2004-10-23 25 瀏覽
又同朋友o黎依間飯堂喇~8個人, order o左鴿肉生菜包, 粟米魚肚羹, 炸子雞(一隻), 西蘭花炒帶子(帶子熟o左少少), 煎藕餅, 蝦多士, 炒鮮奶同鳳城炒飯~ 唔夠飽, 再order 炸粉果~ 最後上埋西米布甸, 依味要早一日訂, 不過我朋友中午打去都訂到~ 真係焗得好靚, 唔太甜, 正~飯後有甜品送, 係十年如一日o既綠豆沙~ hhahha! 因為朋友同阿姐熟, 仲有西瓜送o添~ 埋單每人$126~ 依度唔收開瓶費o架~ 仲有酒杯俾你用, 當然係好差o個類杯啦, 但唔駛用水杯都好好o架喇~ ^_^
又同朋友o黎依間飯堂喇~

埋單每人$126~

2004-09-30 16 瀏覽
沉日去左食,叫左三個送:餃子蝦,蟹肉炒牛奶及果汁牛.餃子蝦是招牌菜,將蝦放在麵包上炸,麵包散發蝦的鮮味,很好食.蟹肉炒牛奶味道較淡,牛奶炒起來很滑,但蟹肉較小.果汁牛酸酸甜甜,很開胃.這裡味道好,兩個人三百蚊落樓,價錢較貴.
沉日去左食,叫左三個送:餃子蝦,蟹肉炒牛奶及果汁牛.
這裡味道好,兩個人三百蚊落樓,價錢較貴.
2004-09-23 11 瀏覽
朋友們來一個即興茶局, 先點了一人一個灌湯餃, 可惜有點失望, 並非懷舊灌湯餃而係現在流行的浸湯形式,湯料味道輕清, 但多油了一點, 再來蝦餃, 似乎餃子皮有點過淋, 其中自己比較欣賞炸魷魚鬚, 炸粉不太多, 只是魷魚鬚肉質比較韌. 另外炸韭菜餃,咸水角亦十分香口. 再點一度招牌炸子雞, 和晚飯的水準相近, 皮不算太脆, 雞肉肉質偏韌. 整體上不過不失.茶局間有一段小插曲, 朋友們跟待應哥哥閒聊了幾句, 似乎旺角鳳城老闆對員工待遇十分好, 待應哥哥讚不絕口十分忠心~

(非會員)
2004-09-22 8 瀏覽
前言:今晚,跟老爸來個即興的「男人飯敍」。沒訂位,七時來到幸好還有一張細枱。食物及評語: a. 前菜:醋漬青瓜蘿蔔(約八件青瓜和兩件白蘿蔔,以前菜而言,每件體積都頗大,份量十足,心生好感!) b. 點了三個小菜: 1. 脆皮炸子雞($98/半隻。招牌貨,皮脆肉嫩,水準之作,交足功課!) 2. 蜆蚧鯪魚球($58/10粒。肉質彈牙,調味適中。從「香」、「味」而言,絕對是另一件水準之作。惜賣相略焦黑,以致獨欠「色」。蜆蚧沾汁味道一般。) 3. 蝦子柚皮($28/件;兩件起。經典菜式,柚皮鮮甜,蝦子惹味,簡直係「最佳拍擋」!其中,蝦子汁亦相當下飯。) c. 白飯(一般貨色) d. 甜品:海帶綠豆沙(免費。足料,甜度適中。) e. 茶芥:茶(相當濃的普洱茶,正好用來減低炸子雞的油膩感)、芥(「芥」乃是「黃拼橙」,「黃」是久違的黃芥末醬,「橙」,是普通的辣椒醬。)總消費:共$224。後話: a. 近一佰元半隻炸雞,雖然不便宜,但肯定係水準之作,絕對係「皮脆肉嫩」。老實講,從份量而言,這兒的半隻雞,對於兩個大男人,又似乎細了少許! b.

食物及評語:
b. 點了三個小菜:
c. 白飯(一般貨色)
d. 甜品:海帶綠豆沙(免費。足料,甜度適中。)

總消費:共$224。

後話:
b. 兒時跟父母在中式食肆裡,見到的醋漬泡菜和「黃拼橙」,今晚跟老父飯敍,再次見面。昔日,他帶我上館子,我還替他倒啤酒;廿年後的今天,到我帶他,但他巳經不能再飲啤酒。(下删一百字…)
c. 下次,都會帶老爸再來,試埋其他招牌菜,如:「蝦多士」、「桂花魚卷」、「炸粉果」等。
d. 這店子可是男人飯敍 的好地方,沒有華麗時髦的陳設裝修,沒有熱情體貼的招呼,沒有精美的碗筷餐具,更沒有闊絡舒適的坐位。正因為如此,不會令老媽和女友有興趣來,可以名正言順的來個「男人飯局」!
2004-07-18 9 瀏覽
昨天去了聞名已久的旺角鳳城,一行7個大人,叫了個7-8人套餐再加。套餐有下列菜:乳豬併生腸叉燒-乳豬脆皮,生腸爽口,叉燒麻麻。金銀貝冬茸羹-有瑤柱帶子加冬瓜絲,幾清。  家鄉桂魚卷-碟頭細,幾好味但唔夠食。脆皮雞-勁脆皮,有雞味,讚!鍋貼大明蝦-唔油,但唔特別。婆參扣鵝掌-婆參幾厚身,鵝掌略少,生菜底。甜品-紅豆沙,不太甜,幾好味。另外再加下列菜(因份量不夠食):炸粉果-味道一般,粉皮略厚。楊州炒飯-炒飯乾身,唔錯。西米焗布甸-好大兜,有蓮蓉餡,熱食勁好味。埋單要HK$1200,唔平但可接受。侍應服務態度不錯。
乳豬併生腸叉燒-乳豬脆皮,生腸爽口,叉燒麻麻。
金銀貝冬茸羹-有瑤柱帶子加冬瓜絲,幾清。
家鄉桂魚卷-碟頭細,幾好味但唔夠食。
脆皮雞-勁脆皮,有雞味,讚!
鍋貼大明蝦-唔油,但唔特別。
婆參扣鵝掌-婆參幾厚身,鵝掌略少,生菜底。
甜品-紅豆沙,不太甜,幾好味。
另外再加下列菜(因份量不夠食):
炸粉果-味道一般,粉皮略厚。
楊州炒飯-炒飯乾身,唔錯。
西米焗布甸-好大兜,有蓮蓉餡,熱食勁好味。

埋單要HK$1200,唔平但可接受。侍應服務態度不錯。
1K
久仰此店大名,趁舊同事自星洲回港渡假。便約他在此品茗^m^。心想父親節必定湧擠,但在10:00進入仍有位星置-當然是搭。要了下列點心:1. 雞扎:斬件雞翼+花膠+火腿(金妹牌)ok2. 珍珠雞:有荷香,糯米不會過淋或生米,配料一般,冇驚喜3. 燒賣:一般4. 鳳爪:行貨5. 灌湯餃:冬瓜蓉+蝦幾鮮味good6. 叉燒飽:OK茶好香,多泡仍有味!但埋單hk$14X算貴。PS1:冇不吸煙區,減少再來的動力。PS2:父親節老牌茶居竟不用排隊,重母輕父由此可見>-< !
要了下列點心:
1. 雞扎:斬件雞翼+花膠+火腿(金妹牌)ok
2. 珍珠雞:有荷香,糯米不會過淋或生米,配料一般,冇驚喜
3. 燒賣:一般
4. 鳳爪:行貨
5. 灌湯餃:冬瓜蓉+蝦幾鮮味good
6. 叉燒飽:OK
茶好香,多泡仍有味!
但埋單hk$14X算貴。
PS1:冇不吸煙區,減少再來的動力。
2004-07-05 22 瀏覽
那是出發遊大西南前最後一晚的事,為送別那不肖子而吃的一餐,讓他吃飽飽「上路」。旺角區有看頭的酒家不多,除利苑外,大概就只有鳳城,前者無訂位,該吃不成了,那就只好選鳳城,在鳳城早茶是喝過不少,晚市倒是首次,且看其招牌菜-炸子雞是啥米豆糕。坐著平日飲茶的位置,氣氛自然較茶市時平靜,亦換上較資深的侍者,明顯地是走高格調的路線,可惜裝潢及餐具擺設出賣了它,看到這種竹升格局,已有點心寒說,只好求神拜彿,希望食物非這般竹升...菜單上載著一大車菜式,看的眼也花了,平生最討厭這類菜單,什麼北方的、南方的點子一籮籮,款式雖多,然,煮得好的卻無幾款,既然如此,為啥不乾脆做專門的地區菜?啊對不起!忘了這裡是香港。既無心水,只好問問侍者的意見,她細心介紹著招牌菜,雞燉翅、乳豬、炸子雞什麼什麼的,說的都是套餐上的菜式,就是說要你點這套餐,再想下去的話,怕打烊也想不出要點什麼,就點這四人餐吧。菜式包括雞燉翅、乳豬併生腸、炸子雞、菜疏炒帶子、油菜,心肘:這真的是四人餐乎?怕極惡男在的話,憑其一人之力,要清掉不算難事。打頭陣的是雞燉翅,一大鍋上,份量十足,足夠四至六人用,湯底用雞、海螺、火腿炖成,炖了多小時,材料味
菜式包括雞燉翅、乳豬併生腸、炸子雞、菜疏炒帶子、油菜,心肘:這真的是四人餐乎?怕極惡男在的話,憑其一人之力,要清掉不算難事。打頭陣的是雞燉翅,一大鍋上,份量十足,足夠四至六人用,湯底用雞、海螺、火腿炖成,炖了多小時,材料味道全溶入湯中,雖濁但味道十足,衰(梳)仔翅的份量不少,真如其名是一梳梳,翅這些奢侈品,過過口癮算了,說到味道,大家心裡有數。
然後是乳豬併生腸、炸子雞同時上場,先說說炸子雞,用的是龍崗雞(廣東有兩個龍崗),說到龍崗雞,不得不灌灌水:公公婆婆就是住在南頭附近的龍崗,偶吃龍崗雞少說也有十幾年,沒錯,十幾年前的龍崗雞是不錯,因為當時是村民放養的走地雞,然而改革開放後,該區發展的很快,空地多用作建屋之用,現再看不到走地雞,儘管是婆婆養的雞,由於無地方放養,質自然每況愈下,昔日肥美的走地雞,怕再沒機會吃到了...
碟上的雖說是龍崗雞,心肘:「什麼龍崗不龍崗,就算真個是用龍崗雞又如何?怕連普通的走地雞也比不上說。」,卻較嘉美小兒還窈窕,半點肥膏也未有,偶懷疑牠是否發育不良,吃炸子雞最忌這種嫩雞,皮薄肉嫩,現在是包雲吞麼?做炸子雞該用(200磅)肥雞來炸,取其油脂的香及肥美的口感,若有斤半至兩斤的話,雞味該不俗,廚子拿捏得好的話,其口感將不下於化皮乳豬,加上肉質細嫩,極品也。只可惜這都是幻想,當晚吃到的不算「削」,時間也拿捏得好,外脆內嫩,然而,就是缺乏了剛才所說的雞味及肥美口感,瘦雞不可持,對的...
至於乳豬併生腸嘛,若是七點來吃的話,會是粉讚的一道燒味,惜遲了兩各半小時,油都乾掉囉,入口尚算脆,然而沒有油脂的乳豬,就與不足黃的黃油蟹,無看頭;配菜中的生腸卻教人驚喜,與鹵水店賣的那些空心腸不同,是實肉的,下口甚有嚼頭,雖無甚腸味,然而多年來吃的都是空心腸,能再次品嚐這品,又是一番風味!
最後一道菜,這道小炒最讚的地方是炒的很乾身,半點多餘的油也沒有,菜疏鮮而帶子爽甜,原本是好好的的道清菜,單吃其新、鮮已值回票價,惜下了太多調味料,除破壞了素材本身的風味,更予人造作之感,這回真的是畫蛇添足。
菜式上該說的都說了,不該說的也說說吧,雖說是四人餐三口子吃,僧少粥更少,就是吃不飽,埋單卻要六百五十大洋,這回真的當了竹槓,被敲的彭、彭作響!回家後得煮個雲吞麵來填肚,那死肥豬吃不飽上路去,怕要做只餓鬼囉~
2004-07-01 5 瀏覽
早排響度同一班朋友聚會, 食左:西湖牛肉羹-- 都好多料下, 唔太特別.金銀蛋莧菜-- 雖然揀呢味係行左d, 但清清地又幾好食喎.金銀桂魚卷-- 唔太特別, 我覺得炒得比較油.炸子雞-- 勝在熱辣辣, 皮夠脆, 但肉質唔算嫩.大良牛乳粥(唔記得個名係咪咁叫) -- 自己今次無食, 記憶中都係少少咸咸地咁.蝦仁炒鮮奶-- 我自己鍾意呢味呀, 有d似食糊仔, 但係都幾嫩滑, 有牛奶味. 記住要趁熱食, 同埋少吃多滋味, 否則就有d漏.飄香荷葉飯-- 都聞到有少少荷葉味既, 飯炒得乾身,好味, 清晒~~蓮蓉西米焗布甸-- 初時仲擔心食唔晒, 好在佢整得唔係好甜, 無想像中咁漏, 唔錯唔錯, 又係清晒.雖然唔係食左好多野, 但臨尾兩味大碟又好味, 9個人都食得飽飽, 埋單$800. 整體黎講都ok既, 個別菜式值得一試, 價錢亦唔算貴(埋單果陣發現免茶芥), 不過服務就麻麻.
早排響度同一班朋友聚會, 食左:
西湖牛肉羹-- 都好多料下, 唔太特別.
金銀蛋莧菜-- 雖然揀呢味係行左d, 但清清地又幾好食喎.
金銀桂魚卷-- 唔太特別, 我覺得炒得比較油.
炸子雞-- 勝在熱辣辣, 皮夠脆, 但肉質唔算嫩.
2004-06-19 22 瀏覽
今日提早同爸爸慶祝父親節. 打電話黎鳳城book檯, 問定佢個menu係咪同平時一樣, 接電話個男人話係, 我地就揀左呢間.8點鐘黎到, 我地話book左檯, 佢地先至臨時臨急搭左張細檯俾我地, 已經要扣分.坐低叫佢俾menu我地睇, 佢只係俾左兩張紙我地睇, 我地問佢拎個大menu俾我地, 佢話今日大menu o既菜唔available, 我話打電話時問過個menu同平時一樣, 佢就話整唔切!連我一心想試o既金銀桂魚卷都無得試!!張menu紙上除左set之外,可供選擇o既菜不出十樣, o係無乜選擇之下,揀左:1)鍋貼大明蝦: 總共十隻, 以蝦多士黎講, 唔算油, 隻蝦都彈牙.2)化皮乳豬: 好肥, 而且唔好食!3)金銀蛋莧菜: 唔油, 正常炒菜一碟.4)上湯白菜苖: 呢個無乜味, 而且上檯好求其, 賣相仲差過屋企自己炒.晚飯送紅豆沙, 不過唔甜, 而且比正常稀, 唔掂.埋單都要成$400! 完全係俾聽電話o既男人呃左!
2)化皮乳豬: 好肥, 而且唔好食!
3)金銀蛋莧菜: 唔油, 正常炒菜一碟.
晚飯送紅豆沙, 不過唔甜, 而且比正常稀, 唔掂.
埋單都要成$400! 完全係俾聽電話o既男人呃左!
2004-06-18 10 瀏覽
晚上同三位朋友去開旺角太子shopping, 所以打算同佢地去呢間老牌酒樓試試, 叫左金銀桂魚捲:半炒半炸, 魚肉幾滑幾香口招牌脆皮雞(半隻): 全晚至欣賞, 皮脆肉滑, 而且肉汁味豐富.炒鮮奶: 香濃滑, 不過食多左少少, 會有d滯.金銀蛋莧菜: 一般, 唔突出.京都骨: 味道ok, 幾有鑊氣埋單時近$440, 都幾貴下~ 服務都唔錯, 舊式酒樓黎講算好有禮貌~
金銀桂魚捲:半炒半炸, 魚肉幾滑幾香口
炒鮮奶: 香濃滑, 不過食多左少少, 會有d滯.
金銀蛋莧菜: 一般, 唔突出.
京都骨: 味道ok, 幾有鑊氣
2004-06-17 11 瀏覽
的而且確,上環鳳城的水準是比較高d,它們的鳳城水餃是一絕,但旺角的只是一般水準,跟普通茶樓冇嘜分別,但價錢就不平宜。
由於初次到境,唔熟架步,晨早向食家們“羅”料,謝謝。一心即興帶同太上老君尋找昔日風味,提起灌湯餃時,總少不了「鐵片」二字,但對我黎講,真係唔知咩o既一回事,亦因為咁想「見識」一下...擔心無位子,星期日o既大清早已就緒(其實成晚打機打到洽著,都無乜點o訓),去到o既時候,望下個鐘只是八點九,明顯地連鳳城伙計都未預備好(制服未穿,燈還未開哂...),似乎應該係開九點喇,上到去有很多「吉」檯,任君選擇,既然咁早黎咪嘆多幾杯茶咯。不消半個鐘,已坐滿客喇,第一籠o既點心就係:大包:云云點心,這個一定係我個人推介(可能真係「新大包即日香」),我這個大鄉里第一次「見面」,除左多多少少因為肚餓,同埋熱辣辣關係,再加上入面o既冬菇、肉、叉燒、咸蛋黃...餡,砌成一個「大」字,真的幾犀利呀!咸水角、豆沙角、九菜餃:香口野,好香脆,小心淥口。太上老君話,咸水角裡面有菜甫,其他店子未必有o架喎,向來我哩個食物焚化爐,真係無乜點留意喎!盅飯:一心以為佢地會用鐵盅,點知來一個瓷盅,有點兒失望添~味道一般。灌湯餃:真係辦事不力喇,原來太子鳳城係無「鐵片」o架,只是一個透明碗...唉,令老人家失望添!話雖如此,都無
由於初次到境,唔熟架步,晨早向食家們“羅”料,謝謝。
灌湯餃:真係辦事不力喇,原來太子鳳城係無「鐵片」o架,只是一個透明碗...唉,令老人家失望添!話雖如此,都無失場,湯是清清的,大大粒瑤柱,亦無出面店子果o的多多肉碎,一patpat咁核突,蠻好!辣醬:哩到o既辣醬,係太極式芥醬跟豆板醬,係我多年黎去其他茶樓已經絕跡了,不禁跟它拍番張「肉照」!(我真的夠大鄉里喇~)
其實叫了很多點心,老實講,水準只屬一般。出點心o既時間,頭一轉同第二轉相隔好耐,攪到o的人「餓」點心咁,一有點心出就即「搶」。有其好處壞處,好的,每款點心都係新鮮滾熱辣限量供應;壞的,食客等點心o既時間耐左。不過咁,香港人性格,係要「搶」下先會好味一點。不經不覺己坐了數粒鐘,最尾還試了「脆皮龍江雞」半隻($50),我地一致認為是日最「精彩」o既一味,好好味之餘我又覺得幾抵食喎,不妨一試丫~
其實係想試焗西米布甸(我至愛),但等到成十二點幾走人都未見蹤影,真係有點失望!有冇人試過呀?知唔知係咪晏晝先有,定係其他分店先有哩?茶客陸續有,真的旺到笑!但對我黎講,太子哩間唔係真的咁「原始」,確實有點失望,唯有冀望北角/上環或中環蓮香啦!
2004-06-12 13 瀏覽
晚飯時分, 六時半左右就坐滿... 一坐底就有碟酸菜, 不過呢碟酸菜幾好吃。兩個人要了一碟生腸义燒, 生腸肥大爽口, 不過埋單先知要九十大元, 貴了少少。跟住一碟桂魚卷, 勝瓜雲耳炒, 魚卷裏面有條金華火腿絲同松子仁, 好好食。兩件蝦子柚皮, 柚皮索滿了上湯, 蝦子又香, 廿八一件, 幾OK喎! 好想食楊州炒飯, 一碟太大, 問下原來有一碗三十元, 即刻落單啦, 不過個Waitress 係咁好大聲話一碟抵食喎, 我地話食唔哂, 堅持要一碗... 講開個兩個Waitress, 真是有些惡頂, 坐低已經係我地旁邊不停對其他人客評頭品足, 落柯打時問佢有冇例湯, 佢話無, 得翅! 進食中, 佢地兩個又企响旁邊打雀咁望住, 食得鬼咁唔舒服。食物幾好, 但伙計咁真是....
2004-05-30 11 瀏覽
星期五倍老媽飲飲茶,是西門家第八百九十七條家規,昨晚被死肥豬(就是那背祖忘宗的不理不理左衛門)的鼻鼾聲弄的無覺好訓,超不想起床說,但繼續睡的話定會被老媽吊起來打屁屁...那只好撐下,不然被吊打的話,那死肥豬定會爽個死,並舉腳歡呼說。為方便老媽上班,於是在太子的鳳城酒樓落腳,心想在鳳城吃,不會平到那裡,偶與極惡男領教過上環鳳城,那混張的家伙又是大吃大喝,結果不夠錢埋單,差點被抓上警局說...老媽淡定的說怕三小?十一點前埋單,大中小點一律十元,她果真是老狐狸,連價錢與時間也算盡說。與上環鳳城不同(做遊客生意,很貴...),是舊式的茶樓,做的是街方生意,分兩層,二樓做飯市(開十一點),一樓做茶、飯市,環境麻麻,要搭檯,與蓮香樓一樣,來的都是老一輩之人,全場後生的就只有偶與死肥豬,若沒有老媽在場,偶們真的會被當怪物看待。哈,原來這裡都是玩推車仔的,尤記得小時候,最愛拿著點心卡到處尋寶,每當看到山竹牛肉車,就像發現寶物般,衝上前去奪寶,現在能保留這傳統的茶樓,是賣少見少了,不知十年後,這些車仔會否被送到博物館,成為歷史呢?遲來了,差點無位,要搭檯,也沒差,舊茶樓唔搭檯才怪,大部份伙計正在吃飯,場
遲來了,差點無位,要搭檯,也沒差,舊茶樓唔搭檯才怪,大部份伙計正在吃飯,場中只有兩個部長與一位女伙計,真的不可少看這位女中豪杰,一眼關七,手腳利落,看來是老員工。坐下望望錶,也差不多十一點了,心中暗叫不妙,幸好經那伙計提點,叫偶們剔點心紙,點完,她亦快快手的幫偶們入單,有性格(就是囂張),然,速度快、做事乾淨利落,這就是老伙計的本色吧。
點了十多碟點心,灌湯餃及山竹牛肉是偶每次飲茶的指定點心,搵的山竹牛肉難、要搵好的灌湯餃更難,坊間酒樓賣的都是味精湯餃,湯差、餃劣,多是沒吃兩口便吐出。這裡的湯雖淡,但沒有味精,用少量火腿及瑤柱煲成,清清淡淡的,粉不錯;平日吃到的湯餃,皮多是被浸淋粉雷雷的,吃得下這種湯餃真是奇人,哈!這次給偶找到這韌皮餃,麵皮夠韌,有麵粉味,餡嘛,用豬肉啄碎,混以蝦毛(說是蝦毛其實也不細)、冬菇、韭菜造成,肉質溜溜的(不知為舍,灌湯餃的餡都是水溜溜的,偶不懂說,請高人指點),肉鮮,蝦爽口有味,加上有咬口的韭菜,真的要拍檯叫絕!山竹牛肉不是什麼好貨色,質數雖勝一般酒樓,但沒有蓮香樓吃到的肉味,芫茜味都是吃到的,還很重說...牛肉本身較淋,於是加入了馬蹄加強口感(最欣賞的反而是那不起眼腐竹,韌韌的,有腐皮味)話雖如此,但這混球味道正是兒時吃慣的那款,就是這種令人懷念的味道,感動...
還有一樣值得吃的,就是腐竹炸蝦卷,薄薄的腐皮包著用豬肉、蝦毛、韭菜釀造的餡,賣相雖普通,可是當吃下去後,自會發現這是一款用心造出來的點心,味道嘛,賣個關子,有機會的話來試試吧~
那天還點了魷魚、排骨、雞扎(必點)、鳳爪(入味但是爽身,不是偶那杯茶)、津白卷(浸底的湯是灌湯餃的瑤柱湯,又是必點的),還有些什麼什麼的,忘了啦,貪平點了太多,結過吃淨很多,西們家的其中一條家規,就是誰點的,誰得清掉,不可吃淨食物,而淨下的點心,都是偶點的,偶飽個要命,那能吃的下,但又不想死,只可拜託位不理不理左衛門幫手,那死肥豬竟然肯幫口!太陽真的由西面出嚕,事後...牠向偶詐取點心的十倍價錢,說是「救苦救難費」!夭壽呀,這算是那門子的救苦?!
小時候,每到茶樓飲茶,吃飽飽後,便嚷著要走,腦海中,茶樓與吃飽之間存在著等號,人越大,能與家人一起飲茶的時間也就越來越少,對飲茶的意義,產生了另一種見解,看來,中國的飲食知慧真的深不可測,簡簡單單的一些茶點,卻夾雜著一些道理來。在快餐文化成長的人,有多少會欣賞這些知慧?還是巨無霸來的方便,不是嗎?
2004-01-29 13 瀏覽
聽聞朋友稱讚呢間酒樓好耐, 今日先上去試試, 因為幾個朋友都係第一次去, 所以叫左一個鮑翅套餐($528).乳豬三拼盤: 差燒, 乳豬一般, 豬腸幾爽口原盅雞炖翅: D翅每碗一細梳, 唔係好大, 但幾精緻, 個湯底亦唔錯.家香桂魚捲: 桂魚起肉同埋荷豆抄, 肉質幾好另外魚頭尾就炸過, 十分香口.脆皮龍江雞: 真係脆皮, 而且雞肉幾滑.上湯浸時蔬: 唔係好特出, 無咩印象紅豆沙: 一般.....地方類似一D 舊式酒樓, 服務尚算OK, 唔收開酒費, 不過就無高身既紅酒杯, 紅酒杯最好自己帶去.
乳豬三拼盤: 差燒, 乳豬一般, 豬腸幾爽口
脆皮龍江雞: 真係脆皮, 而且雞肉幾滑.
上湯浸時蔬: 唔係好特出, 無咩印象
紅豆沙: 一般.....