2012-12-10 1615 瀏覽
早陣子在麒麟閣酒家出席了一場婚宴,地點在銅鑼灣利舞臺,交通方便。場內擺設普通,另因有數枝柱位,不是每位賓客也可看到台上情況。服務方面,不太理想。店員不夠主動勤快,要賓客出(幫)手有點老馮感覺。上菜時間過快,還在享用碟中美食時已急急分餸趕收工。其間出外拍照,回來連條魚都已收走,店員已早早幫大家分發餘下食材。到飯麵時間,因席間人數減少,主動要求分少數碗,換來竟是「唔得」這奇怪答案!最不解的是,隔籬枱十三人,雖則我們不夠十二人,都無理由在我們面前多次夾走食物到隔籬枱啩?!實在有點誇張!至於食物,較理想有乳豬及海斑。乳豬皮脆唔肥;海斑口感都算溜口。不太理想的菜式有雞絲翅,不談翅量多少與質素,單是那杰湯底已註定要「肥佬」。其餘菜式亦只屬中下水準。Anyway,婚宴飲食都是其次,最重要是和一對新人分享喜悅及見證重要一刻。願祝一對新人白頭到老,永結同心!

。上菜時間過快,還在享用碟中美食時已急急分餸趕收工
?!實在有點誇張!

2012-07-11 685 瀏覽
今天特地約了朋友來銅鑼灣飲下午茶,朋友說麒麟閣點心不錯,而且坐得舒服呢。來到還未到兩點,下午茶時間還未開始,但領枱阿姐還是請我們先進去坐下來,細心的交帶我們到兩點才點菜,不然電腦會計錯數啊。坐下環視四周,桌子之間的距離夠寬闊,而且侍應服務很好,一舉手馬上就會有人過來,侍應看客人倒茶就知道快沒有水了,主動就會過來加水,用的茶葉品質也不錯,有茶味,也很香。三個人一面聊天,一面也點了不少東西,確實也真能吃呢,共八道點心再加一碟炒瀨粉。翡翠燒賣以半肥瘦豬肉,冬菇,筍粒,紅蘿蔔,芫茜打成的肉餡,爽口中帶鮮香,比一般燒賣更有口感。叉燒腸粉叉燒香甜有咬口,腸粉嫩滑,唔錯。奶皇包包本身質感鬆軟、甜度適中,餡料幼滑,入口淡淡的奶蛋香,水準不錯。豉汁蒸鳳爪鳳爪夠晒稔,真的無牙都食得,更不錯的是,除了蒜頭豆豉味,還有淡淡的八角味,味道特出。香煎蘿蔔糕蘿蔔絲粗切,蘿蔔味香濃,食落有條條蘿蔔絲和不少的臘腸粒,蘿蔔糕煎得外香內軟,且質感豐富,食味不俗。蜂巢酥芋角香脆酥化,芋香濃郁,咬落很有口感。乾炒叉燒瀨粉肥瘦合度的叉燒,嫩滑之餘亦有嚼勁,瀨粉不過軟,炒得很爽口又不肥膩,食味亦算唔錯,叫人吃得非常愜意。迷你荷葉飯

叉燒腸粉
叉燒香甜有咬口,腸粉嫩滑,唔錯。
蜂巢酥芋角
香脆酥化,芋香濃郁,咬落很有口感。
迷你荷葉飯
荷葉飯小巧精緻,一揭開荷葉,就聞到陣陣荷香,淡淡醬油色澤的飯粒炒得乾爽,還加有一點點肉絲,冬菇絲和瑤柱絲,入口食味豐富,齒夾荷香,爽而不膩。
椰汁紅豆糕
賣相很漂亮,一口下去冰冰涼涼,同時傳出濃濃椰香,而紅豆稔甜,味道香滑不太甜,很出色。

這裡環境舒服,服務週到,東西好吃,以銅鑼灣來說,價錢也是合理的,這確是一個喝茶聊天的好地方。
題外話/補充資料: 用餐日期:7月9日
  • 點心
2012-04-26 331 瀏覽
男友平時番工好少飲茶, 放假專登同佢一家去麒麟閣, 佢地一向都好鐘意黎依度食晚飯 雖然價格比較貴一點 但食物質素非常高, 地方寬廣 , 又唔多人我覺得依度同出面酒樓唔同,高尚同感覺舒服啲!鑽叫左幾樣點心都好出色, 待應仲好好招代鳳爪 ﹣ 大大隻好食,時間控制得啱啱好,唔會'林'哂燒賣 ﹣ 上面既蝦非常新鮮爽口叉燒包 ﹣ 都OK,比起其他酒樓大個黑椒海鮮豉油皇抄麵($98)﹣ 依個真係好出色,好香黑椒味,加上少少辣, 既有火氣但抄起一啲都唔油,100分蛋散 - 見到其他枱啲人叫,我地又試 下, 蛋散好鬆化,有糖將俾埋,可以自己另外調味,而我就鐘意落多啲糖100分紅豆沙 - 經理好好人免費送紅豆沙比我地食,等左一陣,見到待應推左架車仔黎,原來啲紅豆沙唔係一碗碗攞黎,係好似食魚翅咁,有一大碗係架車度再分番一細碗比我地,very impressive of this

我覺得依度同出面酒樓唔同,高尚同感覺舒服啲!鑽

叫左幾樣點心都好出色, 待應仲好好招代
鳳爪 ﹣ 大大隻好食,時間控制得啱啱好,唔會'林'哂
鳳爪
燒賣 ﹣ 上面既蝦非常新鮮爽口
熱辣辣,燒賣好新鮮
叉燒包 ﹣ 都OK,比起其他酒樓大個
OK,juicy
必食~黑椒海鮮豉油皇抄麵
鳳爪
OK,juicy
2012-04-08 203 瀏覽
每年一度,高慶聚歺乳豬 - 皮脆肉厚,肥而有燒豬肉味發財好市 - 太漿糊,少少玻璃汁,冬菇太大,過厚肉和濃菇香味,蠔仕非我所愛,冇食金錢玉帶 - 炸鮮奶配蝦膠帶子,蝦膠饟帶子,真係冇人估到翡翠蝦球 - 油咗少少,蝦彈牙爽口又大隻,味道鮮甜花膠蟹肉翅 - 冇食..環保啲好碧綠鮮鮑片 - 都算水準,吃到鮑魚的鮮甜大富斑 - 火喉一流,半養海斑,極鮮滑又冇渣,吃了兩大碗黃金雞 - 同樣火喉控制了得,太乾,外脆內juicy,冰鮮雞也可成美食糯米飯 - 通常要打包帶走炆伊麵 - 太咸,過太淋和太重麻油味慶團圓 - 紅豆沙加入少量西米,增加咬口,過甜,再加上豆沙湯丸..Yummy蓮蓉酥 - 以好少有,甜甜地,幾好味非常滿足
每年一度,高慶聚歺

乳豬
- 皮脆肉厚,肥而有燒豬肉味

金錢玉帶
- 炸鮮奶配蝦膠帶子,蝦膠饟帶子,真係冇人估到

翡翠蝦球
- 油咗少少,蝦彈牙爽口又大隻,味道鮮甜

花膠蟹肉翅 - 冇食..環保啲好

碧綠鮮鮑片
- 都算水準,吃到鮑魚的鮮甜

大富斑
- 火喉一流,半養海斑,極鮮滑又冇渣,吃了兩大碗

糯米飯
- 通常要打包帶走

炆伊麵
- 太咸,過太淋和太重麻油味

蓮蓉酥
- 以好少有,甜甜地,幾好味

非常滿足
蝦膠饟帶子
炆伊麵
2012-02-18
慶祝紀念
團年飯
蝦膠饟帶子
2011-03-20 131 瀏覽
之前星期六去飲過次茶叫左都係d大路野蝦餃 燒賣 腸粉呢d味道都唔錯 比起唔少酒樓好 不過當然啦 價錢上就貴唔少 價錢大概係美心呢個lv啦仲叫左個菠羅炒飯都幾大碟下 大概可以有5,6碗左右啦用原個菠蘿上 都幾有風味下個人覺得絕對可以一試
之前星期六去飲過次茶
叫左都係d大路野
蝦餃 燒賣 腸粉呢d
仲叫左個菠羅炒飯
都幾大碟下 大概可以有5,6碗左右啦
用原個菠蘿上 都幾有風味下

個人覺得絕對可以一試
2011-01-23 12 瀏覽
講到飲茶真係有平貴, 但麒麟閣我真係覺得唔好食wo...... 豬腳薑都算係我致愛.... 但這裡豬腳薑係無靈魂, 豬腳弄熟了才放進薑醋裹,豬腳冇醋味,蛋也只是弄熟才放進去, 沒有鐵蛋feel,而醋甜多於酸,我真係接受唔到.叉燒包- 其實都係基本點心, 但沒有基本溜出來既叉燒汁, 有一pat野實實既, 咁... 我覺得真係唔好味呀.....>< 小龍包- 平時多數有4件既, 不過這裡只有3件, 肉質有點鬆化感, 但無多一點肉汁, 係大件,不過做唔到有湯汁溜出來感覺

2011-01-16
2009-11-04 15 瀏覽
見呢度地點就腳,之前上過哩睇睇,今晚終於哩試菜啦!睇左食評樓下d新人07年有個講到好好,但08年d新人講到好差咁,事隔2年,可能人事上都換左一批,所以而家09年,吾親自試又點知係龍與鳳呢?今晚我同未來老公叫左咖哩牛筋煲,蒸左條魚(黃立鎗定紅油呢???)吾識分!叫左兩盅竹笙雞絲翅,仲有碟上湯浸介菜膽先講環境以酒樓哩講真係不過不失啦!當然無酒店樓底咁高啦!但佢地d佈置都吾差ga,有我like既粉紫色Background,門口有條旋轉樓梯,影相出哩都幾靚呀!再講食物味道,我真係覺得好味喎,吾係好咸咋喎,而且每樣野都好平均,個翅吾係好多獻,條魚d汁真係好好味,好鮮呀!呢餐好滿意喎,所以就決定左啦!原來仲有人早過我地Book2010年呀,有人2011年既年尾都book左啦!真誇張,好彩我地選o個日仲有位!遲d試下再哩飲茶,吾知d點心好吾好呢?
見呢度地點就腳,之前上過哩睇睇,
)吾識分!叫左兩盅竹笙雞絲翅,仲有碟上湯浸介菜膽
遲d試下再哩飲茶,吾知d點心好吾好呢?

2009-11-01 14 瀏覽
好耐無哩呢間啦!之前幾年食開都幾好呀!點解d人講到咁差,所以今次一行三人去上左呢間食晚飯,跟朋友叙舊真係開心,我地3人叫左d小炒,枝竹班腩煲,金銀蛋莧菜,蒸左條魚,不過我都吾識咩魚,條魚肉好滑,d汁可撈飯正,環境都幾好同幾舒服,吾錯!個佈景幾靚,攪到個場好似擺酒咁幾grand!凡呢度環境幾靜,岩曬同d朋友傾計,三五知己既好地方!食飯都吾係咁差o者!
*** 想在此擺酒的準新人, 落訂前請閱讀及詳細考慮!! *** 是晚到這裡出席大學同學兼朋友的婚宴。首先要分開來說:主人家招待及安排一流…絕非「酒微菜薄」,但酒樓侍應的態度有問題,盡顯虎頭蛇尾的冷漠態度:就真是「招呼唔到」!這是筆者的親身經歷,真是不吐不快!而原來樓下的食家都經歷過類似情況! 顯示酒樓方面並沒有正視問題或改善!近期好像特別多人結婚,已不是今年首次「去飲」,所以對這類婚宴,都習慣其模式,對菜式亦已無要求,最好是菜不要太涼、太鹹、太多「獻」…已經ok,還有,唔想「八時入席;九時仲未有得食」而已。是晚酒樓的服務,開頭是幾好的,筆者的一枱由一個應有相當經驗的男侍應跟,他熟練的上菜、分菜、最後問人要不要餘下的餸…講真,初時都沒有多留意,興高采烈的跟久未見面的朋友和同學傾談…有得食就食啦!但到最後上炒飯/伊麵時,問題就來了,服務我枱的侍應不知何時換來另一名女士,她分少一碗之餘,「無厘頭」將餘下不少的兩碟餸放到一旁的枱!對於她的舉動,我們都幾愕然!可能我們傾談得多,到那時還未飽,食完後就想要求添加。筆者叫了她三次…由舉手、叫「靚女」… 到拍枱都做過了, 但她跟其他侍應都好像趕收工

是晚到這裡出席大學同學兼朋友的婚宴。
首先要分開來說:主人家招待及安排一流…絕非「酒微菜薄」

這是筆者的親身經歷,真是不吐不快!
而原來樓下的食家都經歷過類似情況!

顯示酒樓方面並沒有正視問題或改善!

近期好像特別多人結婚,已不是今年首次「去飲」,
所以對這類婚宴,都習慣其模式,對菜式亦已無要求

最好是菜不要太涼、太鹹、太多「獻」…已經ok,
還有,唔想「八時入席;九時仲未有得食」而已。

他熟練的上菜、分菜、最後問人要不要餘下的餸…
講真,初時都沒有多留意,
興高采烈的跟久未見面的朋友和同學傾談…有得食就食啦!

但到最後上炒飯/伊麵時,問題就來了,
服務我枱的侍應不知何時換來另一名女士,她分少一碗之餘,
「無厘頭」將餘下不少的兩碟餸放到一旁的枱!
對於她的舉動,我們都幾愕然!

可能我們傾談得多,到那時還未飽,食完後就想要求添加

筆者叫了她三次…由舉手、叫「靚女」
… 到拍枱都做過了,
但她跟其他侍應都好像趕收工似的,
「借左聾耳陳隻耳」一樣:聽不到,看不到....

最後只有眼巴巴的見她把那兩碟炒飯/伊麵,草草收到廚房去!浪費呀!

到分糖水時,忍不住開聲問她:

「你頭先做乜收走晒d飯/麵呀?....都唔夠分,叫你又聽唔到,我地唔夠飽
呀!」

她竟然一句道歉/唔好意思都冇!繼續分糖水,冇回應!

跟「鴛鴦甜美點」上來的「合時甜橙」呢…
唉,雖然是新奇士橙,但十個中有八個明顯是「青BB」的,
很多人都不欲拿走,更不想知是否甜了。

最後,一對新人在眾人道別之前,再敬大家酒。
但問題是:橙汁飲晒 ,茶又唔添, 用甚麼敬?!

筆者在敬酒前,見一眾侍應們,已將所有茶壺收入廚房!

結論:
怪不得現在很多新人都要在酒店擺酒了,原來服務質素有幾大的分別。

橙汁飲晒, 茶又唔添, 點敬酒呀?
2008-11-13 12 瀏覽
第一次黎呢度既婚宴,感覺係,酒樓果然唔同酒店...負責我地果圍既侍應態度好唔專業,成日做出奇怪表情,甚至發出古怪聲音,唔知做乜咁...食物方面,一般啦!係個炸蟹/蝦箝幾好味,唔油,夠脆,多肉,同埋個球面頭舖滿杏仁片,好味道!個翅聲稱有龍蝦,但係原來唔係碗碗都有,份子好少呀!條魚好唔掂,好腥好腥,差呀!反而個雞又香又好味!其他好帶子,鮑魚,乳豬,炒飯,伊麵,美點都係普遍水準,過得去啦!甜品竟然唔係紅豆沙,而係雪耳燉萬壽果(木瓜),又唔會太甜,幾好喎!講多句,呢度播既音樂好潮,連乳豬操首歌都唔同過人,敬酒首歌都係咁潮,真係新派!整體上,服務同埋條魚要改善一下!
整體上,服務同埋條魚要改善一下!
2008-03-19 11 瀏覽
前排表妹滿月擺酒,呢間到食飯,本來抱住好興奮既心情,因為第一次試呢間酒樓,亦都知道佢地既口碑都唔差既,點知道竟然令我好失望囉, 野真係好咸呀!味精落左好多啦,事關有個朋友一食味精野就塊面出紅點家啦, 食左唔夠一半既菜式已見到佢塊面變出現問題啦, 尤其個翅囉,我真係食唔落啦, 太咸啦, 點食呀! 只好向個經理投訴囉!
2007-12-07 6 瀏覽
本人於2007年12月1日在銅鑼灣利舞台麒麟閣酒家舉行結婚晚宴,選擇了一個”美滿良緣全包宴 ”,延開20席,當晚發現菜式與菜單上有所不符,例如:翅不是海虎翅是一般魚翅,有大部份圍數都不是東星班,有部份菜式份量不足12人享用,職員服務態度有問題,餸菜還未食完未知會賓客就已被收走.如已落訂及考慮在此酒家舉行婚宴者,請留意以上事項.

如已落訂及考慮在此酒家舉行婚宴者,請留意以上事項.

2007-10-09 5 瀏覽
本人剛剛在麒麟閣擺完酒, 總體十分滿意. 環境清幽,樓底高,自成一角服務態度專業, 細心, 十分好.味道好價錢十分合理直得推薦.
本人剛剛在麒麟閣擺完酒, 總體十分滿意.

環境清幽,樓底高,自成一角

服務態度專業, 細心, 十分好.

味道好

價錢十分合理

直得推薦.

2007-07-11 11 瀏覽
如果你喜歡清淡原味沒下半點味精的傳統廣東菜,理應來麒麟閣,是的,眼見大部份的客人都是白髮翁便知道這裡的東西有多可口。這裡的味道,就是我小時候吃的廣東菜的味道。魚腩豬紅粥,完全沒有花巧,粥底就是白粥,連江瑤柱也察覺不到,白粥的清淡反而將魚腩的鮮味引了出來,吃了一口已覺感動。點心,咖喱鮮魷,沒有坊間酒樓食肆那種庸俗的味道,炸兩,這個倒是沒甚麼特別。豆腐鮮蝦,休魚期到那裡找來的鮮蝦,甜,清甜,就是簡簡單單的清甜。再來的一個叉燒撈麵才叫我落淚,這個才叫做麵。麵,是粗麵,爽口彈牙,忘記了那個叉燒和芽菜,思緒飛到老遠的小學年代,每天早上祖母都為我煮的一個粗麵,就是這個味道。祖母還在只是當年吃的那個麵條去了那裡?從西環到元朗,試過好多家的麵,找不到就是找不到。座落22樓,居高臨下,環境清幽,中午一點依然大把位,服務態度不卑不亢,盤算著這個星期帶祖母來這裡。埋單,任何信用卡都有九折,每人不用$70,抵!一定會再來。

2006-12-27 11 瀏覽
有幸可請薑餅人家人飲菜, 叫左不太多點心, 有:咸水角–熱乎乎, 新鮮炸的.蜆介鯪魚球–也是熱乎乎, 但偏油兼不太香.牛肉腸–牛肉嫩, 腸粉薄滑.XO醬炒腸粉- XO醬不太惹味, 偏油.煎藕餅–爽口兼香口.綠茶奶皇卷–無綠茶味, 奶皇唔夠creamy.五層肉–燒肉皮脆肉嫩, 唔太咸.蛋黃蓮蓉包, 小籠包, 豆苗蝦餃–無食呀!埋單around $377.
有幸可請薑餅人家人飲菜, 叫左不太多點心, 有:

咸水角–熱乎乎, 新鮮炸的.

蜆介鯪魚球–也是熱乎乎, 但偏油兼不太香.

牛肉腸–牛肉嫩, 腸粉薄滑.

XO醬炒腸粉- XO醬不太惹味, 偏油.

煎藕餅–爽口兼香口.

綠茶奶皇卷–無綠茶味, 奶皇唔夠creamy.

五層肉–燒肉皮脆肉嫩, 唔太咸.

蛋黃蓮蓉包, 小籠包, 豆苗蝦餃–無食呀!

埋單around $377.