2008-09-28 199 瀏覽
25Aug2007 1737食完餃子後冇咖啡奶茶落肚緊係欠奉一點,行下行下就到這裡,與五光十色及古靈精怪的店舖為伍,夜晚更是明顯。只點了一個豬扒包及凍奶茶,豬扒即叫即做,包已是貨尾,卻出爐前叮熱,加埋上去都可以填下土,凍奶茶總比一般茶記好,起碼茶、奶及甜味明顯分得開得黎唔會各自為政。再加上這裡夠巿井,都值得俾個笑臉。
25Aug2007 1737

再加上這裡夠巿井,都值得俾個笑臉。
2008-07-22 143 瀏覽
鴻運於旺角屹立了30多年了, 70 - 80年代旺角及大角咀一帶有很多工廠, 生意挺不錯的, 再加上有閣樓是亞sir必到的蛇竇。我老爸的廠也在附近, 兒時放長假探班必會到此買他們自製的熱辣辣蛋撻做下午茶, 少有的香脆曲奇皮.....yummy yummy........可能有人會質疑現在其食物及服務水準, 30多年人事變遷, 可能跟我那時已不一樣了。 還有, 我所記得的全是回憶錄來罷。然而回憶錄其中一章是星爺曾在此餐廳取景拍戲, 做外賣仔。 當時, 有很多fans慕名而來, 到此一遊呀!! 而我有一個忠實星爺fans朋友就煩了我一個星期, 要我帶他到此食下午茶。

2008-03-12 171 瀏覽
這間冰廳,已存在了很多年,每次經過,都會想:這裡的奶茶如何的呢?但每次也都沒有來試。早前又再次經過,看到它那經典的門面及那少見的閣樓,已經吸引我必要來試試。一上閣樓,已見到滿地的煙頭及嗅到那陣陣的煙味,心想食店不是禁煙的嗎?怎麼還有這麼多食客還在店內吸煙呢?但最離普,係侍應小姐自已都在食,真係有點過份。叫了一個特餐,食物包括餐肉出前一丁、西煎雙蛋了熱奶茶。餐肉出前一丁- 麵煮得唔會好淋,餐肉都煎得幾好,可以接受啦!西煎雙蛋- 應該係新鮮煎的,蛋黃不會太熟,還在溜黃。熱奶茶- 和奶水分別唔大,茶味太淡口,唔算好飲。侍應小姐的招呼,實在幾嚇人,問多二句就已經,實在沒有值得再來的原因。
叫了一個特餐,食物包括餐肉出前一丁、西煎雙蛋了熱奶茶。
西煎雙蛋- 應該係新鮮煎的,蛋黃不會太熟,還在溜黃。
熱奶茶- 和奶水分別唔大,茶味太淡口,唔算好飲。

侍應小姐的招呼,實在幾嚇人,問多二句就已經[黑口黑面],實在沒有值得再來的原因。
餐肉出前一丁
熱奶茶
滿地的煙頭
2008-03-08 111 瀏覽
十八蚊下午茶,雖然飽是用甜餐飽,雖然是凍的,但牛肉很淋,都有沙爹味,還不是很辣,特別一提,這裡的格局都算懷舊.
2006-12-31 33 瀏覽
上海街有好多古怪舖頭,暫時撰寫五間。鴻運同新華茶餐廳,或者金華冰廳同類,但多個蛇竇(閣樓)。晨早流流,轉數比較慢,被靚姐催多幾催,「亂叫」o左叉燒包同熱奶茶:叉燒包比本店的菠蘿包或者腿蛋包或者提子包還要大;雖然個叉燒餡側埋一邊,但量多,塞實哂麵包內的空間;雖然叉燒不多,但醬汁調得稠,又少少流沙,洋蔥粒仍帶少少爽爽稔稔的口感;加埋麵包面頭的蜜汁,sweet到爆,幸福到爆。「亂叫」的定義,係o係短促的「發定時間」內叫唔到最最最想食既野;是日最想食既,係「五香肉丁三文治」。望住牆上幾幅「翻新」過的咖啡蛋撻圖畫...「懷舊」乎?
上海街有好多古怪舖頭,暫時撰寫五間。

望住牆上幾幅「翻新」過的咖啡蛋撻圖畫...「懷舊」乎?
2006-05-28 68 瀏覽
不嬲都偏好去懷舊茶記冰室, 同朋友入到去, 好意外地發現有得坐上面, 因為好多冰室都係因為消防問題唔再比人坐上面, 聽聞呢度好雜, 但同想像之中差得遠! 環境ok wor! 淨係見到d亞叔係度食煙! 上面有個經典位! 落單有個窿仔比佢掉落去, 送d食物上黎就會甘制, 個鍾會響一響, 亞叔再開個食物櫃拎食物出黎! 好正! 好少冰室仲有呢個設備! 我點左三文治餐, 朋友們點左咸魚雞粒炒飯同乾炒牛河, 兩碟都幾好! d凍奶茶都合格!落樓梯時發現轉角位有個經典中既經典--痰罐! 係最舊個隻! 好開心! 去到間保留到咁多經典野既冰廳! 不枉此行!!
2005-07-28 121 瀏覽
同女友行金都,行到"支力支力"地,搵個地方坐下食個tea先。鴻運係一間幾古老o既冰廳,分地下同閣樓兩層。地方環境比較差,但有著懷舊的氣氛。叫了一份炸雞翼餐($18)同一份菠蘿油餐($18)。食物的質只是普通,價錢亦偏貴,不過這類冰廳係屬於聚腳地,尤其係的士大佬吹水好地方,偶一來之夠了。
2004-10-17 99 瀏覽
好多時搭車經過, 已經好想入去食野. 終於今日趕趕地, 就單身入去食個tea.入去之前已經名知入面三山五嶽, 偏偏我就係最喜愛呢類茶餐廳. 銅鑼灣"美食園林"是著名江湖人"吹雞"聚腳地, 呢間可算是太子區代表.一入去, 一望, 靚wor, 係有差人蛇王balcony果種設計, 大大個關公像好有型. 我單身女子一個, 即時遇到公主級看待, 先比一個企理靚卡位我坐, 再來waiter叔叔好好人咁介紹下午茶及任改內容, 終於我得到一個靚米粉, 以及餐包是菠蘿包. 不是特別好食, 不過呢度d人幾好睇, 幾得意ar~埋單時有埋人開門, 唔同去半島d人淨係同你假惺惺.

埋單時有埋人開門, 唔同去半島d人淨係同你假惺惺.