2009-03-18 38 瀏覽
因為同事特然叻沙,咁我好openrice見到岩岩係我地公司附緊未去try try啦,去到岩岩比我地搵到個位luck^^叫左兩個餐都係叻沙,我就試左佢既奶茶,不過甜左d,個粉都ok既,不過唔知點解好似同我食開有d出入啦!!
2009-03-12
2009-03-17 2 瀏覽
上次嚟叫了半生熟蛋,算滑溜,但覺太生, 連蛋白太部份都十分生, 所以今次叫了煎蛋, 但煎蛋就真係頗差, 外貌唔得, 食落都唔得, 比我家中的女皇煎得還差, 看見已知煎得過老, 干精精, 蛋黃散爛, 咬落硬實實, 照片無吐司? 吐司實在太正了, 所以一來到已急不及待咬兩口, 食完才記得無影相, 吐司烤的脆度剛剛好, 加上一份牛油, 唔理得咁多膽固醇了, 正!班蘭蛋糕與新加坡的不同, 這兒的比較軟散及味淡, 新加坡的無咁淋但比教彈口略甜於此,南洋咖啡, 咖啡味不及港式茶餐廳的濃, 睇住師傅整, 用熱水沖一輪隻杯先, 在倒咖啡, 師傅手勢純熟, 真係所謂產品包埋的經驗消費, 唔好食都好睇!

2009-03-16 3 瀏覽
星期六由大陸工作回港,剛好要到尖沙咀拿東西,完事後正好tea time,就到附近一直想去的土司工坊醫肚。叫了一set下午茶:南洋奶茶: 不錯!也許是加了煉奶的關係,雖過甜,有別於港式奶茶,但正合我口味!個人十分喜歡。煎蛋: 因不喜歡吃生蛋黃所以叫了全熟,正常味道。肉鬆土司: 土司還是脆脆的非常香口,配肉鬆一咸一甜的非常好味~另外不得不讚一下店員~當時人很多,找個位置都有點吃力,何況我只有一個人,要先買東西才可以找位,當時也怕買了食物後沒位坐。其中一個店員姐姐留意到我只有一人,特意幫我留了個位置,買好食物後又幫我捧到座位去,(因當時我手裡一包二包)非常細心~~非常滿足的一餐!臨走前還在隔壁買了個朱古力土司及提子土司,一樣也很不錯~
星期六由大陸工作回港,剛好要到尖沙咀拿東西,

叫了一set下午茶:

但正合我口味!個人十分喜歡。

煎蛋: 因不喜歡吃生蛋黃所以叫了全熟,正常味道。

另外不得不讚一下店員~當時人很多,找個位置都有點吃力,
其中一個店員姐姐留意到我只有一人,特意幫我留了個位置,
買好食物後又幫我捧到座位去,(因當時我手裡一包二包)
非常細心~~非常滿足的一餐!

臨走前還在隔壁買了個朱古力土司及提子土司,
一樣也很不錯~
  • 肉鬆吐司
2009-03-16 5 瀏覽
環境格調一流, 平日去仲好FEEL! Relax~餐抵食, 吐司餐$24-$26, 包野飲, 仲有雞蛋兩隻~我同男友一人一個餐, 一個南洋西多士餐, 跟熱奶茶,兩隻半熟蛋! 一個花生醬吐司餐, 跟熱奶茶,兩隻半熟蛋!先說南洋西多士,味道一般吧~個多士比較硬左D, 醬汁嫌少。花生醬吐司就比較甜, 不過反而呢個好味D~!!!!而最正,最正,係佢地隻半熟蛋!!!!真係好好好味~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!黃又大, 蛋白又得意, 唔似蛋白, 總之好滑, 好正啦~~不過食得好有技巧, 最好建議大家直接拿住隻碟, 不顧儀態地倒入口, 如果唔係隻EGG會好易爛, 爛左一D都唔好食ga ~成隻食真的唔同D ga!至於杯熱奶茶一般而已, 茶味比較多,不過唔夠味,不能和茶餐廳的比。
環境格調一流, 平日去仲好FEEL! Relax~

餐抵食, 吐司餐$24-$26, 包野飲, 仲有雞蛋兩隻~

不過反而呢個好味D~!!!!

熱奶茶
超正既蛋!!
南洋西多士
花生醬吐司
熱奶茶
超正既蛋!!
花生醬吐司
2009-03-08 13 瀏覽
放假出咗去尖沙咀行, 本想去睇吓有冇平羽絨買順便拎去旅行用, 點知買黎買去都係d唔完全唔關事嘅野, 到行到去新港中心, 買埋野見有d肚餓, 就入咗"土司工房"度食野, 記得約一、兩年前佢喺大埔超級城都有一間分店, 不過好快就摺咗喇, 佢d麵包其實都唔錯, D麵包名仲改得幾得意, 不過可能舖租貴/人客素質令佢生存唔到啦...而今次呢間佢除咗有麵包賣之外, 隔鄰仲有個小餐廳俾人食野, 土司當然係佢地嘅主打啦, 仲有要去到星洲先食得到嘅水煮蛋, 見佢附圖介紹, 即係兩粒水煮蛋, 跟佢指示, 加D Pepper同豉油, 然後篤勻佢, 用吐司沾黎食, 好似幾特別咁, 而且一個牛油咖吷吐司+水煮半熟蛋+馬來咖啡 or 奶茶都係廿蚊多d, 係尖咀黎講算幾平...不過我好快已經俾第2樣野吸引住, 就係佢地嘅喇沙, 見張相有蝦同好似好多配料咁, 而且不嬲勁中意椰香味, 所以呢個當然係我今次嘅首選啦去到櫃檯俾完錢攞飛, 俾個no.牌我就坐定定等食喇...個餐好快就到喇, 原來所為嘅馬來奶茶即係用煉奶+茶沖出黎, 有別於港式採用淡奶, 所以我覺得飲落都冇平時d奶茶咁滑, 茶味都係淡味柔和d, 叫做試過吓就算

去到櫃檯俾完錢攞飛, 俾個no.牌我就坐定定等食喇...個餐好快就到喇, 原來所為嘅馬來奶茶即係用煉奶+茶沖出黎, 有別於港式採用淡奶, 所以我覺得飲落都冇平時d奶茶咁滑, 茶味都係淡味柔和d, 叫做試過吓就算啦...
跟住就到個喇沙, 佢又整到同張相幾似喎, 正想開動之際,
咦?.......冇筷子嘅???一問之下先知原來佢地係冇筷子架, 正當我O晒咀嘅時候, 個男侍應就話俾支叉我...咁都好D...攪到我好似大鄉里咁...
佢D材料有魚片、蝦、豆卜、芽菜同埋一D唔知係咩黎嘅野, 質感似肉碎但食落咸咸香香, 成碗連湯都好惹味, 又夠熱, 仲有就係佢D麵線原來已經剪到好短(2吋長左右), 所以係可以用匙黎食, 麵就好似平時食開嘅米線咁, 食時香香辣辣, 但食完又唔會變孖潤, 仲少少辣味都冇留係口腔度, 得D椰香味道, 當然我又成碗食晒啦~哈哈
坐係度食嘅其間, 係我前面仲有個"牛油山", D 客人食吐司嘅時候, 佢就好似整菠蘿油咁, "片"一塊出黎用, 都幾得意架, 不過佢原來唔俾影相, 張相可能朦D, 如果下次黎TST, 又咁岩TEA TIME, 我都會再幫襯架

奶茶好一般
與相片相附嘅喇沙~好味
牛油山
2009-03-02 21 瀏覽
唔算貴, 一袋麵包都係$14朱古力吐司 店舖介紹: 高鈣, 維他命B, 含天然鋅與鐵質 淡淡朱古力味 少少甜 見到有少少一粒粒好似提子的東西, 其實係朱古力醬, 幾好味
唔算貴, 一袋麵包都係$14

朱古力吐司
店舖介紹: 高鈣, 維他命B, 含天然鋅與鐵質
淡淡朱古力味
少少甜
見到有少少一粒粒好似提子的東西, 其實係朱古力醬, 幾好味
2009-02-28 2 瀏覽
二月廿六日(星期四)是日早餐是breadtalk的飛碟,我愛上它了,但是相逢恨晚,之前屋企附近有breadtalk都還未吃過它,就已經關門大吉,現在最近都要到尖沙咀才能吃到!飛碟外形吸引,特別是那大而闊的邊,比蛋糕有點硬,但是它其中一個迷人的地方,是與包的中心相映成趣,麵包的餡是奶酥,很喜歡這種味道,帶點椰絲,又不失奶味!!!早上吃了它,精神也為之一鎮!老公又吃了葡萄總動員!話明是總動員,當然有豐富的提子,而且很甜很有口感,不像某些聲稱是提子包,但吃完都找不到一粒提子的那種Breadtalk, we love you!
二月廿六日(星期四)

老公又吃了葡萄總動員!

Breadtalk, we love you!
$7 (早餐)
2009-02-23 9 瀏覽
心有不甘~在樓下的大食代吃了一般般的女士版蛋包飯~大比的男人胃還有大量空蕩蕩的位置~結果搭了短短的電梯後~就不其然走了進這間土司工房~對上一次來已經是新張的數天~之後每每看見嚇人的人龍都沒有耐性等了晚上的工房當然沒有人龍~也不想局限在套餐之內~因我倆皆不想吃蛋~傳統的咖央多士是鐵膽~最後在辣蝦米與班蘭之間~後者取勝~因為剛才的定食套餐連飲品都欠奉~就貪玩的要了杯美祿恐龍~小比可是從小到大的美祿超級fans~落單收錢沖飲品~都是同一位店員~見她在沖調美祿過後就打開抽屜”不” 起數匙美祿粉~心中邊著緊地希望有多一點~最後當然都下了五六匙~滿滿的一個小山一拿起鐵匙就吃一口粉~怎料乾乾的啃喉而咳了幾聲~邊說話邊噴粉~大比都捧腹大笑~可怒也~haha~其實說特別又不是特別~而且杯中的冰很多很大~想用鐵匙盛一口美祿搭上美祿粉都有點難度~而班蘭蛋糕是新加坡當店的名物~但香港店做的始終做不出神髓出來~但彈性十足~是彈到把叉橫切到底 之後~完整地變回原狀~好玩得很~班蘭香精~蛋糕乳化劑和泡打粉的重用之下~這個蛋糕吃起來是彈是有班蘭清香~外煙韌內鬆軟~但這不自然的一齊~應該沒有再試的需要~再吃之時應該人在
心有不甘~在樓下的大食代吃了一般般的女士版蛋包飯~大比的男人胃還有大量空蕩蕩的位置~結果搭了短短的電梯後~就不其然走了進這間土司工房~對上一次來已經是新張的數天~之後每每看見嚇人的人龍都沒有耐性等了[這間店好像故意地製造人龍~因每位客人order後是等候即拉的茶以後才端回座位~然後才到下一位客戶落單]

一拿起鐵匙就吃一口粉~怎料乾乾的啃喉而咳了幾聲~邊說話邊噴粉~大比都捧腹大笑~可怒也~haha~其實說特別又不是特別~而且杯中的冰很多很大~想用鐵匙盛一口美祿搭上美祿粉都有點難度~而班蘭蛋糕是新加坡當店的名物~但香港店做的始終做不出神髓出來~但彈性十足~是彈到把叉橫切到底[切不開] 之後~完整地變回原狀~好玩得很~班蘭香精~蛋糕乳化劑和泡打粉的重用之下~這個蛋糕吃起來是彈是有班蘭清香~外煙韌內鬆軟~但這不自然的一齊~應該沒有再試的需要~再吃之時應該人在新加坡

只有三數檯客人~但咖央多士還是等了近十分鐘~在內嵌明爐上烘脆的薄麵包仍舊是這裡的皇牌~對上一次來因為小比要試多點就要了牛油另上~這次夾在裡邊的牛油被熱力溶化後香氣逼人~還化解那濃濃咖央jam成半流質~三樣小品之中~多士是最穩定最吃得過的出品~小比也是好多士之人~但自已烘出來的都沒有這裡的好~以後來還是簡單的吃多士就可以了
$20 (其他)
  • 多士
2009-02-15 8 瀏覽
090104 班蘭蛋糕$13肉鬆多士$13呢次係第二次幫襯,再試唔同嘅嘢班蘭蛋糕軟熟,有陣班蘭清香,好食過喺新加坡機場買嗰啲,呢度始終新鮮啲,新加坡機場買嗰啲就帶濕,味道淡啲又冇咁軟熟肉鬆多士麻麻,肉鬆又唔香,加咗煉奶,又咸又甜,味道好怪

班蘭蛋糕$13
肉鬆多士$13

呢次係第二次幫襯,再試唔同嘅嘢
班蘭蛋糕軟熟,有陣班蘭清香
肉鬆多士麻麻,肉鬆又唔香,加咗煉奶,又咸又甜,味道好怪
班蘭蛋糕$13
肉鬆多士$13
2009-01-07 5 瀏覽
上個月去完星加坡,除了食pepper crab之外,幾乎日日食kaya toast set !! 我本身好鐘意食甜嘢, Kaya toast 加甜奶茶, 仲有隻半生熟蛋, 正爆!!!! 返左香港,日日都好掛住佢地,點知尋日經過新港中心 Breadtalk & Toast Box, 先發覺香港都有得食, 開心到飛起 我當然係叫左Kaya Toast Set 啦! 多士唔夠厚,但係都幾脆 Kaya 醬就明顯太少..... 好孤寒 半生熟蛋做得幾正宗, 加胡椒粉同甜鼓油, 好正 至於奶茶, 我覺星加坡飲既正好多, 不過Toast Box 嘅明顯冇禁甜, 合香港人口味. 以HK$26嚟講,算合理, 最緊要係暫時解我相思之苦嘛

Kaya 醬就明顯太少..... 好孤寒
半生熟蛋做得幾正宗, 加胡椒粉同甜鼓油, 好正

以HK$26嚟講,算合理, 最緊要係暫時解我相思之苦嘛
$26 (宵夜)
2009-01-05 7 瀏覽
岩岩同同事去試左呢間野我係食1號餐 (傳統土司餐) HK$26.00土司:係用一般O既白麵包配上一塊牛油 (牛油係由牛油磚切一片放中間)再配上 "加央"醬 (都係一般的加央醬...非自家製)餐另配:兩隻蛋 (煎到乾了的蛋或半熟蛋) - 個人覺得半熟蛋較吸引熱飲一杯 (因為甜已經是店預先加入在飲品,所以不嗜甜者請記得叫 "少甜")土司不特別,完全係O係屋企自己可以整到蛋 - 我點的是煎蛋,煎到乾了的兩隻蛋,而且無落鹽煎...很難吃飲品 - 我點了熱咖啡,對我兩說太甜 (平時我只加半包糖),我個人估計,那杯咖啡起碼有3包糖 (問題是那杯飲哈只有150-200ml)這間店對我來說...是 "一次性店舖"
岩岩同同事去試左呢間野
我係食1號餐 (傳統土司餐) HK$26.00
土司:
係用一般O既白麵包
配上一塊牛油 (牛油係由牛油磚切一片放中間)
再配上 "加央"醬 (都係一般的加央醬...非自家製)

餐另配:
兩隻蛋 (煎到乾了的蛋或半熟蛋) - 個人覺得半熟蛋較吸引

土司不特別,完全係O係屋企自己可以整到

這間店對我來說...是 "一次性店舖"
2009-01-03 4 瀏覽
同個fd每人叫左碗餐蛋麵+凍奶茶另外再叫左個 kaya toast餐蛋麵普普通通..凍奶茶好滑...好夠茶味!kaya toast...正呀!淡淡地嘅牛油味同椰子味椰子味雖然淡..但好香~
同個fd每人叫左碗餐蛋麵+凍奶茶
另外再叫左個 kaya toast
餐蛋麵普普通通..
凍奶茶好滑...好夠茶味!
kaya toast...正呀!
淡淡地嘅牛油味同椰子味
椰子味雖然淡..但好香~
  • 凍奶茶
  • kaya toast
2008-12-27 23 瀏覽
Today, I go to TST for my boxing day shopping, of course with my BB, I bring him to this Toast Box for high tea, let him try the tasty kaya toast.This is my 2nd time to visit here, last time I tried the 'Floss Thick Toast Set" and the Nanyang coffee was great!! Therefore, I want to share this restaurant with people who loves coffee.Traditional Kaya Toast Set ($26)----Kaya taste good, not too sweet and with the thick butter, the toast is quite thin( not enough fo me)Floss Thick Toast Set ($26)---

Floss Thick Toast Set ($26)---the toast full with floss and condensed milk, they cut it into small pieces already "very small heart wor"

they both come with 2 half boiled egg, very special for this one, we have to mix them with pepper and soya sauce before enjoy it!!

Also, the Nanyang coffee and the Nanyang tea are the most thing I recommend to you all....I will come back for sure!!
正 half boiled egg
正Floss thick toast
正 half boiled egg
正Floss thick toast
  • Nanyang coffee
  • Kaya toast
2008-12-26 1 瀏覽
睇秀之前來此填滿肚子先。太太只簡單叫了一份加央多士及南洋奶茶,我就叫了一份叻沙及南洋咖啡。以前我們在新坡居住,對這些食物都算熟悉,覺得這裡的出品都幾貼近當地製作。加央多士居然漏了單。叻沙都夠辣,米線也正路,不過咖啡奶茶都好像不太夠味。鄰桌的男人,聽其說話就知道他是南洋人仕,他叫了一個椰漿飯,卻下了大量甜鼓油,整碟飯變成黑色,非常恐怖。我們在新加坡多年,都沒有見到有人這樣吃,反而在香港卻見識到。

• 叻沙
2008-12-25 3 瀏覽
一直都好想去試但都無咩機會行尖沙咀,所以拖到上星期六放工之後先有機會試下...放工去到都已經2時啦...叫左個kaya 多士跟煎蛋; 同埋個叻沙..個土司真係好好味以前聽到kaya都無咩好感成日覺得會好甜估唔到此店既kaya幾好味喎不過塊牛油真係好多食左都覺得好guilty.另外個叻沙都唔錯個湯底都幾濃既蝦味唔錯唔錯.

另外個叻沙都唔錯個湯底都幾濃既蝦味唔錯唔錯.
  • KAYA TOAST