2012-08-09 15 瀏覽
來到太安樓, 順道就買這裡的雞蛋仔吃這家雞蛋仔連CNN都特地來報導, 感覺好像好吃的樣子買了一底雞蛋仔, 但當看到他們把做好的給我們, 有點擔心不夠熱吃下去還真的是微暖, 以致外面不夠脆, 裡面又不夠軟味道因為溫度關係變得不夠香... 所以下次也不會再來賣了相信熱吃應該會比較好
來到太安樓, 順道就買這裡的雞蛋仔吃
這家雞蛋仔連CNN都特地來報導, 感覺好像好吃的樣子
吃下去還真的是微暖, 以致外面不夠脆, 裡面又不夠軟
味道因為溫度關係變得不夠香... 所以下次也不會再來賣了
相信熱吃應該會比較好
2012-07-06 6 瀏覽
尼親太安樓行街都一定會尼呢到買野食!今日想食格仔餅..$11一件都OK啦~等咗8分鐘終於得喇叫佢唔好要牛油佢話無問題(:服務唔錯一拎到手即刻掛住食唔記得影相XP熱辣辣架外脆內軟!好好食啊!!!!!下次食埋雞蛋仔先得!一樣都係$11咋MA^^
尼親太安樓行街都一定會尼呢到買野食!

今日想食格仔餅..$11一件都OK啦~
等咗8分鐘終於得喇
叫佢唔好要牛油

佢話無問題(:
服務唔錯

一拎到手即刻掛住食唔記得影相XP
熱辣辣架

外脆內軟!
好好食啊!!!!!

下次食埋雞蛋仔先得!
一樣都係$11咋MA^^
2012-07-06
8 分鐘 (外賣自取)
2012-04-30 14 瀏覽
嘩呢度檔雞EGG仔真係比同場另外果檔好~~唔知點解, 幾次食都冇下降到水準~!!!裡面好實心, 好有EGG味, 不會過甜或者淡, 反而岩岩好有EGG香, 但又不失外面的脆.希望可以好好營業下去, 因為都真係擔心會不斷易手....而且價錢我覺得OK合理,11蚊, 喺呢個巿道都真係唔易搵,任何出面DD, 稍有食家推介過的,都去到15,16蚊一底, 所以比較之下更顯得大件夾抵食~
嘩呢度檔雞EGG仔真係比同場另外果檔好~~
唔知點解, 幾次食都冇下降到水準~!!!
裡面好實心, 好有EGG味, 不會過甜或者淡,
反而岩岩好有EGG香, 但又不失外面的脆.
希望可以好好營業下去, 因為都真係擔心會不斷易手....
而且價錢我覺得OK合理,
11蚊, 喺呢個巿道都真係唔易搵,
任何出面DD, 稍有食家推介過的,
都去到15,16蚊一底, 所以比較之下更顯得大件夾抵食~
2012-04-16 11 瀏覽
晚上十點幾來買格仔餅,未致於排長龍,但前面也有3個人也買了格仔餅,所以等得久了點。幫襯鴻記應該都有幾十次,好喜歡吃鴻記的雞蛋仔,外脆內軟,而且不會像咬空氣似的,證明蛋漿下得夠足。而且一定是即買即整,保證新鮮夠熱。雖然,吃十次,都有一次失準的危機,會吃到整夥都是軟淋淋的雞蛋仔。不過那實在是少見的事情。格仔餅我只會說是OK:厚則厚矣,牛油甜奶砂糖花生醬都落足,就是不知欠了甚麼magic 似的,不是味淡,是boring。但是有時吃格仔餅的癮起,於是決定加多蚊試試這個朱古力格仔餅,結果卻是非常驚喜!跟普通格餅一樣,鴻叔落料都非常十足。看著他大力擠那朱古力醬膠樽,朱古力醬在格餅上填得滿滿的,吃到口中,朱古力味道當然特別香濃,正!配上又厚又軟又熱的格餅,粒粒脆口的花生碎,那味道已脫離街邊小食水準,比好些新興的甜品/蛋糕小店的出品更「高級」。唯一問題醬很容易流落紙袋去,不想浪費的話,又會吃得很狼狽,手指都沾滿朱古力醬 幸好馬上就回家,如果在街上邊吃邊走真係唔知點算~
份量慷慨的醬料

超厚格仔餅
多到漏的朱古力醬
幸好馬上就回家,如果在街上邊吃邊走真係唔知點算~
2012-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
份量慷慨的醬料
多到漏的朱古力醬
超厚格仔餅
  • 朱古力格仔餅
2012-03-27 5 瀏覽
今日收工諗住去西灣河買個車仔麵做晚餐...但又口痕想搵d野食下~行過間小食店門口見到店主貼住一張海報話已入選左openrice優秀食店選舉...就諗住試下啦~望一望排隊既長龍心諗洗唔洗咁誇張牙不過見到咁多人排隊就點都要試下既其間聽到好多客人都係叫格仔餅食,有d仲一買就買幾個等左15分鐘左右(竟然好有耐性咁)終於到我啦!梗係叫最多人食既野啦---格仔餅再等左5分鐘(因為係即叫即整既),熱辣辣格仔餅到手啦~好有厚度!好香牙一啖咬落去~嘩!真係好脆,外脆內軟,有齊一般餅餡外仲有好香既花生同奶味~原來係花生粒我未食過一間格仔餅有花生粒架好好味>.<我5分鐘已經K.O左個餅(可能肚餓關係,但真係好好食),食完個餅之後已經打消左買車仔麵既念頭Lu~因為已經好飽啦就算怕肥都好,下次一定要再食!
心諗洗唔洗咁誇張牙
不過見到咁多人排隊就點都要試下既
其間聽到好多客人都係叫格仔餅食,有d仲一買就買幾個
我未食過一間格仔餅有花生粒架
好好味>.<我5分鐘已經K.O左個餅
就算怕肥都好,下次一定要再食!
題外話/補充資料: 問過老細~原來d花生粒係自製架😱😱😱
2012-03-27
5 分鐘 (堂食)
2012-03-16 140 瀏覽
友人與鴻哥一見鍾情,藕斷絲連,食過翻尋味,係都要帶我去見識下鴻哥既威力。係佢威迫利誘之下,滿心期待,去到同鴻哥只有一面之緣,疑似鴻哥的人正轉身離去,撇下鴻嫂坐陣。        落單後等左幾分鐘,即叫即製新鮮熱辣既格仔餅即刻送上,拎上手已經知唔野少。格仔餅既厚度比食開果D最少厚一倍,火候控制得恰到好處,外層金黃鬆脆,內裡香軟纏綿,外脆內軟,不甜不膩,落足蛋漿,充滿層次感,好似食緊脆皮蛋糕,食完餅餅身心都好充實,做人都踏實D。     原味格仔餅 $15成兩寸厚既餅餅好有睇頭,一啖咬落去,餅肉綿厚,沙糖清甜,配合花生醬的香醇相得益彰,溫暖既觸感叫人纏綿至死。但說好的煉奶呢?完全食唔出煉奶既香甜,實在美中不足。  朱古力格仔餅 $16朱古力味一食就被原味比下去,開頭一廂情願以為成塊餅都係朱古力味,原來只係原味餅底加少少朱古力醬同花生,我恨我天真。朱古力醬唔夠香濃,味淡且帶苦味,感覺好乾好杰,情願買排朱古力就咁食好過,仲要比原味貴$1,真係唔知有咩賣點呢?    友人如獲至寶,如癡如醉,如狼似虎,如入無人之境。不消幾分鐘已經將大餅吞噬,差D連紙袋都唔放過。我就喜歡慢慢細味鴻嫂造餅時既心境,享

鴻記招牌

鴻記檔口

多醬加五元

原味格仔餅

原味格仔餅 $15

朱古力格仔餅

朱古力格仔餅 $16

格仔餅合照

友人如獲至寶,如癡如醉,如狼似虎,如入無人之境。不消幾分鐘已經將大餅吞噬,差D連紙袋都唔放過。我就喜歡慢慢細味鴻嫂造餅時既心境,享受每一個格仔帶來既歡愉。假如有緣再會,我希望鴻哥親手整雞蛋仔俾我食!

2012-03-08
10 分鐘 (外賣自取)
鴻記招牌
鴻記檔口
多醬加五元
原味格仔餅
朱古力格仔餅
格仔餅合照
港式小食雞蛋仔,相信是很多人的集體回憶,想起小時在街邊的推車仔檔,傳來美味的雞蛋香,真的是至今難忘,不過時移世易,物換星移,這個感覺還能找嗎?找不到。不過味道就尚可待大家去發掘,貪吃到傻的如我,就吃過了本港不少的雞蛋仔,不過這其實也不是什麼值得吹噓的事情。又是走到太安樓了,之前吃過太安樓另一所雞蛋仔,雖然很多人說它不成不過不知何解本人又不太覺得它很差,可能是本人吃了很久吧,不過是日本人不是要吃那店,而是另一所同樣位於太安樓,而更被CNNGo推介過的雞蛋仔,那當然要試試。與唔太一樣也鐘愛這款港式小食,所以雞蛋仔及夾餅各一底是走不了,先來說說夾餅,夾餅都是一貫港版的薄格,而不是比利時版的厚格,看着店家在其之上塗上牛油、煉奶、花生醬及一堆如吃糖不甩時會加的東西,當中應該是有椰絲、糖及花生碎。熱騰騰的夾餅拿在手,就忍不住快快的往咀裡送,果然是熱辣香口,外面香脆而裡面軟綿,不過論鬆化的程度,還是認為稍有不及天后的臨記,不過當你吃多一口有餡的時候,這個已經很不錯的夾餅,加上有牛油、煉奶及花生醬的味道,加上不時咬到不大不少的花生粒時,既有咬口,又有強烈的花生香,這一點真的是棒極。之後就是吃雞蛋仔,也
來到之時剛開檔
CNNGo推介過的雞蛋仔
店家在製作夾餅
夾餅的餡料是下得慷慨,而且款式也多
夾餅香脆軟綿,牛油、煉奶及花生醬味道也很出
雞蛋仔真的是非常之香脆
之後就是吃雞蛋仔,也是用上同樣的蛋漿,不過吃雞蛋仔跟夾餅不同的是,第一:就是要看看每粒雞蛋仔中間有沒有蛋餅餡;第二:就是那雞蛋仔的蛋香有多強。看見店家如是者的做好一底雞蛋仔,拍過了照,就快快襯熱吃。
粒粒雞蛋仔都有蛋餅餡,不過雞蛋香就可以再強一點
首先,也不得不讚這一件雞蛋仔真的是非常之香脆,而且跟剛才的夾餅一樣,香脆之外更是內芯軟熟,粒粒雞蛋仔之中也有蛋餅餡,店家見我們吃得高興,自豪的問我們:「是不是很脆呢?外邊吃不到的。」我立時借機問這是否因為麵粉的關係,但看他立時不語,莫非我開口中?

說回這件雞蛋仔,口感就是夠好了,不過雞蛋仔沒有了如夾餅甜美的餡料,就要靠自身美妙的雞蛋香來吸引人,而是日的雞蛋仔吃起來就不能說是沒有雞蛋香,其實也已經很不錯,不過就是東大街的低調高手,不知是否因為人家用的是湖北雞蛋,所以蛋味特別濃呢?不過怎說也好,也是一底好味的雞蛋仔。

真心認為此店的雞蛋仔未是最強,不過夾餅的餡料,真的是令人難忘。
2011-06-11
5 分鐘 (外賣自取)
CNNGo推介過的雞蛋仔
夾餅香脆軟綿,牛油、煉奶及花生醬味道也很出
雞蛋仔真的是非常之香脆
  • 夾餅
2011-10-12 22 瀏覽
平時都是食開亞蘇推介個檔 - 雞蛋仔今回試另一檔,他的雞蛋仔要十二元一底. 當時我們排第二個,亞姐話要比多一點時間等, 等了大概八分鐘左右,有得吃啦.很燙手,吃下去外皮是好脆,中間的心不是太飽滿.味道是可口的,但甜味也不足,合不吃甜的人.我覺得比亞蘇推介個檔味道差不多,但脆一點,甜度不足.但我還是喜歡北角個檔雞蛋仔多d.
平時都是食開亞蘇推介個檔 - 雞蛋仔
今回試另一檔,他的雞蛋仔要十二元一底.
[亞蘇推介個檔現時是十一元一底; 其實我由四元一底便開始食ka la]

很燙手,吃下去外皮是好脆,中間的心不是太飽滿.

味道是可口的,但甜味也不足,合不吃甜的人.

我覺得比亞蘇推介個檔味道差不多,但脆一點,甜度不足.[我好食甜的]

但我還是喜歡北角個檔雞蛋仔多d.
好脆
有品牌的"雞蛋仔"紙袋
8 分鐘 (外賣自取)
$12 (其他)
好脆
有品牌的"雞蛋仔"紙袋
  • 雞蛋仔
八月十四日 (星期日)原想吃炒麵佬的,找來找去也無果退而求其次,看到此店曾接受CNN訪問似乎來頭不少老闆鴻哥,曾獲邀參加展覽,親自示範雞蛋仔的做法他堅持雞蛋仔/格仔餅即叫即製點了一塊格仔餅果真即叫即製,約等了十分鐘熱辣辣的格仔餅終於到手口感一流,用料足,餅底厚薄程度適中加入花生醬,糖和練奶等指定配料果然名不虛傳有指鴻哥現時堅持繼續營業只屬過日神性質目的是保留雞蛋仔的名聲鴻哥的精神與其雞蛋仔/格仔餅的質素一樣,都值一讚!!!
八月十四日 (星期日)

原想吃炒麵佬的,找來找去也無果
退而求其次,看到此店曾接受CNN訪問
似乎來頭不少
老闆鴻哥,曾獲邀參加展覽,親自示範雞蛋仔的做法
他堅持雞蛋仔/格仔餅即叫即製
點了一塊格仔餅
果真即叫即製,約等了十分鐘
鴻哥親手製格仔餅
熱辣辣的格仔餅終於到手
口感一流,用料足,餅底厚薄程度適中
加入花生醬,糖和練奶等指定配料
果然名不虛傳

有指鴻哥現時堅持繼續營業只屬過日神性質
目的是保留雞蛋仔的名聲

鴻哥的精神與其雞蛋仔/格仔餅的質素一樣,都值一讚!!!
2011-08-14
$13 (宵夜)
鴻哥親手製格仔餅
我見人人都在品評此店的雞蛋仔怎樣好吃之際...剛巧我昨日唸住去J---Cookies時, 就不如順個便去埋太安樓食番底格仔餅啦...可能唔記得左ar so 介紹個間既位置, 我就係呢間買了一底格餅吃 ($13元一底原味, 另有朱古力漿選擇, 不過要件15, 但老闆係用Hershey's choco syrup架喎~~), 而且剛巧不用排隊 真好~~值得欣賞係此店的格餅不如旺角銅鑼灣的又賣魚旦燒賣珍珠奶茶店個類店舖已把雞蛋仔格餅預先整定的,而係即叫即做, 所以新鮮度無用置疑, 第2就係個格餅好大塊 有厚度, 但不會硬夾un, 而且外脆內熱, 能把內裏的花生醬溶得好好, 我就未試過呢度d雞蛋仔, 不過咁好評, 下次黎一定會試!!(點知買完先找到ar so 個間, 原來係隔離行~~仲要賣到10一塊格餅!! 下次要試試比較下...)

2011-07-17
2011-07-14 41 瀏覽
之前吃過另一端有蘇絲黃推介的「太安樓雞蛋仔」,感覺不外如是,搜尋一下發現這裡有另一間評價更好的,當然要一試十元雞蛋仔,正常價錢。等了大概十分鐘,有得吃了。不是熱得燙手,是暖乎乎的,可即時放入口。吃下去外皮脆脆的,中間雖然不是空心,但我覺得可以再飽滿一點。這個雞蛋仔質感是可以的,但味道卻一般,欠蛋香,甜味也不足,這份雞蛋仔只可說是僅僅合格是比「太安樓雞蛋仔」的好,但離我理想中好吃的雞蛋仔還差得遠

是比「太安樓雞蛋仔」的好,但離我理想中好吃的雞蛋仔還差得遠
2011-07-06 1 瀏覽
我不知甚麼叫極品雞蛋仔,但這個鴻記(極品)雞蛋仔是一個高分的雞蛋仔。包括昨天,我曾經光顧三次這間店的雞蛋仔,而昨天我見到賴先生在舖內坐陣,我知道機會來了,就買了一個雞蛋仔。比較上次我光顧的低調高手,這個老闆當時似是有親人探訪,因此當他倒蛋漿入雞蛋仔機裏面後,就和親人談話了。不記得他有沒有翻雞蛋仔機,但不愧是老手,當他關機把雞蛋仔拿出時,真如宣傳所說不用扇風也快乾。出爐後的雞蛋仔也好好味,邊脆而蛋就外堅內鬆,是高分的雞蛋仔。

2011-07-05
1 分鐘 (外賣自取)
  • 雞蛋仔
2011-05-30 23 瀏覽
行過見到有好大張 Poster 話這是全港最好食的雞蛋仔, 俾認為本地 no.1 - 名氣還要在大坑阿佰之上 ! 看清楚點, 原來寫這的是個有過一面之緣一齊食飯的倫敦來的朋友 - 鴻記老闆也興奮地說起 CNN Go 在本地的大馬耍老外也耐不耐來幫襯.... 點都要試試這所謂全港第一的雞蛋仔!吃落、 皮幾脆......   " Very Crispy exterior, with soft cakey interior. Definitely right up there with the best! According to the owner, not only did Charmaine the article contributor came to eat it but it’s her boss at CNN Go who always comes past for a treat now and then. A good recommendation indeed. Whether this is the best version availa

吃落、 皮幾脆......

" Very Crispy exterior, with soft cakey interior. Definitely right up there with the best! According to the owner, not only did Charmaine the article contributor came to eat it but it’s her boss at CNN Go who always comes past for a treat now and then. A good recommendation indeed. Whether this is the best version available in HK awaits verification however as I haven’t eaten that many and everyone has different opinions! The Tai Hang 大坑伯伯 version had a lot more Charcoal Aroma compared to this, which is a different beast compared to this cleaner but eggier version. I would say it’s about similar performance to 低調高手, but just a smidgeon better over here. Definitely better than the original North Point 利強記 by a square mile! "

2011-01-26 8 瀏覽
早前試過同一地點既另外一間, 印象認真麻麻 (脆到"界"咀, 又空虛)今次試另外一間, 括住"極品"二字, 就試下係唔係真係正野先即叫即製, 等左幾分鐘就有得食外表睇黎唔錯, 火喉拿捏準確咬落去, 脆口既, 有蛋味, 但有少少發粉個種嗆味, 不過尚可接受至於質感雖不及北角或者低調高手, 不過都唔錯裡面結構唔同北角 / 低調高手係一半餡, 比較緊密, 有D似天后炭爐伯伯個種雞蛋糕質地, 但食完唔會有滯既感覺有比較之下, 呢間絕對比另外一間好, 但未致於係極品, 上品了吧~

即叫即製, 等左幾分鐘就有得食
外表睇黎唔錯, 火喉拿捏準確
至於質感雖不及北角或者低調高手, 不過都唔錯
橫切面

2011-01-23
5 分鐘 (外賣自取)
橫切面
2010-06-27 21 瀏覽
到西灣河拎野,順路入太安樓搵下野食,一入太安樓,依然帶有濃濃油益味,好幾檔炒粉麵粥檔既車仔檔已經入左鋪,恭喜。原先想食牛雜佬,不過見到呢間極品雞蛋仔,未食過,要一底試下。黎的時候,都有好幾個人等緊,不過跟蛋記果邊比,人係較為少一點。即叫即整熱辣辣,有好香蛋味,夠鬆軟的,不過食落有小小喇喉的感覺,不過也是可以接受的,不太嚴重的,蛋餡真的好多,好滿。脆就一般般,以脆黎計,低調高手果邊更脆。這裡的不錯,賣九蚊,抵食。PS: 見到呢到格仔餅要多醬要加$2蚊的。

這裡的不錯,賣九蚊,抵食。

PS: 見到呢到格仔餅要多醬要加$2蚊的。