小編和友人在星期六的4點左右到達, 店員放下了下午茶餐牌, 小編興奮地和友人說原來星期六日也有下午茶, 卻被店員聽到然後主動告知下午茶只在星期一至五供應。本來友人想吃餃子, 被告知賣完了, 只好點明太子雞翼。柚子鹽味撈麵 (冷) $89照片上的柚子鹽味撈麵有生蛋做topping, 下單時店員告知沒有生蛋, 會換成溫泉蛋, 上檯後卻發現變成溏心蛋, 而且只有半隻, 略有被騙的成份。雞胸鹹香味重, 略為乾身。撈麵的麵體粗身, 介乎於拉麵與烏冬間的粗度, 很有口感、彈牙。沒有坑紋所以不會說特別掛汁。柚子的微酸讓人食欲大增, 很快就把整碗麵吃完, 也突顯了份量偏少的問題。$89一碗連正常食量的女生都吃不飽的拉麵…值不值真的見仁見智。雞白湯拉麵 $99只有一片雞胸和一片叉燒, $99實在不值, 麵底和撈麵的麵底不同, 是幼身的日式拉麵。味道正常, 湯底有濃厚的雞肉味, 奶白色, 過關。明太子雞翼 $36明太子雞翼有點微辣, 雞皮燒得很香, 裡面是滿滿的明太子, 這個推薦。煙燻鴨胸 $15想不到最抵食的是$15的煙燻鴨胸, 有4片而且即叫即燒, 配上拉麵簡直是一流的享受。結果, 兩個人吃了$263

柚子鹽味撈麵 (冷) $89

雞白湯拉麵 $99

明太子雞翼 $36

煙燻鴨胸 $15

結果, 兩個人吃了$263, 而且完全吃不飽。4點這個時間, 店內只有5、6位客人(連小編在內), 但下單後要等20分鐘才開始有食物送到, 出餐實在偏慢。這個價錢實在對不上這個服務和這個份量, 希望店家可以有所改善呢。
2024-09-07
2025-01-21 0 瀏覽
麺屋こころ (荃灣)呢間餐廳專注於日本菜同拉麵,環境舒適,讓人感到好放鬆。   無論係拉麵定小食,每一樣都充滿誠意。------------------------------🫶🏻叉燒撈麵麵條彈牙,搭配上厚實嘅叉燒,肉質鮮嫩,入口即化。叉燒嘅味道醇厚,與撈麵的醬汁相得益彰,整體口感非常美味。🫶🏻明太子雞翼呢道菜真係好味到爆!雞翼外皮炸得金黃酥脆,裡面嘅肉質滑嫩。明太子嘅香氣同鹹味為雞翼增添咗一層獨特嘅風味。每一口都令人忍唔住想再多食幾隻!!!!!!!!!!!🫶🏻焙茶latte焙茶 latte,味道香濃,焙茶嘅香氣十分撲鼻,搭配奶泡,口感滑順,真係一個完美嘅結尾。——————————————————📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖—————————-—————————-Overall 💗💗💗💗#麺屋こころ#荃灣#麺屋荃灣
麺屋こころ (荃灣)
呢間餐廳專注於日本菜同拉麵,環境舒適,讓人感到好放鬆。
無論係拉麵定小食,每一樣都充滿誠意。
🫶🏻叉燒撈麵
麵條彈牙,搭配上厚實嘅叉燒,肉質鮮嫩,入口即化。
叉燒嘅味道醇厚,與撈麵的醬汁相得益彰,整體口感非常美味。

🫶🏻明太子雞翼
呢道菜真係好味到爆!雞翼外皮炸得金黃酥脆,裡面嘅肉質滑嫩。

🫶🏻焙茶latte
——————————————————

📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
#麺屋こころ#荃灣#麺屋荃灣
2025-01-07 186 瀏覽
#fatchubelly荃灣麺屋こころ (荃灣)💥熔岩芝士撈麵撈麵上面嘅芝士燒到燶燶哋好香🧀撈埋一齊食芝士味好滿足濃烈嘅芝士奶香味 配埋蔥花同蛋撈埋一齊食一流😋💥黑松露鴨胸醬油拉麵醬油拉麵配埋淡淡地嘅黑松露👍🏻食落去非常之夾亦都好香鴨胸就非常大份口感十足拉麵非常之彈呀亦都好食💥明太子雞翼明太子讓咗喺雞翼入邊🤤每一啖食落去明太子味都爆出啖啖肉非常滿足推薦大家試吓💥焙茶奶茶奶茶配上淡淡嘅焙茶香味👏非常開胃茶味亦都好香飲落去有焙茶加奶茶嘅餘韻麺屋こころ (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖
#fatchubelly荃灣

非常開胃茶味亦都好香
飲落去有焙茶加奶茶嘅餘韻

荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖
2025-01-02 172 瀏覽
最鍾意食拉麵㗎啦🍜今日食喺日本🇯🇵過江龍~麵屋Kokoro佢最出名嘅係鹽味撈麵有要跟住食嘅指引💯要 加油同埋胡椒 撈埋~最後仲會有一碗小白飯,撈埋啲醬汁就好似牛角嘅飯咁好味💞叫咗兩個$109嘅set柚子鹽味拉麵湯底清爽,有明顯柚子香氣鹽味適中,面條屬於有麵條可以吸收到湯味雞軟骨餃子外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁雞軟骨真係好有咬口零系可口可樂鹽味撈麵呢個撈麵味真係好出~好好味,又有得玩可以撈吓油同胡椒~海鹽雪糕一球海鹽雪糕🍦係一個細杯仔雪糕的口感滑順,有海鹽的微鹹幾清新
最鍾意食拉麵㗎啦🍜
今日食喺日本🇯🇵過江龍~麵屋Kokoro
佢最出名嘅係鹽味撈麵
有要跟住食嘅指引💯
要 加油同埋胡椒 撈埋~
最後仲會有一碗小白飯,撈埋啲醬汁
就好似牛角嘅飯咁好味💞

叫咗兩個$109嘅set

柚子鹽味拉麵

湯底清爽,有明顯柚子香氣
鹽味適中,面條屬於有麵條
可以吸收到湯味

雞軟骨餃子

外皮酥脆,內餡鮮嫩多汁
雞軟骨真係好有咬口

零系可口可樂

鹽味撈麵

呢個撈麵味真係好出~
好好味,又有得玩可以撈吓油同胡椒~

海鹽雪糕

一球海鹽雪糕🍦係一個細杯仔
雪糕的口感滑順,有海鹽的微鹹
幾清新
今日嚟到期待已久嘅日式過江龍撈麵店Kokoro,之前朋友介紹過呢間嘅撈麵好食過一般日式湯拉麵,等我一試究竟先😃正宗全料東京撈麵呢碗名符其實真係全部配料有齊,包括日式叉燒、温泉蛋、糖心蛋、肉醬、味筍、紫菜、大量京蔥同香蔥。拉麵十分彈牙,加上特調嘅醬汁撈起上嚟非常惹味,私心推介加入昆布醋會更加balance,仲可以加啲黑椒粉同辣味粉,層次更豐富👍🏻👍🏻👍🏻原味東京撈麵呢款同傳了東京撈麵差唔多,只係冇叉燒同糖心蛋,價錢相對合宜,特調嘅醬汁都一樣咁滋,如果覺得唔夠食嘅朋友,仲可以叫大勝即係加麵底,女士其實唔叫大盛都一定夠飽,男士可以考慮一下,因為會食到停唔到口🤣🤣🤣明太子雞翼呢個係必點嘅小食,雞全翼入面釀住明太子同其他餡料就好似餃子一樣,外皮煎得十分焦脆,一上枱已經非常之香。餐廳會有個建議食法,可以試吓跟住會更加食到佢哋撈麵嘅特別,食到最後仲可以叫店員添加一份白飯加入撈麵同醬汁攪拌一齊食,呢個做法真心好日本🤭

正宗全料東京撈麵

原味東京撈麵

明太子雞翼

2024-12-17
2024-12-28 174 瀏覽
👉🏻明太子忌廉撈麵明太子係一個波波咁,初頭覺得太細粒,撈勻之後每啖都食到明太子脆卜卜口感。呢款食落比鹽味多左忌廉順滑口感,半肥瘦叉燒燒過好香口。+$20加麵,食完一碗XL撈麵真係好飽~👉🏻鹽味撈麵朋友眼利留意到有每月精選套餐,跟餐有小食同汽水只係$109,比起散叫抵好多。撈麵份量唔少,兩塊火炙叉燒,紫菜、魚粉、筍、蔥絲,麵條有麥香。小食揀左煎餃🥟,煎得香脆,餡料加入雞軟骨,爽脆口感幾得意。👉🏻迷你叉燒丼好奇叫左呢個迷你飯睇下有幾大碗,其實都唔細碗,仲有兩塊叉燒,一粒溫泉蛋,撈勻蔥絲同紫菜食好滋味。
👉🏻明太子忌廉撈麵
👉🏻鹽味撈麵
小食揀左煎餃🥟,煎得香脆,餡料加入雞軟骨,爽脆口感幾得意。
👉🏻迷你叉燒丼
2024-12-27 154 瀏覽
咁岩去開荃灣西行街,就諗住順便搵埋食🤣見到呢間門面都幾靚仔,就試下佢正宗全料東京撈麵 $109仲有建議食法🤣,先督破日本蛋黃撈勻食左麵既原味,食到三分之一就可以加即磨黑胡椒去提升香氣,再食到三分二再加秘製香醋,成個口感都清新好多,食完撈麵仲要可加多個細白飯撈埋食,自制麵條好有咬口,都幾掛到啲醬汁,醬汁味道好惹味,仲有啲肉碎咁,口感豐富,入面既肥叉燒都好出色雞白湯拉麵🍜 $99雞白湯湯頭清甜,飲落都幾濃厚咁,入面雞肉都好嫩滑,唔錯唔錯大蔥鴨串燒 $29一舊鴨肉一舊大蔥,一齊食,蔥既香氣同鴨肉好夾,清香得黎,鴨肉既油香都好出明太子雞翼 $36雞翼外皮脆身,入面餡位好juicy,香氣滿滿
咁岩去開荃灣西行街,就諗住順便搵埋食🤣
見到呢間門面都幾靚仔,就試下佢

正宗全料東京撈麵 $109

雞白湯拉麵🍜 $99
雞白湯湯頭清甜,飲落都幾濃厚咁,入面雞肉都好嫩滑,唔錯唔錯

大蔥鴨串燒 $29

明太子雞翼 $36
雞翼外皮脆身,入面餡位好juicy,香氣滿滿

2024-12-26 118 瀏覽
最近我去開荃灣買野 咁岩經過間麺屋 比佢嘅香味搞到勁肚餓就比佢吸引左入去 望真d原來呢間係日本過江龍既餐廳 店內環境都幾開揚 可以望到出面海濱個邊個海 🍜 原味東京撈麵:店員推介招牌的原味東京撈麵 麵條好彈牙又有咬口 撈埋香蔥一齊食 味道好清新 再撈埋雞蛋同肉碎 碗麵即刻變做濃厚口味 一碗麵帶到兩種享受❤️口感層次豐富 令人一啖接一啖 停唔到落黎 🍗明太子雞翼:雞翼外皮超脆 內裡又勁多汁 再加上內裡明太子濃厚嘅味道 少少香辣嘅味道 好香脆又啖啖肉 超滿足
店內環境都幾開揚 可以望到出面海濱個邊個海

🍜 原味東京撈麵:
店員推介招牌的原味東京撈麵

🍗明太子雞翼:
2024-12-26 118 瀏覽
最近去了荃灣一個商場內的一間日本江過江龍拉麵店,餐廳環境非常不錯,可以望到海景,讓人感覺十分放鬆和愉快。食左一個套餐,有拉麵,小食同飲品,都只係一百左右,都幾抵食喎,nice🍜 *柚子鹽味拉麵*:這款拉麵湯底清淡但味道鮮美,充滿了柚子的清香。麵條彈牙,有咬勁,搭配上湯底的鹹味和柚子的清香,口感十分清新且豐富。🥟 *雞軟骨餃子*:外皮炸得金黃酥脆,內餡是嫩滑的雞軟骨,鮮美多汁,每一口都是一種美味的享受。

2024-12-21 185 瀏覽
日本拉麵或者沾麵就聽得多啦,日本撈麵都係第一次聽,今日嚟到荃灣店嘅Kokoro 度食嘢,位置都幾方便位於喺荃灣西站嘅海之戀商場裏面除咗單點之外,都有少量嘅套餐,我哋都點咗鹽味撈麵鹽味撈麵簡單卻極具風味,自家製嘅極太麵彈牙,搭配的鹽味醬汁清爽可口,讓人感受到食材的原汁原味。枱上面有唔同嘅調味料,包括胡椒,昆布醋,同埋辣椒粉等等,叉燒亦都非常之夠味🍟🍟🍟正宗全料東京撈麵比起原味嘅撈麵,呢個更加濃郁,搭配多種配料如叉燒、蛋,肉碎同埋溫泉蛋等等,風味層次分明。麵條的口感極佳,食完之後更加可以加白飯,夠晒飽❤️❤️鳥軟骨餃子外皮薄韌,內餡鮮美,鳥軟骨的口感脆嫩,搭配的醬汁增添了風味,每一口都令人感到驚喜。非常鍾意佢裏面嘅雞軟骨食落特別有口感🐒明太子雞翼將雞翼起骨釀入明太子,明太子的鹹香味道與雞翼的鮮嫩搭配非常好🔥

除咗單點之外,都有少量嘅套餐,我哋都點咗

鹽味撈麵

正宗全料東京撈麵

鳥軟骨餃子

明太子雞翼
2024-12-21 122 瀏覽
好友約我食午餐,我地去左位於荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖的麺屋こころ(荃灣) ,環境舒適,坐得舒服。我點左個《月替限定套餐》的一人份 $109,Mini appetizer係 鳥軟骨餃子(2件),Main 係 鹽味撈麵,餐飲係 雪碧(跟餐),海鹽雪糕 $18(跟餐);好友都係點左個《月替限定套餐》的一人份 $109,Mini appetizer係 鹽味枝豆,Main 係 柚子鹽味拉麵(湯),餐飲係 日本產麥茶 $18(原價28,跟餐減$10),海鹽雪糕 $18(跟餐)。餐廳的麵條係自家製作的,麵質軟腍又彈牙,好有咬口;湯麵清爽,撈麵濃郁,各有特色;鳥軟骨餃子好味道,雞軟骨好有咬口;海鹽雪糕好味,日本產麥茶好清香。

• 海鹽雪糕
  • 柚子鹽味拉麵
  • 鹽味撈麵
  • 鳥軟骨餃子
  • 日本產麥茶
2024-12-19 110 瀏覽
咁寒冷的天氣裡,還無法前往日本旅行,總是想找些熱食來暖胃。於是,在放工之後,發現了這家來自日本的拉麵店,就要試一試!而且舒適的用餐環境非常值得!🍽️ 黑松露鴨胸醬油拉麵拉麵的特色在於黑松露的濃郁香氣,搭配柔嫩的鴨胸肉,讓每一口都充滿層次感。醬油湯底醇厚,帶有微妙的鹹香,與細麵的口感完美融合。🍽️ 大蔥鴨串識食就一定要配大蔥的串燒!大蔥的清新感同肉的油,加上串燒的外皮微焦,肉質鮮嫩多汁,是一個絕佳的選擇。🍽️ 鳳凰啤酒心情愉快就點了這款啤酒,入口時能感受到濃郁的麥芽香,口感順滑,挺適合配麵食。

🍽️ 黑松露鴨胸醬油拉麵

🍽️ 大蔥鴨串

🍽️ 鳳凰啤酒
  • 黑松露鴨胸醬油拉麵
  • 大蔥鴨串
  • 鳳凰啤酒
2024-12-17 113 瀏覽
📍麺屋こころ😍荃灣超高質素拉麵👍餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~雞白湯拉麵🍜好耐冇食過咁正嘅雞白湯拉麵😍湯底真係非常濃郁🥳🥳拉麵質素亦都做得非常出色🤪爽口彈牙😍👍~正宗全料東京撈麵😍估唔到撈麵都可以整得咁高質😍比出面既沾麵更加有層次感🥳麵條質感非常好👍配上多種高質素配料🥳食到停唔到口❤️~雙色蕨餅🥳兩款口味嘅蕨餅😍分別係抹茶同原味😘鋪滿蕨餅粉同埋糖漿😛質感爽口彈牙非常之正🤩📍港鐵荃灣西站E1出口 步行約1分鐘麺屋こころ (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖
📍麺屋こころ😍荃灣超高質素拉麵👍

~正宗全料東京撈麵😍

~雙色蕨餅🥳

📍港鐵荃灣西站E1出口 步行約1分鐘

荃灣大河道100號海之戀商場1樓1005號舖
好耐之前同細佬食過【麺屋こころ】的灣仔總店,果陣已經覺得尼間好好食,亦系我第一次食撈的日式拉麵。估唔到荃灣都開左分店,當然要帶大佬去食啦!  餐廳位置不多,裝修風格同灣仔店完全唔同,用上黑色、木色,型格之餘,亦好簡潔。   ⦁熔岩芝士撈麵⦁黑松露鴨胸醬油拉麵兩款拉麵都系特別推介,但兩款麵的麵質都各有不同。湯拉麵麵質偏幼,而撈拉麵則厚實,但一樣煙韌。黑松露鴨胸味道濃郁不膩,而熔岩芝士撈入各種材料,拉絲的感覺十分邪惡。 ⦁鳥軟骨餃子餃子外皮煎得香脆,雞軟骨口感爽口,必點小食之一 ⦁冷萃咖啡⦁焙茶拿鉄灣仔總店以前用了玻璃樽去裝飲品,現時荃灣分店則用上膠樽,輕身許多。但味道依然好味,個人推介焙茶latte,茶味香濃而且唔算太甜。

⦁熔岩芝士撈麵
⦁黑松露鴨胸醬油拉麵

⦁鳥軟骨餃子
餃子外皮煎得香脆,雞軟骨口感爽口,必點小食之一

⦁冷萃咖啡
⦁焙茶拿鉄

2024-12-10
5 分鐘 (堂食)
每次經過都會俾個黑松露味拉麵吸引到一直好奇到底黑松露醬加去醬油拉麵好唔好食前幾日終於去同朋友忍唔住試咗因為最近天氣開始轉涼就冇揀到撈拉麵等遲吓暖返啲再去試試!😋✨雞白湯拉麵🍜✨黑松露鴨胸醬油拉麵🍜✨明太子雞翼🐔✨雞軟骨餃子🥟拉麵嘅份量唔多但佢嘅味道的確係唔錯唔會偏鹹亦冇去到太清淡我自己比較鍾意黑松露味鴨胸拉麵連埋洋蔥嘅味道成個湯底可以話係恰到好處醬油同雞白兩個湯嘅味都算溫和唔過火麵條係中粗麵偏硬係我鍾意嘅軟硬度同埋一定要講嘅係佢嘅溏心蛋好好味🤤流心程度啱啱好半生熟之餘隻蛋又入味成碗清晒之後仲有少少唔夠喉嘅感覺🤣下次再去試吓佢撈冷麵先🍜✨
每次經過都會俾個黑松露味拉麵吸引到
一直好奇到底黑松露醬加去醬油拉麵好唔好食