2021-01-28 315 瀏覽
🌱 麺屋武一 @ 尖沙咀 🌱發源自東京新橋嘅拉麵居酒屋,店舖係主打雞白湯拉麵,但係 Menu 上有一款蔬菜拉麵/濃厚蔬菜拉麵,可選鹽味/醬油味/辣味湯底。我叫咗個濃厚蔬菜拉麵加咗隻蛋(本人奶蛋素),比朋友叫嘅雞白拉麵慢一陣子先嚟。平時嘅素湯通常比較淡,呢個麵嚟到個湯底好特別,真係好杰好似蓉好濃味。之後睇返話個湯底係用十幾種蔬菜煮成。想食素日本拉麵嘅朋友可以試試。·····⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🌱 麺屋武一 @ 尖沙咀 🌱
·····⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2017-02-13 883 瀏覽
2個白湯拉麵,配料尚可,湯底雖然係有一定濃度,但碗麵越食越咸!而且用既拉麵係好一般,冇軟硬度可選,寧可去食番拉麵街!仲要差不多價錢!明太子玉子燒: 醬,味度一般,偏酸。但重點在啲蛋!老!乾!似食緊普通蛋卷!煎餃子:煎到唔知想點,脆又脆唔晒,底又煎唔香!面又好似蒸既咁,想點?個比目魚:本身啲魚煎得還好,芝士連醬料本身唔係差,但倆者完全唔配,加埋既味道,想點姐你?真係想講,不如比其他人一個機會啦,仲有其他人想用個舖位架🙏🏻
明太子玉子燒: 醬,味度一般,偏酸。
但重點在啲蛋!老!乾!似食緊普通蛋卷!
2017-02-07 454 瀏覽
我去過武藏幾間分店,尖沙咀虎洞本人覺得廚房較為企理乾淨,座位寛闊,而且可以看到維港景色,加上店舖位置就腳,是一個約人一齊吃拉麵的好選擇。店舖門口有個宣傳全牌子寫著麵屋武藏在日本排名如何,沾麵在某某日本電視台又排名三甲以內。我認為總店與海外分店吃麵是兩回事。今次我選擇了高菜叉燒小碗炒飯及黑沾汁麵。高菜叉燒炒飯口感不俗,高菜叉燒和白飯份量不少,炒飯炒得均勻,油量口感不多,唯一就是叉燒稍硬,稍微破壞了口感。黑沾汁麵麵條雖然採用極太麵,但沾汁不濃,掛湯力變成一般,加上沾汁温度有如餐牌所指維持在60度,先吃炒飯再吃沾麵,沾汁變成暖汁,吃完後想加湯水入沾汁喝光,虎洞是需要呼唤侍應才可加湯,所以筆者建議吃拉麵會較沾麵好。叉燒夠大塊,肥瘦亦均勻,感覺不錯。

叉燒夠大塊,肥瘦亦均勻,感覺不錯。
2017-02-06
2017-01-24 445 瀏覽
平時行街周不時見到呢間拉麵店,睇相幾吸引所以同男朋友泥試下,點知開始左中伏之旅因為系下午茶時間,所以我地簡左個茶餐食,我叫左黑蒜油叉燒拉麵。叉燒夠瘦,算系大塊但系得一塊,5系好夠。配料只有一塊叉燒同蔥,冇蛋冇紫菜。到個湯底,我淨系食到油味同好淡好淡既湯味,成個湯底聞5到同食5到蒜香麵既份量好小,真系幾淡就可以食完大家可以同罐汽水對比下碗面既size極迷你落單時店員有講呢個麵系細d,但冇諗到系迷你版跟餐有罐汽水同小食,個薯餅既餡系甜既.....成個都系凍,食左幾淡真系食5落口而且都幾油呢間店店員態度都麻麻,落單同收錢都好黑面,好差既用餐體驗!!呢個餐42蚊左右,呢個價錢可以去其他拉麵店食茶餐都足料好多,好失望
麵既份量好小,真系幾淡就可以食完
大家可以同罐汽水對比下碗面既size
極迷你
落單時店員有講呢個麵系細d,但冇諗到系迷你版
而且都幾油
2017-01-05 487 瀏覽
今日放假懶洋洋,放假去整甲,之後就去食個拉麵做lunch啦!平日見到好多人等我都唔想食,今日冇人就試下啦,睇下有幾好食先 (笑)招牌沙律,色彩豐富好新鮮嘅感覺,我被脆脆蓮藕片 & 一大排嘅粟米吸引左,不過介意wasabi嘅朋友要小心,沙律汁入面有醬油+wasabi㗎 😁食拉麵個湯一定要夠熱,呢碗白丸湯底好濃厚又夠熱,麵質可以再彈牙多少少就好啦!果塊肥肉入口即溶,好林好入味,間中邪惡一次可以,真係好肥啊 (笑)另一碗白丸同樣地湯夠熱夠濃厚,麵質略嫌唔夠彈牙,豚肉片好碎好碎,可接受但有進步空間,至於隻蛋。。係正嘅,糖心不得了啊!個餃子可以煎得金黃d香脆d,咁賣相又會吸引d嘛,食落感覺唔夠熱同埋冇乜肉汁爆出黎,好勁普通啊!
2016-11-18 1111 瀏覽
每次去到海港入面都唔知食乜野好,突然經過哩度,覺得應該都幾唔錯,就行入去啦...揀咗一個可以見到維港嘅位置,視野真係好正!!至於服務都ok啦··強烈推介哩度嘅三色大根沙律,講真果句,第一次直接咁食wasabi,不過唔會有特別濃郁嘅wasabi味,淡淡地幾好食嘎。下面喺南瓜同紫薯、紅腰豆仲有鷹嘴豆都係好綿好好食,汁嘅味道都好好。黃金燒比目魚,上面喺滿滿而且好厚嘅醬汁同芝士,下面喺比目魚,肉質都算嫩滑,不過食得多會覺得好漏...上面嘅醬汁略甜。不過日本菜好似都係咁嘅甜味。番茄豚骨麺,湯底喺羅宋湯嘅味道,入面有番茄、薯仔洋蔥,同埋一粒溏心蛋,我自己唔鐘意食番茄同溏心蛋,俾曬我fan食哈哈哈哈,凈喺鐘意個湯底同麺。

味,淡淡地幾好食嘎。
上面嘅醬汁略甜。不過日本菜好似都係咁嘅甜味。
2016-11-03
20 分鐘 (堂食)
2016-11-16 598 瀏覽
雲吞麵與拉麵,我比較傾向拉麵,因為湯底濃郁,麵質彈牙,正!行完玩具反斗城, 就來到 麵屋武藏,囡囡食量不多, 點個拉麵同小食已夠飽了。明太子玉子燒,全因為囡囡喜歡玉子燒而點的, 中間位置有少許濕潤,甜度適中, 唯外出的一層有點老, 幸而有明太子平衡口感,但略嫌太沙律醬的味道。白虎豚角煮拉麵 $78, 湯底由濃郁豚骨及鰹魚乾與鯖魚熬成, 份外鮮甜。半熟玉子好嫩滑啊!  拉麵軟硬度屬適中, 喜歡這種有咬口又不難消化的口感, 豚角肉與脂肪比例平均, 脂肪位置入口即溶, 肉質嫩滑, 連湯喝清也不會封喉。
雲吞麵與拉麵,我比較傾向拉麵,因為湯底濃郁,麵質彈牙,正!

2016-11-13
5 分鐘 (堂食)
2016-10-30 682 瀏覽
周末嘅尖沙咀實在係太多人喇行街行到接近九點,間間餐廳都係排哂長龍.... 係別無他選嘅情況下就入左呢間!首先,等位真係有啲亂哂龍~太肚餓喇,今次叫左碗黑叉燒黎試試~ 咁鐘意食紫菜嘅我覺得佢已經淋左!再試試個湯底.... 偏淡又唔夠香... 不過好油講返啲叉燒... 只有薄薄嘅二塊,又鞋又唔淋都唔知想點 食到呢到..... 已經覺得唔會反兜嚕!友人點左個白豚肉,香過黑少少!另外仲叫左知小食~ 煎餃子都係好一般為左飽肚....... 在場嘅服務都麻麻地.... 全晚舉2次手先有人黎斟茶,主動性唔夠.....
周末嘅尖沙咀實在係太多人喇

首先,等位真係有啲亂哂龍~

太肚餓喇,今次叫左碗黑叉燒黎試試~
黑叉燒

講返啲叉燒... 只有薄薄嘅二塊,又鞋又唔淋都唔知想點
食到呢到..... 已經覺得唔會反兜嚕!
白豚肉
煎餃子

為左飽肚.......

2016-06-29 2144 瀏覽
連吃了星期六&日 兩天拉麵, 星期一上班的這天更想去找另一家拉麵比較一下. 公司附近的一風堂有吃過, 只好去LCX的這家虎洞. 非常多的選擇, 原味, 辣味, 黑蒜油, 沾麵及限定均有. 內部環境闊絡, 外面有海景. (若沒有郵輪的情況)先看賣相,糖心蛋只有半隻,2件魚糕,豚肉片,葱湯底確是冬蔭公風味,但只感受到辣度而無甚蕃茄湯感覺。麵條用回店內的基本麵條,但與湯底並不起沖突,可以。魚糕的味道跟超市最便宜的分別不大,只感受到一堆粉。豚肉片跟基本湯底的還是一樣的材料,味道不過不失。整體味道給50分。綜合來說,只有一個沒甚特別的冬蔭公湯底是隨便做出來,其他都是現成材料,由於這裡是海港城遊客區,價格較高可以理解。給個ok。
非常多的選擇, 原味, 辣味, 黑蒜油, 沾麵及限定均有.
內部環境闊絡, 外面有海景. (若沒有郵輪的情況)
雲步天
先看賣相,糖心蛋只有半隻,2件魚糕,豚肉片,葱
雲步天
湯底確是冬蔭公風味,但只感受到辣度而無甚蕃茄湯感覺。
麵條用回店內的基本麵條,但與湯底並不起沖突,可以。
魚糕的味道跟超市最便宜的分別不大,只感受到一堆粉。
豚肉片跟基本湯底的還是一樣的材料,味道不過不失。
整體味道給50分。

2016-06-27
2015-12-07 2569 瀏覽
好久沒來了,今天實在想不到海港城附近有什麼好吃的,所以又來了,最愛二刀流拉麵,可惜是季節性特推的,現在沒有了,老公依然點了黑虎豚角,黑蒜油的鹹淡程度剛好,豚角入口即化,面是我喜歡的粗拉麵,面比一般正宗日本拉麵軟了,老公不喜歡,但就剛好對我口味(平時我吃拉麵都要特別交代要軟)感覺再泡一下子這面就毀了。我不餓點了個水牛芝士米紙卷,出乎意料的對我味。一般越南米紙卷的米紙都很干的感覺,很像紙帶點硬脆,但是這個不會,雖然上來的時候卷都粘一塊了,但是米紙很軟糯很有口感配上意式黑醋,很開胃
水牛芝士米紙卷
黑虎
2015-12-07
水牛芝士米紙卷
黑虎
2015-12-07 1956 瀏覽
本想到海運大廈新開的葡國餐廳 Alma吃晚飯的一天,想不到還未到晚上六時去到,偌大的餐廳雖然看來沒有甚麼人在裡面,其實座位早已被預訂一空。乘興而來,敗興而返的結果,是到同在海運大廈裡面的這間 「麵屋武藏虎洞」拉麵店,吃了碗日本拉麵。這間拉麵店以日本武聖宮本武藏為名,店內陳設頗有東瀛味道,牆壁上和柱子上的宮本武藏繪畫,也與店名互相呼應,讓人感受到一股濃厚的大和氣氛。在店三款拉麵「白虎」、「赤虎」和「黑虎」中,不嗜辣的我和太太沒有點叫下了秘製辣油的「赤虎」,只是叫來在豚骨湯底中加入鰹魚乾和鯖魚乾的「白虎」和在豚骨魚介湯底中加了黑蒜油的「黑虎」。至於配料方面,老婆仔的「白虎」跟的是豚角煮($78),而我的「黑虎」跟的則是叉燒($75)。這兒拉麵的湯底味道是足夠的,魚介味在豚骨湯中輕輕滲出,給人感覺不差,可惜兩碗拉麵的油實在太多,卻是敗筆。特別是當我吃完拉麵不久後,便看見剩下來的湯中泛起一層可以輕易舀出來的油光,實在令人覺得誇張。此外,我的兩片日式叉燒也著實太瘦了,完全沒帶有丁點兒肥肉的瘦叉燒,又沒有燒炙過,既不香口,也不膏腴,試問又怎會好吃呢!老婆仔的豚角煮反而好些,肥瘦尚算勻稱,感覺較佳。

此外,我的兩片日式叉燒也著實太瘦了,完全沒帶有丁點兒肥肉的瘦叉燒,又沒有燒炙過,既不香口,也不膏腴,試問又怎會好吃呢!老婆仔的豚角煮反而好些,肥瘦尚算勻稱,感覺較佳。至於拉麵中奉上的半隻溏心蛋,也算中規中矩,味道尚好。幼身的麵條則只是普通,沒有甚麼特別。
店家推薦小食之一的「武藏炸雞」(配芥末沙律醬)($38)反而有點驚喜,部分炸雞外皮雖然稍硬,整體水準仍然令人滿意,外皮香脆,裡面的雞肉就仍然軟熟而有彈性,比自己試l過的某些韓國炸雞店的炸雞還要好吃。
這以日本武聖宮本武藏命名的拉麵店,暫時還未能稱王稱霸,成聖成神呢!
  • 武藏炸雞
LCX 不太多自由人出沒, 閒日的晚上, 在那邊食晚餐都不用排隊我們想快食完去ICC 飲野, 在這間常去的餐廳坐下了! 餐廳的員工數目很夠, 可以照顧到客人的需要, 加水落單都很有效率白虎 - 豚角煮真的是很濃的豚骨湯底, 加了鰹魚, 鯖魚 但不會腥 而且愛死了那個糖心蛋, 真的很流心而那大塊的豚角亦有入口即溶的感覺! 只是那片肥膏真的肥膩了點....我還是咬開不吃好了 黑虎 - 叉燒豚骨魚湯底加了濃濃的黑蒜油, 真的很香個人口味, 我還是喜歡白虎多一點..叉燒有2 大片, 煮得不會過硬剛剛好 , 麵底都彈牙! 這個辣醬超香, 加了白虎中, 可以令湯底更香

我們想快食完去ICC 飲野, 在這間常去的餐廳坐下了!

白虎 - 豚角煮

真的是很濃的豚骨湯底, 加了鰹魚, 鯖魚 但不會腥
而且愛死了那個糖心蛋, 真的很流心
黑虎 - 叉燒
豚骨魚湯底加了濃濃的黑蒜油, 真的很香
個人口味, 我還是喜歡白虎多一點..
叉燒有2 大片, 煮得不會過硬剛剛好 , 麵底都彈牙!
黑虎 - 叉燒
這個辣醬超香, 加了白虎中, 可以令湯底更香
2015-11-26
2015-11-21 645 瀏覽
是次吃了黑蒜豚骨湯拉麵配叉燒,加了替玉。環境和服務不錯,我卻一向意不在此,但如果講究的朋友可能會喜歡。七點幾到,店內有很多空位,不用排隊。可能因為之前吃過許多美味拉麵,加上看到許多好評,所以期望太高。叉燒軟腍入味,蛋算可以但流心度低,麵能掛湯,湯底味濃但不大出色。我本身喜歡重口味的,所以覺得ok。但也僅是Ok, 整碗麵沒問題,尤其主角和麵都穩當,但覺得平平無奇。這就是幾乎沒有負評的原因,但無法給予好評:( 拉麵的魂一向源自師傅的手勢和用心,但在麵屋武藏感受到的是公事公辦的公式化,湯底不夠香,味濃但不郁,有點失望。同行友人點了最基本的豚骨湯拉麵,他說豚角煮太多肥羔,像東玻肉,湯底亦太油膩。平心而論,沒有問題,但也沒有甚麼好的。價錢似乎是鋪租和環境。

2015-11-21 698 瀏覽
今日去尖沙咀睇表演,平時去海港城都經過呢間嘢,就同friend去試下。我叫咗黑虎豚肉片拉麵。食落去幾好味,不過好多油,但整體來說都。食物好快到,只等了不用10分鐘。

我叫咗黑虎豚肉片拉麵。食落去幾好味
,不過好多油
,但整體來說都

食物好快到,只等了不用10分鐘。
2015-11-21
  • 拉麵
2015-10-27 601 瀏覽
唔知大家有冇聽過豆腐人呢?係來自日本一個character嚟。小妹同朋友都好buy佢,而咁啱近排有間日式拉麵鋪就搵咗豆腐人搞promotion,所以就擇日去棒下場。嚟到門口,果然見到成個豆腐人佈景紙板,不過好似比小妹心中型咁多嘅。。一坐底,四圍望吓,樓底夠高,參考日本風格裝修,同埋最最最重要係有海景睇,呢個位值得加分,有得望下個海真係食嘢個人都會舒暢啲。入到去睇睇menu,小妹係一心想叫有豆腐人個虎洞拉麵嘅,不過睇下諗下。。又唔係真係咁想叫。。可能真係唔吸引。。到最後就叫咗呢度嘅自家拉麵。自家拉麵有三款湯底:白虎、赤虎、黑虎,同有可以配三種肉:日式叉燒、薄切豚肉、豚角煮(即類似東坡肉)。小妹連朋友總共三個人,啱啱好可以叫哂三款湯底match三款肉。仲有,麵嘅硬度係冇得簡嘅。而我哋始終冇miss到豆腐仔,特登問下侍應可唔可以就咁單叫刻有豆腐仔樣嘅蛋,又okay喎!總叫嚟到見過下面咁啦。先講碗白虎湯底配日式叉燒拉麵。湯底雖然話係白虎湯底,應該有番少少膠質嘅味道,但其實完全飲唔出,同埋反而有少少帶酸同埋真係好鹹,鹹到覺得碗嘢好重口味,老實講唔太掂。日式叉燒就好普通嘅貨色,冇咩值得著墨。麵亦係
日式叉燒就好普通嘅貨色,冇咩值得著墨。麵亦係好一般,食落質地偏淋,浸湯浸得耐咗就更加淋。反而配菜就有番少少驚喜,筍做到幾爽口,紫菜亦唔失色,叫做幫碗麵加番啲分。
跟著到赤虎湯底配薄切豚肉拉麵。第一眼望落去見到湯偏少,仲以為突登要整到個湯濃啲,之後問過侍應原來真係俾少咗湯。。但見佢加湯時係加番白色嘅清湯,搞到feel到碗嘢好似溝淡咗咁。。。而碗嘢溝左湯之後,都仲係好紅嘅,不過其實唔係辣,而比較大問題嘅係碗嘢係一樣咁鹹,飲完啖湯甚至有啲痴口。。。
食落,麵質同樣係淋身,豚肉就比想像中好,有肉味有咬口。蛋都鹵得入味,但因為碗野好鹹,搞到隻蛋食落就更加鹹。
最後係黑虎湯底配豚角煮,見到碗嘢,蒜就冇乜,反而就見到好油。飲咗啖,黑蒜味其實幾出,但係完全比碗嘢嘅油膩同鹹味覆蓋咗,有啲失色。麵質同樣係太過淋身,咬感唔得。至於隻蛋,咬落入面啲蛋黃係真係流心嘅,但唔知點解食食下就會覺得有啲「鞋」。
差啲唔記得mention隻豆腐仔蛋,外型夠得意,同埋個樣cute番啲。至於味道,本來會expect佢會比跟湯嘅鹵蛋滑身啲,點知最後係食得出「鞋」身。。。算啦,呢度啲嘢開始比小妹感覺都係得個款。
另外仲有隻自家製辣椒醬可以mention一下,隻醬本身就收貨夠辣味嘅。不過喺度提一提一樣搞笑嘢,小編其中一位朋友一開始以為個醬入面撈埋咗好多芝麻,小妹同另一位朋友就反駁個啲應該係辣椒籽,點知最後問過店員,原來個啲真係芝麻嚟。。。
總結,呢度一碗野七十幾蚊,位處尖沙咀地區又有海景睇,算係抵食。不過味道方面就真係不敢恭維,麵就清一色偏淋,湯又太過鹹,總之就係食完一次就會算唔想再嚟個種感覺。
抵食度:3.5/5
好味度:2.5/5