2024-06-21 641 瀏覽
最近放工多咗去觀塘,我返工嘅地方一樣咁塞車,但係就係美食沙漠,反而朋友成日約我去觀塘,就有好多樓上美食,平靚正!APM睇完戲就去咗附近食鰻魚,係真。鰻魚。晚飯套餐,只是幾十元,有小食仲有甜品,性價比很高。椒鹽魷魚鬚QR code落單,見到最新推出的小食,一於試吓椒鹽魷魚鬚,滿滿的海鮮感覺。椒鹽惹味,魷魚鬚炸得黃金酥脆,食到有少少辣,多了一份微辣的香味。咬落彈滑有口感。真蒲燒鮮鰻魚飯 配糖心蛋半隻賣相充滿和風感覺的真蒲燒鮮鰻魚飯 打卡一流,鰻魚厚肉,充滿鮮香味,濃鮮蒲燒香味,灑了芝麻和秘製鰻魚醬汁,配糖心蛋半隻可以一吃。唔係好多地方有得賣鮮鰻魚,有少少魚骨,都幾重魚味,唔會太肥,油脂都幾平均,唔會勁肥,新鮮好食。椒鹽鮮白鱔球飯,配糖心蛋半隻新鮮炸起,椒鹽鮮白鱔球好有鑊氣,材料十足,豐富白鱔肉的質感,細緻分明的口感,每天限量供應。蘋果金寶芝士蛋糕估唔到小店咁有水準,甜品叫咗蘋果金寶芝士蛋糕,都重芝士味,另外蘋果金寶餡料都幾多下,抵食大件,唔錯。
椒鹽魷魚鬚
真蒲燒鮮鰻魚飯 配糖心蛋半隻
賣相充滿和風感覺的真蒲燒鮮鰻魚飯
椒鹽鮮白鱔球飯,配糖心蛋半隻
新鮮炸起,椒鹽鮮白鱔球好有鑊氣,材料十足,
豐富白鱔肉的質感,細緻分明的口感,每天限量供應。

• 椒鹽鮮白鱔球
2024-04-04 1148 瀏覽
觀塘返工的朋友介紹,話駱駝漆大廈入面開左間專食鱔的餐廳,是晚就同家人黎試下😋呢區晚市一向較靜,連駱駝漆大廈都唔使排隊等𨋢真係有啲意外,上到餐廳,有三枱客人食緊,老闆禮貌招呼,話隨便坐同用qr code落單。其實餐廳只有老闆一人,又煮又上菜又收銀,仲要接外賣單,真係好忙,係咁忙情況下都出黎斟水比我地,仲略略介紹下個餐牌,有誠意😆⭐蜜餞炸鱔球飯配溏心蛋半隻餐牌有好幾款都想食,最後家人叫左炸鱔球飯。蜜餞口味甜甜的,鱔球炸得香口,肉質鮮美彈牙,件件都係center cut㗎。⭐真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋半隻自己就叫左呢款日式鰻魚飯,同樣用上新鮮鱔肉,厚身肥美,美中不足係有細骨,呢個要小心食。⭐牛油蒜香雞翼見口痕叫左份雞翼,一客三隻,炸得香脆,果真有牛油同蒜頭香,仲加左七味粉帶少少辣勁,正😋⭐炸餃子仲有炸餃子,係日式餃子黎,呢個有四隻😋⭐可樂 & 綠茶跟餐仲有優惠價加飲品,食完野飲啖凍飲,嘆😋食得出啲鱔係新鮮貨,多口問兩句,原來老闆家人做街市批發,攞貨平啲先做到呢個價,佢仲話啲鱔放水缸養兩日所以無泥味,哦哦,長知識了🤭

⭐蜜餞炸鱔球飯配溏心蛋半隻

⭐真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋半隻

⭐牛油蒜香雞翼

⭐炸餃子
仲有炸餃子,係日式餃子黎,呢個有四隻😋

⭐可樂 & 綠茶
跟餐仲有優惠價加飲品,食完野飲啖凍飲,嘆😋

2024-04-02
2024-03-28 639 瀏覽
朋友約會晚飯在「鮮活之味」,店鋪主打多國菜,位置在工廈,室內環境設計簡潔光亮,而且價錢實惠。蜜餞炸雞球飯~包含香酥和蜜味的蜜餞炸雞球,最宜送酒下飯,飯面薄薄的醬汁 ,豐富了煙靭軟糯的白米飯,口感更美味可口。南乳脆香腩肉飯配溏心蛋~南乳脆香腩肉很像吉列豬扒,脆香肉嫩的腩肉加入南乳,味道更上一層樓。 溏心蛋做得很具水準,甘香滑溜。真蒲燒鮮鰻魚飯配溏心蛋~ 鮮鰻魚肉的鮮甜軟嫩口感與滋味醬汁配合得天衣無縫。冰凍綠茶及香濃咖啡 紐約芝士蛋糕~ 經典口味,連不愛吃芝士的我也喜歡呢。蘋果金寶芝士蛋糕~粒粒蘋果多一份甜甜酸酸果味,的確很解膩開胃。由主菜到甜品都很有滿足感,下次再來要賞味鮮白鱔了!

冰凍綠茶及香濃咖啡
綠茶香濃咖啡

紐約芝士蛋糕~ 經典口味,連不愛吃芝士的我也喜歡呢。
紐約芝士蛋糕

蘋果金寶芝士蛋糕&紐約芝士蛋糕

紐約芝士蛋糕 &蘋果金寶芝士蛋糕

蘋果金寶芝士蛋糕

由主菜到甜品都很有滿足感,下次再來要賞味鮮白鱔了!
2024-03-28
綠茶香濃咖啡
紐約芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕 &蘋果金寶芝士蛋糕
2024-03-23 513 瀏覽
頻撲咗成個星期,終於可以唞一唞🫠 一覺醒來,電視已經播緊午間新聞🙂‍↕️🙂‍↔️ 個肚餓到打晒鼓嘅我,梳洗過後… 馬上出去搵食😁 聽朋友講,#駱駝漆大廈 最近開咗間 #鰻魚專門店 鮮活之味,啱晒我呢個 #鰻魚控 ♥️ 咁啱呢排屋企啲護膚品用晒,過去食個late lunch順晒路🤭 嚟到三座嘅地下,lift lobby排滿等上樓開餐嘅人龍,場面好熱鬧🥳 餐廳大門裝飾得有點日本風,裝修簡約,傢俬都以白色似為主,感覺都幾舒服♥️ 餐牌上嘅食物都以 #鰻魚 為主,蒸嘅、燒嘅,椒鹽、韓式… 樣樣有齊🤤 如果唔鍾意食魚嘅,又可以揀 #炸雞、#腩肉 之類,選擇都唔少😃 今日我就點咗個 #豉汁白鱔片飯,配 #麻辣白肉 同 #牛油蒜香雞翼 做 #小食 🤤 啖啖肉嘅 #白鱔片 絕對無泥味,配埋 #特製嘅蒜蓉豆豉粒辣椒絲醬汁,非常惹味屋企🤤 連平時唔食飯嘅我,都忍唔住成配白飯連汁啪晒落肚😅 至於佢哋嘅小食都相當唔錯,#雞翼 皮脆肉嫩,雞皮甜甜地好香口🤤 #麻辣白肉 一啖一口,濃濃嘅蒜香配埋啲辣汁,如果有埋支啤酒就更加一流😎同老闆傾開偈,先知道佢啲 #鰻魚原材料 係直送嘅,免咗中間人嘅利潤,怪不得可以做得咁平,

同老闆傾開偈,先知道佢啲 #鰻魚原材料 係直送嘅,免咗中間人嘅利潤,怪不得可以做得咁平,又咁有水準啦😚 其實今日我好想試埋佢哋嘅 #甜品 #芝士蛋糕 同 #蜜餞炸鱔球 㗎,可惜個胃唔爭氣🙂‍↕️ 下次有機會再嚟幫襯嘅話,一定要叫多幾個friends 嚟幫手啫🤩

📍 鮮活之味 (觀塘)開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室
2024-03-23
  • 豉汁鮮白鱔片飯
2024-09-06 0 瀏覽
起10/8嘅時候,同朋友走左去觀堂駱駝漆大厦,無意中見到有呢問專食鱔魚嘅店舖。當時雖然係午餐時候,但冇話特別多人,環境比較靜,格局比較似新裝修,但店員服務算ok。不過水要自己去吧台拿。當時就叫左個日式芥辣味同中版豉椒醬油味。鱔魚係切片上,都可以食到佢蒸魚特有嘅魚油香味同鱔魚特有嘅彈牙口感。日式芥辣味係甜醬油打底,然後外加一小堆芥辣放起碟側面等你自己混合。食落口味偏甜咸味,加左芥辣之後味道會更加復雜,係點精之筆。而中版則應該更加符合香港人嘅口味,係家常蒸魚嘅味道。個汁主打咸,鮮,辣,醬油嘅咸外加上辣椒同豆豉令到鱔魚嘅肥美更加突顯到出來,因此送飯一流。整體呢講食物質數高,價格親民,午市大約100以內,我記得好似60-80左右。份量唔係特別多,如果胃口較大嘅話有可能會覺得唔滿足,但正常應該係夠食。比較推薦。

2024-08-10
  • 鰻魚
  • 鱔魚
2024-08-20 36 瀏覽
觀塘工廈有間鮮活之味,主打白鱔而且價錢合理,便入去一試。🔆蜜餞炸雞球飯  $56  +轉魚湯拌飯 $16炸雞球外脆內嫩,蜜餞嘅甜味同炸雞嘅鹹香都幾夾,魚湯用白鱔骨熬製,無添加味精,熱辣辣加上濃濃嘅魚香味,飯粒吸滿湯汁,好滋味。🔆日式芥辣醬油汁鮮白鱔片 $68 鱔片新鮮滑溜,搭配芥辣醬油,香氣撲鼻,加$10轉咗紫菜飯,紫菜香氣濃郁,仲加咗大盛$30,鱔片份量十足。🔆椒鹽魷魚鬚 $35魷魚鬚炸得香脆,椒鹽調味適中,咬落去有咬口又唔會太韌。🔆浸娃娃菜 $22清淡嘅湯底配娃娃菜,清新去膩之選。🔆可樂冰冰涼涼,正好中和咗炸雞嘅油膩感。
觀塘工廈有間鮮活之味,主打白鱔而且價錢合理,便入去一試。

🔆蜜餞炸雞球飯  $56  +轉魚湯拌飯 $16

🔆日式芥辣醬油汁鮮白鱔片 $68

🔆椒鹽魷魚鬚 $35
魷魚鬚炸得香脆,椒鹽調味適中,咬落去有咬口又唔會太韌。

🔆浸娃娃菜 $22
清淡嘅湯底配娃娃菜,清新去膩之選。

🔆可樂冰冰涼涼,正好中和咗炸雞嘅油膩感。
2024-08-15 92 瀏覽
*/鮮活之味✨餐廳環境環境非常光猛,雖然喺工廈裏邊,但都非常乾淨企理👍🏻👍🏻✨炸餃子熱辣辣,非常爽口,而且加上少少香草,將餃子嘅味道揮發得更上一層樓😍😍✨牛油蒜香雞翼外觀十分吸引同大隻,加上餐廳嘅自製醬汁,食落口感好惹味😋😋✨韓式炸雞球飯加魚湯見到個炸雞球擺設非常有心思,醬汁散落嘅位置都非常有層次,魚湯十分入味,充滿着滿滿嘅鮮魚味道🤩🤩🤩鮮活之味 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室
鮮活之味

✨餐廳環境
環境非常光猛,雖然喺工廈裏邊,但都非常乾淨企理👍🏻👍🏻

✨炸餃子

✨牛油蒜香雞翼
外觀十分吸引同大隻,加上餐廳嘅自製醬汁,食落口感好惹味😋😋

✨韓式炸雞球飯加魚湯

鮮活之味 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓G室

見網上有介紹,難得有食鱔既舖頭,一於去試下。店鋪採用QR落單,店內亦有wifi提供,店員都有走過黎問我有冇落單困難。店內有面壁位,對於單丁友黎講幾友善。部份既櫈係一般圓形木櫈,正正常常唔算坐得好舒服。另外要留意返既係佢地唔收現金,所以要記得準備相關電子付款方法。食物方面,叫左一個白灼秘製蔥油汁白鱔片。鱔片有九塊,雖然唔算好厚身,不過口感都算彈牙。蔥油汁甜甜地,唔會好咸,適合送飯。總括而言,味道正正常常,未至於好驚喜,抵唔抵食就見人見智,鍾意食鱔既人一試無妨。
見網上有介紹,難得有食鱔既舖頭,一於去試下。
店內有面壁位,對於單丁友黎講幾友善。

部份既櫈係一般圓形木櫈,正正常常唔算坐得好舒服。
食物方面,叫左一個白灼秘製蔥油汁白鱔片。
白灼秘製蔥油汁白鱔片
鱔片有九塊,雖然唔算好厚身,不過口感都算彈牙。
蔥油汁甜甜地,唔會好咸,適合送飯。
2024-07-22
白灼秘製蔥油汁白鱔片
2024-07-21 188 瀏覽
一心嚟試吓個鱔,3人前,叫咗「白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯」、「椒鹽炸雞球飯」同埋「椒鹽炸鱔球飯,配糖心蛋半隻」。另外叫咗個「秋葵」做前菜,每人再加錢要咗個魚湯。個蔥油汁白鱔我哋就覺得普普通通,蔥油汁其實唔算重,似純粹普通蒸鱔味道。椒鹽炸雞球ok嘅,而個椒鹽炸鱔球就再香口啲,好味過蒸。秋葵就中規中矩,個魚湯都重魚味,好彩唔「醒」,但就比較油。始終價錢算抵,都不失為打工仔其中一個好去處,地方都算舒適,值得一試。

秋葵就中規中矩,個魚湯都重魚味,好彩唔「醒」,但就比較油。

2024-07-17
  • 椒鹽炸鱔球飯
2024-07-06 182 瀏覽
平時出去食鱔一碟都賣百零兩百蚊,就算去雙餸飯店賣淨餸都最少六七十蚊。觀塘駱駝漆有間專食鱔嘅餐廳,新鮮即叫即整仲配埋飯都係賣七八十蚊,仲有每日新鮮用鱔骨煲嘅魚湯米線,味道同價錢都完勝!今次我哋做咗餐廳嘅第一個顧客,佢一開門就已經衝咗入去🤣蜜餞炸鮮鱔球飯,配糖心蛋半隻鱔球即叫即炸,薄薄嘅炸粉包裹住鱔球,令到魚肉保持鮮嫩多汁。慶幸加咗$25選擇咗大盛所以好大碟,有成十幾嚿好大嘅鱔球,每一舊都炸到好香脆,加埋醬汁同埋青蔥,一流嘅配搭!白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片+魚湯米線相比炸鱔球,蒸白鱔片更加食得出魚嘅鮮味,自家秘製蔥油汁非常惹味,魚湯米線湯底清甜,又健康又好味。韓式炸雞球飯呢度除咗鱔之外,仲有其他嘢食可以揀,例如炸雞頭,豬腩肉,雞髀。我哋揀咗韓式炸雞球,啲雞炸到大大嚿又好脆,而且雞肉有肉汁,又唔多肥膏,啲汁酸酸甜甜好開胃。

今次我哋做咗餐廳嘅第一個顧客,佢一開門就已經衝咗入去🤣

蜜餞炸鮮鱔球飯,配糖心蛋半隻

白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片+魚湯米線

韓式炸雞球飯

2024-06-15 99 瀏覽
一直都知道觀塘工廠大廈呢邊特別多隱世美食,呢日見有時間就特登同朋友去駱駝漆搵下好野食。黎到呢一間鮮活之味,見佢位置都幾寬敞,無咩人唔使排隊等位,岩哂肚餓既我地去試下。呢間餐廳係主打食鱔,我同朋友一人叫一份唔同味道既鱔嚟試試,睇下邊個好食啲先一份係白灼蔥油汁鮮白鱔片飯,另一份就係花椒醬汁鮮白鱔片飯。如果鍾意重口味啲既可以試下花椒醬汁,我自己就覺得白灼蔥油好食啲,因為白鱔個味道會出啲。另外仲可以加$12轉做魚湯,個湯都好鮮好抵飲。

另外仲可以加$12轉做魚湯,個湯都好鮮好抵飲。
2024-03-25
2024-06-04 111 瀏覽
駱駝漆大廈開咗間食鱔專門店, 專登來試一下 食物 : 真蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋半隻, 包飲品可樂 $95 ~ 鰻魚是現燒, 唔係日式好多鰻魚汁果種, 味道OK, 但鰻魚有骨, 要小心 日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯, 配餐飲品烏龍茶 $67 ~ 鱔片鮮甜, 醬汁加咗wasabi 又好夾, 好似細個果時用汁撈飯, 好味 環境 : 店內舒服乾淨 服務 : 店員有禮貌 價錢 : HK$162 (無加一服務費)
駱駝漆大廈開咗間食鱔專門店, 專登來試一下
環境 : 店內舒服乾淨
服務 : 店員有禮貌
價錢 : HK$162 (無加一服務費)
日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯
真蒲燒鮮鰻魚飯配糖心蛋半隻
2024-05-19
日式芥辣醬油汁鮮白鱔片飯
2024-05-02 159 瀏覽
🥰同朋友過嚟觀塘買電腦😛先醫肚再慢慢研究🧐朋友係呢頭返工😋所以今次由佢帶路嚕😝🐬今次佢帶我去食活鰻魚😍好喜歡呀🥳😍白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯 $58🌈呢個白鱔片真係好新鮮💯白灼可以食到新鮮白鱔嘅鮮甜同埋爽口添✅配埋秘製嘅蔥油汁👍撈埋落去一齊食😍眨吓眼已經成碗白飯都食晒😂正到暈🥳😋蜜餞炸鮮鱔球飯配糖心蛋半隻 $78🌈蜜餞炸鮮鱔球又係另一個令人難忘嘅味道👅蜜錢味道超惹味✅炸完嘅鮮鱔球外面香脆到不得了💯魚嘅肉質爽彈🐬個汁超好送飯🍚仲有半隻糖心蛋添🥳🤩南乳脆香腩肉飯 $58🌈南乳入口惹味✅令人垂涎欲滴💯配埋切到一口size之後將佢炸到金黃香脆嘅腩肉😋點埋個秘製醬汁😍勁醒胃呀🥳🍲浸娃娃菜 $18🌈娃娃菜上面個幾粒杞子真係甜到不得了💯配埋娃娃菜一齊食✅正呀喂🥳✨跟餐加多 $12就可以飲埋個真材實料嘅鮮魚湯🔥抵呀✨

🐬今次佢帶我去食活鰻魚😍好喜歡呀🥳

• 白灼秘製蔥油汁鮮白鱔片飯
  • 蜜餞炸鮮鱔球飯配糖心蛋半隻
  • 南乳脆香腩肉飯
2024-04-30 209 瀏覽
幫大家試左伏,如果想食蜜餞雞球同椒鹽雞球,可以唔洗試,2個雞球都無味,蜜餞都叫好啲有蜜糖可以hi下啲味擺到落口,無所謂既野味同多汁,自問自己平時都唔浪費食物,會幫女朋友清碗,呢次啲雞球係完全餸唔到飯,剩左起碼半碗。*利申:$18半份娃娃菜,唔知你地係咪覺得價錢無問題,至少我覺得唔抵而2個飯餐亦都等左35分鐘,雖講既叫即炸,等我明白,但夜晚8點去到,全場有1/3吉位,等上枱都要等咁耐,如果好食都無咁嬲,但又唔好食又等得耐真係搞唔掂!
2024-04-23 157 瀏覽
做完facial 碌咗去駱駝漆覓食~賣點直送嘅白鱔,有幾種唔同嘅煮法炸嘅可以揀蜜餞或者韓式醬汁,仲可以揀蒸嘅,最特別係可以蒲燒,即係好似鰻魚咁~ 大佬同朋友最後揀咗蜜餞炸鱔球飯配糖心蛋半隻$78花椒醬油汁雞髀飯$52椒鹽炸雞球飯$52鱔球炸得鬆脆,咬落去非常之彈牙,加埋甜甜嘅蜜餞醬汁,用嚟送飯一流。雞髀慢煮過,所以咬落非常幼嫩,佢哋嘅花椒醬汁亦都非常惹味~ 另一個就揀咗椒鹽炸雞球,都係非常惹味,炸蒜非常香脆,雞肉嘅肉質亦都係好幼嫩嘅,呢個我哋就揀咗米線,用濃濃嘅雞湯配~ 呢個價錢晚餐嚟講非常之抵食,絕對係可以encore之選
做完facial 碌咗去駱駝漆覓食~

賣點直送嘅白鱔,有幾種唔同嘅煮法

大佬同朋友最後揀咗
蜜餞炸鱔球飯配糖心蛋半隻$78
花椒醬油汁雞髀飯$52
椒鹽炸雞球飯$52

雞髀慢煮過,所以咬落非常幼嫩,佢哋嘅花椒醬汁亦都非常惹味~

呢個價錢晚餐嚟講非常之抵食,絕對係可以encore之選