2008-08-14 28 瀏覽
由元素商場乘小巴過來...想吃甜點..原想在總站下車到帝苑吃cake~經過新港時就瞄到大大個招牌在內~就下了車八一八~這店是全港第一間 Bread Talk x Toast Box的店子同樣是熟悉的白色主義麵包陣~但麵包卻不禁令人忍笑~例如有火矩式麵包~意想不到的菜脯肉鬆~本身已經不好咸包的小比露出難受ge表情酥皮沙嗲牛肉包 --> 九龍脆牛仔~?!還有完全二唔識八的馬扁拼~!?點解馬英九同陳水扁變左南瓜同芋頭~?點解諗caption小故事的人兄可以咁有頭腦...敬佩敬佩但英文又是另一回事.....『鬧交泡泡』?~!但小比就是愛無聊~見有最愛的南瓜與芋頭餡~就買了一個~外看有點像合桃罌粟軟包~2款餡料不是五五比~代表南瓜陣營的小馬哥大大領先~因為呀扁下了台~!?但這比例應是經過調配的~所以味道不會過甜~而且包身有合桃碎~三者配合來又有咬口又配合得宜~南瓜餡的麵包始終不是流行之作~身為南瓜粉絲的小比~當然不放過~外型與DONQ的同名作也非常相似~但份量大很多~旁邊切了數刀成花花狀~南瓜蓉感覺是多到漏似的~正所謂包不可以貌相...切半後就發覺比佢美麗的外表欺騙了~餡料薄薄的搽了一層
經過新港時就瞄到大大個招牌在內~就下了車八一八~

同樣是熟悉的白色主義麵包陣~但麵包卻不禁令人忍笑~
酥皮沙嗲牛肉包 --> 九龍脆牛仔~?!
點解諗caption小故事的人兄可以咁有頭腦...敬佩敬佩
但英文又是另一回事.....『鬧交泡泡』?~!

但小比就是愛無聊~見有最愛的南瓜與芋頭餡~就買了一個~
外看有點像合桃罌粟軟包~2款餡料不是五五比~
代表南瓜陣營的小馬哥大大領先~因為呀扁下了台~!?
但這比例應是經過調配的~所以味道不會過甜~
而且包身有合桃碎~三者配合來又有咬口又配合得宜~

外型與DONQ的同名作也非常相似~但份量大很多~
旁邊切了數刀成花花狀~南瓜蓉感覺是多到漏似的~
正所謂包不可以貌相...切半後就發覺比佢美麗的外表欺騙了~
餡料薄薄的搽了一層~誠意少了點吧~!?
相對小馬哥式南瓜~這個來得較淡味~感覺沒有前者般幸福~

見姐姐捧著一盤蛋糕出來就八八問問~~
woow....是黑芝麻豆腐蛋糕~~~千分之一秒間就買了~
牛油應下了不少~所以蛋糕也較濕潤較淋身..包裝紙都是油油的
混有黑芝麻的蛋糕沒有大特別~可是配上的黑芝麻蓉又是無厘生氣~
不是平常的rich paste~是帶點半透明的芝麻jam似的~

最愛黑芝麻的小比可是對這充滿期待的~~但相對地這個也較失色~
貪玩一試的小馬阿扁對決卻呼聲最高~~整體是不錯的~有機會試試其他麵包
潮名包包
我地就係奧運~
小馬再戰阿扁
一般般
$21 (其他)
小馬再戰阿扁
2008-08-14 9 瀏覽
近我公司,第一日開張,已經試咗. 好有新加坡feel,問埋朋友,原來係新加坡好多分店,都幾出名. 今早又食,花生醬多士,配半熟蛋,加凍咖啡(要花奶).花生醬多士 - 勝在熱騰騰,不太甜.半熟蛋 - 好滑,不過今日隻就好生,第一日食個隻超好味. 但係服務好亂,沖咖啡同整包個幾個,已經做到發晒脾氣, 新開梗係要warm up一下架啦,同埋,係度買野既人,主要係遊客同附近寫字樓既人,我地都唔趕,反而見到佢地做到掹. 今日已經係我第3次食半熟蛋,第一二次都無問我要唔要pepper同豉油(只係比包豉油我),今日就問我要唔要pepper, 跟住又問我要唔要豉油,我要豉油,返到公司都發現佢地無比到我. 凍咖啡 - 又係第3次飲,今次佢又問我要唔要糖.........咁之前2次到底有無糖呢? 上次食過,咖也多,塊牛油好厚,忍唔住掉咗去. 味道比在新加坡差一點.食物質素高,但要多些時間服務才可配合.
今早又食,花生醬多士,配半熟蛋,加凍咖啡(要花奶).
花生醬多士 - 勝在熱騰騰,不太甜.

食物質素高,但要多些時間服務才可配合.
$26 (早餐)
  • 半熟蛋
  • 咖啡
(非會員)
今日12:15分行過見新開張, 就入左去.職員好有禮貌咁介紹食物. 我叫了珈耶厚多士, 南洋(白)咖啡, 呢個餐$26, 仲包兩隻雞蛋.咖啡好ok, 係馬來西亞既味道. 珈耶厚多士都好食, 好食過台式厚多士, 不過都係新加坡有間專食珈耶多士既最好食!蛋, 我等左30分鐘先有, 不過職員好好, 見我未有隻蛋, 就主動幫我追. 不過唔知係咪趕住整, 輕輕一打開, d白色蛋白就流出來, 得表面1cm係熟既, 兩隻都係咁, 真係幾難以入口, 所以最後都冇食到... 下次我會叫佢整全熟俾我.menu方面, 男士可能唔夠食, 不過lunch都唔好食咁多. 我見隔離檯既咖喱雞似乎好好食, 但個雞翼飯就太乾. 我覺得一隻蛋都夠, 因為一隻蛋已經係提供一日所需既膽固醇. 唔知可唔可以少一隻蛋就平返$2呢服務方面, 都好多人手, 不過新開張都係有少少亂.下次我會去試noodles同其他飲品.
今日12:15分行過見新開張, 就入左去.

咖啡好ok, 係馬來西亞既味道.

服務方面, 都好多人手, 不過新開張都係有少少亂.

下次我會去試noodles同其他飲品.
  • 珈耶多士
  • 南洋(白)咖啡
2008-08-11 24 瀏覽
下午放工後,去了新港中心,因記起這裡地庫的Food Court轉了租戶不久。可是,從近期的報章介紹裡,不見有新BreadTalk的開業的消息,覺得很奇怪,就去探探究竟…沒錯,在Foodrepublic找不到BreadTalk,因為它開在地面層(G/F)!一抬頭就見到大大的招牌…咦,BreadTalk旁為何有招牌「TOAST BOX」並列?之前為何沒有人提過?原來,TOAST BOX「土司工坊」,同屬BreadTalk Group,門外才寫著「08/08正式營業」。雖然吃完lunch不久,見新店有新鮮感,吃的東西也較像早餐,店員們士氣高昂,不時一起大喊「Welcome to BreadTalk!」,吸引了我入內一試…運作模式像Delifrance/ MOS Burger:先點餐結賬,食物新鮮即製,所以除飲品外,要等約5-10分鐘才有得食。 叫了Toast Box Set (2):肉鬆厚吐司/兩隻半煎蛋*/南洋熱奶茶… 有點像英國的all day breakfast。 I) 先評吐司(多士):脆得好鬆化,肉鬆份量恰到好處,份量也剛好,一小塊一小塊的用竹簽取來品嚐,一口一件,沒有切不斷的問

I) 先評吐司(多士):脆得好鬆化,肉鬆份量恰到好處,份量也剛好,一小塊一小塊的用竹簽取來品嚐,一口一件,沒有切不斷的問題。
II) 兩隻半煎蛋:不是2.5隻煎蛋,而是半煎熟的「太陽蛋」。想拿點鹽來灑時,才發覺… 桌上為何只有豉油和胡椒粉? 底及邊不燶,剛剛好,真的50%熟,很滑。不過個人略嫌生(早知order港式全熟炒蛋);
III) 南洋熱奶茶:雖然拉得很滑(師傅在門前不斷示範)但太甜,為何不是像茶餐廳般自己落糖?

可能是新開張,門外不斷有人望menu,但入來光顧的不多。店員也很落力,主動向我們推介一款綠茶蛋糕,並逐一送上小塊試食。

離開前向主管(櫃台後黑衣者)反映以上「鹽缺少;糖太多」的問題。他詳盡的解釋道:那是新加坡風味(BreadTalk將當地風味帶來港),跟港式茶餐廳當然有分別 - 馬拉半熟蛋的最佳食法是將蛋殼敲碎,加點豉油和胡椒粉進食。 而南洋熱奶茶/咖啡是上枱前是已落了糖,如果客人口味不同,可叫少甜,桌上不另放糖包。

有性格!不會盲目遷就港式口味而更改原來風格!但建議他們介紹多一點,不是人人會先了解這裡的背景後才來吧!

『還有,客人從鄰店買了麵包或蛋糕,如一併叫杯飲品,就可以坐在這邊堂食』他補充。

滿意!一切謎團解開! 下次就帶愛吃麵包和蛋糕的朋友來開餐!

080808開張
OK啦...
Set Menu
  • 各式多士(土司)