餐廳: 麵賜園
資訊:

2023-02-27 28 瀏覽
麵不嬲都好鐘意食,知道有間喺旺角麵食唔錯仲有我最愛 咖啡 梗係去試吓,整體份量的確幾大碗而且食完唔會口乾 @ 麵賜園好鬼補雞湯 湯底雞湯夠味, 花膠和魚肚 好淋身幾爽口,雞件在底部都幾嫩滑, 冬菇厚切入味,我加錢要了稲庭烏冬,口感幾滑份量多,最後都食唔晒牛隊長湯麵 湯底 牛骨湯 味道都夠。牛肋條,封門柳,牛肚和牛筋的牛味幾濃而且好淋身不錯, 蘿蔔好淋帶甜冇渣。麵份量都不少,口感淋身咗少少下次叫返硬麵先金銀蛋白菜 份量比心目中多而且幾好味又足料,好過成日食油菜咁悶黃金炸生蠔 待應推介的確幾新鮮,有點咸蛋味,蠔都大隻,放耐少少先食都不會覺得腥不錯日本流心蛋 蛋味幾香流心重麵店 有 手搖咖啡 都幾特別,仲要味道回甘味濃酸度都岩我,整杯濃度不太高所以都易入口咸檸檬鐵觀音,沒想到咁夾,檸檬味濃帶點咸和濃茶不錯,如果再熱點仲更好飲

日本流心蛋 蛋味幾香流心重

2023-02-20 33 瀏覽
喺旺角行街,行到好攰,好想飲杯咖啡☕️又肚餓🤤見到佢有大大個霓紅燈吸引咗,入面又有麵類,飯類,仲有最重要嘅咖啡☕️ 入到去見到好多AK 既poster同埋林明禎既紙版公仔,真係岩曬🔸嘴舔舔鮑雞湯麵🍜雞湯味超濃郁,入面仲有勁多餸㗎,有鮑魚、雞,食完個拉麵🍜再飲埋個湯,真係超級正㗎👍🏻👍🏻👍🏻🔸牛隊長湯麵🍜有秘製牛肋條,澳洲和牛封門柳,牛肚,牛筋及蘿白.牛骨湯底👍🏻👍🏻👍🏻大大碗拉麵🍜一次滿足曬🔸麥芽焦糖雞翼雞翼炸得岩岩好,有甜甜既麥芽焦糖味,好夾👍🏻🔸牛油果蝦多士🥑蝦多士就食得多啦,今次就第一次食有牛油果既蝦多士,原本我對牛油果就無咩好感,但原來食落先知咁好食嫁🫣原來炸蝦多士比人感覺係好油膩,但牛油果🥑又中和曬油膩嘅感覺👍🏻👍🏻超正🔸紅豆冰啡☕️心型❤️既杯,佢黎到已經好有層次,香濃嘅咖啡☕️配上紅豆好特別👍🏻👍🏻👍🏻不過紅豆有少少偏甜,如果唔鍾意飲甜嘅咖啡,就會嫌佢特別甜😂好彩我係比較鍾意飲甜嘅👍🏻🔸搖呀搖烘焙咖啡☕️搖呀搖,個名已經好特別,最面會有燒過焦糖,下面一層就係泡沫,咖啡☕️嘅味道適中,呢款都係偏向奶為主👍🏻打卡又一流❤️

喺旺角行街,行到好攰,好想飲杯咖啡☕️又肚餓🤤

🔸嘴舔舔鮑雞湯麵🍜

🔸牛隊長湯麵🍜

🔸麥芽焦糖雞翼
雞翼炸得岩岩好,有甜甜既麥芽焦糖味,好夾👍🏻

🔸牛油果蝦多士🥑

🔸紅豆冰啡☕️

🔸搖呀搖烘焙咖啡☕️
2023-02-13 35 瀏覽
上網有人介紹呢間鋪頭,咁啱今日過開海 就去試吓。叫左個Set 有個中華沙律 加杯飲品(需要加錢)同個麵. 個麵有雞,花膠 冬菇 仲有菜 個湯好好味 飲得出無味精 但係個雞就失色左少少 無咩味 個花膠就普通啦 ,都正常 碗面先$7X 蚊 唔通俾靚花膠你咩 😂😂 . 我加左$5 要個烘焙 烏龍茶 幾好飲 。 唔知係唔係地理位置的問題 下午得我一檯客 因為我經open rice 訂位有8折 折左$74 抵唔抵就見人見智了 。我自己就覺得如果經過就ok 如果專登去 就唔使了😂😂
上網有人介紹呢間鋪頭,咁啱今日過開海 就去試吓

個湯好好味 飲得出無味精

我自己就覺得如果經過就ok 如果專登去 就唔使了😂😂
2023-02-13
下午茶
2023-02-12 39 瀏覽
一直都對有花膠嘅麵情有獨鍾,下午時間黎到,職員都幾有禮。 呢段時間冇乜人等餐嘅時間都算快,叫咗碗好鬼補雞湯麵。一黎見到個餐配左個小食,配中華沙律係有d怪嘅。 第一啖就試吓個湯,雞湯鮮甜唔味精,又夠香,小小膠質口感,係有屋企嘅味道。 麵幼滑札實,整體同個味道幾夾,麵量都算多,冬菇先最驚喜! 唔係hea烚,食得出有炆煮過鮮甜入味。 花膠就瘦左dd,所以冇乜口感,又冇乜味道,好似重有d腥腥地。 魚肚有三塊,都幾大塊,比花膠更出色,同冬菇一樣都算入味,係有心嘅。 雞肉係雞胸位,切得夠薄,冇渣,但份量有d少。 食到底有唔少生菜,感覺幾健康。個匙羹幾好,「不」到底都重「不」到d湯。 總括黎講性價比一算ok啦,但勝在可以飲下湯大啖咬下魚肚,同會想再食佢嘅冬菇,清清地又多菜幾健康,職員又有禮。 下次可能會試佢嘅海鮮湯麵。

一直都對有花膠嘅麵情有獨鍾,下午時間黎到,職員都幾有禮。

雞肉係雞胸位,切得夠薄,冇渣,但份量有d少。

2023-02-11 88 瀏覽
係女人街兩邊滿佈食肆既街道上面行,一眼就比呢間麵賜園吸引到。外面係藍藍紫紫既霓虹燈設計,冇諗到入面竟然係賣港式既湯麵😳仲有本地烘焙既咖啡~完全係港式同西式既混合~入面仲有好多mirror同埋林明禎既海報,粉絲必訪!    1️⃣鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵($118) 湯底鮮甜唔會感覺油膩,鮮味好夠~麵揀左拉麵,配埋蠔、鮑魚、青口、蟹柳、蜆、菜,好豐富好好味😋另外仲有碟中華沙律食。  2⃣️喵喵海鮮湯麵($88) 呢款都係鮮魚湯底,呢度既湯麵湯底真係好好飲,我同朋友都飲曬啲湯👍呢款有蝦、蟹柳、蘆筍做配料。  3⃣️素蘇格蘭炸蛋($45) 呢個夠曬gimmick🤩唔係好多地方有得食蘇格蘭炸蛋,呢個仲要係素食版本!炸蛋外層好脆,係新豬肉入面包住半熟蛋~仲有配泰式酸辣醬。  4⃣️牛油果蝦多士($40) 蝦多士烘過,本身有少少甜味,應該有用過下蜜糖再烘。中間牛油果蓉係creamy細滑而且都多。上面再有一隻蝦。係有創意又好食既一款小食😄  5⃣️搖呀搖烘焙($45) 呢款個名好得意~其實係咖啡加焦糖海鹽奶泡。面頭既奶泡上面有一層燒焦既海鹽脆脆,可以畢起食下🤤造型靚一靚,而且幾鍾意佢雖然係有調味既咖啡飲品,但係都唔會特別甜
  1️⃣鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵($118)

鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
2⃣️喵喵海鮮湯麵($88)

喵喵海鮮湯麵
 3⃣️素蘇格蘭炸蛋($45)
素蘇格蘭炸蛋
 4⃣️牛油果蝦多士($40)

牛油果蝦多士
5⃣️搖呀搖烘焙($45)

搖呀搖烘焙
呢款個名好得意~其實係咖啡加焦糖海鹽奶泡。面頭既奶泡上面有一層燒焦既海鹽脆脆,可以畢起食下🤤造型靚一靚,而且幾鍾意佢雖然係有調味既咖啡飲品,但係都唔會特別甜。
鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
喵喵海鮮湯麵
牛油果蝦多士
2023-02-03 57 瀏覽
麵賜園有自家製素湯底,部分菜式加入新豬肉同新肉絲,餐牌上有唔少素食選擇,例如素湯麵、素蘇格蘭炸蛋、素星洲炒米、籠仔蒸飯。點餐係用QR code。素人偽豬肉昆布湯麵 ($68) 配鹽花生昆布豆腐湯底、新豬肉片、雞脾菇片、蘆筍、蟲草花、生菜拉麵底、走蔥麵底可改選拉麵、湯飯或米粉,烏冬同生菜底則要加錢,麵可選軟硬程度,亦可選擇走蔥/芫荽。湯底用上昆布、豆腐同赤味噌餚制而成,飲落鹹鹹哋,但感覺味噌味唔夠濃。拉麵質感彈牙,幾好食。新豬肉整成肉餅,味道啱啱好,唔太鹹。

素人偽豬肉昆布湯麵

素人偽豬肉昆布湯麵 ($68) 配鹽花生
昆布豆腐湯底、新豬肉片、雞脾菇片、蘆筍、蟲草花、生菜
拉麵底、走蔥

素人偽豬肉昆布湯麵

2023-01-26
午餐
2023-01-28 45 瀏覽
麵賜園(Mong Kok)港式湯麵好常見 但想食到高質嘅唔係度度都有😏😏 呢輪喺旺角竟然搵到間特色湯麵小店有得打卡📷、嘆啡☕️ 麵食仲好特別添~😛⌖ 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 🦀️🍜💰$118海鮮迷必食!🥰 呢款麵底小編轉左滑溜嘅稻庭烏冬😗 入面有多種海鮮 包括蟹柳、青口、蜆肉、日本生蠔🦪 鮮魚骨湯底 味道濃郁😎😎⌖ 牛油果蝦多士(兩件)🥑🦐🍞💰$40(加配價)搭配新鮮夠特別 炸得好脆口 值得一嚐😉😉⌖ 多多百香果(涷)🍹💰$38(加配價)細細一杯搭配清新🍃🍃飲落有啲益力多嘅感覺😂⌖ 牛隊長湯麵 🐮🍜💰$88呢款揀返原有嘅幼麵 麵幾掛汁🤔 濃牛骨湯底牛味好重 入面材料亦好豐富😍😍 有秘製牛肋條、澳洲和牛封門柳、牛筋、牛肚 款款都煮都好嫩身😋😋⌖ 黃金雞翼 🐔💰$25(加配價)雞翼嫩滑 鹹蛋黃味十足😌😌⌖ 沖繩黑糖咖啡泡泡(涷)☕️💰$45(加配價)咖啡幼滑可口😎 奶泡舖面 配埋黑糖甜甜地幾好飲☺️☺️⌖ 日本舞茸炒雜菌 🍄💰$38(加配價)多款菇類岩曬小編 炒得好香夠鑊氣🔥 仲要好大一碟 好抵食😙😙☻ 回頭指數:8/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Dinnertime #
麵賜園(Mong Kok)

⌖ 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 🦀️🍜
💰$118

⌖ 牛油果蝦多士(兩件)🥑🦐🍞
💰$40(加配價)
搭配新鮮夠特別 炸得好脆口 值得一嚐😉😉

⌖ 多多百香果(涷)🍹
💰$38(加配價)
細細一杯搭配清新🍃🍃飲落有啲益力多嘅感覺😂

⌖ 牛隊長湯麵 🐮🍜
💰$88

⌖ 黃金雞翼 🐔
💰$25(加配價)
雞翼嫩滑 鹹蛋黃味十足😌😌

⌖ 沖繩黑糖咖啡泡泡(涷)☕️
💰$45(加配價)
咖啡幼滑可口😎 奶泡舖面 配埋黑糖甜甜地幾好飲☺️☺️

⌖ 日本舞茸炒雜菌 🍄
💰$38(加配價)

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #旺角美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 #牛油果蝦多士 #牛隊長湯麵 #黃金雞翼 #沖繩黑糖咖啡泡泡 #日本舞茸炒雜菌
2023-01-19 58 瀏覽
近來眼光不錯,連續幾次食飯,叫嘅野都吸引到隔離枱,佢地都想叫一份☺️ 呢間旺角嘅小店,裝修好搶眼,佈滿霓虹燈牌🌈主打足料湯麵😚仲配埋特色飲品☀️ 清清地雞湯麵 $68以用料嘅種類嚟講開價唔算進取。雞肉鮮味滲哂入去湯底,仲有大大條花膠,清得嚟充滿鮮味。 迷你金銀蛋娃娃菜 $48娃娃菜唔會太淋但好索湯,好味。 沖繩黑糖咖啡泡泡 $55咖啡味香濃,底層鋪滿黑糖,原來兩者幾夾,香而唔苦👍🏻 椰青蝶豆花 $40呢個就係夢幻到吸引到隔離枱嘅飲品🌈🔮以椰青味主導,唔同角度下都咁靚💟 飲品、小食跟餐有折💟

清清地雞湯麵 $68

迷你金銀蛋娃娃菜 $48
娃娃菜唔會太淋但好索湯,好味。

沖繩黑糖咖啡泡泡 $55
咖啡味香濃,底層鋪滿黑糖,原來兩者幾夾,香而唔苦👍🏻

椰青蝶豆花 $40

飲品、小食跟餐有折💟
2023-01-18 70 瀏覽
呢間又係一間bookmark咗好耐嘅餐廳❣️因為有我哋最鐘意嘅麵食同籠仔飯而且睇落多花款得嚟又夠健康最估唔到係竟然有埋本地烘焙高海拔咖啡咁有特色嘅餐廳 一定要搵機會試下佢哋啦❣️******************************食物s:🍗黃金雞翼 ($25) 其實即係邪惡嘅咸蛋黃雞翼雞翼新鮮炸起 夠晒熱辣辣特別嘅係佢哋嘅雞翼加咗白蔥啖啖蛋黃香味 再加埋蔥嘅香味 食落特別香口惹味🤤認真係色香味俱全嘅一道小食💕🥬蟲草花浸娃娃菜 ($38) 面上有蟲草花同枸杞子一睇就知好養生 冇味精🤗 娃娃菜夠鮮嫩 每條都索晒湯汁 🍚籠仔五花腩蒸飯 ($78) 五花腩肥瘦均勻 調味啱啱好我哋叫左多蔥 所以有好多蔥白將爽口嘅蔥白連同軟腍五花腩一齊放入口果種層次感簡直係衝激我嘅味蕾😈食籠仔飯最緊要係咩?係個飯呀!呢度最值得讚嘅地方係飯粒夠乾爽又煙韌 荷葉嘅天然清香味滲入惹味嘅飯當中而且用蒸嘅方式不但令飯汁緊緊地鎖住成個飯亦唔會好濕好油 好高質❣️飯既份量超多 男仔食都夠晒飽🍜補一補海鮮湯麵 ($98) 好適合都市人嘅湯麵🫶🏻一般出面嘅湯都會較油膩但呢度嘅補一補海鮮湯係冇油可以飲晒💕湯底清清哋甜甜哋 入口感覺
呢間又係一間bookmark咗好耐嘅餐廳❣️
因為有我哋最鐘意嘅麵食同籠仔飯
而且睇落多花款得嚟又夠健康
最估唔到係竟然有埋本地烘焙高海拔咖啡
咁有特色嘅餐廳 一定要搵機會試下佢哋啦❣️

食物s:

🍗黃金雞翼 ($25)
其實即係邪惡嘅咸蛋黃雞翼
雞翼新鮮炸起 夠晒熱辣辣
特別嘅係佢哋嘅雞翼加咗白蔥
啖啖蛋黃香味 再加埋蔥嘅香味
食落特別香口惹味🤤
認真係色香味俱全嘅一道小食💕

黃金雞翼

🥬蟲草花浸娃娃菜 ($38)
面上有蟲草花同枸杞子
一睇就知好養生 冇味精🤗
娃娃菜夠鮮嫩 每條都索晒湯汁

🍚籠仔五花腩蒸飯 ($78)
五花腩肥瘦均勻 調味啱啱好
我哋叫左多蔥 所以有好多蔥白
將爽口嘅蔥白連同軟腍五花腩一齊放入口
果種層次感簡直係衝激我嘅味蕾😈
食籠仔飯最緊要係咩?係個飯呀!
呢度最值得讚嘅地方係飯粒夠乾爽又煙韌
荷葉嘅天然清香味滲入惹味嘅飯當中
而且用蒸嘅方式不但令飯汁緊緊地鎖住
成個飯亦唔會好濕好油 好高質❣️
飯既份量超多 男仔食都夠晒飽

籠仔五花腩蒸飯

🍜補一補海鮮湯麵 ($98)
好適合都市人嘅湯麵🫶🏻
一般出面嘅湯都會較油膩
但呢度嘅補一補海鮮湯係冇油可以飲晒💕
湯底清清哋甜甜哋 入口感覺好補
花膠大大塊 煮得夠腍夠滑身
仲有好多海鮮 有蟹柳同青口等 夠晒豐富

補一補海鮮湯麵

☕搖呀搖烘焙(熱)($38)
個名好得意 原來係泡泡咖啡
有淡淡嘅咖啡香味
面層有焦糖 感覺幾特別
店家採用嘅係本地烘焙嘅咖啡豆 值得支持🫶🏻

搖呀搖烘焙(熱)

🧋薑濤。朱古力 (凍)($32)
一睇個名已經知道店主係鏡粉💕
連取名都用咗本地當紅藝人
睇嚟店主真係好支持本地製作
朱古力帶點薑味 飲落似薄荷朱古力咁

薑濤。朱古力 (凍)

小結:

黃金雞翼
籠仔五花腩蒸飯
補一補海鮮湯麵
搖呀搖烘焙(熱)
薑濤。朱古力 (凍)
  • 搖呀搖烘焙(熱)
  • 黃金單骨雞翼
行開通菜街見到新開咗間「麵賜園」,大大個霓虹燈夠吸睛,提供麵食及蒸飯等,就入去試下店內裝修充滿潮味,貼上好多具本土特色的海報除咗麵飯及小食類外,最大特色係佢哋堅持的本地烘焙高海拔咖啡系列☕️食物名稱改得夠搞鬼玩味,湯麵有幾款滋補湯底可以揀==========🔹牛隊長湯麵 $88(濃牛骨湯底,秘製牛肋條,澳洲和牛封門柳,牛肚,牛筋,蘿蔔)轉咗稻庭烏冬;送上花生,非常香脆可口每款餸至少兩件,烏冬份量都好充足富骨膠原的牛筋煮的時間剛好不過腍 保持有咬口的口感牛肋條煮至腍滑帶牛香;封門柳有嚼勁帶不錯的牛味;牛肚爽滑;蘿蔔鮮甜入味烏冬Q彈細滑;湯底帶鮮甜的牛骨香而不過濃推介指數:9/10==========🔹籠仔海鮮蒸飯 $88(海中蝦,青口,蟹柳,蝦仁,日本生蠔)除生蠔外,每款材料都有兩件;配粉絲海蝦新鮮爽彈;蝦仁帶鹹香;蟹柳肉一絲絲;青口鮮味;生蠔飽滿飯粒煮至粒粒分明帶米香,吸收了海鮮的精華及蒜蓉香,連平日少食飯的我都忍唔住食多幾口推介指數:8.5/10==========🔹<新春>生財鮑掂 $88 (套餐加配價$66)(鮑魚,冬菇,花膠,生菜)新春限定食品,非常滋陰鮑魚6️⃣隻,
店內裝修充滿潮味,貼上好多具本土特色的海報
食物名稱改得夠搞鬼玩味,湯麵有幾款滋補湯底可以揀
🔹牛隊長湯麵 $88
轉咗稻庭烏冬;送上花生,非常香脆可口
每款餸至少兩件,烏冬份量都好充足
富骨膠原的牛筋煮的時間剛好不過腍 保持有咬口的口感
烏冬Q彈細滑;湯底帶鮮甜的牛骨香而不過濃
推介指數:9/10
🔹籠仔海鮮蒸飯 $88
(海中蝦,青口,蟹柳,蝦仁,日本生蠔)
除生蠔外,每款材料都有兩件;配粉絲
海蝦新鮮爽彈;蝦仁帶鹹香;蟹柳肉一絲絲;青口鮮味;生蠔飽滿
==========
🔹<新春>生財鮑掂 $88 (套餐加配價$66)
(鮑魚,冬菇,花膠,生菜)
新春限定食品,非常滋陰
鮑魚6️⃣隻,有嚼頭
花膠滑身富骨膠原;冬菇厚肉彈滑帶菇香;生菜新鮮爽脆,掛上鮑汁更滋味
==========
🔹麥芽焦糖雞翼 $38 (套餐加配價$25)
3️⃣隻肉厚的雞翼,表皮帶焦脆感而不過膩
焦糖味道恰到好處,肉質嫩滑
推介指數:9/10
==========
🔹迷你金銀蛋娃娃菜 $48 (套餐加配價$38)
娃娃菜鮮嫩,上湯清甜
鹹蛋及皮蛋份量豐富
推介指數:8/10
==========
🔹沖繩黑糖咖啡泡泡 (熱) $55 (套餐加配價$45)
近杯底位置放上「Anson Kong 29+1 Happy Birthday」的膠帶,估計店家係Mirror粉絲🤭
有層次漸變色的咖啡,打卡一流
泡沫打得夠滑;沖繩黑糖與咖啡夾得嚟,甜度適中,咖啡醇香微苦
==========
🔹烘焙鐵觀音 (熱) $15 (套餐加配價$12)
埋單連加一$3️⃣9️⃣8️⃣
整體用餐體驗感滿意,小店食物出色有誠意,足料豐富;加上定價合理,值得回訪🫶
2023-01-15
  • 牛隊長湯麵
  • 麥芽焦糖雞翼
🇭🇰走上潮流尖端|港式麵食🇭🇰有日行過旺角 比佢個吸晴招牌吸引左(圖10)🤪決定入去試一試😙 @noodlesdimension /🌟整體🌟✔️ 好多不同霓虹燈 適合打卡😍✔️價格適中 叫完碗麵 一定要叫埋小食😙✔️有加一/🐮牛隊長湯麵🐮 $88✔️湯底清甜 飲曬成碗都得😙🤣不過同行朋友覺得加啲辣椒油好食啲✔️成碗麵好足料 牛肉款式好多 反而最推介個白蘿蔔 多汁冇渣😋🤔牛腩有少少硬評分:4.5/5🐣嘴舔舔鮑魚雞湯麵🐠 $98✔️出面真係好少見 鮑魚果啲罐頭汁會用黎煮麵 但我係堅鐘意食啲鮑魚汁 所以見到之後即叫😍✔️ 餸料十分豐富 足足有4條蟹柳 好多雞件 仲有鮑魚😋✔️雞件最出色 十分嫰滑🥳評分:4.4/5🎉重頭戲🎉我反而覺得佢地嘅小食/飲品好食過啲麵😝建議大家 叫多啲小食😍 🍗麥芽雞翼🍗 $38✔️熱辣辣上枱 外面係充滿蜜糖脆卜卜😋✔️香甜可口 會忍唔住係咁食評分:4.8/5🐥7味粉炸雞🐥 (套餐+$25)✔️都係熱辣辣上枱🔥✔️炸雞嘅皮唔會好厚 入面都juicy 🤩評分:4.6/5🥚溏心蛋🥚✔️真係流心嘅 但我覺得有少少鹹 但浸一浸湯之後係好食的😙評分:4.5/5🍹飲品🍹✔️最鐘意紫色果杯😍係柚子梳打黎 酸甜
🇭🇰走上潮流尖端|港式麵食🇭🇰

🍗麥芽雞翼🍗 $38
✔️熱辣辣上枱 外面係充滿蜜糖脆卜卜😋
✔️香甜可口 會忍唔住係咁食
評分:4.8/5

🐥7味粉炸雞🐥 (套餐+$25)
✔️都係熱辣辣上枱🔥

⚬⚬店鋪資料⚬⚬
地址:旺角通菜街36號地舖
電話:6368 9843
  • 麥芽雞翼
喜歡尋找隱世的小店,聽朋友講呢間唔錯,就相約好友一齊開工前聚一聚試下🥰係女人街巷入面的小店,門口入霓虹燈好搶眼,仲有好多mirror粉絲一定勁開心,呢個位估唔到咁靚,我唔係粉絲都瘋狂打卡影咗好多😂滿喜歡餐廳充滿香港嘅特色,係呢個環境嘆港式fusion菜感覺幾正!.🍚籠仔海鮮蒸飯 $88+$3🍜牛隊長湯麵 $88+$3🍜嘴舔舔鮑雞湯麵 $98+$8🦪黄金炸生蠔 $45🥚秦蘇格蘭炸蛋 $45🍗黄金單骨雞翼 $25☕️柚薑濤•檸鹽 $30☕️搖呀搖烘焙 $38☕️沖繩黑糖咖啡泡泡 $38.叫左成枱都係野食好開心🥰最喜歡呢到的麵果然係招牌!牛隊長湯麵選左幼麵,好滑身第一次試大愛我地三個都大讚好食😋 牛肉麵超足料牛腩牛肚牛筋白蘿蔔全部大大件又好食🤤仲加左$3超多芫荽😂 嘴舔舔鮑雞湯麵一樣出色,雞好滑身,仲有蟹柳和鮑魚太正 ju🤩加$8揀左生菜底滿健康,吸哂湯汁好食👍🏻同呢到主打冇味精湯底,我一飲就愛上,飲左幾碗😆朋友想食飯點了一碟籠仔海鮮蒸飯 ,估唔到咁大碟上枱呆左🫣用竹盒上好港式style,荷葉上面係蒸飯和滿滿的海鮮,仲有好多蔥蒜和粉絲!鮮味十足滿滿蒜香好惹味!.麵好正正,小食一樣有驚喜😆黃金雞翼啖
🍚籠仔海鮮蒸飯 $88+$3
🍗黄金單骨雞翼 $25
☕️柚薑濤•檸鹽 $30
☕️搖呀搖烘焙 $38
☕️沖繩黑糖咖啡泡泡 $38

麵好正正,小食一樣有驚喜😆黃金雞翼啖啖鹹蛋黃香,單骨食落好方便👍🏻 炸蛋係呢到招牌,新豬肉包住流心蛋好特別!睇唔出係素菜!而Jo最愛炸蠔,大大件外層脆卜卜仲有鹹蛋黃醬🤩超好食

雖然係食港式菜,但呢到特色咖啡必試!兩杯都好igable!兩杯咖啡靚靚杯裝,奶和咖啡層次分明,真係打卡一流!jo點的黑糖咖啡完全係我口味,面層係滿滿的黑糖,香濃細滑,日本的味道🤤另一杯搖呀搖烘焙原來係Cappuccino ,面頭再加點焦糖同岩鹽,味道鹹鹹地幾得意

估唔到諗住來簡單食碗麵,最後三個女仔食得咁開心🥳滿有驚喜的小店😆必試麵和咖啡!
  • 黃金炸生蠔
  • 牛隊長湯麵
  • 清清哋雞湯麵
  • 沖繩黑糖泡泡
炸物小食好睇又好食邊食好西邊打卡不是夢朋友想同我補足生日,想搵一間好坐又好食嘅餐廳,順手可以打卡就最好。天氣凍凍哋特別想食熱食,一鍋鍋的最好有埋湯。一搵旺角的食店,打邊爐的任食大多book位已full 哂,而且任食的價錢也不平,2個小胃口的女孩食精點較化算。店內裝修有特色,環境好坐適合傾計。食物質素,賣相,口感也不俗。飲品咖啡也很精緻,很適合打卡。加上餐廳由餐牌至店內裝飾也加入了電影主題或明星藝人名。帶點玩味又增添話題性。這是我很期待的小食,見一眾食家也有給好評的菜式。素蘇格蘭炸蛋 - $58近年素食流行,很多食店素肉也幾可亂真,這裡的素炸蛋也不例外。雞蛋黃呈啫喱狀的半生熟狀態,加上剛好有流心蛋黃漿。烹煮時間剛剛好。外皮酥脆,不會太空虛,有肉的口感,不太硬不太實的外皮,沾著泰式甜辣醬別有一番風味。下次再光顧都會再點的小食一口咬下去,蛋黃、蛋白、素肉及脆皮多重口感層次。加埋泰式辣醬,酸酸甜甜少少辣更加美味。鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 - $118湯麵一上枱就有陣陣海鮮味,最明確見到碗內有大隻肥美的蠔肉,及鮑魚。各4-5隻蜆及青口,加上三條蟹柳。湯麵配料非常豐富。值得一讚,海鮮沒有食到沙。朋友特
炸物小食好睇又好食
邊食好西邊打卡不是夢

店內裝修有特色,
環境好坐適合傾計。
食物質素,賣相,口感也不俗。

這是我很期待的小食,見一眾食家也有給好評的菜式。

素蘇格蘭炸蛋 - $58
近年素食流行,很多食店素肉也幾可亂真,這裡的素炸蛋也不例外
。雞蛋黃呈啫喱狀的
半生熟狀態,加上剛好有流心蛋黃漿。烹煮時間剛剛好。
外皮酥脆,不會太空虛,
有肉的口感,不太硬不太實的外皮,
沾著泰式甜辣醬別有一番風味。

下次再光顧都會再點的小食

一口咬下去,
蛋黃、蛋白、素肉及脆皮多重口感層次。
加埋泰式辣醬,酸酸甜甜少少辣更加美味。
蘇格蘭炸蛋(素)

鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 - $118
湯麵一上枱就有陣陣海鮮味,最明確見到碗內
值得一讚,海鮮沒有食到沙。

朋友特別喜歡芫茜所以+$3。

麵質類似中式奶油麵,
很淋身也掛湯。但朋友話不太好麵,因為鹼水味比較重。麵條不太厚實也不特別輕盈。

湯底海鮮味濃厚,香甜好喝,比較濃稠,偏咸配上麵食非常可口。一向食麵很喜歡飲湯的我,飲了大半的暖湯。因為湯底濃郁特別想點飲品。

鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵

店內有具特色的霓虹燈
,非常搶眼也為食店增加記憶點。
店內食物及飲品同樣有質素,很難得。

我一直也很喜歡食炸蠔
,每家店的炸粉也很獨特。
炸粉緊貼蠔肉不會鬆開,不太薄也不太厚。與打冷食到的蠔餅粉漿相近。👍🏻外脆內軟的炸蠔,蠔肉沒有特別新鮮鮮甜,但口感還是很好。蠔肉上枱新鮮炸起。放咗一陣還是很好吃。
黃金炸蠔

一口咬落炸蠔,無覺得好粉及好腥,
軟綿綿的蠔肉,暖暖的入口。

黃金炸蠔

金銀蛋煮菜,係我家的名菜之一,估唔到出街同樣有依道菜式。
咸香的白菜,如果多點水份,減低咸味又有菜湯暖肚就更好。但出街食飯,有肉又有菜均衡營養,好難得。
迷你金銀蛋白菜

搖呀搖烘焙(熱) - $55
飲品一上枱就
很香焦糖味,脆面的焦糖,混和2層奶泡1層咖啡。
很香口的泡沫咖啡。
撑握了口感,顏值和味道3種層次。不是latte 打卡沒有拉花,
但泡沫咖啡也造出了自己的層次感,整體偏甜,但打卡都好開心。

搖呀搖烘焙(熱)

朋友貪得意睇完電影特地支持下,
點了愛·明禎咖啡,是杯同樣偏甜的泡沫咖啡。咖啡濃度更高,
帶少許苦。
愛·明禎咖啡(熱)

店內有明禎人型紙牌,喜歡偶像的朋友可以前去打卡。

最後,每人約$200,1個主食,3個小食,2杯特飲。飲品本身定價有點貴,但外觀味道也不錯。店內菜式偏濃味,飲品偏甜。我們有向店員要2杯水。
好食,好飲,好坐的地方。天氣凍凍地,熱湯熱飲入口更開心。

素蘇格蘭炸蛋
蘇格蘭炸蛋(素)
迷你金銀蛋白菜
搖呀搖烘焙(熱)
愛·明禎咖啡(熱)
  • 黃金炸生蠔
  • 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵
2023-01-04 37 瀏覽
1. 原本叫咗杯本地烘焙,諗住試吓,個侍應仲招介齋啡,唔加糖唔加奶⋯點知杯啡成杯水咁2. 個湯底係真係好飲,冇味精,不過衰係D拉麵上,D鹼水味勁到未食都聞到,嘥晒個湯底

2023-01-02 30 瀏覽
呢個旺角小店用左霓紅燈做招牌 非常搶眼球🤩入到去見到好多明星既既應援物e.g Mirror 林明禎 Collar 😚邊食邊追星每碗湯麵都會附上一小碟花生 可以同麵一齊食增加口感🍜 ♡ 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118麵底揀左拉麵 湯底用左鮮魚湯|配料有生蠔、鮑魚、青口、蜆同蟹柳 一碗就食到咁多貴既海鮮😍同埋令湯頭好鮮甜♡ 牛隊長湯麵 $88麵底都係揀左拉麵 呢揀湯底就用左濃牛骨湯|配料有 秘制牛肋條、和牛封門柳、牛肚、牛筋同籮白呢碗好足料 啖啖都係肉籮白都好甜好入味ʕ •ᴥ•ʔ 湯底味道濃郁♡ 七味炸雞件 (跟餐+$25)炸雞冇即時食但係都仍然好脆口同有肉汁✨七味粉唔會太重味而食唔到雞味♡ 牛油果蝦多士(兩件)(跟餐+$40)牛油果同蝦好夾🍤雖然係炸但咬落唔會覺得太油膩♡ AK 箍住你(涷)$30♡ 薑濤•朱古力(熱)$32 飲品都好多用左mirror成員命名而成 亦有用其他出名既明星做飲品名🍵賣相同個杯都好特別 見到有啲有心心形狀薑味朱古力飲落都幾特別🤣有種冬天可以補一補既感覺
呢個旺角小店用左霓紅燈做招牌 非常搶眼球🤩
每碗湯麵都會附上一小碟花生 可以同麵一齊食增加口感🍜

♡ 鐵三角蠔鮑蟹海鮮湯麵 $118
麵底揀左拉麵 湯底用左鮮魚湯
|配料有生蠔、鮑魚、青口、蜆同蟹柳
一碗就食到咁多貴既海鮮😍同埋令湯頭好鮮甜

♡ 牛隊長湯麵 $88
麵底都係揀左拉麵 呢揀湯底就用左濃牛骨湯
|配料有 秘制牛肋條、和牛封門柳、牛肚、牛筋同籮白
呢碗好足料 啖啖都係肉
籮白都好甜好入味ʕ •ᴥ•ʔ 湯底味道濃郁
♡ 七味炸雞件 (跟餐+$25)
炸雞冇即時食但係都仍然好脆口同有肉汁✨
七味粉唔會太重味而食唔到雞味

♡ 牛油果蝦多士(兩件)(跟餐+$40)
牛油果同蝦好夾🍤雖然係炸但咬落唔會覺得太油膩

♡ AK 箍住你(涷)$30