2024-12-15 0 瀏覽
雞白湯拉麵🍜雞白湯經過多重嘅熬製,頭一啖湯唔會好黏口,但又帶有淡淡嘅雞香味!搭配佢哋自家嘅麵條口感彈牙!黑松露鴨胸醬油拉麵🍜呢個真係黑松露愛好者必試嘅一碗拉麵唔好睇佢嘅醬油拉麵好似好淺色,但係呢一上枱已經帶有濃濃嘅黑松露香氣!鴨胸肉質嫩滑,而且厚薄適中!不錯不錯!芝士奶蓋靜岡培茶🍹芝士奶蓋鹹鹹香香,而且配上靜岡嘅焙茶茶味香濃而且我揀無糖感覺好健康!牛油果奶昔🍹牛油果奶昔呢杯望落去已經好邪惡,因為有一大嚿cream喺上面!!smooth飲落去好滑,佢係用牛油果製成,但係飲落唔會太膩,不過飲完之後好飽肚😝
雞白湯拉麵🍜
搭配佢哋自家嘅麵條口感彈牙!

黑松露鴨胸醬油拉麵🍜
呢個真係黑松露愛好者必試嘅一碗拉麵
鴨胸肉質嫩滑,而且厚薄適中!不錯不錯!

芝士奶蓋靜岡培茶🍹

牛油果奶昔🍹
2024-12-12 0 瀏覽
唔知係嗰日第一枱客定點 嗌左一個湯麵一個撈麵 湯麵個湯勁稀 仲要勁淡 好似飲緊有鹹味嘅水 賣緊我$99一碗 質素冇諗過可以咁參差 唔明點解可以咁淡 咁 個撈麵咸到爆炸 佢嗰個黑椒完全冚晒其他材料嘅味 咁不如食黑椒撈麵 跟住佢嗰啲叉燒超級韌 好似食緊肉乾咁 食完勁口渴 埋單差唔多230 香港食過最難食拉麵 屋企自己煮都好食過佢🫠 原本有啲期待佢嗰個自家製嘅拉麵 點知煮到勁鬼腍 又冇得揀面嘅硬度 仲要等咗差唔多成四五個字先有得食 覺得時間等得耐唔緊要 但係質素唔值得等待咁耐🫠
大癲大癲🧀🧀🧀❤️‍🔥極多芝士❤️‍🔥重複‼️係極多芝士🧀🧀🧀🧀芝士控趕快沖三年前kokoro 由東京殺入香港唔經唔覺已經開到四間分店今次嚟到全新嘅YOHO Mix分店餐廳環境好靚又舒服又乾淨❤️聖誕裝飾好cute好吸眼球🥰以我今次嚟到嘅目的就係為咗佢十二月嘅新品「溶岩芝士撈麵」🧀🧀🧀我本身係一個超級芝士狂迷見到佢嘅餐牌我已經心心眼😍唔使諗,馬上order!首先要讚吓佢個用餐體驗先:碗麵上枱嘅時候個碗仲係有啲微微熱力❤️‍🔥保持到啲芝士冇咁快凍😋呢個芝士撈麵不得了啖啖都係cheese而且仲可以加$20 Double cheese呢個體驗我就留返下次先試😆😝食果陣撈勻晒啲材料夾起麵條一刻真係啖啖都係拉絲完全滿足到呢種邪惡嘅芝士慾望🤪同埋碗麵一上枱真係好香隔籬枱都望住我☺️店員建議我盡快食我都刻不容緩馬上起動開餐我以為食晒成碗會好漏點知食完仲有一種意猶未盡嘅感覺犀利🔥🔥🔥下次真係要Double cheese🧀🧀🧀💕臨走叫多咗杯芝士奶蓋咖啡外賣簡直爽!在此聲明:並冇收過餐廳任何款待或者優惠折扣。
大癲大癲🧀🧀🧀

就係為咗佢十二月嘅新品
「溶岩芝士撈麵」🧀🧀🧀
我本身係一個超級芝士狂迷
見到佢嘅餐牌我已經心心眼😍
唔使諗,馬上order!

首先要讚吓佢個用餐體驗先:

犀利🔥🔥🔥
下次真係要Double cheese🧀🧀🧀💕
臨走叫多咗杯芝士奶蓋咖啡外賣

簡直爽!

在此聲明:並冇收過餐廳任何款待或者優惠折扣。
2024-12-09 0 瀏覽
🍜人氣拉麵店終於唔使出港九 👻宜家係新界都有得成 仲要係正西鐵站 一入商場門口就見到 超方便‼️ 🌟呢間主打撈拉麵 多款式之餘食法新穎 仲有set可以選擇 好抵食💖 🩷明太子忌廉撈麵
📝食法有好多種 仲有教學好細心
1️⃣先唔加其他調味 撈曬所有配料食
呢個食法會比較濃味 明太子既咸香味勁出 麵好有咬口
2️⃣加上黑胡椒 / 辣粉食🌶️
呢種食法可以提升香味 岩曬鐘意食辣既朋友
3️⃣加上陳年雪莉醋食 酸味可以一次解去濃味同油膩感
➡️最後食剩既汁唔想浪費 仲可以叫員工俾小份白飯撈黎食 真係好甜心👍🏻 🩵另一款湯拉麵叫左套餐
套餐包括小食 主食 同野飲
🍋柚子鹽味拉麵比較清淡 柚子味清新得黎又食到湯底既咸香 幾特別 🥟雞皮餃子 雞軟骨餃子 點上芥末醬好惹味
最後當然要食埋雪糕🍨🍦

套餐包括小食 主食 同野飲

🥟雞皮餃子 雞軟骨餃子 點上芥末醬好惹味

最後當然要食埋雪糕🍨🍦

2024-12-09 0 瀏覽
於名古屋發祥的台灣撈麵「麺屋こころ」最近登陸香港,暫時香港都很少見這種類型的日式料理,所以就去元朗分店試一下〜柚子鹽味撈麵雖然已踏入十月,但天氣還是很炎熱,所以就點了這款冷麵,柚子味道清新帶微酸,很開胃,麵條較粗有嚼勁原味撈麵份量剛好,伴以生雞蛋黃味道更濃口感更滑,蔥花、紫菜和肉碎相得益彰,整碗麵的配搭有多種口感,也不會很膩芝士奶蓋咖啡吃台灣撈麵又怎可以缺少一杯台式飲料〜奶蓋Creamy,咖啡香濃,配麵也是一個不錯的選擇

柚子鹽味撈麵

原味撈麵

芝士奶蓋咖啡

2024-12-07 109 瀏覽
KOKORO MAZESOBA 是一家於2013年在東京創立的品牌,由日本廚師 Takuma Ishikawa 主理。這個品牌在短時間內便風靡全日本,以其獨特的料理風格和精緻的口味贏得了廣泛的讚譽。PREMIUM TOKYO MAZESOBA這款正宗全料東京撈麵,以獨門秘方調製的肉燥為基底,搭配豐富的配料,讓每一口都充滿驚喜。自家手製的麵條質地彈牙,帶出絕佳的口感層次。特別推薦的炙燒叉燒,香濃多汁,提升了整體風味。此外,配料如荀、溏心蛋和紫菜等,均為撈麵增添了色彩和風味。柚子雞白湯拉麵這款拉麵使用慢煮的日本雞肉,搭配清新的柚子汁,讓人耳目一新。自家手製的麵條與雞白湯結合,醇厚的湯底清新開胃鳥軟骨餃子餃子以軟骨為主料,口感獨特,外皮薄脆,內餡鮮嫩,是一款絕佳的配搭,加少少醋更清爽抺茶柚子梳打抺茶柚子梳打為整餐帶來了清新的飲品選擇。融合了抹茶的香氣與柚子的酸甜,讓人感受到一絲特別的風味,為用餐體驗劃上完美的句號。麺屋こころ元朗朗樂路1號元點1樓B101-B102號舖

PREMIUM TOKYO MAZESOBA

柚子雞白湯拉麵

鳥軟骨餃子

抺茶柚子梳打

麺屋こころ

元朗朗樂路1號元點1樓B101-B102號舖
2024-12-06 130 瀏覽
我們去了食日本撈麵,我和朋友叫左:柚子鹽味撈麵是清爽料理。柚子的清香與鹽味撈麵的鮮美結合,帶來獨特的口感。它用韌性好的撈麵,能更加吸附醬汁。鹽味撈麵口感清爽,原味啱啱好,更加突顯面嘅質感。☺️雞皮餃子雞皮煎至金黃酥脆,雞皮的油脂與內餡的鮮味十分充足。餐廳服務員都好有禮貌💁🏻‍♀️☺️☺️We went to a Japanese noodle restaurant, and my friend and I ordered:The yuzu salt noodles are a refreshing dish. Its highlight is the combination of the fragrant yuzu with the savory noodles, bringing a unique texture and flavor. The noodles are of good elasticity, allowing them to better absorb the sauce.The chicken skin dumplingsare an innovative choice.
我們去了食日本撈麵,我和朋友叫左:
鹽味撈麵口感清爽,原味啱啱好,更加突顯面嘅質感。☺️
雞皮餃子
雞皮煎至金黃酥脆,雞皮的油脂與內餡的鮮味十分充足。
餐廳服務員都好有禮貌💁🏻‍♀️☺️☺️

The chicken skin dumplingsare an innovative choice. The chicken skin is pan-fried until golden and crispy, providing a delightful crunch. The oiliness of the chicken skin complements the freshness of the filling, creating a rich flavor profile.

The restaurant staff were very polite! 💁🏻‍♀️☺️☺️
2024-12-05 96 瀏覽
><又喺yoho搵餐廳食 拉麵set好似幾抵食月替限定套餐(109)柚子拉麵帶一點清爽味道 感覺更開胃配料全部係我鍾意嘅搭配啱啱炸起雞軟骨餃子 香脆得嚟咬落有軟骨顆粒感焙茶奶蓋拿鐵(+42)套餐轉配其他飲品減10蚊奶蓋香滑creamy基底係醇厚焙茶鮮奶叉燒迷你丼(36)炙燒過嘅叉燒 油潤軟腍拮穿溫泉蛋撈埋香蔥紫菜簡單但已經很滋味大蔥鴨串燒(29)厚切鴨胸富彈性 肉汁豐盈京蔥段爽脆微辛 口感滿滿焙茶affogato(56)白玉軟糯 lotus餅碎增加口感濃稠嘅焙茶醬剛好跟雪糕甜膩互補><><><><><><><><><><麺屋こころ元朗朗樂路1號元點1樓B101-B102號舖
又喺yoho搵餐廳食
拉麵set好似幾抵食
月替限定套餐(109)
柚子拉麵帶一點清爽味道 感覺更開胃
配料全部係我鍾意嘅搭配
啱啱炸起雞軟骨餃子
香脆得嚟咬落有軟骨顆粒感
焙茶奶蓋拿鐵(+42)
套餐轉配其他飲品減10蚊
奶蓋香滑creamy
基底係醇厚焙茶鮮奶
叉燒迷你丼(36)
炙燒過嘅叉燒 油潤軟腍
拮穿溫泉蛋撈埋香蔥紫菜
簡單但已經很滋味
大蔥鴨串燒(29)
厚切鴨胸富彈性 肉汁豐盈
京蔥段爽脆微辛 口感滿滿
焙茶affogato(56)
白玉軟糯 lotus餅碎增加口感
濃稠嘅焙茶醬剛好跟雪糕甜膩互補
><><><><><><><><><><
麺屋こころ
元朗朗樂路1號元點1樓B101-B102號舖
星期三晚和老公、媽咪和寶寶一起去YOHO mix試新餐廳,我和老公都喜歡吃拉麵,見有新開拉麵舖想試試,不過見撈麵比拉麵多,亦有不少side dishes。我們平日好少食有side dishes的拉麵舖,只專注做幾款拉麵的拉麵舖往往會將拉麵鑽研得更細緻,因此我們看完餐牌後覺得可再看看其他食肆,waiter哥哥都好有禮貌的對待,好欣賞🥹後來發現商場也沒太吸引的食肆,因此再回去拉麵舖.因我們孭住寶寶,waiter 哥哥好細心問我們需否bb凳,也主動為我們調位,擔心冷氣口位置會冷親bb,真的很欣賞waiter哥哥的服務👍🏻👍🏻.終於點了人生第一碗雞白湯拉麵~ 因往日多數食豬骨湯、味噌湯等湯底,今次借機試試雞白湯。.原以為雞白湯的湯底會偏淡,但原來好濃郁,湯底是我喜歡的濃厚口感,甚至濃稠得起沙,亦沒有豬骨湯底般濃到有點咸的味道,因此這個雞白湯是震懾了我,不過我未食過雞白湯,所以待我試多幾間不同雞白湯,才知道彼此的不同之處、才能公平地比較。.講完湯底,到麵條~ 本身我較喜歡吃細麵的細林,こころ的這種麵條形態有點像鹼水麵,即偏硬爽的,但食落是帶煙靭和偏林,因此覺得好好食,亦是意料之外,順帶一提,ここ

講完湯底,到麵條~ 本身我較喜歡吃細麵的細林,こころ的這種麵條形態有點像鹼水麵,即偏硬爽的,但食落是帶煙靭和偏林,因此覺得好好食,亦是意料之外,順帶一提,こころ特別註明這些麵條是自家製,因此也加分~
肉類則有兩種,分別是雞肉和叉燒,沒有特別~
而配菜方面,有筍、紫菜、蛋及生的菜和紅椒,因皮膚敏感沒有食筍,其他配菜的配搭也很夾,因生的菜和紅椒實在是較少見,但亦幾夾。

媽媽叫了新品——柚子拉麵,我試了少許湯底,柚子味也幾重,偏薄的湯底,喜歡食柚子味的朋友仔可以一試~
媽媽跟餐叫了餃子和柚子蜜,我沒影到😆他們也說餃子好好味,外脆內軟

老公叫了黑松露煙鴨胸醬油拉麵,我也試了他的湯底,是較輕較薄的湯~ 老公試過我點的雞白湯,他好喜歡😂如果喜歡淡淡的湯底可以試試這款

另外,我和老公叫了一杯牛油奶昔share,幾好味~

環境似西餐舖頭~ 佈置得幾靚,很有聖誕氣氛🎄
整體評價

要大叫好好味呀~~ 不用多講,雞白湯拉麵推薦!服務亦好好,值得再去,亦推薦大家去食👏🏻

2024-11-27
2024-12-01 110 瀏覽
一個朋友向我介紹元朗有一間名叫 "麺屋こころ" 的日式拉麵店,評價正到疑似假嘅。店內嘅裝修同燈光,都有種日本嘅氣氛,令我馬上都有個要去試吓嘅衝動👏🏻。鹽味撈麵 ⭐️份量足夠,滿滿一碗!!!!撈麵用上鹽調味,簡單但唔平凡,而且配料非常豐富,有豬腩、蔥花、紫菜碎、水菓、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉同埋非常有口感嘅小麥麵,這個組合實在太合我胃口😽我超鍾意呢一度嘅豬腩,肥瘦適中,超級香嘅豬肉油脂香味,勁吸引,係唔會覺得好油膩嘅感覺。另外呢間店仲有唔同種嘅拉麵,例如柚子鹽味拉麵 ⭐️佢係另一款出奇制勝嘅精品。想像吓新鮮嘅柚子香味融入鹽調味嘅拉麵之中,清新嘅柚子味同海鹽味完美結合, 估唔到柚子鹽嘅味道咁香咁好食,係非常之有驚喜!!!總括,我覺得 "麺屋こころ" 呢間店絕對體驗得一試。食品質素驚人,味道特别,完全可以話係一個意想不到嘅美食驚喜!如果你去元朗,絕對唔可以錯過呢間拉麵店。👏🏻😋🍜

鹽味撈麵 ⭐️

另外呢間店仲有唔同種嘅拉麵,例如柚子鹽味拉麵 ⭐️

2024-11-26 106 瀏覽
行過YOHO揾食開左YOHO mix 之後多咗好多餐廳選擇Mix果邊係多少少年輕品牌一出地鐵站口就見到呢間餐廳非常光猛白雪雪闊落嘅裝修幾舒服加埋之前已經食過佢哋分店今次嚟到元朗YOHO mix 呢邊真心好有驚喜因為呢邊嘅甜品款式好多好吸引大家可以一邊食到正宗嘅東京撈麵一邊可以enjoy到好精美嘅日式甜品呢個真係香港麵屋好少見到嘅組合非常欣賞原個菠蘿雪葩好吸引成隻菠蘿上打卡一流🍍但係佢其他抹茶系列嘅甜品都好出色🍵值得try 下撈麵我哋就叫咗原味同埋柚子冷麵個人覺得冷麵會比較出色因為冷食個口感彈牙同埋for女仔嚟講好清爽好開胃唔會覺得太多澱粉質加埋個低温慢煮雞胸片好滑仲有柚子醋香食完都冇罪惡感所以就更加有空位食甜品啦!
行過YOHO揾食

唔會覺得太多澱粉質
加埋個低温慢煮雞胸片好滑
仲有柚子醋香
食完都冇罪惡感
所以就更加有空位食甜品啦!

2024-11-20 201 瀏覽
元朗新商場入面都見到有麺屋こころ嘅分店,呢間日式拉麵同平時食開嘅唔同,佢唔係主打普通湯麵,而係比較特別嘅自家手製麵條日式沾麵我就比較為食加上懶得選擇,今次我就兩款都試哂🍜 雞白湯拉麵 食麵之前一定要試啖湯底先,一睇個湯就知唔差,入口好滑係因為湯底經過打發產生咗啲泡泡,味道好鮮而且調味剛剛好🥢 柚子鹽味撈麵拉麵上鋪滿京蔥、火箭菜、紫菜、四至五片雞肉同埋一隻蛋黃,將所以食材撈好後,你會聞到陣陣嘅清新味,味道唔錯,配搭埋柚子鹽真係好夾,麵質彈牙,整體感覺都好健康🐔 雞皮餃子基本上我去親嘅餐廳如果有呢款小食我都會order,真係唔邪惡都唔食,但呢款小食真係冇得輸啊,炸到金黃色,外層雞皮脆卜卜,入面雞肉勁多汁,超正🍍 沖繩海鹽菠蘿沙冰海鹽帶有少少咸味而且令到菠蘿味更突出
我就比較為食加上懶得選擇,今次我就兩款都試哂
🍜 雞白湯拉麵
🥢 柚子鹽味撈麵
🐔 雞皮餃子
🍍 沖繩海鹽菠蘿沙冰
海鹽帶有少少咸味而且令到菠蘿味更突出
柚子鹽味撈麵選用充滿清新果香既柚子,將柚子皮磨成細末再加入調味料,製成獨特醬汁~配以新鮮麵條,口感爽滑,掛滿惹味醬汁,味道非常清爽!柚子酸甜味與鹽味相互平衡,唔會過於膩口,特別適合夏天享用!清新可口之選~明太子撈麵鍾意明太子既朋友必試呢款撈麵!由鱈魚卵製成既明太子味道鮮美,帶有一絲海洋鹹香~明太子醬味道濃香又富有層次感,搭配金黃Q彈麵條,味道香濃而不膩,口感滑嫩!沖繩海鹽菠蘿沙冰結合咗繩特產海鹽同新鮮菠蘿,帶來獨特而清新既味覺享受,飲落啖啖清涼爽口~沖繩海鹽為沙冰增添咗一絲鹹香,令味道層次更加豐富,唔會過於甜膩,反而帶有一種清新既感覺!
柚子鹽味撈麵

明太子撈麵

沖繩海鹽菠蘿沙冰

2024-11-12
2024-11-15 196 瀏覽
今日試左佢地$79柚子鹽拉麵都幾好食,都幾清爽,$79依個價錢以拉麵黎講都幾抵😋望到佢哋製麵過程,拉麵真係新鮮製作喎👍奶蓋咖啡又幾特別喎👍整體環境坐得都幾好,坐得舒服,店員又會主動介紹,推薦👍

望到佢哋製麵過程,拉麵真係新鮮製作喎👍

柚子鹽拉麵

奶蓋咖啡又幾特別喎👍

整體環境坐得都幾好,坐得舒服,店員又會主動介紹,推薦👍
柚子鹽拉麵
2024-11-12 232 瀏覽
一出西鐵C出口就見到呢間麵屋,平時見好多人食,想試好耐,就入左去快食個lunch.我掙扎咗好耐究竟要撈麵定係要拉麵,但係我見佢介紹嗰度寫佢喺東京以撈麵起家冇理由唔試吓。招牌叉燒撈麵$99自家製撈麵、豬腩、生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜及魚粉真係好日本風味🇯🇵,同響日本食一樣。兩塊叉燒好入味,食果陣先戳破蛋黃再完全攪拌配料,手作太麵麵質好有質感,彈牙又掛汁,勁多勁多蔥花同韮菜🤣,食到1/3後加黑胡椒,真係有再提升香氣。食到2/3,加入Kokoro秘製香醋增加醒胃感。其實食到最尾我都飽,不過作為美食foodie,我想試埋追加個迷你白飯😂一麵二食就係咁簡單!我隔籬位個食客(唔識既)係咁讚好食🤤店員仲話如果想食清淡啲既下次可以叫「鹽味撈麵」食到最正宗味道。下次再訪。

招牌叉燒撈麵$99

真係好日本風味🇯🇵,同響日本食一樣。
食到2/3,加入Kokoro秘製香醋增加醒胃感。
一麵二食就係咁簡單!

我隔籬位個食客(唔識既)係咁讚好食🤤
下次再訪。