2023-11-27 195 瀏覽
淨水餃$33雖然水餃比較貴, $33淨水餃得四粒,仲貴過隔離街間「新九記」,佢哋$39有六粒淨水餃。不過呢間水餃嘅味道同新九記係唔同路線,佢哋肉餡比較多,食到幾有肉味;蝦就用切碎咗嘅蝦粒, 但都食到佢嘅存在感,水餃皮就比較出色,比較滑比較薄,接口位都唔會好厚,仲加咗筍係餡內面,好有咬口。不過湯底就係味精湯底,啲湯無咁清。炸豬扒$20豬扒今次食就退步咗好多,唔係好脆之餘,係好乾好柴嘅肉,而且size仲細咗,有點失望魚蛋米$33米粉好多,係比較碎同淋身,有麵粉味嘅米粉。魚蛋一般粉麵舖質素, 應該係來貨, 無特別。鹹牛肉蛋治烘底$16多士烘得香脆蛋煎得幾好,唔會太老太嚡,蛋味道就唔濃,鹹牛肉好似比較少,唔係好食到鹹香雞翼三隻$20 ,炸得幾脆,但係瘦弱嘅雞翼,無咩肉食,偏貴$6兩條炸香腸,正常香脆,冇燶油菜碟
淨水餃$33
不過呢間水餃嘅味道同新九記係唔同路線,

炸豬扒$20

魚蛋米$33
米粉好多,係比較碎同淋身,有麵粉味嘅米粉。
魚蛋一般粉麵舖質素, 應該係來貨, 無特別。

鹹牛肉蛋治烘底$16
多士烘得香脆

雞翼三隻$20 ,
炸得幾脆,但係瘦弱嘅雞翼,無咩肉食,偏貴
$6兩條炸香腸,正常香脆,冇燶
油菜碟
2023-10-25
5 分鐘 (堂食)
2021-03-09 956 瀏覽
百物騰貴一個午餐動輒使用50至百元不等,為咗慳荷包入咗灣仔內街交加街搵食,見到有兩間都叫「鳳城」開頭,決定揀咗咁多人識嘅「鳳城雲吞皇」。店舖面積比較細,得數台圓桌,大約容納20多人。餐廳都算光猛但衛生情況麻麻,枱面比較癡立立,筷子有一種漂白水票個頭已虧損既感覺。牛雜可粉$35: 牛雜都有數舊,但款式唔多只有牛肺、牛肚、牛腸,味道偏鹹食完頸渴。仲要恐怖係牛腸有異味,洗得唔乾淨,香料都掩蓋不了異味,唯加其辣椒油掩蓋異味,辣椒油夠辣,但不夠香。總結:可以再更好 不論衛生還是食物味道

總結:
可以再更好 不論衛生還是食物味道

2020-04-27 815 瀏覽
鍾意食米線嘅人一定會知道,當你好耐冇食米線的某日,會突然間有個心魔同你講,今日晏就,夜晚一定要食到米線話說今日突然間米線癮起,好好好想食米線,忍唔住lunch 時間自己一個薯左出去買碗米線先先食,哈哈哈見到呢間地痞粉面鋪,好多人食咁喎,見到裏面有米線,入去試吓先<豬扒米線$31>見到隔離嗰個都叫豬扒米線,應該係佢個招牌嚟㗎豬扒係原塊剪碎上,新鮮熱辣炸到脆卜卜,所以係要等一陣先嘅豬扒超鬆化,炸粉薄薄一層,跟住就已經係啖啖肉不過略嫌湯底無味,米線普普通通咁啦$31食飽飽都幾抵食

<豬扒米線$31>
見到隔離嗰個都叫豬扒米線,應該係佢個招牌嚟㗎
豬扒係原塊剪碎上,新鮮熱辣炸到脆卜卜,所以係要等一陣先嘅

豬扒超鬆化,炸粉薄薄一層,跟住就已經係啖啖肉
不過略嫌湯底無味,米線普普通通咁啦

$31食飽飽都幾抵食

人生第一次寫Openrice, 真係嬲到震。一行入去已經覺得污糟邋塌奇奇怪怪,垃圾一地都係,地下又油又濕,勁污糟,地拖亂咁放。叫左個沙爹牛肉門飯 ($50),碗上,份量小,都算。食一啖啲牛肉仲凍凍地已覺得奇怪,再食多啖,diu,生既啲牛肉,無撚煮過既。之後佢佢話換過個牛腩飯比我,好。食左幾啖,一路食一路發現到一條一條黑色戀戀地既毛髮,唔得啦,我真係食唔落。你話20蚊碗都算,大啦啦都收我50蚊,比啲咁既野人食,呢間野好有問題。講完。

2018-08-08
去玩前唔想食咁多野,黎到呢度仲以為係普通茶餐廳叫公仔面既!點知都有雲吞食。唔黎openrice 寫食評都唔知佢係雲吞皇。叫左我既至愛雲吞河。粒粒都無偷工減料,唔係隻半蝦,都有兩隻細蝦!加小小豬肉,不知幾好味仲要有五粒大大粒既。朋友叫豬扒面!塊豬扒已經剪開左!但都舖滿左成隻碗!望到佢塊豬扒都唔算油!都幾賞心𠺢!之後外賣左杯奶茶同菠蘿油。奶茶夠奶但唔太夠茶味!菠蘿油本來姐姐話無既,但到我俾錢果陣又見到喎,(唔知係咪要左姐姐個午餐😛)牛油唔係一舊而係一撻,而且到我返屋企都未溶,即係菠蘿包唔夠熱。但係又唔會話好油既感覺!$7 抵食!下次幫襯會試佢既多士,因為望落去好香口同好夠醬!

仲要有五粒大大粒既。

雲吞河

$7 抵食!

下次幫襯會試佢既多士,因為望落去好香口同好夠醬!
2018-01-21
雲吞河
2017-11-29 1129 瀏覽
奇怪只有一位網友寫了食評,因為這間店有很多熟客,特別是午市時段,經常都要等位的。為了要吃這裏的雲吞皇,我會專程過海去灣仔的。也許在街角的鳳城小食,會較多人熟悉。不過這裏一連三間店舖,很久前已經採取了「聯手經營」,大家可以互點對方的食物,但又似乎不是同一個老闆的。不管怎樣,這個做法可以讓食客同時享受幾間店的皇牌食物,實在值得一讚!我每次來都是吃雲吞,現在已賣$29,但有五隻大雲吞。雖然沒有沾仔記那麼大隻,但也沒有麥奀記那麼細隻,所以吃一碗粉麵已很飽,除非幾個朋友一起來,才可以試盡店內的美食,包括牛腩、豬手和水餃等。這裏粉麵的做法是潮州式的,在粉麵上會放冬菜粒,不過阿姐很細心地與蔥粒一起,另放在湯匙上,以免有客人不吃但又忘記叫「走青」。雲吞饀有一至兩隻蝦、瘦肉和少許肥肉粒,咬下去只覺得很鮮味。湯底亦頗濃味,加點牛腩汁更美味,吃完後亦沒有口乾的感覺。雖然,這裏的製作方法,絕對稱不上是正宗廣東麵食的做法。不過,好吃已經足夠,傳統做法但不好吃,又有甚麼用呢?!很多客人,喜歡外賣生的雲吞和水餃,回家自行烹煮,尤其是在冬季做打邊爐食材。因此,外賣的數量,有時比堂食還多呢!

題外話/補充資料: 這裏的正確地點,應該是交加街,而不是春園街。
2017-11-29
午餐
  • 鮮蝦雲吞
1K
2012-05-22 1439 瀏覽
講真,鳳城水餃就食得多,鳳城雲吞真係第一次!同朋友買野打邊爐,見這店好似幾老字號,也買左一打回去。好喇,水滾,落野先!滾起,食得,一夾,皮冇散開,係比較大粒的雲吞,蝦也唔細隻㗎,新鮮爽脆。肉不算太肥,剛好。都幾大隻,食幾粒都夠了。價錢正常,也試得過。下次試埋佢個水餃,看會否仲好食先!
講真,鳳城水餃就食得多,鳳城雲吞真係第一次!
同朋友買野打邊爐,見這店好似幾老字號,也買左一打回去。
好喇,水滾,落野先!
滾起,食得,一夾,皮冇散開,
係比較大粒的雲吞,蝦也唔細隻㗎,新鮮爽脆。
肉不算太肥,剛好。
都幾大隻,食幾粒都夠了。
價錢正常,也試得過。
下次試埋佢個水餃,看會否仲好食先!
外賣自取