2023-10-28
分享下心態先。見網上好評如潮,睇相睇片就好吸引🤤 出開旺角想食下韓國野,又唔想食炸雞咁熱氣,於是一試燉雞。以前食過另一間辛X東奶奶,可惜已經冇左,試試鳳雛先。店面唔算大,枱與枱距離好近,一個身位都冇,坐落唔太舒服。眼見平日晚上7:30~8:00開始多人,都坐滿曬。只有一位男店員係韓國oppa,另外係非華裔小姐,以講英語為主,沿用人手落單。點了招牌鳳雛燉雞(無骨)($248)加魚蛋及魚糕(+$28),飲品叫左青提米酒($58)。招牌鳳雛燉雞(無骨)($248)-本身唔敢叫太多,驚太大份兩個人食唔曬。雞件份量唔多,兩個人食可能5-6成飽,而魚蛋同魚糕比例唔平衡,魚糕得3片;魚蛋有10粒,似港式魚蛋(?),我諗食韓國野都偏向食魚糕多啲(?)。雞、蔬菜味道OK的,唔算太濃味或鹹,薯仔都淋同入味👍🏻推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍份量:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍青提米酒($58)-新鮮青提榨成果汁,加了韓國米酒及梳打,果肉粒粒分明,甜甜的易入口,清爽解膩🤤🤤推介:❤️❤️❤️❤️🤍價錢:❤️❤️❤️❤️🤍味道:❤️❤️❤️❤️❤️份量:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍最後埋單要加一,唔算太抵,但值得一試🙆🏻♀️
招牌鳳雛燉雞(無骨)($248)-
價錢:❤️❤️❤️❤️🤍
味道:❤️❤️❤️❤️❤️
份量:❤️❤️❤️🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍
最後埋單要加一,唔算太抵,但值得一試🙆🏻♀️