2016-04-09 1050 瀏覽
琴晚放學後唔知知乜?咦!見到一間日本餐廳,雖然舖頭細細!但係裡面幾有特色呀!坐低後,叫咗一個餐~日式燒雞扒烏冬,幾大碗呀!賣相吸引!一塊雞扒切成片片,味道唔錯!D雞皮幾脆!雖然係雪藏雞,但係雞肉無雪味,仲幾入味添 !烏冬幾有彈性!仲幾粗!有口感!佢哋用了海鮮湯,使雞肉烏冬放在一齊,味道都唔錯!最值得讚就係碟餃子,皮薄,餡料十足,仲脆卜卜,餃子內充滿豬肉同菜!將餃子放入湯內浸都不腍! 使餃子更加好味!而且,價錢又抵食!加五蚊仲可以有鰻魚壽司添鰻魚外面舖了一層醬汁,使鰻魚加上味道,配搭一流

將餃子放入湯內浸都不腍! 使餃子更加好味

而且,價錢又抵食!加五蚊仲可以有鰻魚壽司
鰻魚外面舖了一層醬汁,使鰻魚加上味道,配搭一流
好香港呀姐式嘅小形日本料理,但價錢同刺身取勝!應該主力都係做返深水埗區嘅街坊生意!如果不太高要求,不太講究,而想要快平正又飽的話,呢間會係唔錯嘅選擇!唯一係有選擇困難嘅人會較為煩腦。因為餐廳嘅 menu 太多選擇,樣樣都平,一時間會唔知點揀!今次我去食嘅係午市。 全相揀左好耐,最後跟openrice前幾個人揀一樣嘅地獄拉麵,30蚊大大碗,味道可以,係香港真係算係咁!你當然唔好要求到好似食70~110嗰啲咁啦! 快,平,飽,算是好味,都係30蚊,仲想點?刺身三片,壽司兩件同中華沙津,你跟定食餐(我媽食嗰個)送嘅!另外我亦加左兩件三文魚壽司,都係10蚊兩件!抵啦算係,意外地質素唔差喎!夠肥美有魚油味!難得!而中華沙律都好香好,可以一叫!難怪星期日午市都都可以坐滿人。
好香港呀姐式嘅小形日本料理,但價錢同刺身取勝!

今次我去食嘅係午市。

全相

地獄拉麵

快,平,飽,算是好味,都係30蚊,仲想點?

三文魚壽司

另外我亦加左兩件三文魚壽司,都係10蚊兩件!

難怪星期日午市都都可以坐滿人。
2015-10-03
5 分鐘 (堂食)
  • 三文魚刺身
2014-08-02 655 瀏覽
住在深水埗很多年了,每次經過一些小店,總會好奇地看一下餐牌,計算一下是否划算。相比一旁的西餐廳,鹿兒島的門面實在不算漂亮,裝潢也沒甚麼可圈可點,雖然食物不算貴,但總沒甚麼進餐的慾望。但在外地兩個月後,是在外地兩個月沒!有!日!本!料!理!吃!後,姐姐帶我來這兒解放了!有人請吃飯!YEAH!第一次到鹿兒島吃飯。晚上八時多,店內已坐至八成滿。幸好最深處仍有小桌,滿幸。爸跟姐叫了熟食,媽跟我叫了刺身定食。熟食沒多久就到了。三文魚炒飯不錯,挺香的,亦不算油。只可惜份量有點少(碟子有點淺),男人應該吃不飽的,女人也……最少應該不夠我吃。鱈魚定食的白鱈魚挺香挺滑的,但有點油,另加的沙拉醬太濃,有點蓋了魚的味道,建議不加比較好。可是我姐非常喜歡這魚,懷疑只是我不懂欣賞。然後,我等了很久很久……才等來了這個!我的刺身定食呢???!!!???三文魚很肥美,刺身及飯的比例也不錯。中華沙律有點辣,但很惹味。店家說刺身定食還需要些時間才可以弄好…………我不明白,為什麼切刺身比弄熟食更慢……終於到了九點,我的定食到了!整整二十片刺身!除了吞拿魚及尤魚我不會欣賞外,其他都非常棒!雖然說不上非常新鮮,但也絕對是中上

但在外地兩個月後,

第一次到鹿兒島吃飯。
晚上八時多,店內已坐至八成滿。幸好最深處仍有小桌,滿幸。

爸跟姐叫了熟食,媽跟我叫了刺身定食。
熟食沒多久就到了。
三文魚炒飯及鱈魚定食

然後,我等了很久很久……
才等來了這個!我的刺身定食呢???!!!???
定食的小食(三文魚壽司/可選其他同價值壽司)及沙律

店家說刺身定食還需要些時間才可以弄好……
……我不明白,為什麼切刺身比弄熟食更慢……
終於到了九點,我的定食到了!
什錦刺身定食
整整二十片刺身!除了吞拿魚及尤魚我不會欣賞外,其他都非常棒!雖然說不上非常新鮮,但也絕對是中上水準!有用冰托底,亦有用保鮮紙相隔,nice!
感覺等待是有價值的!雖然我等得快餓過飢了……

還有一個三文魚刺身飯沒有拍照。三文魚在飯上擺出了花的形狀,賣相不錯,值得一讚!

整體而言,鹿兒島的食物整素不錯,價錢亦合理。
雖然我們坐得較偏,但加水點菜詢問甚麼也沒有特別待慢的地方。唯獨是廚房出菜速度有點慢,可能是因為滿店的客人,師傅人數卻不多吧。

如果你是追求速度/快餓死的人,建議你進入前得三思!要不就叫熟食吧!
但如果你也是追求合算平民小美食的人,鹿兒島實在值得一來。
2014-07-26
定食的小食(三文魚壽司/可選其他同價值壽司)及沙律
什錦刺身定食
2014-08-01 359 瀏覽
     今天一個朋友約了我吃午飯,之前已約了一次的了,但因我沒空,所以改了今天。  但今天整個早上都毫無消息,我打過電話給她,又試過在網上給她留言,都得到到回應。雖然她一直都不太交帶,但這是從沒有過的事,更是擔心發生了甚麼事。  因為只有一個人,所以打算隨便吃個午餐便算了,於是踱到來這裏,又未試過這間,便闖進來了。  我很久沒吃過鰻魚了,但又很想吃魚柳,在魚與熊掌的取捨下,我就點了吉列魚柳飯。我問服務員,吉列魚柳飯會否有汁,他卻趕著走似地,說有呀有的,然後問我,飲甚麼,我問有否杏仁霜,他有點不耐煩,冇呀有呀,菜蜜喇,我就要了菜蜜了。  吉列魚柳飯端來了的時候我有點失望,因為吉列魚柳飯=吉列魚柳+飯,更沒有像服務生那樣說的會有汁,我便揚手請服務生給我一些汁,她便問我,要咩汁呀,燒汁好無呀?  我最怕飯很乾,甚麼汁都好喇,她就端來了一小碗燒汁。  我先吃魚柳,魚沒有味,而且外層的脆漿很鹹,飯還好,但也不夠軟綿。  再談菜蜜吧,雖然夠熱,但是實在太甜了,我沒能喝完一整杯。  這頓飯吃了$29,幸好還不太貴,所以要求不能太高,就算了吧。

我最怕飯很乾,甚麼汁都好喇,她就端來了一小碗燒汁。

再談菜蜜吧,雖然夠熱,但是實在太甜了,我沒能喝完一整杯。

吉列魚柳飯
菜蜜
2014-07-28
2013-04-28 236 瀏覽
--數月前曾光顧三四次之感--深水埗的食店,出名抵食,這家也不例外。等候時間似乎較長,但這等待是值得的。(時間成本較高的上班上學人仕則要留神)端上食物,服務員的微笑使拉麵更美味。綠茶味道清新,很快便被喝盡了。侍應主動為我添茶。捧在手裡,茶水的溫度透過陶瓷的表面傳遞過來,落在我的掌心,使我倍感溫暖。不是每一朵花都代表愛情,但是玫瑰做到了;不是每一種樹都能耐住乾渴,但是胡楊做到了;不是每一家店都能親切待客,但是鹿兒島做到了。
--數月前曾光顧三四次之感--
深水埗的食店,出名抵食,這家也不例外。
等候時間似乎較長,但這等待是值得的。
(時間成本較高的上班上學人仕則要留神)
端上食物,服務員的微笑使拉麵更美味。
綠茶味道清新,很快便被喝盡了。
侍應主動為我添茶。
捧在手裡,茶水的溫度透過陶瓷的表面傳遞過來,
落在我的掌心,使我倍感溫暖。

不是每一朵花都代表愛情,但是玫瑰做到了;
不是每一種樹都能耐住乾渴,但是胡楊做到了;
不是每一家店都能親切待客,但是鹿兒島做到了。
題外話/補充資料: 沒圖也不一定沒真相 世上太多intangible的東西
2008-11-26 182 瀏覽
賤價鹿兒島 百佳學唔到兩人尼食叫左一大碟壽司 + 兩個拉面壽司包括: 三文魚 蝦 鰻魚 北寄貝 墨魚 立魚 蛋 付皮 拉面則有: 鰻魚拉面 肥牛金菇拉面其實.......平就係平....但係質素就真係差d喇壽司唔算太新鮮....一咬落口已經知.....要知道如果魚生都冇新鮮鮮甜的味道基本上已經係失敗之作再講拉面份量都係非常多....不過湯底都真係整得幾不倫不類有d 似冷飯菜汁咁的味呢間野...食唔過因為....佢的質素...連百佳d 野都好過佢呢
賤價鹿兒島 百佳學唔到

兩人尼食

叫左一大碟壽司 + 兩個拉面

壽司包括: 三文魚 蝦 鰻魚 北寄貝 墨魚 立魚 蛋 付皮

拉面則有: 鰻魚拉面 肥牛金菇拉面

其實.......平就係平....

但係質素就真係差d喇

壽司唔算太新鮮....一咬落口已經知.....

要知道如果魚生都冇新鮮鮮甜的味道

基本上已經係失敗之作

再講拉面

份量都係非常多....不過湯底都真係整得幾不倫不類

有d 似冷飯菜汁咁的味

呢間野...食唔過

因為....佢的質素...連百佳d 野都好過佢呢
2008-08-06 82 瀏覽
與朋友行黃金商場,諗住去食日本料理,最後朋友推介呢間,$23有個飯餐,食物不過不失,而且有飲品附送(凍飲加$2),但係晚市黎講…呢間的日本料理算平得黎又ok架,而且佢的日本定食餐都尚算滿意…
2007-08-25 67 瀏覽
呢度沒有靚裝修呢度沒有靚壽司全部野食, 實實在在, 沒有花巧服務好街坊, 特別親切食物味道一般, 但抵食
呢度沒有靚裝修
呢度沒有靚壽司

全部野食, 實實在在, 沒有花巧

服務好街坊, 特別親切

食物味道一般, 但抵食
2007-08-09 62 瀏覽
店舖小小的,應該是家庭式的店子,不同的家庭成員負責不同的崗位。午餐時間,和男子點了一個地獄拉麵和一個泡菜拉麵,配兩杯汽水。地獄拉麵是男友食的,仔說都頗辣的。我的泡菜拉麵拉麵也是麵,兩個麵都很腍,和日本拉麵是兩碼子的事。不過算了吧,$20一個拉麵可以要求什麼?但最想不通的是汽水也差,沒有汽的,叫人難以接受。不過,我倆這次都沒有深究。也許,心底多了一份體諒吧。

2007-07-05 31 瀏覽
我往係附近,係又一次偶然試下,唔錯+抵食,因20元一個三文魚炒飯,仲係又足料又有野飲,翡翠冷麵都試過,好食,好清涼,食完仲送coupon, 免費sushi.其實係深水,唔食米線同牛肉麵都有好多選擇,仲有,你係佢地食20元,老闆都0甘開心,0甘先至叫好!
(非會員)
2007-06-07 43 瀏覽
我係常客o黎o架!!開咁耐幫襯咁耐,平日都會落去食,所以大大話話都幫襯左都有7 年,咁岩經過見有呢個post,我都分享下先,遲下去食再post d 相上o黎。呢間係深水少有到可能只係得一間唔單止抵食,連味道都非常好o既舖頭。呢間舖頭煮野食從來唔會用味精,非常健康。果度最好食o既係燒物,首推係鹽燒鯖魚、再選係銀雪魚西京燒、重有鹽燒三文魚骨亦都係上上之選,好彩果日有貨的話整兩隻燒大蝦保證你地話正。在此唔建議一兩個人去食果陣係同一時間一次過叫太多燒物,因為燒物一定要趁熱食先可以食到鮮味,人太小一次過叫太多燒物好容易會食唔切而凍哂,咁就一定會影響味道。(事實上去邊度食燒物都係要趁熱食o既..... )唔單止燒物好食,其鎮店之寶三文魚頭魚奶湯係我去過港九好多間日本鋪頭飲,都未試過好似呢間咁好味,去果度一定要飲呢碗湯;遠唔講,就深水所有日本食店整呢碗湯都唔夠呢間咁好飲,真係試下你地就知。清少少o既可以炒碟野菜o黎送酒都ok,d 菜新鮮、用料適中之餘又少油,亦係推薦之選。一人去食當然係食定食啦,好味抵食之餘重有壽司送。多人去食的話建議要食「前」,果度有二人前、三人前或四人前俾客人揀,最貴果個四人前2

呢間舖頭煮野食從來唔會用味精,非常健康。

一人去食當然係食定食啦,好味抵食之餘重有壽司送。

多人去食的話建議要食「前」,果度有二人前、三人前或四人前俾客人揀,最貴果個四人前200 蚊有找,全部都保證有足夠分量俾選擇相對數目o既「前」o既客人。

果度o既老闆同老闆娘都好好人,老闆同伙記o既關係亦唔係出面d 鮮明o既上司下屬關係,佢地好似一家人咁。我地呢d 熟客自然係會同老闆佢地打成一片啦。

「o黎呢度果度唔係食裝修,係食味道同埋感受到家庭溫暖。」老闆娘成日都咁同d 客講o架。
不過又講得岩喎,如果係對裝修o既要求一般,而著重對味道同埋「家」o既感覺的話,不妨去試下。
2007-05-07 34 瀏覽
28/4(六) 8:30pm港九新界一天遊,中午到中環的紫玉蘭午膳,其後遠征青衣睇樓,晚上返回深水埗覓食.想吃得經濟點又抗拒地踎館;路經此店見其食物價格平易近人,晚餐落實於此.推門而入,見一眾街坊們興致勃勃用"殘酷一叮"撈飯,我倆屈就於唯有近門的吉座;街坊格局不能太苛求,木桌椅排得密集,但總比茶記或粉麵店舒適!點了一個十分划算的二人餐$128:麵豉湯,小食,沙律,鰻魚及三文魚壽司各2件,西京燒銀鱈魚,日式炸豆腐,炒野菜,凍檸茶(凍飲加$3),甜品.蘋果粟米沙律--蘋果粒爽甜,粟米粒尚具原味,八爪魚仔--不過不失的一道前菜.鰻魚及三文魚壽司--鰻魚出奇肥美,反觀三文魚鮮度平平,飯粒亦然!西京燒銀鱈魚--兩片份量慷慨的銀鱈魚魚皮入口香脆,魚肉甜中帶少鹹;而肉質非極超凡,但已交足貨了!日式炸豆腐--乍見木魚仍作垂死掙扎,確實難得!大件頭的炸豆腐談不上嫩滑,以份量取勝的炸豆腐.炒野菜--椰菜,蘿蔔乾絲灑上黑椒同炒,炒至清淡不油,味道尚可!檸茶--茶味可加倍濃一些.甜品--維記雪米糍2粒.友善的老闆娘招呼落力勤快,驚喜發現那張快封塵的為食會卡竟享九折優惠,折實$118.銀根短缺時,此街坊日菜可入
28/4(六) 8:30pm

蘋果粟米沙律--蘋果粒爽甜,粟米粒尚具原味,

八爪魚仔--不過不失的一道前菜.

檸茶--茶味可加倍濃一些.

甜品--維記雪米糍2粒.

銀根短缺時,此街坊日菜可入閣下之列!

(非會員)
2007-04-02 41 瀏覽
佢哋有d全日都係20蚊的套餐, 真抵食!食物水準就一般啦, 不會做lunch都幾好吖.佢哋興將d食品寫到成牆都係, 好似尋寶咁!個鋪仔好細嫁咋, 仲成日見到老闆成家人, 都幾warm!
佢哋有d全日都係20蚊的套餐, 真抵食!
食物水準就一般啦, 不會做lunch都幾好吖.
佢哋興將d食品寫到成牆都係, 好似尋寶咁!
個鋪仔好細嫁咋, 仲成日見到老闆成家人, 都幾warm!