2018-04-08 387 瀏覽
大家有沒有想像街市旁的美食廣場,會有一間美味的手握壽司店呢?雖然對領展沒有什麼好感,總認為在它的管理下,只有連鎖店舖才可存活,但這小店確是異數。基於以上原因,又怎能不捧場試試呢?已來了不只一次,但每次都沒叫人失望。手握壽司的確比一般連鎖食肆的迴轉壽司來得新鮮。壽司飯無論是飯的軟硬度及醋酸的味道皆適中,放進口裏時還感到飯的微溫,加上飯上的各種魚類丶貝類,蘸著醬汁及芥末醬,各種元素起了化學作用,直接衝擊着你的味蕾。頓時覺得住在這區是一件非常幸福的事!
2018-03-25 638 瀏覽
各位好!第一次分享自己的飲食日誌,揀左區內一間有驚喜的壽司小店。鮪世市場,位於坑口地鐵站附近的TKO Gateway商場 一個叫Food Lane的小吃市集里,店舖附近還有其他的美食小吃,值得大家黎逛逛。開始講講鮪世市場,門面細細,一眼已經睇晒壽司師傅同所有顧客的互動,有點似日本的小店。立即吸引我眼球的 系門面廚窗的新鮮刺身食材-大蝦、吞拿魚、海膽店舖大約得7-8個坐位,所是系要有耐性。等左約15分鐘,終於可以入坐。一打開餐牌,就見到我個人推介的本鮪魚。第一次黎,就揀試下我最愛食的 - 極上本鮪魚鮫同大本鮪魚腩。魚鮫用火槍熨一熨,食落特別有魚香、嚼著有彈性;大本鮪魚腩,入口即溶,油脂分佈非常好。所以價錢高、質素亦高!另外值得試下的系 佢的合時令魚鯛。淡淡的鮮魚片味,清新又不一樣。其他試左的例如海膽、赤貝、左口魚裙邊,水凖優質。所以成為我必定會再光顧的壽司小店。如果可以,我非常期待可以同壽司師傅 拿著清酒小杯 多點暢談交流就更加好
15 分鐘 (堂食)
2018-03-12 487 瀏覽
叫左3份 刺身, 三文魚腩,帆立貝,吞拿魚。食物還可以,算是新鮮,當日堂食約10人,外賣大約3個客,但 我等咗半個鐘至有,如果時間不夠的話,千萬不要幫襯,去超市魚生吧買好過
30 分鐘 (外賣自取)
2018-03-01 711 瀏覽
將軍澳新開食街😬又係掃街時候啦-將軍澳嘅厚德商場翻新左,開左條新食街Food Lane🤗雖然唔係好鍾意領展咁樣翻新將租金又翻幾翻😒但我十年都唔去一次將軍澳😓就點都去試下啦🤤-首先講嘅係日本餐廳🇯🇵間餐廳只係得八個位,暫時只係得壽司同刺身供應😽叫左幾款壽司都幾滿意【火炙左口魚裙邊】$13 都幾香下,但係可以再燒耐啲啲,令油份更突出先做到入口即溶👌🏻【極上吞拿魚鮫】$48 係魚鰭旁嘅嫩肉,雪花分佈得好靚❄️又重油脂香,入口即溶超正🐟【蟹膏】$20 都幾香啊,但相對質素平平🦀【特上三文魚籽】$20 脹卜卜又晶凝通透嘅三文魚籽見到都流口水🤤都幾鮮甜【特上海膽】$48 用嘅係加拿大皇冠海膽,勝在大塊啦👀好在冇腥同苦澀,但甜度不足-價錢同質素位於連鎖店同壽司店中間👀壽司價錢由$8-$48 不等,亦有不同質素選擇,豐儉由人👍🏻勝在可以食少少又食下其他嘢食,過到口癮之餘又唔洗用好多錢=========================鮪世市場地址:坑口KTO Gateway地下Food Lane美食街內=========================想睇翻同類型🍴👇🏼#Snappy日式#Snappy做到
將軍澳新開食街😬又係掃街時候啦
首先講嘅係日本餐廳🇯🇵間餐廳只係得八個位,暫時只係得壽司刺身供應😽叫左幾款壽司都幾滿意

=========================
想睇翻同地區🚩👇🏼
#Snappy將軍澳
#Snappy紫色線
2018-02-09 1275 瀏覽
最近家附近的一個商場翻新了,雖然很不喜歡領展常常這樣翻新去提高租金,因為商店的開支都是轉介到消費者。但看到有一間日式壽司店,還是去試了。現在還是試業期間,只有壽司和刺身,但食材都是每日新鮮從日本空運到港的。店面只有七個座位,會看到幾個師傅在手握壽司。可以堂食或外賣,外賣可能沒那麼新鮮,所以我們就選擇堂食,等了一會兒就有座位了。選擇有平有貴,但價錢是一件來算的,以下是我們試了的選擇。(從左至右)特上海膽—$38芥辣八爪魚—$8蒽吞拿魚腩—$18海膽很Creamy,沒有腥味,紫菜很脆。特大赤海蝦—$28很新鮮!我喜歡所有的蝦刺身!(從上至下)汁燒海鰻—$13中吞拿魚腩—$28天然真鯛—$13因為有點怕大吞拿魚腩太油膩,所以叫了中吞拿魚腩好了,這個都已經會入口即溶,味道很好。天然真鯛有點特別,它內裡有塊紫蘇葉,感覺是蠻特別的,但是紫蘇葉味道太強,搶了整件壽司的味道。(從左至右)火炙鰻魚—$13火炙鵝肝—$28自家燒玉子(2件)—$8比較特別的是鵝肝,因火炙的外皮有點脆,咬下那些油脂湧出來,有很特別的感受,未試過這個做壽司。牡丹蝦—$48這個有點失望是沒有附有蝦頭,不過牡丹蝦本身很新鮮,入口感
現在還是試業期間,只有壽司刺身,但食材都是每日新鮮從日本空運到港的。

選擇有平有貴,但價錢是一件來算的,以下是我們試了的選擇。

(從左至右)
特上海膽—$38
芥辣八爪魚—$8
蒽吞拿魚腩—$18
海膽很Creamy,沒有腥味,紫菜很脆。

特大赤海蝦—$28

火炙鰻魚—$13
火炙鵝肝—$28
自家燒玉子(2件)—$8

牡丹蝦—$48
這個有點失望是沒有附有蝦頭,不過牡丹蝦本身很新鮮,入口感覺亦都很滿足。

特上三文魚籽—$20

(由左至右)
日本帆立貝—$20
火炙三文魚腩—$13
火炙左口魚裙邊—$13
左口魚裙邊比想像中好味道,燒過很有些油出了,入口感覺很美味。

活赤貝刺身—$48
女友很喜歡活赤貝與活北寄貝的刺身,所以遇到都會叫,不過她比較喜歡配檸檬,但這裡的也很鮮甜,是不錯的。
整餐我們共花費$444,由於是試業期間,是只收現金的。

如果要找一樣不滿意的地方,就是這裡的茶包,它是玄米茶,但是沒有味道的呀!
我應該會再去吃的,希望試業完會有更多不同的食物,及提供酒精類飲品吧!
2018-01-21
2018-02-04 804 瀏覽
將軍澳人見到新聞介紹所以黎,tko 無呢d 小小地bar 枱既壽司鋪,本身無話有d 咩期望,但係食第一舊芥辣八爪魚已經覺得好好食,98 蚊既tuna set 性價比好高,有大腩中腩同最瘦個隻再加魚蓉,火灸左口魚都好食,燒玉子都唔差,兩個人食嗌左成16舊sushi 都係200幾蚊埋單,waiter 加水同收碟都動作好快,美中不足係小店無位比你擺袋,同埋多人去就唔得因為成間鋪得個幾個位,希望可以keep 住質素,一定會再番去食🤤🤤

平日放工,返到屋企個頭唔想去太遠食野. 呢排坑口TKO Gateway最近開左個foodcourt,叫Foodlane,行左個圈睇下有咩新野食,去到角落頭見到好唔似Foodcourt既風格既壽司BAR。見到日本野,就已經流晒口水,冇理由唔試下我諗香港人去日本旅行去到返鄉下咁,食壽司既要求一定唔簡單,呢到既食材係每日由日本直送。叫得「鮪」世市場,點可以唔試下呢到既吞拿魚!大,中,赤身,蔥花吞拿魚碎壽司一次過食晒咁多樣野,諗都唔洗諗一定要叫黎試下啦!! 睇相都睇到分別! 赤身食落去冇乜味但肉身都好有光澤,食落去唔會好似出邊既乾爭爭!中同大toro既分別唔算大,但d魚油味真係食極都仲想食佢仲有個極上TORO~ 但已經売れきり食唔到可以睇在師傅一路整一路食,頂下d日本癮都好呢到用左加拿大海膽,雖然冇係日本個D咁creamy,但都算新鮮。我最愛既三文魚籽,略嫌佢唔夠脆身,冇左三文魚籽既樂趣壽司飯有d散,夾唔起舊壽司。醋味淡,食到料既鮮。仲有一樣抵讚既係~我最鍾意佢壽司飯係室溫,唔會太暖但都唔會凍到硬晒!!刺身都切得幾厚,想試埋其他但已經飽左 同埋可能都係舖頭仔~ 有時menu上既野都會賣晒或冇貨
平日放工,返到屋企個頭唔想去太遠食野.
去到角落頭見到好唔似Foodcourt既風格既壽司BAR。
見到日本野,就已經流晒口水,冇理由唔試下

我諗香港人去日本旅行去到返鄉下咁,食壽司既要求一定唔簡單,

呢到既食材係每日由日本直送。
叫得「鮪」世市場,點可以唔試下呢到既吞拿魚!
吞拿魚壽司SET
大,中,赤身,蔥花吞拿魚碎壽司
一次過食晒咁多樣野,諗都唔洗諗一定要叫黎試下啦!!
睇相都睇到分別!
中同大toro既分別唔算大,但d魚油味真係食極都仲想食

佢仲有個極上TORO~ 但已經売れきり
食唔到
可以睇在師傅一路整一路食,頂下d日本癮都好

極上海膽壽司

三文魚籽壽司
我最愛既三文魚籽,略嫌佢唔夠脆身,冇左三文魚籽既樂趣

火炙三文魚,象拔蚌,赤貝壽司(各$8件)

壽司飯有d散,夾唔起舊壽司。醋味淡,食到料既鮮。
仲有一樣抵讚既係~
我最鍾意佢壽司飯係室溫,唔會太暖但都唔會凍到硬晒!!

油甘魚刺身

刺身都切得幾厚,想試埋其他但已經飽左

同埋可能都係舖頭仔~ 有時menu上既野都會賣晒或冇貨,
但落單個陣waitress已經好細心話俾你知。
呢到得8個位,真係人數有限架,我收工返到去6:30都仲可以唔洗等位,
但如果去到食飯時間可能真係要慢慢等

我個陣唔算好多人,落左單等食都要d時間,話晒都係即場手握。
但有得外賣,其實比起超市,黎呢到買完番屋企加埋SAKE一齊飲都唔會覺得太差

間唔中收工想享受下~ 都係一個幾好既選擇<3
2018-02-01
吞拿魚壽司SET
火炙三文魚,象拔蚌,赤貝壽司(各$8件)
2018-01-27 536 瀏覽
發現新小店,只得一張8人長Bar枱,與年青老闆壽司師傅🙎🏻‍♂️閒談了一會,原來在出名高級壽司店打工多年,現初試創業。資金有限但誠意搭夠🍣壽司飯細件的正合我意,試了幾件,如海膽、剌身都非常新鮮。燒餓肝美味。值得一來再來,價錢合理最平有$8一件至到$38一件#鮪世市場厚德商場TKO Gateway 東翼地下EF09
值得一來再來,價錢合理最平有$8一件至到$38一件
#鮪世市場
厚德商場TKO Gateway 東翼地下EF09
2018-01-27
3 分鐘 (堂食)
2018-01-24 650 瀏覽
走進革新地,有一種新鮮感。由坑口地鐵站走向TKO Gateway 不需十分鐘,推門看見Food Lane招牌,吸引萬分,巷內有十間店舖準備開始試業。其中呢一間鮪世市塲最為吸引。店舖細小,只可容納十張吧櫈,坐下填上落單表格,厨師即時處理,新鮮食物很快送上。我同老公點了至愛壽司,分别有三文魚,鰻魚,海膽,帆立貝,各款美味可口,鲜甜。還點了較特别磯煮小鮑魚壽司,呎吋有一隻豉油碟那麽大,樣子有點像油烹調似的,但原來它的味道很鲜甜而煙韌,半點油也沒有。最為失望是壽司飯沒有醋味和份量太少,口感不足。此間店還有很多飲品及壽司可供選擇,不妨到此品嘗下
2018-01-21