有日Lunch想食拉麵,無意之中發現一田超市內原來開左間拉麵店,環境唔算好大不過有齊吧枱同普通座位,坐得都好舒服! Menu主推幾款拉麵,今次試左覺得幾有驚喜赤虎 $98鐘意食辣既朋友仔要試下! 湯底食落去都幾辣,不過係又香又辣果隻,會令人想一口接一口👍麵係幼麵質地 , 配料都好多,有叉燒、木耳、紫菜同埋原隻糖心蛋 , 叉燒經過火炙好香口不易膩,加入木耳更有口感,糖心蛋都好滑,值得一試👍綠虎 $88個名有個字其實係加左四國香蔥油同大量蔥粒,蔥粒令整碗拉麵更有咬口,湯底味道清啲但同樣惹味,下次試埋其他口味先

赤虎 $98

綠虎 $88
個名有個[綠]字其實係加左四國香蔥油同大量蔥粒,蔥粒令整碗拉麵更有咬口,湯底味道清啲但同樣惹味,下次試埋其他口味先

2023-08-07 23 瀏覽
今日去咗北角匯一田度行超市,行行吓覺得肚餓,經過一間拉麵店,有多款湯底的選擇,今日想食啲濃味嘅拉麵,就叫咗碗黑蒜拉麵la😎😎當店將那碗黑蒜拉麵放在我面前時,一股誘人的香氣瞬間襲擊我的鼻腔。這碗湯底濃郁而濃縮,黑蒜所釋放出的香氣糅合著豚骨的濃香,先飲湯。迎來了濃郁的豚骨香。湯底的口感濃稠,🤩拉麵的彈性十足,帶著濃郁的湯汁一同滲入我口中,每一根拉麵都充滿著黑蒜的香柔嫩的叉燒肉,蛋黃鮮亮的味玉,豐富了整碗拉麵

就叫咗碗黑蒜拉麵la😎😎

先飲湯。迎來了濃郁的豚骨香。湯底的口感濃稠,🤩

柔嫩的叉燒肉,蛋黃鮮亮的味玉,豐富了整碗拉麵

2023-08-06 17 瀏覽
⭐️ 在北角購物順便搵食,上Openrice見到「鳴虎」拉麵店多好評,專登行過去北角匯食。======= ======= ======= =======🍜日本魚缸豬骨湯拉麵$88🍜四國香蔥油拉麵$88聞到濃郁湯香味,麵質幼身彈牙,浸泡濃湯入口香濃,層次很豐富,日式叉燒好像煙薰過,入口軟腍好惹味,🥩肥瘦適中,糖心蛋🍳煮得剛剛好,蛋黃是深黃色流心超級正😋仲有木耳絲、白蔥、大片紫菜作伴菜非常豐富。⭐️整體來說,拉麵好有水準,價錢都好抵食,下次一定要再嚟試埋其他拉麵

🍜日本魚缸豬骨湯拉麵$88
🍜四國香蔥油拉麵$88

2023-08-05 17 瀏覽
呢間係北角匯嘅拉麵專門店,位於一田超市入面,地方好有日本風格特色店舖主打5款日本拉麵湯底,款款各有特色,有辣有唔辣,濃淡都有日本魚乾豬骨湯拉麵蝦味噌豬骨湯拉麵博多黑蒜油拉麵燒四國香蔥油拉麵特濃辛口拉麵今日食黑鳴虎,即博多黑蒜油拉麵,博多拉麵麵質彈牙爽口,配上黑蒜油湯底,湯底有濃香黑蒜油香味😋,蒜味特別出色拉麵有叉燒跟温泉蛋,叉燒好大件好有味道,一定經過特別餚製,再有一隻原隻温泉雞蛋好吸引,旁邊有一塊香脆紫菜

日本魚乾豬骨湯拉麵
博多黑蒜油拉麵燒
特濃辛口拉麵

2023-08-03 23 瀏覽
心血來潮想去北角匯走一轉,本身想去行一田,點知經過見到一間的的骰骰、充滿日本溫暖味道嘅拉麵舖,橫掂未食lunch就決定入去試下,點知有驚喜!日本魚乾豬骨湯拉麵 $88呢碗嘅湯底比較清,想食得健康d可以揀呢碗。豬骨湯底濃郁,再加上日本魚乾嘅鮮味,令人回味!溏心蛋大大隻,蛋白滑溜溜,蛋黃流心甘香。仲有大量爽脆木耳,好爽口!麵質都唔錯,煮得啱啱好!博多黑蒜油拉麵 $88一樣有一隻溏心蛋,同大量爽脆木耳呢碗湯底更惹味,因為黑蒜油底令湯底更加香濃,但蒜味唔重,唔洗擔心食完有好大陣味,而且黑蒜油令麵質更加滑!

日本魚乾豬骨湯拉麵 $88

博多黑蒜油拉麵 $88
一樣有一隻溏心蛋,同大量爽脆木耳
近來去了北角匯的一田購物,買完野肚子餓,見到一田入面竟然有日本拉麵店,梗係要試下啦。我們試了他們的博多黑蒜油拉麵和四國香蔥油拉麵, 兩款拉麵都各有千秋,都好好吃!首先推介博多黑蒜油拉麵,拉麵的份量非常足夠,兩大片厚切叉燒,一整個溏心蛋,其他配料都好足!特別喜歡個湯底雖然睇落好濃味,聞起來好濃的味道,但係吃起來並不是超濃郁,所以不會完全蓋過其他食材的味道。 拉麵的麵條非常有嚼勁,肉質也非常鮮嫩,加埋個蛋,真係好味道!有著黑蒜和油的香氣,味道非常美妙。 另外一個四國香蔥油拉麵。 這道拉麵的湯底和博多黑蒜油拉麵不同,它是以香蔥和油為主要調料,都不是成日見到的口味。味道相對比較清淡,但是聞落都非常香!配料足料就一定,同樣是兩大片厚切叉燒加溏心蛋, 雖然沒有博多黑蒜油拉麵那麼濃郁,但也非常美味。 這款吃後就不會覺得油膩,但是非常飽肚,加上有一杯熱茶免費,都相當滿足的一餐。 由於在一田入面,座位不是很多,好彩我們去的時候仲早,未見多人,如果想來吃的朋友就記得早D來啦!價錢也非常合理,仲有其他口味未試,留返下次先啦!

2023-07-25
2023-07-26 53 瀏覽
夏天真係越嚟越熱😮‍💨放假同媽咪去街都要搵啲有冷氣商場先得,今日就去咗北角匯行街,順便去食個午餐先🤭媽咪最愛行超級市場,咁啱超級市場入面就有一間拉麵店🍜就一於試下啦☺️美食推介:👍🏻💛鳴海老🍜:蝦味噌豬骨湯拉麵,蝦味及豬骨湯非常濃郁,拉麵麵質彈牙,豚肉肉質厚及配一顆糖心蛋,非常滿足😋💛綠虎🍜:四國香蔥油拉麵,香蔥油非常香,不油膩,每一口拉麵掛上濃湯非常絕配👍🏻拉麵也有跟豚肉及糖心蛋😋⭐️拉麵🍜質素高👍🏻⭐️價錢經濟👍🏻抵食👍🏻👍🏻

美食推介:👍🏻

四國蔥油拉麵

⭐️拉麵🍜質素高👍🏻
⭐️價錢經濟👍🏻抵食👍🏻👍🏻
2023-07-22
四國蔥油拉麵
2023-07-25 30 瀏覽
閒逛北角匯的超市,見到超市內就有拉麵店,非常方便,坐在卡位都很舒適。鳴虎日本魚乾豬骨湯拉麵 ($88),豬骨奶白既湯底帶有魚鮮味道,雖然係濃湯但香甜清新。蝦味噌豬骨湯拉麵($88),比較起呢個湯更有濃郁,帶有滿滿鮮蝦既咸香。有少少北海道鮮蝦、舖面有大量櫻花蝦,彈牙拉面加上脆脆既櫻花蝦,口感豐富。兩碗都有火炙叉燒兩大塊,肥瘦適中帶有炭燒香味,肉質香軟,拉麵彈牙。另有全隻溏心蛋,味道香濃。其他配木耳絲、蔥花同紫菜增添整碗拉面既完整性,食完好飽好滿足。

2023-07-23 20 瀏覽
北角𣿬嘅鳴虎最啱我,每次行完超市掃貨後就到此店食碗正宗嘅日式拉麵!鳴海老豚肉拉麪,一定要叫!湯底完全係濃郁嘅蝦湯味,先嚐一口濃稠蝦湯,絕對係會令人回味再三呢👍🏻半肥瘦嘅豚肉我至愛,絕不嚡囗,咬落嫰滑無比,好難得!拉麵麪質爽滑、彈口,當每啖麪配一囗濃蝦湯,確是人間美食另一碗特濃辛口拉麪(赤虎)嗜辣人仕必選,豬骨湯好香好滑,再加上點點辛辣,可令味覺加多一個層次,更令豚肉豬骨湯拉麵昇華了!點多一款日式芝麻雞翼,即叫即炸,炸到外脆肉嫰,垂涎三尺,滿足非常😍😍

• 蝦味噌豬骨湯拉麵
2023-07-20 22 瀏覽
店名: 鳴虎地址: 北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內北角站A1出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5日本魚乾豬骨湯拉麵❤️❤️❤️❤️❤️$88湯底濃郁,但唔會鹹,有香濃豬骨湯味,配上大量嘅蔥碎、木耳絲,令個湯多個鮮味及口感,麵亦都好掛湯,一淡食落去真係大滿貫🤤赤虎特濃辛口拉麵❤❤️❤️❤️❤️$98湯一淡落去,先品嚐到小小骨湯味然後個辣勁就黎了🙈但個人覺得個辣唔會係辣得辛苦,大家按自己能力量力而為😂所以食落去好正,同樣配上大量蔥碎同木耳絲,掛湯嘅麵一淡食落去一流🤤每碗拉麵各有附上一隻完成嘅溏心蛋、2塊厚切又大塊嘅叉燒片、大量蔥碎同木耳絲。溏心蛋一切開有流心😍叉燒厚片好像有被炙燒過,配上魚乾豬骨湯及特濃辛口湯都各有千秋,全部都鍾意😆分量亦都好足
店名: 鳴虎

味道: 4.5/5

日本魚乾豬骨湯拉麵❤️❤️❤️❤️❤️

赤虎特濃辛口拉麵
❤❤️❤️❤️❤️

今次咁啱係北角staycation,咁就去最近嘅北角匯覓食下啦~小編們因為都想食麵,咁啱行開一田見到間拉麵店,又好耐無食過拉麵,咁就一於試下啦😝呢到環境唔算好大,唔會坐到好多人。但係佢啲位都好闊落,唔使擔心會坐到好迫。其他地方仲有分店添,如果想食都唔使淨係係北角食到呀。小編都見有唔同款式湯底嘅拉麵選擇,如果再食就試下個辛辣湯底先。不過最驚喜真係個又大又厚嘅叉燒,炙燒過之如咬落去又唔韌,正🙌🏻

🦐蝦味噌豬骨湯拉麵
🍜四國香蔥油拉麵
🍜四國香蔥油拉麵
行行下一田發現原來一田都有food court🤣 就揀咗食拉麵做晚餐😋每碗拉麵都會配上一杯🍵熱茶~🍜日本魚乾豬骨湯拉麵🐷豬骨湯嘅香甜配上鮮味嘅🇯🇵魚乾,味道濃而不膩😋麵質富彈性,我最鍾意佢加入咗蒽碎,入口更香口;木耳就好爽口,增加口感😚再配上一隻流心蛋同兩片豚肉,係好豐富嘅配搭🩷🍜蝦味噌豬骨湯拉麵會比日本魚乾豬骨湯拉麵味道更加濃郁,🦐蝦味尤其突出✨另外覺得呢碗嘅豚肉更加厚切,食起嚟有爽口嘅感覺,口感更佳😝提提大家,食完記住自己放返餐盤去收集處😉推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🍜日本魚乾豬骨湯拉麵

🍜蝦味噌豬骨湯拉麵

提提大家,食完記住自己放返餐盤去收集處😉

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 蝦味噌豬骨湯拉麵
2023-07-17 16 瀏覽
位於一田入面既拉麵店🍜主打招牌豬骨湯拉麵小店每日以以大量豬骨熬煮湯底有4款不同口味 包括黑鳴虎,綠虎,鳴海老,鳴虎仲會不時推出期間限定款式 另外仲有小食可以揀堂食座位不多 但都算坐得舒服🌟綠虎四國香葱油拉麵 鍾意葱香味既可以揀呢款因為真係超多葱😆濃厚奶白既豬骨濃底 搭上香葱油 香氣十足拉麵粗幼剛好且彈牙 仲好掛湯👍🏻🌟黑鳴虎博多黑蒜油拉麵湯底配上濃厚既黑蒜油調味 香濃惹味層次豐富而叉燒厚薄適中 炙燒過亦夠香口仲有木耳絲同溏心蛋 份量十足💯
位於一田入面既拉麵店🍜

湯底配上濃厚既黑蒜油調味 香濃惹味層次豐富
而叉燒厚薄適中 炙燒過亦夠香口
仲有木耳絲同溏心蛋 份量十足💯
2023-07-17 16 瀏覽
北角區嘅拉麵店唔多,行吓超級市場竟然發現一間日式拉麵店店舖細細,裝潢乾淨企理,座位舒適黑鳴虎-博多黑蒜油拉麵一上枱已經聞到好香蒜味,湯底濃而不膩,配有木耳,紫菜,京蔥,最好味係糖心蛋,生熟度剛剛好,仲有兩片半肥瘦叉燒,口感軟腍赤虎係特濃辛口拉麵,紅紅嘅湯底香味撲鼻,食落都幾辣帶刺激感,濃調度恰到好處,掛湯既拉麵越食越刺激味蕾。呢款拉麵同樣配有糖心蛋,木耳,紫菜,京蔥。總括呢間拉麵好值得試,地點方便,湯底超級濃郁,濃調感一流,呢間拉麵店係自助形式,食完之後記得自己將餐具🍴放返喺餐具回收架上邊呀
北角區嘅拉麵店唔多,行吓超級市場竟然發現一間日式拉麵店

店舖細細,裝潢乾淨企理,座位舒適
黑鳴虎-博多黑蒜油拉麵

一上枱已經聞到好香蒜味,
仲有兩片半肥瘦叉燒,口感軟腍
赤虎係特濃辛口拉麵,
2K
🐷日式超市中嘅豚骨拉麵🐷-可能因為呢排都好忙 所以呢日同事都冇得一齊食晏 只得我一個人😔 不過都好嘅 可以有啲me time😗 所以㨂咗喺去北角滙食🍜 可以順便行吓日式超市😂 餐廳只有一個店員 佢好辛苦 除咗侍應收銀之外 仲要負責煮菜同埋送餐🙇‍♂️ 不過佢服務態度非常好 抵讚👍🏻-🍜鳴虎拉麵 $88佢係日本魚介豚骨湯拉麵 個湯底都幾濃郁 但唔會好油膩😉 拉麵有少少嚼勁 配料有兩大塊燒叉燒 輕輕灸燒過味道同層次都多啲🤤-📍鳴虎 (北角匯二期) (北角)北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內
🐷日式超市中嘅豚骨拉麵🐷

🍜鳴虎拉麵 $88

📍鳴虎 (北角匯二期) (北角)
北角渣華道123號北角匯二期B1樓一田超市內