2007-08-28 15 瀏覽
致麗都總廚(麗都集團) 本人就有關2007年8月27日晚上七時三十分, 到貴店惠顧晚善受到不禮貌對待作出投訴。 事原: 我們一行四人加一手抱嬰兒入座貴店一張號碼318的大枱,其後另外三名朋友亦相繼入席。由於當晚有朋友壽辰,故將一生日餅交與服務生代存,並表示稍後將於貴店切餅。貴店服務員亦欣然接收。原本的一桌好菜及友善服務態度叫我們相當滿意…. 飯後我們通知貴店部長安排上餅,非常快的時間已有一位胸前無繫上名片的女服務生將我們的生日餅原原本本的”掉”上枱面! 所謂原原本本即是連外面膠袋、綑繩、及包裝盒一拼”掉”上來! 一桌人面面相覷,不知如何反應。 當中有人立即反應過來‧立即叫換送餅侍應,但該同事不知道是聽不到,還是急不及待轉身要與另一位男同事私語,對於我們的呼叫未有理會。我可以保証,聲量是絕對可以讓該位女同事聽到! 因為我們呼叫了七八次,並早已驚動了右及前隔兩桌位的客人並對我們注視。貴店兩位同事卻身置桌間充耳不聞,場面尷尬! 我們繼續呼喚,就因為我們"無禮"打斷,令該位女同事擺出非常不悅姿態,這點是我們在她回頭望向我們時之表情及態度而得知! 該位女同事未有上前招呼,只是她身邊
致麗都總廚(麗都集團)

該位女同事未有上前招呼,只是她身邊的同事(王活飛先生)上前詢問我們有何需要? (說話態度一般!不見熱情,又未到惡劣) 我們向他表示該位女同事的舉動令我們困惑,只是原封掉下物品,未有交待是否不可以即場切餅? 或表示歡迎,稍後提供食具?王先生即回應,會為我們提供食具,亦很快有同事送上。

我們自行取出膠袋,解開綑繩,打開包裝盒,卻看見餅上飾物(人名生日牌)已掉下,又一個尷尬場面!雖然不知道是否我們在運送途中已經掉下(非常短途,只是你們上下鄰舖餅店),但以該位女同事將餅”掉”上桌面的力度推斷,本人十分有理由相信是由她所引致! 本人在這裡強調,一個飾物牌不算是什麼,我們在意的是該位女同事是用"掉"的態度為我們上餅! 對於一連串被不禮貌對待,本人心感氣憤,又由於該位女服務員未有繫上名片,令我未有足夠資料就該上述事件提出不滿。

本人除即離桌,並在貴店另一位同事(王婉櫻小姐)面前,詢問該位女侍應名稱。該女同事先就之前事件作出歉意。在我多番詢問下, 在本人及王小姐面前說出名叫梅鳳。稍後亦來到桌前為剛才一事致歉!

就上述事件,本人有感如下:

─對於貴店食物出品無論是早茶、午市一直滿意。今次是第一次品嚐晚飯菜色,當然也是出色叫人驚喜! 這點不用多說! 環境修飾堂皇可見貴店是走高尚食府格調,良好出品配時尚富麗修飾卻提供如此般服務質數就是敗筆之處。叫人失望!

─觀看貴店張貼的食物出品加許狀,可見背後是有一班有誠意及技術的大廚功神,以及欣喜顧客對貴店的應同。但食物,環境修飾以及服務態度三項也是顧客惠顧的選擇因數。眼看各方也是良好,令本人懷疑貴店管理是否許可以此態度對待我們”無理”要求。

─香港是個中西文化匯合都市,切餅祝賀不是奇事,走到坊間大大小小中西日食店,屢見不鮮,所見店舖服務員亦欣然協助,不明白在貴店會有如此待遇

─即使貴店沒有切餅服務,最最基本也許可以為客人拿掉包裝袋,綑繩,不叫顧客為此事大費周章! 若不知道如何配合,或者多問一句需要解開包裝嗎? 亦不花時間。也不用”掉”上桌來。

─若貴店真的是不歡迎外帶食物,大可在存餅前告知,有言在先顧客必定守禮。請不要在上餅時對人擺出一副嘴臉叫人倒胃!

─如早午市時間般,若晚市也是繁忙的,本人作為顧客尚可理解人手問題,可能有地方招呼稍欠。但昨晚人數多少,相信不要多講。

就以上有關問題請貴店注視。如對以上事件發生有任何問題可與本人聯絡。
謝謝!

28-Aug-2007

2007-08-28 4 瀏覽
呢間野, 點心幾好食, 又多款, 但係服務真係唔掂當..........星期日4 個人去, 搭檯唔係問題, 但都唔係一張大檯分4 份卦, 4 家十個人逼逼夾坐埋一檯, 叫佢轉檯又話要同出面知客講, 幾經辛苦先搵到部長轉先頭搭檯個陣, 比漏兩隻匙羹, 追過又唔比,轉左檯再追多次都係冇比喎, 吹脹~~~~
呢間野, 點心幾好食, 又多款, 但係服務真
係唔掂當..........

星期日4 個人去, 搭檯唔係問題, 但都唔係
一張大檯分4 份卦, 4 家十個人逼逼夾坐埋
一檯, 叫佢轉檯又話要同出面知客講, 幾經
辛苦先搵到部長

先頭搭檯個陣, 比漏兩隻匙羹, 追過又唔比,
轉左檯再追多次都係冇比喎, 吹脹~~~~
2007-08-25 8 瀏覽
岩岩開業頭幾個月,都幾好,飲茶食飯都唔錯... 但之後去多幾次,一次比一次失望, 飲茶食飯都唔掂...1)越來越少恃應,服務好差,上菜好鬼僈,2)衛生差,試過好多次d碗碗碟碟都唔乾淨3)所謂的優惠餐,含欺騙成分,例如最近$68一磅三文魚,系寫明一磅,得幾塊,好肯定系無一磅,半磅都唔知有無,因為我平時都去開超市買...4)味道差,份量少,價錢不合理....大家想試的話~ 飲早茶會比較好~
岩岩開業頭幾個月,都幾好,飲茶食飯都唔錯...
但之後去多幾次,一次比一次失望, 飲茶食飯都唔掂...
1)越來越少恃應,服務好差,上菜好鬼僈,
2)衛生差,試過好多次d碗碗碟碟都唔乾淨
4)味道差,份量少,價錢不合理....

大家想試的話~ 飲早茶會比較好~
(非會員)
2007年8月19日星期日中午12時於屯門卓爾居商場麗都總廚12:05pm一行9人拎飛等位飲茶,當時問公關小姐仲有幾耐,佢話已叫到D11下一張就到我們D12。過了15分鐘左右公關小姐叫D飛,點知原來D11係未入座的,我們只好再等。又過15分鐘公關小姐叫的是D14,我們一行人都很奇怪點解會先叫D14呢??當時D13飛的客人已同公關小姐理論,但公關小姐沒有理會更是完全不理會客人的提問,態度極差。好了,過了不到15分鐘,因為當日酒樓是接受訂枱的,所以12:30到的客人又要讓他們入座。因為該枱客人有老人家又等了近半小時我們都不想理論喇~但過多5分鐘公關小姐叫的是D13飛。我們不能不理論了,公關小姐用其極差態度回答因為你們是9人我不能給你16人枱,我們當然不服。公關小姐用對講機同其他同事溝通更發脾氣叫經理出來,講完之後丟筆丟對講機。經理一出來我們就理論,同佢講我12:05開始等,公關小姐同我講係下一張到,點知過了D11,D14(12人),一張訂枱(8人)再過了D13(11人),共4張了。依家已差不多一點喇~你再唔比我入我又要再等你入埋一點鐘果批人我先入得!!!但佢話等佢了解左先,於是公關小姐就同
但佢話等佢了解左先,於是公關小姐就同經理講D14,13係大枱,佢梗係要比人多0既先入喇。
之後經理回應是D14,D13入座的是加板的16人枱,不能給我們,我們只可以有8人枱先可入座!但酒樓是沒有8人枱的!8人飲茶要坐6人枱,咁我地幾時先可以入座?最後經理安排我們坐16人枱了事。
第一,酒樓於星期日午市接受訂枱,但訂枱是同WALKIN等同一批枱,已唔公平。如果下一張枱到我,但前面有10個訂左位0既,我要比果10張人地先,但佢地不需另有收費,對WALKIN0既人唔公平。就我所知有D酒樓如果繁忙時間訂枱0既就要座廂房要貴D,唔座0既咪WALKIN等位,咁對大家都公平。
第二,佢分A-D飛,而D飛屬8人以上,咁即係張枱係8個人以上就可以入坐,而唔係你有16人枱要有16人先比客!一係佢安排A-T人分1-20人飛!!!當時有另一客人1位都唔比枱,因為公司係要比人多0既客先入~即係一路叫A飛,3人0既可以入,你一人唔可以!
第三,公關小姐[黃家琪]態度極差,黑面不在講,唔理客人0既問題,當聽唔到仲當客面前丟筆丟對講機。
曾經有位客人是7人,公關給他5人卡位,仲同佢講會好迫,客人重覆多次話佢地7個人喎,公關就話:係呀!係迫架喇!!你唔要0既出0黎再等LAW!!態度同樣地差。
第四,正當我們食用時遇到其他朋友,佢地話一路有好多16人枱!!佢地仲以為冇人飲茶!!!!
第五,酒樓不單於星期日午市接受訂枱,更奇怪12時後2人的不可等,要到2點下午荼時段先可以拎飛等位飲茶!!
第六,即使經理已出來,公關小姐依然係咁0既態度,酒樓一句道歉都沒有。
就算這家酒樓食物有幾好食,但食之前要接受一個咁0既對待,有幾咁好食都假!但唔好意思,呢間野係冇乜野食GA!!!
2007-08-03 15 瀏覽
閒日星期一晚去食飯兼開會, 七個人坐十人?, 叫半圍十二套餐, 價錢及味道都ok。只是?菜由條魚開始, 廚房有乜出乜, 無乜秩序。樓面人手不足。

2007-07-18 2 瀏覽
大人突來興緻出外用膳,更要是卓爾居這間麗都總廚,反正距離上次都有一段日子,再試無妨。菜單上的照片拍得相當吸引,在愈看愈肚餓的情況下,叫了以下餸菜:孖寶餐(清蒸海紅魚+長崎牛柳粒):牛柳粒以有趣小煎pan盛載,已經多年不吃牛肉,但今晚突然想吃一點,五成熟的牛肉粒味道很牛,在偏甜的調味汁下,久未聞牛味的我覺得頗好吃,真想來碗白飯! 我們這條紅魚比旁邊那條細小,莫非是看人客多少而定魚的size?魚肉也頗滑,連我不太吃魚的人,今晚也吃了不少魚肉;雖然豉油味道不錯,但始終咸了一點,不能以我平時多多豉油配小小魚肉來吃的方法了。鹵水掌翼:份量不大,鹵水味道偏咸,鵝掌部份煮得夠Q,可以一吃。茶皇豬手:在菜單上的照片,令我想起去年在內地吃過的鹵水無骨豬手!雖則說是茶皇豬手,但鹵水味道比茶香還濃,不過這種味道又比掌翼那種惹味討好;豬手煮得軟硬適中,皮也是QQ的,不過還是內地那隻豬手較美味。椒絲腐乳豬頸肉大豆芽:豬頸肉肉質夠爽,大豆芽相當爽脆也不靱,腐乳下得頗重手,所以味道頗濃,同時也頗"立口",個人認為如果用辣味腐乳,味道會更加惹味。墨西哥叉燒餐包:外型看來像有個蚊香在麵包上!麵包質感很鬆,就算吃完四個也

墨西哥叉燒餐包:外型看來像有個蚊香在麵包上!麵包質感很鬆,就算吃完四個也不會太飽!叉燒切得很碎,不太厚的一層叉燒茸在包內,味道甜甜的還ok。也許墨西哥甜皮實在太少,吃不到那種甜甜的味道,這個不算太好吃。

凍檸賓:飲品只是$8一杯,當然不會錯過!這杯凍檸賓加了少許梳打水(還是7喜?!),有點氣泡感覺就不一樣了!

酸梅湯:這個也是$8,但份量卻不少!大人說味道相當濃郁,但在壺底有不少粉狀物,看來又不太像用烏梅煲出來哦。

服務方面仍需改進,侍應們都很落力招呼,但有時卻不太醒目,找人點菜也要先後找三位侍應才可以,這方面真的要改善。

笑臉是給凍檸賓和令我破戒的牛肉粒=)
2007-06-05 3 瀏覽
侍應服務勁差,一係扮睇你唔倒,一係叫你第二個,仲有宣傳取巧,門口宣傳單張寫明火鍋有三文魚生送,點知坐低先至話任食火鍋無得送,奈何宣傳單張寫一句最終使用方法由酒樓決定,無佢乎囉,仲有其中一味竟然有石仔!今時今日如此服務態度,真係不知所謂!!
嘩! 開張時飲過都算OK! 點知過了幾過月後, D水準簡直赫死人, 服務差到......我地話晒都兩圍大䒷 呀, 都算係晚飯中的大客仔....估唔到叫Å 沒有人睬, 到有人理D態度好似唔休做咁, 嘩!未見過D咁樣鮋 服務態度。DÅ 來到難食到嘔, 買相差, 碟與碟之間等到發瘋, 椒鹽鮮魷, 佢衰到等有幾䒷 人叫, 先一次過炸出來, 我們足足等了一個鐘, 本想埋單, 點知就出現, 味道係粉有粉炸, 鮮魷有鮮魷炸, 簡直衰過街邊大排檔, 其它Å 都廢事數, 總之就係差!差!差!............以後一定唔會返轉頭再幫襯!!!!!

以後一定唔會返轉頭再幫襯!!!!!
2007-04-29 5 瀏覽
開張時去過一次,但水準實在太低,完全不能接受。無錯,價錢係超平,又如何?可以話係貼錢買難受!就算免費我都不會再去。環境超擠逼,出出入入都要起身讓位。服務差到離譜,侍應夠膽當你張是起菜的,服務另一桌時,竟先把別人的菜放於我們的上,又把從別桌收回來的碗碟暫時放在我們的桌上,放下茶壺時,壺內的水己濺到整張濕透。食物水準亦是差得離譜,每一碟我們都是嚐了兩口便放下,立刻埋單走人!唉!真是劣幣驅逐良幣。真的很懷念以前的美心金閣。

唉!真是劣幣驅逐良幣。真的很懷念以前的美心金閣。
2007-04-17 18 瀏覽
上星期同媽咪去飲茶,坐低成10分鐘都無人開茶,叫d伙計十問九唔應,後尾叫個亞叔開茶,佢又唔應我,跟住叫個高級d既肥姐搵人開茶,又唔應,想起身走啦, 個亞叔先開茶開位,我就話佢又唔出聲! 跟住比個高級肥姐叫去開茶個亞姐又來開茶, 我就話佢頭先我叫你又唔開, 跟住佢就話我好叫高級肥姐叫佢開茶, 咁我咪鬧佢頭先十問九唔應law!叫3樣野就來我2樣,搞到我地要去麥記再食過!呢間野飲荼係平,點心ok, 但d伙計服務態度就九流啦!

叫3樣野就來我2樣,搞到我地要去麥記再食過!

呢間野飲荼係平,點心ok, 但d伙計服務態度就九流啦!
2007-03-30 2 瀏覽
今日生日諗住去屯門卓爾居麗都總廚試吓,1.)乳鴿一隻2.)三文魚一碟3.)小食幾碟............................先到乳鴿,咬咗兩口,嘩!唔熟,叫waiter 換,點知佢夠膽死返炸番我剛剛咬過嗰碟俾我,仲要係乾過牛肉乾..............waiter 服務態度差到不得了..............食物水準差到不能評分......@_@埋單咁都要四百幾,真係食到我火都嚟...........
今日生日諗住去屯門卓爾居麗都總廚試吓,
1.)乳鴿一隻
2.)三文魚一碟
3.)小食幾碟
............................

食物水準差到不能評分......@_@

埋單咁都要四百幾,真係食到我火都嚟...........
(非會員)
今日到麗都總廚卓爾廣場店食晚飯﹝宵夜時段﹞,時間是20:34,先叫左個象拔蚌,我地話要條約2斤多的,WAITER就秤左條3斤2的,於是,我地問有無輕D的,他話這條是最輕的,因為我地都想食,所以就無懷疑地叫左。之後叫左個燒鵝及兩個小菜。等左半個鐘,條象拔蚌才來,重要好似唔是我地叫的,因為份量很少。奇怪的是,為何另一台客人﹝較我地晚入座亦晚點菜,但是他地叫的都來左,我地的除左來左個燒鵝,其他的就影都唔見。叫WAITER追,他才幫我地入單,這是後來看點菜單才發現,但是個WAITER就什麼都無講,只是入單及話已追廚房。我地發現後立即要求賣單,WAITER唔理就行開,要我地大聲叫賣單才做,這時候部長手拿出一碟小菜並叫我地食左它‧?都氣死人,凡無天理,重要給他拿到什麼最佳飲食獎項,究竟他地是怎樣拿到此最佳飲食獎項???
2007-03-18 14 瀏覽
去過幾次,,不過今次先比評語,,去過咁多次,,整體黎講的確唔錯!!幾好,,不過我記得第一次去食晚飯o既時候,,我o地落單,,見個牌上面有NO.,,所以就寫紙抄低個NO.比個WAITER,,但個WAITER同我o地講,,你講返個餸比我聽丫,,因為我要入返電腦架,,我就感到有少少莫名其妙o勒,,入電腦唔係都係打NO.落去架咋咩??唔通要佢o地一個一個字咁打落去??不過見佢咁講,,我唯有一個一個講返比佢聽啦,,= =""另外,,我隔離枱個男人話好凍,,叫個唔知經理定部長熄一熄個冷氣,,佢就話個冷氣唔熄得,,因為一熄就會熄晒全部,,但我就心想,,既然唔可以熄姐,,咁點解唔較細少少呢,,佢唔可以變通下架咩??真係奇怪,,但好彩有野食搭救返不足,,所以整體感覺都算唔錯!!
去過幾次,,不過今次先比評語,,
去過咁多次,,整體黎講的確唔錯!!幾好,,
不過我記得第一次去食晚飯o既時候,,
我o地落單,,見個牌上面有NO.,,
所以就寫紙抄低個NO.比個WAITER,,
但個WAITER同我o地講,,你講返個餸比我聽丫,,
因為我要入返電腦架,,我就感到有少少莫名其妙o勒,,
入電腦唔係都係打NO.落去架咋咩??
唔通要佢o地一個一個字咁打落去??
不過見佢咁講,,我唯有一個一個講返比佢聽啦,,= =""
另外,,我隔離枱個男人話好凍,,
叫個唔知經理定部長熄一熄個冷氣,,
佢就話個冷氣唔熄得,,因為一熄就會熄晒全部,,
但我就心想,,既然唔可以熄姐,,咁點解唔較細少少呢,,
佢唔可以變通下架咩??真係奇怪,,
但好彩有野食搭救返不足,,所以整體感覺都算唔錯!!
2007-03-16 1 瀏覽
來個初三早茶, 一家人又大又細的, 一共6人, 安排坐在抽風口旁, 又嘈又涷呢!!新年流流, 來一客燕窩蛋撻, 燕窩不太多, 蛋撻皮不夠鬆脆, 哈哈! 酒樓當然不會有餅店水準吧!!媽咪這個熟客推介點了一窩燒臘米粉$19.9, 用料超豐富, 义燒紅腸油雞豆腐生菜, 加上一大煲有明火加熱的米線, 總不算失禮吧! 以這個價錢, 水準一定不會太高吧, 义燒及油雞都尚有一般水準, 紅腸一吃便知是平價的紅腸, 肉質腍得不可再腍, 豆腐ok, 米線可能加熱太久了, 很腍很腍…….其他的點心如牛肉腸粉、粉果、九菜餃的水準都只是一般街坊水準,炸蝦角很差, 油都全滲在炸皮上, 感覺很不健康service不好, 待應生手不特止, 而且人手不足, 要叫很多次才有人來,這個開年茶飲得很不高興呢

2007-01-28 1 瀏覽
岩岩尋日老豆入伙, 我地一家十一人諗住食晚飯慶祝. 點知食到一肚氣!知道因為呢間酒樓係新, 已經book好位, 留定10人檯, 當我地高高興興去到羅檯時, 已經比佢地張所謂"10"人檯嚇親! 張檯細得交關, 仲3邊(後,左,右) 後面比牆頂住, 左右已經比隔離檯既椅頂住. 我地只可以從前面約1個人闊既走廊, 慢慢行入去.....見到佢地只放了8張椅, 我問佢地有冇搞錯到, 我地因為訂左10人檯, 呢到得8位, 佢地話冇搞錯, 係呢張喎! 最後我地11人, 無奈地被迫入呢張檯.而我地叫左d 食物, 味道都ok, 但份量就太少, 其中有一味椒鹽鮮魷, 比平時早上酒樓飲茶d椒鹽魷魚鬚還少!酒樓應該唔夠人手, 或生意太好吧, d侍應一般叫了一段時間才回應, d 餸亦送到亂晒(佢地試過分3次把3個隔離檯既餸, 放到我地檯上), 而d侍應都行唔到入黎, 咪洗旨意佢地幫我地換骨牒! 而我地叫左既蒸石斑及龍蝦伊面叫左1hr 都未黎, 我地吹左半個鐘之後都冇黎, 見已經太火滾, 又坐左超過2hr, 咪叫經理取消單走人, 佢地果時就好緊張, 又拖時間, 約15min 後, 就送了2味餸黎, 但其中既龍蝦

酒樓應該唔夠人手, 或生意太好吧, d侍應一般叫了一段時間才回應, d 餸亦送到亂晒(佢地試過分3次把3個隔離檯既餸, 放到我地檯上), 而d侍應都行唔到入黎, 咪洗旨意佢地幫我地換骨牒! 而我地叫左既蒸石斑及龍蝦伊面叫左1hr 都未黎, 我地吹左半個鐘之後都冇黎, 見已經太火滾, 又坐左超過2hr, 咪叫經理取消單走人, 佢地果時就好緊張, 又拖時間, 約15min 後, 就送了2味餸黎, 但其中既龍蝦伊面($168), 竟然係得2隻,分左4邊, 每隻連頭加身長6吋既龍蝦bb. 我地見到佢地既餐牌另外有一味係8:30後入坐既特價菜, 叫(開邊龍蝦仔伊面底$88), 我地懷疑佢地比錯我地, 所以同人地理論, 但佢地死都堅持佢地冇搞錯......
最後我以已經叫左埋單, 堅持唔要, 佢地先接受!
但我地已經成肚氣走!!! 呢間野, 咪洗我地有第2次去!