2016-10-14 852 瀏覽
潮州凍蟹,超級大隻呀﹗巨形到個連個盒都閂唔埋呢。今晚朋友請食蟹喎,梗係食左先講啦 ﹗肉蟹啖啖肉,鮮甜可口,看得見的肉汁立立令,入口水潤非常 ﹗食原味蟹味突出,沾上酸醋更是開胃呢。芥蘭炒牛肉,芥蘭原條免切?十分有趣,哈哈。諗住大大碌芥蘭點都會切段先炒架麻,居然大大碌成條上檯,果真保持原汁原味。質感非常脆卜卜,咬到卜卜聲,聽到都特別開心興奮 ﹗乸牛肉味濃兼腍腍滑滑,還可以接受。鑊氣迫人,都幾好食呢。不過賣相睇落似先烚芥蘭鋪底後,再倒個牛肉芡上面就算喎。粟米魚肚羮,五十幾蚊有兩大碗,份量足足一窩,真係食唔晒架喎,留返一碗宵夜先 ﹗散少許糊椒粉吊吊味就更加可口,質地黏稠乏著滑蛋氣味,粟米味道芳香濃郁,魚肚爽爽沒有油益味道,金黃湯汁奪目耀眼,有水準。蒜蓉炒白菜仔,大家都好少食白菜仔,試試啦。熱騰騰大束大束塞入味,連汁帶蒜亳不猶豫地食食食,非常爽甜充滿水份,菜甜味沖積著每顆味蕾,預料之外的美味 ﹗最怕白菜又苦又澀,依碟就非常好食喇。南乳炸碎雞,我最鍾意試特別野架喇,最有冒險精神 ﹗出乎意料地大受歡迎,個個讚佢佳。惹味南乳咸香、薰芳乳香、味道濃濃。炸得乾爽又香口而不油膩,肉質軟棉不鞋硬,好味道,心滿

南乳炸碎雞,我最鍾意試特別野架喇,最有冒險精神 ﹗出乎意料地大受歡迎,個個讚佢佳。惹味南乳咸香、薰芳乳香、味道濃濃。炸得乾爽又香口而不油膩,肉質軟棉不鞋硬,好味道,心滿意足。

肉片炒四季豆,老闆娘您係咪飲藍妹飲醉左呀,乾煸同肉片差好遠喎,我地想食乾煸四季豆。但講極老闆娘都唔知咩係乾煸,激死 ﹗最後咪是但叫左個肉片四季豆囉 ﹗幸好四季豆屬百搭食材,點配都好食。爽口甜美夾都微弱肉香,肉片軟腍滑嘟嘟,與四季豆有極大對比,十分有趣呢,味道亦不錯。

麻婆豆腐,何解要用硬豆腐呢?較結實唔易爛?較經濟?用滑豆腐先好食架麻,依家完全係兩回事 ﹗不香不辣又不滑,肉香欠奉,豆腐硬掘掘,淡而無味。難得我今晚破例叫左碗白飯撈添,不試也吧。近幾日經常諗住麻婆豆腐,好想食啊 ﹗而家浪費左我寶貴既 quota。

紅腸墨魚,傅聞正宗潮州冷係無紅腸墨魚供應架喎。簡單是美,棋哥欽點菜色,我都有著童年回憶啊。原味玫瑰紅腸微咸帶香,沾上滷水更是香噴噴。原味墨魚肉彈而嚥韌,墨魚鬚脆卜卜,墨魚鮮味出眾,無可掩飾。兩者併上滷水及辣椒油非常惹味刺激,撈飯食同樣一絕。

蒜蓉芥菜膽,甘甜到無可抗拒,簡單的調味,高質的炒功,蒜味迫入芥菜膽之中又保持翠綠既顏色。一咬爆破充滿甜美菜汁,無敵的爽嫩,美味無窮又泛著蒜香,一件又件不定掉入口中,欲罷不能,食晒方休。

豉椒炒蟶子,非常少食既一味,因為有過唔開心的經驗囉。跟炒蜆一樣汆完水再兜個芡汁出貨,並不是生炒的。蟶子完全無味又過熟,韌而乾鞋,不吃也吧。椒鹽狗肚魚,極少會 order 狗肚魚,外層炸得金黃香口軟棉,乾爽不油。狗肚魚肉質多汁滑溜又軟塾,連骨都食埋呀,如果有喼汁就更加醒胃啦。

瑤柱扒豆苗,好耐無食過,我最愛食豆苗架喇 ﹗豆苗鮮嫩甜美多汁又翠綠,炒得熱辣辣再鋪上香濃乾瑤柱芡,勁勁勁好好好味 ﹗伴著揚州炒飯食,如虎添翼,好食到不得了 ﹗百種味道交雜,食到唔停得口呀 ﹗

韮菜豬紅,不辣的滷水汁較為清淡,幸好有椒椒油打救。結實淡味豬紅在辣椒油上打滾再入口,一咬爆開 ﹗外脆內滑,都滿意。夠熱就會好好食,無浸過火搞到鞋鞋硬硬就更好食。汁液四射,滷水味濃添一點微辣,溫度少少燙嘴更是美妙。由細到大我都食唔到韮菜的呢,跟生蔥、芫茜一樣,入口即反胃即吐。但近年經過麻辣鍋既洗禮後,韮菜、韮菜花、皇帝菜、西芹、苦瓜都食得到咯,而且非常鍾意食添。韮菜多汁又完全無渣,大量纖維非常有咬口,趙到索索聲。

揚州炒飯走生菜絲,尊登用黎配枝竹羊腩煲架,勁好味 ﹗唔要菜絲係因為想個飯更香、更乾爽囉 ﹗加生菜搞到濕滴滴最憎。堅係有鑊氣,蛋香濃濃,彷似聽得到烘烘炒鑊聲音 ﹗蝦仁、叉燒、雞蛋,夠晒足料又香口甜美。有叉燒好食百倍,香甜中有濃郁肉香,飯粒又添上肉甜味,最怕某些食肆用火腿片代替叉燒粒,口感及味道相差非常遠。鹿鳴炒得好食過常相聚好多,天與地的分別。就係因為只用腿粒、蝦仔、生菜絲囉,叉燒粒佔左好重要既位置麻。

沙嗲金菇肥牛粉絲,依道菜做外賣不太適合呢,唔多掂啊,下次唔好喇 ﹗送到黎既粉絲已經發脹,腍劈劈又散又碎,用筷子夾都夾唔到,唔通分湯咩。另外,肥牛片已經變左二十成熟,乾鞋到痺,整體味道就過得去既。
潮州凍蟹
揚州炒飯走生菜絲
瑤柱扒豆苗
  • 揚州炒飯
2016-10-13 226 瀏覽
蒜蓉粉絲蒸鮮魷,腦裡突然有吊桶飄過,好想食啊 ﹗不幸地無吊桶賣呢,唯有退而求其次,鮮魷都唔放過。又會勁爽脆既?彈中又帶點嚥韌,每口都釋海出魷魚甜味與鮮味,夾上金銀蒜粉絲更加香口、更加可口 ﹗西蘭花炒斑球,老闆娘稱無斑球,只有斑腩,但外賣黎既時候係斑球囉,打算比個驚喜我?但是乾鞋硬有齊,中左三寶呢 ﹗新鮮度強差人意,早之食斑腩好過啦。幸好西蘭花爽脆又多汁,甜味出眾,挽回不少分數。椒絲乳腐油麥菜,我印象中多年來只食過油麥菜數次,突然腦海中閃過吊桶後,依家又閃出油麥菜囉,即刻叫黎食先。椒絲乳腐生菜、通菜都食過,創新用油麥菜啦。原來都好好味,味道都好夾。爽爽多汁油麥菜沾上乳香惹味又帶咸辣既腐乳醬非常醒胃,開心晒。紙包骨,撕下油淋淋的紙袋原來係豬扒黎喎,其實我想要紙包雞扒,諗錯隔離添。紙袋索晒所有油,多油到滴出黎,加上唔熱就更加油啦。豬扒好瘦,因為用粟粉醃過,所以紙袋跟豬扒肉黏到實一實呢,如膠似漆根本分唔好,唯有咬走少少肉掉左去啦。味道陰沉無生氣,單調乏味,表面勁油但質地硬掘掘,水準以下。想食肉又無咩 idea,問問老闆娘有什麼高見啦,紙包骨?好好好,試試。童年回憶是也,隱約記得小時候跟爸媽在酒

味道陰沉無生氣,單調乏味,表面勁油但質地硬掘掘,水準以下。想食肉又無咩 idea,問問老闆娘有什麼高見啦,紙包骨?好好好,試試。童年回憶是也,隱約記得小時候跟爸媽在酒樓嘆過紙包骨呢,有豬有雞又有牛的,次次不同。

剁椒魚頭,原來只不過係用鯇魚頭,都唔係啖啖肉大魚頭囉 ﹗細細隻骨杉杉無肉食,真係損陣味道架乍。求其鋪埋辣椒碎係面蒸熟出貨,簡單到不得了。微辣普通,無特別。小雲指定菜色,無問題,想食咩就 order 啦。深夜食堂,深夜的晚飯,已經十一點半喇,剛操完拳又唔想買外賣返屋企食自己,唯有落 baby 同幾個老友撐檯腳啦 ﹗都係鹿嗚居,好重皮費喎 ﹗經常幫襯都係貪佢質數夠穩定又經濟又肯送外賣之麻,不過今餐等 40 分鐘有多,仲要漏左個白飯添 ﹗

椒鹽蝦,蝦殼炸得透徹脆卜卜,兜埋椒鹽惹味香口非常,可以連殼都食埋,一點都唔浪費。游水海蝦味道甜美,肉質鮮嫩彈牙,美味極致。炸豬大腸,外皮炸乾爽鬆脆,不油不膩,程深橙色呢。不過只有皮,沒有肉,我最愛食裡面既絨毛體架,無晒既?味道偏咸重口味,我麻麻地喜歡,淋上大量甜酸汁就易入口好多。

蠔油炒韮菜花,去頭去尾,只得中間一段,莫非個頭太大?仲切得幾短下喎,怪怪的。味道都算清甜爽口,無渣不粗糙。記得第一次食韮菜花係廿幾年前係大埔陳漢記,完全食唔到,味道跟韮菜一樣勁嗅既 ﹗之後都無再食,幸運地早年去避風塘再試,鮮甜爽口無比,依家愛到不得了,非常喜歡食韮菜花,而且仲非常有益身體的。

大馬站煲,睇個菜名完全唔知咩黎,有豆腐、有燒肉、有時菜、等等,即係豆腐火腩煲?嘩,咸油兼備喎,撈上大量白飯中和後都食得津津有味,但淨食真係咸到吃不消啊。深夜十二點半的晚飯,餓了就要食飯了。

辣酒煮花螺,甚少會 order,因為大眾都較為喜愛原汁原汁食白灼,只係覺得一點悶,想來一點刺激。花螺肉已經浸得軟腍入味,味帶微辣不太嗆,醒腦醒神都不錯,只不過酒味欠棒,未見突出。椒鹽鴨舌,又叫另類食物,真係難得一試。炸得通透香口卜卜脆,炸漿勁脆包著嚥韌舌肉,配上喼汁酸酸甜甜好食好多。

馬拉盞炒通菜,雖然有點油,但香香辣辣惹味開胃,通菜夠新鮮又爽又甜又多汁,鑊氣十足,好好味 ﹗辣酒煮東風螺,厭花螺太細粒,專登要求要大粒東風螺,但似乎無咩分別 ﹗味道雖無花螺般鮮甜,但一樣好味道。肉質腍滑滲出香辣味道,微辣刺激,只是酒香微弱,幸好依然食得津津有味。

果皮蒸泥鯭,貪佢啖啖肉又無細骨,雖然有些食家厭棄泥鯭不揀飲擇食,連垃圾都食,但我一於少理,最緊要好味道。果皮去掉魚天生既泥味異味,散發著果皮清香,魚肉結實多汁,魚味非常濃郁,魚肚滑滑帶甘苦味道,搭上果皮豉油,特別有趣可口。

豉椒雞柳炒河走芽菜,我食豉椒炒河炒麵或飯都好,只想撈汁架乍,青椒洋蔥完全唔會食。炒河一舊舊無炒散喎,鑊氣還算合格。味道偏甜而濁,雞柳無味,救命。

生炒牛肉飯,鑊氣迫人、蛋香撲鼻,還飄著陣陣牛肉氣味,入口嚥韌彈滑共冶一爐,飯粒又乾爽飽滿肥嘟嘟,鹿鳴居炒飯果真無得頂呀 ﹗揚州炒飯、咸魚雞粒炒飯、福建炒飯、蝦醬炒飯、等等,全部都 5 星級無甩拖架 ﹗

酥炸美國桶蠔,炸漿脆卜卜略硬,幸好都鬆化,金黃不油膩,淨食或沾茄汁同樣美味 ﹗炸得香噴噴,咬開脆漿白煙緩緩升起,蠔味強烈而誘人。肉質實淨但裡面滑溜 juicy 又多汁,好味道有質數。

豉油皇炒麵,生抽、老抽混成黃金比例,配合得天依無縫 ﹗即炒夠鑊氣無得頂啦,唔會放到濕淋淋,炒得均勻又甜美脫俗、清香宜人,麵質乾爽嚥韌彈彈,香氣十足。好食到要不停吸啜,食到一條不漏、完全消滅方能罷休呢 ﹗近期大熱,人氣急升,比我地成班食到 hit 晒啦,大家都好喜歡 ﹗ ﹗因為同班朋友仔一齊食,所以費事走韮王喇,其他人都要食架麻,寧願自己慢慢揀出黎囉。無辦法我真係受唔到韮王陣草青味啊,近年已經食到芽菜同韮菜花架喇。

粟米魚肚羮,師傅失手了,質地特別稀,水汪汪又淡荗荗,莫非估到我會用黎撈炒麵食?香濃豉油皇炒麵撈埋淡口粟米魚肚羮既味道又剛剛好噃,咸香中帶著粟米甜味,掛著湯汁連粟米粒及魚肚碎,好好味呢。

魚香茄子,專登叫黎撈炒麵食架 ﹗鹿明居煮茄子真係有一手,到依家為止每道茄子菜色都讚不絕口。秒殺魚香茄子,好味到暈到一陣陣 ﹗淨食又得,撈飯不得了,添飯添到停唔到手。撈麵撈河撈伊又得,就連夾麵包都一樣好味道,百搭神菜呀 ﹗頂級煮茄子廚藝,棉棉腍腍滑滑,沾滿肉鬆咸魚辣汁,非常惹味濃郁香甜可口。

肉片炒韮菜花,本來想試蜆肉炒,但居然無蜆肉供應。韮菜花好老喎,不過未至於有渣既,雖然爽口但質感有點粗糙呢。加肉片炒味道唔錯,合格幾好食。

豉汁蒸游水筍殼,好耐無食魚喇,掛死人咩 ﹗好想食蒸魚,貴一貴都要食,百幾蚊條架,真係好很貴 ﹗啖啖肉的海魚啊,肉汁注滿每絲纖維間,立立令非常耀眼呢。魚味濃厚甜甜的,掛上可口豉汁魚汁更加開胃,有碗白飯撈下就真係企唔穩喇。

炸乳鴿,除了茄子、東風螺、灼海蝦、蒸魚外,乳鴿都係其一的招牌菜,但敝在水準參差、時好時壞,間中會過咸呢。啖啖肉亦炸得香噴噴,如果可以做到不油不膩加埋脆皮就更加好喇 ﹗

梅子蒸排骨,食到悶想試新菜,第一次叫,想試好耐架喇,但同我想像中差好遠。酸酸甜甜幾開胃又易受落,骨多肉少又斬得太過的骰,輪骨都輪到睏。質地偏乾硬,軟棉香甜強差人意,梅子排骨汁撈飯就好好食喇,可口非常,正啊 ﹗

菜芯炒牛肉,簡單就是美,返樸歸真。乸牛肉勁腍又滑嘟嘟,還可以啦。菜芯鮮爽香甜又多汁,無渣不老不粗糙,鑊氣澎湃好滿意。子蘿雞柳,無味雪藏雞柳滑溜溜,全靠個咕嚕汁同子薑味道,酸酸甜甜帶點薑辣,醒胃之選。

西蘭花炒鮮魷,西蘭花爽甜無比,天然菜甜味,大愛。鮮魷彈彈又嚥韌,部份仲超級爽甜添,好食無投訴。菜膽雞半隻,肥騰騰雪藏雞沒半點味道,雞皮勁厚又收埋大量肥膏,食到成口油。雞肉既鞋且乾。雞湯芡杰撻撻,味道濃而濁,試一次便夠。不過芥菜膽異常甘甜好好味,每一口都充滿菜汁菜甜味,非常可口呢。

西檸牛仔骨,第一次叫咁既配搭,估唔到好食過西檸雞喎。走油牛仔骨肉質滑溜棉棉,外層微脆香口,裡面 juicy 多汁,沾上微酸西檸汁夠晒提神醒腦,滿意。四季豆炒鮮魷,是但諗個菜,估唔到又唔差喎。撞得有趣,要大大注地塞入口,四季豆爽甜又充滿水份,跟滑彈鮮魷在嘴地打滾,美味。

豉汁蒸倉魚,鹿鳴居游水魚最少都成舊幾水一條架 ﹗不過又真係有料到既,蒸得不過火又剛剛好,魚肉又嫩又滑又多汁,魚皮魚鰭夠膠滑,沾上豉汁更是如虎添翼、美味無窮。養魚都可以烹調得如此出色,果真化腐杇為神奇呢,當然不能跟野生相題並論啦。

咸肉炒韮菜花,百搭韮菜花配什麼肉都非常可口,韮菜花爽甜多汁,趙到索索聲,又對身體十分有益,好好味呢 ﹗夾著咸肉一齊食,甘香濃郁帶油潤,甜加咸撞得精彩無得彈。

牛柳絲炒韮菜花,極品韮菜花不容疑置美味無比,配上雞牛豬、海鮮都一樣好好味。牛柳絲牛味濃,嚥韌有咬口,醃味香甜,滿意。粉絲海蝦煲,大大隻海蝦好甜啊,雖然蝦肉無白灼那麼爽彈,不過不乏蝦汁,沒有烚過火,剛剛好。蝦頭塞得蝦膏滿滿,不要怕醜,大大力吸啜,甘香無比。粉絲碎濕濕,用筷子夾都有點困難,帶著濃濃海蝦味道,索盡汁、蝦的精華,彷似飲緊蝦湯一樣。朋友仔好想食,雖然我最初有點猶豫,但無所謂啦,試試無妨。

菜芯炒斑球,最鍾意食斑球,堅係實淨啖啖肉架。沾少少粟粉走走油,特別香口,又可以鎖住魚汁在內,咬開肉汁微滲。不幸地質地比較鞋,而且落味咸左少少,淨食感覺過咸,送飯就剛剛好喇。大大碌菜芯充滿水份,一咬爆汁,清爽的菜甜味,沒有草青味,有鑊氣,大愛。

薑蔥魚腩煲,熱辣辣又香噴噴的薑蔥香氣,聞到已經流晒口水喇 ﹗薑蔥爆得好香口,氣味已滲進魚肉之中。魚腩炸得乾爽透徹,使到能夠掛上更多薑蔥汁,更濕潤美味。魚肉外層金黃微脆,肉地結實富咬口,魚味濃濃,滿意。
蒜蓉粉絲蒸鮮魷
粉絲海蝦煲
菜芯炒斑球
薑蔥魚腩煲
2013-08-27
40 分鐘 (外賣送餐)
蒜蓉粉絲蒸鮮魷
豉汁蒸倉魚
咸肉炒韮菜花
牛柳絲炒韮菜花
菜芯炒斑球
酒後又亂性,只怪飲醉酒 ﹗在人工智能 AI 系統下再次大散金錢,大大力 order 豐富宵夜呢。夜晚九點半開始飲,未到一點已經醉爆,但依然渾身是勁,仲識賭錢、食宵夜。腦部人手操做已關掉,記憶體同時都關掉,啟動 AI 系統打電話去叫外賣,再加賭 poker 輸左幾千蚊,大出血之夜 ﹗賠了夫人又折兵 ﹗等左 45 分鐘外賣先送到,而且凍鬼晒,只係微暖,依家食冷飯菜汁咩 ﹗離晒譜,火到黎﹗打電話催外賣,老闆娘話師傅食緊宵夜要遲少少唔好意思,都無緊要 ﹗但外賣送到黎凍晒,唔係熱辣辣就唔得啦 ﹗好明顯一早煮好等埋其他 order 先出貨,太可惡 ﹗飲醉酒第 12 個熾天使出現,大食 AI 啟動 ﹗狂 order、狂食野,食到停唔到﹗飲左一支半紅酒加 shoot Jack Daniel 又開始 high high 地,失控地瘋狂點菜 ﹗先黎 5 道菜食住先,轉頭再 order 多 4 個啦,9 道先夠派頭麻 ﹗叫成 9 道菜, 都唔記得幾多錢埋單咯﹗我醒左幾十蚊小費過佢,外賣阿姐勁開心,呵呵 ﹗狂食白灼東風螺,近來真係食上癮 ﹗壯陽東風螺是也。我最喜愛既菜色,簡單又好食,夠鮮甜。即叫即烚,熱騰騰送

狂食白灼東風螺,近來真係食上癮 ﹗壯陽東風螺是也。我最喜愛既菜色,簡單又好食,夠鮮甜。即叫即烚,熱騰騰送到,熱到只可以免強拿起呢。好大隻啖啖肉一挑射汁,食到成手濕晒,狼狽得黎食得開心暢快 ﹗烚得剛剛好,完全不韌無過火無縮水。不乾不鞋,螺頭脆、螺身滑、螺尾棉,好好味 ﹗點醬惹味好食,不點醬原汁原味同樣清新可口。

雞絲海蜇,好奇下叫黎試試乍。微暖不熱的溫度,怪怪的。鞋鞋的雞肉撈埋半腍半爽海蜇淋上麻油再洒上芝麻,一般的唔難食,叫做試過囉。感覺似上海菜雞絲粉皮的變奏,一個係麻醬,另一個係麻油。

蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔,蒸得有少許過火,熟了一點點、韌了一點點,幸好還在可接受度,微彈帶汁。讓索盡螺汁粉絲捲著吃,夾雜蒜蓉、香蔥、辣椒,依然食得津津有味。

椒鹽豬扒,炸蒜非常香口,我想要碗河粉撈黎食啊 ﹗不過豬扒炸到乾硬又鞋,趙到有點刮口添。茄子炆牛仔骨,嫩滑茄子肉完全吸收牛仔骨精華,熱騰騰送入口,牛味濃又醬汁香,好味到打冷陣。牛仔骨醃味濃郁而不嗆不濁,質地有咬口,滿足。

枝竹羊腩火鍋,連羊腩火鍋我地都外賣,認真食得夠招積喇 ﹗堅係羊腩喎,啖啖嫩肉,骨少肉多開心死 ﹗唔會肥騰騰,又唔會肥膏一舊舊,羶香不嗅不腥不過份。炆得軟腍,入口感覺鬆軟,羊皮彈彈而黏著薄薄羊脂,泛著清爽淺淺羶味。

湯汁加入大量配菜餚成,特別濃郁帶甜帶羊肉香。羊腩跟腐乳醬簡直絕配,是但無左邊個都唔得,實在太好味喇 ﹗一份羊腩兩個食就差唔多,依家五六個人點夠分喎,完全唔夠喉,唔會少食多知味囉。送上爽嫩唐生菜。我喜歡待菜葉索晒羊肉湯先捲著大量腐乳醬入口。唐生菜爽到索索聲又充滿水份,跟羊腩湯既味道特別夾,食到唔停口 ﹗

蒜蓉蒸茄子,大量蓉蒜辣椒將茄子鋪得滿滿已被軟棉茄肉找得緊緊,整件啪入口,半滴精華都不漏地盡收肚裡去 ﹗辛辣香甜蒜蓉,香氣樸鼻,可口極致。

蒜蓉蒸開邊中蝦,游水蝦超級新鮮無得彈,香辣豉油蒜蓉浸著鮮蝦肉直衝入口,跟舌頭、牙齒不停糾纏 ﹗蝦爽味鮮跟蒜香翻騰著,美味啊 ﹗蝦汁已完全滲透入墊底粉絲之中,捲著蒜蓉啜晒入口,鮮甜惹味,好鬼正 ﹗

薑蔥炆美國桶蠔,只有桶蠔供應,沒有本地新鮮蠔呢。肥嘟嘟蠔肉夠實淨,全熟使到蠔味更香濃特出,煮得無過火無縮水。唯一我不喜歡的就是桶蠔裙邊太韌又有渣,食唔到呢。

淨豬紅,不辣的滷水汁較為清淡,幸好有椒椒油打救。結實淡味豬紅在辣椒油上打滾再入口,一咬爆開 ﹗外脆內滑,都滿意。夠熱就會好好食,無浸過火搞到鞋鞋硬硬就更好食。汁液四射,滷水味濃添一點微辣,溫度少少燙嘴更是美妙。我唔食韮菜的呢,想要生菜底。誰知老闆娘厭麻煩囉,死都唔肯幫我做,韮菜貴過生菜啦,加錢都唔肯 ﹗近來成日掛住豬紅,好耐無見喇 ﹗

菜膽雞半隻,真係咁多食?居然只賣剩半隻,點夠食呢?無辦法都要照叫架。勁孤寒,比得幾舊芥菜膽,又賣晒?非常乾腍甘甜好好味。但隻大肥雞肥騰騰,雞皮勁厚又收埋大量肥膏,食到成口油,雞肉又鞋又乾。雞湯芡調杰撻撻,做湯羮咩,試一次便夠。

椒鹽瀨尿蝦,炸得雖然有點油膩,但香噴噴 ﹗蒜香飄飄,還夾雜著炸蝦芬芳氣味,口水直流,我唔客氣喇 ﹗真係唔錯喎,蝦肉濕潤嫩滑結實,鮮甜無比可口,部份瀨尿蝦仲有甘香硬膏添呀,堅正 ﹗係細隻左少少囉。最初想食炸乳鴿架,賣晒之麻。點知推介瀨尿蝦,稱游水好新鮮生猛,就叫黎試試啦 ﹗諗深一層,我想食雀喎,關海鮮咩事呢?

勝瓜炒肉片,皮爽肉滑啊,肉汁滲入瓜肉特別香甜好味道,肉片炒得香口有趙頭,夾住勝瓜同吃,滋味無窮。近來經常腦裡面浮現依道菜,細細個時阿媽成日煮架呢。搞到我想食幾日架喇,所以專登操完泰拳返屋企沖個涼再走落街食野。

剁椒蒸雞,未試過想試試,order 前已心諗會唔會又係比頭頭尾尾呢?點知真係估中左,全部都係雞背脊,仲有一隻雞翼加兩隻雞翼尖添 ﹗居然收 HKD60,係咪過份左呢 ﹗無味雪藏雞,骨多肉少、骨杉杉、肥騰騰、油淋淋,雞肉又鞋烚烚,以後要記得唔可以叫雞呢。

薑蔥爆田雞,最好食係白滑兩條腿,大腿肌肉結實勁彈,沾上微辛薑蔥芡非常可口。其他部份雖然肉不多,但同樣肉質滑滑的,損下汁、損下肉都別有一翻風味。

菠蘿生炒骨,突然好想食,好想食酸酸甜甜既食物 ﹗炸得外脆內嫩又啖啖肉,骨少肉多好滿足。鬆化外層索晒甜酸汁,還輕輕散發著青椒洋蔥獨特的味道,活腦醒神又開胃,越趙越想食。

紅酒焗蠔,伴碟西蘭花比焗蠔更好食喎 ﹗鮮甜多汁又爽脆,唔會腍劈劈或帶草清味道。蠔豉?那麼特別,還以為會用上本地生蠔或美國桶蠔添。生曬金蠔將鮮蠔味道完全鎖住在其中,一咬開甘甜無比,鬆化軟軟的質感非常舒服。紅酒汁泛出微弱葡萄酒香氣,還算可以。

椒絲腐乳生菜,有鑊氣,我鍾意 ﹗味道香濃,我喜歡﹗腐乳混辣椒夠惹味香濃,簡單又好好味 ﹗鮮爽到索索聲,勁脆又充成水份,掛上濃濃腐乳汁再夾埋椒絲絲大注大注地啜入口,食得夠霸氣,非常滿足呢。

中式牛柳,好耐無品嚐,突然好想食。熱辣辣酸味突出,最後帶一絲甜甜餘韻。肉質十分有咬口,給點牙力吧 ﹗牛味濃又醃味得宜,幾好食架喎。

白灼花螺,真係太新鮮太好味喇 ﹗要叫兩客先夠喉,連醬都可以慳返,鮮味非常,螺汁豐富而且爽彈無得彈,點可能停得口呀。比起東風螺細隻好多呢,雖然鮮味出眾亦彈牙多汁,但無咩肉食。半斤已經好多粒,要吉成幾十下好睏架麻,大隻的話只需吉十幾隻就完成啦 ﹗

專登 order 要大隻啲架,好新鮮爽甜,最緊要食到條尾呀,口感同味道同潤差不多,由細到大都掙住食架 ﹗九孔鮑又好、螺又好、帆立貝又好,有朋友仔唔食,比晒我唔好浪費呀,好味道 ﹗

豉椒炒蜆,真係唔好再叫喇,蜆肉細細粒勁削,仲完全無味道,完全無鮮味,淡而無味 ﹗一早汆完水備用,有 order 就落鑊兜均個汁,烚走晒鮮味同海水味。好明顯係汆完水再兜豉汁,一點味道也沒有,只有豉椒味,差差差 ﹗蜆肉雖嫩,不過質地似足趙緊香口膠。煮到過熟,really bad ﹗

炸雞軟骨,炸得乾爽香脆,難得不油膩,還可以。炸墨魚餅,毫不彈牙,腍劈劈,口感鬆散,微弱墨魚味道,算炸得鬆脆,沾上大量泰式雞醬唔難食。

椒鹽鮮魷,最愛鬆化不硬薄薄的炸漿溫柔地包著鮮魷,香口非常又微脆不刮口。魷味鮮甜超卓,彈彈質感中又帶少少嚥韌,掉在喼汁上打滾,讓喼汁滲透脆漿更是可口。

滷水鵝,好難一間潮州打冷既滷水鵝可以做得咁差 ﹗滷水不鮮甜又咸又濁,完全不香不甜美,鵝肉一夾即散,燉肉一樣,不嫩不滑不彈,鵝皮又腍劈劈,估計浸過火啦,好難食呢。

清蒸游水活石蚌,以前成日以為石蚌及筍殼係貝殼類,原來係魚黎架喎。游水海魚勁生猛,即叫即劏 ﹗鮮魚味道出眾,不能掩飾的美味,要成 HKD120 條架。啖啖肉無細骨,海魚味濃、肉質實淨,帶著魚汁豉油,滿意滿意。

芥菜豆腐魚頭湯,份量都唔少喎,足足一窩呢。熱騰騰,幾好飲喎,雖知味精不少。幸好魚頭都有肉食下,芥菜甘甜爽爽的,豆腐配上豉油都可以。

冬菇扒芥菜膽,芥菜非常鮮嫩多汁,甘甜無比,好食到不得了,搶呀 ﹗冬菇嫩滑爽口,彈到飛起,香菇味濃,食唔停口。
雞絲海蜇
清蒸游水活石蚌
椒鹽鮮魷
2012-12-30
45 分鐘 (外賣送餐)
$200 (宵夜)
茄子炆牛仔骨
清蒸游水活石蚌
  • 菠蘿生炒骨
  • 中式牛柳
2016-05-06 331 瀏覽
和家人來到這間位於太和的餐廳,發現了以下好野食: 第一款: 椒鹽瀨尿蝦這盤食物份量多,兩人食都會過多,但味道很好。食上去又香又正,蒜炒得脆脆的,瀨尿蝦的肉在大火喉的情況下也不會變老或過於縮小。食上去很過癮!第二款: 滷水鵝片滷水很多而入味,具有正宗的潮州風味好食。
和家人來到這間位於太和的餐廳,發現了以下好野食:

第一款:

第二款:
滷水鵝片
滷水很多而入味,具有正宗的潮州風味好食。
2016-05-01
  • 椒鹽瀨尿蝦
2016-03-07 252 瀏覽
今晚又係食自己,走落大埔買少少野就去 Baby 一齊叫外賣吧 ﹗最初諗住食旭川日本料理,最衰要外賣自取,懶得出去,叫返鹿明居算喇,送到上門又好味又經濟實惠。全部清晒一件不漏無浪費,Good ﹗一星期總有幾次叫鹿鳴居外賣,真係專用大廚呢。無他既,好食囉。 食完晚飯,飲到醉醉地又係時候宵夜,兩點幾架喇 ﹗爆醉 AI 又運作,敲個鐘齊齊宵夜大食會啦 ﹗聽朝仲要返工呢,食飽飽就即閃。 嘩,全部清晒無浪費,一滴都無剩 ﹗BBQ 戰士勁呀 ﹗滷水鵝片大豆芽底,自從兩年前親身到訪堂食鵝片時咸鞋乾硬又散筲筲後,一直都唔敢再叫,非常有陰影 ﹗今晚破例比多次機會您,乖乖地呀 ﹗出乎意料,水準唔錯喎 ﹗滷水鵝片,不嫩不滑,但勝在結實有咬口,鵝味濃郁,合格。滷水清香無嗆喉,不過咸不過油,仲帶輕微甜味添。將鵝片沐浴在滷水汁之中,底面拖一拖就跣入口喇。厚薄尚為滿意,肉質有所進步,實而不華,結實中帶微滑,緩緩滲出肉汁,合格。以後都唔要豆腐乾底喇,唔好食既,乾爭爭,有時仲有酸味添 ﹗大豆芽爽甜多汁,跟滷水味道非常爽,好味道。捲住肥美鵝片同吃,堅係如虎添翼,美味絕倫,非食不可 ﹗唔好同我掙呀 ﹗自從前排開始食得到芽菜、

以後都唔要豆腐乾底喇,唔好食既,乾爭爭,有時仲有酸味添 ﹗大豆芽爽甜多汁,跟滷水味道非常爽,好味道。捲住肥美鵝片同吃,堅係如虎添翼,美味絕倫,非食不可 ﹗唔好同我掙呀 ﹗自從前排開始食得到芽菜、大豆芽,依家開始每次打冷食滷水鵝都必定要大豆芽底喇,因為大量水份又清爽,可以去一去油膩感覺。沾上滷水既大豆芽爽口甜美,配上質地幼細彈牙滑溜既鵝片同吃,那有難食的可能 ﹗濃而不嗆既滷水汁,大埔響噹噹,好味道呀 ﹗

滷水鵝腸,爽脆非常,一邊粗糙、一邊滑溜,多重口感佔上清香滷水,好味啊 ﹗紅腸墨魚,墨魚片不過不失啦,鮮甜嚥韌,我較喜歡爽脆墨魚鬚囉。紅腸皮脆肉香,不咸不嗆,合格。想起兒時半煎炸紅腸片,配豉油黎撈飯,外層微脆香口超好味呀 ﹗紅腸墨魚大路滿意,紅腸咸香夾著鮮味墨魚同吃係至高既享受。雖然墨魚並不是爽脆型,不過都彈牙入味,滿意。

菜膽雞半隻,無味雪藏大肥雞,肥騰騰、油淋淋,只係過過口癮吧,下次唔好喇。霸王雞半隻,我雖則無雞不歡,但依隻雞真係麻麻。大量薑蔥尖椒、豉油、熟油撈埋肥騰騰無味乾鞋雪藏雞,跟菜膽雞質數不相伯仲,不試也吧。都係食返啫啫雞或茄子雞,濃味送菜表現好一點。

炸乳鴿,穩陣可靠招排炸乳鴿,皮脆肉嫩不過咸,滷水味強勁得宜,滲入鴿肉之中,連骨子裡都充滿清香,推介。 質數依舊啖啖肉輕滲肉汁,有趙口又不太乾硬,雖略有偏咸。炸出黎太深色影響賣相,啖啖肉最適合食肉獸,不過我都係厭佢太咸太濃味。時有失手既招牌菜,外皮味濃偏咸重口味,雖然係啖啖肉,但肉質有點乾鞋,免免強強乍喎。

白灼東風螺,簡單得黎又 no. 1 好食 ﹗夠新鮮夠鮮甜,海鮮香味十足,色香味有齊,彈牙脆口配埋甜辣醬夠晒喇 ﹗十分滿足。夠簡單又易做,較好鬧鐘掉去灼,夠鐘就撈起搞掂 ﹗海螺香味撲面而來,用牙簽小心翼翼地將螺頭、螺肉、內臟一併挑出,全隻掉入口唔好浪費 ﹗最愛食尾部既內臟,潤味濃厚、甘甜可口。有時挑唔出,都要用手狠狠地拍出黎呢,坊間傳聞尾部寒涼,有些人食左會肚痛,但我無有怕,民以食為天麻 ﹗沾上辣醬海鮮醬,美味無窮 ﹗鮮味多汁,一隻接一隻點停得口呀 ﹗

白灼東風螺,鮮甜、爽甜、香甜,無得輸 ﹗要 order 兩大碟先夠,因為次次大家都搶住食囉 ﹗誰知今次居然剩,真係估您唔到,係要掙食先開心既。鮮味強烈,多汁可口,配上甜辣醬勁惹味,傳說中仲有壯陽之效,個個掙住食啦。我最喜愛既東風螺呀 ﹗機乎每次都叫,大大隻又鮮味多汁。螺頭脆卜卜、螺身嚥韌、螺尾棉而黏,好好食。先挑大量螺肉留起再一次過倒入口,那種澎湃既衝擊直係無法形容呢 ﹗

沙嗲肥牛粉絲,唔鍾意撈勁多青紅椒粒同洋蔥囉,全部我都唔食架,揀死我咩。味道就好正喇,香辣沙嗲已被粉絲完全吸收,熱燙燙既粉絲、嚥韌既肥牛一齊大力不停啜入口,急流一樣直衝胃裡去,好味道,大滿足 ﹗

中式牛柳,走完油外層幾香口喎,軟棉牛扒撈上甜酸洋蔥汁,滿意。酸酸甜甜易入口,牛肉乸不正常地軟腍軟嘟嘟,港式別有一翻風味。食得鬼佬原味牛扒多,間中食下都幾過癮。師傅您今次失手喎,幸好尚可接受。酸酸甜甜牛柳,開胃菜。

菠蘿生炒排骨,好耐無食喇 ﹗原來史生唔食肉片勝瓜架,早講麻,好采生炒骨啱食啫。酸酸甜甜十分開胃醒神,肉多骨少啖啖肉非常滿足,薄薄脆漿不過份,索埋咕嚕汁好好食呢。

椒鹽雞軟骨,點解唔比淨雞軟骨喎?又唔比轉其他墊底喎?我唔食花生或腰果架,雖然又脆又香口,但我最憎乾爭爭麻。炸粉雖厚但不過份,夠香脆可口,吸收喼汁後帶酸醒胃,可去油膩及減低熱氣感覺,都滿意啦。椒鹽腰果鴨舌,討厭的腰果,我唔食架。炸得香胞既鴨舌我覺得麻麻地,我偏受滑溜多汁形。

韮菜豬紅,因為我食唔到韮菜既獨特味道,所以一向我都只會 order 淨豬紅架,但今晚有朋友仔想食韮菜,無緊要。熱辣辣豬紅滑溜入味,外脆內嫩,夾起唔易散,不要介意只係普通滷底,但已經做得非常滿意喇。如果提供埋勁辣辣椒油就更好啦 ﹗豬紅一咬爆汁,夠嫩夠味,淋上辣椒油,甜品一樣,係我既辣味甜品

咸菜豬肚湯,一失再失 ﹗好很差喎,超咸入唔到口 ﹗咸味來自咸酸菜,成碗湯只有咸酸菜味,無胡椒亦無豬肚味,水汪汪既湯汁,機乎見唔到有湯料,我問事頭婆有無胡椒豬肚雞架?佢話係豬肚粉腸黎架。我搵到有 3 條好珍貴既粉腸囉,豬肚都有五六舊既,到底係咪唔記得落胡椒呀?

椒鹽海蝦,炸得通透,一定要原隻連殼連肉一齊食,咁先食到真正海蝦既鮮味 ﹗外殼脆卜卜、蝦肉爽甜多汁味香濃,撞埋一齊,結合得天衣無縫 ﹗蒜蓉蒸開邊蝦,蒜味霸道我鍾意 ﹗蒸得有點過火,但蝦鮮味出眾,係老左少少啫,但不失爽口。

椒鹽鮮魷,鮮魷勁新鮮,嫩滑中又彈彈的,薄薄一層炸漿剛剛好包住整魷魚,炸得香脆乾爽又無過燶,沾上喼汁美味非常。椒鹽鮮魷保持高質數 ﹗薄薄炸漿浸上酸酸喼汁,連彈牙鮮魷齊齊啪,酸汁係口腔內爆開,活腦醒神 ﹗

豉椒炒蟶子仔,跟炒蜆同出一徹,無鮮味可言,淡而無味,質地膠感十足。蟶子過份地出水,蛋白質、海水味、鮮味全部流失,回鑊撈個豉汁就出貨,無鑊氣無味道,唔係生炒根本唔會好食,雖然出水可以去砂啫。

椒鹽白飯魚,因為唔太喜歡薯條,所以我真係當薯條咁食架,掉一堆落喼汁度游下水,讓炸漿有足夠時間索盡喼汁,食咬奇酸無比,外脆內嫩,魚肉鬆軟又味道突出,助酒一流好好味。

酥炸桶蠔,脆卜卜都好香口,蠔肚啖啖肉,蠔味強烈而四溢,蠔汁直頭滴出黎喇 ﹗但蠔裙邊有硬又有渣,一向我都掉左去唔食呢。肥美巨形蠔肉被脆漿牢牢包著,一咬爆漿,蠔汁飛射,外面鬆脆、裡面滑溜,炸漿不過厚不太硬,真係做得唔錯啊。紅酒焗桶蠔,居然今晚連砵酒都無囉。奇怪地有點似蠔豉味既?連質地都似蠔豉喎。蠔味清香帶紅酒微甜不澀,味道唔錯,可以一試。

清蒸筍殼,我都係知道筍殼係魚無耐架乍,真係孤陋寡聞,sorry sorry。海魚您好野 ﹗魚味特濃,結實中帶嫩滑,蒸既時間掌握得非常到加,肉汁澎湃,撈上魚汁豉油,好食到不得了 ﹗仲要比我搶到膠口滑溜魚肚食,啖啖肉又無骨,正到震 ﹗百幾蚊條游水海魚,必食之算 ﹗

果皮蒸泥鯭,點解果皮無果皮味道呢?完全食唔到果皮味道,到底咩黎架?依隻 size 我最喜歡,跟我掌心大小差不多,肉質最正最嫩,滑而帶肉汁,泛著淡淡魚味,都還可以啦。但朋友稱喜歡食更大條,會更好味喎。

薑蔥魚腩煲,熱騰騰炸得乾爽香脆,濃郁薑蔥味道,魚肉外層金黃香口,裡面魚肉味濃而且結實。難得全部食晒,汁都無剩呀 ﹗蔥薑魚腩骨少肉多魚味濃,外層炸得金黃乾爽極為香口,魚肉 juicy 帶濃厚薑蔥味道。

椒絲腐乳通菜炒牛肉,終於到左水通季節喇,等到頸都長。淺綠色大大碌水通,鮮甜爽口多汁清香樣樣齊,大啜大啜咁連牛肉塞入口,完完全全感受到爆汁既澎湃。微辣腐乳加椒絲就更開胃啦,越食越想食。深綠色獀猛猛旱通就差得遠喇,又乾又硬呢。椒絲腐乳通菜炒牛肉,中學時同學仔推介而一試上癮既名菜 ﹗惹味微辣腐乳中帶點肉香,爽脆水通捲上嫩牛同吃,好味到啪啪聲 ﹗那有淺嚐輕嚼既理由,梗係要大束大束地豪氣塞入口啦 ﹗熱辣辣有鑊氣,無械可擊,我唔客氣啦 ﹗

清爽香甜生菜兜住大量香辣豆香腐乳,一濃一啖非常配合好味道,期間仲散發著淡淡肉香添 ﹗牛肉軟棉,索入腐乳變成乳香牛肉,好味道 ﹗椒絲腐乳通菜炒牛肉,翠綠水通又爽又多汁,空心水通注滿腐乳牛肉味直送入口。大啖大啖地掃入口,要塞得滿滿的趙,難以形容汁液係口中爆開及充實既感覺 ﹗餓鬼又出籠喇 ,個個爆醉,要食野頂住先 ﹗

椒絲腐乳生菜,微辣帶咸香豆味既腐乳非常惹味,快炒有鑊氣。每條菜莖都充滿水份,爽甜又多汁,聽得到的索索聲 ﹗食得腐乳通菜多都有點悶,轉下生菜或油麥菜都非常美味架。

勝瓜炒肉片,近來口味有好大既變化,除左大豆芽、芽菜、韮菜、西芹、原粒蒜頭、苦瓜、等等,都開始食得到,依家就連勝瓜都開始愛上,以前我剩係會飲湯既乍。豬肉軟棉味濃,勝瓜炒得外脆內嫩,外皮脆中帶咬口、勝瓜肉非常嫩滑多汁,仲要索左豬肉既香味,十分好味。一定要肉瓜同吃先最美味 ﹗勝瓜外脆內嫩滑夾住香甜肉片,好好食呢。

蒜蓉炒芥菜膽,突然黎個另類一點既菜色,第 1 次 order 乍,都話近來口味發生劇變呢 ﹗芥菜膽甘甜非常,充滿水份,輕輕咬一口,菜汁飛射,又有鑊氣,好食好食。

雞油炒豆苗,難得鹿鳴居有供應,唔知功夫如何呢?不怎樣嚐到雞油香味啊,我諗用雞湯炒味道都會濃過佢、好食過佢。豆苗新鮮爽嫩,無渣不老,好食好食,係無雞油味啫 ﹗打冷舖主菜唔係雞,由何來大量又靚又香既雞油喎。十幾年前係大埔墟北京桌球城隔離華香雞,招牌白切雞遠近馳明架 ﹗好懷念佢地既雞油豆苗、雞油白菜仔、雞油菜芯呢 ﹗雞味香濃又勁有鑊氣,從此愛上雞油配時蔬喇 ﹗

椒鹽白飯魚、燒乳鴿
  • 滷水鵝腸
  • 椒鹽海蝦
  • 清蒸筍殼
2013-11-23 490 瀏覽
店家室內環境頗為熱鬧,但就是這種的氛圍,跟這夜的菜餚異常合拍..裝潢頗有點街坊格局,除了數張卡座外,擺放的都是以木桌。來一道香口惹味鮮鵝腸。鮮鵝腸狀甚肥美,入口先爽後脆,豐厚甘腴,難怪連一直嚷著要減磅的食友都說要吃了才算!鹵水鵝肉肥美,鹵得入味,滑而濃厚的感覺。煎蠔仔烙:不會過於膩口,邊皮帶脆,泛着蠔香好大粒同好多蠔仔 蠔仔粥味道很鮮甜, 粥底好有細個食果種潮洲粥(即是似湯飯果種)有冬菜莞茜葱花. 其他菜式,也不錯,但不在這邊寫了
裝潢頗有點街坊格局,除了數張卡座外,擺放的都是以木桌。
煎蠔仔烙:不會過於膩口,邊皮帶脆,泛着蠔香好大粒同好多蠔仔
其他菜式,也不錯,但不在這邊寫了
2013-09-13
  • 鹵水鵝
2012-05-10 630 瀏覽
今次以經是第二次來到這裡進餐了.雖然地方不十分舒適,但以這平民化的價錢,能食到有水準的菜色絶對超值.我等一行六人點了以下的菜色:1. 豉油皇鵝腸.. 用的是鮮鵝腸.味道出色2. 煎蚝餅. 蚝仔夠多口感好.3. 紙包骨. 老菜色以經沒有多少食肆會做,可惜只得五件我無份.4.焗魚腸. 又一老菜色以經沒有多少食肆會做,魚腸夠多好味.5.鹵水鵝頭頸. 鹵水香,鵝夠淋.入味.非常出色.6.椒鹽腰果鴨舌. 香口送啤酒一流.7.春菜.8.九菜紅. 一般水準.八個菜啤酒四支两飯两粥.450大元有找.試問去邊道揾.
今次以經是第二次來到這裡進餐了.

我等一行六人點了以下的菜色:

1. 豉油皇鵝腸..
用的是鮮鵝腸.味道出色
2. 煎蚝餅.
蚝仔夠多口感好.
3. 紙包骨.
老菜色以經沒有多少食肆會做,可惜只得五件我無份.
4.焗魚腸.
又一老菜色以經沒有多少食肆會做,魚腸夠多好味.
5.鹵水鵝頭頸.
鹵水香,鵝夠淋.入味.非常出色.
6.椒鹽腰果鴨舌.
香口送啤酒一流.
7.春菜.
8.九菜紅. 一般水準.

八個菜啤酒四支两飯两粥.450大元有找.試問去邊道揾.

2012-05-01
2012-03-29 226 瀏覽
朋友聚舊,是但搵間食店啦。上次係度食小菜嚇餐死,打邊爐最穏陣。枝竹羊腩煲,有冬菇、枝竹同馬蒂,仲有十幾件大大舊羊腩添。啖啖肉,唔會淨係食骨。 湯底味道剛好,鮮甜又不會話太濃太咸,美味 ﹗羊腩炆得軟腍,點埋腐乳同起,正呀 ﹗仲有大大碟生菜跟,新鮮爽甜,爽埋羊腩煲既精華,好食。但女友話太羶唔太食到喎,我就覺只係微羶囉。尊登叫碟白蘿蔔黎烚,吸收晒啲羊腩湯,烚都軟棉多汁,密密食。本地肥牛,都幾強差人意,味道都算甜,但口感同賣相就比較嚇人,不試也罷。四寶丸,外購無意見,唔難食囉。牛丸同豬肉丸最好味,有趙口又唔粉。墨魚丸、章魚丸就食到成口粉,味道又假到死。

枝竹羊腩煲
本地肥牛
四寶丸
2011-12-01
枝竹羊腩煲
其實中學已經幫親鹿嗚居,咁快就廿幾年喇 ~ 見佢由大元邨大排檔一路做到依家搬左黎太和附近,食物質數一年比一年差,以前已經唔係叫做好架喇 ~ 如果唔係我教練每星期食飯都堅持幫襯,落左堂黎食吓野、飲吓酒、吹吓水 relax 吓,我諗我一早己 bad list 左依間打冷喇 ﹗今日朋友仔約食飯,又堅持黎依度食,咁好啦,還掂咁耐無黎,就比多次機會鹿嗚居啦 ~ 記得上次黎應該係三年前既母親節,食到全家咀妙妙,勁同我投訴啲野難食,環境差又坐等辛苦,我都唔想架 ~滷水鵝片,去潮州打冷點少得滷水呀,我首選鵝片。食落不過不失啦,只係口感略鞋、味道咸左少少,還可以。馬拉盞通菜,菜都算新鮮爽嫰,幾好喎,但係油得出奇,食完唔洗搽潤脣膏已好鬼滋潤,味道辣辣地好開胃,鑊氣夠、炒得香。砵酒焗蠔,真係見到到驚呀 ﹗第一次見砵酒焗蠔係咁既 ﹗朋友仔咬一啖已吐都吐唔切,趙都未趙乍。我免強細嚼,硬吞落肚。蠔唔熟,最多得四五成,非常腥嗅,蠔裙邊勁靭有渣,味道似砵酒溝埋麵豉醬跟蠔撈混舖係西蘭花面就上枱。完全唔熱,莫講話焗,直頭可以用凍黎形容,酒精味好搶帶苦。從來未食過砵酒焗蠔係咁樣,都低位師父想煮啲咩呢?定根本唔知點煮?最後係

砵酒焗蠔,真係見到到驚呀 ﹗第一次見砵酒焗蠔係咁既 ﹗朋友仔咬一啖已吐都吐唔切,趙都未趙乍。我免強細嚼,硬吞落肚。蠔唔熟,最多得四五成,非常腥嗅,蠔裙邊勁靭有渣,味道似砵酒溝埋麵豉醬跟蠔撈混舖係西蘭花面就上枱。完全唔熱,莫講話焗,直頭可以用凍黎形容,酒精味好搶帶苦。從來未食過砵酒焗蠔係咁樣,都低位師父想煮啲咩呢?定根本唔知點煮?最後係整碟放係一邊無食過既。

砂鍋魚頭煲,全晚唯一安慰,簡單而味道唔錯,但有問題,就係唔熱囉,恰似炒完倒落個砂鍋就算,咩料呀?﹗將所有配料求其打固芡,兜混就出比食客,有無心做架?﹗全場得兩枱客都煮成咁樣?﹗

今晚將會係最後一次係度用餐喇,我真係接受唔到囉。

滷水鵝片
馬拉盞通菜
砵酒焗蠔
砂鍋魚頭煲
2011-05-19
2011-04-25 187 瀏覽
星期六去大埔探阿婆。一行12人去食晚飯。黎黎去去都係迎囍或海港,好悶。上OR睇到呢度嘅潮粵菜不錯,於是就黎一試。店都算大,有大枱,坐得還可以,唔算太迫。看一看menu,菜式好多款,有潮又有粵。菜式多之餘,價錢仲好實惠,最貴都只係隻滷水鵝,其餘食物都好平。全部都係大胃一族,所以叫咗好多野食。加上大家都好似好肚餓,菜一上枱,大家嘅筷子就即降落了,所以有d菜趕唔切影相~韮菜豬紅,不過不失,入味。荀蝦,有盡荀嘅酸縮味...爽口。豆豉鯪魚炒油麥菜,超肥超多油,唔敢試。上湯浸莧菜,呢個就好清好味道,莧菜都好嫩。胡椒咸菜豬肚湯,好大兜,人人都有一大碗。超勁胡椒辣味,超驅風呀;有好多咸菜、豬肚同粉腸。豉椒炒蜆: 份量都唔算少,炒得ok,不過蜆本身唔夠大粒,唔算太有肉。滷水鵝,係全晚最貴嘅菜式,但其實貴極都係好平。佢地稱自己店嘅鵝係滷水鵝皇,又真係幾能稱皇喎!比起好多滷水店做得好很多。半隻鵝都幾多隻,唔算肥,好有肉。重點係好入味同好淋滑,真係好淋,脾位尤其嫩滑,啖啖肉!墊底嘅豆腐,味道就較淡,唔入味。滷水豬頭肉,好香好入味,雖然豬頭肉係好肥,但食落唔覺肥膩喎! 滷水豬腸 ,太入味,有點咸滷水墨魚,呢個反
上OR睇到呢度嘅潮粵菜不錯,於是就黎一試。
店都算大,有大枱,坐得還可以,唔算太迫。
看一看menu,菜式好多款,有潮又有粵。
全部都係大胃一族,所以叫咗好多野食。

韮菜豬紅,不過不失,入味。
荀蝦,有盡荀嘅酸縮味...爽口。
豆豉鯪魚炒油麥菜,超肥超多油,唔敢試。
上湯浸莧菜,呢個就好清好味道,莧菜都好嫩。
豉椒炒蜆
滷水鵝,係全晚最貴嘅菜式,但其實貴極都係好平。
佢地稱自己店嘅鵝係滷水鵝皇,又真係幾能稱皇喎!
比起好多滷水店做得好很多。
半隻鵝都幾多隻,唔算肥,好有肉。
重點係好入味同好淋滑,真係好淋,脾位尤其嫩滑,啖啖肉!
墊底嘅豆腐,味道就較淡,唔入味。
滷水鵝超讚!
滷水豬腸 ,太入味,有點咸
滷水墨魚,呢個反而唔入味,墨魚一向都係難入味
滷水鵝腎,有少少太入味,親友稱似煲粥嘅咸鴨腎,其實我又覺得無咁誇,係咸咗少少啫。
豬頭肉 + 豬腸 + 墨魚
蠔餅,多蠔,而且蠔好大粒,無沙無碎殼。
炸得香脆可口,粉漿不會太厚。
蠔餅
椒鹽鴨舌
本人期待呢個菜好耐,因為我超鍾意食鴨舌。
椒鹽嘅做法第一次食。用黎送beer 一流。
炸得好夠乾身香脆,味道不會太咸,不錯。
椒鹽鴨舌
鹽焗烏頭,落單時說明要等25 mins。
真係食到尾聲先黎。用魚形鐵盤裝住,好多鹽,師傳會幫我地切開魚皮。
未上枱時聞到有魚腥味,但食落完全沒有。
反而食到好香魚鮮甜味,好味~~
鹽焗烏頭
鹽焗烏頭
豬頭肉 + 豬腸 + 墨魚
蠔餅
滷水鵝超讚!
經好友推介,早前去了大埔的【鹿鳴居】聯誼飯敘,試了這潮州小館的海鮮小炒,非常好味夾抵食,但沒有一嚐他們的招牌潮州鹵水,上個禮拜見入開新界,便和太太再次到訪這飯店,一於食餐「打冷」晚飯。這飯店位於大埔太和路太和中心地下,但正門不是在太和路,是在太和中心後面的翠和里。舖前有個黃色大招牌【汕頭鹵水鵝皇 鹿鳴居 餐廳潮粵小廚】門口擺放數個載滿海鮮的發泡膠盒。翠和里及翠樂街都有咪錶位,附近還有威信停車場,對我們自駕一族,非常方便!言歸正傳,講番這裡的美食,相約太太在六時半到達,早少少貪唔駛等位,食飽又要揸長途車回家。海鮮已在上回試了,今次就專攻潮州打冷及鹵水......先來碟『潮州三寶』醒醒胃,咸酸菜超好味,咸酸度適中,炸花生好香脆,微辣的菜甫送潮州粥就是最皆配搭,一大碟都是$25。跟著是一大碗『韮菜豬紅』,少少麻辣,做得不錯,但韮紅都有很多油。老板娘介紹了『鹵水鴛鴦腸』,即鹵水豬大腸及鵝腸雙拼,吃得出鵝腸是新鮮的,不是那些發水大大條但無味果種,豬大腸都不太肥,鹵水味香濃,相信煲鹵水膽都應該有番咁上下歴史!今晚當然唔少得招牌『汕頭鹵水鵝皇』,太太話要試真D,棄啖啖肉的鵝片,我們只叫了一份例牌鹵水
經好友推介,早前去了大埔的【鹿鳴居】聯誼飯敘,
試了這潮州小館的海鮮小炒,非常好味夾抵食,
但沒有一嚐他們的招牌潮州鹵水,
上個禮拜見入開新界,便和太太再次到訪這飯店,
一於食餐「打冷」晚飯。
這飯店位於大埔太和路太和中心地下,
但正門不是在太和路,是在太和中心後面的翠和里。
舖前有個黃色大招牌
【汕頭鹵水鵝皇 鹿鳴居 餐廳潮粵小廚】
門口擺放數個載滿海鮮的發泡膠盒。
翠和里及翠樂街都有咪錶位,附近還有威信停車場,
對我們自駕一族,非常方便!

言歸正傳,講番這裡的美食,
相約太太在六時半到達,早少少貪唔駛等位,
食飽又要揸長途車回家。
海鮮已在上回試了,
今次就專攻潮州打冷及鹵水......
先來碟『潮州三寶』醒醒胃,
咸酸菜超好味,咸酸度適中,
炸花生好香脆,
微辣的菜甫送潮州粥就是最皆配搭,
一大碟都是$25。
跟著是一大碗『韮菜豬紅』,
少少麻辣,做得不錯,
但韮紅都有很多油。
老板娘介紹了『鹵水鴛鴦腸』,
即鹵水豬大腸及鵝腸雙拼,
吃得出鵝腸是新鮮的,不是那些發水大大條但無味果種,
豬大腸都不太肥,鹵水味香濃,
相信煲鹵水膽都應該有番咁上下歴史!
今晚當然唔少得招牌『汕頭鹵水鵝皇』,
太太話要試真D,棄啖啖肉的鵝片,
我們只叫了一份例牌鹵水鵝,
連骨的鵝件,肉質非常嫩滑,仲好有咬口添,
送啤酒一流,
叫得鵝皇,又真係有番D功夫
..........抵讚!
再來多碟『蒜蓉炒菜心』,
綠油油的菜遠,真正郊外油菜呢!
簡簡單單,經經濟濟食餐潮州打冷,比山珍海錯更來得美味。
但隨好味的鹵味及打冷,
都免費附上超高膽固醇,
間唔中做個百厭星,胃食一吓,
但適可而止.,做多兩百次Sit-Up,相信問題不大呱!
(替自己講好話)
密食就真係有損健康呢!

註:老板娘真識貨,用上我事頭隻『御品皇 南菲鮑汁螺片』,即時要加多兩分!
不過有麝自然香,
正唔正,都係等各位諸君試過才說吧!

最後要多謝好友「狄波拉」及「賓尼」的好味推介
.......超讚!
2011-01-15
  • 鹵水鴛鴦腸
  • 潮州三寶
  • 汕頭鹵水鵝皇
2010-08-21 76 瀏覽
因為妹妹今日生日,一家人想出去食返餐媽媽成日都來鹿鳴居食飯,而且有個朋友係呢度做叫左個朋友留左位,一入來就同個朋友有講有笑媽order左幾味餸大眼雞魚:我就好鐘意鼓油清蒸魚,因為係潮州菜館,所以條魚係凍食既,肉質幾有口感,味道好正,冇乜骨,但比較散滷水鵝:第一次來e度食滷水鵝,成家人叫左半隻,但好似唔係幾夠食,滷水鵝餸飯好正,仲添左2碗飯,味道有點咸,但出來的味道到幾滿意,皮比較肥,但都食得津津有味!!鵝下面就鋪左一幾舊豆腐同花生,比滷水煲到好淋,索晒d滷水汁,味道很好椒鹽瀨尿蝦:好難剝殼,開頭就食得好慢,唔係幾慣,後來越剝越純熟,仲嫌佢唔夠食菜:有少少油,但有點清啖炒腰果:材料好百達!!有碗豆,腰果,馬蹄,勤菜,火腿,蝦米,西芹,青椒炒得好夠火候,好味道雪耳木瓜瘦肉:飲左幾碗......食得好飽,呢個湯好清潤,飲落好香,非常潤肺,呢餐食到肚都脹埋
因為妹妹今日生日,一家人想出去食返餐
媽媽成日都來鹿鳴居食飯,而且有個朋友係呢度做
叫左個朋友留左位,一入來就同個朋友有講有笑
媽order左幾味餸

菜:有少少油,但有點清啖

呢餐食到肚都脹埋
2010-08-13
2010-08-12 71 瀏覽
有個朋友生日,就想同佢一齊出來食下飯咁,而佢又住大埔,所以就順便約左幾個朋友一齊踏單車差唔多5點幾時份就來到呢間餐廳,因為太早到,晚市未到,連服務員都叫我地坐下,咁為左落左order先再慢慢等...我地order左:滷水鵝半隻椒鹽瀨尿蝦大湯等左差不多大半個鐘到,就開始上菜,先來係鹵水鵝當時雖早,但各位都非常肚餓= ="見到都留晒口水滷水鵝味道好正,鵝肉有口感,而且切得細細塊,易入口點埋d汁真係好好味,好快就添飯椒鹽瀨尿蝦,冇咩人食,我好少食蝦,而且唔識剝殼但呢碟餸,真係好難剝殼,而且蝦肉冇咩味道,得少少咸味同蒜茸味覺得非常清啖,我真係唔識欣賞,其他朋友都同我身同感受仲有個大湯,個湯35蚊,因為日日唔同,所以不多介紹材料主要都係一d蘿蔔,豆腐,碎肉等味道一流,好快就飲完,份量都幾多!!
有個朋友生日,就想同佢一齊出來食下飯咁,而佢又住大埔,
所以就順便約左幾個朋友一齊踏單車
差唔多5點幾時份就來到呢間餐廳,因為太早到,晚市未到,
服務員都叫我地坐下,咁為左落左order先再慢慢等...

我地order左:滷水鵝半隻
大湯

等左差不多大半個鐘到,就開始上菜,先來係鹵水鵝
當時雖早,但各位都非常肚餓= ="見到都留晒口水
滷水鵝味道好正,鵝肉有口感,而且切得細細塊,易入口
點埋d汁真係好好味,好快就添飯

椒鹽瀨尿蝦,冇咩人食,我好少食蝦,而且唔識剝殼
覺得非常清啖,我真係唔識欣賞,其他朋友都同我身同感受

仲有個大湯,個湯35蚊,因為日日唔同,所以不多介紹
材料主要都係一d蘿蔔,豆腐,碎肉等
味道一流,好快就飲完,份量都幾多!!
2009-08-25 78 瀏覽
我的至愛1)潮州冬蟹 –超級低食,而且鮮甜2)香口紙包骨 - 好難搵到好食,3)召鹽雙魷 - 香口,好似街頭燒烤魷魚一樣4)油浸筍殼魚 – 實在超好食,連魚骨都食 (最衰沒有影相)5)黑椒牛仔骨 - 黑椒汁~正6)潮州煎蠔餅 - 蠔新鮮, 煎得香脆, 一流7)豉汁炒聖子 – 夠鍋氣
我的至愛

6)潮州煎蠔餅 - 蠔新鮮, 煎得香脆, 一流
7)豉汁炒聖子 – 夠鍋氣

2009-08-25
2009-07-29 88 瀏覽
家住大埔,一般連鎖式食店都吃厭了,而且較有特色及水準的食店都遠在大尾篤,這次就試試位置頗偏僻的鹿鳴居。兩個人,點了椒鹽腰果鴨舌、滷水鵝及豉椒炒蜆。椒鹽腰果鴨舌:男朋友超喜歡這個鴨舌,夠味,夠鑊氣,夠足料!鴨舌入味,面脆內嫩,腰果炸得香脆,超讚!滷水鵝:我們要了一碟例牌,鵝肉入味、嫩滑,沾上醋吃非常醒胃,墊底的豆腐、花生都充滿了滷水的香味,可惜的是有幾件鵝太肥了。豉椒炒蜆:蜆肉頗大隻,也帶鮮味,但當然不能跟長洲、南丫島的相比。值得一讚的是炒蜆夠鑊氣,汁也夠味,而且不會一整碟都是蜆殼,絕對真材實料。總括來說這家鹿鳴居的食物相當有水準,而且十分足料,人多的話還可以多試幾款菜!

兩個人,點了椒鹽腰果鴨舌、滷水鵝及豉椒炒蜆。

椒鹽腰果鴨舌
2009-03-30