2022-05-15 53 瀏覽
麵檔位置便利,銅鑼灣時代廣場對面街。步進店舖,聽到播放着黑膠片時代的經典歌曲,燈光明亮,裝飾著黑膠唱片有少許懷舊的感覺。點餐紙在鬧市吃個晚餐,選五個餸才$56,物超所值。朋友總覺得食車仔麵一定是油麵底,湯底反而不是重點,基本上湯底選清湯就可以,尤其是選擇了牛腩、滷水的餸,湯底已經有腩汁。她的五個餸選了五香牛腩、滷水孖筋、酸甜齋、鮑汁雞腳、牛柏葉。而我的五個餸選了米粉底,沙嗲豬皮、五香牛腩、懷舊咖喱魚蛋、秘製雞翼尖、懷舊豬大腸。湯底入口順口甘甜,最驚喜是咖喱魚蛋,大大一顆,入口彈牙,豬大腸洗得乾淨,入口軟嫩。每一款都很入味,又不會炆煮過火,份量合理。我們想吃得健康一點,加了蠔油時菜一碟$18,十分爽脆。
麵檔位置便利,銅鑼灣時代廣場對面街。

點餐紙在鬧市吃個晚餐,選五個餸才$56,物超所值。

/ 麵檔銅鑼灣時代廣場附近嘅懷舊特色車仔麵檔🍜呢幾日不停落雨, 係時代廣場行完街就想近近地搵個地方食晚飯, 點知見到後面條街有間幾懷舊風嘅車仔麵檔幾搶眼, 就二話不說即刻去食🤣尼間麵檔以舊式屋邨為設計, 周圍都放置左八九十年代流行嘅黑膠唱片, 而且背景音樂都主要係香港懷舊金曲, 好有回憶🎼餐廳主要係用手機落單, 比一般車仔麵店更環保, 唔洗每人都用一張點餐紙又唔怕店員落錯單, 十分方便👍🏻食物價錢係銅鑼灣地區嚟講都好親民, 五餸$56, 四餸$50以及三餸$42🍜 超過20款餸菜選擇, 又有辣汁沙嗲醬同腩汁可以加, 更有小食同飲品可以散嗌😋分別嗌左兩碗五餸同男朋友share 加埋就好似變咗十餸🤣🤣總共食咗以下餸菜, 湯底加曬腩汁, 辣汁同沙嗲醬- 魚皮餃- 韭菜餃- 牛柏葉- 五香牛腩- 春卷- 香辣水魷- 清湯蘿蔔- 爆汁潮州牛丸- 懷舊豬大腸比較特別有驚喜嘅係五香牛腩, 煮得好軟淋同入味, 牛柏葉份量好多而且爽脆唔靭👍🏻而且每張枱都有一兜辣菜甫可以比客人任食, 我加左少少落碗麵到, 都幾辣幾好食架小食方面嗌咗以下:- 鮑汁雞腳 $28- 淨雞翼尖 $28- 懷舊咖喱魚蛋同水魷
/ 麵檔
銅鑼灣時代廣場附近嘅懷舊特色車仔麵檔🍜

分別嗌左兩碗五餸同男朋友share 加埋就好似變咗十餸🤣🤣
總共食咗以下餸菜, 湯底加曬腩汁, 辣汁同沙嗲醬
- 魚皮餃

小食方面嗌咗以下:
- 鮑汁雞腳 $28
- 淨雞翼尖 $28
- 懷舊咖喱魚蛋同水魷 $28
小食十分有驚喜, 全部份量都好多, 雞腳同雞翼尖都煮得好入味, 而魚蛋係屬於偏大粒爽口彈牙👍🏻👍🏻

整體來講我覺得性價比高, 地理位置優越, 食物平靚正之餘個環境仲可以打下卡添😍 老細仲好好人會周不時去問下食客意見, 希望煮得更好食, 建議大家經過都可以幫襯下👍🏻

📍 麵檔 (銅鑼灣)
銅鑼灣勿地臣街10號地舖
2022-05-14 20 瀏覽
食店播放著經典金曲,有懷舊感覺,裝飾簡約但有心思,整體感覺好舒服。當日試了四餸麵,其實並非麵,因為選了菜底,食物份量足夠美味,每枱都有免費菜脯任意加添,十分大方。值得一讚是他們的服務態度良好,除了招呼友善之外,當日看見有另一枱食客提出額外要求,他們也很禮貌地回應。

2022-05-13 30 瀏覽
公司附近開咗間車仔麵店,午餐時間都幾多人幫襯,今日第一次入嚟,原來係行復古style,舖頭唔大但卻充滿懷舊色彩,門口嘅綠底白字膠牌、黑膠碟機、周慧敏同Beyond poster,嗰個通窿嘅公屋牆身,仲有嗰啲舊式收音機同埋熱水壺,好係80年代。點餐可以用紙剔或者QR code,五餸只係$56 ,以銅鑼灣呢個價錢來講都算抵,今日我揀咗瑞士雞翼、春卷、潮州爆汁牛丸、五香牛腩、魚皮餃油麵,每個餸至少有兩件,所以都相當大碗,牛腩好林又入味,仲有四舊,呢個抵賴,另外瑞士雞翼都好味,爆汁牛丸冇想像中咁爆炸,不過都可接受,魚皮餃和春卷不過不失。另外嗌咗碟油菜同埋鮑汁雞腳,份量都幾多,雞腳夠林夠入味,令人滿意。

2022-05-12 26 瀏覽
銅鑼灣車仔麵-麵檔🍜又係銅鑼灣OL推介👉🏻係times square 隔離超方便👉🏻 可以揀嘅餸款式多,多到揀唔到有選擇困難症👉🏻我鐘意瑞士雞翼同墨丸,瑞士雞翼炆得好入味墨丸有彈牙唔係出面買嗰啲墨丸嚟㗎👉🏻五餸都係$56超抵👉🏻秘製辣汁超惹味👉🏻朋友叫沙嗲汁都好有驚喜👉🏻湯底真材實料絕無味精,牛腩汁好香👉🏻車仔麵必配油麵(我嘅首選)👉🏻 唔會食完好口渴👉🏻佢嘅辣菜甫係特色嚟㗎好值得👉🏻份量十足一碗已經食飽飽👉🏻 環境乾淨衛生,食得安心記住留意我嘅銅鑼灣食記。跟我去食💋💋食物:😍😍😍😍😍服務:😍😍😍😍😍環境:😍😍😍😍
銅鑼灣車仔麵-麵檔🍜
又係銅鑼灣OL推介
👉🏻係times square 隔離超方便
👉🏻 可以揀嘅餸款式多,多到揀唔到有選擇困難症
👉🏻五餸都係$56超抵
👉🏻秘製辣汁超惹味
👉🏻朋友叫沙嗲汁都好有驚喜
👉🏻湯底真材實料絕無味精,牛腩汁好香
👉🏻車仔麵必配油麵(我嘅首選)
👉🏻 唔會食完好口渴
👉🏻佢嘅辣菜甫係特色嚟㗎好值得
👉🏻份量十足一碗已經食飽飽
👉🏻 環境乾淨衛生,食得安心

記住留意我嘅銅鑼灣食記。跟我去食💋💋

食物:😍😍😍😍😍
服務:😍😍😍😍😍
環境:😍😍😍😍
2022-05-11 32 瀏覽
大排檔小炒一直係我喜愛餐廳之一 最近佢哋仲開咗車仔麵店 當然要即刻去試下啦🥢同樣位於銅鑼灣 麵檔喺時代廣場斜對面 近地鐵站都好方便👍🏻價錢喺銅鑼灣嚟講都好抵食 三餸只係$38 我哋就叫咗一碗四餸($44)🍜同一碗五餸($50)◾四餸配米粉瑞士雞翼/懷舊豬大腸/香辣豬紅/春卷◽五餸配油麵瑞士雞翼/蠔油花菇/爆汁潮汕牛丸/五香牛肚/清湯蘿蔔超大碗嘅車仔麵啊喂🤩每款餸都勁足料 大部分都會有4-5件為一份✨豬大腸好軟腍亦好乾淨 瑞士雞翼味道啱啱好 咸甜兼備 牛肚爽口得嚟夠入味 豬紅大大件帶少少香辣湯底濃郁得嚟唔係死咸 所以食完都唔會有口乾嘅感覺 我哋加咗秘製辣汁 更加惹味🤤另外仲有沙嗲可以揀 提提大家唔好忽略枱上有盅辣菜甫 店家自製都係好好味架

◾四餸配米粉
瑞士雞翼/懷舊豬大腸/香辣豬紅/春卷
◽五餸配油麵
瑞士雞翼/蠔油花菇/爆汁潮汕牛丸/五香牛肚/清湯蘿蔔
2022-05-10 660 瀏覽
喺銅鑼灣見完客,順便食埋lunch 先返公司,同事話喺時代廣場附近開左間新嘅車仔麵檔!梗係要去試下啦!舖頭以舊式屋邨做設計,懷舊又充滿回憶!店內裝潢更見用心!放滿經典黑膠唱片,一邊播住耳熟能詳嘅廣東歌,別有一番風味!餐牌簡而精,可以揀3餸、4餸同5餸,一共有25款選擇,包括:懷舊大豬腸、南乳豬手、酸甜齋、五香牛腩同香辣豬紅等,價錢超級親民!五餸麵都係$56。銅鑼灣要呢個價錢真係超值😄🍜 🥓🌶五餸麵 [懷舊大豬腸、香辣豬紅、酸甜齋、魚皮餃,炸魚片頭」同事點左多蔥、小辣同米粉:懷舊豬大腸滷水汁香濃好入味,酸齋大大件酸酸地十分開胃,香辣豬紅咬落有口感,又香又惹味,由於點了小辣會食倒個豬骨湯頭都好好味!🍜 🥓🌶5餸麵  [香辣水魷、春卷、墨魚丸、牛栢葉,懷舊咖喱魚蛋]我點左中辣加幼麵:  香辣水魷新鮮爽脆,牛百葉薄身帶點煙韌,口感豐富,咖哩魚旦彈牙真係無敵好食!魚肉春卷都好好味!個人黎講中辣都唔算好辣!成個麵份量好足!小食:豬皮蘿蔔 $28 清湯底特顯蘿蔔超甜,豬皮軟綿綿加上微辣簡直無得彈!必點!麵檔 地址📍:銅鑼灣勿地臣街10號地舖

麵檔
  • 春卷
  • 懷舊大豬紅
  • 酸甜齋
2022-05-09 56 瀏覽
同女朋友行完Time Square 就搵野食,發現呢間門面有趣既車仔麵檔︰以舊公屋為裝修藍本,門口擺放舊唱片幾,及女神周慧敏、四大天王、Beyond等海報,並播放著八九十年代金曲,就決定一試。我哋點了兩個五餸麵,各自選了牛腩、牛丸、韮菜餃、豬大腸、咖喱魚蛋、蘿蔔、南乳豬手及滷水雞翼,我特別一讚其懷舊豬大腸,沒有腥味而且有口感;小食就加了一份生菜及雞翼尖,後者甚有街頭風味。另外,麵檔提供的潮式辣菜甫,辣度適中,與車仔麵配合得天衣無縫。

小食就加了一份生菜及雞翼尖,後者甚有街頭風味。

• 滷水雞翼尖
2022-05-04 186 瀏覽
時代廣場附近開咗間新餐廳呢間車仔麵店以屋邨懷舊裝修做主題📸喺五光十色嘅銅鑼灣鬧市之中,非常顯眼呢!三餸車仔麵$38就有交易喇😍-🍜五餸車仔麵($50)叫咗兩碗五餸車仔麵分別揀咗粗麵同油麵,份量都幾夠😋而餸菜就試咗...🔸香辣水魷切得好大塊,份量都好多😍爽口彈牙帶微辣!🔸南乳豬手豬皮無豬毛,讚👍🏻入口軟糯黏牙感覺有滿滿骨膠原呢!🔸五香牛腩軟稔入味,牛味香濃💓🔸 瑞士雞翼雞翼夠入味不過可能煮得太耐肉質太軟爛,無乜咬口!🔸懷舊豬大腸清潔得好乾淨爽口有嚼勁!🔸鹵水孖筋正常發揮鍾意食牛孖筋嘅朋友仔可以試吓!🔸春卷係魚肉春卷,唔係酒樓果種炸春卷好有咬口,個人好鍾意食❤️‍🔥🔸五香牛肚爽口富牛味-湯汁各試咗懷舊沙爹醬同辣汁兩者辣勁勁好微沙爹醬唔算香濃俾餸菜嘅牛肉汁味遮蓋咗!餐廳仲提供自家製菜脯免費添加🆓菜脯夠辣夠惹味推仲食得辣嘅朋友一定要試呀💯
時代廣場附近開咗間新餐廳
呢間車仔麵店以屋邨懷舊裝修做主題📸
喺五光十色嘅銅鑼灣鬧市之中,非常顯眼呢!
三餸車仔麵$38就有交易喇😍
🍜五餸車仔麵($50)
叫咗兩碗五餸車仔麵
分別揀咗粗麵同油麵,份量都幾夠😋
而餸菜就試咗...
🔸香辣水魷
切得好大塊,份量都好多😍
爽口彈牙帶微辣!
🔸南乳豬手
豬皮無豬毛,讚👍🏻
入口軟糯黏牙
感覺有滿滿骨膠原呢!
🔸五香牛腩
軟稔入味,牛味香濃💓
🔸 瑞士雞翼
雞翼夠入味
不過可能煮得太耐
肉質太軟爛,無乜咬口!
🔸懷舊豬大腸
清潔得好乾淨
爽口有嚼勁!
🔸鹵水孖筋
正常發揮
鍾意食牛孖筋嘅朋友仔可以試吓!
🔸春卷
係魚肉春卷,唔係酒樓果種炸春卷
好有咬口,個人好鍾意食❤️‍🔥
🔸五香牛肚
爽口富牛味
湯汁各試咗懷舊沙爹醬同辣汁
兩者辣勁勁好微
沙爹醬唔算香濃
俾餸菜嘅牛肉汁味遮蓋咗!
餐廳仲提供自家製菜脯免費添加🆓
菜脯夠辣夠惹味
推仲食得辣嘅朋友一定要試呀💯
2022-05-04 162 瀏覽
唔知喺其他地方返工嘅人會唔會成日覺得公司附近嘅餐廳已經食到厭,今次就想介紹吓銅鑼灣新開嘅懷舊茶餐廳,要個五餸麵都只需要$50?質素如何?🫣🫣Menu: 1️⃣ 五餸麵 $50 雖然話呢一間餐廳係新開,但午市時段人流唔少👩🏻‍🦱👨🏻‍🦱👶🏻🧒🏻👦🏻 因為我有選擇困難症,所以都係要個五餸麵開心啲~ 經過一返掙扎,最後我嚴選左粗麵配以下五項:🟤 蠔油花菇⚪️ 鹵水蛋🟤 懷舊豬大腸 ✨⚪️ 爆汁潮州牛丸🟤 瑞士雞翼 ✨呢個世代…想喺鬧市區想食一個$50以下嘅午餐可以話比登天更難🥹🥹 估唔到呢一碗麵性價比超高🙌🏻🙌🏻 蠔油花菇絕對咬開唔係淡茂茂個種,食得出係有特別炆煮👏🏻 鹵水蛋微微糖心、牛丸好彈牙🐮(你睇上圖咬開嘅橫切面就一清二楚😏😏😏)🔊特別推介豬大腸 & 瑞士雞翼,煮得超入味,肉質仲要唔「鞋」!啲材料真係多過麵底好多🐽🐽 佛心店家🥳🥳

Menu:

🟤 瑞士雞翼 ✨

2022-04-14
  • 五餸麵
2022-05-04 85 瀏覽
Wanted to find something that's savory but won't break the wallet in causeway bay? Look no further than 麵檔! They decorated the interior with old hong Kong style memorabilias to take anyone back to the 80s atmosphere. .We ordered a 5 sides with noodles for only Hkd 50, the beef brisket and tendons were super soft and tasty, highly recommend. Their chive dumplings was juicy as well. Their soup get better as you eat, the 沙炸醬 had the right amount of sweet mixed with satay. Definitely recommend.🍜 五餸
🍜 五餸麵 ($50)
🥤 Sprite (+$8)
Lunch又多一個選擇👏🏼👏🏼 Times後面原來新開間車仔麵店 裝修走香港懷舊風 仲可以邊食邊聽經典歌曲😆車仔餸方面有十多款選擇都唔錯由於樣樣都想試🤤加上價錢係銅鑼灣嚟講真係好相宜 於是點下點下就同友人各點五餸🤣🤣推薦: 大多餸都炆得好入味 應腍則軟腍👍🏻✅沙爹豬皮:處理得好乾淨 入味 同爽口 必點之選😍😍✅五香牛肚✅冬菇 炆得十分入味👍🏼👍🏼✅南乳豬手 ✅鹵水孖筋 除左車仔餸 沙爹醬同辣菜甫都係不可不配 兩樣同樣令個湯更有層次味道唔會咁單調😙 如果中意食辣可以考慮加辣汁 友人表示辣得幾過癮
車仔餸方面有十多款選擇都唔錯
  • 沙嗲豬皮
  • 蠔油花菇
  • 南乳豬手
2022-04-28 74 瀏覽
原來麵檔係大牌檔小炒嘅姊妹店😍 裝修仿照舊香港,牆身掛有餐牌嘅深綠色牌及黑膠唱片,亦有格仔牆😝 行開銅鑼灣車仔麵可以食碗5餸麵,$50係銅鑼灣時代廣場附近食都幾抵😚 .👍🏼5餸麵 $50可配懷舊沙嗲醬/秘製辣汁1. 香辣水魷, 爆汁潮洲牛丸, 牛孖筋, 五香牛肚 ,春卷 + 粗麵2. 五香牛腩, 韮菜餃, 滷水蛋, 五香牛肚, 香辣水魷 + 幼麵.餸推介爆汁潮洲牛丸及五香牛肚,牛丸爆汁夠彈😚 牛肚新鮮.🥬淨菜 $22

👍🏼5餸麵 $50
可配懷舊沙嗲醬/秘製辣汁

餸推介爆汁潮洲牛丸及五香牛肚,牛丸爆汁夠彈😚 牛肚新鮮

🥬淨菜 $22
2022-04-27 656 瀏覽
得閒都會搜尋下好食嘅麵店因為本身鍾意食麵,而且快靚正😜今次搵到呢間港式屋村懷舊風嘅「麵檔」開張不久但挺有驚喜💫舊式公屋嘅格仔外牆為店內主調門外有周慧敏海報伴襯住黑膠碟唱盤背景音樂播住八九十年代嘅香港金曲環境有feel 🙌🏻😎🌬價錢相宜三餸麵 $𝟯𝟴|四餸麵 $𝟰𝟰|五餸麵 $𝟱𝟬加配汽水 +$𝟴我地兩個叫左兩個五餸麵交換食就可以試到十餸🤞🏻😽🌬湯底原湯底係牛腩汁牛香滿滿而且味道剛好🌬可選配沙嗲醬/秘製辣汁辣汁惹味固然無得輸但今次呢個沙嗲醬尤其出色後勁香濃而唔會死䶢🫶🏻🫶🏻😎另外每張枱都有一盅辣菜甫辣度係中小辣,惹味之選🔥🌬食材十分足料鮑汁雞腳|南乳豬手|蠔油花菇|豬紅|豬大腸|米線滷水孖筋|滷水蛋|五香牛肚|牛栢葉|韮菜餃|油麵不得不讚呢度嘅食材處理到位滷水嘢滷得入味但唔會死䶢而且軟腍度剛好唔會炆到一夾即散👍🏻😎🌬後記車仔麵最怕食完好口乾好彩呢度唔會🤗環境、食物、服務及性價比都兼顧到值得回訪的店!
得閒都會搜尋下好食嘅麵店
因為本身鍾意食麵,而且快靚正😜
今次搵到呢間港式屋村懷舊風嘅「麵檔」
開張不久但挺有驚喜💫

辣汁惹味固然無得輸
但今次呢個沙嗲醬尤其出色
後勁香濃而唔會死䶢🫶🏻🫶🏻😎
另外每張枱都有一盅辣菜甫
辣度係中小辣,惹味之選🔥

🌬食材十分足料

唔會炆到一夾即散👍🏻😎

🌬後記
車仔麵最怕食完好口乾
好彩呢度唔會🤗
環境、食物、服務及性價比都兼顧到
值得回訪的店!

2022-04-24
2022-04-22 138 瀏覽
《新開屋邨車仔麵😆》———————————————#麵檔 🍜-Time square 附近開咗間新餐廳,呢間車仔麵店以屋邨懷舊裝修做主題,非常顯眼,啱晒打卡📸 最平嘅三餸車仔麵38就有交易喇💰-貪心嘅我哋想食多啲唔同配料,就揀咗五餸麵,份量都相當多,而且味道仲冇得輸😍-以下係我哋揀咗推薦嘅必食之選❤️✨ 南乳豬手充滿骨膠原,滷得好入味😌✨ 香辣水魷切得好大塊,份量都好多,爽口帶微辣!✨五香牛腩軟嫩入味,牛味香濃~✨ 豬皮無豬毛,入口軟糯彈牙😝 秘製辣汁✨ 懷舊豬大腸清潔得好乾淨,唔好有怪味,口感帶有嚼勁!✨ 豬紅口感爽滑,有成四五舊,好足料😙✨.炸春卷好彈牙,個人覺得仲好食過南記🤣-湯底方面,可以根據個人口味揀選唔同嘅醬汁,令到整體嘅味道昇華😎 懷舊沙嗲醬口味相對比較溫和,而秘製辣汁就十分惹味,仲可以自行加入菜甫一齊食😚-⭐價錢參考:五餸麵:$50淨雞翼尖:$28🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$70
《新開屋邨車仔麵😆》
———————————————
#麵檔 🍜
以下係我哋揀咗推薦嘅必食之選❤️
✨ 南乳豬手充滿骨膠原,滷得好入味😌
✨ 香辣水魷切得好大塊,份量都好多,爽口帶微辣!
✨五香牛腩軟嫩入味,牛味香濃~
✨ 豬皮無豬毛,入口軟糯彈牙😝
秘製辣汁
✨ 懷舊豬大腸清潔得好乾淨,唔好有怪味,口感帶有嚼勁!
✨ 豬紅口感爽滑,有成四五舊,好足料😙
✨.炸春卷好彈牙,個人覺得仲好食過南記🤣
⭐價錢參考:
五餸麵:$50