚, 味道比較淡, 後段帶有蜜甘香味, 用上少許豉油調味, 好特別嘅味道, 令人難忘
🌟炙燒吞拿魚
炙燒吞拿魚鮫, 油脂甘香豐腴, 中間放左紫蘇葉中和油脂感, 加上脆卜卜嘅炸蒜, 最後撒上由米做成嘅淡雪鹽, “綿綿頭上飛花散聚了無牽掛”, 好浪漫💕

🌟岩手縣鮑魚
清酒蒸鮑魚, 旁邊放左鮑魚肝做嘅醬同壽司飯, 將成隻鮑魚原汁原味食哂! 鮑魚爽彈軟腍, 加埋鮮味十足嘅鮑魚肝醬, 滋味無窮

🌟鯛魚湯
用上真鯛魚頭烹調, 湯汁好夠熱, 味道鮮甜濃郁

🌟焙茶奶凍配蕨餅
蕨餅口感煙韌軟糯配上黃豆粉同綠茶粉, 香甜不膩, 奶凍焙茶味甘香濃郁, 甜度適中, 為午餐劃上完美嘅句號
2022-11-13
2022-10-06 575 瀏覽
-鮨美澄 🍣呢日想近近地係元朗食個Omakase 發現呢間原來有好多明星幫襯 所以過黎試下位置有少少夾攝 不過都唔難搵既 係元朗西鐵站行出黎 10分鐘內就到~✨美澄 ($1680/pp)前菜3款🥢海膽味豆腐配海膽 / 蟹肉沙律 / 牛蒡第一次食用海膽整既豆腐 配上厚厚既清甜海膽 一黎就令口腔充滿鮮甜味 係幾特別既前菜刺身4款🥢日本仙鳳趾真蠔 - 配辣椒蘿蔔蓉 日本蔥 柚子皮 酸汁 口感Creamy 酸酸甜甜 係幾清新同清甜🥢秋刀魚 - 剛踏入當造季節 魚味特別濃 配紫蘇葉就更香口🥢赤貝 - 爽口鮮甜 🥢左口魚薄切 - 配芽蔥 辣椒蘿蔔 酸汁 主要食口感 有嚼勁 煮物 / 季節料理🥢海膽黑松露茶碗蒸上面鋪有新鮮蟹茨 入面有帶子同菇蒸蛋比平時食既黃 蛋香味都好香濃既 壽司🥢真鯛 / 石鯛 / 樽魚 / 深海池魚 / 笛鯛 / 赤身 / 赤海膽 / 大拖羅 / 醃漬三文魚籽吞拿魚蓉 個人幾中意個真鯛同笛鯛 燙燒過後加上蘿蔔麵豉 好香口;深海池魚配柚子胡椒 燒過表皮 迫左油脂出黎 再加呢條魚係當日新鮮送到 食落會好有口感 味道上就惹味得黎帶辣;赤海膽味道清甜 口感creamy ; 大拖羅肥美油
鮨美澄 🍣

呢日想近近地係元朗食個Omakase
發現呢間原來有好多明星幫襯 所以過黎試下
位置有少少夾攝 不過都唔難搵既
係元朗西鐵站行出黎 10分鐘內就到~

✨美澄 ($1680/pp)

前菜3款

赤海膽 / 大拖羅 / 醃漬三文魚籽吞拿魚蓉
個人幾中意個真鯛同笛鯛 燙燒過後加上蘿蔔麵豉 好香口;

赤海膽味道清甜 口感creamy ;

大拖羅肥美油份多 都係當日新鮮日本直送呢 ;

醃漬三文魚籽吞拿魚蓉 - 師傅驚我地唔夠飽 整左好豐富既卷物畀我地食😂

燒物/揚物

🥢燒新鮮帆立貝 - 肉質厚實 冇額外調味 主要係食個原鮮味
🥢鮑魚配鮑魚肝醬 - 加紫蘇葉 唔怕會腥 鮑魚片有嚼勁

🥢毛蟹兩食 - 最難忘係呢個 有炸蟹 勁多蟹黃流出黎
同有一個鋪左金箔又去左骨既毛蟹球 沾上抹茶鹽同竹炭鹽黎食 就已經吊到晒啲鮮味出黎

吸物
🥢鯛魚湯 - 奶白色魚湯 入面仲有一件鯛魚一齊食~ 好香濃

甜品
🥢靜岡縣蜜瓜 - 呢個永遠都冇得輸 係食蜜瓜既時節~
🥢抹茶 + 黃豆粉 蕨餅
2022-09-24
2022-07-18 589 瀏覽
元朗omakase自從我食開果兩間人氣omakase師傅轉左去港島區之後,我都有一排冇係元朗食omakase 了😁難得朋友話同我去試下鮨美澄,上年鮨美澄都係一位難求,最初個師傅走左之後終於可以試下,聽聞新師傅都係銅鑼灣某鮨店入來,咁就試下啦👍🏻朋友車我地去,都係經過d車房茶餐廳,如果自己去就難搵d 入到去有隱世小店的感覺,bar 台十個位左右。個人覺得熟食有驚喜,推介鮑魚配鮑魚肝醬👍🏻其他刺身壽司🍣都正路,果晚飲酒比較多,有圖有真相😁🥂
元朗omakase

朋友車我地去,都係經過d車房茶餐廳,如果自己去就難搵d

入到去有隱世小店的感覺,bar 台十個位左右。

個人覺得熟食有驚喜,推介鮑魚配鮑魚肝醬👍🏻

其他刺身壽司🍣都正路,果晚飲酒比較多,有圖有真相😁🥂

Omakase
Omakase
2022-06-09
  • 大拖羅
2022-06-20 584 瀏覽
星期日去光顧這間有明星來過的omakase,價錢也不便宜,吃的時候還可以,有海膽,有生蠔,也有托羅,但食食下,屋企人就感到唔舒服,前後入廁所嘔過一次,出外面嘔左兩次,以為身體不適,回到家之後,肚痾,最後食喇叭牌正露丸先搞得掂!然後接住兩個其他的屋企人也有少少肚痾,才確定是食物問題!咁貴的餐廳,麻煩搞好最基本的衛生問題,給我們節日很不好的體驗!下次節日還是不要吃生冷嘢,給了錢,還搞到屋企人不開心,實在不值得!

2022-06-13 477 瀏覽
元朗鮨美晴澄環境:細細的一間舖頭,大概坐到十個人,裝修都幾雅緻,碗碟器皿非常靚!服務:我個人覺得食omakase,除咗食物之外,就係服務加環境可唔可以令人有一個難忘嘅經歷。師傅非常健談,有問即答,服務員態度都好好!舍利:味道偏酸少甜,整體偏向結實前菜明太子沙律,合桃公魚仔 - 明太子好有口感Sushi x 13章紅魚天然左口魚伊佐木深海池魚王關青魚- 由於舍利偏酸少甜,所以搶咗以上白魚的味道,食唔到魚的鮮味,但感覺到魚味一件比一件濃少少bb銀鱈魚 - 油份不錯,口感鬆化,開始和舍利融合長鰭吞拿魚8日熟食中吞拿魚大吞拿魚- 吞拿魚8日熟成,魚味魚油不錯,微酸味道不錯,無筋炸北海道帆立貝滑溜 - 加咗岩鹽,但我覺得唔夠味,帆立貝唔夠甜甜蝦蝦膏 - 幾好味,蝦膏燒過,但可處理得更滑溜,有少許沙沙的感覺北海道蝦夷馬糞海膽 - 師父好用心介紹,海膽有分紅/黃/白膽,今日食的是黃膽,所以冇咁大陣馬糞味,口感滑溜右口魚邊 - 油份充足甜品 - 北海道360牛奶奶凍,賣相好靚今日用餐愉快!很欣賞這間新店的服務,但我覺得處理食材上有進步的空間,別是白魚和舍利的融合。
元朗鮨美晴澄
舍利:味道偏酸少甜,整體偏向結實

前菜
明太子沙律,合桃公魚仔 - 明太子好有口感

Sushi x 13
章紅魚
天然左口魚
伊佐木
深海池魚王
關青魚
bb銀鱈魚 - 油份不錯,口感鬆化,開始和舍利融合
長鰭吞拿魚8日熟食
中吞拿魚
大吞拿魚
- 吞拿魚8日熟成,魚味魚油不錯,微酸味道不錯,無筋
右口魚邊 - 油份充足
甜品 - 北海道360牛奶奶凍,賣相好靚

2022-06-10
今日試吓元朗的一家難book位的鮨店。這家店的店面簡樸和風,在街道上不太起眼。店內的裝修簡潔明亮,只有bar table, 而午餐只有兩款omakase, 分別為弥生$420及如月$880。今日試吓簡單的弥生$420(壽司十三貫)沙律菜十分新鮮清爽,沙律汁沒有太酸。茶碗蒸十分滑溜,充滿了高湯風味,當中還有瑤柱、茹菌等,味道鮮美。石垣鯛石垣鯛口感柔嫩緊實、味道雅淡,是淡味壽司的開端。名石真鯛這真鯛味道清爽,肉質軟滑而帶一點彈性。深海池魚王這深海池魚王十分肥美,口感油潤軟滑,魚味濃郁又鮮甜。墨魚梅子蜜這墨魚切得口感爽脆黏滑,加上酸酸的梅子蜜,充滿夏日氣息。鮫鰈這鮫鰈的感覺唔太深,肉質爽口嫩口,味道唔錯的白身魚。伊豆金目鯛金目鯛色澤鮮明,肉質細緻而嫩滑。甜蝦蝦肉蝦膏這甜蝦味道鮮美,加上又滑又鮮甜的蝦肉,再加上蝦膏,蝦味爆燈,正!北海道帆立貝這北海道帆立貝用脆紫菜包著吃,炸得熱呼呼的,帆立貝十分肥厚鮮甜,好吃。長崎縣紫蘇葉赤身這平平無奇的赤身用上紫蘇葉,紫蘇葉獨特嘅香氣有提鮮作用,吃起來,既有魚鮮風味,同樣份外清香。大拖羅10曰熟成這大拖羅經十日熟成,大拖羅油脂豐腴,肉質細嫩,又無筋,脂香在口

店內的裝修簡潔明亮,

今日試吓簡單的弥生$420(壽司十三貫)

沙律菜十分新鮮清爽,沙律汁沒有太酸。

石垣鯛
石垣鯛口感柔嫩緊實、味道雅淡,是淡味壽司的開端。

名石真鯛

這真鯛味道清爽,肉質軟滑而帶一點彈性。

深海池魚王
這深海池魚王十分肥美,口感油潤軟滑,魚味濃郁又鮮甜。

墨魚梅子蜜
這墨魚切得口感爽脆黏滑,加上酸酸的梅子蜜,充滿夏日氣息。

鮫鰈

這鮫鰈的感覺唔太深,肉質爽口嫩口,味道唔錯的白身魚。

伊豆金目鯛
金目鯛色澤鮮明,肉質細緻而嫩滑。

甜蝦蝦肉蝦膏

北海道帆立貝

長崎縣紫蘇葉赤身

大拖羅10曰熟成

這大拖羅經十日熟成,大拖羅油脂豐腴,肉質細嫩,又無筋,脂香在口中猶久不散,完全入口即溶,正呀!

北海道蝦夷馬糞海膽

這海膽份量十足,口感creamy, 雖然唔係最鮮甜的,但海膽味道濃郁,好滿足。

右口魚裙邊

經火炙的右口魚逼出油佾,裙邊格外甘香,口感油潤滑溜,脂香豐盈,好吃。

湯的味道比較溫和,熱呼乎的,唔太鹹唔太淡,暖一暖胃,幾ok.

北海道牛乳奶凍
平曰少吃奶凍,但這北海道牛乳奶凍真可口!奶凍香滑,有著濃厚的牛乳奶香,加上香甜的紅豆蓉,十分滿足呀!

這一天的壽司有成十三件,太滿足了。
.p.s 個人比較喜歡淡淡的wasabi, 所以師傅把我的壽司少飯少wasabi, 壽司味道恰意,師傅貼心。
2022-06-05
2022-05-11 397 瀏覽
元朗人氣Omakase 今年生日想食啲特別嘅嘢慶祝,就揀咗自己從來未食過嘅Omakase Sushi Misumi,我見IG咁多名人食過,應該唔差掛店員服務周到,主動斟茶,換毛巾都做得好充足,主動有禮。講返食物,到訪嘅時候因為冇晚市,所以食lunch menu 神無月set 包括前菜,沙律,茶碗蒸,5件刺身,12件壽司仲有不同嘅漬物同時令菜式,師傅亦都好用心咁介紹每一道食材,可能我見識少,好多我都未聽過亦未食過,所以食一次Omakase真係學到好多嘢。
元朗人氣Omakase

店員服務周到,主動斟茶,換毛巾都做得好充足,主動有禮。

2022-01-13
2022-03-28 532 瀏覽
這已經是我第四次光顧的壽司店,這壽司店基乎成為我在元朗必推的壽司店,沒有之一。這次到訪卻因為師傅換了,整個風格都變了,壽司師傅在專做omakase set的店就成了壽司店的靈魂,有點失望吃不到舊師傅的omakase, 新的師傅不差,人也很好,只是用料和壽司變得普通,沒有了之前的特色,也就有點不值得以$800午餐omakase在元朗吃壽司了,這個價格只能吸引不想外出的區內客,因為價錢就是銅鑼灣尖沙咀價。
2022-03-26