4天前 0 瀏覽
行過海防道,唸住平平哋入大排檔食,其實唔平。点了滑蛋牛,伙計好乜大聲問,飲咩呀,点了凍檸茶。碟飯一上,未見過咁细碟,牛肉勁薄勁碎。好在而家年紀大,食唔到多嘢。以前成吋厚嘅牛肉,今時今日香港,可能已經再见不到了。檸茶飲兩啖沒有了。一碟飯58元,不便宜! 凍飲加三蚊,唔知点解收2元,共60元。同老闆倾下,問好生意嗎?佢話而家幾好。週五下午接近兩点,坐滿,多得大陸遊客。你問我,不會有下次,因為碟飯真的吃不飽。
6天前
2024-09-19 89 瀏覽
食常餐 火腿奄列 是但炒個蛋 分開上一塊小小小火腿問店員 店員話「我地係咁架」 沙嗲牛麵 沙嗲牛份糧少到不得了沙嗲牛汁 成呠啫喱放上麵 嘔心只係杯奶茶正常真係無下次 差差差差差差差差差差
食常餐
火腿奄列 是但炒個蛋 分開上一塊小小小火腿
問店員 店員話「我地係咁架」
沙嗲牛麵 沙嗲牛份糧少到不得了
沙嗲牛汁 成呠啫喱放上麵 嘔心
只係杯奶茶正常
真係無下次 差
差差差差差差差差差
2024-09-08 297 瀏覽
🥟爸已經講左好耐話想去海防道熟食中心終於有機會去啦😆去完睇多啦A 夢展之後要填肚所以決定去一次熟食中心試下大熱天時去食真系一個考驗😆😆只有大大把風扇冇冷氣既環境不過小朋友系需要熱下🤭唔可以下下有冷氣🔹凍奶茶 - 茶香奶亦香✨夏天飲凍涼野簡直透心涼🫧🔸牛丸米 - 手打牛丸 食得出爽口亦有肉汁 米粉系幼米 好似新竹米粉甘 索哂啲湯好好味🔹乾炒牛河 - 大排檔必食既野🌟亦系店舖招牌菜好夠鑊氣 牛肉又唔會靭重點💫自家制辣椒油 好香有用蝦乾炒過 所以配米粉或者河粉 非常配搭🥹老闆好人到見🥟甘熱都肯同爸爸媽媽去食大排檔 所以請佢飲可樂🥤人生第一次飲可樂
🥟爸已經講左好耐話想去海防道熟食中心

🔹凍奶茶 - 茶香奶亦香✨夏天飲凍涼野簡直透心涼🫧

🔹乾炒牛河 - 大排檔必食既野🌟亦系店舖招牌菜
好夠鑊氣 牛肉又唔會靭

2024-08-13 196 瀏覽
早上約左同事食早餐,叫左兩碗沙爹牛麵(睇圖片一)一黎到見到個色已經feel到瀨瀨地嘢,唔係普通沙爹牛咁既色水,係清湯+油咁,牛肉係白色,清水煮咁L樣。試一啖難食到,牛肉冇味水煮,仲要係咬唔斷,d牛你話擺左成個禮拜先拎出黎煮我都信,成早流流真係食到懷疑人生。就連公仔麵都冇煮熟,成碗嘢得煎蛋係俾人類食的,食左幾啖已經想嘔,呢世人食過最難食既沙爹牛麵一定係呢度!大家真係唔好黎挑戰,呢間嘢真係垃圾,救得一個喺一個。
2024-08-09
20 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2024-05-28 396 瀏覽
上次嚟無開,今次終於有得食。本來想叫我哋最例牌的牛丸墨丸牛腩牛肚,但原來佢只得牛丸墨丸魚蛋片之類,最後只好叫淨牛丸同墨丸,加多個乾牛河。天氣已經係陰陰地無乜太陽,幾把牛角扇吹住勉強叫做唔係好熱,如果再到夏天,我諗我會頂唔順,真係有得食好食,唔係要秋天至夠膽嚟。先到嘅係牛丸同墨丸,再隔唔洗二分鐘牛河都到埋,夠竟係咪炒定(講笑)?😂😂牛丸普通彈牙,無乜牛肉味,或者講無我諗果隻牛丸味,墨丸入口,唔粉,有咬口,我個人覺得勝同牛丸,入面有粒粒墨魚粒,真係可以慢慢齒開細品嚐。牛河,厚厚一片牛肉,都夠鑊氣,味道都算不錯,收貨。正正常常一餐,入得嚟都唔會有好高要求,呢度依家係「貴賓」勝地,食吓野打吓咭,埋單一佰幾拾,算經濟!
上次嚟無開,今次終於有得食。
牛河,厚厚一片牛肉,都夠鑊氣,味道都算不錯,收貨。
2024-05-28
  • 淨墨丸
2024-04-06 376 瀏覽
見有名人推介,一直都想試。一心叫雲吞牛筋撈麵,點知今日咁啱無牛筋腩,好失望,取以代之改點魚片頭。雲吞係兒時味道- 有豬油香大地魚嘅香味,撈麵也出色。好奇怪,碗湯要問先至有。味道是好的,有大地魚焦香氣,吃得出是老師傅手筆,呢個大概都係佢有名人推介嘅原因。但個魚片頭,大概是叫貨的,十分普通,乏善可陳。由於食完都唔係太飽,就想叫多個多士小食。見西多士$30, 多口問句是不會下午茶餐,換嚟一句「我地唔係出面果啲,飲品另計的」,不過又話「你想飲嘢我可以畀你加十蚊要杯嘢飲」。佢嘅「唔係出面果啲」令我以為食品質素一定超然。就點了西多士加凍檸茶。飲啖檸茶,無茶香,好淡。聽到隔離枱大讚呢度奶茶出色。出色?我唔明。以果個茶底,杯奶茶可以好得幾多呢?西多士色水唔夠,炸得唔香。上枱時已經淋上煉奶。我問有冇糖漿,夥記就遞上咗一支唔知乜嘢牌子嘅糖漿- 竟然唔係金獅糖漿,我又係一個錯愕。我仲以為傳統茶檔一定會有基本嘅水準,西多炸得金黃,配金獅糖漿,是常識吧。睇返啲食評,人地果啲都金黃的,我果件好似無炸過咁,點解相差咁遠?好了,切開,是無餡的炸方包一件。吓?我問點解無花生醬,有個熟客話因為好多客都唔喜歡花生醬....
見有名人推介,一直都想試。

好了,切開,是無餡的炸方包一件。吓?我問點解無花生醬,有個熟客話因為好多客都唔喜歡花生醬..... 我終於明白佢話「我哋同出面嗰啲唔同」係咩意思了, 呢度嘅標準同我諗嘅標準是兩個世界的。

默默食左一半,就付帳離去。唔比較,唔投訴。香港飲食業已經好慘,費事食果$95就西客上身彈三彈四咁無血性啦。要怪就怪自己今日無食神啦。
2024-03-24 442 瀏覽
第一次搵食搵到去海防道熟食中心原本已經好有目標諗住食牛丸點知鴻記老闆太熱情😂成功撬左我地個心💕當日中午食客相當多 唔少係遊客!史生叫左杯凍奶茶飲左一啖發現有隻曱甴屍體在飄浮🪳🏊職員隨即換左杯比我地⋯⋯之後既野食都一眼關七👀要睇清楚先夠膽食!⍥ 西多士 ❙ $30超薄身西多士 夾住薄薄既花生醬炸到金黃色好靚仔 最最最令我地驚喜係超級有蛋香!!想知除左湖北蛋😂仲用左咩蛋先做到史生都大大力讚好真係真係齒頰留香啊~~不過多士厚身啲 口感會更好!⍥ 乾炒牛河 ❙ $68大大隻字標榜 手切新鮮牛肉既乾炒牛河😋一上枱真係聞到鑊氣!!牛肉係需要啲咬口 唔會得個稔字而且都好有牛肉香 炒得唔算好油至少唔會食完有種油膩感一試係妨 但唔會令人驚艷⍥ 雲吞河 ❙ $42雲吞細細粒 但真係見到蝦既真身大地魚夠晒香 我覺得好食河粉唔油幾滑 不過份量偏細不得不提 佢地大推既自家製蝦米辣椒油相當有辣度 幾香🤧點少少已經令我變孖膶腸
第一次搵食搵到去海防道熟食中心
原本已經好有目標諗住食牛丸
點知鴻記老闆太熱情😂成功撬左我地個心💕

當日中午食客相當多 唔少係遊客!
史生叫左杯凍奶茶
飲左一啖發現有隻曱甴屍體在飄浮🪳🏊
職員隨即換左杯比我地⋯⋯
之後既野食都一眼關七👀要睇清楚先夠膽食!

⍥ 西多士 ❙ $30
超薄身西多士 夾住薄薄既花生醬
炸到金黃色好靚仔
最最最令我地驚喜係超級有蛋香!!
想知除左湖北蛋😂仲用左咩蛋先做到
史生都大大力讚好
真係真係齒頰留香啊~~
不過多士厚身啲 口感會更好!

⍥ 乾炒牛河 ❙ $68
大大隻字標榜 手切新鮮牛肉既乾炒牛河
😋一上枱真係聞到鑊氣!!
牛肉係需要啲咬口 唔會得個稔字

河粉唔油幾滑 不過份量偏細
不得不提 佢地大推既自家製蝦米辣椒油
相當有辣度 幾香🤧點少少已經令我變孖膶腸

2024-03-07 410 瀏覽
我好少寫食評,但呢間鴻記真係飲食業嘅恥辱!叫碟乾炒牛河,同之前食客所講一樣,2分鍾吾夠上枱已心知不妙。碟嘢係預先炒定嘅,食落完全冇鑊氣,得重鼓油味,仲衰過兩餸飯,對個夥計好意提醒,佢嘅回答居然係「你一定食慣熱嘢啦」。一定冇下次,千祈唔好幫襯!
我好少寫食評,但呢間鴻記真係飲食業嘅恥辱!

一定冇下次,千祈唔好幫襯!
2024-01-27 410 瀏覽
食過兩次,今次有朋友嚟香港玩,帶咗佢哋去海防道街市,我自己都差啲搵唔到,朋友覺得非常驚喜,禾稈冚珍珠,原來入邊環境咁地道,未食都已經覺得好興奮。選擇洪記茶檔係因為老闆做咗幾十年,鮮牛肉米粉係招牌,四個朋友全部都叫咗牛肉米粉,我叫咗雲吞米粉,原來雲吞都係非常好食,係老闆娘親自做,裏面非常Juicy,朋友話牛肉米粉的湯底好鮮甜。老闆很親切親自招呼,並且帶我哋去睇如何做絲襪奶茶。很棒的經驗!
2024-01-16 316 瀏覽
大學時代經常晚上玩得太晚,深宵跟大學師兄來尖沙咀海防道吃粉面,还忘記當時吃的牛丸河特別彈牙爽口,非常好吃。多年後,想起了這牛丸河,走進了已翻身裝修的海防道臨時街市內的熟食中心,一路經過菜摊位,牛肉,甚至鮮肉店。啊!鮮肉店也亞洲種族人士負責了,不過感覺是可能肉類更正宗(有可能是回教的話😂😂😂)。到了第一攤位就被熱情的伙計請坐了。反正人太多了,找了座位給我也好。最終吃了雲吞麵和著名的港式奶茶,才$48雲吞內的鮮蝦彈牙並充滿香麻油味。但太多了,走時忘了找$2。😅
2023-12-30 263 瀏覽
個場永遠甘迫,「以為」呢間野好掂,其實連普通茶記不如,一上枱隻疍已經爛左,叉燒白色無燒焦又超薄切,上碟全無排版!似垃圾!我直頭想退飯!奶茶全無茶味!$60 食個甘既野🤦🏻‍♀️好劣!只為應合大陸人生意!點搞吖「鴻記」!

好劣!只為應合大陸人生意!點搞吖「鴻記」!
叉燒疍飯
2023-09-28 489 瀏覽
今日黎到旅客打卡勝地 尖沙咀海防道熟食市場🇭🇰一入黎見到呢間辣椒油馳名嘅麵檔 加上太熱冇乜胃口想食麵就試一試🍜雲吞牛腩粗麵份量偏少 牛腩比較硬 雲吞兩粒粗麵烚既時間岩岩好 食落質地彈牙👍🏻牛湯底 感覺上應該冇落味精雖然碗麵平平無其 但加左辣椒油真係昇華好多據說係老闆自家製辣椒油 🌶️落小小已經好辣同非常香 食得出真材實料 一讚👍🏻凍奶茶係大排檔奶茶味道 雖然叫左少甜但都好甜😂茶底夠濃🫶🏻因為熟食市場內無冷氣提供 比較建議,天氣較涼嘅時候先嚟☀️ 價錢喺附近黎講尚算親民 亦見到有好多上班族食Lunch 如果唔想同人迫就建議其他時間嚟啦😆
今日黎到旅客打卡勝地 尖沙咀海防道熟食市場🇭🇰

落小小已經好辣同非常香 食得出真材實料 一讚👍🏻

凍奶茶
係大排檔奶茶味道 雖然叫左少甜但都好甜😂
茶底夠濃🫶🏻

因為熟食市場內無冷氣提供 比較建議,天氣較涼嘅時候先嚟☀️
2023-09-27
2023-08-16 503 瀏覽
睇影片分享網站介绍呢試下。叫左個干炒牛河(佢话用新鮮牛肉)。2分鍾吾夠上枱已心如不妙。碟嘢係預先炒定嘅,(無諗過大排檔吾係即炒)。食落無wok氣,得重鼓油味。牛肉切到好细粒,约5至6粒(每粒比手指甲大少少)。份量约正常嘅2/3左右。賣57蚊。如果好食嘅話呢個價係OK。但係咁嘅質數就不能接受。食左半碟吾食。收錢時問我係咪吾好食。我话太咸食吾到。佢净係話下次叫廚房落少D鼓油。我真係吾知佢問呢做乜。吾係諗住有下次呀。今時今日咁嘅食物水平只有遊客去食。
今時今日咁嘅食物水平只有遊客去食。

2023-08-16
1 分鐘 (堂食)
2023-08-10 328 瀏覽
我都好少寫食評,今次真係忍唔住,37蚊食了碗又鹹,雲吞又林啤啤的,比我去中環權記24蚊有天淵之別,員工服務又差一個大排檔一啲都唔值,不會再來🙈還敢在餐牌上認自己是大母指
雲吞麵
2023-08-10
2023-02-26 929 瀏覽
2月25日星期六下午時段,帶一位從美國回港的老香港朋友,他想食雲吞麵,我們就走進了這一間,最初老闆招呼我們是非常的好禮貌,我哋點了兩碗雲吞麵,兩杯熱奶茶,雲吞麵到咗食了兩,只是覺得一般,我們便沒有食,跟住嚟咗兩杯熱奶茶,一杯深色,一杯淺色,跟住我就問這位老員工,為什麼兩杯不同色,他的冇禮貌回應就是「一杯少奶囉」,我話我是叫正常的,跟住他就取了一杯多奶的拿走,轉頭我們買單他就來一杯深色的奶茶,我同朋友飲了三啖,就放低了。真心雲吞麵只是一般,奶茶不知所謂,以後都不會再幫襯。老員工仲問我們雲吞麵有什麼不妥,我哋不作回答,就走了。