2023-11-16 99 瀏覽
位於旺角彌敦道< 𝐁𝐨𝐧𝐠𝐜𝐡𝐮 𝐉𝐣𝐢𝐦𝐝𝐚𝐤 >, 一間正宗韓國燉雞店, 餐廳環境闊落, 卡位雅座。ʙᴏɴɢᴄʜᴜ ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ (ʙᴏɴᴇʟᴇꜱꜱ) $²⁴⁸鳳雛燉雞是招牌菜, 叫了小辣, 以秘製醬汁燜煮雞肉, 無骨嫩滑, 配以紅蘿蔔、青瓜、薯仔及洋葱, 再放有一份冬粉, 整體味道相當濃郁, 非常入味。ꜰɪꜱʜ ᴄᴀᴋᴇ ꜱᴏᴜᴘ $¹²⁸魚餅湯份量十足, 配上四串魚板及其他的魚糕黑輪, 冬天吃一流。ɢʀᴇᴇɴ ɢʀᴀᴘᴇ ᴀᴅᴇ $³²青提梳打, 香甜爽口。鳳雛燉雞 (旺角)📍旺角彌敦道726號10樓

ꜰɪꜱʜ ᴄᴀᴋᴇ ꜱᴏᴜᴘ $¹²⁸

ɢʀᴇᴇɴ ɢʀᴀᴘᴇ ᴀᴅᴇ $³²
青提梳打, 香甜爽口。

鳳雛燉雞 (旺角)
📍旺角彌敦道726號10樓
2023-11-13
2023-11-15 62 瀏覽
出開旺角又想食韓國野🇰🇷炸雞又怕太熱氣🥵見到呢間有燉雞食就入左去🤓餐廳係由韓國人主理 侍應都是講韓文/英文-一黎到先來了一碟韓國必有小食泡菜 芽菜 青瓜叫左個鳳雛燉雞(無骨) $248最鐘意食韓國既雞就係因為冇骨😌唔洗自己起骨真係好方便 大大碟夠晒兩個人食😝而且配料超級豐富 個汁又正🥳🥳配料有紅蘿蔔🥕又有薯仔🥔仲有青瓜🥒雞肉又啖啖肉🐔冬粉又好彈牙 而且仲好入味😋😋芒果梳打 $32裡面有好多芒果粒🥭配埋梳打一齊飲勁正芬達橙汁 $15
出開旺角又想食韓國野🇰🇷

裡面有好多芒果粒🥭配埋梳打一齊飲勁正

芬達橙汁 $15
2023-11-15
  • 鳳雛燉雞
鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak炸雞年糕部隊鍋,食厭左既朋友,一粒肉丁又有新推介,今次我地食燉雞,當日一入場就見到一個好韓國既韓國男人企收銀位置😂、帶著老闆既氣焰帶我就座,相信就係老闆本人,用上家傳秘方,100%Made in Korea!📷先送上前菜,泡菜青瓜芽菜,一般韓國伴餐,樸實無華!食完再添!芝士燉雞(無骨)$278必試的主推產品,食開炸雞真係覺得呢個好正,韓式風味又唔洗咁熱氣,除左打卡able之外係非常有姿勢有實際,超級大碟!三個頭咁大碟!兩個人淨係叫一樣野食就好!上面海量咸香芝士,芝士係exactly芝芯批既芝士味道mozzarella ,新鮮無骨燉雞之外,仲有青瓜紅蘿蔔薯仔冬粉,唔食野既我-肉丁本人-仲要以為唔夠食加左個白飯,大家唔好學我!P.S.叫左小辣,辣度麻辣4小辣!味道:🌟🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟🌟[𝐢𝐧𝐟𝐨]鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak地址:旺角彌敦道726號10樓
鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak
[一粒肉丁/旺角/韓式料理]

韓國野;唔一定要係炸雞年糕部隊鍋,食厭左既朋友,一粒肉丁又有新推介,今次我地食燉雞,當日一入場就見到一個好韓國既韓國男人企收銀位置😂、帶著老闆既氣焰帶我就座,相信就係老闆本人,用上家傳秘方,100%Made in Korea!📷

芝士燉雞(無骨)$278

味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟

[𝐢𝐧𝐟𝐨]
鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak
地址:旺角彌敦道726號10樓
今日同韓國朋友人係旺角食飯,佢話想感受韓國家鄉的情懷與味道🥺🥺所以佢帶咗我黎呢間位於旺角TOP 後面上樓的鳳雛嫩雞💕入到去發現沒有香港人店員,因為老闆真係韓國人,女店員則係外國人,但佢地都好友善✨️好想講佢地前菜真係好好食,泡菜夠甜夠辣但一啲都唔酸😍醃青瓜好入味😍😍仲有芽菜都好好食😍😍😍最後成碟食哂由於我地2個女仔都食得唔多,所以韓國友人根據經驗就叫咗✨️✨️厚重雙重芝士無骨嫩雞✨️✨️終於都明白點解會有家鄉的味道😍因為呢款汁的味道好有家庭感覺!好似細個媽媽煮飯的感覺😍😍啲芝士好好味,就算凍咗但入口依然好好味,雞肉十分嫩滑,吸哂啲汁真係好正😍😍而且超多雞肉,紅蘿蔔,青瓜,白蘿蔔,薯仔等等配料,剛剛好可以中和香濃雞汁的濃郁感雖然Meau 寫包含一人冬粉份量,但其實有好多🤣🤣分分鍾夠食2-3人, 彈牙又香口✨️好入味💕忍唔住食咗勁多✨️
位於旺角TOP 後面上樓的鳳雛嫩雞💕

好想講佢地前菜真係好好食,
泡菜夠甜夠辣但一啲都唔酸😍
醃青瓜好入味😍😍
仲有芽菜都好好食😍😍😍
最後成碟食哂

啲芝士好好味,就算凍咗但入口依然好好味,

雞肉十分嫩滑,吸哂啲汁真係好正😍😍

• 芝士燉雞
2023-11-10 62 瀏覽
早幾日去咗旺角想食韓國菜,但係又怕熱氣,就醒起最近好大熱嘅韓式燉雞!差唔多下午時間上到去已經全場坐滿晒,有好地道嘅韓國人仲有韓式MV,差啲以為自己去咗韓國😂我哋叫咗一個大辣燉雞,一個海鮮薄餅,加埋佢哋嘅前菜,估唔到已經飽到上心口😂最令我有驚喜嘅係個燉雞,估唔到就算唔係用炸嘅形式去煮,個雞依然好香滑同入味!同埋有滿滿嘅配菜,所以其實可能淨係嗌呢碟已經好飽😂但係啲冬粉真係好好食🥹條條都索曬汁又煙靭,所以個薄餅都差啲食唔晒🙈薄餅都好香脆,每一啖都食到啲海鮮嘅配料,不過因為我怕太熱氣,所以就不斷用燉雞汁淋上去食,又係另一番風味😆

2023-11-10 41 瀏覽
鳳雛燉雞呢間韓國過江龍餐廳喺香港已經開咗好多年,今次👦🏻👧🏻行完旺角買完野,終於搵到機會去試下啦!🌟前菜餐廳先提供前菜,前菜包括泡菜,青瓜同埋大豆芽,全部食完可以refill,泡菜唔會話好辣,青瓜酸辣適中。🌟鳳雛燉雞(小辣)鳳雛燉雞一上枱已經聞到極香既醬料味,濃濃既醬汁拎黎撈埋真係一流!不過大家唔好睇少佢既小辣程度,對👧🏻嚟講都幾辣!雞肉極為嫩滑,咬落口雞味極濃,而配料薯仔,蘿蔔,青瓜同埋薯粉都夠哂入味同飽肚。🌟芝士泡菜煎餅外層酥脆,內部柔軟,有一定咬口。酥脆既外皮同芝士泡菜既口感形成左強烈既對比,一絕!泡菜帶來左酸辣既味道,而芝士就帶來左奶香同鹹味。兩者相互融合,形成左一種酸辣中帶有一絲奶香既味道!

🌟前菜

🌟鳳雛燉雞(小辣)

🌟芝士泡菜煎餅

2023-11-09 43 瀏覽
今日約咗人去旺角,順便去一間一直想食的韓國餐廳,餐牌見到有JJIM DAK食。JJIM DAK 是一道地道的韓式燉雞,一於試吓。首先送來傳統韓式前菜,包括泡菜,青瓜和大豆芽,味道很有韓國地道風味。之後我哋order 咗鳳雛燉雞(無骨),到桌時非常驚喜,份量很大和足料。有無骨燉雞,紅蘿蔔,青瓜,薯仔和蔬菜配料,配上煙煙韌韌的冬粉,另加上魚蛋和魚糕,雞件配上香濃不鹹的醬汁,簡直天作之合。這餐飯非常大滿足。而餐廳的侍應服務態度非常親切,是一間很值得再試的餐廳。

而餐廳的侍應服務態度非常親切,是一間很值得再試的餐廳。
心思思想食韓國嘢食炸雞又食到有啲厭,不如試吓冇咁熱氣嘅韓式燉雞。喺旺角嘅鳳雛燉雞一聽個名就知道佢出名嘅就係燉雞啦!不過餐牌上面仲有其他韓式菜式選擇,例如炸雞/韓式煎薄餅等等!BONGCHU JJIM DAK 已包含一人份量嘅冬粉今次選擇咗 芝士燉雞(無骨)$278辣道可以選擇(不辣/小辣或者大辣)叫完嘢食之後,店員就送上左韓式嘅小菜,有泡菜,豆芽同埋醃青瓜除此之外,仲可以加錢加配飯焦/菇類/芝士/同埋年糕等等燉雞呢度菜其實係好多韓國人嘅家常菜式,加入咗去咗骨嘅雞肉,配合埋紅蘿蔔番薯,洋蔥等等唔同嘅配料,仲有濃郁嘅醬油汁,冬天食暖笠笠,而且一煲就可以滿足晒所有願望!呢一道菜嘅份量都大,足夠兩個人享用芝士拉絲,效果好吸睛而且配料都豐富,冬粉朔晒啲汁好入味!
心思思想食韓國嘢
炸雞又食到有啲厭,不如試吓冇咁熱氣嘅韓式燉雞。

喺旺角嘅鳳雛燉雞
一聽個名就知道佢出名嘅就係燉雞啦!

BONGCHU JJIM DAK 已包含一人份量嘅冬粉

今次選擇咗 芝士燉雞(無骨)$278
辣道可以選擇(不辣/小辣或者大辣)

叫完嘢食之後,
店員就送上左韓式嘅小菜,

有泡菜,豆芽同埋醃青瓜

除此之外,仲可以加錢加配飯焦/菇類/芝士/同埋年糕等等

呢一道菜嘅份量都大,足夠兩個人享用
芝士拉絲,效果好吸睛
而且配料都豐富,冬粉朔晒啲汁好入味!

2023-11-09 41 瀏覽
韓國炸雞就食得多啦,今次嚟試下呢間韓國燉雞,佢係一間樓上舖,環境清靜,座位闊落可以和朋友,情侶,一家大細都適合🙌我哋只有兩個人,所以就嗌咗佢出名嘅鳳雛燉雞(無骨),辣度可以自選,唔辣亦得點好菜後餐廳會送韓國前菜,今次前菜係辣青瓜,Kimchi和大豆芽,三個前菜都好好味,辣度適中,感覺應該係自家製產品👍🏻鳳雛燉雞係用一個好大嘅大碟嚟載的,裏面有好多雞,啲雞都好滑好嫩,一啲都唔鞋口除咗雞之外還有很多配料,有紅蘿蔔,青瓜,薯仔,洋蔥和大蔥, 所有配料都好入味和軟熟,麵底係冬粉,索曬啲汁的冬粉都好好味,軟硬適中,佢嘅份量都好多,我哋兩個人食都好飽了😚另外我們嗌了兩罐果汁,係葡萄粒果汁和梨汁,冰涼爽甜可緩解辣味 😆

2023-11-09 26 瀏覽
韓國野食得多但燉雞就真係少食 在旺角地鐵站附近搵到呢間韓國燉雞環境好闊落個前菜唔會好咸有泡菜芽菜青瓜好似好開胃一坐低叫佢鳳雛燉雞小辣燉雞起源於韓式尚慶北道的安東地區,主要係雞肉與馬鈴薯、紅蘿蔔及洋蔥一起燉煮至軟嫩,冬粉吸滿了甜甜辣辣🌶的醬汁,超級開胃嘩 勁大碟 大過隻手 3-4人食都夠可以另加年糕我今次加左冬粉雞肉煮到好嫩滑好入味 仲有紅蘿蔔薯仔做配料好飽肚又夾,冬粉索晒味😸😸叫左個青提米奶酒有原粒青提唔智好重酒味 仲甜甜地好易入口
韓國野食得多
有泡菜芽菜青瓜
好似好開胃
一坐低叫佢鳳雛燉雞
小辣

燉雞起源於韓式尚慶北道的安東地區,
主要係雞肉與馬鈴薯、
嘩 勁大碟 大過隻手 3-4人食都夠
可以另加年糕
我今次加左冬粉
雞肉煮到好嫩滑
好入味 仲有紅蘿蔔薯仔做配料
好飽肚又夾,冬粉索晒味
😸😸

叫左個青提米奶酒
有原粒青提
唔智好重酒味
仲甜甜地好易入口

2023-10-29
  • 鳳雛燉雞 (無骨)
2023-11-05 217 瀏覽
已有數年沒吃過安東燉雞,今天心血來潮,找到了旺角一過江龍專門店餐廳座位闊落,窗邊的卡位雅座環境乾淨舒服韓式工業風裝修設計,一張張長枱適合多人聚餐醬汁由韓國直送,以做到原汁原味的韓式傳統燉雞前菜三小碟:芽菜、醃酸青瓜及泡菜有韓國地道風味無骨的鳳雛燉雞已包括一人份量的冬粉,盡吸濃郁醬汁的精華,內有洋蔥、紅蘿蔔、青瓜及薯仔等配料,並有細、中、大辣可選!雞肉嫩滑又甜又滑的芒果米酒加上粒粒芒果肉,更有層次感
餐廳座位闊落,窗邊的卡位雅座環境乾淨舒服
韓式工業風裝修設計,一張張長枱適合多人聚餐
醬汁由韓國直送,以做到原汁原味的韓式傳統燉雞
前菜三小碟:芽菜、醃酸青瓜及泡菜有韓國地道風味
鳳雛燉雞
又甜又滑的芒果米酒加上粒粒芒果肉,更有層次感
芒果米酒
2023-11-05
鳳雛燉雞
芒果米酒
韓國菜常常都吃韓燒、炸雞之類今次搞搞新意思選了吃較健康的韓式燉雞而且是過江龍✩‧₊芝士燉雞(配冬粉及年糕)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶個個來到都是必點燉雞選了有芝士的較邪惡芝士做到拉絲效果雞肉燉煮得非常入味滿滿咸香醬油味配上彈牙的冬粉和年糕很匹配又豐富唯一有些美中不足的是雞件可以近嫩滑芝士雞蛋卷ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶這道菜也是餐廳的人氣菜式蛋卷外層的煎蛋厚實有點似玉子雞蛋包裹著半融化的芝士加了些茄汁和沙律醬味道酸酸甜甜 更加開胃牛肉紫菜包飯ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶紫菜包飯味道感覺很正宗紫菜卷有牛肉配上紅蘿蔔,雞蛋,生菜等食材是既有營養又健康的選擇呢ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💗𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟻𝟻𝟶*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*⁡⁡ ⁡⁡⁡ ⁡⁡
韓國菜常常都吃韓燒、炸雞之類
今次搞搞新意思
選了吃較健康的韓式燉雞
而且是過江龍

✩‧₊芝士燉雞(配冬粉及年糕)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶

牛肉紫菜包飯
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽/𝟷𝟶

紫菜包飯味道感覺很正宗
紫菜卷有牛肉
配上紅蘿蔔,雞蛋,生菜等食材
是既有營養又健康的選擇呢

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💗𝟽.𝟻/ 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟻𝟻𝟶
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2023-10-31 52 瀏覽
韓式炸雞就食得多,韓式燉雞未食過?難得喺香港搵到間正宗嘅韓式燉雞,餐廳係樓上鋪,由韓國人打理,環境舒適。💛芝士燉雞 $278一開始我哋諗住嗌兩份,因為我哋有四個人嘛,但係老闆話一份就夠,佢話份量好大,我哋就聽佢講嗌咗一份,嚟到果陣,真係吓到我!佢嘅份量好大,肉眼可見嘅芝士🧀堆喺面頭上,視覺效果好震撼!除咗有無骨雞,仲有蘿蔔、薯仔🥔、青瓜🥒等配料,最特別嘅係冬粉,煙煙韌韌咁樣,好有咬口。整體上,味道係鹹鹹甜甜咁樣,都幾好味😋。最重要嘅係性價比超高,幾個人食除返開100都唔使,就可以食到咁高質嘅燉雞~

💛芝士燉雞 $278
  • 鳳雛芝士燉雞
食得韓國炸雞多,會唔會諗下新選擇?韓國安東燉雞可能滿足到你位於旺角726號,無錯,美食雲集既個座大廈,10樓有間鳳雛燉雞佢地主打安東燉雞,非常濃味既燉雞!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 鳳雛燉雞(無骨)小辣 $248最正一定係佢地濃濃既汁!烹調時間十足,每樣配料例如薯仔,蘿蔔,青瓜,冬粉都非常入味!一定要提佢地既冬粉,實在係煙韌有口感!濃烈既汁非常適合燉雞同豬手,有興趣可以叫佢地有雞有豬手既豬手芝士燉雞(無骨)都係你$348✨ 牛肉紫菜包飯 $78本來係以為鳳雛燉雞會唔夠食而叫,無諗過原來佢地既燉雞好大份,唔會唔夠食不過好彩,呢個牛肉味都好香,口感好好,仲可以作為中和一下辣既角色!都提下大家如果食量唔大,就要好好考慮下叫唔叫其他食物啦ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak📍 旺角彌敦道726號10樓

食得韓國炸雞多,會唔會諗下新選擇?
韓國安東燉雞可能滿足到你

佢地主打安東燉雞,非常濃味既燉雞!

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 鳳雛燉雞(無骨)小辣 $248

最正一定係佢地濃濃既汁!

✨ 牛肉紫菜包飯 $78

不過好彩,呢個牛肉味都好香,口感好好,
仲可以作為中和一下辣既角色!

都提下大家如果食量唔大,就要好好考慮下叫唔叫其他食物啦

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

鳳雛燉雞 Bongchu Jjimdak

📍 旺角彌敦道726號10樓

🐮鳳雛燉雞🐮🐮#hkbeeflover_韓式🐮#hkbeeflover_旺角• • • 🐮🐮評價🐮🐮在首爾吃過安東燉雞 之後就心心念念 最懷念是冬粉 吸收了雞的精華 完美!一上到去發現是由韓國人主理 覺得食物應該很正宗!🥰鳳雛燉雞 $248 (本來已有少量冬粉在裡面)先上前菜 辣得過癮 有青瓜、大豆芽及泡菜 二人吃一盆已經夠飽 甜甜入味的醬料 很乎合期望 我們點了辣的版本(是少辣)蘿蔔、青瓜和冬粉都吸了醬料及雞肉的精華 超好味!雞肉非常嫩滑有很多件 絕對夠吃 冬粉非常彈牙 吸汁有韓國食嘅水準!百香果梳打 推介!大大一杯 二人分享也很夠#態度比味道重要店員主動問食物是否不錯 態度很好女店員常有笑容非常親切餐具非常齊全 位置寬敞舒適很適合聊天• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮鳳雛燉雞旺角彌敦道726號10樓
🐮鳳雛燉雞🐮

完美!

一上到去
發現是由韓國人主理
覺得食物應該很正宗!🥰

鳳雛燉雞 $248 (本來已有少量冬粉在裡面)
先上前菜
辣得過癮
有青瓜、大豆芽及泡菜

二人吃一盆已經夠飽
甜甜入味的醬料
很乎合期望

我們點了辣的版本(是少辣)
蘿蔔、青瓜和冬粉都吸了醬料及雞肉的精華
超好味!

雞肉非常嫩滑
有很多件
絕對夠吃

冬粉非常彈牙 吸汁
有韓國食嘅水準!

百香果梳打 推介!
大大一杯 二人分享也很夠

#態度比味道重要