鮨釧🇯🇵🎏A quick sharing for a new omakase restaurant in Shek Mun, Sha Tin.𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗞𝘂𝘀𝗵𝗶𝗿𝗼, is a small Japanese restaurant with 8 counter seats in maximum, they do not have any normal dining table. 3 Chefs👨‍🍳 were standing at the counter on that day, their working space was relatively little as well. I guess this is the smallest omakase restaurant I have ever tried.We picked their 𝐀𝐨𝐢 (葵) menu priced at 𝐇𝐤$𝟒𝟔𝟖 𝐩𝐥𝐮𝐬 𝟏𝟎% service charge with the follows...- Appetiser 🥗- Sashimi - 3 kinds 🐟🐠🐡- Sushi - 12
鮨釧🇯🇵🎏

- Appetiser 🥗
- Sashimi - 3 kinds 🐟🐠🐡
- Sushi - 12 pieces 🍣
- Snow Crab Hand Roll 🦀
- Soup 🍲
- Dessert 🍨

It was a very full lunch but not really satisfied at all🥺. Both of us agree that the 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙧𝙞𝙘𝙚 🍣 was not up to standard, the texture was so hard and tight. None of the sushi was impressive🥺.

The 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥 was really huge but not surprising at all.

For the 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙛𝙞𝙨𝙝🐟, the fish oil was not rich enough. You can see from the picture the rice get burnt and becoming “black”🥺

Below was the sushi with the best qualities!! We had 𝗧𝗼𝗿𝗼🐟, 𝗨𝗻𝗶, 𝗔𝗺𝗮𝗲𝗯𝗶 甜蝦🦐, 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗟𝗲𝗴 🦀 𝗮𝗻𝗱 𝗞𝗮𝗿𝗲𝗶 左口魚. I like the crab leg🦵🏻most! It was truly fresh and not popular in omakase.

Let’s have a quick scoring...🔢

𝗧𝗼𝗿𝗼 - 6/10 (好多筋🥺)
𝗨𝗻𝗶 - 8/10
𝗔𝗺𝗮𝗲𝗯𝗶 🦐 - 8/10
𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗟𝗲𝗴 🦀 - 9/10🌟
𝗞𝗮𝗿𝗲𝗶 🐟 - 7/10
𝗦𝗻𝗼𝘄 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗵𝗮𝗻𝗱 𝗿𝗼𝗹𝗹 🦀 - 6/10
(Personally prefer handroll with a stronger flavour as a satisfying last dish😜)

We have ordered a small bottle of Sake 🍶 at a reasonable price, around Hk$98 for 250ml. I forgot to take a photo of it and we drank quick😜

Overall, I will score 3 out of 5 if there’s a scoring. The omakase lunch was in reasonable price but I may not be back again. Let’s explore something new!!😙

鮨釧✨沙田人有福啦想食OMAKASE好耐啦,平時都會覺得好貴唔捨得,所以等到大時大節既時候就去試下啦。晚餐要過幾元 per set,係lunch set 我就揀左 $498 per set 包前菜刺身 12件壽司 手卷🎉 唔好睇少佢啊 食完好飽肚啊~我地係OpenRice book左13:45 慢慢食下食下都食到3點半啊,好enjoy食omakase既氛圍,因為係廚師發辦,你永遠都唔會知道下一款壽司係咩,師傅都會同你傾下計 交流下 你亦都可以帶酒去飲咖(*旁邊既另一對客人有帶,未知要唔要另外收費)我食完就已經有種好想再食既衝動啦!!疫情期間去唔到日本,就食下OMAKASE止下癮啦💞
鮨釧✨沙田人有福啦

我食完就已經有種好想再食既衝動啦!!

疫情期間去唔到日本,就食下OMAKASE止下癮啦💞
2020-12-08
慶祝紀念
生日
2020-12-24 282 瀏覽
十分親民價 又可以比美出面既omakase. 我今次黎左第2次 2次都好滿意 食材好新鮮 海膽好甜 又有新野食 又有創意 😍😍 師傅知我中2食佢地既柚子薑 不停fill比我 好細心
十分親民價 又可以比美出面既omakase.
我今次黎左第2次 2次都好滿意
食材好新鮮 海膽好甜 又有新野食 又有創意 😍😍

師傅知我中2食佢地既柚子薑 不停fill比我 好細心
唔抵食同唔好食。Lunch 398 + 1 十二貫食材真係唔ok,食材又唔係特別新鮮。仲要唔係一對一服務,三個師傅同時serve 8個人。佢個位好窄,啲師傅好辛苦咁左右手叉黎叉去。12件如下,相一次過睇:真鯛,小肌,碟魚,魷魚,帆立貝,間白,甜蝦,吞拿魚,生蟹腳,海膽,蟹肉軍艗,櫻花蝦手卷 。無小食得薑,有前菜係青瓜同三文魚餃,啲食材真心好普通。個手卷係飯素咁嘅味真心食到嬲咗。(雖然佢係黃,但都唔可以咁嘅quality )
唔抵食同唔好食。

Lunch 398 + 1 十二貫
食材真係唔ok,食材又唔係特別新鮮。

12件如下,相一次過睇:

無小食得薑,有前菜係青瓜同三文魚餃,啲食材真心好普通。

個手卷係飯素咁嘅味真心食到嬲咗。
(雖然佢係黃,但都唔可以咁嘅quality )
櫻花蝦飯素手卷
2020-12-14 440 瀏覽
我同太太於13/12中午點左價錢最高接近500一位既(葵)餐一路食都覺得好滿意,食材新鮮,睇得出師傅刀工手勢都好好😋直至去到最尾上甜品既時候就發生左樣令人大失所望既事話說坐我太太旁邊既兩個女仔係個師傅識得既,切緊野都不忘幫個女仔個電話叉電,而且言談甚歡,都唔緊要!最後尾聲竟然將我同太太個兩份夕張蜜瓜收左落雪櫃,換左兩塊士多啤梨,仲解釋話係時令水果,但同場其餘幾位客人都係點最貴嘅餐(有刺身就係最貴),佢地既甜品都係蜜瓜,我同老婆個份就明顯俾呢位師傅換走左,最黑人憎係個師傅見我老婆個樣唔滿意就係雪櫃拎番其中一份本來屬於我地既蜜瓜話請我地食🤬事實上就係個師傅想將我地呢個貴餐既蜜瓜留俾個兩個識得既女仔(佢地個餐係冇刺身既)大家明啦😒為左溝女拎屬於人地既食物去討好人真係好唔專業同埋令我地好失望)今次個體驗真係俾最後甜品呢下野搞到心有條刺😤
一路食都覺得好滿意,食材新鮮,睇得出師傅刀工手勢都好好😋
直至去到最尾上甜品既時候就發生左樣令人大失所望既事
話請我地食🤬
今次個體驗真係俾最後甜品呢下野搞到心有條刺😤
2020-12-04 323 瀏覽
So happy we discovered this place in the new territories side - a new Japanese restaurant that offers good deal which is fresh and tasty. the raw finish is was quite different to the ones we had outside so it’s definitely worth trying if you’re nearby this area. Will come again next time to try their dinner set for sure next tome’
1K
2020-11-30 347 瀏覽
我比較少去沙田但朋友介紹沙田多野食, 最近有間新開業的一間日本餐廳叫「鮨釧 」 , 名字特別,主要是主打Omakase 的鮨店!聽朋友說主廚在日本學藝回來,所以十分講究日本菜的味道和口感,感覺專業到不得了!套餐的前菜、壽司10貫、卷物、湯品及甜品等都好吸引!相當豐富!好像金箔海膽滿滿海膽新鮮濃郁,是我在香港的日本餐廳以來第一次感受到的真正日本味道!另仲有銀鱈魚,經火炙後油香盡情發揮, 我吃了想再吃的回味無窮!跟隨食咗刺身八爪魚🐙,估不到同樣鮮汁美味, 使我難忘的!鮨釧 沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖

鮨釧
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2020-11-20 480 瀏覽
今日在石門逛街因為那裏商場有很多優惠,晚上去了這間很有特色的廚師發板餐廳吃刺身和壽司。❤️❤️入到去發覺廚師們都很專業刺身也感覺很新鮮,我點了八爪魚刺身,很鮮甜可口。日本蠔很大隻, 十分新鮮,很有爽滑的口感,白子茶碗蒸做法很傳統蛋也很滑,從來未吃過這麼好吃的蒸蛋,最後點了牡丹蝦拼蝦膏,牡丹蝦平常新鮮的蝦膏真是一絕。最後買單覺得價錢很合理。因此十分建議大家嘗試這間很有人情味也很地道很專業的廚師發板餐廳。
今日在石門逛街因為那裏商場有很多優惠,
晚上去了這間很有特色的廚師發板餐廳吃刺身壽司。❤️❤️
日本蠔很大隻, 十分新鮮,很有爽滑的口感,
最後買單覺得價錢很合理。
2020-11-18 526 瀏覽
今晚同老公路過見到呢間新開嘅Omakase ,睇睇個menu後比較其他同類型來講價錢都好親民下就決定入去試吓,入到侍應先用日文同我地打招呼,可能太耐無得返鄉下(日本),感覺好親切😂坐低咗立即奉上一杯熱茶,睇睇menu 有$1180和$1380,價錢唔差好多,但菜式相差4款咁多,我哋就當然試吓$1380/set,期待期待頭盤好精緻,先來個鹿兒島蕃茄配魚安康魚豆腐、炸日本蟹仔白松露海膽蒸蛋白子、松葉蟹腳刺身、沙甸魚刺身日本黑鮑魚手卷....總結餐廳的食材十分新鮮,款式精緻多元化,下次應該好快再來

頭盤好精緻,先來個鹿兒島蕃茄配魚安康魚豆腐、炸日本蟹仔
白松露海膽蒸蛋
白子、松葉蟹腳刺身、沙甸魚刺身
日本黑鮑魚手卷....

總結餐廳的食材十分新鮮,款式精緻多元化,下次應該好快再來

2020-11-18 432 瀏覽
一餐滿足到暈的廚師發辦會係點, 就係用心制作,力求完美做到最好。好友帶我來到石門的鮨釧話同我食餐好嘅去忘記傷心的日子,話食完之後就重新出發。這小店給我感覺好 warm 店內面積唔太, 座係到可以看著廚師即時制作料理,感覺好特別,由於今晚係廚師話事,所以我真係完全唔洗用腦。廚師發辦我地選了 1108的價位, 有小食, 刺身5點,一品料理,壽司6貫,吸物,甜品。開頭都擔心食唔飽,但竟然食完係好滿足好滿意,唔會覺得唔飽。刺身超鮮甜,深海池魚大大件, 紫蘇大拖羅 好味道想再叫十件。壽司每件精緻新鮮,用心出品, 令人難忘, 師傅刀法一流, 全程吸引住我的目光。成晚每樣都好出色和吸引,下次我會再來食另一價位的。

成晚每樣都好出色和吸引,下次我會再來食另一價位的。
2020-11-18 401 瀏覽
Omakase 比每個人的感覺都好唔同,有d omakase做得好求奇, 一次過比幾件壽司你就算, 今次我來到鮨釧終於可以好好去享受一餐正宗的 omakase係幾有藝術,睇住廚師係自己面前一件件向自己介紹食物,感覺好華麗高尚。6點半入座,座係Bar 枱望實個廚師準備開始食物,我有點點緊張, 因唔知有咩食, 首先見到有一大盤蟹仔好cute 咁放係到,原來係日本產沢蟹,廚師以高溫連殼油炸,香脆惹味! 正因為牠細小的身型,讓我一口品嚐到原隻蟹的滋味,旁邊的日本溫室番茄, 新清香甜一點澀味都冇,而漬物內有舊炸魚幾好食。沖繩苦瓜漬&蒜頭漬 ~ 用左特別醃料味道香濃蟹肉茶碗蒸 ~ 一碗滑溜無比的蒸蛋,上層鋪滿蟹肉份外美味。刺身 ~ 我深深比佢夠紫蘇大拖羅吸引住,廚師會主動問我需唔需要燒一燒,我最想食到原味,所以冇燒到, 一口咬落不得了,即溶的口感加上外層的脆紫菜夾到暈。 另外厚切深海池魚, 它的油脂非常厚,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜。到藝術品了,真係好驚喜,成個 picture 好靚,上層係活響螺, 夠哂爽身, 而下層係蘋果木煙燻吞拿魚,食完上層後打開d 煙燻香味飄過來超吸引。煙燻過的吞拿魚沾了

沖繩苦瓜漬&蒜頭漬 ~ 用左特別醃料味道香濃

蟹肉茶碗蒸 ~ 一碗滑溜無比的蒸蛋,上層鋪滿蟹肉份外美味。

到藝術品了,真係好驚喜,成個 picture 好靚,上層係活響螺, 夠哂爽身, 而下層係蘋果木煙燻吞拿魚,食完上層後打開d 煙燻香味飄過來超吸引。煙燻過的吞拿魚沾了小許蒜片和辣椒油,咁食都幾特別。

終於有熟食了,就係目拔白粕漬,魚質豐富沾一沾湯沙律醬更加好好味。

6款壽司,包括金線鯛壽司,梭子魚壽司,金目鯛,秋刀魚,牡丹蝦,北海道馬糞海膽,而6件壽司裡面最好味道的一定係海膽, 鮮甜到暈, 仲有我最喜歡的牡丹蝦, 又彈牙又鮮甜。

最後龍蝦湯,湯內有年糕一件夠哂正宗。

甜品方便有秋之訪, 日本晴王, 柿和果子各有千秋。

全晚由到食到尾,我都好喜歡下次會再來。

2020-11-17 270 瀏覽
今日同朋友來沙田食下午茶,想食高質有質素日本菜,見到這間是新開不久的日本料理,就入黎試試。環境好典雅舒適,乾淨整齊,日式素色的設計,可以睇住師傅的手藝一邊食一邊享受餐牌簡單簡潔。服務有禮友善,細心介紹我們最後點了lunch幸套餐包了前菜、12件壽司、卷物、湯及甜品師傅用以日本直送最新鮮的刺身,今次最推介有鮮甜爽口甜蝦、鮮又爽又微微香口的火炙金目鯛、名貴肥美油香的金箔拖羅、大大新鮮爽口牡丹蝦拼香濃蟹膏、口感好正的中深海池魚、鮮甜香滑的北海道的馬糞海膽軍艦

餐牌簡單簡潔。

服務有禮友善,細心介紹

我們最後點了lunch幸

套餐包了前菜、12件壽司、卷物、湯及甜品

2020-11-15
2020-11-16 158 瀏覽
同個🍣壽司師傅傾咗好耐偈,畀我認識🍣🍣壽司行業加深小編😘😋我對香港壽司嘅認知, 師父喺介紹嘢食之餘,仲會同我小編講關於🍣壽司比較舊一派嘅餐廳佢地點樣運作揀選佢哋嘅海鮮產品或者會用急凍貨,師父又打個比喻掛有啲餐廳會打住即日新鮮嘅🐟🐠🐡🦈🐙🐚🦀🦐🦑招牌,但係佢哋都要經過日本揀選貨品再運嚟香港嘅24個小時,咁即係第日鮮😅😂。----好啦🙉🙊,等小編我講番嘢食先😋第一道前菜係炸蟹仔🦀/日本水果番茄🍅同埋蟹膏豆腐,啲蟹仔蟹味好重同埋蟹膏一樣,濃沃嘅蟹味喺口腔入面遊走,故名思義水果蕃茄真係好甜,唔似食緊蕃茄有水果嘅清甜味。第二道就係松葉蟹肉蒸蛋,松葉蟹嘅蟹味好出,加埋蒸蛋一齊食個口裏面滑捋捋嘅蛋,簡直係perfect match。第三道菜係日本怪物蠔加喜之次刺身,我同朋友都係一啖都食唔曬隻蠔,濃烈嘅海水味充斥住口入面,鍾意食蠔嘅朋友我諗應該都唔會放過。 第四代就係帶子刺身加上煙燻辛辣蒜鰹魚,師傅喺我哋面前拎出 煙燻機放上木碎進行煙燻,一陣陣嘅煙燻味飄向我哋鼻前面,接近手板咁大隻嘅帶子食落去簡直一流,煙燻鰹魚師傅喺上面沈咗啲日本辣蒜,入口覺得唔辣反而同煙燻鰹魚好夾。而八件壽司 我最記得個名就係銀鱈魚
----
好啦🙉🙊,等小編我講番嘢食先😋第一道前菜係炸蟹仔🦀/日本水果番茄🍅同埋蟹膏豆腐,啲蟹仔蟹味好重同埋蟹膏一樣,濃沃嘅蟹味喺口腔入面遊走,故名思義水果蕃茄真係好甜,唔似食緊蕃茄有水果嘅清甜味。第二道就係松葉蟹肉蒸蛋,松葉蟹嘅蟹味好出,加埋蒸蛋一齊食個口裏面滑捋捋嘅蛋,簡直係perfect match。第三道菜係日本怪物蠔加喜之次刺身,我同朋友都係一啖都食唔曬隻蠔,濃烈嘅海水味充斥住口入面,鍾意食蠔嘅朋友我諗應該都唔會放過。 第四代就係帶子刺身加上煙燻辛辣蒜鰹魚,師傅喺我哋面前拎出 煙燻機放上木碎進行煙燻,一陣陣嘅煙燻味飄向我哋鼻前面,接近手板咁大隻嘅帶子食落去簡直一流,煙燻鰹魚師傅喺上面沈咗啲日本辣蒜,入口覺得唔辣反而同煙燻鰹魚好夾。而八件壽司 我最記得個名就係銀鱈魚壽司/ 鰤魚壽司/ 黑炭鹽大拖羅壽司/牡丹蝦配埋蝦膏壽司, 食到飽到真係唔知講啲乜有啲樂而忘返嘅感覺🤗🤗🤗
2020-11-16 209 瀏覽
鮨釧@沙田今日慶功宴老闆請食Omakase🥰黎到沙田雖然冇影晒所以野食但都想分享下😋🔅北海道有機蕃茄蕃茄好鮮甜冇草青味冰震左的蕃茄好爽脆再加上日式芝麻醬好好食🔅淮山蓉水雲有梅子香 味道酸甜 好開胃水雲滑身順口 滑落喉嚨好舒服山芋少少黏但可接受拌後又係另一種感覺🔅秋刀卷秋刀最時令的季節就係秋季特別肥美秋刀魚的魚油香係與眾不同秋刀魚最好就係配上少少薑蓉或者好似師傅咁配上醃蘿蔔同埋紫蘇葉就令秋刀魚的魚味更突出🔅拖羅壽司拖羅吾洗講當然係最精彩的部份入口即融魚油充滿口腔
鮨釧@沙田

入口即融
魚油充滿口腔
2020-11-11
2020-11-16 112 瀏覽
食我omakase,最重要係食個環境同埋服務。呢一間餐廳比我嘅感覺,係非常之舒服,而且真係客人至上。前晚去咗呢一間餐廳食飯,一開始啲廚師就問有咩係唔食得,而且朋友仲帶咗支紅酒上去,可以一路飲一路品嚐美食。一開始過住啲廚師準備料理,真係覺得好神奇,而且見到佢哋真係好專心好乾淨,所以都好放心。😝😝每一道都有用心去處理同烹調,而且用嘅材料都非常之新鮮。佢哋亦都會配合我哋食嘢嘅速度去上菜,亦都會同我哋傾吓計,俾我哋了解吓日本飲食嘅文化。😋😋個人覺得最好食係佢哋嘅大拖羅,一嚟佢哋係冇筋,而且脂肪比例啱啱好,真係有入口即溶的感覺。如果唔夠嘅話仲可以叫佢哋encore,真係客人至上。而且佢哋嘅日本生蠔,甚至係用上最靚嘅品質,連我呢個唔鍾意食生蠔嘅人,我都覺得好好食。❤️❤️