2015-05-20 357 瀏覽
行過見佢focus雲吞麵即刻好exciting, 因為我係雲吞麵crazy嚟梗係入去試吓啦坐低望吓餐牌我冇睇錯吖嘛! $38細容??!!!嘩唉! 麥奀都係賣緊$35你夠胆賣$38, 係咪曉飛先?不過見佢做promo賣$18就try try啦事前已叫了蝦餃同鳳爪咁我兩個人, 加多一碗麵先啦,個男服務員好似好不滿+白鴿嘅語氣咁問"係一碗咋吓?!"嘩咩料, 我有叫其他嘢喎, 你係咪有target spend per customer先? 係就不如寫低每人最低消費幾錢啦! 又唔係多人, 冇需要咁盡啩, 好食慌我唔返嚟咩?! 定係諗住一次性交易?況且, 我嚟到呢間叫主打麵嘅店, 一啲雲吞湯嘅香味都冇, 點敢一叫叫兩碗嚟試先?結果, 我嘅吉feelings係啱嘅, 睇吓張相都應該知咩事湯就真係同傳統嗰啲爭得遠, 咩蝦殼大地魚蝦子味都飲唔倒, 極淡.麵, 放喺底? 咁得意嘅? 食落冇生命力冇味, 兩啖後, 放棄...仲有, 做咩放葱?雲吞, 蝦係靚嘅, 但就係似水餃多過雲吞.as 一碗細容, 我就覺得好fail喎... 哈哈哈!!!!
梗係入去試吓啦
坐低望吓餐牌
我冇睇錯吖嘛! $38細容??!!!
嘩唉! 麥奀都係賣緊$35你夠胆賣$38, 係咪曉飛先?
不過見佢做promo賣$18就try try啦
事前已叫了蝦餃同鳳爪
咁我兩個人, 加多一碗麵先啦,
個男服務員好似好不滿+白鴿嘅語氣咁問
"係一碗咋吓?!"
仲有, 做咩放葱?
雲吞, 蝦係靚嘅, 但就係似水餃多過雲吞.
離籠蝦餃
細蓉 (原價$38)
吃剩嘅...
離籠蝦餃
係銅鑼灣搵食,要食得特別又經濟,一定要「捐窿捐罅」,今次就捐入個地底食好野。晚上7點幾,行完Nike Shop,餓餓地諗住求其搵間野食醫下肚,見到旁邊有啲好吸引既裝飾喎~行近啲睇睇,原來係一啲老牌子既醬料牌,有啲我有少少印象,有啲真係唔知,可能未出世啦~~XD沿樓梯落到去下面,打開門,噫?唔多人喎。。有啲擔心添,唔通去左伏店呢?本住都係試一試,唔掂下次唔再黎既心態,2隻熊就順勢搵位坐。(之後先發現原來係試業中,我地眼大冇睇到出面既牌,差D冤枉左人)一坐底見到個餐牌有點心,我就諗住試下最鐘意食既鮮竹卷,點知原來點心做到下午4:00,我地無緣一試呢間既點心,就試下呢度既套餐。★ 拍青瓜海蜇 ★一上檯賣相唔錯,比預期中大碟,青瓜醃得入味,海蜇好爽口,辣度岩岩好,係一個好好既開胃菜。★ 炸醬撈麵 配 通菜 套餐 ★份量算大,個炸醬略咸,反而個湯唔會太咸,OK!!套餐可選甜品或油菜,「北極熊」揀左通菜,見到個腐乳醬多到嚇死熊~心諗:唔通佢地知道我係醬怪?★ 手打紫菜墨魚丸湯麵 配 韮菜花 套餐 ★不得鳥!真心讚呢度既手打墨魚丸,足料又彈牙,好好食,個湯岩岩好,唔會太咸。韮菜花就普普通通,D醬好大
係銅鑼灣搵食,要食得特別又經濟,一定要「捐窿捐罅」,
今次就捐入個地底食好野。

見到旁邊有啲好吸引既裝飾喎~行近啲睇睇,
原來係一啲老牌子既醬料牌,有啲我有少少印象,
有啲真係唔知,可能未出世啦~~XD
本住都係試一試,唔掂下次唔再黎既心態,2隻熊就順勢搵位坐。
一坐底見到個餐牌有點心,我就諗住試下最鐘意食既鮮竹卷,

★ 拍青瓜海蜇 ★
一上檯賣相唔錯,比預期中大碟,青瓜醃得入味,
海蜇好爽口,辣度岩岩好,係一個好好既開胃菜。
拍青瓜海蜇
★ 炸醬撈麵 配 通菜 套餐 ★

份量算大,個炸醬略咸,反而個湯唔會太咸,OK!!
心諗:唔通佢地知道我係醬怪?
炸醬撈麵 套餐
通菜(跟餐)
★ 手打紫菜墨魚丸湯麵 配 韮菜花 套餐 ★

韮菜花就普普通通,D醬好大碟,分開上其實幾貼心。
手打紫菜墨魚丸湯麵 套餐
韮菜花(跟餐)
★ 咸檸7up ★
平時D餐廳俾一杯係正常,好DD既會俾罐7up (330ml),
無諗過呢度俾支7up (600ml)既,2個人分都夠,飲唔晒仲可以拎埋走,不錯。
咸檸7up (600ml)
★ 店內環境 ★
我覺得環境設計都舒適既,而且無茶餐廳咁嘈,
係要小心既就係D椅腳,行過如果唔留神,會易kick腳。
★ 埋單無+1 ★
食完等埋單,侍應黎收野時都幾有禮貌,可能因為試業關係,
會問客人覺得食物點樣,我地好老實話佢知炸醬有D過咸,
侍應好禮貌地話會反應俾個大廚知道。

今晚承為 HK$184
★ 最後感想 ★
雖然地點附近都有池記 / 其他雲吞麵館,呢間唔算特別平,
但我覺得個手打墨魚丸實在幾難忘,下次經過我都會再黎食。

2015-05-01
拍青瓜海蜇
手打紫菜墨魚丸湯麵 套餐
咸檸7up (600ml)
  • 手打紫菜墨魚丸
2015-05-10 447 瀏覽
於行街途中見到一間非常特別的餐廳,故決定品嗜一番!原來係一間食麵嘅新餐廳!裝修非洲特別。由於新張關係,任何消費加18 元就可以有一碗《細蓉》!和朋友叫了2碗!並加上2個餸分別係第一次聽見的《脆皮牛腩》及 《炸手打紫菜墨魚丸》,以及非常懷舊的《咸檸7》!<細蓉>沒有任何䶨水味,而且非常足料。以原價38 元來說,實在超值!<脆皮牛腩>炆好牛腩後並把外層炸脆!非常特別。牛腩 炆得非常霖。好味。值得推介另一驚喜<炸手打紫菜墨魚丸>非常彈牙,而且裡面有紫菜!大愛!配上醬汁,一絕。<咸檸7>咸檸7唔係好多地方有供應。所以一定要叫返杯飲。可惜唔係原罐汽水給客人,唔多夠飮。但值得一讚,店員亦供應冰水給顧客!優點: 裝修特別,有懷舊玩具!於呢個追求懷舊嘅社會,絕對加分!缺點: 點心竟然供應至下午4點!希望有機會下次再嚐點心!

<細蓉>

<脆皮牛腩>

另一驚喜<炸手打紫菜墨魚丸>
非常彈牙,而且裡面有紫菜!大愛!配上醬汁,一絕。

<咸檸7>

缺點: 點心竟然供應至下午4點!希望有機會下次再嚐點心!
門面
雲呑足料
手打紫菜墨魚丸!
細蓉
脆皮牛腩
咸檸7
得意玩具
雲呑足料
手打紫菜墨魚丸!
  • 細蓉
  • 脆皮牛腩