2020-03-01 17 瀏覽
呢排都少咗出街,所以難得外出,就特登做下功課,睇下附近有咩好嘢食。呢日去銅鑼灣就去咗鰻工房食鰻魚丼。餐廳主打鰻魚,供應蒲燒鰻魚、活鰻、穴子、焗鰻魚。雖然樣樣都想食,但最後都係揀咗鰻魚穴子二重丼,另加$30升級咗套餐,有埋溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯同玄米茶。蒲燒鰻魚份量好多,竟然有三大塊,每塊都好厚身,食落啖啖肉,我特別欣賞鰻魚即點即燒,上枱時鰻魚表面仍然香脆,但又唔會燒到乾身,外脆內軟,口感一流。穴子肉質則比較香軟細嫩,但魚味較爲突出,兩種鰻魚,兩種截然不同嘅味道同口感,好滿足!鰻魚飯鋪滿雞蛋絲,吸收鰻魚甜甜的醬汁,連飯都一絲不苟,值得一讚!吃到一半可以問店員加入高湯整茶漬飯,高湯味道鮮甜,加埋紫菜同芝麻,食落更加香口惹味!鰻魚肝白貝湯味道清甜,加埋溫泉蛋、鹹菜,好豐富又滿足嘅一餐!

2020-02-28 25 瀏覽
鰻工房地方雖小但佈置得很有日本居酒屋風格,門口常見有人龍等位,今天午餐時間終可來一試。叫得鰻工房菜式當然以鰻魚為主蒲燒鰻魚丼$68加$30有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯和玄米茶原條蒲燒鰻魚丼$98比蒲燒鰻魚丼多一件鰻魚鰻魚即叫即燒,表面燒得微脆,魚質十分嫩滑無骨,再加上蒲燒汁更能帶出鰻魚鮮味。飯上有雞蛋絲,紫菜和枝豆,配起來好好食,不過份量較少。到餐後店員提醒吃剩三分之一時向佢索取昆布高湯,加入芝麻,紫菜做成茶漬飯,一個餐可試到2種風味,加埋wasabi更好食。

叫得鰻工房菜式當然以鰻魚為主

蒲燒鰻魚丼$68
加$30有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯和玄米茶

原條蒲燒鰻魚丼$98
比蒲燒鰻魚丼多一件鰻魚

2020-02-21
  • 原條蒲燒鰻魚丼
我是鰻魚鐵粉,不論是中式煮法的鱔或是日式燒鰻魚,都是我喜好。 昨天到銅鑼灣辦事,路過謝菲道見到一間專吃鰻魚丼的小店,兩眼發光。雖然只是黃昏6點零鐘,忽然覺得有點兒肚餓,就推門入內,享受一個人得浪漫!店舖細細,得拾餘個位,但佈置很有日式氣紛!很有日本風。我就叫了他們招牌一本鰻魚蒲燒丼.另外我加$30-多配有温泉蛋,湯,漬物吃來更加豐富!嗰餐湯有一小片魚肝同小小魚肉,有驚喜!睇睇,嘩原條鰻魚切成4份,焦糖金黃色,肥美帶油脂的魚肉,吃落甘香,有說不出的喜悅!飯面舖满蛋絲,青豆和紫菜,鳴門卷等,多美味啊!另外餐廳有提供二食的食法如图示,我也照辦將餘下三分之一的米飯添加一碗高湯連少許wasabi,芝麻,紫菜,變成鰻魚茶漬飯!哈哈!又幾好味喎!又多一份日本情懷!

店舖細細,得拾餘個位,但佈置很有日式氣紛!很有日本風。

哈哈!又幾好味喎!又多一份日本情懷!
2020-02-25
2020-02-24 36 瀏覽
從不吃魚的男友只吃日式鰻魚,發現銅鑼灣有一家鰻魚料理專門店,決定試試店鋪裝修設計讓人猶如置身於日本小店,很有氣氛既然來到鰻魚專門店,當然要試試生燒鰻魚丼!分別要了一份白燒;一份汁燒!加$30可配溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和玄米茶白燒活鰻丼外皮好脆,肉質較爽口!不新鮮的鰻魚因為腥味重加上肉質容易散開所以一般店家無法以白燒呈現!配上山椒粉吃到更明顯的香氣至於汁燒話鰻丼就吃到日式風味醬汁的甜香!而丼飯加入枝豆、雞蛋絲、紫菜及日本魚蛋,色彩繽紛店員提醒我們吃到三份之一,可請他們加入昆布湯,將飯、白芝麻及紫菜加入,成為茶漬飯,一丼二食,暖暖的作結挺舒服離開時店員告訴我們最近加入了某速遞應用程式,可更安心地在疫情下進餐

店鋪裝修設計讓人猶如置身於日本小店,很有氣氛
白燒活鰻丼
汁燒活鰻丼
2020-02-09
白燒活鰻丼
汁燒活鰻丼
2020-02-23 334 瀏覽
呢一個月出去食飯 都真係好天人交戰,一來喺屋企好悶 好想出去食好野 但同時又好驚喺公共場所受感染 所以依家我地揀餐廳 會傾向都揀啲有消毒野提供既餐廳!呢間喺銅鑼灣既鰻工房 我同朋友一直都好想去拜訪架喇 因為朋友係鰻魚迷~所以今次我地就去會一會佢喇!店面唔大 就係有四張枱 感覺好似日本既屋台咁! 望望餐牌前 佢地有濕紙巾提供 (加分)!我地叫左兩大店家推薦:原條蒲燒鰻魚丼 同白燒鰻魚丼 大家可以加$30 轉set ~真係要講講白燒鰻魚丼先,你可以揀鹽燒同汁燒 我覺得一定要揀鹽燒!! 因為好惹味!白燒不加任何糖,醬等有顏色嘅調味,只會在燒製時添加少量的鹽花,帶出鰻魚自身的鮮甜味,而師傅火候拿捏得非常恰當,鰻魚外皮香脆,散落在外皮的鹽花令其充滿咸香味,而肉質爽口彈牙,富油香,大推! 跟住再試埋原條蒲燒鰻魚丼 直接就有種比下去既感覺 唔係話唔好味 只係鹽燒太出色 呢個汁燒都係水準之作~將原條鰻魚起骨,再將其串起,塗上秘製醬汁,慢慢將其烤至金黃色,還帶著點點的焦邊,為其增添上少量焦香味,而其肉質仍保持軟嫩,油香甚豐,味道因醬汁而令原本經已鮮甜的鰻魚更加甜美。丼飯除了出色的鰻魚,飯內經已有玉子絲,

店面唔大 就係有四張枱 感覺好似日本既屋台咁!
望望餐牌前 佢地有濕紙巾提供 (加分)!

丼飯除了出色的鰻魚,飯內經已有玉子絲,紫菜,枝豆,日本魚蛋絲等,令每啖飯的口感都各有不同,味道層次亦非常豐富。
去到最後可請店員添加昆布濃湯,將飯倒入加上點點白芝麻和紫菜,就能變成鰻魚茶漬飯。
2020-02-20
  • 鹽燒鰻魚丼
2020-02-20 25 瀏覽
經過呢度發現呢間以和風既裝修很有氣氛, 主打食鰻魚, 仲要是即叫即燒, 蒲燒鰻魚的香味總是令人難以忘懷, 每次想起都不自覺地垂涎三尺, 然後我地就直接點:【生燒鰻魚丼(汁燒)】平時食開鰻魚都係食蒲燒鰻魚😇, 食得多想轉下口味🥳, 呢間既生燒鰻魚丼同平時食嘅鰻魚丼好唔同, 有8小件, 表面非常脆口, 入口充滿鹽燒味, 內裡保留住鰻魚肉汁, 鮮味較蒲燒突出, 鰻魚較厚身, 但肉質同樣嫩滑帶出鰻魚嘅鮮味🐟, 食落更加fresh😄‼️ 係大海嘅味道!【鰻· 穴子二重丼】不只有鰻魚, 還加入了穴子, 燒穴子比較清甜, 肉質肥美, 夠厚肉, 放心大啖大啖食, 更吃到魚既鮮味, 帶淡淡黑椒香, 唔錯唔錯, 這個性價比極高!♕✧✧✧✧✧✧♕P.S:最後仲可以變成茶漬飯白芝麻很香, 紫菜味道亦突出, 令這個茶漬飯亦變得很吸引, 正!
【生燒鰻魚丼(汁燒)】

【鰻· 穴子二重丼】

♕✧✧✧✧✧✧♕
2020-02-19
2020-02-20 18 瀏覽
近日疫症嚇人,  我和妹妹都呆坐家裡看電視, 剛看到介紹日本養鰻魚節目.  大家禁不住齊心要找找鰻魚店,  吃吃鰻魚, 滿足一下心頭好.  帶著口罩上街去, 離我們家不遠, 銅鑼灣有鰻魚專門店.  鰻工房. 餐廳地方不算大, 裝飾充滿日式風格. 牆上貼有日本文化的手繪畫,  吸引了妹 妹也想學日文. 鰻魚即叫即燒, 入門已傳來陣陣燒鰻魚香味.我們坐下急先看餐牌.大家分別點了兩個鰻魚丼. 一本鰻蒲燒鰻魚丼食物像飛機餐用盤子送到.  燒鰻魚及丼分開載.鰻魚燒得香, 份量不少.   飯混合蛋絲和枝豆一起, 還有兩片鳴門卷.鰻魚肉厚,魚皮燒得香脆,鰻魚質地軟滑無骨, 醬汁不會太多, 吃到鰻魚的香味. 燒鰻魚醬汁調得香濃,魚質軟滑,真的是好吃.飯用上日本米,澱粉質夠重,入口香甜。咀嚼下有一種甜味.  蛋絲和枝豆更增加口感. 我點的也特別.  鰻, 穴子二重丼 和一本鰻蒲燒鰻魚丼不同,  蒲燒鰻魚更長更吸引,  穴子看來好滑.蒲燒鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,  肉厚又大條,  燒得肉嫩多汁,  香口惹味. 穴子軟稔甘香,  好滑.  一口鰻魚, 一口飯,  真滋味! 這裡的吃鰻魚丼有教學指引,
餐廳地方不算大, 裝飾充滿日式風格.
牆上貼有日本文化的手繪畫,  吸引了妹 妹也想學日文
鰻魚即叫即燒, 入門已傳來陣陣燒鰻魚香味.
我們坐下急先看餐牌.
大家分別點了兩個鰻魚丼.
一本鰻蒲燒鰻魚丼
食物像飛機餐用盤子送到.  燒鰻魚及丼分開載.
燒鰻魚醬汁調得香濃,魚質軟滑,真的是好吃.
我點的也特別.  鰻, 穴子二重丼
這裡的吃鰻魚丼有教學指引,  二種食法, 我們依著做:   留 3份1分鰻魚丼.   加高湯做茶漬飯.
侍應送來熱熱的昆布高湯加上少許的 wasabi,  我們再加紫菜和芝麻.
茶漬飯完成了.   超好食 !
食材足料,  厨師厨藝不俗,  價錢合理.
  • 鰻/穴子二重丼
  • 一本鰻蒲燒鰻魚丼
2020-02-15 23 瀏覽
這天去銅鑼灣試完婚紗就去了這間鰻工房吃午餐。餐廳主打鰻魚,除了有常見的蒲燒鰻魚之外,還有活鰻,穴子,亦有芝士焗鰻魚,對喜歡吃鰻魚的我完全是天堂呀!一段時間沒有外出用膳,對自己好一點,點了鰻。穴子。活鰻三重丼($198),一次過試齊三款鰻魚!一上桌就已經見到穴子卷起堆疊起來,旁邊鋪滿烤活鰻及蒲燒鰻魚,份量十足,外形非常霸氣!穴子口感柔軟無骨,入口細緻無渣!蒲燒鰻魚都很厚身,即點即燒,加上甜甜的燒汁,油份充足,超滿足!活鰻魚超級好食,比平時的鰻魚肉質更實淨彈牙,口感更有嚼頭,而且外皮輕輕烤過,食落更加脆口有炭香!下面的鰻魚飯都有略略調味,不是淨白飯,原來都有加到燒汁,食落甜甜的,配上大量雞蛋絲,有誠意。吃到剩下三分之一,我們問店員索取昆布高湯自製茶漬飯,桌面有紫菜和芝麻,又是另一番風味。+$30加以升級做套餐,有溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和玄米茶。要一讚的是鰻魚肝白貝湯內有不少鰻魚肝,十分足料!整體味道很有水準,份量亦毫不欺場,難怪在這個非常時期仍然旺場呢!

2020-02-13 20 瀏覽
要上班的難免抗拒出外食飯,見到有間新新地的鰻魚丼專門店又試試,入去先知細細間,見到廚房,覺得很專。極力推薦白燒活鰻丼,燒至皮極之脆,似食近期興起的脆鱗魚,想像下,香脆的魚皮下面有肥美的肉,口感會多美好,賣$168,一分錢一分貨。加$30跟餐,有鰻魚肝湯、咸菜、溫泉蛋及玄米茶,抵。朋友點一本鰻蒲燒丼,是普遍食到的一種,鰻魚汁豐富。記得留返三份一飯加湯,我還加了大量紫菜芝麻及鹹菜,天寒地凍食得份外滿足。有疫情都滿座。外賣自取有八折,店員講現在更有 網上外賣平台,下次可以在家外賣。

加$30跟餐,有鰻魚肝湯、咸菜、溫泉蛋及玄米茶,抵。

朋友點一本鰻蒲燒丼,是普遍食到的一種,鰻魚汁豐富。

有疫情都滿座。

2020-02-13
2020-01-31 36 瀏覽
雖然在香港越來越容易食到日式鰻魚飯不過主打鰻魚的餐廳則不多位於銅鑼灣不起眼的位置,有間小店主打鰻魚除了普遍的蒲燒鰻魚,最吸引我的是生燒鰻魚丼(白燒鰻魚表層燒到焦脆、肉質帶厚身爽口、加點山椒粉令味道昇華白飯上鋪滿一層蛋絲、枝豆、日本魚蛋,與其他餐廳有所不同加$30即配溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和一杯米茶店員跟我們講解鹹菜款式會有所不同,全部都是老闆自製蒲燒鰻魚丼雖然店鋪有原條蒲燒鰻魚丼,但因為怕眼闊肚窄所以點了正常份量的鰻魚丼不過上枱時發現份量其實亦不少調味剛剛好鰻魚汁加上厚實的鰻魚肉,食落再有陣陣炭燒味整體感覺不錯,值得再光顧
雖然在香港越來越容易食到日式鰻魚飯
不過主打鰻魚的餐廳則不多
位於銅鑼灣不起眼的位置,有間小店主打鰻魚

除了普遍的蒲燒鰻魚,最吸引我的是
生燒鰻魚丼(白燒

鰻魚表層燒到焦脆、肉質帶厚身爽口、加點山椒粉令味道昇華

白飯上鋪滿一層蛋絲、枝豆、日本魚蛋,與其他餐廳有所不同
加$30即配溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和一杯米茶
店員跟我們講解鹹菜款式會有所不同,全部都是老闆自製
蒲燒鰻魚丼
雖然店鋪有原條蒲燒鰻魚丼,但因為怕眼闊肚窄
所以點了正常份量的鰻魚丼
不過上枱時發現份量其實亦不少
調味剛剛好鰻魚汁加上厚實的鰻魚肉,食落再有陣陣炭燒味

整體感覺不錯,值得再光顧
  • 生燒鰻魚丼
2020-01-28 32 瀏覽
一向喜歡吃鰻魚,朋友今日專誠同我黎呢間專食鰻魚嘅餐廳,很有驚喜。餐廳地方雖然不大,但井井有條。原條蒲燒鰻魚丼又肥又鮮的原條鰻魚,肉質鮮嫩美味,燒的火侯剛好,咸香味十足好吃。留起三分一,加上特製茶,茶漬飯同樣的別具風味。鰻魚蒿麥麵蒿麥面口感很有勁道,蒿麥香加上鰻魚鮮甜,再配上鵪鶉蛋真的很好吃。燒鰻魚肝串新鮮而美味的鰻魚肝的口感佳,味道很甘香,燒功了得。燒鰻魚串一串串鮮嫩的鰻魚,燒得外焦內嫩,肉質很鮮美,口感非常爽滑,味道從內到外非常香甜。美味要細細的品嚐,下次繼續。

餐廳地方雖然不大,但井井有條。

原條蒲燒鰻魚丼

留起三分一,加上特製茶,茶漬飯同樣的別具風味。

鰻魚蒿麥麵

燒鰻魚肝串
新鮮而美味的鰻魚肝的口感佳,味道很甘香,燒功了得。

燒鰻魚串

美味要細細的品嚐,下次繼續。
這間餐廳早前在網上已經看到不少報道,因為朋友喜歡食鰻魚,所以特地帶她來這裡試試。餐廳不是很大,舖子少少,只有4枱桌椅,所以人流都去得好快,等一陣便會有位。餐廳牆上貼滿自己畫的食物畫,很有日本居酒屋的味道!所有飯類都可以轉套餐,而我們其中一個便加錢轉做套餐,套餐包括有湯、前菜、溫泉蛋和熱茶。生燒鰻魚丼(白燒),自己本身都不太喜歡吃鰻魚,但是吃了這款白燒鰻魚後,完全對鰻魚改觀,估唔到咁好食。鰻魚和飯是分開兩個餐盒裝著的,白燒鰻魚即是鹽燒鰻魚,沒有落鰻魚汁,鰻魚燒得脆卜卜,魚肉有點彈牙,鹽份都好充足,好好吃呢!而飯還有甜蛋絲、紫菜、枝豆和魚蛋片跟上,令飯也可以淨吃也好吃!而這個丼飯轉了套餐,前菜是日式醃菜,湯是鰻魚肝白貝湯,飲落幾重胡椒味,但幾清甜,湯內有鰻魚肉和魚肝。三重鰻魚丼,這款丼飯可以一次過品嚐三款不同做法的鰻魚,包括汁燒、白燒和穴子。汁燒鰻魚會較白燒冧,很香燒汁的味道。而穴子較前兩者的魚肉薄,但魚味會較出。這款賣相也很吸引,令人不停流口水。而看見餐廳牆上貼有鰻魚飯兩食法,於是保留了3分1飯,向店員取了昆布湯拌飯。味道非常惹味,很香芝麻味,而湯亦有好濃的昆布味。店子雖少,但很有日本的

店子雖少,但很有日本的味道,一定要再跟朋友來再吃。
2020-01-27 34 瀏覽
鰻工房 CWB一菜三味 一式兩食鰻魚吃得多,這次就來銅鑼灣試這特色鰻魚店,餐廳不算大,但充滿日本特色,讓人置身日本餐廳之中。餐廳每道菜式也和鰻魚有關,不同的是,他的煮法不同,吃落也有不同感受。三重鰻魚丼收工自己一個吃,於是便吃好一點,對自己好一些。選了鰻魚三種丼,菜式很精緻,他是由三種鰻魚組成。因此你可一次過嘗試三種不的味道。事實上,鰻魚是比飯多的,初頭擔心不夠吃,但吃到一半就發覺比想像中多。味道來說,是日本的味道,鰻魚滑,香,潤。一飯三味,非常好味。最後特色的是,他的飯可以加湯吃,一式兩食非常特色非常完美的一餐。
鰻工房 CWB

一菜三味 一式兩食

三重鰻魚丼

2020-01-13
  • 三重鰻魚丼
2020-01-27 35 瀏覽
趁周日有空,來銅鑼灣逛逛,順便辦年貨。由於時間尚早,老公提議不如先去吃午飯,以免一會兒提著大包小包進店,有點狼狽。路過謝斐道看見這間「鰻工房」,記得之前看過媒體報導,介紹這家專做鰻魚的小店,據說店子除了有一般鰻魚丼外,還有鰻魚飯堡、鰻魚蕎麥麵、鰻魚玉子燒等供應,新意十足, 反正午餐還沒有著落,提議一試。原來餐廳地方不大,只有四張檯,幸好時間尚早,不用排隊等候,而且還可以避開午市人潮。店內裝修很有特色,由門面、牆身,以至天花,每一個角落都好有自己的風格,令人目不暇給。餐廳供應的鰻魚菜式多達十幾款,除了有由日本進口的蒲燒鰻魚外,竟然還有新鮮的生燒活鰻,非常吸引。如果想吃得豐盛些,更可以點選三重鰻魚丼,一碗已經包括有蒲燒鰻魚、穴子和燒活鰻。我睇中咗鰻魚飯堡 ($78),而老公就揀咗活鰻丼。飯堡燒得很香,帶有飯焦口感,吃起來外脆內軟糯,夾層的餡料有鰻魚、生菜、蛋絲和芝士。鰻魚肉身肥厚,燒汁味非常香濃,配米漢堡吃,真係超滋味,如果喜歡更可以用旁邊的紫菜包住飯堡來吃,風味獨特。活鰻丼 ($168),活鰻丼可以選白燒或汁燒,白燒活鰻看來比較吸引,就它吧!鰻魚和飯分開上,每份都裝載在一個橢圓形的餐盒內
活鰻丼 ($168),活鰻丼可以選白燒或汁燒,白燒活鰻看來比較吸引,就它吧!鰻魚和飯分開上,每份都裝載在一個橢圓形的餐盒內。僅以鹽調味的白燒鰻,吃來完全沒有土腥味,豐富的魚油脂讓人驚喜。最抵讚就是外皮燒得夠焦香,肉質有彈性,食落皮脆肉嫩,充滿鮮味。
向店員索取了昆布高湯,再加入芝麻、紫菜和日本芥辣做成鰻魚茶漬飯,味道果然不同,高湯清且香,味道淡雅。
午餐
2020-01-25 34 瀏覽
作為鰻魚愛好者嘅我見親主打鰻魚飯嘅餐廳都會去試,不過質素好參差經常中伏…今日經過銅鑼灣某小巷發現到呢間小店門外有不少人等位,又聞到陣陣鰻魚香味,忍唔住決定試試佢。小店空間唔多,擺左10張枱都冇,但坐滿曬人。MENU有好多配搭,除左基本嘅鰻魚丼仲有芝士焗、蕎麥麵、飯堡等等。蒲燒鰻魚丼 $68最後揀左最經典嘅蒲燒鰻魚丼,另外加左$30轉set (有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯同玄米茶)。同我平時食到嘅好唔同,鰻魚同飯係分開上嘅,而且飯唔係淨白飯,而係撈左玉子絲、紫菜絲同少量枝豆,所以食落甜甜地。鰻魚嘅份量俾想像中少,厚薄適中。生燒鰻魚丼 (白燒) $168朋友揀左白燒,比起蒲燒更加能食到鰻魚嘅原味,而且魚肉口感更彈牙更實在,不過唔知係咪燒過龍,個皮似乎有D韌。店員推薦食到D飯咁上下可以加昆布湯變茶漬飯,再加入芝麻同紫菜更有風味。

小店空間唔多,擺左10張枱都冇,但坐滿曬人。

蒲燒鰻魚丼 $68

生燒鰻魚丼 (白燒) $168